Dodaj do ulubionych

Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE?

20.02.26, 12:04
Nie do końca rozumiem, czy celem krytyki jest tylko aby zakrzyczeć? Ale w jakim celu?
O ile się orientuje i zgadzam się, istnieje ryzyko kursowe , nie mamy Euro. Ale to ryzyko z powodu bardziej korzystnych warunków SAFE niż innych możliwych zakupów, (oprocentowanie) lub dokonanych już zakupów w USA czy w Korei jest mniejsze.
Możliwość rozmyślenia się przez UE co do pożyczki? Haha, przecież prawica logicznie rzecz biorą powinna się cieszyć, jeżeli to UE zamiast obecnej koalicji to zablokowała, bo tak bardzo narzeka na warunki.
Wysokość kredytu? Można nie brać wszystkiego, a spłata ma być tylko od zaciągniętego kredytu.
Brak możliwości zakupu w USA? To wydawał mi się szczery i ukryty powód. Ale jeżeli będziemy środki na zakup poza USA, to inne środki mogą być przeznaczone na potrzebne zakupy w USA, a poza tym nawet nie wiem, czy żadnej złotówki z tego kredytu nie wolno wykorzystać na zakup w USA.

A dlaczego SAFE wydaje mi się dodatkowo korzystne? Zapisy, że większość środków będzie wydawana w Polsce i w Europie, że tu będą generowane potencjalne miejsca pracy. Dodatkowo ten kredyt nie będzie teraz obciążał budżetu i nie będzie generował zwiększenie rentowności obligacji skarbu państwa, a więc nie będzie zwiększał kosztów obsługi długu, tak jakby to generowały zakupy poza programem SAFE.
A i ukłon dla cierpiącego na głęboką fobię Niepoprawnego, moim zdaniem szkoda, ale obecnie Polska nie ma co kupić w ramach tego programu od Niemca, może jedynie kilka procent.

Jeżeli mam być szczery, to nie analizowałem argumentów niejakiego Jacka Syryusza Wolskiego(?) przeciwko SAFE.
Ale chętnie zapoznam się z kontrargumentami, również innymi w celu bardziej poszerzenia wiedzy tego gorącego tematu.
Obserwuj wątek
    • mazala2 Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 12:09
      Bo taką funkcję pełni w duopolu i to jest mądre w procesie celowych przemian stylu życia wspólnoty. Analogicznie postępowała ekipa rządząca w roli "totalnej opozycji"
      • manhu Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 15:16
        mazala2 napisał:
        > Bo taką funkcję
        Bo to jest warunkowy kredyt: x.com/SlawomirMentzen/status/2024547400975630791 - więc Mentzen ja za a nawet przeciw.

Upraszczając:
        -dam wam kredyt na milion zł na -1% (tak tak poniżej 0!, na 50 lat!)
        -tu mam wspaniały długopis - patrzcie jaki piękny
        -sprzedam wam go za milion.
        Ponadto PIS jako stronnictwo amerykańsko-żydowskie woli go kupić od USA a nie od Niemiec. W przypadku broni ceny są urwane z choinki, ostre przepłacanie, "rynek" ściśle regulowany.

Ja też jestem za a nawet przeciw, bo Tusk i tak wyda tę kasę na głupoty, a jeśli nie dostanie jej z UE to jeszcze bardziej dokręci śrubę nam. Już teraz zarobek 500 zł w rok na Allegro (czyli sprzedanie staroci ze stratą) czy wpłacenie 1500 zł gotówką na konto wywołuje kontrolę skąd tak ogromne pieniądze, a może być jeszcze gorzej.
        • adam.eu Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 19:21
          "Ja też jestem za a nawet przeciw, bo Tusk i tak wyda tę kasę na głupoty, a jeśli nie dostanie jej z UE to jeszcze bardziej dokręci śrubę nam."

Według ogólnych wyciekających informacji o kupnie broni, co, gdzie, ile ma decydować wojsko!!!
          Oglądałem też jedną analizę jakiegoś nieznanego mi youtubera to według niego wygląda na to, że obecnie praktycznie u Niemców nie mamy co kupować, jak tam pójdzie w porywie do 4% wydatków to góra. Nie znam gościa, ale sprawiał wrażenie, że orientuje się i na uzbrojeniu i kto co produkuje, kupuje i sprzedaje.
          Jak to odnajdę, to zaklinuję.
          • negativum Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 19:30
            adam.eu napisał:

> "Ja też jestem za a nawet przeciw, bo Tusk i tak wyda tę kasę na głupoty, a
            > jeśli nie dostanie jej z UE to jeszcze bardziej dokręci śrubę nam.
            "
            >
            > Według ogólnych wyciekających informacji o kupnie broni, co, gdzie, ile ma decy
            > dować wojsko!!!

Kto jest zwierzchnikiem Sił Zbrojnych w Polsce?

Kompetencje konstytucyjne: Prezydent RP jest najwyższym zwierzchnikiem na podstawie art. 134 Konstytucji RP.
      • stasi1 Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 15:18
        Nie jest mądre. Mądre było by gdyby to co dobre dla Polski popierali. Powiesz a jaki interes ma PiS aby w Polsce było lepiej? No faktycznie, im lepiej dla Polski tym mniej chętnych na głosowanie na PiS. Jak to mówią tylko ciemny lud wierzy PiSowi
      • adam.eu Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 19:30
        "Bo taką funkcję pełni w duopolu i to jest mądre w procesie celowych przemian stylu życia wspólnoty. Analogicznie postępowała ekipa rządząca w roli "totalnej opozycji""

Naprawdę widzisz znaczące podobieństwo do wcześniejszych zakupów broni? I tylko ten chory duopol ma tłumaczyć, o ile w ogóle tu tłumaczy?
        Wydaje mi się, pierwsza sprawa to polityka, że Trump chciałby, aby wszystko kupowano u niego i najlepiej nie rozwijano produkcji poza Ameryką. Dlatego też, o czym w innym miejscu wspominałem, naciskał na zwiększenie wydatków do 5% PKB krajów NATO.
    • negativum Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 12:09
      https://pbs.twimg.com/media/HBlT_NJXcAALve4?format=jpg&name=large
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 12:13
        Z czego się cieszysz kacapska onuco?

https://pbs.twimg.com/media/HBjyEShW4AITXGH?format=jpg&name=small
    • negativum Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 12:15
      adam.eu napisał:

> A dlaczego SAFE wydaje mi się dodatkowo korzystne? Zapisy, że większość środków
      > będzie wydawana w Polsce i w Europie…

Podaj linka do tych zapisów?
      • no-popis Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 12:35
        negativum napisał:

> adam.eu napisał:
        >
        > > A dlaczego SAFE wydaje mi się dodatkowo korzystne? Zapisy, że większość ś
        > rodków
        > > będzie wydawana w Polsce i w Europie…
        >
        > Podaj linka do tych zapisów?
        >
        To zbyt trudne zadanie dla Adasia. On czyta tylko Przekazy Dnia i WSI 24 a tam tego nie podają.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 12:17
      1. Bronia interesów obcego państwa. .... - miejsce na wpisanie nazwy mocarstwa, w którgo interesie występuje swołocz.
      2. Nic nie da sie tu ukraść, więc należy obrzydzić i zawetować.
    • perla.roztocza Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 12:20
      no i czemu kłamiesz Adaś?
      Kupiliśmy czołgi Abrams z USA i te czołgi w Polsce są.
      Kupiliśmy czołgi K2 z Korei i te czołgi w Polsce są.
      Kupiliśmy czołgi Leopard z Niemiec i tych czołgów w Polsce nie ma, oprócz kilku wybrakowanych sztuk.
      Reszta podobno ma być wyprodukowana za kilka lat, ale forsę Niemcy zainkasowali.
      SAFE uniemożliwia kupowanie sprzętu poza unią.
      Więc może dlatego właśnie.
      • no-popis Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 12:38
        perla.roztocza napisał(a):

> no i czemu kłamiesz Adaś?
        > Kupiliśmy czołgi Abrams z USA i te czołgi w Polsce są.
        > Kupiliśmy czołgi K2 z Korei i te czołgi w Polsce są.
        Naturą lewactwa jest kłamstwo. Ty chciałbyś aby hieny żywiły się warzywami? To niemożliwe!
      • x2468 Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 13:02
        Kupiliście najdroższe czołgi świata i samoloty bez amunicji, za bardzo drogi kredyt i ten kredyt spłaca rząd Tuska. Rocznie ponad 80 miliardów dolarów. w tym 5 - 7% to odsetki. Od pożyczki SAFE byłoby 2,5 miliarda.
        Ponadto jak sobie wyobrażasz w razie wojny dostawę części zamiennych do tych samolotów, czolgow i armat. Koleją przez Rosje czy przez morza pełne rosyjskich i chińskich okrętów?
        • qwardian Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 13:28
          Najdroższe czołgi są najlepsze czołgi, a Himars'y są najlepszą artylerią rakietową na świecie. Po co nam tania broń, która nigdy nie została sprawdzona na polu walki, albo na nim przegrywa...
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 14:33
            > Najdroższe czołgi są najlepsze czołgi,

Na gąsienice już nie wystarczyło, ale za to wzięli opcje, w której były kierunkowskazy 🤡
      • adam.eu Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 19:40
        "no i czemu kłamiesz Adaś?
        Kupiliśmy czołgi Abrams z USA i te czołgi w Polsce są.
        "
        itd.

A co Ty uważasz za kłamstwo z mojej strony w tym poście?
        Ciekawi mnie tylko, czy u Ciebie słowo kupiliśmy oznacza Polaków, czy rząd prawicy?

A jak już dajesz przykład wcześniejszych zakupów, to wygląda na to, że są szanse na tańsze zakupy.
        Więc jeżeli faktycznie są potrzeby, to dlaczego nie kupić taniej? Chyba że coś jest zbędne, to co innego.
      • albwu Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 20:01
        Czołgi z USA i Korei - dopiero przyszła pierwsza partia. Reszta w produkcji. Czy już za nie zaplacono - nioe wiem.
    • boggi_dan Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 13:42
      Bo prawica jak przyjmie tą władze niedługo to będzie to bagno spłacać. Razem z nami. Jutro protest pod pałacem prezydenckim. Oglądaj w Republice.
      • adam.eu Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 19:44
        "Bo prawica jak przyjmie tą władze niedługo to będzie to bagno spłacać. Razem z nami. Jutro protest pod pałacem prezydenckim. Oglądaj w Republice."

Czyli uważasz, że nie należy się dozbrajać? Być może, ale kto i dlaczego podzieli Twoje zdanie? Na pewno Putin, ale to inna sprawa, czasem i Putin może mieć racje w takiej sprawie, nawet jeżeli jest prawdopodobieństwo jest nikłe.
      • privus Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 20:18
        Ta prawica to rozprzężone nieudolne lewactwo łudzące się, że jeszcze znajdzie jakież tabuny naiwnych pociągając je za sobą.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,179796504,179796504,Trupy_w_szafie_PiS.html
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 14:56
      Dlaczego PiS szerzy fejki na temat programu #safe? To proste. Jest tam jeden warunek- pieniądze mogę być wydane tylko na to co jest zapisane w umowach. Nie można ich ukraść. x.com/AndrzejHalicki/status/2024832262349480205?s=20
    • privus Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 20.02.26, 20:14
      Zwykła przekora inspirowana przez nienawiść. Gdyby rząd nie miał zamiaru przyjąć rozwiązania proponowanego przez SEFE, ze wcale nie mniejszym zadęciem również by atakowali. To taka prawica, która widzi tylko własne doraźne korzyści.
      • privus Re: Jedna z analiz na yotube 20.02.26, 21:20
        Jest to analiza, która rozkłada na łopatki pisią propagandę na forum.
    • adam.eu Wywiad z generałem Polko 20.02.26, 20:38

To i dla mnie do obejrzenia w całości.

Czy znacie wojskowego, który ma wątpliwości do programu SAFE?
      • negativum Re: Wywiad z generałem Polko 20.02.26, 21:28
        adam.eu napisał:

>
        >
        > To i dla mnie do obejrzenia w całości.
        >
        > Czy znacie wojskowego, który ma wątpliwości do programu SAFE?

Petelicki miał…
    • boggi_dan Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 21.02.26, 04:26
      Program SAFE jest dla Polski bezużyteczny.

SAFE ma finansować zakupy broni w państwach europejskich (głównie Niemczech).
      UE nie ma produktów wojskowych, którymi zainteresowana byłaby polska armia:

- haubice mamy swoje - Kram i koreańskie;
      - czołgi Abrams z USA i K2 z Korei. Dostawa Leopardów z Niemiec trwałaby lata po kilkanaście sztuk
      - fabrykę amunicji budujemy własną
      - broń krótką i karabinki produkuje Łucznik
      - mamy polskie firmy produkujące drony
      - samoloty - postawiliśmy na F35 z USA
      - bojowe wozy piechoty są także polskie Borsuk, Rosomak.

Co nam mogą sprzedać Niemcy w miarę szybko i w rozsądnej cenie?
      • adam.eu Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 21.02.26, 08:57
        "Program SAFE jest dla Polski bezużyteczny."

Dobrze skąd zassałeś swoją wiedzę? Po prostu nie wierzę, że od lat sam interesowałeś się uzbrojeniem.
        Zarys programu SAFE powstał po dojściu Trumpa do władzy i jego zapowiedzi, że USA będą się odwracały od obrony Europy, Tu o tyle bardzo dobrze, bowiem Europa obudziła się z letargu i zaczęła sama myśleć o swojej obronie. W olbrzymim skrócie to była geneza powstania programu SAFE, który jest częścią mającą pomóc różnym krajom dozbroić się. To dobrze, czy źle?

Moja diagnoza. Trump zaczął szaleć z cłami, z wycofywaniem wojsk, nakłaniać do podniesienie nakładów na obronność licząc na to, że zakupy będą dokonywane na warunkach amerykańskich, które dalej będą uzależniały Europę. Czy dalej tego oczekujesz, aby wszystko było na pstryknięcie palcami Trumpa (pamiętasz go w szatach papieskich?).

I teraz na postanie europejskiego programu korzystnego dla Eurpu polska protamprowska prawica szaleje karmiąc i Ciebie zmanipulowanymi argumentami, które łykasz jak leming

Jeszcze raz skąd masz dane, o których piszesz w poście?
        Czy Twoje zdanie o bezużyteczności finasowania zakupów podzielają wojskowi?
        Bo Twoim zdaniem wszystko już mamy i na nic nie trzeba już kasy.

Przeglądnij może też:
        www.youtube.com/shorts/vKmdzeDLaKg

Jest to wstęp do filmu, który już wyżej linkowałem.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 21.02.26, 11:11
      Zapamiętajcie te nazwiska. To oni zagłosowali przeciwko Waszemu bezpieczeństwu.

https://pbs.twimg.com/media/HBq9mSVWUAAFLML?format=jpg&name=medium
      • m.c.hrabia Re: Dlaczego prawica totalnie atakuje SEFE? 21.02.26, 12:12
        lista zdrajców
    • adam.eu Prezydent jak uzasadni decyzje SAFE? 21.02.26, 11:46
      Mam na myśli bardziej niż decyzję o podpisaniu lub zawetowaniu ustawy o SAFE, sposób jego tłumaczenia.
      Bowiem w świetle faktów, jego zapowiedzi i sytuacji politycznej wydaje mi się, że łatwiej będzie mu podjąć decyzję niż logicznie ja uzasadnić.
      Na razie nieśmiało przebija się przez wpisy na forum (taki przekaz?), że Polska jest dozbrojona nie potrzeba się zadłużać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka