08.10.09, 18:57
Cześć ;*

Założyłam to forum bo mam problem i chciałabym się dowiedzieć co mi radzicie i czy macie tak samo w domu .

Mó ojciec krótko mówiąc - jest uzależniony od alkocholu ( potrafi wypić 5 -6 piw dziennie )
I praktycznie co tydzień ( lub co dwa dni ) jest pijany ;/
Wtedy wrzeszczy na mnie bez powodu , wyzywa mnie , wyłącza mi komputer itp . czyli innymi słowy robi mi uraz w psychice ...

Wy też tak macie ?
Co mam robić ?

Jeśli macie pisać komentarze typu : ,, Żali mi cię '' to nie pisz w ogóle ...

Obserwuj wątek
    • obstreperous Re: Rodzice 08.10.09, 19:00
      a mama . ? porozmawiaj o tym z mamą . a następnie z tatą , gdy nie będzie w
      stanie wskazującym . nie łam się . dasz radę : ))
      • silly_girl Re: Rodzice 08.10.09, 19:01
        Dzięki chociaż za takie słowa wsparcia ; )
    • independent_ Re: Rodzice 08.10.09, 19:01
      nie mam, więc nie wiem jak Ci pomóc.
      • obstreperous Re: Rodzice 08.10.09, 19:04
        nie ma za co . po prostu nie łam się . nie byłam w takiej sytuacji i nie wiem
        jak to jest . ale myślę że jak zrobisz co w twojej mocy to będzie dobrze . chyba
        pójdę na psychologię XD
    • madziusia94 Re: Rodzice 08.10.09, 19:02
      Ja tak na szczęście nie mam.
      Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale masz poważny problem w domu. Twój tata (
      z tego co piszesz ) jest alkoholikiem. Pomocy możesz szukać w szkole ( np. u
      pedagoga, wychowawcy ) , są też specjalne numery telefonów dla rodzin
      alkoholików. smile Albo możesz też porozmawiać z kimś bliskim ( np. z przyjaciółką,
      mamą, babcią itp. ) . Na pewno będą starali Ci się pomóc. ;* Może jak tata
      będzie trzeźwy to porozmawiaj z nim szczerze, powiedz jak się z tym czujesz. smile
      • silly_girl Re: Rodzice 08.10.09, 19:04
        Madziusia94 dzięki za pomoc ;*
    • madziusia94 Re: Rodzice 08.10.09, 19:04
      I nie łam się. Będzie ok. ;*;*
      • sophie_ Re: Rodzice 08.10.09, 19:06
        raz miałam taką, taką zuąą noc w domu .
        matko, wolę nie wspominać ; cc
    • justus Re: Rodzice 08.10.09, 19:06
      tez tak mam ;/
      sad
      tylko nie na mnie tylko mamie ;/
      i tez nie wiem co robic ....

;*
    • sol Re: Rodzice 08.10.09, 19:06
      Nie, nie mam takiego problemu. No, mój tata tam wypije sobie piwko jedno
      wieczorkiem, no i bardziej sobie popije przy jakiś okazjach, ale tak to ok. Więc
      moim zdaniem powinnaś porozmawiać o tym z mamą, może z jakąś bliższą ciocią,
      babcią, dziadkiem, że takie sytuacje mają miejsce. Możesz jeszcze porozmawiać z
      samym tatą i uświadomić go, że ma problem. Poszukaj w internecie czy znajdują
      się jakieś spotkania AA w twojej okolicy, ale popytaj czy coś takiego u Ciebie
      istnieje. Jeżeli w szkole masz pedagoga to również możesz się do niego zwrócić,
      albo porozmawiać z wychowawczynią.
      Pozdrawiam Cię cieplutko, mam nadzieję, że Ci troszkę pomogłam kiss
      • silly_girl Re: Rodzice 08.10.09, 19:08
        Dzięki wam wszystkim za pomoc ;*
        • sol Re: Rodzice 08.10.09, 19:10
          No, i oczywiście pamiętaj, że my kobiety jesteśmy silne i damy sobie zawszę radę!
          kiss
          • silly_girl Re: Rodzice 08.10.09, 19:14
            Jeszcze raz dziękuje każdej z was i może to dziwne ale się popłakałam ; )
          • cytrusia. Re: Rodzice 08.10.09, 19:23
            Jeśli jest naprawdę źle, możesz
            Iśc na policję, bo krzyczenie i wyzywanie
            To znęcanie się psychiczne.
            Ewentualnie przyznają Twojemu
            Tacie kuratora, a on dopilnowałby,
            Żeby już więcej libacji nie było...
            A jeśli Twojemu tacie nie zależy,
            Ograniczą mu prawa.
            Eh, brzmi to okrutnie...
            Niestety, to XXI wiek,
            Gdzie nawet dziecko ma prawo
            Do spokoju w domu...
            Jeśli się nie odważysz idź
            Do pedagoga (wątpię...)
            Lub do kogoś bliskiego. (temu skłaniam się bardziej)

Trzymaj się, powodzenia!
            • cytrusia. Re: Rodzice 08.10.09, 19:24
              A. I nie, nie mama takiego problemu.
    • nastolatka_16 Rada 08.10.09, 19:16
      Cześć moim zdaniem powinnaś porozmawiac z mamą a jeżeli nie możesz z nia to z
      kimś innym z rodziny . Jeżeli masz w szkole psychologa powinnaś z nim o tym
      porozmawiać dla towjego dobra ...
    • pariska65 Re: Rodzice 08.10.09, 19:18
      nie mój tata nie żyje od niecałego roku ;/;/ mama jak się wkurzy to bez powodu
      wrzeszczy i wgl albo znajdzie się jakiś głupi powód czasem się z nią dobrze
      dogaduje a czasem po protu mam jej dość....uncertainuncertain
      • honey__ Re: Rodzice 08.10.09, 19:24
        moja kuzynka to ma, mieszka rzut beretem ode mnie. wiem jak to jest, znaczy tak trochę z tego jak do nas wuj przyłazi po piwo -,-.
        nie łam się, olewaj go. jak każe iść do sklepu powiedz że nie, że cię coś boli. Nie berz go na poważnie. jak śpiewa to go wygnaj. zależy w jakim jest stanie i jak się upija. niektórzy śpiewają i się śmieją inni grożą i biją. porozmawiaj z mamą, która pewnie ma też go dość. jak cię on wkurzy idź do koleżanki na noc i nic nie mów. mamie też powiedz żeby nie mówiła bo cię będzie szukać. ile razy Grzechu przylazł Angie szukać -,-.
    • seneka4 Re: Rodzice 08.10.09, 19:23
      Dobrze ,że mój ojciec nie pije, wiem co to za koszmar bo moja przyjaciółka ma
      ojca alkoholika. Rzeczywiście sytuacja jest nie za ciekawa. Może najpierw
      pogadaj o tym z mamą? Może rozmowa z nią chociaż podniesie Cię na duchu ,może
      razem znajdziecie jakieś wyjście z tej sytuacji? Poproś mamę by ona także
      pogadała z tatą - może przemówi mu do rozumu ,może będzie chodził na specjalne
      spotkania dla alkoholików? Wyjście z alkoholizmu widocznie jest bardzo trudne.
      Bądz z tatą w czasie kiedy będzie się leczył ,przeprowadzaj z nim długie rozmowy
      ,powiedz jak bardzo go kochasz. Najlepiej rozmawiaj z nim w cztery oczy w domu.
      Kiedy oboje macie czas. A kiedy to w najgorszej sytuacji nie pomoże ,po prostu
      kiedy widzisz ,że tata pije wychodz z domu np: nocuj u koleżanki ,nie fajnie ,że
      Cię zaczepia w stanie nie trzezwym. :< Oczywiście życzę Ci ,żeby w końcu zaczął
      się leczyć i wszystko wróciło do normy. Może ty też idz do pedagoga szkolnego
      ,może pani/pan Ci pomogą? Mi mamy w szkolę bardzo fajną panią pedagog. Jeśli
      mamy jakiś problem chętnie nam pomaga. Ale nie idz z tym do wychowawcy. Co mu
      powiesz? I co On/Ona mogą na to poradzić? To tylko nauczyciele ,nie bliscy
      znajomi rodziny (może w wujostwu albo w babci dziadku też znajdziesz jakieś
      oparcie?). Oni mają nas tylko uczyć a nie rozwiązywać problemy domowe ,zresztą
      lepiej nauczycieli w to nie mieszać.
      • buntowniczkaxd Re: Rodzice 08.10.09, 19:25
        nie wiem jak ci pomóc mój stray jest może pijany raz na dwa miesiace jak wróci z jakiejś
        balangii czy coś. <lol2> tongue_out
      • sysiek4444 Re: Rodzice 08.10.09, 19:29
        Ja tak niemam :-]
        Niewiem jak ci pomóc ale , bardzo ci współczuje ... :<
        Myśle że powinnaś z kimś o tym porozmiawiać np. z przyjaciółką , mamą , babcią
        lubinnymi ci bliskimi osobami wink
        Trzymaj sie i sie niepoddawaj ! kiss
        • nikt. Re: Rodzice 08.10.09, 19:56
          powinnaś gadac z tatą o jego zachowaniu wtedy, kiedy jest trzeźwy.
          powiedz mu, że jeśli Cię kocha, to przestanie pić.
          okej, może być nie wiem, 1 piwo na tydzień, ale to wystarczy!
          powiedz mu, co czujesz, kiedy on Ci.. "dokucza"
          powinien to zrozumieć, i się zmienić.
          powinnaś pogadać też o tym mamą, o zachowaniu Twojego taty, że wpływa na Twoją psychikę wyjątkowo negatywnie, bo przecież jej też to na pewno przeszkadza, że Twój tata wciąż się upija.
          w sumie, to nie powinnaś aż tak bardzo być zła na tatę, kiedy Ci się naprzykrza.
          robi to pod wpływem alkoholu, wtedy nie myśli trzeźwo.
          więc jeśli Cie obrazi, kiedy nie jest trzeżwy, nie przejmuj się tym, ignoruj to.
          przecież on nie chce Cię urazić.
          pod wływem alkoholu ludzie wariują..

sama nie mam takich problemów, ale czytałam już dużo porad, wiele się z nich nauczyłam . : )

jeśli mimo to, nie będziesz czuła się nazbyt pewnie, żeby się jakos zmobilizować do zmienienia ojca, pogadaj z psychologiem szkolnym, on na pewno pomoże Ci lepiej, niż ja.

pozdrawiam, nie poddawaj się, wszystko będzie dobrze.
    • th4ever Re: Rodzice 08.10.09, 20:21
      nie wiem czy ktos by mial odwage napisac zal mi cie...ja na pewno nie

wspulczucie...

a co z twoja mama ona nie reaguje ???
    • miss_mimi094 Re: Rodzice 08.10.09, 20:26
      sad wiesz wiem co czujesz ...

...porozmawiaj z mamą smile ona napewno ci pomoże smilesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka