Dodaj do ulubionych

Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełnia swo

09.04.26, 17:31
Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełnia swoich obowiązków i zamiast tego założył w pałacu siłownię, na której ćwiczy z wybranymi osiłkami.
Nawrocki nie ma czasu i siły na wypełnianie obowiązków prezydenckich?
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 17:35
      Robi to co mu każą jego doradcy. Nawrocki przecież nie ma pojęcia w żadnych tematach, o których prezydent powinien mieć. Tak samo jak ci co na niego głosowali.
      Ruscy się z tego bardzo cieszą.
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 18:33
        > Robi to co mu każą jego doradcy.

Na to wyglada. Zaszył się gdzieś w kącie siłowni, a cala komunikacja odbywa się za pośrednictwem Boguskiego.
        • poznaniak.jeden Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 18:56
          to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> za pośrednictwem Boguskiego.
          Ano Boguckiego
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 18:58
            Na jeden pisior wychodź.
      • boggi_dan Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 10.04.26, 05:46
        asia-loi napisała:

> Robi to co mu każą jego doradcy. Nawrocki przecież nie ma pojęcia w żadnych tem
        > atach, o których prezydent powinien mieć. Tak samo jak ci co na niego głosowali
        > .
        > Ruscy się z tego bardzo cieszą.
        >
        Ludzie mają inne życie na emeryturze i zajęcia. A twoim jednym to jest hejtowanie prezydenta. Tej się nie dziwię, ale tobie tak. Musisz z tym żyć. Bo prezydent Nawrocki długo będzie rządził jak mu się coś nie stanie. Siara takie głupoty wypisywać.
    • moingeal Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 17:46
      Czyli ja też mogę być sędzią TK. Mój pies i kot mnie wybrali w głosowaniu sejmowym a zaprzysiężono mnie przed majestatem zamkniętym automatem butelkomatem na placu pałacu przed marketem w der TK. Kraty już czekają.
      • kawa_poranna11 Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 17:55
        moingeal napisała:

> Czyli ja też mogę być sędzią TK. Mój pies i kot mnie wybrali w głosowaniu sejmo
        > wym a zaprzysiężono mnie przed majestatem zamkniętym automatem butelkomatem na
        > placu pałacu przed marketem w der TK. Kraty już czekają.

Nawet gdybyś był komuchem jak wybrany do TK pisowski komuch, prokurator stanu wojennego Piotrowicz.
        Pisowcy wybierali swoich. Jeśli jesteś pisowcem, choć nie miałbyś nieskazitelnego charakteru, nie być poważanym w kręgach prawniczych i nie mieć znacznego dorobku prawneg - mógłbyś być.
        Ci wybrani Sędziowie - ta szóstka spełnia wszelkie wymagania.
        • stasi1 Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 17:57
          Nie wszystkie wymagania. Sędzia TK jak każdy sędzia powinien być posłuszny Kaczyńskiemu. Jeśli nie jest, nie powinien być sędzią
      • sverir Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 18:13
        "Czyli ja też mogę być sędzią TK. Mój pies i kot mnie wybrali w głosowaniu sejmowym(...)"

Twój pies i kot nie brali udziału w głosowaniu sejmowym.

• moingeal Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 18:44
          masz rację bo w sejmie są szczury
        • no-popis Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 19:46
          sverir napisał:

> "Czyli ja też mogę być sędzią TK. Mój pies i kot mnie wybrali w głosowaniu sejm
          > owym(...)"
          >
          > Twój pies i kot nie brali udziału w głosowaniu sejmowym.
          A gdyby brali to prezydent musiałby przyjąć ślubowanie od psa i kota?
          Niby żart ale przy projekcie aby Odra miała osobowość prawną ....wszystko się może zdarzyć ze strony tych łamaczy prawa.
          • sverir Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 10.04.26, 05:44
            "A gdyby brali to prezydent musiałby przyjąć ślubowanie od psa i kota?"

Gdyby jakimś cudem przełamały wszelkie granice kodeksu wyborczego i zostały wybrane do Sejmu jako pełnoprawni posłowie? Owszem.

"Niby żart ale przy projekcie aby Odra miała osobowość prawną ....wszystko się może zdarzyć ze strony tych łamaczy prawa."

Osobowość prawna rzeki to znakomity pomysł, ale ad rem - oczywiście, że wszystko może się zdarzyć, skoro łamacz prawa nie odbiera ślubowania od sędziów wybranych przez Sejm uzurpując sobie kompetencje do czynnego udziału w procesie wyboru sędziów TK.

• no-popis Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 10.04.26, 07:02
              sverir napisał:
              > Osobowość prawna rzeki to znakomity pomysł,
              A to ciekawe :)

ale ad rem - oczywiście, że wszystk
              > o może się zdarzyć, skoro łamacz prawa nie odbiera ślubowania od sędziów wybran
              > ych przez Sejm uzurpując sobie kompetencje do czynnego udziału w procesie wybor
              > u sędziów TK.
              Nie było takie sytuacji, że Prezydent nie odbiera ślubowania. Miał czas na taką decyzję po wyjaśnieniu wątpliwości jakie , wysłał pismo, powinien mu wyjaśnić Marszałek parlamentu ale ten nie odpowiedział.
              Zwłoka jest po stronie Marszałka w procesie decyzyjnym.
              • sverir Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 10.04.26, 13:38
                "Nie było takie sytuacji, że Prezydent nie odbiera ślubowania. Miał czas na taką decyzję po wyjaśnieniu wątpliwości jakie , wysłał pismo, powinien mu wyjaśnić Marszałek parlamentu ale ten nie odpowiedział. Zwłoka jest po stronie Marszałka w procesie decyzyjnym."

Ale o tym właśnie mówię. Czego dotyczyły wątpliwości? Czy na pewno wskazane osoby zostały wybrane? To w takim razie słusznie, choć cyniczne. Czy może jednak prawidłowości procedury? Tego zabronił jednak Trybunał Konstytucyjny, ten sam, który uznał ślubowanie za element całej procedury.
                • no-popis Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 11.04.26, 11:33
                  sverir napisał:

> "Nie było takie sytuacji, że Prezydent nie odbiera ślubowania. Miał czas na tak
                  > ą decyzję po wyjaśnieniu wątpliwości jakie , wysłał pismo, powinien mu wyjaśnić
                  > Marszałek parlamentu ale ten nie odpowiedział. Zwłoka jest po stronie Marszałk
                  > a w procesie decyzyjnym."
                  >
                  > Ale o tym właśnie mówię. Czego dotyczyły wątpliwości? Czy na pewno wskazane oso
                  > by zostały wybrane? To w takim razie słusznie, choć cyniczne. Czy może jednak p
                  > rawidłowości procedury? Tego zabronił jednak Trybunał Konstytucyjny, ten sam, k
                  > tóry uznał ślubowanie za element całej procedury.
                  Czego zabronił TK- napisz konkretnie, proszę.
      • asia-loi Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 18:43
        moingeal napisała:

> Czyli ja też mogę być sędzią TK. Mój pies i kot mnie wybrali w głosowaniu sejmowym ...

A to pies i kot wybierali w Sejmie sędziów, czy może posłowie?
      • ta Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 23:50
        moingeal napisała:

> Czyli ja też mogę być sędzią TK. Mój pies i kot mnie wybrali w głosowaniu sejmo
        > wym

Nie wzięłaś tabletek?
    • 1nanie27 Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 17:52
      Pontonowi jako uzurpatorowi zdeaktywować kartę wejściową to po pierwsze.
      Wprowadzić wersję działania jak przy przejęciu TVP.
      Wekeend jest dobrym czasem na porządki. Zero cackania , kwękania i dyskutowania. Teraz potrzebny czas szybkich decyzji i szybkich działań. Nie dyskutować ze świrami , mącicielami i uzurpatorami.

-
      www.facebook.com/sokzburaka/?locale=pl_PL
      • no-popis Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 19:47
        1nanie27 napisała:

> Wekeend jest dobrym czasem na porządki. Zero cackania , kwękania i dyskutowania
        > . Teraz potrzebny czas szybkich decyzji i szybkich działań. Nie dyskutować ze ś
        > wirami , mącicielami i uzurpatorami.
        czyli jak za Lenina w 1917 roku :), bolszewicka onuco.-
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 18:36
      Skończy się tak, ze do pałacowych drzwi załomoce Żandarmeria Wojskowa. Czego mu serdecznie życzę.
      • j-k chyba ze... 09.04.26, 18:59
        > Skończy się tak, ze do pałacowych drzwi załomoce Żandarmeria Wojskowa.

- chyba ze ... generalowie (sladem gen. Jaruzelskiego 1981) dokonaja puczu...
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 19:11
      www.youtube.com/shorts/u6_shxTyfY0?feature=share
    • no-popis Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 19:29
      kawa_poranna11 napisała:

> Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełnia swoich obowiązków i zamiast tego
      > założył w pałacu siłownię, na której ćwiczy z wybranymi osiłkami.
      > Nawrocki nie ma czasu i siły na wypełnianie obowiązków prezydenckich?
      Wypełnia obowiązki i to bardzo rzetelnie i zgodnie z prawem.
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 10.04.26, 13:01
        Wypełnia obowiązki i to bardzo rzetelnie i zgodnie z tym co mu rozkaże don Kulawy.
    • no-popis Tych sędziów jako sędziów TK już nie ma! 09.04.26, 19:40
      ...już nie są sędziami bo :
      "Odmowa złożenia ślubowania jest równoznaczna ze zrzeczeniem się stanowiska sędziego Trybunału”.
      a ma to nastąpić tylko i wyłącznie wobec Prezydenta.
      • ta Re: Tych sędziów jako sędziów TK już nie ma! 09.04.26, 23:55
        Przecież nie odmówili ślubowania, bo prezydent ich na ślubowanie nie zaprosił.
        Jak można odmówić czegoś, zcego nie zaproponowano?

Przeciwnie, bardzo chcieli ślubować i to dzisiaj zrobili.
        Forma ślubowania nie jest opisana w Konstytucji.

• no-popis Re: Tych sędziów jako sędziów TK już nie ma! 11.04.26, 11:34
          ta napisała:

> Przecież nie odmówili ślubowania, bo prezydent ich na ślubowanie nie zaprosił.
          Nie zaprosił ale też nie powiedział, że nie należy zaprosić.
          Należało czekać.
    • kawa_poranna11 Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 09.04.26, 22:42
      Co zrobilibyście z zatrudnionym, który przychodzi do pracy, korzysta ze stołówki obficie, razem z żoną i dziećmi a nie robi tego czego zobowiązał się w umowie o pracę?
      Sprawy miał załatwiać w terminie nie cierpiącym zwłoki a tem tygodniami zastanawia się, czy sprawę załatwić.
      W normalnym trybi to za dudę i dwoje securitów by go wyprowadziło z zakazem powrotu i wilczym biletem.
      • j-k ale nie moze , kavcia, bidulinko... 09.04.26, 23:35
        kawa_poranna11 napisała:
        > W normalnym trybi to za dudę i dwoje securitów by go wyprowadziło z zakazem pow
        > rotu i wilczym biletem.

bo Donek nie ma 2/3 w parlamencie - by postawic go przed Trybunalem Stanu.
      • sverir Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 11.04.26, 11:40
        "Co zrobilibyście z zatrudnionym, który przychodzi do pracy, korzysta ze stołówki obficie, razem z żoną i dziećmi a nie robi tego czego zobowiązał się w umowie o pracę?"

Wymyśla, że prezydent wetami uniemożliwia mu realizację obietnic? Informuje, że obiecywał, bo co szkodzi obiecać? Wyjaśniał, że mając tylko 30% poparcia może zrealizować 30% obietnic?
        Jeśli tak, to trzeba przyjąć te wyjaśnienia i uznać, że wszystko w porządku.
    • no-popis Re: Co zrobić z Marszałkiem, który nie wypełnia .. 10.04.26, 07:05
      Co zrobić z Marszałkiem, który uniemożliwia przyjęcia ślubowania nie odpowiadając na rzeczowe pytania Prezydenta istotne z punktu widzenia przyjęcia ślubowania.
      To Marszałek sejmu wywołał tę zwłokę.
    • no-popis sędziowie już stracili "mandat" sędziów TK 10.04.26, 07:07
      Sędziowie już stracili "mandat" sędziów TK z powodu niezłożenia urzędów, które wcześniej sprawowali i to z mocy prawa, które w tym przypadku działa automatycznie.
      • ta Re: sędziowie już stracili "mandat" sędziów TK 10.04.26, 12:51
        Nieprawda. Sędziowie wybrani do składu TK nie mają obowiazku składania urzędów, które sprawowali przed wyborem. Sędziowie TK ( a takimi są po wybraniu ich przez Sejm RP co potwierdził wczoraj Święczkowski witając ich gratulacjami z tytułu wyboru) podlegają innim przepisom, niż sędziowie sądów powszechnych.

Piszesz nieprawdę.
        • no-popis Re: sędziowie już stracili "mandat" sędzi 11.04.26, 11:40
          ta napisała:

> Nieprawda. Sędziowie wybrani do składu TK nie mają obowiazku składania urzędów,
          a czy ja pisałem o obowiązku sędziów ? Gdzie ?
          Ty, jak każdy tuskowiec nic nie rozumiesz, pogląd to inna sprawa, a głos zabierasz.
          Pisałem o nieważności wyboru z mocy prawa.
          > które sprawowali przed wyborem. Sędziowie TK ( a takimi są po wybraniu ich prz
          > ez Sejm RP co potwierdził wczoraj Święczkowski witając ich gratulacjami z tytuł
          > u wyboru) podlegają innim przepisom, niż sędziowie sądów powszechnych.
          I dotyczy ich obowiązek złożenia mandatu sędziego przed slubowaniem i złożenie oświadczenia majątkowego. To ich dotyczy. Złożyli mandat?
          Czy teraz rozumiesz? Prościej nie mogę wyjaśnić.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: sędziowie już stracili "mandat" sędzi 11.04.26, 11:46
            > I dotyczy ich obowiązek złożenia mandatu sędziego przed slubowaniem

Nie ma takiego obowiązku!
            • no-popis Re: sędziowie już stracili "mandat" sędzi 11.04.26, 11:56

> > I dotyczy ich obowiązek złożenia mandatu sędziego przed slubowaniem
              >
              > Nie ma takiego obowiązku!
              Wy komuniści zawsze uważaliście decyzje biura politycznego za wyższe niż prawo.
              Obejrzyj sobie ustawę:
              z dnia 30 listopada 2016 r. - o statusie sędziów Trybunału Konstytucyjnego
              Sędzią Trybunału taka osoba staje się po wyborze przez sejm.
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: sędziowie już stracili "mandat" sędzi 11.04.26, 13:59
                Nie powielaj kłamstw Boguckiego! Nie ma takiego obowiązku!

Jakim cudem Świeczkowski, Piotrowicz zostali sędziami TK?
                Sędzia Trybunału nie może należeć do partii politycznej, związku zawodowego ani prowadzić działalności publicznej niedającej się pogodzić z zasadami niezależności sądów i niezawisłości sędziów.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
                www.prawo.pl/prawnicy-sady/slubowanie-sedziow-wybranych-do-tk-apel-do-prezydenta,1541421.html
      • ta Re: sędziowie już stracili "mandat" sędziów TK 10.04.26, 12:56
        no-popis napisała:

>i to z mocy prawa, które w tym przypadku działa automatycz
        > nie.

Plączesz śmiesznie :) zdecyduj się czy wg twoich konfabulacji jeśli „ prawo działa automatycznie”, to sędziowie muszą coś robić „ ręcznie”? Albo, albo.
        Bzdurzycie Hipolicie i piszecie swoje prawo autorskie.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: sędziowie już stracili "mandat" sędziów TK 10.04.26, 13:08
          Ludzików jak zwykle stosuje zasadę wentylatora.
    • czciborwielki Powinno się go zwolnić z pracy 10.04.26, 16:30
      kawa_poranna11 napisała:

> Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełnia swoich obowiązków i zamiast tego
      > założył w pałacu siłownię, na której ćwiczy z wybranymi osiłkami.
      > Nawrocki nie ma czasu i siły na wypełnianie obowiązków prezydenckich?

Powinno się go zwolnić z pracy.
    • buldog2 Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 10.04.26, 16:57
      Ogłosić sabotowanie obowiązków, na tym urzędzie to zdrada stanu, i stosownie do tego postępować.
      Zatrzymać jego i kamarylę, zdelegalizować organizacje, które brały w zdradzie udział, winnych sprawstwa kierowniczego także oskarżyć o zdradę i wobec faktu bezprawnego zawładnięcia przez nich instytucjami państwa sądzić w trybie wojennym przez skład sędziowski wyznaczony przez rząd RP.
      • buldog2 Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 10.04.26, 17:03
        Walczyć z mafią stosując rozwiązania prawne przez mafię ustanowione i w zgodzie z instytucjami powołanymi przez mafię do istnienia nie da się.
    • no-popis Tusk został ograny jak dziecko przez Nawro 10.04.26, 18:57
      Kawuniu, POgódź się z tym, że Nawrocki po prostu ograł, jak dzieciaka, Tuska i Żurka.
      Jak każdemu słabemu intelektualnie człowiekowi pozostaje mu tylko, dalej, tylko bandyterka POlityczna i dalsze niszczenie państwa.
    • no-popis Kawuniu a czy Nawrocki... 10.04.26, 19:50
      ....mógł złożyć ślubowanie u notariusza?
      Dasz radę odpowiedzieć?
      • ta Re: Kawuniu a czy Nawrocki... 11.04.26, 01:48
        Przede wszystkim sędziowie złożyli ślubowanie w Sejmie wobec („wobec”* nie jest tożsame z „obecnością”)
        prezydenta. Towarzyszyli im w tej uroczystej chwili byli prezesi TR, marszałek Sejmu i marszałkini Senatu.

Notariusz był obecny jako urzędowo potwierdzający fakt złożenia ślubowania.

Prezydent nie pojawił się na uroczystości, bo mu się nie chce pracować i lekceważy swoje obowiązki
        lub też sobie coś nadwyrężył w czasie treningu z Pudzianem.
        Coś sobie wycisnął, mówili.

* Będąc rodzicem masz obowiązki „wobec” swoich dzieci nieprawdaż?
        Spełniasz je nawet gdy dzieci są nieobecne.

Masz też zobowiązania np kredytowe „wobec” banku. Nie musisz płacić rat osobiście dyrektorowi naczelnemu, możesz zrobić przelew :)

• no-popis Re: Kawuniu a czy Nawrocki... 11.04.26, 06:51
          ta napisała:

> Przede wszystkim sędziowie złożyli ślubowanie w Sejmie wobec („wobec”* nie jest
          > tożsame z „obecnością”)

...a to ciekawe :) Orzeczenie TK Rzeplińskiego z 2015 roku mówi coś zupełnie innego. Wy komisarze ludowi cały czas od 1917 roku uważacie się za ważniejszych od prawa i Trybunałów.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Kawuniu a czy Nawrocki... 11.04.26, 14:04
            > ...a to ciekawe

Nie macie u siebie w Komsomole słownik języka polskiego PWN? sjp.pwn.pl/slowniki/wobec.html
            W takim razie pomogę ci, poznaj moje serce :)))

Wobec - znaczenie, definicja

Słownik języka polskiego PWN

wobec
            1. «przyimek przyłączający nazwę osoby, instytucji lub organizacji, do której odnosi się charakteryzowana w zdaniu postawa lub czynność, np. Wobec handlarzy narkotyków stosowano surowe kary.»
            2. «przyimek przyłączający charakterystykę okoliczności, zwykle niekorzystnych, które pociągnęły za sobą konsekwencje przedstawione w zdaniu, np. Wobec zagrożenia lawinowego zrezygnowali ze wspinaczki.»
            3. «przyimek wprowadzający podstawę porównania charakteryzowanego w zdaniu zjawiska lub przedmiotu, np. Wysiłek był niewielki wobec oczekiwanych rezultatów.»
            4. «przyimek wraz z rzeczownikiem nazywającym osobę komunikujący o obecności danej osoby w czasie danego zdarzenia, np. Przeprosiła nauczyciela wobec całej klasy.»

wobec powyższego

«z tego powodu»

wobec tego

«spójnik przyłączający zdanie, w którym jest mowa o konsekwencjach faktu przedstawionego w zdaniu poprzedzającym, np. Dziecko zachorowało, wobec tego musieli spędzić święta w domu.»

• no-popis Re: Kawuniu a czy Nawrocki... 11.04.26, 11:46
          ta napisała:

> Przede wszystkim sędziowie złożyli ślubowanie w Sejmie wobec („wobec”* nie jest
          > tożsame z „obecnością”)
          Jest toż same i rozstrzygnął to w swoim orzeczeniu TK w roiku 2015 !
          > prezydenta. Towarzyszyli im w tej uroczystej chwili byli prezesi TR, marszałek
          > Sejmu i marszałkini Senatu.
          Nie ma to prawnego znaczenia prawnego kto towarzyszył
          > Notariusz był obecny jako urzędowo potwierdzający fakt złożenia ślubowania.
          Takie czynności nie są przewidziane dla notariuszy a notariusz ma działać w granicach prawa ustawy o notariac ie. Równie dobrze mógł sobie to potwierdzić listonosz lub Jacek Murański (to ten expert od Tuska) i ma to taką samą wagę.
          > Prezydent nie pojawił się na uroczystości, bo mu się nie chce pracować i lekcew
          > aży swoje obowiązki
          To już Twoje rojenia. Co robi prezyddent w tej sprawie publicznie wypowiedział jego urzędnik Bogucki ...owszem bez potwierdzenia notariusza, listonosza lub Murańskiego.
          > * Będąc rodzicem masz obowiązki „wobec” swoich dzieci nieprawdaż?
          > Spełniasz je nawet gdy dzieci są nieobecne.
          Wybacz ale to już ekstremalna niekompetencja.
          > Masz też zobowiązania np kredytowe „wobec” banku. Nie musisz płacić rat osobiśc
          > ie dyrektorowi naczelnemu, możesz zrobić przelew :)
          Głupota sięgająca stratosfery!
          Opisał to TK w roku 2015 i po prostu przeczytaj.
          • ta Re: Kawuniu a czy Nawrocki... 11.04.26, 13:50
            Proszę nie używać wobec mnie słów obraźliwych i deprecjonujących.
            Wobec mnie, choć nie rozmawiamy osobiście w cztery oczy.
    • 1nanie27 Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 11.04.26, 08:09
      Zgodnie z Konstytucją TK może orzec niezdolność prezydenta do pełnienia funkcji np ze względów zdrowotnych, np zdrowotno-psychiczne uzależnienie od środków psychoaktynych...
      www.facebook.com/sokzburaka/?locale=pl_PL
      • no-popis Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 11.04.26, 08:14
        1nanie27 napisała:

> Zgodnie z Konstytucją TK może orzec niezdolność prezydenta do pełnienia funkcji
        > np ze względów zdrowotnych, np zdrowotno-psychiczne uzależnienie od środków ps
        > ychoaktynych...
        > www.facebook.com/sokzburaka/?locale=pl_PL
        No to jeden z prezydentów mógł być uznany jako niezdolny z powodu choroby alkoholowej ale takich świrów w PiS nie było.
        Znowu przegraliście Przegrywy.
    • niegracz Re: Co zrobić z Prezydentem RP, który nie wypełni 11.04.26, 08:37
      zastapił go marszałek Sejmu-
      nalezy oczyqwiscie uznac to slubowanbie ale
      proporcjonalnie do ilosci glosów w wyborach
      Prezydent - jak by tego nie osądzać to
      Koncepcja prezydenta jako „emanacji narodu” oznacza, że osoba sprawująca ten urząd jest postrzegana jako najwyższy reprezentant zbiorowej woli, ducha oraz tożsamości narodowej Polaków
      Najwyższy przedstawiciel: Zgodnie z Konstytucją RP, Prezydent jest najwyższym przedstawicielem Rzeczypospolitej Polskiej, gwarantem ciągłości władzy państwowej oraz stoi na straży suwerenności i bezpieczeństwa państwa.
      ilosc glosów: 10 606 877 głosów
      Marszałek( poseł Czarzasty): 22 332 głosy,
      wobec tego należy tym sedziom przyznać 0,2% uprawnień w TK
      i oczywiscie uposażenia
    • no-popis weźcie się do roboty i nie psujcie państwa 11.04.26, 08:52
      Prezydent ma obowiązek odebrać ślubowanie niezwłocznie. Tu nie ma sporu a jedynie niekompetencja tutejszych politycznych frustratów i ignorantów.
      Podkreślę, że tu KOalicja ma rację gdyby nie orzeczenie TK Rzeplińskiego z 2015 roku a mianowicie:
      Trybunał Konstytucyjny dostrzega, że w pewnych wyjątkowych okolicznościach mogą zaistnieć takie sytuacje, które w sposób obiektywny będą nakazywały Prezydentowi chronić wyższą wartość – niż niezwłoczne wypełnienie obowiązku przyjęcia ślubowania – jaką stanowi nadrzędność Konstytucji.
      Powody?
      1 nie wyczytał wszystkich kandydatów, którzy otrzymali pozytywną ocenę komisji.
      2. Nie wskazano na czyje miejsce jest wybrany poszczególny sędzia TK
      Są wątpliwości a więc prezydent ma wątpliwości i ma prawo w tych przypadkach je mieć.
      Macie rację lewacy, że nie ma prawa odmówić przyjęcia ślubowania ale, czego nie rozumiecie ignoranci, ma prawo wyjaśniać wątpliwości i wstrzymać się z przyjęciem ślubowania (wyrażnie to opisuje TK w roku 2015) do czasu wyjaśnienia wątpliwości przez odpowiedni organ.
      Prezydent zwrócił się do marszałka sejmu ale ten nie odpowiedział.
      Niezwłocznie to znaczy od razu po wyjaśnieniu wątpliwości o ile takie są a ,,,a są!
      Macie większość więc przeprowadźcie tę procedurę od nowa, z zachowaniem przepisów prawa i regulaminu sejmu (ten też został podeptany) i zóbcie to a nie upierajcie się w tych murańsko-tuskowych pyskówkach bo to psuje państwo.
      Prezydent wykonuje swoje obowiązku i nie ma tu żadnego zaniechania.
      • sverir Re: weźcie się do roboty i nie psujcie państwa 11.04.26, 11:27
        Ale cytowany przez Ciebie fragment nie kończy wątku:
        "Każda osoba sprawująca władzę publiczną jest – w trakcie wykonywania powierzonej mu kompetencji – zobowiązana do samodzielnego dokonywania oceny zgodności z prawem własnego działania. Nie rodzi to natomiast uprawnień do „recenzowania” działań innych organów. Podstawą takich uprawnień nadzorczych czy kontrolnych muszą być zawsze wyraźne przepisy prawa (art. 7 Konstytucji) [...] Dopiero uznawszy, że w danym wypadku zachodzi jedna z takich sytuacji, Prezydent mógłby rozważyć wydłużenie czasu oczekiwania na odebranie ślubowania. Jest to jednak dopuszczalne tylko pod warunkiem, że skutek takiego wydłużenia okresu nieprzyjmowania ślubowania nie doprowadzi do konsekwencji jeszcze mniej akceptowalnych konstytucyjnie, jak choćby paraliż prac Trybunału Konstytucyjnego, którego zdolność działania stanowi wartość konstytucyjną samą w sobie [...]".

W żadnym fragmencie wyroku TK nie zgodził się z poglądem, aby prezydent miał uprawnienie do recenzowania wyboru Sejmu.
        • no-popis Re: weźcie się do roboty i nie psujcie państwa 11.04.26, 11:49
          sverir napisał:

> Ale cytowany przez Ciebie fragment nie kończy wątku:
          > "Każda osoba sprawująca władzę publiczną jest – w trakcie wykonywania powierzon
          > ej mu kompetencji – zobowiązana do samodzielnego dokonywania oceny zgodności z
          > prawem własnego działania. Nie rodzi to natomiast uprawnień do „recenzowania” d
          > ziałań innych organów. Podstawą takich uprawnień nadzorczych czy kontrolnych mu
          > szą być zawsze wyraźne przepisy prawa (art. 7 Konstytucji) [...] Dopiero uznaws
          > zy, że w danym wypadku zachodzi jedna z takich sytuacji, Prezydent mógłby rozwa
          > żyć wydłużenie czasu oczekiwania na odebranie ślubowania. Jest to jednak dopusz
          > czalne tylko pod warunkiem, że skutek takiego wydłużenia okresu nieprzyjmowania
          > ślubowania nie doprowadzi do konsekwencji jeszcze mniej akceptowalnych konstyt
          > ucyjnie, jak choćby paraliż prac Trybunału Konstytucyjnego, którego zdolność dz
          > iałania stanowi wartość konstytucyjną samą w sobie [...]".
          >
          > W żadnym fragmencie wyroku TK nie zgodził się z poglądem, aby prezydent miał up
          > rawnienie do recenzowania wyboru Sejmu.
          Nie twierdziłem tego, że Prezydent recenzuje sejm a jedynie , jak jest w tej dalszej części tekstu, który przytoczyłeś.
          "Podstawą takich uprawnień nadzorczych czy kontrolnych mu
          > szą być zawsze wyraźne przepisy prawa (art. 7 Konstytucji) [...] Dopiero uznaws
          > zy, że w danym wypadku zachodzi jedna z takich sytuacji, Prezydent mógłby rozwa
          > żyć wydłużenie czasu oczekiwania na odebranie ślubowania.

To nie jest recenzowanie sejmu ale wątpliwość prawna a to zupełnie inne pojęcie.
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: weźcie się do roboty i nie psujcie państwa 11.04.26, 11:50
        Wobec zaistniałej sytuacji Giermek zameldował wykonanie zadania i bezszelestnie podążył za swoim panem.

https://pbs.twimg.com/media/HFkZkvsXsAAfT9z?format=jpg&name=medium

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka