Dodaj do ulubionych

Oceny SAFE

15.02.26, 13:07
oko.press/awantura-o-safe-dlaczego-pis-chce-zatrzymac-miliardy-na-polska-obronnosc
Mam świadomość, że Oko Press raczej nie lubi się z PiS, więc ich ocena może być niewiarygodna.

www.reddit.com/r/Polska/comments/1r3ric4/wolski_t%C5%82umaczy_ca%C5%82a_dram%C4%99_z_safe_i_obala_g%C5%82%C3%B3wne/
Tu jest ciekawie, bo ktoś zerżnął z Twittera Jarka Wolskiego jego wpis na temat SAFE. Przypominam, że Wolski od pewnego czasu jest stałym gościem Kanału Zero.
No to zacząłem przeglądać kanał Wolskiego i znalazłem ten film:
www.youtube.com/watch?v=xr3lkYk9f4g
Co więcej Wolski i Kamizela wymieniają w tym filmie również wady SAFE, nie mniej są zgodni - SAFE jest dla Polski ogromną szansą.
Obserwuj wątek
    • czciborwielki Mordy zdradzieckie 15.02.26, 13:22
      tapatik napisał:

> oko.press/awantura-o-safe-dlaczego-pis-chce-zatrzymac-miliardy-na-polska-obronnosc
      > Mam świadomość, że Oko Press raczej nie lubi się z PiS, więc ich ocena może być
      > niewiarygodna.
      >
      > www.reddit.com/r/Polska/comments/1r3ric4/wolski_t%C5%82umaczy_ca%C5%82a_dram%C4%99_z_safe_i_obala_g%C5%82%C3%B3wne/
      > Tu jest ciekawie, bo ktoś zerżnął z Twittera Jarka Wolskiego jego wpis na temat
      > SAFE. Przypominam, że Wolski od pewnego czasu jest stałym gościem Kanału Zero.
      > No to zacząłem przeglądać kanał Wolskiego i znalazłem ten film:
      > www.youtube.com/watch?v=xr3lkYk9f4g
      > Co więcej Wolski i Kamizela wymieniają w tym filmie również wady SAFE, nie mnie
      > j są zgodni - SAFE jest dla Polski ogromną szansą.

Dla mnie przeciwnicy SAFE to zwykłe mordy zdradzieckie, że zacytuję Kaczyńskiego.
      • privus Re: Mordy zdradzieckie 15.02.26, 14:15
        To samo można wyprowadzić ze słów Karole Wojtyły:

"[...] co w takim razie czeka nasz kraj, skoro fundamentaliści — dziś już de facto nami rządzący, będą chcieli coraz więcej?
        [...] Żeby powstrzymać fundamentalizm należałoby go opisać precyzyjnie i bezlitośnie — jako ruch posługujący się nowomową jako ideologią, jako fenomen psychospołeczny. Nie da się tego zrobić, nie krytykując Kościoła, nie da się krytykować Kościoła nie krytykując Papieża [tymczasem] … nasi intelektualiści
        zanadto zaangażowali się w przeszłości w tworzenie mitu Karola Wojtyły i jego nauki społecznej".

(Gazeta Wyborcza, 6.10.1992 r.)
    • mazala2 Re: Oceny SAFE 15.02.26, 14:19
      Próba próba potwierdzania lub zaprzeczania wiarygodności z uczucia lubienia lub nie lubienia jest klasycznym przykładem wrestingu politycznego wynikającego z erystycznego sposobu prowadzenia dialogu.
      • privus Re: Oceny SAFE 15.02.26, 14:55
        Nawet najbardziej kwieciste słowa nie zmieniają faktów a paranoja nie świadczy o najlepszej kondycji zdrowotnej. Świadczy to raczej o braku realnych podstaw dla podejrzeń, silnym lęku i nieufności.
    • no-popis Re: Oceny SAFE 15.02.26, 15:07
      tapatik napisał:

> oko.press/awantura-o-safe-dlaczego-pis-chce-zatrzymac-miliardy-na-polska-obronnosc
      > Mam świadomość, że Oko Press raczej nie lubi się z PiS, więc ich ocena może być
      > niewiarygodna.
      Nie lubi się z PiS?
      Nie ma to znaczenia w Wolnych Mediach. Liczą argumenty i racjonalna analiza. Z tego by wynikało, że to nie jest medium jak napisałeś ale placówka PrOpagandowa.
      • stasi1 Re: Oceny SAFE 15.02.26, 16:45
        To według ciebie które media są wolne? Bo wszystkie gazety jak to pisałeś to szmatławce
        • no-popis Re: Oceny SAFE 15.02.26, 16:50
          stasi1 napisał:

> To według ciebie które media są wolne? Bo wszystkie gazety jak to pisałeś to sz
          > matławce

Media Wolne to te, dla których nie ma znaczenia kto powiedział, do jaki partii należał Ktoś kto uważa, że 2+2 to jest 4.
          Wypowiadałem się o OKO Press.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Oceny SAFE 15.02.26, 17:40
            > Media Wolne to te,

które piszą to w co wierzy no-popis.
            • no-popis Re: Oceny SAFE 15.02.26, 18:07
              to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> > Media Wolne to te,
              >
              > które piszą to w co wierzy no-popis.

Zgoda! Nareszcie się zgadzamy.
              Tak czytam, słucham i oglądam przede wszystkim media, które publikują to w co ja wierzę a więc teksty niepropagandowe, obiektywne ekonomicznie, czysto biznesowe, inne oparte na poważnych analizach prawnych czy socjologicznych czy odpowiedzialnie kreatywne politycznie.
              Nie miałem na myśli wywiadów profesora Markowskiego!
          • stasi1 Re: Oceny SAFE 17.02.26, 18:38
            Ale k5tóre konkretnie są wolne, wiadomo które nie
      • tapatik Re: Oceny SAFE 15.02.26, 21:07
        To wskaż proszę media, które są całkowicie obiektywne.
        • no-popis Re: Oceny SAFE 16.02.26, 13:34
          tapatik napisał:

> To wskaż proszę media, które są całkowicie obiektywne.
          Pogadaj z jakimś dzieciakiem z liceum ale z pierwszej klasy o idealnych rozwiązaniach i całkowitym obiektywizmie.
          Nawet w przyrodzie nie ma całkowicie idealnej próżni i pełnej temperatury 0 stopni K.
          Między całkowicie obiektywnym medium, w co wierzą dzieciak, a tubą propagandową jaką są w większości media w Polsce, jest jeszcze wielka przestrzeń i nie jest ona pusta .... całkowicie.
          • tapatik Re: Oceny SAFE 17.02.26, 20:40
            No to w takim razie podaj mi medium, które opisuje pożyczkę z SAFE bezstronnie.
    • j-k SAFE potrzebne - ale koszty polityczne beda.... 15.02.26, 16:53
      Widze tu tylko glosy za i przeciw. A rzeczywistosc nie jest biala, ani czarna - lecz, as usual, szara.

Polska potrzebuje dofinansowania z zewnatrz, by zbudowac Armie na miare potrzeb roku 2050...

Ale koszty polityczne tgo dofinasowania beda - jako ze jest ono oblozone roznymi warunkami.

Mimo to kraj nie ma wlasciwie innego wyjscia - niz na te warunki sie zgodzic.
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: SAFE potrzebne - ale koszty polityczne beda.. 15.02.26, 17:42
        > Ale koszty polityczne tgo

Europa potrzebuje buforu. Tyle i tylko tyle.
        • j-k Re: SAFE potrzebne - ale koszty polityczne beda.. 15.02.26, 17:45
          > Europa potrzebuje buforu. Tyle i tylko tyle.

"Polska ma znakomite polozenie na czasy pokoju. I fatalne na czas wojny".

- niestety nie pamietam, kto to powiedzial - ale trafnie.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: SAFE potrzebne - ale koszty polityczne beda.. 15.02.26, 17:58
            Nikt nie daje 40 mld euro na piękne oczy.
      • no-popis no co Ty :( ? 16.02.26, 13:37
        j-k napisał:

> Mimo to kraj nie ma wlasciwie innego wyjscia - niz na te warunki sie zgodzic.
        Co Ty szanowny chrzanisz, za przeproszeniem.
        Można próbować otrzymać kredyt od dostawcy, który nie stawia kryterium warunkowości i również może kredytować. Można gwarantować takie zobowiązanie.
        Pamiętaj też o około 250 ooo ooo ooo wartych rezerwach złota w NBP.
        Mamy wiele wyjść a poza tym ale na pewno nie powinno się korzystać z toksycznych źródeł finansowania.
        • j-k alez 16.02.26, 14:57

> Można próbować otrzymać kredyt od dostawcy, który nie stawia kryterium warunkow
          > ości i również może kredytować.

alez to sie rowniez dzieje w wypadku dostaw z Korei pld...

widac ta droga jest dalej nieosiagalna - bo Amerykanie sie na te metode nie pisza...
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: no co Ty :( ? 16.02.26, 16:36
          > Można próbować otrzymać kredyt od dostawcy, który nie stawia kryterium warunkowości

Zawsze jest jakiś haczyk i dlatego trzeba czytać małe literki umowy i kierować się tą mądrością ludu: "Za darmo to najwyżej po ryju możesz dostać".
        • tapatik Re: no co Ty :( ? 17.02.26, 21:04
          no-popis napisała:

> Co Ty szanowny chrzanisz, za przeproszeniem.
          > Można próbować otrzymać kredyt od dostawcy, który nie stawia kryterium
          > warunkowości i również może kredytować. Można gwarantować takie zobowiązanie.

No to taki kredyt wzięliśmy w Korei, ale na 6,5%, oraz drugi w USA podobno na co najmniej 4%. W przypadku USA nie ma w ogóle żadnej inwestycji w polskie firmy. W przypadku Korei na szczęście wywalczyliśmy uruchomienie produkcji czołgów K2 u nas. Z drugiej strony nie wiadomo na jakich warunkach, możliwe, że za to musieliśmy zapłacić. Jak lata temu kupowaliśmy F-16 to USA w ramach offsetu pobudowali u nas fabrykę samochodów w Gliwicach, a jak kupowaliśmy Caracale, to wywalczyliśmy offset w wysokości naszego zamówienia, który nie doszedł do skutku, bo pan minister nie chciał kupować od Francji.
          W przypadku SAFE sami decydujemy jaką część pożyczki wydamy w polskich fabrykach.

> Pamiętaj też o około 250 ooo ooo ooo wartych rezerwach złota w NBP.

Nie ma mowy. To są rezerwy na złe czasy. Jak je ruszymy, to jakiś inny rząd przepierdzieli je na głupoty.

> Mamy wiele wyjść a poza tym ale na pewno nie powinno się korzystać
          > z toksycznych źródeł finansowania.

Jakim "toksycznym"?
          Finansowanie z USA czy Korei jest lepsze?
          Czy wyjaśniono już sprawę dziwnych przelewów po zawarciu kontraktu w Korei?
    • tapatik Re: Oceny SAFE 16.02.26, 12:50
      www.youtube.com/watch?v=JllZLaPqguo
      Tak od około 20 minuty jest o SAFE. Posłowie się pożarli na ostro, ale można posłuchać argumentów jednej i drugiej strony.
      • no-popis Re: Oceny SAFE 16.02.26, 13:38
        tapatik napisał:

> www.youtube.com/watch?v=JllZLaPqguo
        > Tak od około 20 minuty jest o SAFE. Posłowie się pożarli na ostro, ale można po
        > słuchać argumentów jednej i drugiej strony.
        To co wypowiadają zwolennicy SAFE nazywasz argumentami? To tylko uliczna pyskówka z ich strony.
        • tapatik Re: Oceny SAFE 17.02.26, 09:26
          no-popis napisała:

> To co wypowiadają zwolennicy SAFE nazywasz argumentami?
          > To tylko uliczna pyskówka z ich strony.

Pyskówka była z obu stron. Prowadzący też potrafił przerywać mówiącym, nie potrafił moderować dyskusji.
          Natomiast jeśli posłuchasz, to obie strony przedstawiają argumenty.

Musimy się zbroić, bo mamy durnego sąsiada. Oferowana pożyczka jest stosunkowo tania, zakupów w ramach SAFE nie obowiązuje VAT i będzie ją można skierować do polskich firm.
          Wadą jest krótki czas na realizację, czyli nie da rady w jej ramach na przykład kupić okrętów podwodnych.
          • no-popis Re: Oceny SAFE 17.02.26, 09:39
            tapatik napisał:

> Natomiast jeśli posłuchasz, to obie strony przedstawiają argumenty.
            To nie są argumenty za SAFE tylko ogólniki hasłowe.
            > Musimy się zbroić, bo mamy durnego sąsiada. Oferowana pożyczka jest stosunkowo
            > tania, zakupów w ramach SAFE nie obowiązuje VAT i będzie ją można skierować do
            > polskich firm.
            Brak VAT to akurat wada, moim zdaniem.
            > Wadą jest krótki czas na realizację, czyli nie da rady w jej ramach na przykład
            > kupić okrętów podwodnych.
            Wadą jest mechanizm warunkowości, decyzje co do zamówień zapadające w gronie bez udziału przedstawicieli Polski (dóch Niemców, Francuz i Holender) no i realizator czyli rząd Tuska, który utajnił listę beneficjentów tych gigantycznych pieniędzy, który już na starcie robi znowu , takie ma obyczaje, przewały finansowe poprzez umieszczenie na liście finansowania w wysokości 10 000 000 000 zł dla spółeczki aktywisty PO, który ma produkować amunicję nie mając żadnej fabryki a obrót gospodarczy za miniony rok miała ta spółeczka w wysokości takiej jak mały kiosk z gazetami w małej wioseczce.
            • tapatik Re: Oceny SAFE 17.02.26, 21:25
              My najpierw zaproponowaliśmy co chcemy kupić, a nasze wnioski zostały zaaprobowane lub nie. Na 130 wniosków 129 zostało zaakceptowanych, 2 (słownie dwa) odrzucone, 8 zostało włączonych do innych wniosków. Czyli na tych dwóch Niemców, Francuza i Holendra nie mamy co narzekać.

Z tą firmą Polska Amunicja to nic nie wiedziałem, dzięki za trop, rzeczywiście ta spółka jest dziwna:
              konkret24.tvn24.pl/polityka/klotnia-o-safe-o-tej-spolce-mowi-sie-najwiecej-co-o-niej-wiemy-st8903997
              tylko, że za bajzel odpowiadają zarówno obecny rząd jak i poprzedni.
              Teoretycznie spółka ma produkować amunicję artyleryjską 155 mm. Może te 10 mld zł jest właśnie na budowę fabryki?

Mechanizm warunkowości - zgoda. Trzeba po prostu przypilnować żeby znowu pisia mafia nie zaczęła rządzić Polską, i to nie tylko ze względu na SAFE, ale na burdel jaki robi w kraju.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Oceny SAFE 16.02.26, 16:38
      Kaczyński: proponowana nam jest Polska pod niemieckim butem. Prezydent powinien zawetować ustawę o programie safe.
      @sikorskiradek
      : tu już argumenty nie wystarczają. Tu są potrzebne egzorcyzmy. Prezesowi naprawdę się coś odkleiło, a wojsko pieniądze z programu i tak dostanie 👍
      • no-popis Re: Oceny SAFE 17.02.26, 09:40

> : tu już argumenty nie wystarczają. Tu są potrzebne egzorcyzmy. Prezesow
        > i naprawdę się coś odkleiło, a wojsko pieniądze z programu i tak dostanie 👍
        bez podpisu Prezydenta to Trybunał STanu dla Tuska pewny i pewny jest wyrok tegoż Trybunału.
        • strzal_w_punkt Re: Oceny SAFE 17.02.26, 09:46
          no-popis napisała:

> bez podpisu Prezydenta to Trybunał STanu dla Tuska pewny i pewny jest wyrok teg
          > oż Trybunału.
          >
          Bredzisz, pewny to jest czwartek po środzie, cała reszta płynna ;)
        • tapatik Re: Oceny SAFE 17.02.26, 09:49
          no-popis napisała:

> bez podpisu Prezydenta to Trybunał STanu dla Tuska pewny
          > i pewny jest wyrok tegoż Trybunału.

Na jakiej podstawie prawnej?

Jak prezydent nie podpisze to wyborcy mogą zmienić zdanie o prezydencie podczas wyborów w 2030 roku.
          • no-popis Re: Oceny SAFE 17.02.26, 10:17
            tapatik napisał:

> no-popis napisała:
            >
            > > bez podpisu Prezydenta to Trybunał STanu dla Tuska pewny
            > > i pewny jest wyrok tegoż Trybunału.
            >
            > Na jakiej podstawie prawnej?
            Żartujesz czy naprawdę nie wiesz. Toż to oczysiste naruszenie konstytucji i to w konkretnym pieniądzu. Czysta i świadoma Zdrada Stanu.
            > Jak prezydent nie podpisze to wyborcy mogą zmienić zdanie o prezydencie podczas
            > wyborów w 2030 roku.
            ...albo wręcz odwrotnie.
            • tapatik Re: Oceny SAFE 17.02.26, 21:28
              Konkretnie, który artykuł Konstytucji masz na myśli?

Wszyscy wiedzą, że trzeba się zbroić, więc jeśli prezydent nie podpisze ustawy pozwalającej na szybkiej zbrojenia to ludzie raczej nie będą zachwyceni, szczególnie ci powiązani ze zbrojeniówką.
    • tapatik Re: Oceny SAFE 17.02.26, 21:43
      www.youtube.com/watch?v=Fkyxglo7iMg
      Kolejna wypowiedź Wolskiego na temat SAFE. Omawia m.in. warunki innych pożyczek na cele wojskowe, czyli z Korei i USA oraz porównuje je z SAFE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka