Dodaj do ulubionych

Wracamy do pierwszego Tuska

23.01.26, 10:55
Nie 25,62 zł, jak było w pilotażu "Dobry posiłek w szpitalu", a 21 zł. Na tyle wyceniona została nowa stawka żywieniowa pacjenta. Ludzie przestali się skarżyć na jedzenie w szpitalach, to zabieramy to. Z końcem ub. r. resort zdrowia wygasił pilotaż programu „Dobry posiłek”, na który od 2023 r. przeznaczono ponad miliard złotych. Przystąpiły do niego 582 placówki, zatem na lepsze karmienie mogła liczyć większość chorych. Brawo wy. www.rynekzdrowia.pl/Finanse-i-zarzadzanie/Koniec-wiekszych-pieniedzy-na-szpitalne-obiady-Widac-ze-na-talerzu-jest-mniej,280219,1.html
Obserwuj wątek
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 11:19
      Jestem za!

https://pbs.twimg.com/media/G_Si6LuX0AA0aP0?format=jpg&name=900x900
      • boggi_dan Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 11:23
        Zważywszy na sytuację państwowej Służby Zdrowia, to niedługo będzie program "Ostatni posiłek"...
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 11:29
          Zerwać Konkordat i wystarczy na wszystko.
          • mazala2 Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 11:45
            to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> Zerwać Konkordat i wystarczy na wszystko.

Kolejne etapy rozwoju wścieklizny tego forumowego psa zaczynają budzić wśród kynologów przekonanie, o być może, konieczności czasowego uśpienia.
            • ukos Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 12:02
              mazala2 napisał:

> Kolejne etapy rozwoju wścieklizny tego forumowego psa

Do czego to podobne, żeby ateiści, agnostycy, wolnomyśliciele, wolnomularze, heretycy, innowiercy, bezwyznaniowcy, religijnie obojętni, antyklerykałowie, ofiary pedofilów i ich purpurowych protektorów, geje, lesbijki, transseksualiści oraz wszyscy zwolennicy rozdziału kościoła od państwa nie łożyli ze swoich podatków bez szemrania (jak nie, to w mordę) haraczu na katolicką katechezę nic w zamian nie otrzymując?

No wścieklizna straszna.
              • negativum Zjadłeś już "ostatni posiłek"? 23.01.26, 12:18
                ukos napisał:

> No wścieklizna straszna.
                • boggi_dan Re: Zjadłeś już "ostatni posiłek"? 23.01.26, 14:52
                  negativum napisał:

> ukos napisał:
                  >
                  > > No wścieklizna straszna.
                  >
                  >
                  > Jagodno się uśmiecha bo Jagodno w szpitalu nie bywa, chyba że po wypadku na deskorolce! Murem za Żurem. Fanem za Romanem A pacjenci? Ostatnim łóżkiem za Tuskiem.
                  >
              • mazala2 Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 12:49
                ukos napisał:

> mazala2 napisał:
                >
                > > Kolejne etapy rozwoju wścieklizny tego forumowego psa
                >
                > Do czego to podobne, żeby ateiści, agnostycy, wolnomyśliciele, wolnomularze, he
                > retycy, innowiercy, bezwyznaniowcy, religijnie obojętni, antyklerykałowie, ofia
                > ry pedofilów i ich purpurowych protektorów, geje, lesbijki, transseksualiści or
                > az wszyscy zwolennicy rozdziału kościoła od państwa nie łożyli ze swoich podatk
                > ów bez szemrania (jak nie, to w mordę) haraczu na katolicką katechezę nic w zam
                > ian nie otrzymując?
                >
                > No wścieklizna straszna.

Polska jest państwem świeckim i rozdział Państwa od KK jest faktem potwierdzonym Konstytucją i Konkordatem.

Wścieklizna psa natomiast jest wynikiem intelektualnej tresury, często ośrodków wrogich istnieniu polskiego państwa.
                Pisał o tym, jeśli dobrze pamiętam, przed laty, sam Pan Adam Michnik.
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 12:58
                Zakonnik mazala2 walczy o swoją michę.
          • hordol Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 15:03

> Zerwać Konkordat i wystarczy na wszystko.
            i jeszcze zamknąć ziobre to wówczas wystarczy na wszyściej
      • stasi1 Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 12:59
        Rolnicy chyba nie mają szans aby płacić na zdrowie. Nikt nie będzie ryzykował. Księża większości zarobku mają z pensji płaconej w szkole, więc normalnie płacą na zdrowie jak każdy nauczyciel
        • negativum Zlikwidować nauczycieli :) 23.01.26, 13:26
          stasi1 napisał:

> Rolnicy chyba nie mają szans aby płacić na zdrowie. Nikt nie będzie ryzykował.
          > Księża większości zarobku mają z pensji płaconej w szkole, więc normalnie płacą
          > na zdrowie jak każdy nauczyciel
          • boggi_dan Re: Zlikwidować nauczycieli :) 23.01.26, 14:50
            negativum napisał:

> stasi1 napisał:
            >
            > > Rolnicy chyba nie mają szans aby płacić na zdrowie. Nikt nie będzie ryzyk
            > ował.
            > > Księża większości zarobku mają z pensji płaconej w szkole, więc normal
            > nie płacą
            > > na zdrowie jak każdy nauczyciel

>
            > Stary numer przećwiczony na samorządach i finansowaniu szkół. W efekcie szkoły poszły do zamknięcia. Ale ponad 30% wyborców nadal się #usmiecha. Do czasu.
            >
            >
            • negativum Re: Zlikwidować nauczycieli :) 23.01.26, 15:53
              boggi_dan napisał:

> negativum napisał:
              >
              > > stasi1 napisał:
              > >
              > > > Rolnicy chyba nie mają szans aby płacić na zdrowie. Nikt nie będzie
              > ryzyk
              > > ował.
              > > > Księża większości zarobku mają z pensji płaconej w szkole, więc
              > normal
              > > nie płacą
              > > > na zdrowie jak każdy nauczyciel

> >
              > > Stary numer przećwiczony na samorządach i finansowaniu szkół. W efekcie s
              > zkoły poszły do zamknięcia. Ale ponad 30% wyborców nadal się #usmiecha. Do czas
              > u.

Ale nauczyciela chyba nie likwidowano w placówkach praca wyzwala?

U mnie na dzielni działa 4 szkoły. Dwa licea, i dwie podstawówki. Wszystko oddalone od siebie o nie więcej niż 50 m.
              Zlikwidowano szkołę na Muchoborze Małym. Ale dzieciaki do moich szkół ma 750 m z bezpłatnym transportem. miejskim.

SP 113 została zaprojektowana za czasów premiera E. Gierka na 6000 dzieci. Z krytym basenem i podświetlanymi boiskami jupiterami. dzieci jest mniej, więc Sutryk kuratorium zdecydował się na wygaszenie mniejszych szkół w okolicy. Dzieci jest mniej to wygasił niektóre szkoły. Trzymając tego kolosa na 6000 dzieci.

Dla dzieci to nawet na dobre wyszło.
          • stasi1 Re: Zlikwidować nauczycieli :) 25.01.26, 12:16
            Akurat PiSowi ci nauczyciele przeszkadzali. Ale nawet oni nie odważyli się zlikwidować szkół. Ale taka Zalewska czy czarnek mieli używanie
      • negativum Wyżywienie w szpitalu jest droższe niż w Sejmie 23.01.26, 14:18

> Jestem za!
        >
        > https://pbs.twimg.com/media/G_Si6LuX0AA0aP0?format=jpg&name=900x900

Dalsze cięcia będą tylko kwestią czasu, by zrównać szpitale z Sejmem.
        Biedny poseł nie może głodować.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wyżywienie w szpitalu jest droższe niż w Sejm 23.01.26, 14:25
          Herr Karol zrezygnuje... Z czego zrezygnuje, no właśnie? 🤔
          • hordol Re: Wyżywienie w szpitalu jest droższe niż w Sejm 23.01.26, 15:04

> Herr Karol zrezygnuje... Z czego zrezygnuje, no właśnie? 🤔
            niech rezygnuje z tego co juz tusk zrezygnował
    • m.c.hrabia Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 13:23
      Micha w szpitalu powinna być płatna
      • negativum Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 13:30
        m.c.hrabia napisał:

> Micha w szpitalu powinna być płatna

To dlaczego w Sejmie jest bezpłatna? Za 8 zł zjesz w Sejmie obiad, np. bigos.
        Kaszanka jest tańsza, ale nie jedzą jej Semici. Tylko 4 zł.
      • j-k oczywiscie 23.01.26, 13:35
        m.c.hrabia napisał:

oczywiscie

u nas "micha" w szpitalu kosztuje 10 Euro za dzien - niby niewiele , ale jednak.

• boggi_dan Re: oczywiscie 23.01.26, 14:48
          j-k napisał:

> m.c.hrabia napisał:
          > > Micha w szpitalu powinna być płatna
          >
          >
          > oczywiscie
          >
          > u nas "micha" w szpitalu kosztuje 10 Euro za dzien - niby niewiele , ale jednak
          > .
          >
          > Powiedz to starszym ludziom. Na których się oszczędza.
          >
          >
          • j-k Re: oczywiscie 23.01.26, 15:20
            boggi_dan napisał:
            > > Powiedz to starszym ludziom. Na których się oszczędza.

oczywiscie powiem.

NFZ jest od placenia za leczenie ,a nie za wyzywienie.

jesz w domu - sam placisz

jesz w szpitalu - tez powinienes zaplacic.
            • negativum Re: oczywiscie 24.01.26, 00:06
              j-k napisał:

> boggi_dan napisał:
              > > > Powiedz to starszym ludziom. Na których się oszczędza.
              >
              >
              > oczywiscie powiem.
              >
              > NFZ jest od placenia za leczenie ,a nie za wyzywienie.
              >
              > jesz w domu - sam placisz
              >
              > jesz w szpitalu - tez powinienes zaplacic.

Wystarczy 135 KK i masz ful wypas przynajmniej przez 3 lata.
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 14:29
        m.c.hrabia napisał:

Pobyt w szpitalu powinien być płatny, oczywiście micha zawiera się w tej opłacie. Pobyt to nie jest leczenie, a szpital to nie jest hotel i jeżeli nie masz dodatkowego ubezpieczenia na hospitalizację to becaluj z własnej kieszeni.
        • negativum Jak zwykle na bakier z Konstytucją 23.01.26, 15:19

> m.c.hrabia napisał:
          >
          > > Micha w szpitalu powinna być płatna
          >
          > Pobyt w szpitalu powinien być płatny, oczywiście micha zawiera się w tej opłaci
          > e. Pobyt to nie jest leczenie, a szpital to nie jest hotel i jeżeli nie masz do
          > datkowego ubezpieczenia na hospitalizację to becaluj z własnej kieszeni.

Art. 68. - [Ochrona zdrowia] - Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej.
          Dziennik Ustaw
          Dz.U.1997.78.483Akt obowiązujący
          Wersja od: 21 października 2009 r.
          Art.  68. [Ochrona zdrowia]

1.  Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
          2.  Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.
          3.  Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku.
          4.  Władze publiczne są obowiązane do zwalczania chorób epidemicznych i zapobiegania negatywnym dla zdrowia skutkom degradacji środowiska.
          5.  Władze publiczne popierają rozwój kultury fizycznej, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
          sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/konstytucja-rzeczypospolitej-polskiej-16798613/art-68
          Herr Donald harata. Skręca nogi w górach. Ustęp 5 jest więc spełniony.

Art. 38. - [Prawo do życia] - Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej.
          Dziennik Ustaw
          Dz.U.1997.78.483Akt obowiązujący
          Wersja od: 21 października 2009 r.
          Art.  38. [Prawo do życia]

Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
          sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/konstytucja-rzeczypospolitej-polskiej-16798613/art-38
          Tu Dwoje staruszków z Warszawy zamarło, gdyż im Herr Trzaskowski nie zapewnił opieki.
    • mazala2 Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 13:27
      Przypominam psu i jego intelektualnym towarzyszom:

..." ADAM MICHNIK, redaktor naczelny "Gazety Wyborczej": Kościół wciąż robi wiele wspaniałych rzeczy, nie chodzi tylko o pomoc biednym i odrzuconym. To jedyne miejsce, do którego zwykły Polak przychodzi co niedziela i dowiaduje się, gdzie jest dobro, a gdzie zło."...
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 14:32
        Co mnie obchodzi co inni mówią? Mam swoje zdanie i nie potrzebuję się wzorować na opinii redaktora gazety.
        • hordol Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 15:07
          skoro tak to nie serwuj tych durnowatych memów z opiniami innych
      • boggi_dan Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 14:57
        mazala2 napisał:

> Przypominam psu i jego intelektualnym towarzyszom:
        >
        > ..." ADAM MICHNIK, redaktor naczelny "Gazety Wyborczej": Kościół wciąż robi wie
        > le wspaniałych rzeczy, nie chodzi tylko o pomoc biednym i odrzuconym. To jedyne
        > miejsce, do którego zwykły Polak przychodzi co niedziela i dowiaduje się, gdzi
        > e jest dobro, a gdzie zło."...
        >
        Już niedługo w służbie zdrowia to i modlitwa nie wystarczy. Do szpitala tylko z własnym prowiantem, lekarzem i pralką resztę, czyli łóżko załatwi szpital.
    • negativum Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 23:15
      Jeśli jesteś chory, wystarczy tylko kogoś skrzywdzić, np. obrazić publicznie Prezydenta.
      x.com/2025_EwaPolka/status/2014772514442842517

Żarcie masz dobre i opiekę najlepszych szpitali. Mazguła próbuje tego. Widać jest chory, a jednocześnie nie zamierza się leczyć i głodować na własny koszt.
      Art. 135 KK.
      • boggi_dan Re: Wracamy do pierwszego Tuska 23.01.26, 23:48
        negativum napisał:

> Jeśli jesteś chory, wystarczy tylko kogoś skrzywdzić, np. obrazić publicznie Pr
        > ezydenta.
        > x.com/2025_EwaPolka/status/2014772514442842517
        >
        > Żarcie masz dobre i opiekę najlepszych szpitali. Mazguła próbuje tego. Widać je
        > st chory, a jednocześnie nie zamierza się leczyć i głodować na własny koszt.
        > Art. 135 KK.
        >
        > Byłem w zeszłym roku w lato na badaniach. I byłem pozytywnie zaskoczony obsługą i jedzeniem. Leżałem na oddziale wewnętrznym R. By mnie nie zarazić. Jako jedyny tam chodziłem. Napatrzyłem się na ból, na chorobę ludzi, śmierć i ciężką pracę lekarzy, pielęgniarek i personelu pomocniczego. Dzięki mojej lekarz pierwszego kontaktu żyje. Teraz mam termin na zabieg w szpitalu na cito, w lutym 16. Ale przecież nie umieram. Więc mogę czekać. A po co w ogóle posiłki w szpitalach? Przecież można pacjentów ,,karmić" kroplówką. Dużo taniej. I ile pieniędzy zostałoby w kieszeni Tuska czy Domańskiego, o przepraszam w kasie NFZ.
        • negativum Re: Wracamy do pierwszego Tuska 24.01.26, 00:16
          boggi_dan napisał:

> negativum napisał:
          >
          > > Jeśli jesteś chory, wystarczy tylko kogoś skrzywdzić, np. obrazić publicz
          > nie Pr
          > > ezydenta.
          > > x.com/2025_EwaPolka/status/2014772514442842517
          > >
          > > Żarcie masz dobre i opiekę najlepszych szpitali. Mazguła próbuje tego. Wi
          > dać je
          > > st chory, a jednocześnie nie zamierza się leczyć i głodować na własny kos
          > zt.
          > > Art. 135 KK.
          > >
          > > Byłem w zeszłym roku w lato na badaniach. I byłem pozytywnie zaskoczony o
          > bsługą i jedzeniem. Leżałem na oddziale wewnętrznym R. By mnie nie zarazić. Jak
          > o jedyny tam chodziłem. Napatrzyłem się na ból, na chorobę ludzi, śmierć i cięż
          > ką pracę lekarzy, pielęgniarek i personelu pomocniczego. Dzięki mojej lekarz pi
          > erwszego kontaktu żyje. Teraz mam termin na zabieg w szpitalu na cito, w lutym
          > 16. Ale przecież nie umieram. Więc mogę czekać. A po co w ogóle posiłki w szpi
          > talach? Przecież można pacjentów ,,karmić" kroplówką. Dużo taniej. I ile pienię
          > dzy zostałoby w kieszeni Tuska czy Domańskiego, o przepraszam w kasie NFZ.

Mazguła się tym nie przejmuje. Jest emerytura, wyżywienie i nocleg na koszt państwa.
          Nikt go nie zagoni do roboty. Za dobre sprawowanie będzie tylko przychodził na wyżerkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka