Dodaj do ulubionych

O dwóch za dużo

18.10.25, 22:51
W koszalińskim seminarium rok akademicki rozpoczęło aż dwóch kleryków. Czy oni mają świadomość, że księża stanowią obciążenie dla budżetu państwa, a jednocześnie do budżetu nic nie wnoszą? Może ktoś im zasugeruje zajęcie się czymś pożytecznym i uczciwym?
natemat.pl/628107,to-miejsce-to-symbol-kryzysu-powolan-tylko-dwoch-nowych-klerykow
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: O dwóch za dużo 18.10.25, 23:00
      No to jest żaden kryzys powołań, bo czegoś takiego jak powołanie kapłańskie nie ma.
      Po prostu, dzisiaj geje mogą żyć normalnie, bez ukrywania swojej orientacji seksualnej. Wystarczy, że wyjadą ze swoich wiosek do miasta lub innego kraju.
      Co innego pedofile. Dla nich bycie księdzem, oznacza bezkarność za przestępstwo jakim jest pedofilia i dostęp do dzieci. Więc w Kk mają raj.
      • asia-loi Re: O dwóch za dużo 18.10.25, 23:01
        Miało być na początku: to nie jest.
        Coś telefon mi zmienił 😏
      • x2468 Re: O dwóch za dużo 18.10.25, 23:09
        Od dawna też tak sądzę.
    • negativum Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 04:09
      Donald może być tylko jeden…
    • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 07:11
      jakże słabe to państwo Tuska skoro dwóch kleryków jest obciążeniem.
      Realnym obciążeniem jesteś wy, emeryci, a są was miliony.
      Zamiast zabezpieczyć swoja starość to teraz wyciągacie rękę i skomlicie - Tusku daj.
      Na dodatek nie wzdragacie się brać to co dał wam ten znienawidzony Kaczyński - 13 i 14 emeryturę.
      Tusk powinien to zabrać.
      A jak naprawdę chcecie wspomóc Tuska czynem to umierajcie przed terminem właśnie.
      • zenon47 Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 16:53
        To dzisiejsi emeryci przez 40 lat płacenia podatków, zapłacili między innymi za twe nędzne jak widać wykształcenie, które dzisiaj pozwala pisać ci publicznie kocopały. Na szczęście też będziesz emerytem i wtedy zobaczymy, czy zrezygnujesz z żerowania na innych.
        • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 17:24
          zenon47 napisał(a):

> To dzisiejsi emeryci przez 40 lat płacenia podatków, zapłacili między innymi za
          > twe nędzne jak widać wykształcenie, które dzisiaj pozwala pisać ci publicznie
          > kocopały. Na szczęście też będziesz emerytem i wtedy zobaczymy, czy zrezygnujes
          > z z żerowania na innych.

skończyłem tylko podstawówkę więc nie kosztowałem dużo a teraz robię biznes i płacę tyle podatków miesięcznie, że starczy nawet na wypłaty dla 30 takich jak ty emerytów.
          I nigdy nie będę pobierał emerytury mimo, że mi siłą każą płacić zus.
          150 lat temu nie było emerytur i ludzie żyli bo mieli dobrze wychowane dzieci no i wcześniej się zabezpieczyli.
          Wy wieliście ślub z systemem emerytalnym i teraz jesteście pasożytami społecznymi.
          A w ogóle to z jakiej paki należy się wam 13 i 14 emerytura?
          Tego w umowie nie było, to Kaczyński zrobił taki fikołek na finansach państwa.
          Mam nadzieje, że Tusk zlikwiduje te nie należne wam świadczenia, bo to już jest rozpasanie.
          Dopóki nie wygasi się sytemu emerytalnego to w kraju nie będzie dobrze bo emeryci hamują rozwój gdyż emerytury są za wysokie właśnie
          • asia-loi Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 21:07
            perla.roztocza napisał(a):
            >
            > skończyłem tylko podstawówkę

Nie ma się czym chwalić 😏

więc nie kosztowałem dużo

Tak Ci się tylko wydaje.

a teraz robię biznes i płacę tyle podatków miesięcznie, że starczy nawet na wypłaty dla 30 takich jak ty emerytów.

😂😂😂
            O, mamy na forum drugiego Obajtka czy Dyzmę 🤔

> I nigdy nie będę pobierał emerytury mimo, że mi siłą każą płacić zus.

Wielu tak mówiło jak byli zdrowi i młodzi. Później wielu wyciągnęło łapki po kasę od państwa. Bo życìe napisało im inny scenariusz, np. przyszła poważna choroba/wypadek i nie mogli pracować, a byli jeszcze młodzi. Nastąpiła taka utrata zdrowia, że pracować się nie da, a śmierci też nie ma.

> 150 lat temu nie było emerytur i ludzie żyli bo mieli dobrze wychowane dzieci

🫣
            jak żyli 🤔
            Poza tym ludzie kiedyś w jaskiniach żyli i myśleli, że jest im super, bo na głowę deszcz im nie padał.

no i wcześniej się zabezpieczyli.

Kto i jak się zabezpieczył?
            Zabezpieczył się chłop pańszczyźniany, parobek czy szlachcic?

> Wy wieliście ślub z systemem emerytalnym i teraz jesteście pasożytami społecznymi.

Emerytury to jest zdobycz naszych czasów, tak jak 8 godzinny dzień pracy, wolne soboty, L4, urlop czy choćby komputery.
            Nic dziwnego, że ktoś po podstawówce nie jest w stanie tego pojąć.
            Gdyby po wojnie w Polsce nie zlikwidowano analfabetyzmu, to nie mógłbyś pisać tu tych swoich głupot.

> A w ogóle to z jakiej paki należy się wam 13 i 14 emerytura?

Jarosław Polskę Zabaw nam dał.
            Tak jak 500+, 300+ wyprawki.
            Ale inflacją zabrał nam dużo, dużo więcej niż nam dał.
            • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 21:51
              asia-loi napisała:

> Poza tym ludzie kiedyś w jaskiniach żyli i myśleli, że jest im super, bo na gło
              > wę deszcz im nie padał.

a ty żyjesz w obskurnym bloku i non stop zrzędzisz bo ci pielgrzymki przeszkadzają.
              I w życi masz tych co robią biznes na pielgrzymach za co mogą utrzymać rodziny.
              Ci w jaskiniach przynajmniej byli szczęśliwi, a ty bliska obłędu nt. pisiorów właśnie.
              • asia-loi Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 22:34
                >
                > a ty żyjesz w obskurnym bloku i non stop zrzędzisz bo ci pielgrzymki przeszkadzają.

😂😂😂

A skąd masz wiedzę w jakim bloku mieszkam 🤔
                Pielgrzymki mi już nie przeszkadzają, bo nie chodzą przez dzielnicę w której teraz mieszkam. 😜
                Nie denerwuj się tak, bo złość piękności szkodzi ☺️

> I w życi masz tych co robią biznes na pielgrzymach za co mogą utrzymać rodziny.

Biznes na pielgrzymkach to robią paulinii i to bardzo duży. A paulinii rodzin na utrzymaniu mieć nie powinni. To sprzeczne z ich wiarą i ślubami 😉

> Ci w jaskiniach przynajmniej byli szczęśliwi, a ty bliska obłędu nt. pisiorów właśnie.

E tam byli szczęśliwi. Mieli ciemno, zimno, robaki. 😫
                A co do pisiorów to niektórych lubię, z niektórych można się pośmiać, bo są bardzo zabawni 🤪
                Ty jesteś konfiarz, to dlaczego tak Cię boli, że niektórych pisiąt nie lubię, krytycznie o nich piszę 🤔
                • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 22:39
                  asia-loi napisała:

> Ty jesteś konfiarz, to dlaczego tak Cię boli, że niektórych pisiąt nie lubię, k
                  > rytycznie o nich piszę 🤔

bo się martwię o twoje zdrowie psychiczne.
                  Nienawiść jest nieracjonalna i świadczy o skarleniu ducha właśnie.
            • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 22:01
              asia-loi napisała:

> Emerytury to jest zdobycz naszych czasów, tak jak 8 godzinny dzień pracy, wolne
              > soboty, L4, urlop czy choćby komputery.

tak, zdobycz...
              Na mojej ulicy jest 20 domów i tylko 4 osoby pracują.
              Reszta na garnuszku państwa, emerytury, zasiłki, renty, zapomogi, 800+ i inne takie.
              I ciągle przychodzą pożyczać ode mnie.
              Rzeczywiście zdobycz naszych czasów, a robić to nie ma komu właśnie.
          • sverir Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 07:50
            "150 lat temu nie było emerytur i ludzie żyli bo mieli dobrze wychowane dzieci no i wcześniej się zabezpieczyli"

No właśnie niespecjalnie żyli, bo mieli dobrze wychowane dzieci. Dlatego weszły emerytury, żeby bezdomni i schorowani emeryci nie włóczyli się po ulicach, bo dzieciaki mieli jeszcze biedniejsze.
      • asia-loi Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 20:39

> jakże słabe to państwo Tuska skoro dwóch kleryków jest obciążeniem.

Ogromnym obciążeniem dla polskiego budżetu jest cały Kk w Polsce. To są miliardy stracone na pasożytów, nierobów, kłamców, krzywdzicieli. Samo nauczanie religii w szkołach świeckich, które nie przekłada się na żadną wartość dodaną, to jest dwa miliardy rocznie. 😬

> Realnym obciążeniem jesteś wy, emeryci, a są was miliony.

Ci emeryci kiedyś byli pracownikami i emerytury sobie wypracowali. Byliśmy pracownikami liczonymi w milionach. Ty do mojej emerytury nie dołożyłeś nic. Ja nam emeryturę wg nowych zasad, czyli z moich składek. Twoje składki nie wpływały na moje konto.
        Ty też kiedyś będziesz emerytem, tak jak Twoi dziadkowie czy rodzice.

> Zamiast zabezpieczyć swoja starość to teraz wyciągacie rękę i skomlicie - Tusku daj.

Ja do nikogo nie wycìągam ręki po kasę, bo mam emeryturę. Wypracowaną emeryturę.
        Swoją pracą zabezpieczyliśmy swoją starość. Tym zabezpieczeniem jest wypracowana emerytura.

> Na dodatek nie wzdragacie się brać to co dał wam ten znienawidzony Kaczyński - 13 i 14 emeryturę.

Cały socjal w Polsce jest z podatków, które ja też płaciłam i płacę. Za to że długo i dużo pracowałam nie dostaję 14 w ogóle. Emeryci płacą 12% podatku i 9% składki zdrowotnej.

> Tusk powinien to zabrać.

Przyjdzie Konfa do władzy to zabierze.
        Dla mnie 13. nie ma większego wpływu na moje finanse, bo wysokość mojej emerytury wynika z mojej pracy.
        A 13. jest też finansowana z moich podatków.
        • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 21:40
          asia-loi napisała:

> Cały socjal w Polsce jest z podatków, które ja też płaciłam i płacę. Za to że d
          > ługo i dużo pracowałam nie dostaję 14 w ogóle. Emeryci płacą 12% podatku i 9% s
          > kładki zdrowotnej.

czemu kłamiesz?
          Nigdy nie płaciłaś podatków i ich nie płacisz.
          Podatki płacą tylko przedsiębiorcy, a ty jako robotnica najemna nigdy nie robiłaś przelewów do US i Zusu.
          Przedsiębiorca za ciebie to robił, taka prawda.
          A teraz rząd w sposób lekkomyślny wypłaca ci emeryturę, ale Tusk zrobi z wami porządek, bo raz już zrobił.
          Powie, że nie ma pieniędzy i w końcu weźmiesz się do uczciwej najemnej roboty właśnie.
          • asia-loi Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 22:16
            >
            > czemu kłamiesz?

Kłamstwo to twoja specjalność, nie moja 🤨

> Nigdy nie płaciłaś podatków i ich nie płacisz.

Ależ oczywiście, że płaciłam i płacę 🙂

> Podatki płacą tylko przedsiębiorcy, a ty jako robotnica najemna nigdy nie robiłaś przelewów do US i Zusu.

Ustawodawca tak to wymyślił.
            Jako przedsiębiorca po podstawówce, powinieneś to wiedzieć 😀
            Przelewy do US robiłam, jak mi przedsiębiorca źle policzył podatek i musiałam dopłacić.
            US też na moje konto zwracał mi nadpłacony podatek, a nie na konto pracodawcy.
            No, ale skąd przedsiębiorca po podstawówce może o tym wiedzieć 😏

> Przedsiębiorca za ciebie to robił, taka prawda.

Jeszcze raz: tak to wymyślił ustawodawca/rząd.

> A teraz rząd w sposób lekkomyślny wypłaca ci emeryturę,

Wypłaca mi to, do czego się zobowiązał.
            Mamy w końcu państwo prawa 🤗

ale Tusk zrobi z wami porządek, bo raz już zrobił.

Uważaj bo Ci pęknie żyła ze złości i nie dożyjesz emerytury, a twoje składki zabierze ZUS. 🙂

> Powie, że nie ma pieniędzy i w końcu weźmiesz się do uczciwej najemnej roboty właśnie.

Ja już się napracowałam i zapracowałam na emeryturę. 😉
            I teraz mam czas na pisanie na forum 😜

A Ty jako przedsiębiorca po podstawówce, dlaczego nie pracujesz, tylko się opierdzialasz wypisując bzdury na forum 🤔
            Kto zarobi na podatki 🤔
            • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 22:26
              asia-loi napisała:

> Ależ oczywiście, że płaciłam i płacę 🙂

nie płacisz

> Przelewy do US robiłam,

nie robiłaś i nie robisz, ja wiem lepiej jak to działa.

> Mamy w końcu państwo prawa 🤗

to już praworządność została przywrócona???
              A Żurek twierdzi, że dopiero przywraca.

> Uważaj bo Ci pęknie żyła ze złości i nie dożyjesz emerytury, a twoje składki za
              > bierze ZUS. 🙂

i tak zabierze

> Ja już się napracowałam i zapracowałam na emeryturę. 😉

pracować się powinno do śmierci.

> A Ty jako przedsiębiorca po podstawówce, dlaczego nie pracujesz,

ja kieruję firmą przez kompa, to taki postęp jest właśnie.
              • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 22:28
                a, dodam tylko, gdybym miał wyksztalcenie to nigdy bym nie miał sukcesu w biznesie.
                Na szczęście wyrzucili mnie z liceum właśnie.
                • asia-loi Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 22:55

> a, dodam tylko, gdybym miał wyksztalcenie to nigdy bym nie miał sukcesu w biznesie.
                  > Na szczęście wyrzucili mnie z liceum właśnie.

🤣🤣🤣
              • asia-loi Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 22:48
                >
                > nie płacisz

płacę 🙂

>
                > > Przelewy do US robiłam,
                >
                > nie robiłaś i nie robisz, ja wiem lepiej jak to działa.

Robiłam. 🙃
                Skąd przedsiębiorca po podstawówce może wiedzieć lepiej. Tego uczą w innych szkołach, a tym tam nie dotarłeś 😀

> to już praworządność została przywrócona???

A siedziałeś pod kamieniem, że nie wiesz 🤔
                Płacimy teraz kary za brak praworządności czy nie 🤔

> A Żurek twierdzi, że dopiero przywraca.

Naprawa ośmioletniej demolki wymaga czasu 😏

> i tak zabierze

Więcej wiary 😜

> pracować się powinno do śmierci.

Jak chcesz to możesz pracować.
                Pisanie na forum to nie jest praca. Tylko trolle piszą za pieniądze i uważają to za pracę. A Ty we wcześniejszym wcieleniu pisałeś, że za trolling Ci dużo płacą. 😀

>
                > ja kieruję firmą przez kompa, to taki postęp jest właśnie.

😅😅😅
                Zwłaszcza po podstawówce ma się te umiejętności, co nie 😀
                • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 09:19
                  asia-loi napisała:

> Zwłaszcza po podstawówce ma się te umiejętności, co nie 😀

szczególnie po podstawówce.
                  A najlepiej bez.
                  Ponad połowa miliarderów to analfabeci lub wtórni analfabeci.
                  Jako tacy nie mają skrupułów oraz innych ograniczeń i dlatego są miliarderami właśnie.
          • tapatik Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 22:29

> czemu kłamiesz?
            > Nigdy nie płaciłaś podatków i ich nie płacisz.
            > Podatki płacą tylko przedsiębiorcy, a ty jako robotnica najemna nigdy
            > nie robiłaś przelewów do US i Zusu.
            > Przedsiębiorca za ciebie to robił, taka prawda.
            > A teraz rząd w sposób lekkomyślny wypłaca ci emeryturę, ale Tusk zrobi
            > z wami porządek, bo raz już zrobił.
            > Powie, że nie ma pieniędzy i w końcu weźmiesz się do uczciwej najemnej
            > roboty właśnie.

Etatowcy też płacą podatki i składki ZUS. Owszem, przelewy robi w ich imieniu pracodawca, ale płacą. Co więcej co roku trzeba składać zeznanie podatkowe i czasami wychodzi, że zapłaciliśmy za mało i trzeba dopłacić, a czasami US nam zwraca.
            • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 22:45
              tapatik napisał:

> Etatowcy też płacą podatki i składki ZUS.

ok, ja chcę wypłacać wszystkim brutto i niech sami płacą w kasach Us i Zusu.
              Bo teraz jest tak, że lwia część pracowników nie wie ile zarabia brutto, ich interesuje ile wpływa im na konto.
              Dlaczego te przelewy to ja mam robić?
              No i deklaracje.
              Wtedy mniej by mnie kosztowała księgowość właśnie.
              • asia-loi Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 22:57

> Wtedy mniej by mnie kosztowała księgowość właśnie.

To Ty jesteś typowy polski Janusz biznesu, skąpiradło. 😬
                Nie chcesz dać zarobić ksiegowej 😏
              • sverir Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 07:43
                "ok, ja chcę wypłacać wszystkim brutto i niech sami płacą w kasach Us i Zusu"

Przypomnę ratio legis wprowadzenia takiego rozwiązania - wielu przedsiębiorców "zapominało" zapłacić za pracownika składkę (choć nie zapominało o potrąceniach z pensji).
                Jednocześnie zaś istniała obawa, że lud nie będzie sobie sam płacił - a potem na starość pojawi się problem społeczny, którego nie da się załatwić stwierdzeniem, że "sami są sobie winni".
              • tapatik Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 18:13

> ok, ja chcę wypłacać wszystkim brutto i niech sami płacą w kasach Us i Zusu.
                > Bo teraz jest tak, że lwia część pracowników nie wie ile zarabia brutto,
                > ich interesuje ile wpływa im na konto.
                > Dlaczego te przelewy to ja mam robić?
                > No i deklaracje.
                > Wtedy mniej by mnie kosztowała księgowość właśnie.

Bo tak to zostało pomyślane, że pracodawcy potrącają podatki z wypłaty i wpłacają je na konto ZUS i US.
                W innych krajach też tak jest.
      • tapatik Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 21:08
        Tu nie chodzi o tych dwóch kleryków, ale o całą organizację, jaką jest kościół rzymskokatolicki. Sama katecheza w szkołach kosztuje nas w okolicach 1,5 mld zł rocznie.

W jaki sposób emeryci są obciążeniem?
        Emeryci są też potrzebni w społeczeństwie, część z nich nadal pracuje, część jest na emeryturze ale pomaga rodzinie.
        • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 21:45
          tapatik napisał:

> Tu nie chodzi o tych dwóch kleryków, ale o całą organizację, jaką jest kościół
          > rzymskokatolicki. Sama katecheza w szkołach kosztuje nas w okolicach 1,5 mld zł
          > rocznie.

głosowałeś na Tuska to teraz wyegzekwuj brak katechezy.

>
          > W jaki sposób emeryci są obciążeniem?
          > Emeryci są też potrzebni w społeczeństwie, część z nich nadal pracuje, część je
          > st na emeryturze ale pomaga rodzinie.

ci co pracują to nie muszą brać jeszcze dodatkowo.
          Problem jest systemowy.
          Debile wymyślili tzw. wiek emerytalny.
          Ewentualne przejście na zapomogę od państwa tylko po komisji lekarskiej stwierdzającej niedołężność właśnie.
          • tapatik Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 22:40

> głosowałeś na Tuska to teraz wyegzekwuj brak katechezy.

Nie wiem, czy PO obiecywało likwidację katechezy, ale przypominam, że rządzi koalicja kilku partii. Część z nich jest kościółkowa.
            Możemy jedynie zmienić z 2 do 1 godziny tygodniowo, ewentualnie przestać płacić katechetom, ale to też może wymagać podpisu prezydenta.

> ci co pracują to nie muszą brać jeszcze dodatkowo.
            > Problem jest systemowy.
            > Debile wymyślili tzw. wiek emerytalny.

Tymi debilami byli bodajże Prusacy w XIX wieku.

> Ewentualne przejście na zapomogę od państwa tylko po komisji lekarskiej
            > stwierdzającej niedołężność właśnie.

To się nazywa renta i też jest płacone przez ZUS.
            • sverir Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 07:49
              "Nie wiem, czy PO obiecywało likwidację katechezy, ale przypominam, że rządzi koalicja kilku partii. Część z nich jest kościółkowa"

Katechezy - naukę w szkołach - przewiduje Konkordat. Można Konkordatu nie lubić, ale jest to wiążąca Polskę umowa międzynarodowa. Likwidacja katechezy, bez co najmniej zmiany interpretacji zapisów Konkordatu nie wchodzi w grę, niezależnie od woli partii rządzących.
              • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 08:23
                sverir napisał:
                >
                > Katechezy - naukę w szkołach - przewiduje Konkordat. Można Konkordatu nie lubić , ale jest to wiążąca Polskę ...
                >
                Każdą umowę można wypowiedzieć. I Konkordat należy wypowiedzieć.
                To jest bardzo droga, niepotrzebna i bardzo szkodliwa umowa dla Polski.
                Przypominam, że Glemp mówił, że Kk nie będzie brał pieniędzy za nauczanie religii, bo ma misję. Kłamca i chciwiec.
                Jak ja chodziłam na religię do salek katechetycznych, to mnie okłamywano, że kłamstwo i chciwość jest grzechem. Kk przez całą swoją historię, pokazuje nam wszystkim, że kłamstwo i chciwość to są filary katolickiej wiary. Zresztą na kłamstwie i chciwości zbudowali tą wiarę. I dzięki kłamstwom i chciwości ta religia trwa.
                • sverir Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 08:56
                  "Każdą umowę można wypowiedzieć. I Konkordat należy wypowiedzieć"

Skoro należy wypowiedzieć, to należy wypowiedzieć, a nie łamać go i udawać, że jest dobrze.

"Przypominam, że Glemp mówił, że Kk nie będzie brał pieniędzy za nauczanie religii, bo ma misję."

Wszystko się zgadza - Kościół nie dostaje kasy za organizację katechezy, kasa idzie do szkół, a przez szkoły do katechetów. Może niektórzy się opłacają kościołowi (zdaje się księża mają obowiązek odprowadzać część dochodów na rzecz kurii i parafii).
              • don.kulawy Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 10:23
                > Katechezy - naukę w szkołach - przewiduje Konkordat.

Nic tam nie ma o tym, ze to ma odbywać się w szkołach.
                • sverir Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 11:32
                  "Uznając prawo rodziców do religijnego wychowania dzieci oraz zasadę tolerancji, Państwo gwarantuje, że szkoły publiczne podstawowe i ponadpodstawowe oraz przedszkola, prowadzone przez organy administracji państwowej i samorządowej, organizują zgodnie z wolą zainteresowanych naukę religii w ramach planu zajęć szkolnych i przedszkolnych"

Oczywiście nie ma ani słowa, że ma się odbywać w szkołach. Szkoła może przecież organizować lekcje np. na plebanii.
                  • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 11:52
                    sverir napisał:
                    >
                    > Oczywiście nie ma ani słowa, że ma się odbywać w szkołach. Szkoła może przecież organizować lekcje np. na plebanii.
                    >
                    A jest taka szkoła, która lekcje religii organizuje na plebanii?
                    • sverir Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:17
                      "A jest taka szkoła, która lekcje religii organizuje na plebanii?"

To była ironia.
        • sverir Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 07:46
          "W jaki sposób emeryci są obciążeniem?
          Emeryci są też potrzebni w społeczeństwie, część z nich nadal pracuje, część jest na emeryturze ale pomaga rodzinie."

A z płaconych składek nie wystarczy im na utrzymanie nawet ochrony zdrowia, z której masowo korzystają.
          Ekonomicznie emeryci są obciążeniem dla społeczeństwa - pracująca część to ok. 13% ogółu. Wyższy odsetek zatrudnionych jest wśród osadzonych.

Kwestia emerytur to nie kwestia opłacalności, tylko utrzymania członków społeczeństwa, którzy już się narobili. Można powiedzieć, że to jedna z miar rozwoju cywilizacji.
          • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 08:07
            sverir napisał:
            >
            > A z płaconych składek nie wystarczy im na utrzymanie nawet ochrony zdrowia, z której masowo korzystają.

Pracującym i dużo zarabiajacym też nie wystarczy składek, jak dopadnie ich droga choroba. Młodzi pracownicy to jeszcze niewiele do wspólnego wora wrzucili. I na starość też im chorób przybędzie.

> Ekonomicznie emeryci są obciążeniem dla społeczeństwa - pracująca część to ok. 13% ogółu. Wyższy odsetek zatrudnionych
            >
            Jeszcze większym obciążeniem dla społeczeństwa są dzieci, bo one nic nie wrzucają do wspólnego wora.
            Dzieci małe często chorują, ich wykształcenie kosztuje mnóstwo kasy. Dopiero zaczynają pracować jak pokończą szkoły. Do 26 roku życia nie płacą podatków.
            Młodsze pokolenia wg prognoz będą żyły dłużej niż obecne stare pokolenia.
            • boggi_dan Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 08:33
              Odezwała się bezdzietna lambandziara. Kto Ci będzie zmieniał pampersa na stare lata i pozostałym.
              • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 09:13
                boggi_dan napisał:

> Odezwała się bezdzietna lambandziara. Kto Ci będzie zmieniał pampersa na stare
                > lata i pozostałym.

pampersa zmieni jej listonosz, który przyniesie emeryturę.
                Raz na miesiąc.
                Dlatego najlepsza emerytura to posiadanie dużo dzieci.
                A jak ktoś chce gotówkę to niech robi oszczędności i inwestycje, lub ubezpieczy się dobrowolnie i płaci składki.
                Natomiast nie może to być przymus właśnie.

• asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 10:21

> pampersa zmieni jej listonosz, który przyniesie emeryturę.

Emerytura wpływa mi na konto 🙂

> Dlatego najlepsza emerytura to posiadanie dużo dzieci

Tak, zwłaszcza jak wyjądą do innych krajów by tam żyć, pracować, płacić podatki lub siedzą na zasiłkach.
                  Skoro dużo dzieci to taki dobrobyt, to dlaczego w rodzinach wielodzietnych w wiekszości przypadków jest bieda z nędzą.
                  Dlaczego kraje z dużą liczbą dzieci to kraje biedne? Dlaczego z tego swojego raju, gdzie prawie każda rodzina ma dużo dzieci, uciekają do krajów gdzie jest mało dzieci?
                  • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:13
                    asia-loi napisała:

> Tak, zwłaszcza jak wyjądą do innych krajów by tam żyć, pracować, płacić podatki
                    > lub siedzą na zasiłkach.

oprócz posiadania dzieci potrzebny jest właściwy proces wychowawczy.
                    Ale ty nie masz o tym pojęcia egoistko właśnie.
                    • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:22

> asia-loi napisała:

> oprócz posiadania dzieci potrzebny jest właściwy proces wychowawczy.

Te które wyjechaly za lepszym życiem są często dobrze wychowane 🙂

> Ale ty nie masz o tym pojęcia egoistko właśnie.

A ty masz? Ile masz dzieci?
                      • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:35
                        asia-loi napisała:

> A ty masz? Ile masz dzieci?

wiem o sześciu ale prawdopodobnie mam ich więcej.
                        Te noce na plażach były efektywne właśnie.
                        • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:47

> wiem o sześciu ale prawdopodobnie mam ich więcej.

😂😂😂
                          I wszystkie biorą 800+, i inny socjal: 300+ wyprawki, babciowe, itd. 😀

> Te noce na plażach były efektywne właśnie.

Ale to z jedną kobietą czy z kilkoma 🤔
                          Bo wiesz, z kilkoma to wbrew nauce Kk 😀
                          • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:49
                            asia-loi napisała:

> Bo wiesz, z kilkoma to wbrew nauce Kk 😀

no tak, ale na szczęście istnieje instytucja spowiedzi właśnie.
                            • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:58
                              >
                              > no tak, ale na szczęście istnieje instytucja spowiedzi właśnie.

A stosujesz się do tych 5 warunków ważnej/dobrej spowiedzi wymyślonych przez sukienkowych, czy tylko wyklepiesz kilka zdrowasiek i git?
                              I dalej robisz to samo 😀
                          • stasi1 Re: O dwóch za dużo 21.10.25, 14:29
                            A Jacek k. Ma wszystko legalnie z dwoma kobietami. Według kk można mieć z wieloma kobietami, pod warunkiem że one przed zastąpieniem umrą
              • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 09:44
                boggi_dan napisał:

> Odezwała się bezdzietna lambandziara. Kto Ci będzie zmieniał pampersa na stare lata i pozostałym.

Jako bezdzietna lambadziara, wkładałam do wspólnego wora więcej niż mający dzieci, ponieważ ja nie miałam żadnych ulg, odliczeń, żadnego socjalu. Moje podatki szły na żłobki, przedszkola, szkoły.
                Jak pokazuje życie, w wielu przypadkach tym co mają dzieci, też nie ma kto zmieniać pampersów, bo często dzieci wykształcone za pieniądze polskiego podatnika, wyjechały do innego kraju i tam płacą podatki.
                • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 09:54
                  asia-loi napisała:

> Jako bezdzietna lambadziara, wkładałam do wspólnego wora więcej niż mający dzie
                  > ci,

ale pierdoły.
                  Pomijając wszystko inne dzieci to gigantyczny biznes gospodarczy.
                  Potężny przemysł dedykowany dla dzieci.
                  Mnóstwo miejsc pracy w przemyśle, handlu, szkołach, przedszkolach, itd. gdzie są płacone podatki, i nie tylko.
                  No i jak te twoje grosze mają się do tego?
                  Zwykły pasożyt i tyle właśnie.
                  • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 10:41
                    >
                    > ale pierdoły.
                    > Pomijając wszystko inne dzieci to gigantyczny biznes gospodarczy.
                    > Potężny przemysł dedykowany dla dzieci.
                    > Mnóstwo miejsc pracy w przemyśle, handlu, szkołach, przedszkolach, itd. gdzie są płacone podatki, i nie tylko.

Dlaczego to wszystko nie działa w krajach, gdzie rodzi sie dużo dzieci?
                    Na świecie jest zdecydowanie za dużo ludzi, a nie za mało. Ta ogromna liczba ludzi, generuje mnóstwo problemów tego naszego świata. Gdyby było mniej ludzi planeta by tak "nie płonęła", nie byłoby tak szybko postępujących zmian klimatycznych, i bylibyśmy bardziej eko.

> No i jak te twoje grosze mają się do tego?

A jak się mają twoje grosze wrzucane do wspólnego worka? Ty jako Janusz biznesu, wpłacasz tylko to minimun, które państwo ci każe. Gdyby nie nakaz państwa, nie wpłacałbyś nic. 😬

Zwykły pasożyt i tyle

Przypominam, że każdy emeryt był najpierw dzieckiem, później pracownikiem. Ja mam swoją emeryturę z moich składek, a nie z twoich. I ponieważ moi pracodawcy płacili uczciwie składki, to z tej emerutury żyje mi się wygodnie.
                    Ty jako Janusz biznesu płacisz minimalne składki, wiec emeryturę będziesz miał marną i będziesz wyciagał łapki o kasę do państwa. A ja łapek nie wyciągam, bo sobie na godną emeryturę zapracowałam. 🙂
                    • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 11:41
                      asia-loi napisała:

> Ja mam swoją emeryturę z moich składek, a nie z twoich.

nie, masz z moich. Z twoich mieli twoi poprzednicy.
                      Zus składek nie odkłada tylko wydaje na bieżąco.

> Na świecie jest zdecydowanie za dużo ludzi

aha..., to ile miałaś skrobanek, i kiedy uszczęśliwisz ludzkość zmniejszeniem jej liczebności właśnie?
                      • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:05
                        >
                        > nie, masz z moich. Z twoich mieli twoi poprzednicy.
                        > Zus składek nie odkłada tylko wydaje na bieżąco.

Ty płacisz minimum, to by nie starczyły na moją emeryturę. 🙂
                        To ustawowdawca wymyślil taki system nie ja. Nie moja wina, że moje składki dał twoim dziadkom czy twoim rodzicom. 🙃
                        >
                        > aha..., to ile miałaś skrobanek, i kiedy uszczęśliwisz ludzkość zmniejszeniem jej liczebności właśnie?

Nie miałam żadnej skrobanki, bo jest coś takiego jak antykoncepcja. 😀
                        Dorzucę się do każdej zbiórki przeznaczonej na antykoncepcję dla krajów gdzie jest za dużo dzieci. 🙂
                        Ja nie przyczyniłam się do zwiększenia ludności na Ziemii 🙂
                        • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:09
                          asia-loi napisała:

> Ja nie przyczyniłam się do zwiększenia ludności na Ziemii 🙂

ale może przyczyń się do zmniejszenia.
                          Zus się ucieszy właśnie.
                          • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:25
                            >
                            > ale może przyczyń się do zmniejszenia.
                            > Zus się ucieszy właśnie.

Ubolewam, że w Polsce nie ma legalnej eutanazji, bo już dawno podpisałabym zgodę, żeby nie stosować wobec mnie żadnej terapii podtrzymujące życie. Nie ma przez Kk 😬
                            • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:33
                              asia-loi napisała:

> Ubolewam, że w Polsce nie ma legalnej eutanazji, bo już dawno podpisałabym zgod
                              > ę, żeby nie stosować wobec mnie żadnej terapii podtrzymujące życie. Nie ma prze
                              > z Kk 😬

niektórzy stosują ją na sobie bez zgody kogokolwiek, ale nie polecam.
                              Z drugiej strony współczuję ci, przecież jaki ty musisz mieć stres żyjąc z poczuciem winy, że twoje bytowanie to przeludnienie jest właśnie.
                              • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 13:05

> Z drugiej strony współczuję ci, przecież jaki ty musisz mieć stres żyjąc z poczuciem winy, że twoje bytowanie to przeludnienie jest właśnie.

E tam. Stresu nie mam. Ja się nie przyczyniłam do liczby ludzi na Ziemii, tylko ty 😀
                    • stefan4 Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:33
                      asia-loi:
                      > Na świecie jest zdecydowanie za dużo ludzi, a nie za mało.

Oczywiście. Kiedyś jacyś potomkowie dzisiejszych alg lub porostów będą badać historię człowieka niezbyt rozumnego, którego do zguby doprowadziła niechęć do okiełznania swojego popędu do rozmnażania. Tacy byli uczeni, a w obliczu zagłady gatunku nie zdobyli się na to, żeby oddzielić seks od prokreacji chociażby przy pomocy gumki, którą przecież znali...

asia-loi:
                      > Ta ogromna liczba ludzi,generuje mnóstwo problemów tego naszego świata. Gdyby było
                      > mniej ludzi planeta by tak "nie płonęła", nie byłoby tak szybko postępujących zmian
                      > klimatycznych, i bylibyśmy bardziej eko.

I odpadłby poważny powód wojen: niedostatek przestrzeni życiowej.

- Stefan
                      • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:38
                        stefan4 napisał:

> Oczywiście. Kiedyś jacyś potomkowie dzisiejszych alg lub porostów będą badać h
                        > istorię człowieka niezbyt rozumnego, którego do zguby doprowadziła niechęć do o
                        > kiełznania swojego popędu do rozmnażania.

stefan4 okiełznał swój popęd wedle zasady - najlepsza baba to własna graba właśnie.
                      • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:42
                        stefan4 napisał:

> I odpadłby poważny powód wojen: niedostatek przestrzeni życiowej.

:-)))
                        przecież wojny redukują populację ludzką więc aśka i stefek4 powinni popierać wszelakie wojny właśnie.
                        • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:54

> przecież wojny redukują populację ludzką więc aśka i stefek4 powinni popierać w szelakie wojny właśnie.

Populację ludzką bardzo dobrze redukuje antykoncepcja, która dla ciebie jest obca, skoro nawet nie wiesz ile masz dzieci 😀
                          Nie dość, że płacisz minimalne składki, to jeszcze bierzesz duży socjal na swoje dzieci. Przecież ty do wspólnego wora, nie wpłacasz tyle ile wyciągasz z niego. No i kto tu jest pasożytem?
                          • perla.roztocza Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 13:04
                            asia-loi napisała:

> No i kto tu jest pasożytem?

no ty jesteś, ale nad twoim nieszczęsnym losem po użalamy się później bo teraz muszę podgonić z pracą właśnie.
                            • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 13:07
                              >
                              > no ty jesteś, ale nad twoim nieszczęsnym losem po użalamy się później bo teraz muszę podgonić z pracą właśnie.

Czyli od rana się opierdzialasz, zamiast pracować. 😄
            • sverir Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 08:53
              "Pracującym i dużo zarabiajacym też nie wystarczy składek, jak dopadnie ich droga choroba"

Indywidualnie oczywiście nie ma to znaczenia, ale nie rozliczamy jednostki, tylko mówimy o grupach społecznych. Prawdopodobieństwa do pójścia na NFZ jest zwyczajnie wyższe w przypadku emeryta, niż młodego korposzczurka z pakietem prywatnego ubezpieczenia.

"Jeszcze większym obciążeniem dla społeczeństwa są dzieci, bo one nic nie wrzucają do wspólnego wora"

To fakt, ale są pewnego rodzaju inwestycją. Emeryci nie są ani inwestycją, ani zyskiem z inwestycji.

"Dzieci małe często chorują, ich wykształcenie kosztuje mnóstwo kasy. Dopiero zaczynają pracować jak pokończą szkoły. Do 26 roku życia nie płacą podatków"

Z tym "nie płacą podatków" to przegięłaś. Mają zwolnienie z PIT do określonej kwoty i z określonego źródła dochodu, ale przy wyższych kwotach lub innym źródle dochodu płacą normalnie. Nie mówiąc już o innych podatkach.
              • don.kulawy Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 10:30
                > Emeryci nie są ani inwestycją, ani zyskiem z inwestycji.

Przywiązać sznurkiem do drzewa gdzieś w lesie i problem sam się rozwiąże.
                • sverir Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 11:31
                  "Przywiązać sznurkiem do drzewa gdzieś w lesie i problem sam się rozwiąże"

Możesz tak zrobić.
                  Ale jak wspomniałem, jedną z miar cywilizacji jest to, w jaki sposób traktujemy starszych czy mniej zdrowych członków społeczności. Uważam, że im większa opieka nad takimi osobami, tym bardziej cywilizowane społeczeństwo.
                • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:12
                  don.kulawy napisał:
                  >
                  > Przywiązać sznurkiem do drzewa gdzieś w lesie i problem sam się rozwiąże.

W przedwojennej i (wcześniej) katolickiej Polsce, takie praktyki nie bulwersowały i nie były ścigane przez prawo.
                  Nie bulwersowało też, że ciężarna służąca, wychodziła do wychodka i wracała bez dużego brzucha. Nikt nie pytał gdzie dziecko. To samo w katolickich, żeńskich klasztorach.
    • l.george.l Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 12:38
      Czego ci dwaj się nauczą w seminarium? Ruch**ia na sterydach?
      www.newsweek.pl/polska/spoleczenstwo/udawalam-geja-w-aplikacji-randkowej-slynny-ksiadz-ze-slaska-umowil-sie-ze-mna/dke9ejs
    • stasi1 Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 13:55
      Ale zawsze tak było że byli obciążeniem. Skoro ktoś chce płacić na to obciążenie, ktoś chce z tego skorzystać.
      Ale może cię uratuje tą wiadomość że prawie połowa tych co zaczynają, nie kończą tego
      • stasi1 Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 14:02
        Chociaż z drugiej strony:
        ,,Tymczasem w całej metropolii wrocławskiej do seminaryjnych furt zapukało więcej chętnych niż w latach ubiegłych. We Wrocławiu w tym roku przygotowanie do kapłaństwa rozpocznie dwudziestu alumnów (rok temu było o sześciu mniej), do legnickiego Wyższego Seminarium Duchownego zgłosiło się siedemnastu kandydatów (w ubiegłym roku było ich w sumie jedenastu), a w świdnickim seminarium liczba sprzed roku powtórzyła się - formację rozpocznie trzynastu młodych mężczyzn.
        Oczywiście z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że nie wszyscy z nich dotrwają do święceń. Normą jest, że około 30-40% kleryków rezygnuje w ciągu sześciu lat przygotowań"
    • m.c.hrabia Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 14:22
      Dwa odważne albo zdesperowane pedały
    • sverir Re: O dwóch za dużo 19.10.25, 21:05
      "Czy oni mają świadomość, że księża stanowią obciążenie dla budżetu państwa, a jednocześnie do budżetu nic nie wnoszą?"

Jak pracują, to płacą podatki. W przeciwieństwie do osób do 26. roku życia.
      • negativum Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:12
        sverir napisał:

> "Czy oni mają świadomość, że księża stanowią obciążenie dla budżetu państwa, a
        > jednocześnie do budżetu nic nie wnoszą?"
        >
        > Jak pracują, to płacą podatki. W przeciwieństwie do osób do 26. roku życia.

A np. PTU to co jak nie podatek :)
        • sverir Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:20
          "A np. PTU to co jak nie podatek :)"

A zobacz, kto jest podatnikiem podatku od towarów i usług. Ułatwię Ci - reguluje to dział III ustawy o VAT:)
          • negativum Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:48
            sverir napisał:

> "A np. PTU to co jak nie podatek :)"
            >
            > A zobacz, kto jest podatnikiem podatku od towarów i usług. Ułatwię Ci - reguluj
            > e to dział III ustawy o VAT:)

Nosisz np. okulary. Kto jest płatnikiem VAT, gdy przedstawiasz rachunek do zwrotu?
            • sverir Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 17:54
              " Nosisz np. okulary. Kto jest płatnikiem VAT, gdy przedstawiasz rachunek do zwrotu?"

Niech zgadnę - Tobie sprzedawcy każą wypełniać deklaracje VAT i przelewać pieniądze na konto?:))
    • don.kulawy Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:11
      Konserwatywne wartości w teorii i praktyce. x.com/patrykmichalski/status/1980189737890500777
      • asia-loi Re: O dwóch za dużo 20.10.25, 12:18
        Typowa hipokryzja u tzw. dobrych katolików. Martusia to jeszcze pouczała innych w mediach, jak należy żyć. 😬
        Po numerze, który wycięła pierwszemu mężowi i byciu na bilboardach, które pojawilły się w kampanii prezydenckiej jej ojca. Napis na tych bilbordach; miłość, prawda, uczciwość. Rzyg. 😬

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka