Dodaj do ulubionych

Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu?

04.04.26, 07:49
Zadaje to dziwaczne pytanie na forum poświęconym polskiej polityce wiedząc, że zdecydowana większość aktywnych forumowiczów wierzy w nie istnienie Boga Stwórcy co znajduje wyraźne odbicie w ich sympatiach politycznych.
Uważam, że znalezienie racjonalnej i logicznej argumentacji za nie istnieniem Stwórcy jest w świetle dotychczasowej wiedzy naukowej niemożliwe.
Sprawą otwartą do dyskusji mogą być jedynie przymioty( profil ) Stwórcy.

Z powyższego wypływa wniosek że nasze polityczne swary należy traktować z dużym przymróżeniem oka.

Chybiony wniosek?
Obserwuj wątek
    • prze.nick Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 08:14
      Jest prawdziwy Bóg (NT) i jest też stworzony przez niego demiurg (ST). Według gnostycyzmu jesteśmy właśnie uwięzieni w tym materialnym więzieniu stworzonym przez demiurga.
      • buldog2 leszpenik taki 04.04.26, 18:50
        Najbardziej popularna wersja, mit walentyniański.
        Wyznawcą gnostycyzmu był także prof. Krzysztof Maurin, ale kiedy czytałem coś jego czy o nim (dawno, nie pamiętam), to jawiło mi się coś mniej szczegółowego, bardziej ogólnego. Oczywiście Pleroma.
        • buldog2 Re: leszpenik taki 04.04.26, 18:58
          Podoba mi się "Siedem kazań do zmarłych" C.G. Junga. Jest w necie, np.

www.gnosis.art.pl/e_gnosis/opowiesci_wizjonerskie/jung_septem_sermones.htm
          jedvaita.com/pl/seven-sermons-to-the-dead-by-c-g-jung/ - z komentarzem

Nawiasem mówiąc, jestem żywym potwierdzeniem teorii Junga (złoty kwadrat, artykuł w zbiorze "Podróż na Wschód").
    • boggi_dan Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 08:46
      Dla chrześcijan to właśnie Wielkanoc jest najważniejszym świętem w roku. Wielka Niedziela upamiętnia męczeńską śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wesołych i szczęśliwych świąt dla wszystkich.
    • 1nanie27 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 08:47
      ło boże nieistniejący a ten znowu od rana bełkocze o jakiś bajkowych skrzatach z mchu i paproci
    • qwardian Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 10:03
      Wszystko stworzone musi mieć swojego autora, który to zaplanował, zorganizował, kierował i kontroluje. Tak funkcjonuje świat i wszystko co na nim powstało..
      • hana2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 20:28
        "Wszystko stworzone musi mieć swojego autora"

Dokładnie. O ile rzeczywistość to nie iluzja, to jakaś siła musiała tę rzeczywistość stworzyć. Ale nawet iluzja musiałbym mieć swojego kreatora.

"zaplanował, zorganizował, kierował i kontroluje"

Stworzył algorytm i nic nie musi kontrolować.
        • 1nanie27 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 20:36
          Kierowinik znaczy jakiś, brygadzista conajmniej ?
          Ludzie ulepili sobie bajkowego bałwana i teraz wokół niego tańczą, składają dary i wznoszą zaklęcia.
      • poznaniak.jeden Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 20:58
        Wesołej Wielkanocy. Smacznego jajka. Pomyślności na lany poniedziałek.

Bóg jakkolwiek chcemy go opisać:

1 Wychodzi poza pojmowanie nasze
        2 Opisywany jest przez moc " nieograniczoną"
        3 Nie interesuje/ ma prawo nie interesować go nasza wiara/ brak
        4 Składanie na konto Boga wszystkich kataklizmów i nieszczęść jest nieuprawnione
        5 Jak już mamy dość patrz -1
        • taziuta Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 05.04.26, 08:06
          poznaniak.jeden napisał(a):

> Wesołej Wielkanocy. Smacznego jajka. Pomyślności na lany poniedziałek.
          >
          >
          > Bóg jakkolwiek chcemy go opisać:
          >
          >
          > 1 Wychodzi poza pojmowanie nasze
          /.../

A skrzaty nie?
    • stefan4 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 10:21
      mazala2:
      > Uważam, że znalezienie racjonalnej i logicznej argumentacji za nie istnieniem
      > Stwórcy jest w świetle dotychczasowej wiedzy naukowej niemożliwe.

W świetle wiedzy samo poszukiwanie dowodów nieistnienia jest od rzeczy i świadczy o intelektualnym kalectwie poszukującego. Dowodzi się sądów pozytywnych; negatywne są prawie zawsze nie do udowodnienia. W sporze sądowym oskarżony nie musi udowadniać swojej niewinności, tylko oskarżyciel musi udowodnić winę. W sporze o istnienie zjawisk nadprzyrodzonych ciężar dowodu spoczywa na tym, kto się na nie powołuje.

mazala2:
      > Sprawą otwartą do dyskusji mogą być jedynie przymioty( profil ) Stwórcy.

Etam. Główna cecha ,,stwórcy'', czyli jego nieistnienie, nie stanowi ,,przymiotu'' ani nawet ,,profilu''.

mazala2:
      > Z powyższego wypływa wniosek że nasze polityczne swary należy traktować z dużym
      > przymróżeniem oka.

Do polityki może zabrać się nawet ktoś, komu ucięto powieki, więc nie może niczego przymrużyć. A ,,przymróżyć'', to już nie da się nawet z powiekami, o ile samodzielnie (a nie wyłącznie na ściągach) ukończyło się czwartą klasę szkoły podstawowej.

mazala2:
      > Chybiony wniosek?

Kompletnie. I w żaden sposób nie związany z Twoim tematem ,,Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu?''.

- Stefan
      • mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 10:32
        stefan4 napisał:

>
        > W świetle wiedzy samo poszukiwanie dowodów nieistnienia jest od rzeczy i
        > świadczy o intelektualnym kalectwie poszukującego. Dowodzi się sądów pozytywn
        > ych; negatywne są prawie zawsze nie do udowodnienia. W sporze sądowym oskarżony
        > nie musi udowadniać swojej niewinności, tylko oskarżyciel musi udowodnić winę.
        > W sporze o istnienie zjawisk nadprzyrodzonych ciężar dowodu spoczywa na tym,
        > kto się na nie powołuje.

>
        > Etam. Główna cecha ,,stwórcy'', czyli jego nieistnienie, nie stanowi ,,przymio
        > tu'' ani nawet ,,profilu''.
        >
        >
        >
        > Do polityki może zabrać się nawet ktoś, komu ucięto powieki, więc nie może nicz
        > ego przymrużyć. A ,,przymróżyć'', to już nie da się nawet z powiekami,
        > o ile samodzielnie (a nie wyłącznie na ściągach) ukończyło się czwartą klasę sz
        > koły podstawowej.
        >

>
        > Kompletnie. I w żaden sposób nie związany z Twoim tematem ,,Czy uważasz, że is
        > tnieje Bóg Stwórca Kosmosu?''.
        >
        > - Stefan
        >

Nie dajesz rady. Bełkoczesz .
    • student_zebrak Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 10:35
      nie, nie istnieje
      wiadomosci o nim czerpiecie z pewnej religii, ktora za dzien stworzenia obrala cos tam niecale 6k lat temu
      jestesmy w stanie udowodnic, ze to bzdura
      pytanie - gdyby istnial, to jaki byl cel tego eksperymentu?
      pytanie - dlaczego ten stworca jest tak okrutny i dlaczego stworzyl ludzi na swoje podobienstwo, nastepnie skazal syna smierc, zeby nasz winy z jego winy odkupil popijajac octem na gabce?
      czu dopuszczac mozliwosc, ze to inny pambuk dopisal sie do aktu wlasnosci?
      • student_zebrak Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 10:38
        czy sadyzm okazywany slownie przez pewnego polityka bierze sie z czytania tej dwutomowej ksiazki?
      • stefan4 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 11:22
        student_zebrak:
        > wiadomosci o nim czerpiecie z pewnej religii, ktora za dzien stworzenia obrala
        > cos tam niecale 6k lat temu
        > jestesmy w stanie udowodnic, ze to bzdura

To, że Biblia opowiada różne niebywałki, to można udowodnić. Ale to nie będzie jeszcze dowód nieistnienia nadprzyrodzonego stwórcy Kosmosu. W jakieś niepoznawalne rozumowo siły stwórcze może wierzyć nawet dobry naukowiec, dysponujący wszelkimi narzędziami poznawczymi (nie mam na myśli założyciela tego wątku).

Tylko po co?

- Stefan
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 11:33
          > W jakieś niepoznawalne rozumowo siły stwórcze może wierzyć nawet dobry naukowiec

Stephen Hawking kiedyś wierzył.

• mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 11:59
          stefan4 napisał:

> student_zebrak:
          > > wiadomosci o nim czerpiecie z pewnej religii, ktora za dzien stworzenia o
          > brala
          > > cos tam niecale 6k lat temu
          > > jestesmy w stanie udowodnic, ze to bzdura
          >
          > To, że Biblia opowiada różne niebywałki, to można udowodnić. Ale to nie będzie
          > jeszcze dowód nieistnienia nadprzyrodzonego stwórcy Kosmosu. W jakieś
          > niepoznawalne rozumowo siły stwórcze może wierzyć nawet dobry naukowiec, dyspon
          > ujący wszelkimi narzędziami poznawczymi (nie mam na myśli założyciela tego wątk
          > u).
          >
          > Tylko po co?
          >
          > - Stefan
          >

Nie rozróżnianie Wiary od Religii jest poważną przyczyną utrudniającą poważną, racjonalną rozmowę o Wierze i Nauce.
          Wątku podniosłem temat WIARY a nie Religii. Nie pytałem o stosunek ludzi religijnych do przedstawianych im poglądów politycznych bo ten wydaje mi się zbyt oczywisty.

PS

Stefan4 , mający się za człowieka więcej rozumiejącego od innych, w kwestii powyższej konieczności rozróżniania wykazuje upór ignoranta - ideologicznie zaślepionego.
          • stefan4 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 12:15
            mazala2:
            > Stefan4 , mający się za człowieka więcej rozumiejącego od innych

Nic podobnego, ja nie rozumiem więcej niż inni; to tylko Ty rozumiesz mniej niż inni.

- Stefan
            • mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 12:22
              stefan4 napisał:

> mazala2:
              > > Stefan4 , mający się za człowieka więcej rozumiejącego od innych
              >
              > Nic podobnego, ja nie rozumiem więcej niż inni; to tylko Ty rozumiesz mniej niż
              > inni.
              >
              > - Stefan
              >

To skąd skłonność do pouczania?
              • stefan4 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 12:29
                mazala2:
                > To skąd skłonność do pouczania?

Stąd samąd, skąd u Ciebie skłonność do gromienia. Widać jakiś bóg tak chciał, a wyroki bogów są niezbadane i immanentnie niezbadywalne. Prawda?

- Stefan
                • mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 16:16
                  stefan4 napisał:

> mazala2:
                  > > To skąd skłonność do pouczania?
                  >
                  > Stąd samąd, skąd u Ciebie skłonność do gromienia. Widać jakiś bóg tak chciał,
                  > a wyroki bogów są niezbadane i immanentnie niezbadywalne. Prawda?
                  >
                  > - Stefan
                  >

Ignorant w masce clowna
                  • stefan4 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 18:55
                    mazala2:
                    > To skąd skłonność do pouczania?

stefan4:
                    > Stąd samąd, skąd u Ciebie skłonność do gromienia.

mazala2:
                    > Ignorant w masce clowna

O, znowu gromisz...

- Stefan
                    • mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 19:45
                      stefan4 napisał:

> mazala2:
                      > > To skąd skłonność do pouczania?
                      >
                      > stefan4:
                      > > Stąd samąd, skąd u Ciebie skłonność do gromienia.
                      >
                      > mazala2:
                      > > Ignorant w masce clowna
                      >
                      > O, znowu gromisz...
                      >
                      > - Stefan
                      >

Nie gromię tylko wyrażam podziw za wszechstronność.
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 12:27
              stefan4 napisał:

> mazala2:
              > > Stefan4 , mający się za człowieka więcej rozumiejącego od innych
              >
              > Nic podobnego, ja nie rozumiem więcej niż inni; to tylko Ty rozumiesz mniej niż
              > inni.

>
              > - Stefan
              >

👍😅
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 12:12
      Tak było: x.com/plackibezcukru/status/2040314827927703834?s=20
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 12:39
      https://pbs.twimg.com/media/HFCxRvFWMAAWUwz?format=jpg&name=medium
      • qwardian Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 14:13
        Pies na Czornych, przecież płonący krzyż to symbol Ku-Klux-Klanu..
        • mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 14:18
          qwardian napisał:

> Pies na Czornych, przecież płonący krzyż to symbol Ku-Klux-Klanu..
          >

A co Twoim zdaniem ten symbol oznaczał wtedy?
          • qwardian Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 14:24
            Nie do mnie pytanie, ja głosuję Von Braun z gaśnicą..
            • mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 14:32
              qwardian napisał:

> Nie do mnie pytanie, ja głosuję Von Braun z gaśnicą..
              >

Może jednak coś słyszałeś?
            • mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 14:38
              qwardian napisał:

> Nie do mnie pytanie, ja głosuję Von Braun z gaśnicą..
              >

Na pytanie odpowiada AI googlowskie:

W czasach działalności Ku Klux Klanu (KKK) w Stanach Zjednoczonych symbol płonącego krzyża (często nazywany przez członków organizacji „oświetlaniem krzyża” – cross lighting) pełnił dwie główne funkcje: narzędzia terroru oraz rytualnego elementu jednoczącego grupę.

Poniżej znajdują się szczegóły dotyczące jego znaczenia i historii:
              1. Narzędzie zastraszania i terroru
              Symbol groźby: Płonący krzyż stawiany przed domem ofiary był bezpośrednim ostrzeżeniem przed nadchodzącą przemocą lub linczem.
              Cel: Służył do terroryzowania Afroamerykanów, Żydów, katolików oraz innych grup mniejszościowych, które Klan uznawał za wrogów.
              Wydźwięk psychologiczny: Widok płonącego krzyża na tle nocnego nieba miał wywoływać lęk i podkreślać wszechobecność oraz siłę organizacji.

2. Znaczenie rytualne i ideologiczne
              Członkowie KKK nadawali temu symbolowi własną, religijną interpretację, aby uzasadnić swoje działania:
              „Światło Chrystusa”: Według ideologii Klanu ogień symbolizował światło wiary chrześcijańskiej, które ma rozpraszać „mrok” i zło.
              Oczyszczenie: Płomienie miały symbolizować „wypalanie zła” z narodu amerykańskiego.
              Jedność grupy: Ceremonia zapalania krzyża była kulminacyjnym punktem zjazdów i inicjacji nowych członków, budując poczucie wspólnej tożsamości i lojalności.

3. Pochodzenie symbolu
              Brak w pierwszym KKK: Pierwotny Ku Klux Klan (działający w latach 1865–1871) nie używał płonących krzyży.
              Inspiracja literacka i filmowa: Symbol spopularyzował Thomas Dixon Jr. w powieści The Clansman (1905), nawiązując do starej szkockiej tradycji zwoływania klanów na wojnę sygnałami ognia (Crann Tara).
              Film „Narodziny narodu”: Szerokie upowszechnienie symbolu nastąpiło po premierze filmu The Birth of a Nation (1915), który ukazał płonący krzyż jako element rycerskiej chwały Klanu.
              Pierwsze użycie: Pierwsze odnotowane palenie krzyża przez współczesny KKK miało miejsce w 1915 roku na górze Stone Mountain w Georgii, podczas reaktywacji organizacji przez Williama J. Simmonsa.

Współcześnie płonący krzyż jest uznawany przez organizacje takie jak Anti-Defamation League (ADL) za jeden z najbardziej wyrazistych symboli nienawiści w USA.
              • qwardian Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 14:51
                Nie mój problem jak USA i Belgia w której żyje Pies, rozwiązują własne problemy z czornymi. Ja głosuję Von Braun i śpię spokojnie w nocy..
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 15:48
          qwardian napisał:

> Pies na Czornych, przecież płonący krzyż to symbol Ku-Klux-Klanu..
          >

Nie w Polsce. Tu okazuje się, że najprawdopodobniej winni są fanatycznie nadgorliwi pisowscy katolicy.
          Policja o przyczynach pożaru tvn24.pl/tvnwarszawa/mokotow/warszawa-pozar-krzyza-papieskiego-st8982110
    • ukos Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 12:51
      mazala2 napisał:

> Zadaje to dziwaczne pytanie na forum

Zapytaj o to Kosmos. Może coś wie.
      • mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 14:33
        ukos napisał:

> mazala2 napisał:
        >
        > > Zadaje to dziwaczne pytanie na forum
        >
        > Zapytaj o to Kosmos. Może coś wie.

Kosmos już wykluczył Wielki Wybuch jako przyczynę.
        • don.kichote Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 17:39
          mazala2 napisał:

> Kosmos już wykluczył Wielki Wybuch jako przyczynę.

Kosmos? Który kosmos?
          No chyba że ten, umieszczony między twoimi uszami...
          • mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 18:18
            Kosmos czyli kosmologia mędrcze
    • m.c.hrabia Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 13:00
      znowu nie łyknął pigułek
      • mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 14:00
        m.c.hrabia napisał:

> znowu nie łyknął pigułek

Genialne są te odzywki!
    • hordol Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 15:29
      Nie wiem. Ale nie wykluczam tego.
    • 1nanie27 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 15:58

Papież Leon X : "Patrzcie, co bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła" . Papież Leon X : "Świat chce być oszukiwany, oszukujmy go więc!"

I jak tu nie lubić tego szczerego średniowiecznego papieża Leona X , prawdomówny do bólu, mówił jak jest 😁
      • mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 16:14
        1nanie27 napisała:

>
        > Papież Leon X : "Patrzcie, co bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła" .
        > Papież Leon X
        > : "Świat chce być oszukiwany, oszukujmy go więc!"
        >
        > I jak tu nie lubić tego szczerego średniowiecznego papieża Leona X , prawdomówn
        > y do bólu, mówił jak jest 😁

1nanie27 napisała:

>
        > Papież Leon X : "Patrzcie, co bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła" .
        > Papież Leon X
        > : "Świat chce być oszukiwany, oszukujmy go więc!"
        >
        > I jak tu nie lubić tego szczerego średniowiecznego papieża Leona X , prawdomówn
        > y do bólu, mówił jak jest 😁

Podaj proszę źródło tych informacji. Pozdrawiam 😁✋
        • ukos Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 20:03
          mazala2 napisał:

> Podaj proszę źródło tych informacji. Pozdrawiam 😁✋

Przedmówca jako źródło wskazuje Leona X. Zajmij się badaniem tego źródła, tj. przeczytaj wszystkie dzieła tego papieża oraz wszelkie informacje nt. Leona X dostępne w światowych bibliotekach. To Ci zajmie trochę czasu, będziemy mogli od Ciebie odpocząć.
          • mazala2 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 20:11
            ukos napisał:

> mazala2 napisał:
            >
            > > Podaj proszę źródło tych informacji. Pozdrawiam 😁✋
            >
            > Przedmówca jako źródło wskazuje Leona X. Zajmij się badaniem tego źródła, tj. p
            > rzeczytaj wszystkie dzieła tego papieża oraz wszelkie informacje nt. Leona X do
            > stępne w światowych bibliotekach. To Ci zajmie trochę czasu, będziemy mogli od
            > Ciebie odpocząć.

Nie rozumiem twojej rady. Przecież nie ma obowiązku czytania moich nudnych i głupich wątków.
            PS
            Nie lepiej ,mnie odesłać do Papieży wcześniejszych?
    • ukos Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 19:58
      Pogląd, że nie ma bytu bez jego stwórcy, prowadzi do wniosku, że wszechmocnego stwórcę musiał stworzyć jeszcze wszechmocniejszy stwórca, bardziej nawet wszechmocny niż Chuck Norris.
      • 1nanie27 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 20:44
        Każdy z dotychczasowych 10 tys. bogów zmarł z chwilą zgonu ostatniego wyznawcy. 😊
        Tylko szkoda że np aktualnie na świecie żyją miliony cwaniaków z wciskania ludziom kitu a powinno być karane to wciskanie naiwnym kitu i wyciąganie od nich pieniędzy tak samo jak oszustwo "na wnuczka", "na policjanta".
        Takim samym oszustwem jak "na wnuczka" jest oszustwo "na boga".
        • qwardian Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 21:37
          Tylko jeden Bóg jest zwalczany przez wyznawców belzebuba und dlatego ten jest prawdziwy..
          • privus Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 22:41
            Niestety, każda parafia ma swojego pośrednika do Boga i nic nie wiadomo, do czego on zmierza :)
    • x2468 Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 20:06
      Kto stworzył twojego boga?
    • j-k jedno jest pewne - nie da sie udowodnic... 04.04.26, 22:13
      - ze Bog istnieje.

- i nie da sie tez udowodnic - ze Bog nie istnieje.

pozostaje niepewnosc i ew. Wiara.

musisz odgrzewac tysiacletnie kotlety ?

• qwardian Re: jedno jest pewne - nie da sie udowodnic... 04.04.26, 22:40
        Belzebub udowadnia, który Bóg jest prawdziwy, bo przecież nie będzie się znęcać nad fałszywymi bożkami..
        • privus Re: jedno jest pewne - nie da sie udowodnic... 04.04.26, 23:06
          Belzebup to dosłownie pan much i komarów (popularnie: władca much) – semickie imię demona, wodza demonów. Pojawia się ono po raz pierwszy w Ewangelii Łukasza. Uważany jest za jednego z najwyższych rangą demonów w tradycji chrześcijańskiej i okultyzmie. Często utożsamiany z obżarstwem, pychą oraz fałszywymi bogami. Funkcjonuje w demonologii jako książę piekieł, jeden z siedmiu głównych demonów, a czasem jako zastępca Lucyfera.

Wizerunek tego upadłego anioła stworzonego przez wszech wierzącego Boga zmieniał się na przestrzeni wieków. W zależności od religii i kultury diabła wyobrażano sobie na różne sposoby.
          W mitologii słowiańskiej utożsamiano z nim Biesa. W chreścijaństwie praedstawia się go jako przeciwnika Boga i upadłego anioła. W judaizmie jako wystawiającego ludzi na próby. W islamie, czyli Szajtan jako istota o złych intencjach, wygnana przez Allaha z nieba za niepokorność i nieposłuszeństwo. Jest również utożsamiany z Iblisem, czyli przywódcą zbuntowanych demonów - dżinnów. Natomiast wizerunek diabła nie został opisany w Biblii. Co robiłeś na lekcjach religii? :)

Greccy tłumacze Starego Testamentu użyli słowa diabolos jako odpowiednika hebrajskiego satan (שָּׂטָן), co oznaczało „przeciwnika” lub „oskarżyciela” w procesie sądowym. Natomiast same słowo „diabeł” pochodzi z greki, od terminu diábolos (διάβολος), co oznacza człowieka „oszczercę” lub „przeciwnika” a szatan wywodzi się z hebrajskiego i oznacza jedynie „przeciwnika”.

Przejmujesz w swoim nastojaszczym katolicyzmie pogańskie dogmaty? :)
          • qwardian Re: jedno jest pewne - nie da sie udowodnic... 04.04.26, 23:45
            Belzebuba spotykam na życzenie, odwiedzając Forum Kraj, więc nie potrzebuję do tego lekcji religii, ani napomnień..
            • privus Re: jedno jest pewne - nie da sie udowodnic... 05.04.26, 00:38
              Funkcjonujesz więc w galerii własnej fatamorgany.
    • privus Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 22:39
      Skoro Bóg tak chciał i wiedział co robi, widocznie rozwiązanie tego dylematu pozostawił samym ludziom obiecując im wynagrodzenie w niebie :)
    • poznaniak.jeden Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 22:56
      Jeżeli mój wątek pojawi się 2x przepraszam. Rozważanie teoretyczne z zakresu kosmologii.
      W tym zakresie ma sens jedynie bóg Barucha Spinozy , chyba nie tylko ja tak uważam
      Od zawsze ludzie szukali bytu absolutnego. Wszystko co było nieznane, działało z lepszą technologią z nieznanymi cywilizacjami posiadało cechy boskie. Kosmos nie kończy tego poszukiwania. Szukamy nieznanego co nas zadziwi i będzie doskonałe. Wiele jeszcze przed nami. Uważajmy by nie odbierać wszystkim nieznanym prawa do podobnych poszukiwań i błędów.
      • privus Re: Czy uważasz, że istnieje Bóg Stwórca Kosmosu? 04.04.26, 23:11
        To co było i nadal jest nieznane owocuje wśród ludzi strachem, który w jakiś sposób należy określić a to wymaga przekonującego zmaterializowania. I tak strach kołem się toczy przenosząc swoje odium na nowe zjawiska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka