Dodaj do ulubionych

Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych

15.05.26, 01:10
U nas tak wolno wszystko idzie, a w ciągu 10 lat od zawarcia małżeństwa w Holandii rozwodzi się około 25% lesbijek i 14% gejów.
Obserwuj wątek
    • perfum no to ia tak mniej 15.05.26, 05:13
      l.george.l napisał:

> U nas tak wolno wszystko idzie, a w ciągu 10 lat od zawarcia małżeństwa w Holan
      > dii rozwodzi się około 25% lesbijek i 14% gejów.

no to i tak mniej - niz rozwodzi sie normalnych malzenstw.
    • kawa_poranna11 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 07:22
      l.george.l 15.05.26, 01:10
      U nas tak wolno wszystko idzie, a w ciągu 10 lat od zawarcia małżeństwa w Holandii rozwodzi się około 25% lesbijek i 14% gejów.

W Holandii (Netherlands) nie ma jednego oficjalnego wskaźnika dokładnie „ile małżeństw rozpada się w ciągu 10 lat”, ale dane holenderskiego urzędu statystycznego CBS pokazują, że:
      około 20–30% małżeństw rozpada się w ciągu pierwszych 10–12 lat,
      w przypadku bardzo młodych par wskaźnik jest wyższy, nawet blisko 50% w ciągu 12 lat.
      Ogólnie w Holandii szacuje się, że długoterminowo rozwodem kończy się około 35–40% małżeństw.
    • sverir Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 07:53
      "U nas tak wolno wszystko idzie, a w ciągu 10 lat od zawarcia małżeństwa w Holandii rozwodzi się około 25% lesbijek i 14% gejów."

Jeszcze nie ma małżeństw jednopłciowych, a Ty już planujesz im rozwody?
      • dunajec1 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 09:19
        Slyszalem ze jedno juz jest ,prawnie, a wiec trzeba czekac kiedy rozwod bedzie.
        • stefan4 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 10:19
          sverir:
          > Jeszcze nie ma małżeństw jednopłciowych, a Ty już planujesz im rozwody?

dunajec1:
          > jedno juz jest ,prawnie, a wiec trzeba czekac kiedy rozwod bedzie.

A noworodkowi dobrze jest od razu zarezerwować miejsce na cmentarzu... Czy małżeństwo się rozpadnie, to nie jest pewne; ale że bąbelek nie będzie żył wiecznie, trudno w to wątpić.

- Stefan
    • perla.roztocza Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 09:23
      no i czas pomyśleć o pochówkach, szczególnie religijnych właśnie.
      • asia-loi Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 10:27
        perla.roztocza napisał(a):

> no i czas pomyśleć o pochówkach, szczególnie religijnych właśnie.

Jakoś bogobojni katolicy (hetero), żyjący bez ślubów kościelnych, nie mają z tym problemów. W Kk wszystko było i jest kwestią kasy.
    • stefan4 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 10:14
      l.george.l:
      > Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych

A o czym chciałbyś myśleć? Rozwody to w Polsce rzecz nienowa, a liczba płci w rozwodach par nie ma żadnego znaczenia.

Czy myślisz, że jakaś orientacja religijna albo polityczna mogłaby mieć coś przeciwko temu, że para jednopłciowa się rozstaje?

- Stefan
    • rysiek15 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 11:28
      Czas pójść zdecydowanie dalej - dać możliwość zawarcia małżeństwa, z ulubionym, psem,koniem lub owieczką.
      • m.c.hrabia Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 13:19
        rysiek15 napisał:

> Czas pójść zdecydowanie dalej - dać możliwość zawarcia małżeństwa, z ulubionym,
        > psem,koniem lub owieczką.

Głodnemu chleb na myśli
        • rysiek15 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 14:03
          Nie uprawiałem seksu z pieskami, jak pewna pani z platformy, znajoma wicemarszałek sejmu pani Wielichowska.
          • x2468 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 19:00
            Rozpaliła twoja wyobraźnię i nie możesz się doczekać spełnienia.
            Zorganizowana grupa przestępcza:
            https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/37ak9kpTURBXy8xYzRkZjExZjRmZjc0OGI1YjBlOWIyZmUxYTJkYTZmNi5qcGeSlQMAAM0JOc0FMZUCzQSwAMLD3gADoTAFoTEBoTPD
      • sverir Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 21:16
        " Czas pójść zdecydowanie dalej - dać możliwość zawarcia małżeństwa, z ulubionym, psem,koniem lub owieczką. "

Czy ulubiony pies, koń lub owieczka mogą złożyć oświadczenie woli? Podpisują w swoim imieniu umowy? Decydują swobodnie o sobie?
        • rysiek15 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 10:06

Czy ulubiony pies, koń lub owieczka mogą złożyć oświadczenie woli? Podpisują w swoim imieniu umowy? Decydują swobodnie o sobie?

Dobrze wiesz, że ironizuję, jednak czy moja ironia jest tylko ironią?
          Jestem całkowicie areligijny, jednak w kwestii małżeństwa przyznaję rację kościołowi i obecnej Konstytucji.
          • asia-loi Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 10:35
            rysiek15 napisał:

> Jestem całkowicie areligijny, jednak w kwestii małżeństwa przyznaję rację kościołowi i obecnej Konstytucji.

Ale Kk nie pochwala i nie akceptuje życia na kocią łapę, choć wielu sukienkowych tak żyje, ba mają nawet dzieci, oczywiście nieślubne.
            • sverir Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 11:22
              "Ale Kk nie pochwala i nie akceptuje życia na kocią łapę, choć wielu sukienkowych tak żyje, ba mają nawet dzieci, oczywiście nieślubne."

Jeśli dobrze Ryśka zrozumiałem, to nie odnosi się on do całego nauczania Kościoła, tylko zgadza się akurat w tej materii z Kościołem, ale masz rację - trudno oderwać stosunek Kościoła do homoseksualizmu od reszty nauki na temat czystości, małżeństwa etc. Dla nauki Kościoła - czy ją lubimy, czy nie - nauczanie na temat relacji homoseksualnych i związków jednopłciowych jest naturalną konsekwencją podejścia do szóstego przykazania. To nie jest więc tak, że Kościół (od strony nauki) jest przeciw, bo jest przeciw (tzw. nie bo nie).
              • rysiek15 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 11:29
                Jeśli dobrze Ryśka zrozumiałem, to nie odnosi się on do całego nauczania Kościoła, tylko zgadza się akurat w tej materii z Kościołem

Dokładnie tak, znana mi jest niemoralna historia kościoła katolickiego, znam dokładnie kryminalną historię kk.
              • stefan4 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 13:47
                sverir:
                > Dla nauki Kościoła - czy ją lubimy, czy nie - nauczanie na temat relacji homoseksualnych
                > i związków jednopłciowych jest naturalną konsekwencją podejścia do szóstego przykazania.

??? Non sequitur ...

,,Nie cudzołóż'' to zakaz wchodzenia do cudzego łoża (w domyśle: wypełnionego małżonką tego kogoś). Czyli mówi o tym, żeby nikomu nie podbierać żony. Ogólniej: dotyczy wierności małżeńskiej — a nie płci małżonków. Jeśli jednopłciowi małżonkowie są sobie wzajemnie wierni, to szóste przykazanie zgłasza désintéressement .

Ale Kościół nadal się piekli. Jednak nie z powodu szóstego przykazania, tylko z jakichś mniej znanych wersetów zawartych chyba w Księdze Powtórzonego Prawa...

- Stefan
                • rysiek15 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 14:03
                  Ogólniej: dotyczy wierności małżeńskiej — a nie płci małżonków. Jeśli jednopłciowi małżonkowie są sobie wzajemnie wierni, to szóste przykazanie zgłasza désintéressement .

Jednopłciowi małżonkowie - jak na razie to sprzeczne głównie z Konstytucją

Art. 18. Małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny, rodzina, macierzyństwo i rodzicielstwo znajdują się pod ochroną i opieką Rzeczypospolitej Polskiej.
          • sverir Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 11:12
            " Dobrze wiesz, że ironizuję, jednak czy moja ironia jest tylko ironią?"

Wiem, że ironizujesz i ja się odnoszę do Twojej ironii - jest obosieczna i akcentuję: skoro mężczyzna może wziąć ślub z kobietą, to może z suką, kobyłą lub maciorką? Jak Ci się widzi taka ironia?

"Jestem całkowicie areligijny, jednak w kwestii małżeństwa przyznaję rację kościołowi i obecnej Konstytucji"

Spoko, ja jestem areligijny i nie przyznaję racji Kościołowi, a w kwestii Konstytucji przyznaję rację komentatorom, którzy mówią w duchu "małżeństwa jednopłciowe nie, legalizacja/sformalizowanie związków jednopłciowych tak".

• rysiek15 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 11:23
              małżeństwa jednopłciowe nie, legalizacja/sformalizowanie związków jednopłciowych tak".

Nie jestem przeciwny legalizacji związków jednopłciowych. Nawet jestem za ....... ale - związków a nie małżeństw jednopłciowych.
    • zenon47 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 12:35
      Pytanie kto im da ten rozwód? Ta sama firma która dała ślub, czy ta która zarejestrowała? Czy polskie prawo może naruszać cudzoziemskie umowy? A kto orzeknie o losie nieletnich, jeśli któreś z onych je miało?
      • qwardian Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 15:51
        Zerwanie kontraktu zawsze wiąże się z odszkodowaniem..
      • sverir Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 11:24
        "Czy polskie prawo może naruszać cudzoziemskie umowy?"

Nie wiem czy wiesz, ale już w tej chwili można przed polskim sądem rozwiązać małżeństwo zawarte za granicą, jeśli co najmniej jedno z małżonków jest obywatelem RP. Jeśli więc miałeś jakieś obawy, to już ich nie musisz mieć - niczego nowego tutaj nikt by nie wymyślił.
    • qwardian Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 15.05.26, 15:46
      Właściciele psów zostawiają je w lesie, a wcześniej przytulają je, całują i zwracają się do nich czule..
    • czciborwielki I 50% hetero 15.05.26, 16:55
      l.george.l napisał:

> U nas tak wolno wszystko idzie, a w ciągu 10 lat od zawarcia małżeństwa w Holan
      > dii rozwodzi się około 25% lesbijek i 14% gejów.

I 50 % hetero.
    • hana2 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 10:48
      Za 10 lat małżeństwa jednopłciowe nie będę niczym nadzwyczajnym. Mój nastolatek ma swoją paczkę znajomych. I wśród tych znajomych jeden chłopiec określił się jako gej. Nie afiszuje się z tym, ale i nie ukrywa. Myślę, że ma za sobą wspierających rodziców. Znajomi chłopca akceptują, szanują, zapraszają. Dla pokolenia mojego syna, a przynajmniej dużej części tego pokolenia to że ktoś jest inny jest czymś naturalnym.
    • asia-loi Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 11:15
      Te małżeństwa ludzi tej samej płci w Polsce, to jest w ogóle niezły fikołek. Ci ludzie w Polsce takiego ślubu zawrzeć nie mogą, ale polskie urzędy muszą uznać takie małżeństwo zawarte w innym kraju.
      Jeszcze trzeba trochę czasu, aby zawieranie takich małżeństw było możliwe. Bo będzie możliwe i nikt się nie będzie dziwował. Kwestia czasu.
      A najbardziej przeciwko są katolicy po kilku rozwodach i kupujący kościelne rozwody.
      • rysiek15 Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 11:34
        A najbardziej przeciwko są katolicy po kilku rozwodach i kupujący kościelne rozwody

Ja, jestem również przeciwny uznawania tych związków jako "małżeństw"
        Nie jestem katolikiem, protestantem, prawosławnym, etc....... jestem całkowicie areligijnym człowiekiem, od około 50 lat.
    • l.george.l Re: Czas pomyśleć o rozwodach par jednopłciowych 16.05.26, 15:08
      Zauważcie Państwo, że Batyr wetując uproszczoną ścieżkę rozwodową, zgodnie ze swoją logiką, stanął też na straży małżeństw jednopłciowych. Może on jest wybitnym strategiem leśnych ustawek, ale w polityce słabo sobie radzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka