Dodaj do ulubionych

Polska w 3-ce najsilniejszych gospodarek Europy

17.05.26, 20:36
"Rząd chce, żeby za dziesięć lat Polska była w pierwszej trójce najbardziej wpływowych i najsilniejszych gospodarek Europy - powiedział minister finansów i gospodarki, Andrzej Domański, podczas kongresu Impact '26 w Poznaniu."

A za pisiorów liczyło się tylko rozkradanie państwa i lizanie tyłka takim jak Orban. Pisiory o przyszłości w ogóle nie myślały a szczytem ich osiągnięć był rów kurdupla - nikomu niepotrzebny przekop mierzei wiślanej.

share.google/dLFTyp2e4eLpzrPLJ
Obserwuj wątek
    • obrotowy Czy mozesz przestac ? 17.05.26, 20:37
      z propaganda epoki Edwarda Gierka ?
      • obrotowy A przekop Mierzei Wislanej byl potrzebny 17.05.26, 20:39
        politycznie.
        • bobislaw.borboje Tak 17.05.26, 21:18
          Morawitzer jeździł tam łowić ryby.
    • tapatik Re: Polska w 3-ce najsilniejszych gospodarek Euro 17.05.26, 22:29
      Według tej strony:
      pl.tradingeconomics.com/country-list/gdp?continent=europe
      na pierwszym miejscu są Niemcy z PKB 4660 mld USD, potem:
      2.Wielka Brytania 3644
      3.Francja 3162
      4.Włochy 2373
      5.kacapia 2174
      6.Hiszpania 1723
      7.Turcja 1323
      8.Holandia 1228
      9.Szwajcaria 937
      i my zamykając pierwszą dziesiątkę z PKB 915.
      Natomiast znalazłem jeszcze jeden artykuł opisujący jak ludzie próbują określić, który kraj jest dobry do życia:
      obserwatorgospodarczy.pl/2026/02/13/ranking-swiatowych-gospodarek-pod-wzgledem-pkb-i-pkb-per-capita-w-2026-roku/
      Wynika z niego, że dotarliśmy na 31 miejsce pod względem PKB per capita wyrażonym w parytecie siły nabywczej.

Panie ministrze, nie wiem jak pan to zrobi, ale ja się szykuję na 2036.
      • stasi1 Re: Polska w 3-ce najsilniejszych gospodarek Euro 17.05.26, 23:16
        Raczej chodziło o UE więc trochę łatwiej, do tego Turcja w europejskiej części to raczej niewiele daje. Ale są też i takie dane:
        Czołówka największych europejskich gospodarek (dane szacunkowe na 2026 rok):
        Niemcy – ok. 5,3–5,4 bln USD (największa gospodarka Europy i 3. na świecie)
        Wielka Brytania – ok. 4,2–4,3 bln USD
        Francja – ok. 3,5–3,6 bln USD
        Włochy – ok. 2,5–2,7 bln USD
        Rosja – ok. 2,1–2,5 bln USD
        Hiszpania – ok. 2,0 bln USD
        Holandia – ok. 1,4 bln USD
        Polska – ok. 1,1 bln USD (6. gospodarka Unii Europejskiej).
        Szkoda że nie powiedział jak to sie osiągnie
        • tapatik Re: Polska w 3-ce najsilniejszych gospodarek Euro 18.05.26, 09:48
          biznes.pap.pl/wiadomosci/gospodarka/rzad-chce-zeby-za-10-lat-polska-byla-w-pierwszej-trojce-najsilniejszych
          Rząd chce, żeby za dziesięć lat Polska była w pierwszej trójce najbardziej wpływowych i najsilniejszych gospodarek Europy
          Chodzi jednak o Europę. Podoba mi się optymizm ministra, ale też jestem ciekaw jak chce do tego dojść.
      • bobislaw.borboje Re: Polska w 3-ce najsilniejszych gospodarek Euro 18.05.26, 10:10
        Wzrost PKB mógłby być jeszcze wyższy, gdyby nie łajdackie awantury wszęte przez Donala Trupa i umiejętnie rozgrywającego go Netanjaxuja.

Ale winą za to, że Trup ma Batyra w dupie, "sresor" obarcza Tuska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka