Dodaj do ulubionych

Ręce opadają

07.06.26, 13:11
Jak podaje portal Money.pl producent piwa Perła dostał 38 mln zł wsparcia od Narodowe Centrum Badań i Rozwoju na opracowanie piwa fit. Zaiste to będzie zapewne przełomowe odkrycie. Warto zaznaczyć, że od marca 2024 roku nadzór nad NCBIR sprawuje Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: Ręce opadają 07.06.26, 13:20
      Nie jest to "dzielo"PiS?
      Dofinansowanie nie zostało przyznane w 2026 r., lecz w ramach projektu uruchomionego kilka lat wcześniej. Umowę podpisano w maju 2019 r., a nabór odbył się jeszcze wcześniej.

• boggi_dan Re: Ręce opadają 07.06.26, 14:17
        Nie wiem. To dofinansowanie było w kwietniu, a wypłynęło teraz. Największe kontrowersje budzi fakt, że projekt ten pochłonął aż 38,2 mln zł unijnego i państwowego dofinansowania z NCBiR (przy wkładzie własnym browaru wynoszącym 57,3 mln zł). Środki te miały sfinansować badania oraz uruchomienie linii produkcyjnej.

Eksperci od walki z uzależnieniami krytycznie oceniają działania NCBiR. W rozmowie z "Gazetą Wyborczą" szef Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych Krzysztof Brzózka całą sytuację nazywa absurdem, wskazując na, z jednej strony wydatki państwa na walkę z uzależnieniami, a z drugiej strony wsparcie producentów alkoholu. businessinsider.com.pl/gospodarka/dotacja-od-ncbir-na-nowatorskie-piwo-perla-chodzi-o-miliony-zlotych/9t9x8vv
    • perla.roztocza Re: Ręce opadają 07.06.26, 15:37
      mój nick jest od nazwy tego piwa ale nie doceniono tego i zostałem pominięty w udziale rozgrabienia tej forsy właśnie.
      • opa34 Re: Ręce opadają 07.06.26, 17:25
        Pono nie jestes z PiS , to cie pomineli
      • j-k Perla, ale jak Ty jestes z Roztocza... 08.06.26, 18:40
        perla.roztocza napisał(a):

> mój nick jest od nazwy tego piwa ale nie doceniono tego i zostałem pominięty w
        > udziale rozgrabienia tej forsy właśnie.

Perla, ale jak Ty jestes z Roztocza... to powienienes reklamowac piva z browaru Zwierzyniec
        (jedynego z Roztocza)

a - nie innych browarow.
        .
        triozroztocza.pl/product/plakat-pijcie-piwo-zwierzyniec-autor-wojciech-kossak/

• boggi_dan Re: Perla, ale jak Ty jestes z Roztocza... 08.06.26, 19:05
          j-k napisał:

> perla.roztocza napisał(a):
          >
          > > mój nick jest od nazwy tego piwa ale nie doceniono tego i zostałem pomini
          > ęty w
          > > udziale rozgrabienia tej forsy właśnie.
          >
          >
          > Perla, ale jak Ty jestes z Roztocza... to powienienes reklamowac piva z browaru
          > Zwierzyniec
          > (jedynego z Roztocza)
          >
          > a - nie innych browarow.
          > .
          > triozroztocza.pl/product/plakat-pijcie-piwo-zwierzyniec-autor-wojciech-kossak/
          >
          No właśnie zabytkowy browar. Fajna stronka.
        • perla.roztocza Re: Perla, ale jak Ty jestes z Roztocza... 14.06.26, 17:37
          j-k napisał:

> Perla, ale jak Ty jestes z Roztocza... to powienienes reklamowac piva z browaru
          > Zwierzyniec
          > (jedynego z Roztocza)

Bytuję od tego browaru na kilka rzutów siekierką i kiedyś tam Perła była warzona.
          A w Lublinie mieszkałem na dzielnicy Dziesiątej, tuż przy głównym browarze Perły.
          Więc mam prawo do takiego nicka.
          A poza tym, od Zwierzyńca trudno stworzyć nicka, tym bardziej, że zwierzyniec tu mamy w postaci psa maści czarnej, kilku budogów, a świń tu bez liku jest właśnie.
    • bobislaw.borboje Re: Ręce opadają 08.06.26, 18:30
      > producent piwa Perła

"Właścicielem spółki Perła – Browary Lubelskie S.A. jest cypryjska spółka Marconia Enterprises Limited (posiadająca większościowy pakiet 50,7% akcji) oraz duński koncern piwowarski Royal Unibrew (mający 48% udziałów)." jeśli wierzyć wikipedii.

Wyrób piwopodobny "Perła" jest takimi samymi szczynami od ponad 20 lat. Manewry właścicielskie: raz "grupa żywiec", raz "kompania piwowarska", raz Unibrew, nie ominęły też zacnego kiedyś browaru "Zwierzyniec", którego obecne wyroby znowu zaczynają przypominać piwo.

Co to jest "piwo fit"? Pytałem moich znajomych piwożłopów i nikt nie ma pojęcia.
      Kiedyś nie wróżyłem pomyślnej przyszłości mieszankom piwa z oranżadą pt. "Radler". Myliłem się, to g. dobrze się sprzedaje.

Trzy najgorsze ciecze piwopodobne świata:
      1. amerykański Bud;
      2. australijski Foster's
      3. "Królewskie".

• hana2 Re: Ręce opadają 11.06.26, 09:12
      Masz rację, race opadają. A to nie jedyna afera NCBiR z pisowskich czasów. Miło widzieć, że przejrzałeś w końcu na oczy.
    • bobislaw.borboje Re: Ręce opadają 14.06.26, 17:20
      > Warto zaznaczyć, że od marca 2024 roku nadzór nad NCBIR sprawuje Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Warto zaznaczyć, że o tej dotacji zdecydował pisowiec dr Remigiusz Kopoczek.
    • niegracz Re: Ręce opadają 14.06.26, 17:47
      żenada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka