negativum 27.02.26, 20:30 Czy też będzie bredził dalej? TVN jest tylko spółką córką. Przejęto całą firmę. Oczywiście Herr Donald może wpierać strategiczną TV, tylko po co? Mało mu deficytu? Takie są reguły wolnego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
negativum Re: США - tak pa russkij piszemy poprawnie 27.02.26, 20:47 Nikt nie mówi BRD tylko RFN… Odpowiedz Link Zgłoś
j-k pravda. 27.02.26, 20:53 negativum napisał: > Nikt nie mówi BRD tylko RFN… pravda... tylko , ze RFN-u nima - to tylko nasza polska fantazja. istnieje tylko przebrzydle BRD. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: pravda. 27.02.26, 20:56 j-k napisał: > negativum napisał: > > Nikt nie mówi BRD tylko RFN… > > > pravda... > > tylko , ze RFN-u nima - to tylko nasza polska fantazja. > > istnieje tylko przebrzydle BRD. Czy Herr Donald wypowie wojnę BRD? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 28.02.26, 00:48 Przez nabycie pośrednie rozumie się również przypadki, gdy wskutek transakcji niewymienionej w ust. 3-5 podmiot uzyska status podmiotu dominującego wobec podmiotu posiadającego co najmniej 20% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu albo zgromadzeniu wspólników lub udziału w kapitale zakładowym spółki, a w przypadku prostej spółki akcyjnej - ogólnej liczby akcji tej spółki, będącej podmiotem podlegającym ochronie albo będącego podmiotem dominującym wobec spółki będącej podmiotem podlegającym ochronie bądź posiadającego w niej istotne uczestnictwo, albo wobec podmiotu mającego tytuł prawny do przedsiębiorstwa takiej spółki albo jego zorganizowanej części. Jeżeli nabycie pośrednie nastąpiło wskutek czynności, dokonanej na podstawie przepisów prawa państwa innego niż Rzeczpospolita Polska, w szczególności wskutek połączenia spółek, których siedziby znajdują się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, bądź nabycia lub objęcia udziałów albo akcji spółki z siedzibą poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, będącej spółką dominującą wobec spółki będącej podmiotem podlegającym ochronie, przepisy ustawy stosuje się w zakresie skutków określonych w zdaniu pierwszym. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 28.02.26, 10:34 A jakimś ludzkim języku? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 28.02.26, 12:50 Herr negativum chciałby po niemiecku. Jezyk Polski jako obcy jest ponadprzeciętnie trudnym językiem. Niech się zgłosi do pana Macierewicza, on ma kontakty do tłumaczy w rosyjskiej ambasadzie, chętnie przetłumaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 28.02.26, 17:57 " A jakimś ludzkim języku?" W ludzkim - jeśli podmiot jest objęty ochroną, postanowienia ustawy mają zastosowanie także w sytuacji, w której ktoś kupuje właściciela tego podmiotu. To jest zapis na taką okoliczność właśnie pośredniej sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 00:15 sverir napisał: > " A jakimś ludzkim języku?" > > W ludzkim - jeśli podmiot jest objęty ochroną, postanowienia ustawy mają zastos > owanie także w sytuacji, w której ktoś kupuje właściciela tego podmiotu. To jes > t zapis na taką okoliczność właśnie pośredniej sprzedaży. OK, czyli Herr Donald wypowie wojnę Sir Donaldowi i sprawa załatwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 12:02 " OK, czyli Herr Donald wypowie wojnę Sir Donaldowi i sprawa załatwiona." To mi przypomina, gdy PiS chciał wywalić TVN z Polski zabraniając mu działać lub zmuszając Discovery do sprzedaży akcji. Ciekawe, wtedy o wojnie nie było mowy. Skąd pomysł, że teraz będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 28.02.26, 14:23 sverir napisał: > Przez nabycie pośrednie rozumie się również przypadki, gdy wskutek transakcji n > iewymienionej w ust. 3-5 podmiot uzyska status podmiotu dominującego wobec podm > iotu (…) Nie rozumiem takich zachowań. Przypisywanie sobie czyjejś publikacji. Nieuczciwość. Za której popełnienie traci się zdobyty w ten sposób społeczny status osoby godnej zaufania, elokwentnej, wykształconej. Są jednak tacy, którzy w obliczu braku własnego samodzielnie wypracowanego prestiżu chcą błyszczeć przyłaszonym sobie odbiciem innych. Link do źródła tekstu: sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kontrola-niektorych-inwestycji-18219596/art-3 Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 28.02.26, 17:58 "Nie rozumiem takich zachowań. Przypisywanie sobie czyjejś publikacji. " Ja też nie rozumiem, dlatego nie napisałem, że to moje słowa. Wybacz, że specjalnie dla Ciebie nie wskazałem, że to przepis ustawy o kontroli niektórych inwestycji, ale jak widzisz - poradziłeś sobie z odnalezieniem źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 28.02.26, 21:27 napisałem: sverir napisał: > Przez nabycie pośrednie rozumie się również przypadki, gdy wskutek transakcji n > iewymienionej w ust. 3-5 podmiot uzyska status podmiotu dominującego wobec podm > iotu (…) Nie rozumiem takich zachowań. Przypisywanie sobie czyjejś publikacji. Nieuczciwość. Za której popełnienie traci się zdobyty w ten sposób społeczny status osoby godnej zaufania, elokwentnej, wykształconej. Są jednak tacy, którzy w obliczu braku własnego samodzielnie wypracowanego prestiżu chcą błyszczeć przyłaszonym sobie odbiciem innych. Link do źródła tekstu: sverir odpisał: > "Nie rozumiem takich zachowań. > Przypisywanie sobie czyjejś publikacji. " > > Ja też nie rozumiem, dlatego nie napisałem, że to moje słowa. Wybacz, że specja > lnie dla Ciebie nie wskazałem, że to przepis ustawy o kontroli niektórych inwes > tycji, ale jak widzisz - poradziłeś sobie z odnalezieniem źródła. > Każdy uczeń nawet po szkole podstawowej zdaje sobie sprawę, że brak cudzysłowiu w przytaczanym podpisanym tekście oznacza poświadczenie przez podpisanego jego autorstwa. Tutaj wyraźnie brak jest również jakichkolwiek adnotacji, że opublikowany i podpisany tekst jest słowo w słowo kopią czyjejś publikacji. Ten post sprawia wrażenie, że jego autorem nie jest nikt inny jak podpisany pseudonimem człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 08:42 Masz rację, uźycie cudzych słów, fragmentów tekstów wymaga użycia cudzysłowu i podania źródła. Wyrażam nadzieję, że będziesz równie stanowczy w zwracaniu na ten fakt uwagi użytkownikowi taniarada, (obecnie po setnej z okładem wylince boggi_dan). Od lat wkleja cudze teksty, choć był niejednokrotnie uświadamiany, że łamie prawo i dobre obyczaje. Wszystkie teksty pisane poprawną polszczyzną, z prawidłowa interpunkcją nie są jego autorstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 12:01 " Masz rację, uźycie cudzych słów, fragmentów tekstów wymaga użycia cudzysłowu i podania źródła." Mea culpa. Mam nadzieję, że od dziś wszyscy będziemy pisać cudzysłów, gdy będziemy przytaczać przepisy ustaw, choćby to był dwuwyrazowy zwrot. Jakby nie było, nie przypisałem sobie autorstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 16:07 sverir :) Nie chciałam tobie robić przytyków, zwłaszcza, że temat rozumiesz i faktycznie mogło ci umknąć powołując się na przepisy zastosowanie prawa cytatu. Chodziło mi o to, że drobiazgowo wytknięto ci brak cytowania, gdy od lat toleruje się nagminne kradzieże cudzych tekstów i bezczelne publikowanie ich m.inn. na tym forum przez użytkownika taniarada vel boggi_dan. Storima zastosował n-krotne standardy. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 16:24 ta napisała: > sverir :) > > Nie chciałam tobie robić przytyków, zwłaszcza, że temat rozumiesz i faktycznie > mogło ci umknąć powołując się na przepisy zastosowanie prawa cytatu. > > Chodziło mi o to, że drobiazgowo wytknięto ci brak cytowania, gdy od lat toleru > je się nagminne kradzieże cudzych tekstów i bezczelne publikowanie ich m.inn. n > a tym forum przez użytkownika taniarada vel boggi_dan. > Storima zastosował n-krotne standardy. Wymknęło się Sverir'owi i nie będę darł włosa na czworo. Sverir nie jest trollem. Można go poprosić o doprecyzowanie wypowiedzi. Wątek dotyczy, "czy Herr Donald wypowie SZA wojnę" i tego się trzymajmy. Oczywiście Herr Donald może sobie zażyczyć prawo pierwokupu. Ale to nowo właściciel określa za ile chce spółkę sprzedać. Może to być 500 mld $. A jak nie to ją zamknie. Ma 100 % akcji i to on dyktuje ceny. Dla SZA umowa kupna sprzedaży jest rzeczą świętą. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 16:41 ta napisała: > sverir :) > > Nie chciałam tobie robić przytyków, zwłaszcza, że temat rozumiesz i faktycznie > mogło ci umknąć powołując się na przepisy zastosowanie prawa cytatu. > > Chodziło mi o to, że drobiazgowo wytknięto ci brak cytowania, gdy od lat toleru > je się nagminne kradzieże cudzych tekstów i bezczelne publikowanie ich m.inn. n > a tym forum przez użytkownika taniarada vel boggi_dan. > Storima zastosował n-krotne standardy. Ty się nie przyklejaj do storimy. Bo twoje odniesienia personalne nic nie wnoszą do tego forum. I proszę się ode mnie odpidziolić. Nic nie bedziemy tu robić tylko cytować i stosować poprawność polityczną. Starość w pewnym wieku jest okropna i ta nienawiść do wszystkiego. Najlepiej to nie założyć tu żadnego wątku. Tylko obserwować się czepiać ludzi. Ja pierniczę. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 17:14 boggi_dan napisał: > Najlepiej to nie założyć tu żadnego wątku. Tylko obserwować się czepiać ludzi. Ja pierniczę. "Czy pani jeszcze może"… Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 17:20 negativum napisał: > boggi_dan napisał: > > > Najlepiej to nie założyć tu żadnego wątku. Tylko obserwować się czepiać > ludzi. Ja pierniczę. > > "Czy pani jeszcze może"… > > Nie wiem. Ale ja nie lubię zozłzów. Ciężkie życie z takimi. Wolę ciepłe kobietki. Co mają dużo empatii w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 23:08 I teraz napisałeś tekst własnymi prostymi słowami, na swoim poziomie i gratulacje. Np piszesz: „ Nic nie bedziemy tu robić tylko cytować” W 95 % tego, co wklejasz pod swoim nickiem to są cytaty, ale ich nie zaznaczasz przypisując kradzionym przez siebie tekstom swoje autorstwo. O to chodzi: kradniesz, oszukujesz i jeszcze pyszczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 18:52 sverir napisał: > nie przypisałem sobie autorstwa. > > > Podpisanie tekstu czyjegoś autorstwa bez ujęcia go cytatem, czy też adnotacji iż jest to cytat świadczy o tym, że autorem tekstu jest osoba która go podpisała. Nie ma znaczenia jaki to jest tekst. * * * Przeprosił. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 11:59 "Każdy uczeń nawet po szkole podstawowej zdaje sobie sprawę, że brak cudzysłowiu w przytaczanym podpisanym tekście oznacza poświadczenie przez podpisanego jego autorstwa. " Każdy uczeń wie, że pisanie, że pisanie "każdy uczeń[...]" to nadmierne uogólnienie i zwykle uznawane jest za błąd w argumentacji. "Tutaj wyraźnie brak jest również jakichkolwiek adnotacji, że opublikowany i podpisany tekst jest słowo w słowo kopią czyjejś publikacji. " Nie jest "kopią czyjejś publikacji", tylko jest przepisem ustawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 12:44 sverir napisał: > Nie jest "kopią czyjejś publikacji", tylko jest przepisem ustawy:) Nie bardzo rozumiem, dlaczego tak się na Ciebie rzucili. Przeważnie cytujesz. Raz nie zacytowałeś i problem. Właściciel bezpośredni: Jedynym akcjonariuszem TVN S.A. pozostaje spółka Polish Television Holding B.V., zarejestrowana w Holandii. Najnowsza zmiana (Luty 2026): Po fali spekulacji o sprzedaży polskiej stacji, doszło do przejęcia całego koncernu macierzystego. W lutym 2026 roku ogłoszono, że Paramount Skydance przejmuje Warner Bros. Discovery za kwotę około 110 mld dolarów. Transakcja ta obejmuje całe portfolio WBD, w tym kanały CNN oraz polski TVN. Struktura TVN jest taka, że Paramount przejął całość TVN S.A. Jako jedyny właściciel ma prawo mianować prezesem np. sprzątaczkę. Kuriozum jest uznanie TVN S.A przez Herr Donalda za spółkę strategiczną, nie mając wpływu na nią. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 12:48 > Nie bardzo rozumiem, dlaczego tak się na Ciebie rzucili. Komsomolski troll storima musiał zaistnieć i znalazł sobie następną ofiarę swojego trollingu. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 18:59 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > > Nie bardzo rozumiem, dlaczego tak się na Ciebie rzucili. > > Komsomolski troll storima musiał zaistnieć i znalazł sobie następną ofiarę swoj > ego trollingu. Putinowski Rosjanin, którego zdekonspirowałem w ponad setce postów cytując jego własne słowa, był kilkakrotnie pozbawiany swych propagandowych nicków. Ostatnio chełpił się na FK, że „opiekował” się polskimi marynarzami w przybywającymi do sowieckich portów. Standardowa praktyka tamtejszej bezpieki. Oczywiście JAK ZAWSZE chamsko atakuje i łże fałszując moją tożsamość. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 28.02.26, 00:56 Nawet gdy są one złe dla Herr Donalda. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 28.02.26, 11:59 Ale czemu ta rada ministrów miała nie wyrazić zgody na tą sprzedaż? Nawet Kaczyński nie chciał wojny z USA o TVN. Dwa razy położył po sobie uszy Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 28.02.26, 12:28 Co to jast ta SZA? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 28.02.26, 12:51 W ojczystej mowie volksdetscha negatiwum to USA. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 00:39 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > Co to jast ta SZA? Cicho sza. Pod tefałen zwożą zasieki i zapory przeciwczołgowe:)))) Napisali już o wsparcie do dziadka mroza:))) Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 12:50 No i wypowiedział. Osobiście wypowiedział i jedynie dla własnych korzyści. Nie chciałem, ale muszem! Odpowiedz Link Zgłoś
privus Sowieckij Sojuz Zapadnoj Amieryki 01.03.26, 16:33 negativum napisał: > > > Czy też będzie bredził dalej? > TVN jest tylko spółką córką. Przejęto całą firmę. Oczywiście Herr Donald może w > pierać strategiczną TV, tylko po co? Mało mu deficytu? > Takie są reguły wolnego rynku. > Też brzmi nieźle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Czy Herr Donald wypowie SZA wojnę…? 01.03.26, 16:49 Może konkurs na nową nazwę dla TV ? Zgłaszam od razu kilka nazw: Republika 2.0 Ratuj się kto może i chwała wielkiej Polsce, Fort Trump Broadcast Network, MAGA TV in Poland. Odpowiedz Link Zgłoś