Dodaj do ulubionych

Czy Premier nadal powinien kierować rządem?

06.03.26, 11:34
Moje zdanie, na ten temat jest łatwe do odgadnięcia i łatwe są argumenty na , których buduję swoją opinie. Myślę jednak, ze dla wszystkich aktywnych forumowiczów interesujące jest zdanie innych uczestników fk i dlatego proszę, by zechcieli odpowiedzieć na :wątkowe" pytanie.

Czy odpowiedź wymaga jakieś wielkiej odwagi cywilnej, z pewnością nie ?
Obserwuj wątek
    • perla.roztocza Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 11:43
      zasadniczo to premier powinien kierować rządem.
      Tak jest na całym świecie właśnie.
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 11:51
        perla.roztocza napisał(a):

> zasadniczo to premier powinien kierować rządem.
        > Tak jest na całym świecie właśnie.

I tak powinno być w Polsce. Dlatego zmiana na tym stanowisku jest konieczna i to w najbliższym czasie.
        • tapatik Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 24.03.26, 22:29
          mazala2 napisał:

> I tak powinno być w Polsce. Dlatego zmiana na tym stanowisku jest konieczna
          > i to w najbliższym czasie.

Dlaczego konieczna jest zmiana?
          I na kogo chcesz wymieniać?
          • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 06:09
            tapatik napisał:

> mazala2 napisał:
            >
            > > I tak powinno być w Polsce. Dlatego zmiana na tym stanowisku jest koniecz
            > na
            > > i to w najbliższym czasie.
            >
            > Dlaczego konieczna jest zmiana?
            > I na kogo chcesz wymieniać?
            >

Konieczność zmiany wynika z sytuacji gospodarczej Kraju i nierozumienia powodów jej powstania.
            Uważam, że Marszałek Czarzasty mógłby zostać Premierem żeby w rozumny sposób zakończyć wojnę polsko-polską.
            • stefan4 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 08:02
              mazala2:
              > Uważam, że Marszałek Czarzasty mógłby zostać Premierem

Dlaczego akurat Czarzasty? Czy podałeś przypadkowe nazwisko, czy znasz jakieś cechy Czarzastego, które bardziej predestynują go na stanowisko premiera (po polsku: małą literą) niż inne znane osoby z koalicji rządzącej?

mazala2:
              > żeby w rozumny sposób zakończyć wojnę polsko-polską.

To już czysta fantastyka. Ani po jednej stronie, ani po drugiej (szczególnie po drugiej!) nie widać żadnych chętnych, żeby zaprzestać wojowania. Politycy (szczególnie ci chwilowo odsunięci) budują się na wojowaniu, a elektorat nie dojrzał jeszcze do tego, żeby ich wszystkich (niezależnie od wieku i zasług) wysłać na emerytury.

- Stefan
              • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 08:25
                stefan4 napisał:

> mazala2:
                > > Uważam, że Marszałek Czarzasty mógłby zostać Premierem
                >
                > Dlaczego akurat Czarzasty?

Bo Jego zaplecze polityczne potrafi zakończyć idiotyczną wojnę polsko- polską, którą „żywią „ się nieudacznicy biznesowi czyli media a owe zaplecze dysponuje olbrzymim kapitałem i wie jak prowadzić państwowy biznes.
                • stefan4 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 08:39
                  mazala2:
                  > Uważam, że Marszałek Czarzasty mógłby zostać Premierem

stefan4:
                  > Dlaczego akurat Czarzasty?

mazala2:
                  > Bo Jego zaplecze polityczne potrafi zakończyć idiotyczną wojnę polsko- polską

Zamiast mglistych omówień, wyrażaj się jasno: tak, tak; nie, nie, bo co nadto jest, od Złego pochodzi. Jakie jego (po polsku: małą literą) zaplecze? Masz na myśli Nową Lewicę, czy coś innego, o czym wolisz nie pisać tylko aluzjonować?

Skąd przypuszczenie, że akurat Nowa Lewica potrafi zakończyć spory polsko-polskie, czyli usunąć odwieczną cechę polskości jako takiej?

mazala2:
                  > owe zaplecze dysponuje olbrzymim kapitałem i wie jak prowadzić państwowy biznes.

Że niby Nowa Lewica dysponuje kapitałem i wie o biznesie więcej niż inne ugrupowania? Ta teza niewątpliwie wymaga uzasadnienia; samo jej wygłoszenie nie wystarcza.

- Stefan
                  • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 08:45
                    Wal się ignorancie polityczny.
                    • stefan4 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 09:20
                      mazala2:
                      > Wal się ignorancie polityczny.

Rozumiem, że uznajesz swoją porażkę w wymianie argumentów i czynisz to po swojemu, przenosząc się na bardziej Ci swojski grunt inwektyw.

- Stefan
                • x2468 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 19:06
                  Ja nie widzę wojny polsko - polskiej, widzę polsko - ruską w której ruska strona wykorzystuje najemników i pożytecznych idiotów. Jak na dzisiaj to Polacy są górą, zobaczymy co przyniesie przyszłość.
                  https://kwejk.pl/zobacz/4185096/nawrocki-glupszy-nawet-od-orbana.html.
                  • buldog2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 01.04.26, 17:40
                    I ja też.
            • tapatik Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 10:13
              mazala2 napisał:

> tapatik napisał:
              > > Dlaczego konieczna jest zmiana?
              > > I na kogo chcesz wymieniać?
              > >
              >
              > Konieczność zmiany wynika z sytuacji gospodarczej Kraju

Do czego konkretnie pijesz?

> i nierozumienia powodów jej powstania.

Powodem bajzlu jest 8 lat rządów pisiej mafii. Myślisz, że Tusk tego nie wie?

> Uważam, że Marszałek Czarzasty mógłby zostać Premierem żeby w rozumny sposób
              > zakończyć wojnę polsko-polską.

Nie zakończy. Nawet tu na forum był wyzywany od komuchów jak został marszałkiem sejmu.
              • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 12:41
                Chcąc robić postępy w sofistycznej wymianie zdań zaproś do rozmowy podobnego do siebie pyszałkowatego ignoranta stefana4.
                • tapatik Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 13:49
                  mazala2 napisał:

> Chcąc robić postępy w sofistycznej wymianie zdań zaproś do rozmowy podobnego do
                  > siebie pyszałkowatego ignoranta stefana4.

A co, za trudne argumenty się trafiły?
                  Stefan przynajmniej dyskutuje argumentami, Ty - chamstwem.
                  • stefan4 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 14:23
                    tapatik:
                    > Stefan przynajmniej dyskutuje argumentami, Ty - chamstwem.

Ja przypuszczam, że to chamstwo to tylko rozpaczliwa próba niedopuszczenia do dyskusji.

Mazala ma pewnie zezwolenie na poruszanie tematów politycznych, być może wg odgórnie otrzymanej ściągi, ale nie ma zezwolenia do prowadzenia dyskusji samemu, już bez ściągi. Dlatego po wygłoszeniu swojego (lub ściągowego) poglądu robi co może, żeby do wymiany argumentów nie doszło. Na awanturę zapewne ma zezwolenie.

- Stefan
            • stasi1 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 15:04
              Oczywiscie masz na myśli tego czarzastego którego PiS nie lubi?
      • boggi_dan Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:45
        perla.roztocza napisał(a):

> zasadniczo to premier powinien kierować rządem.
        > Tak jest na całym świecie właśnie.
        Ten koalicyjny. Jest to dzisiaj w środowiskach związanych z Rządem normą, że jeśli komuś brakuje argumentów, obrzuca adwersarza epitetami.
    • mazala2 Zobaczmy co AI ma do powiedzenia na ten temat: 06.03.26, 11:48
      Oto odpowiedź AI :

W 2026 roku nie ma obecnie oficjalnych planów dotyczących zmiany na stanowisku Premiera RP. Donald Tusk, sprawujący tę funkcję od grudnia 2023 roku, zapowiedział, że rok 2026 będzie czasem „przyspieszenia inwestycji i odbudowy przemysłu”.

Mimo braku formalnych decyzji, temat ewentualnej zmiany pojawia się w przestrzeni publicznej w kilku kontekstach:
      Sytuacja w koalicji rządzącej
      Spekulacje o rekonstrukcji: W marcu 2026 roku pojawiły się doniesienia o możliwej rekonstrukcji rządu, co jest łączone z napięciami wewnątrz koalicji (m.in. po doniesieniach o problemach w partii Polska 2050).
      Wewnętrzne dyskusje: Już w połowie 2025 roku w mediach pojawiały się głosy polityków Koalicji Obywatelskiej sugerujące, że Tusk może pełnić funkcję premiera tylko przez określony czas, np. do wyborów prezydenckich.

Opinia publiczna (Sondaże)
      Nastroje społeczne dotyczące dymisji premiera są podzielone:
      Zwolennicy zmiany: Niektóre badania z przełomu 2025 i 2026 roku wskazywały, że ponad połowa Polaków mogłaby oczekiwać zmiany na stanowisku szefa rządu.
      Przeciwnicy zmiany: Inne sondaże pokazują brak wyraźnej większości dla dymisji – w jednym z badań 41,5% respondentów chciało odejścia Tuska, podczas gdy 41,2% było przeciw. Jako potencjalny następca w obrębie obecnej koalicji najczęściej wymieniany jest Radosław Sikorski.
      Business Insider Polska
      Business Insider Polska
      +2
      Działania opozycji
      Partia Prawo i Sprawiedliwość aktywnie przygotowuje się do przyszłych wyborów:
      Prezes PiS Jarosław Kaczyński ogłosił w marcu 2026 roku, że wybrał już kandydata partii na premiera przed kolejnymi wyborami parlamentarnymi.
      Na giełdzie nazwisk opozycji pojawiają się m.in.: Zbigniew Bogucki, Przemysław Czarnek, Anna Krupka oraz Tobiasz Bocheński.

Podsumowując, choć opozycja i część opinii publicznej podnoszą kwestię zmiany, premier Donald Tusk kontynuuje swoją misję, a stabilność jego rządu zależy od trwałości koalicji KO, Trzeciej Drogi i Lewicy.
    • hana2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 12:00
      To prawda, szef partii z największym, 34% poparciem nie nadaje się na premiera.
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 12:20
        hana2 napisała:

> To prawda, szef partii z największym, 34% poparciem nie nadaje się na premiera.
        >

I udawadnia to dzień po dniu, propozycja po propozycji, wpisami codziennymi na X-sie, 'wykładami na posiedzeniach RM, wystąpieniami przed uliczną gawiedzią i walęsowym językiem.
        • hana2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 12:39
          "wystąpieniami przed uliczną gawiedzią i walęsowym językiem."

Jeżeli nas gawiedzi ulicznej jest większość to musisz się z naszym wyborem pogodzić.

Zawsze możesz wrócić do odliczania kolejnych dni wygaszania rządów Tuska, jeśli cię to uspokajało w jakiś sposób.
          • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:03
            hana2 napisała:

> "wystąpieniami przed uliczną gawiedzią i walęsowym językiem."
            >
            > Jeżeli nas gawiedzi ulicznej jest większość to musisz się z naszym wyborem pogo
            > dzić.

To przekonanie wynika z niezrozumienia doktryny politycznej, którą reprezentujesz i wspierasz w wyborah. Terror większości przeczy podstawowej idei demokratycznego państwa prawnego.

> Zawsze możesz wrócić do odliczania kolejnych dni wygaszania rządów Tuska, jeśli
            > cię to uspokajało w jakiś sposób.

Odliczanie dni wygaszania "rządu Tuska" nie jest wynikiem jakiegoś niepokoju lecz polityczną prognozą wynikająca z amatorskiej analizy zmian w polityce światowej.
    • m.c.hrabia Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 12:06
      A kogo obchdzi zdanie staruszka z demencją, z totalnym zdziecinnieniem zeby nie powiedzieć zidioceniem
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 12:16
        m.c.hrabia napisał:

> A kogo obchdzi zdanie staruszka z demencją, z totalnym zdziecinnieniem zeby nie
        > powiedzieć zidioceniem

Jak przeczytać można obchodzi pytającego.
        • ukos Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 21:28
          mazala2 napisał:

> można obchodzi pytającego.

Po Jaki to tródna jenzyka?
          • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 26.03.26, 10:52
            ukos napisał:

> mazala2 napisał:
            >
            > > można obchodzi pytającego.
            >
            > Po Jaki to tródna jenzyka?

Ale twoja inteligencja poradzi sobie i sens ogarnie.
    • stasi1 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 12:22
      A kto powinien kierować tym rządem według ciebie? I tak jest to bardziej czytelne niż za PiSu, kiedy premier nie do końca mógł kierować rządem, bo nad wszystkim czuwał Kaczyński. I on wszystko co ważne musiał zatwierdzić temu premierowi
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 12:32
        stasi1 napisał:

> A kto powinien kierować tym rządem według ciebie? I tak jest to bardziej czytel
        > ne niż za PiSu, kiedy premier nie do końca mógł kierować rządem, bo nad wszystk
        > im czuwał Kaczyński. I on wszystko co ważne musiał zatwierdzić temu premierowi

WG. mnie, w największym skrócie, polskim rządem, w aktualnej sytuacji na świecie, powinna kierować osoba będąca, dobrze wykształconym polskim patriotą, rozumiejąca światowe procesy globalizacyjne, starająca się tak kierować rozwojem gospodarczo społecznym Kraju żeby ten rozwój spełniał założenia "inkluzywnego kapitalizmu" a pod względem polityki kulturowej żeby ułatwiał asymilację nie tylko z najbliższymi sąsiadami.
        • x2468 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:18
          Premier z tabletu?
          • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:31
            x2468 napisał:

> Premier z tabletu?
            >

Nie z tabletu lecz z konieczności politycznej wynikające, moim zdaniem, z politycznych ustaleń wielkich mocarstw
        • x2468 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 14:20
          Znaczy według ciebie jakiś lewak. To oczywista oczywistość.
          • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 16:15
            x2468 napisał:

> Znaczy według ciebie jakiś lewak. To oczywista oczywistość.
            >

Dostało się od Czarnka Premiera wszystkim pracownikom mediów uważających się za rzeczywistych expertów i nauczycieli polityków.
        • stasi1 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 09.03.26, 19:32
          To wypisz wymaluj Tusk
          • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 26.03.26, 10:54
            stasi1 napisał:

> To wypisz wymaluj Tusk

Tamten to socjolog z dorobkiem intelektualnym Tusk tylko z materialnym
            • stasi1 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 27.03.26, 07:49
              Socjolog byłby idealnym premierem? Nie żartuj
    • kaminska-j Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:18
      mazala2 napisał:

> Moje zdanie, na ten temat jest łatwe do odgadnięcia i łatwe są argumenty na , k
      > tórych buduję swoją opinie. Myślę jednak, ze dla wszystkich aktywnych forumowi
      > czów interesujące jest zdanie innych uczestników fk i dlatego proszę, by zechci
      > eli odpowiedzieć na :wątkowe" pytanie.
      >
      > Czy odpowiedź wymaga jakieś wielkiej odwagi cywilnej, z pewnością nie ?

Po co ograniczać się do jednego forum?
      Zapytajmy wszystkich Polaków!!!
      A .,. zapomniałam, już spytaliśmy w październiku 2023😁
      • negativum Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:28
        kaminska-j napisała:

> A .,. zapomniałam, już spytaliśmy w październiku 2023😁

Kolejnej szansy już nie będzie… :)
        • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:35
          negativum napisał:

> kaminska-j napisała:
          >
          > > A .,. zapomniałam, już spytaliśmy w październiku 2023😁
          >
          > Kolejnej szansy już nie będzie… :)
          >
          >

Nie pisz głupstw, nie tylko będzie ale być musi
        • kaminska-j Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:42
          negativum napisał:

> kaminska-j napisała:
          >
          > > A .,. zapomniałam, już spytaliśmy w październiku 2023😁
          >
          > Kolejnej szansy już nie będzie… :)
          >
          >
          Pożyjemy -zobaczymy
          • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:45
            kaminska-j napisała:

> negativum napisał:
            >
            > > kaminska-j napisała:
            > >
            > > > A .,. zapomniałam, już spytaliśmy w październiku 2023😁
            > >
            > > Kolejnej szansy już nie będzie… :)
            > >
            > >
            > Pożyjemy -zobaczymy

Tak.
        • x2468 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 14:22
          Słyszałem; "Raz zdobytej waaaaaaaaaadzzzzy nigdy nie oddamy!!!!!!!!!!! to bylo w 2015 roku.
          • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 14:30
            x2468 napisał:

> Słyszałem; "Raz zdobytej waaaaaaaaaadzzzzy nigdy nie oddamy!!!!!!!!!!! to bylo
            > w 2015 roku.
            >

Mylisz się polityczny clownie doszczętnie :) To nie powiedział żaden polityk polski.
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:33
        kaminska-j napisała:

> mazala2 napisał:
        >
        > > Moje zdanie, na ten temat jest łatwe do odgadnięcia i łatwe są argumenty
        > na , k
        > > tórych buduję swoją opinie. Myślę jednak, ze dla wszystkich aktywnych fo
        > rumowi
        > > czów interesujące jest zdanie innych uczestników fk i dlatego proszę, by
        > zechci
        > > eli odpowiedzieć na :wątkowe" pytanie.
        > >
        > > Czy odpowiedź wymaga jakieś wielkiej odwagi cywilnej, z pewnością nie ?
        >
        > Po co ograniczać się do jednego forum?
        > Zapytajmy wszystkich Polaków!!!

W pażdzierniku Polacy nie głosowali za Premierem Tuskiem, głosowali przeciwko PiS-owi ponieważ, wg mnie, taki był roztropny interes amerykańskiej administracji.
        • tapatik Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 24.03.26, 22:36
          mazala2 napisał:

> W pażdzierniku Polacy nie głosowali za Premierem Tuskiem, głosowali przeciwko
          > PiS-owi ponieważ, wg mnie, taki był roztropny interes amerykańskiej administracji.

Nie wiem jak inni, ale ja mam w dupie interesy USA. Głosowałem, bo chcę, aby Polska stała się lepszym miejscem do życia.
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 24.03.26, 21:45
        kaminska-j napisała:

> mazala2 napisał:
        >
        > > Moje zdanie, na ten temat jest łatwe do odgadnięcia i łatwe są argumenty
        > na , k
        > > tórych buduję swoją opinie. Myślę jednak, ze dla wszystkich aktywnych fo
        > rumowi
        > > czów interesujące jest zdanie innych uczestników fk i dlatego proszę, by
        > zechci
        > > eli odpowiedzieć na :wątkowe" pytanie.
        > >
        > > Czy odpowiedź wymaga jakieś wielkiej odwagi cywilnej, z pewnością nie ?
        >
        > Po co ograniczać się do jednego forum?
        > Zapytajmy wszystkich Polaków!!!

W październiku nie pytano Wyborców cy chcą żeby Premierem Polskiego Rządu był wybraniec Szefowej KE.
        • x2468 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 18:54
          Wiemy, ty wolisz wybrańca jakiego pedała ( nie myl z gejem).
    • boggi_dan Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:36
      Kaczyński jutro ogłosi kanadydata na premiera. I nie będą to ludzie z pierwszych stron gazet.
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:43
        boggi_dan napisał:

> Kaczyński jutro ogłosi kanadydata na premiera. I nie będą to ludzie z pierwszyc
        > h stron gazet.

Jaki to ma polityczny związek z tematem wątku?
        • boggi_dan Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:47
          mazala2 napisał:

> boggi_dan napisał:
          >
          > > Kaczyński jutro ogłosi kanadydata na premiera. I nie będą to ludzie z pie
          > rwszyc
          > > h stron gazet.
          >
          > Jaki to ma polityczny związek z tematem wątku?
          >
          > Ty wszyscy bredzą bez tematu. Tak jak i ty zakładając kolejny nudny wątek. Nie interesuje cię kto będzie premierem za nie całe dwa lata?
          • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 06.03.26, 13:52
            boggi_dan napisał:

> mazala2 napisał:
            >
            > > boggi_dan napisał:
            > >
            > > > Kaczyński jutro ogłosi kanadydata na premiera. I nie będą to ludzie
            > z pie
            > > rwszyc
            > > > h stron gazet.
            > >
            > > Jaki to ma polityczny związek z tematem wątku?
            > >
            > > Ty wszyscy bredzą bez tematu.

Za wyjątkiem twojej skromnej osoby.

Tak jak i ty zakładając kolejny nudny wątek

Nie ma przymusu odwiedzania tego wątku. Sam wybrałeś i przynudzasz najbardziej bo nieudolnie.

> . Nie interesuje cię kto będzie premierem za nie całe dwa lata?

Nikt poważny nie interesuje się tym co się stanie w lokalnej polityce za dwa lata.
      • x2468 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 14:24
        Mój typ- Janusz Kowalski - to sama esencja pis.
        • ukos Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 21:31
          x2468 napisał:

> Mój typ- Janusz Kowalski - to sama esencja pis.

Jak PiSS, to esęcja.
    • mazala2 Bądź mężny Premierze i ...odejdź 07.03.26, 07:27
      Polityczna konieczność los, ambicja i olbrzymie ego przywiodły Cię na szczyt sle właśnie nastała pora żebyś go opuścił bo czas jest niezwykle skomplikowany i niezbędny, dla dobra nas wszystkich, jest inny lider w naszym duopolu.

Dziękujemy już Premierowi i żegnamy Go przebojem:

www.youtube.com/watch?v=OgDmq-o-YEA&list=RD-nwrFSngsE4&index=2
      • m.c.hrabia Re: Bądź mężny Premierze i ...odejdź 07.03.26, 08:21
        jest inny lider w naszym duopolu.

zdziecinniały staruszek, żoliborski psychopata, na obraz i podobieństwo macały
      • stefan4 Re: Bądź mężny Premierze i ...odejdź 07.03.26, 09:42
        mazala2:
        > Dziękujemy już Premierowi i żegnamy Go

W imieniu jakiej organizacji dziękujesz? Czy ona jest finansowania spoza UE?

Czy to tyko Twój osobisty pluralis maiestatis ?

- Stefan
        • mazala2 Re: Bądź mężny Premierze i ...odejdź 07.03.26, 10:28
          stefan4 napisał:

> mazala2:
          > > Dziękujemy już Premierowi i żegnamy Go
          >
          > W imieniu jakiej organizacji dziękujesz? Czy ona jest finansowania spoza UE?
          >
          > Czy to tyko Twój osobisty pluralis maiestatis ?
          >
          > - Stefan
          >

Nie jestem członkiem żadnej organizacji politycznej a dziękuję Premierowi za dotychczasową pracę, w imieniu swoim i moich najbliższych.
          • stefan4 Re: Bądź mężny Premierze i ...odejdź 07.03.26, 14:05
            mazala2:
            > Nie jestem członkiem żadnej organizacji politycznej a dziękuję Premierowi za
            > dotychczasową pracę, w imieniu swoim i moich najbliższych.

Masz jakichś najbliższych? I jak oni wytrzymują z Twoim niezmordowanym umysłowym zamętem?

- Stefan
            • mazala2 Re: Bądź mężny Premierze i ...odejdź 07.03.26, 14:31
              stefan4 napisał:

> mazala2:
              > > Nie jestem członkiem żadnej organizacji politycznej a dziękuję Premierowi
              > za
              > > dotychczasową pracę, w imieniu swoim i moich najbliższych.
              >
              > Masz jakichś najbliższych? I jak oni wytrzymują z Twoim niezmordowanym umysłow
              > ym zamętem?
              >
              > - Stefan
              >

Piją duże ilości płynów.
    • adam.eu Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 10:15
      "Moje zdanie, na ten temat jest łatwe do odgadnięcia..."

A więc odgaduję, rządem powinien kierować duchowy przywódca Kaczyński, a premier to taki figurant.

A jednych z argumentów zdaniem Mazali powinna być

biblijna księga Estery i niezawodna AI

Tam szukajcie głębokich przemyśleń Mazali i AI.
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 10:30
        adam.eu napisał:

> "Moje zdanie, na ten temat jest łatwe do odgadnięcia..."
        >
        > A więc odgaduję, rządem powinien kierować duchowy przywódca Kaczyński, a premie
        > r to taki figurant.
        >
        > A jednych z argumentów zdaniem Mazali powinna być
        >
        > biblijna księga Estery i niezawo
        > dna AI

>
        > Tam szukajcie głębokich przemyśleń Mazali i AI.
        >

Nieudolność w formułowaniu zdań na piśmie wynika z niepanowaniem nad logicznym uporządkowaniem myśli.
        • adam.eu Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 10:52
          "Nieudolność w formułowaniu zdań na piśmie wynika z niepanowaniem nad logicznym uporządkowaniem myśli."

Z tym Twoim zdaniem to akurat można się zgodzić.
          Ale to nie tylko nie wyklucza, ale nawet wskazuje na Twoje wątki.
          • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 12:04
            adam.eu napisał:

> "Nieudolność w formułowaniu zdań na piśmie wynika z niepanowaniem nad logicz
            > nym uporządkowaniem myśli.
            "
            >
            > Z tym Twoim zdaniem to akurat można się zgodzić.
            > Ale to nie tylko nie wyklucza, ale nawet wskazuje na Twoje wątki.
            >

"Nieudolność w formułowaniu zdań na piśmie wynika z niepanowaniem nad logicznym uporządkowaniem myśli.
        • stefan4 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 14:07
          mazala2:
          > Nieudolność w formułowaniu zdań na piśmie wynika z niepanowaniem nad logicznym
          > uporządkowaniem myśli.

,,Wynika z niepanowaniem'' — no właśnie...

- Stefan
          • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 14:13
            stefan4 napisał:

> mazala2:
            > > Nieudolność w formułowaniu zdań na piśmie wynika z niepanowaniem nad logi
            > cznym
            > > uporządkowaniem myśli.
            >
            > ,,Wynika z niepanowaniem'' — no właśnie...
            >
            > - Stefan
            >
            ...nad logicznym uporządkowaniem myśli, no i co?
            • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 14:15
              mazala2 napisał:

> stefan4 napisał:
              >
              > > mazala2:
              > > > Nieudolność w formułowaniu zdań na piśmie wynika z niepanowaniem na
              > d logi
              > > cznym
              > > > uporządkowaniem myśli.
              > >
              > > ,,Wynika z niepanowaniem'' — no właśnie...
              > >
              > > - Stefan
              > >
              > ...nad logicznym uporządkowaniem myśli, no i co?
              >
              >
              >

Można też nieopanowaniem logicznego nieuporządkowania myśli dać do zrozumienia czytelnikowi to co Tuwim proponował mu uczynić pocałunkiem, właśnie.
    • mazala2 Zmierz z Premierem swój IQ zanim post wyślesz! 07.03.26, 12:02
      Test Mensy w Norwegii (znany również jako Mensa Norway IQ Test) to jeden z najpopularniejszych na świecie internetowych testów inteligencji, służący jako narzędzie do wstępnej oceny predyspozycji przed przystąpieniem do oficjalnej, nadzorowanej sesji Mensa International.
      Oto kluczowe informacje o teście:
      Charakterystyka testu
      Format: Składa się z 35 zadań typu matryce Ravena (logiczne wzory wizualne).
      Czas trwania: Na rozwiązanie całości masz 25 minut.
      Zakres wyników: Test mierzy IQ w zakresie od 85 do 145 punktów (gdzie 100 to średnia populacyjna).
      Dostępność: Jest darmowy i dostępny online, również w polskiej wersji językowej.
      Zasady rozwiązywania
      Brak kar za błędy: Nie tracisz punktów za nieprawidłowe odpowiedzi, dlatego warto zgadywać, jeśli nie znasz rozwiązania.
      Rosnący poziom trudności: Pytania stają się coraz trudniejsze w miarę postępu testu.
      Uniwersalność kulturowa: Test nie wymaga wiedzy językowej ani matematycznej, co czyni go miarodajnym dla osób z różnych krajów.

Wiarygodność i cel
      Należy pamiętać, że wynik uzyskany online jest jedynie orientacyjny. Oficjalne członkostwo w Mensie wymaga zdania stacjonarnego testu pod nadzorem psychologa, który wykaże wynik w górnych 2% populacji (zwykle powyżej 130 IQ w skali Wechslera). Według opinii użytkowników i ekspertów, wersja norweska jest uważana za jedną z najbardziej rzetelnych adaptacji online, choć nie zastępuje profesjonalnej diagnozy.
      Czy interesują Cię konkretne przykłady zadań z tego testu lub informacje o tym, jak zapisać się na oficjalną sesję w Polsce lub Norwegii?
      • x2468 Re: Zmierz z Premierem swój IQ zanim post wyślesz 07.03.26, 14:48
        Który to już mamy dzień wygaszania Rządu Tuska czyli obgryzania paznokci i kolan przez użytkownika Mazala2 ?
        • mazala2 Re: Zmierz z Premierem swój IQ zanim post wyślesz 07.03.26, 14:59
          x2468 napisał:

> Który to już mamy dzień wygaszania Rządu Tuska czyli obgryzania paznokci i kola
          > n przez użytkownika Mazala2 ?
          >
          Nie potrafisz dodać kilka dni do 208-śmiu i bierzesz się za politykowanie na fk?
          • x2468 Re: Zmierz z Premierem swój IQ zanim post wyślesz 25.03.26, 18:59
            Niby po co mam liczyć? Pytam ciebie dla twojego dobra abyś nie pomyślał ze wszyscy maja w dudzie twoje jojczenie i liczenie i nie wpadł w stupor.
    • stefan4 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 07.03.26, 16:58
      mazala2:
      > Czy Premier nadal powinien kierować rządem?

Premier? Rządem?! Co za pomysł! Wiadomo przecież powszechnie od czasów Armanda de Richelieu, że rządem powinien kierować kardynał.

Trzeba Tuska zrobić kardynałem i wtedy niech sobie kieruje; ale tak jak teraz — wykluczone!

- Stefan
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 12.03.26, 11:01
        stefan4 napisał:

> mazala2:
        > > Czy Premier nadal powinien kierować rządem?
        >
        > Premier? Rządem?! Co za pomysł! Wiadomo przecież powszechnie od czasów Arman
        > da de Richelieu, że rządem powinien kierować kardynał.
        >
        > Trzeba Tuska zrobić kardynałem i wtedy niech sobie kieruje; ale tak jak teraz &
        > mdash; wykluczone!
        >
        > - Stefan

Kardynał był człowiekiem o wszechstronnym wykształceniu i kochał Francję. Tusk "pusty łeb" uważa polskość za nienormalność i pozostawia po sobie upadające polskie państwo.
        • stefan4 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 12.03.26, 11:46
          mazala2:
          > Kardynał [...] kochał Francję.

Niesamowite! A czy wyznał jej miłość w Twojej obecności?

Wikipedia (fr):

,,À un Louis XIII ombrageux et soucieux d’affirmer l’autorité royale, Richelieu propose
              le programme suivant :
              • détruire la puissance politique du protestantisme en France ;
              • abattre l'orgueil et l'esprit factieux de la noblesse ;
              • et abaisser la maison d'Autriche. 
          ''

Czyli proponuje wplątać Francję w wojny wewnętrzne i zagraniczne (zapewne z ogromu miłości). I skutecznie wplątał: ,,L'État moderne est bien un État de guerre .

mazala2:
          > Tusk "pusty łeb"

Aha, to Ty jesteś czarnkista... Czy raczej czarnkiewik?

mazala2:
          > upadające polskie państwo.

Każde ,,państwo'' jest narzędziem ucisku, więc niech upada. Byle nam, ludziom sympatycznym i spokojnym, dobrze się żyło.

- Stefan
          • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 12.03.26, 13:24
            Kardynał Armand Jean du Plessis de Richelieu (1585–1642) był pierwszym ministrem króla Francji Ludwika XIII i jednym z najważniejszych mężów stanu w historii Europy. Znany jako „Czerwona Eminencja”, przekształcił Francję w potęgę europejską i położył fundamenty pod monarchię absolutną.
            Kluczowe działania i osiągnięcia
            Wzmocnienie władzy królewskiej: Skutecznie ograniczył wpływy arystokracji, m.in. zakazując pojedynków, burząc prywatne zamki obronne i wprowadzając urząd intendentów (królewskich urzędników kontrolujących prowincje).
            Walka z hugenotami: Zlikwidował niezależność polityczną i militarną francuskich protestantów, co przypieczętowało zwycięskie oblężenie La Rochelle (1628). Pozostawił im jednak wolność wyznania na mocy „edyktu łaski”.
            Polityka zagraniczna: Jego głównym celem było osłabienie potęgi dynastii Habsburgów. Mimo bycia kardynałem Kościoła katolickiego, w czasie wojny trzydziestoletniej wspierał kraje protestanckie, kierując się interesem państwowym (raison d'état).
            Mecenat kultury: Założył Akademię Francuską (1635), która do dziś dba o czystość języka francuskiego, oraz rozbudował paryską Sorbonę.
            Ciekawostki
            Koty: Był wielkim miłośnikiem kotów; w swoim testamencie zapisał środki na utrzymanie kilkunastu swoich pupili.
            Popkultura: Został uwieczniony przez Aleksandra Dumasa w powieści Trzej muszkieterowie jako przebiegły i bezwzględny antagonista, choć w rzeczywistości jego działania podyktowane były głównie dobrem państwa.
            Testament polityczny: Pozostawił po sobie dzieło Testament politique, w którym wyłożył swoje zasady rządzenia i wizję silnej Francji.
        • tapatik Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 24.03.26, 22:44
          mazala2 napisał:

> Kardynał był człowiekiem o wszechstronnym wykształceniu i kochał Francję.

Nie zrozumiałeś ironii Stefana. Wstydź się.

> Tusk "pusty łeb" uważa polskość za nienormalność

A co to jest normalność?

> i pozostawia po sobie upadające polskie państwo.

Bzdura. Po rządach PO gospodarczo Polska stała akurat w miarę przyzwoicie.
    • j-k a to zalezy od systemu. 09.03.26, 19:47
      w sytemie Prezydenckim Rzadem kieruje Prezydent - a Premier jest tylko wykonawca.

dawnej w systemie real-socjalizmu Rzadem kierowal I. Sekretarz.

poniewaz Tusk na ostatnim zjezdzie Partii Wodzowskiej potwierdzil sie na funkcji I. Sekretarza

- Rzadem moze spokojnie kierowac nadal...

• adam.eu Re: a to zalezy od systemu. 09.03.26, 19:52
        Pociągiem kieruje maszynista, ale ma kierownika pociągu. Możesz wskoczyć do tego pociągu.
        • x2468 Re: a to zalezy od systemu. 30.04.26, 00:17
          Kierownik pociągu i maszynista nie maja nic do kierunku jazdy o tym decyduje wajchowy. Jeden ruch wajchowego i pociąg pędzi w inna stronę..
      • mazala2 Re: a to zalezy od systemu. 12.03.26, 11:03
        j-k napisał:

> w sytemie Prezydenckim Rzadem kieruje Prezydent - a Premier jest tylko wykonawc
        > a.
        >
        > dawnej w systemie real-socjalizmu Rzadem kierowal I. Sekretarz.
        >
        > poniewaz Tusk na ostatnim zjezdzie Partii Wodzowskiej potwierdzil sie na funkcj
        > i I. Sekretarza
        >
        > - Rzadem moze spokojnie kierowac nadal...
        >

Rządem kierować może i kucharka ale czy powinna w tej epoce?
        • strzal_w_punkt Re: a to zalezy od systemu. 12.03.26, 11:13
          mazala2 napisał:

> Rządem kierować może i kucharka ale czy powinna w tej epoce?
          >
          Dla ciebie i tak to bez znaczenia, więc po co głupio pytasz?
          • mazala2 Re: a to zalezy od systemu. 26.03.26, 09:30
            strzal_w_punkt napisał:

> mazala2 napisał:
            >
            > > Rządem kierować może i kucharka ale czy powinna w tej epoce?
            > >
            > Dla ciebie i tak to bez znaczenia, więc po co głupio pytasz?
            >

Poziom pytania dostosowuję do możliwości intelektualnych odpowiadającego.
            • adam.eu Re: a to zalezy od systemu. 26.03.26, 09:43
              "Poziom pytania dostosowuję do możliwości intelektualnych odpowiadającego."

Inni zapewne tez stosują podobna metodę, więc wyrażając opinie o innych zastanów się, czy nie jest to opinia o Tobie.
              • mazala2 Re: a to zalezy od systemu. 26.03.26, 10:50
                adam.eu napisał:

> "[i]Poziom pytania dostosowuję do możliwości intelektualnych odpowiadającego.[/
                > i]"
                >
                > Inni zapewne tez stosują podobna metodę, więc wyrażając opinie o innych zastanó
                > w się, czy nie jest to opinia o Tobie.
                >

A o sobie pamiętasz?
        • x2468 Re: a to zalezy od systemu. 30.04.26, 00:19
          Skoro państwem (według niektórych) może kierować alfons, kibol, oszust etc, etc to dlaczego nie kucharka?
    • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 12.03.26, 21:21
      Jutro Premier, tak przypuszczam, ze zdwojoną energią i stanowczością będzie realizował wskazówki otrzymane via Mertz od przedstawiciela FED-u
      • strzal_w_punkt Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 12.03.26, 21:29
        Przypuszczasz, czy jesteś pewny? Mózgu nie widać. Ale jak ktoś go nie używa, to widać.
        • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 12.03.26, 21:35
          strzal_w_punkt napisał:

> Przypuszczasz, czy jesteś pewny? Mózgu nie widać. Ale jak ktoś go nie używa, to
          > widać.
          >

Mózg, koniku boży, to MATERIA a umysł jest niematerialną funkcją tej materii.
    • x2468 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 25.03.26, 14:01
      To ktory już dzień obgryzasz pazurki?
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 26.03.26, 09:23
        x2468 napisał:

> To ktory już dzień obgryzasz pazurki?
        >

Ponad 220 chyba ?
    • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 26.03.26, 06:39
      Rozumna kolej rzeczy :
      Najpierw wiedza potem dyskusja:

www.google.com/url?q=https://zpe.gov.pl/pdf/PwL80ggeX&sa=U&ved=2ahUKEwjAzfvQ6byTAxXnVfEDHY0RIQsQFnoECAUQAg&usg=AOvVaw2fwrYm9Ute2ByMg4tDZFXE

Powyżej powód dla, którego
      , moim zdaniem, Premier Tusk nie powinien kierować polskim rządem po powrocie z Brukseli
      • stefan4 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 26.03.26, 08:36
        mazala2:
        > Najpierw wiedza potem dyskusja:
        [...]
        > Powyżej powód dla, którego
        > , moim zdaniem, Premier Tusk nie powinien kierować polskim rządem po powrocie z
        > Brukseli

Dlaczego akurat ten powód?

Zacytowałeś wskazówki dla nauczyciela, autorstwa nauczycielki szkolnej, niejakiej mgr Anny Wąsiel-Alberskiej, opracowane niestarannie (np. bez daty i bez numeracji stron). ,,Kompetencje'', w których nabyciu te wskazówki mają pomóc, to (cytuję z Twojej ,,wiedzy'', która ma poprzedzać dyskutowanie):

• porozumiewanie się w języku ojczystym;
            • kompetencje informatyczne;
            • umiejętność uczenia się;
            • kompetencje społeczne i obywatelskie.

Co ta szkolna czytanka ma wspólnego z kierowaniem rządem przez premiera?

A skoro już jesteśmy przy ,,porozumiewaniu się w języku ojczystym'' oraz ,,umiejętności uczenia się'', to zważ, że
            • istnieją błędy interpunkcyjne przypadkowe i
            • istnieją takie, które niektórzy piszący (np. Mazala2) popełniają stale z uporem
              piły mechanicznej:

mazala2:
        > powód dla, którego

Otóż małym dzieciom podaje się uproszczoną zasadę, że przecinek ma stać przed wyrazami zwyczajowo rozpoczynającymi zdania podrzędne, takimi jak ,,jaki'', ,,który'', ,,że'' itp. Większym dzieciom wyjaśnia się, że on nie ma stać przed tylko między, mianowicie służy do oddzielenia zdania podrzędnego od głównego. Oddzielanie przecinkiem przyimka od zaimka, do którego ten przyimek się odnosi, świadczy o tym, że piszący pozostał na poziomie małego dziecka, na razie niezdolnego zrozumieć terminów ,,główne'' i ,,podrzędne''. Pani mgr Anna Wąsiel-Alberska na pewno by Ci nie przepuściła tego konsekwentnie popełnianego błędu.

- Stefan
        • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 26.03.26, 09:22
          Piszesz nieprawdę. Zacytowałem pracę zborową PIE pt. " Powrót interwencjonizmu? Państwo i gospodarka w warunkach zagrożenia i kryzysów,"
          Polski Instytut Ekonomiczny, Warszawa.

Oto link do przywołanej pracy -argumentu za "intelektualną niedorosłością" Premiera i Jego brakiem kompetencji do kierowania Państwem w aktualnie panujących warunkach:

pie.net.pl/wp-content/uploads/2022/12/Interwencjonizm-20.12.pdf

Powrót interwencjonizmu? Państwo i gospodarka w warunkach zagrożenia i kryzysów,
          Polski Instytut Ekonomiczny, Warszawa.

PS

Googlowski asystent AI zapewne uniemożliwia dotarcie do dokumentu.

Wdzięcznym za porady językowe jednak będę używał języka w taki sposób jaki uznaję za właściwy dla mojej tożsamości wieloskładnikowej.
          • stefan4 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 26.03.26, 10:05
            mazala2:
            > Piszesz nieprawdę. Zacytowałem pracę zborową PIE pt. " Powrót interwencjonizmu?
            > Państwo i gospodarka w warunkach zagrożenia i kryzysów,"
            > Polski Instytut Ekonomiczny, Warszawa.

Sprawdź jeszcze raz, co poprzednio zacytowałeś. Tytuł brzmiał:
                ,,Doktryna liberalna we współczesnym świecie''
            Jeśli wtedy się pomyliłeś, to powinieneś przeprosić, a nie zarzucać pisanie nieprawdy.

mazala2:
            > Oto link do przywołanej pracy -argumentu za "intelektualną niedorosłością" Premiera i Jego
            > brakiem kompetencji do kierowania Państwem w aktualnie panujących warunkach

OK, może ktoś skorzysta. Ja już raczej nie...

mazala2:
            > Googlowski asystent AI zapewne uniemożliwia dotarcie do dokumentu.

Jaki ,,Googlowski asystent''? Komu uniemożliwia? O czym Ty piszesz? Podałeś link i ten link tym razem prowadzi do czegoś, co ma tytuł taki, jak podany przez Ciebie. Co tu ma do rzeczy jakieś AI? Dziecko, znajdywanie związków jest podstawą myślenia. Jeśli nie widzisz żadnych, albo jeśli, przeciwnie, wszystko kojarzy Ci się ze wszystkim, to jest z Tobą źle.

mazala2:
            > będę używał języka w taki sposób jaki uznaję za właściwy dla mojej tożsamości
            > wieloskładnikowej.

:)
            ,,Tożsamość wieloskładnikowa'' — brzmi mądrze... Tak mądrze, że może ktoś nie zauważy, jaki to idiotyzm.

- Stefan
            • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 26.03.26, 10:17
              stefan4 napisał:

> Sprawdź jeszcze raz, co [url=https://forum.gazeta.pl/forum/w,28,179831340,17983
              > 1340,Czy_Premier_nadal_powinien_kierowac_rzadem_.html?p=179877599]poprzednio[/u
              > rl] zacytowałeś. Tytuł brzmiał:
              >     ,,Doktryna liberalna we współczesnym świecie''
              > Jeśli wtedy się pomyliłeś, to powinieneś przeprosić, a nie zarzucać pisanie nie
              > prawdy.

>
              > mazala2:
              > > będę używał języka w taki sposób jaki uznaję za właściwy dla mojej toż
              > samości
              > > wieloskładnikowej.

>
              > :)
              > ,,Tożsamość wieloskładnikowa'' — brzmi mądrze... Tak mądrze, że może kt
              > oś nie zauważy, jaki to idiotyzm.
              >
              > - Stefan
              >

Masz rację, dziecko się pomyliło ( ten się nie myli ....).

Przepraszam

Wydaję mi się , ze tożsamosć wieloskładnikowa jest bardziej cool niż :dwupołówkowa" Pana Adama M.
    • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 26.03.26, 14:47
      Ostatni komunikat Premiera w sprawie cen paliw wskazuje, moim zdaniem, ze Jego pokojowe( niewyborcze) odejście jest możliwe i coraz bliższe.
      • hana2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 27.03.26, 08:05
        Oby nie. Niech naprawia dalej.
        • boggi_dan Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 02.04.26, 09:07
          hana2 napisała:

> Oby nie. Niech naprawia dalej.
          To co zepsuł. Tylko ciągle naiwna.
    • moingeal Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 27.03.26, 08:27
      Tusk powinien teraz kierować specjalną komisją którą powołał z Żurkiem na czele ds. zbadania nieistniejącego polskiego wątku afery Epsteina. Co zrobi w sprawie realnej pedofilii i zoofilii w swoich szeregach...? Czekamy!
    • no-popis Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 27.03.26, 13:42
      Sondaże ma kompromitujące go jako premiera.
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 28.03.26, 08:37
        no-popis napisała:

> Sondaże ma kompromitujące go jako premiera.

PSL a nawet Lewica dostrzegają coraz wyraźniej „nienormalność” polityki informacyjnej rządu kierowanego przez wykonawcę minionej strategi politycznej. Kontynuacja grozi im, wg mnie, anihilacją polityczną
      • hana2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 28.03.26, 09:45
        "Sondaże ma kompromitujące go jako premiera.'

A mógłby iść w populizm i poparcie by wzrosło.

Zauważam, że na cenę paliwa narzekają najbardziej ludzie chytrzy, a nie ci najbardziej potrzebujacy. A winnym cen paliw jest Donald, ale Pomarańczowy.
    • niegracz Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 28.03.26, 08:47
      nie
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 28.03.26, 10:17
        niegracz napisał:

> nie
        >

Problem jak przekonać o tym Jego wyborców tak silnie zaczadzonych niespełnionymi obietnicami i przekonaniem, że " pecunia non olet " co przecież oznacza
        że wartość pieniądza jest taka sama, niezależnie od źródła jego pochodzenia, nawet jeśli jest ono nieetyczne, brudne lub kontrowersyjne. Wyrażenie to odnosi się do pragmatyzmu finansowego, w którym zysk jest ważniejszy niż sposób jego zdobycia.
        Ta myśl stała się CREDEM KLD a potem, czyli teraz,stała się, moim zdaniem, przewodnim hasłem KO
    • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 30.03.26, 19:36
      Echa afery seksualno-zoofilskiej w Kłodzku raczej będą traktowane przez Polaków jako stanowcze NIE
      • tapatik Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 31.03.26, 08:46
        Tylko wiesz, jest jeden problem. To małżeństwo z Kłodzka poszło siedzieć, facet dostał 25 lat, a babka 6,5 roku.
        Czyli zadziałała prokuratura i sądy.
        Natomiast w przypadku syna Kurskiego sprawa ruszyła dopiero po 2023 roku:
        oko.press/na-zywo/na-zywo-relacja/jacek-kurski-syn-prokuratura-umorzenie-sledztwa-ustalenia-audytorow
        Czyli za czasów PiS afery były zamiatane pod dywan, za czasów obecnej koalicji są rozliczane.

Aferą może być niski wyrok dla baby, że pozwoliła zgwałcić swoje dziecko. Powinna dostać co najmniej 10 lat.
        Druga sprawa to podejście członków PO w Kłodzku, ale zobaczymy, czy będą tam czystki czy nie.
        • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 31.03.26, 20:11
          tapatik napisał:

> Tylko wiesz, jest jeden problem. To małżeństwo z Kłodzka poszło siedzieć, facet
          > dostał 25 lat, a babka 6,5 roku.
          > Czyli zadziałała prokuratura i sądy.
          > Natomiast w przypadku syna Kurskiego sprawa ruszyła dopiero po 2023 roku:
          > oko.press/na-zywo/na-zywo-relacja/jacek-kurski-syn-prokuratura-umorzenie-sledztwa-ustalenia-audytorow
          > Czyli za czasów PiS afery były zamiatane pod dywan, za czasów obecnej koalicji
          > są rozliczane.
          >
          > Aferą może być niski wyrok dla baby, że pozwoliła zgwałcić swoje dziecko. Powin
          > na dostać co najmniej 10 lat.
          > Druga sprawa to podejście członków PO w Kłodzku, ale zobaczymy, czy będą tam cz
          > ystki czy nie.
          >

Logicznym wnioskowaniem dałeś się poznać na forum poświęconym wojnie na Ukrainie
    • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 31.03.26, 20:09
      Coraz więcej wyborców zastanawia się czy powinien.
    • qwardian Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 31.03.26, 20:19
      Donald Trump kieruje światem a w PL biskup und ksiądz proboszcz. Nie ma żadnego rządu premiera, ani innych komediantów..
      • mazala2 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 01.04.26, 08:14
        qwardian napisał:

> Donald Trump kieruje światem a w PL biskup und ksiądz proboszcz. Nie ma żadnego
        > rządu premiera, ani innych komediantów..
        >

Niektórzy ateiści bywają rozumniejszy w swoich emocjonalnych przekazach. Wiem to z doświadczenia życiowego.
        • boggi_dan Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 03.05.26, 20:28
          mazala2 napisał:

> qwardian napisał:
          >
          > > Donald Trump kieruje światem a w PL biskup und ksiądz proboszcz. Nie ma ż
          > adnego
          > > rządu premiera, ani innych komediantów..
          > >
          >
          > Niektórzy ateiści bywają rozumniejszy w swoich emocjonalnych przekazach. Wiem t
          > o z doświadczenia życiowego.
          >
          > Święto 3 Maja, prezydent dr K, Nawrocki na wielu uroczystościach i w Pałacu Prezydenckim i na pochodzie , w przemówieniach, a premier Tusk jak zwykle nieobecny, wypoczywa, to ta różnica.
          • opa34 Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 03.05.26, 21:40
            Klamiesz,ostatnich dniach Tusk sporo podróżował: był w Kijowie na spotkaniu z Zełenskim, wracał przez Rzeszów-Jasionkę i 30.04 był też w Warszawie. Ale dziś, 3.05, planowo Warszawa.
    • j-k Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 01.04.26, 09:07
      Jak wielu tu wie - nie naleze do specjalnych zwolennikow Platfusiarni...

tym niemniej - patrzac spokojnie - nie ma warunkow do obalenia tej koalicji,

- a w ramach tej koalicji nie ma nikogo lepszego niz Tusk.

Licz na wybory - to juz w przyszlym roku.

Zdecyduja wyborcy - a prognozy sa bezuzyteczne - bo sytuacja miedzynarodowa zmienia sie jak w kalejdoskopie.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
      46 lat w polityce.

• mazala2 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 01.04.26, 09:30
        j-k napisał:

> Jak wielu tu wie - nie naleze do specjalnych zwolennikow Platfusiarni...
        >
        > tym niemniej - patrzac spokojnie - nie ma warunkow do obalenia tej koalicji,
        >
        > - a w ramach tej koalicji nie ma nikogo lepszego niz Tusk.
        >
        > Licz na wybory - to juz w przyszlym roku.
        >
        > Zdecyduja wyborcy - a prognozy sa bezuzyteczne - bo sytuacja miedzynarodowa zmi
        > enia sie jak w kalejdoskopie.
        >
        > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
        > 46 lat w polityce.
        >

Uważam, ze zmiana na stanowisku Premiera jest możliwa, Tusk sam zrezygnuje z przekonywującego powodu i Premierem zostanie człowiek, który położy kres działalności tzw. Nowej Lewicy. która przecież została powołana do życia wyłącznie, moim zdaniem, dla celów biznesowych a nie ideologicznych. Kumasz?
        • tapatik Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 01.04.26, 15:17
          Zmiana jest możliwa pod warunkiem, że Tusk sam zrezygnuje.
          Ponieważ Tusk nie zrezygnuje, bo po co, to zmiany nie będzie.
          Kumasz?
          • mazala2 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 01.04.26, 16:46
            tapatik napisał:

> Zmiana jest możliwa pod warunkiem, że Tusk sam zrezygnuje.
            > Ponieważ Tusk nie zrezygnuje, bo po co, to zmiany nie będzie.
            > Kumasz?
            >

Zrezygnuje na "prośbę tych, którzy oczekiwali Jego premierostwa", kumasz męczenniku politycznej analizy?
            • tapatik Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 01.04.26, 17:25
              mazala2 napisał:

> Zrezygnuje na "prośbę tych, którzy oczekiwali Jego premierostwa",

Czyli kogo?

> kumasz męczenniku politycznej analizy?

Ja przynajmniej staram się analizować otaczający mnie świat.
              • mazala2 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 01.04.26, 17:50
                tapatik napisał:

> mazala2 napisał:
                >
                > > Zrezygnuje na "prośbę tych, którzy oczekiwali Jego premierostwa",
                >
                > Czyli kogo?
                >
                > > kumasz męczenniku politycznej analizy?
                >
                > Ja przynajmniej staram się analizować otaczający mnie świat.
                >

Same starania nie wystarczą. Trzeba mieć odpowiednie narzędzia do analizy, obszerną wiedzę szczególną i ogólną, bogate słownictwo żeby samodzielnie przekazać innym wyniki swych analiz. No i najważniejsze, trzeba wiedzieć, że każda analiza musi być obarczona właściwością niepewności co do wniosków. Nawet analiza matematyczna.
                • tapatik Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 02.04.26, 08:46
                  A cała ta epopeja tylko po to, aby nie odpowiedzieć na pytanie, na prośbę kogo Tusk miałby zrezygnować z premierostwa.

Piszesz jakieś opinie, ale nie potrafisz ich obronić.
                  • no-popis Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 02.04.26, 09:25
                    tapatik napisał:

> A cała ta epopeja tylko po to, aby nie odpowiedzieć na pytanie, na prośbę kogo
                    > Tusk miałby zrezygnować z premierostwa.
                    W przypadku gdyby istniała prokuratura niezależna to musiałby to zrobić na wniosek Prokuratora Generalnego.
                    • tapatik Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 02.04.26, 20:40
                      Jeśli uważasz, że Tuska złamał prawo to możesz sam zawiadomić prokuraturę, ale jakoś nigdy nie potrafiłeś napisać na czym to złamanie prawa miałoby polegać.
                • stefan4 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 02.04.26, 10:23
                  mazala2:
                  > każda analiza musi być obarczona właściwością niepewności co do wniosków.
                  > Nawet analiza matematyczna.

O, Mazala-matematyk... Czy tylko mazelmatyk?

Proszę podaj choćby jeden ,,wniosek'' z dziedziny analizy matematycznej, który byłby ,,obarczony właściwością niepewności'' (cokolwiek by ten zawijas słowny miał oznaczać). Dla ułatwienia odpowiedzi: rachunek prawdopodobieństwa nie stanowi części analizy matematycznej.

- Stefan
                  • mazala2 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 02.04.26, 18:50
                    stefan4 napisał:

> mazala2:
                    > > każda analiza musi być obarczona właściwością niepewności co do wniosków.
                    > > Nawet analiza matematyczna.
                    >
                    > O, Mazala-matematyk... Czy tylko mazelmatyk?
                    >
                    > Proszę podaj choćby jeden ,,wniosek'' z dziedziny analizy matematycznej, który
                    > byłby ,,obarczony właściwością niepewności'' (cokolwiek by ten zawijas słowny m
                    > iał oznaczać). Dla ułatwienia odpowiedzi: rachunek prawdopodobieństwa nie s
                    > tanowi
                    części analizy matematycznej.
                    >
                    > - Stefan
                    >
                    Napisałem wyraźnie , że każdy.
                    PS
                    Nie słyszałeś nigdy o rachunku różniczkowym, całce, ciągłości i granicy funkcji a także o aksjomatach na jakich te pojęcia funkcjonują w wyższej matematyce?
                    • stefan4 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 02.04.26, 20:54
                      mazala2:
                      > Nie słyszałeś nigdy o rachunku różniczkowym, całce, ciągłości i granicy funkcji a także
                      > o aksjomatach na jakich te pojęcia funkcjonują w wyższej matematyce?

Coś słyszałem...

Z tym, że matematyk nigdy by tego nie nazwał ,,wyższą matematyką''. To określenie jest zarezerwowane chyba tylko dla dzieci, oraz takich, którzy lubią mówić ,,jestem antytalentem matematycznym''.

I co jest ,,obarczone właściwością niepewności'' w rachunku różniczkowym, całce, ciągłości i granicy funkcji a także
                      w aksjomatach?

Coś mi się wydaje, Mazalo, że matematyk również z Ciebie nie będzie...

- Stefan
                      • mazala2 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 03.04.26, 18:19
                        stefan4 napisał:

> mazala2:
                        > > Nie słyszałeś nigdy o rachunku różniczkowym, całce, ciągłości i granicy
                        > funkcji a także
                        > > o aksjomatach na jakich te pojęcia funkcjonują w wyższej matematyce?
                        >
                        > Coś słyszałem...
                        >
                        > Z tym, że matematyk nigdy by tego nie nazwał ,,wyższą matematyką''. To określe
                        > nie jest zarezerwowane chyba tylko dla dzieci, oraz takich, którzy lubią mówić
                        > ,,jestem antytalentem matematycznym''.
                        >
                        > I co jest ,,obarczone właściwością niepewności'' w rachunku różniczkowym, całce
                        > , ciągłości i granicy funkcji a także
                        > w aksjomatach?
                        >
                        > Coś mi się wydaje, Mazalo, że matematyk również z Ciebie nie będzie...
                        >
                        > - Stefan
                        >

Masz rację.
                    • tapatik Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 02.04.26, 21:28
                      Słyszałem, uczyłem się, liczyłem całki i granice funkcji, ale nigdy nie spotkałem się z pojęciem "obarczenie właściwością niepewności".
                      Poza tym tu akurat nie rozwiązujemy równań, lecz dyskutujemy o Tusku.
                      • mazala2 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 03.04.26, 18:24
                        tapatik napisał:

> Słyszałem, uczyłem się, liczyłem całki i granice funkcji, ale nigdy nie spotkał
                        > em się z pojęciem "obarczenie właściwością niepewności".

Zawsze musi być ten pierwszy raz,
                        • mazala2 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 03.04.26, 18:43
                          mazala2 napisał:

> tapatik napisał:
                          >
                          > > Słyszałem, uczyłem się, liczyłem całki i granice funkcji, ale nigdy nie s
                          > potkał
                          > > em się z pojęciem "obarczenie właściwością niepewności".
                          >
                          > Zawsze musi być ten pierwszy raz,
                          >

Całka nieoznaczona z xdx równa się ?
                          • stefan4 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 03.04.26, 19:34
                            mazala2:
                            > Całka nieoznaczona z xdx równa się ?

Prawda, równa się, potwierdzam. Wszystkie obiekty matematyczne się równają; w najgorszym przypadku — sobie samym. Ale xdx nie jest żadnym obiektem, więc mógłby się nie równać...

A jeśli to nieudolne zestawienie niedopasowanych słów miało oznaczać dręczące Cię pytanie, jaka jest całka z funkcji  f(x)=x  po zmiennej x, to

∫ x dx  =  x²/2

Zapytaj jakieś dziecko z klasy ścisłackiej, czy Cię nie okłamuję. A w międzyczasie wyjaśnij, co w tym widzisz ,,obarczonego właściwością niepewności''. Tego Ci dziecko nie powie, więc musisz sam zmyślić.

- Stefan
                            • mazala2 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 03.04.26, 20:08
                              stefan4 napisał:

> mazala2:
                              > > Całka nieoznaczona z xdx równa się ?
                              >
                              > Prawda, równa się, potwierdzam. Wszystkie obiekty matematyczne się równają; w
                              > najgorszym przypadku — sobie samym. Ale xdx nie jest żadnym obiektem, wi
                              > ęc mógłby się nie równać...
                              >
                              > A jeśli to nieudolne zestawienie niedopasowanych słów miało oznaczać dręczące C
                              > ię pytanie, jaka jest całka z funkcji  f(x)=x  po zmiennej
                              > x, to
                              >
                              >     ∫ x dx  =  x²/2
                              >
                              > Zapytaj jakieś dziecko z klasy ścisłackiej, czy Cię nie okłamuję. A w międzycz
                              > asie wyjaśnij, co w tym widzisz ,,obarczonego właściwością niepewności''. Tego
                              > Ci dziecko nie powie, więc musisz sam zmyślić.
                              >
                              > - Stefan
                              >

Język zdradza ignoranta, nie tylko politycznego.
                              • stefan4 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 03.04.26, 21:27
                                mazala2:
                                > Język zdradza ignoranta, nie tylko politycznego.

Masz rację, jeśli ktoś w normalnym języku polskim nie może się obyć bez wtrętów z języka mazalskiego, to i do swojego wyrobienia politycznego nie budzi zaufania.

- Stefan
            • j-k I nadal Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 01.04.26, 17:55
              mazala2 napisał:
              Zrezygnuje na "prośbę tych, którzy oczekiwali Jego premierostwa", kumasz męczen
              > niku politycznej analizy?

wiec nie zrezygnuje. To Twoje fantasmagorie.

- nawet gdyby chcial (powiedzmy ze wzgledow zdrowotnych) to nie ma nikogo , ktory te chwiejaca sie koalicje trzymalby razem.

Jakos dojada do wyborow - bo wszyscy uczestnicy tej koalicji maja w tym Interes i nie bedzie zadnych wewnetrznych ruchow odsrodkowych.

• mazala2 Re: I nadal Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 01.04.26, 19:13
                j-k napisał:

> mazala2 napisał:
                > Zrezygnuje na "prośbę tych, którzy oczekiwali Jego premierostwa", kumasz męcze
                > n
                > > niku politycznej analizy?
                >
                >
                > wiec nie zrezygnuje. To Twoje fantasmagorie.
                >
                > - nawet gdyby chcial (powiedzmy ze wzgledow zdrowotnych) to nie ma nikogo , kto
                > ry te chwiejaca sie koalicje trzymalby razem.
                >
                > Jakos dojada do wyborow - bo wszyscy uczestnicy tej koalicji maja w tym Interes
                > i nie bedzie zadnych wewnetrznych ruchow odsrodkowych.
                >

Marszałek Czarzasty ze swoim zapleczem utrzyma moim daniem, koalicję rządową przez [pewien czas a może i do koca kadencji
                • j-k i dobrze. 02.04.26, 18:47
                  mazala2 napisał:
                  > Marszałek Czarzasty ze swoim zapleczem utrzyma moim daniem, koalicję rządową p
                  > rzez [pewien czas a może i do koca kadencji

Wlasnie ja utrzymuje i wyglada na bardzo zadowolonego z funkcji Matszalka.
                  • mazala2 Re: i dobrze. 02.04.26, 18:53
                    j-k napisał:

> mazala2 napisał:
                    > > Marszałek Czarzasty ze swoim zapleczem utrzyma moim daniem, koalicję rzą
                    > dową p
                    > > rzez [pewien czas a może i do koca kadencji
                    >
                    >
                    > Wlasnie ja utrzymuje i wyglada na bardzo zadowolonego z funkcji Matszalka.

postrzegam podobnie ale wnioskuję inaczej
                    • j-k Re: i dobrze. 03.04.26, 18:29
                      mazala2 napisał:
                      >
                      > postrzegam podobnie ale wnioskuję inaczej

wiec ja wnioskuje , ze zadnej zmiany Rzadu nie bedzie.

a kto wygra wybory 2027 - nie bedzie zalezec od "mocy" Rzadu , czy Opozycji - ale od sytuacji miedzynarodowej.
                      • mazala2 Re: i dobrze. 04.04.26, 06:58
                        j-k napisał:

> mazala2 napisał:
                        > >
                        > > postrzegam podobnie ale wnioskuję inaczej
                        >
                        >
                        > wiec ja wnioskuje , ze zadnej zmiany Rzadu nie bedzie.
                        >
                        > a kto wygra wybory 2027 - nie bedzie zalezec od "mocy" Rzadu , czy Opozycji - a
                        > le od sytuacji miedzynarodowej.

Uważam podobnie😁✋
      • stasi1 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 03.04.26, 16:23
        Jak wielu wie raczej różnimy się z jk w polityce ale teraz mu przyznaje rację. Raczej nikt nie zastąpi Tuska w roli premiera przez najbliższe 1.5 roku. Nawet mogę się o to założyć z mazala i dać na szale te 20 lat które tutaj jestem. Chyba że Tusk faktycznie się rozchoruje, lub ktoś w jego rodzinie.
        Mazala liczy że Kaczyński poprosi Tuska i ten zrezygnuje z premierostwa
        • mazala2 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 03.04.26, 18:21
          stasi1 napisał:

> Jak wielu wie raczej różnimy się z jk w polityce ale teraz mu przyznaje rację.
          > Raczej nikt nie zastąpi Tuska w roli premiera przez najbliższe 1.5 roku. Nawet
          > mogę się o to założyć z mazala i dać na szale te 20 lat które tutaj jestem. Chy
          > ba że Tusk faktycznie się rozchoruje, lub ktoś w jego rodzinie.
          > Mazala liczy że Kaczyński poprosi Tuska i ten zrezygnuje z premierostwa

Nie Kaczynski lecz KPT
          • stasi1 Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 06.04.26, 09:52
            A i tak Tusk sie n ie posłucha
          • tapatik Re: Niepotrzebnie fantazjujesz , czleku, 06.04.26, 22:34
            Prokurator nie prosi, prokurator żąda, ale do tych żądań musi mieć jakieś podstawy.
            Przypominam, że Tusk był już przesłuchiwany w sprawie Amber Gold i wyszły z tego jaja.
    • niegracz Re: Czy Premier nadal powinien kierować rządem? 02.04.26, 09:22
      Tusk-nie-rządem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka