Dodaj do ulubionych

Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkroczyć

09.07.26, 16:21
Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkroczyć z interwencją poselską, do czego nie ma prawa.
Nota bene, dlaczego on jeszcze nie ma żadnych zarzutów, proszę się zajać tym jegomościem.

Chaos w kopalni soli. Obajtek szarpał się z prezesem tvn24.pl/biznes/z-kraju/chaos-w-kopalni-soli-solino-obajtek-silowal-sie-z-prezesem-zarzadu-st9135354

Sytuację skomentował na platformie X europoseł PO Krzysztof Brejza. Zapowiedział, że zawiadomi prokuraturę.
"Siłowe wtargnięcie na teren strategicznej spółki dla bezpieczeństwa państwa IKS Solino przez Obajtka, to przestępstwo, dlatego natychmiast zawiadamiam prokuraturę o złamaniu prawa. Myślał że zrobi polityczny cyrk, ale jego bezczelność, buta i łamanie prawa zostało ukrócone przez prezesa spółki, teraz zajmie się nim prokuratura" - podkreślił.
https://tvn24.pl/_e/i/najnowsze/cdn-zdjecie-1060405-daniel-obajtek-w-kopalni-solino-ph9135558/alternates/WEBP_FREE_1620
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 09.07.26, 16:27
      "dlaczego on jeszcze nie ma żadnych zarzutów, proszę się zajać tym jegomościem."
      Tja,daremny glos w POPiS-e nikogo nie skrzywdza
      • bobislaw.borboje Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 15:00
        > dlaczego on jeszcze nie ma żadnych zarzutów
        ot
        Obesrajtek bardzo cwanie żongluje swoim mnimnumitetem z pomocą kauzyperdów z ordo juris, dlatego.

PE chętnie by mu ten mnimnunitet uchylił, ale najpierw trzeba złożyć wniosek, niestety.
        Nie wiem, na co czeka Pan Żurek. Że Obesrajtek sam kojfnie?

• asia-loi Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 15:21
          bobislaw.borboje napisała:
          >
          > PE chętnie by mu ten mnimnunitet uchylił, ale najpierw trzeba złożyć wniosek, niestety.
          >
          Wydaje mi się, że Obajtkowi uchylono immunitet i to chyba już dwa razy. Tylko do każdej sprawy trzeba osobno uchylać.
          Niestety, ale zawsze sprawa kończy się tylko na uchyleniu immunitetu i to nie tylko wobec Obajtka. Sprawy nie mają dalszego ciągu i nie będą miały.
          Dlatego za rok Koalicja przegra wybory. A pisowcy i tak już się w żywe oczy śmieją rządzącej Koalicji, bo wiedzą, że nic im nie zrobi.
          • boggi_dan Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 16:29
            asia-loi napisała:

> bobislaw.borboje napisała:
            > >
            > > PE chętnie by mu ten mnimnunitet uchylił, ale najpierw trzeba złożyć wnio
            > sek, niestety.
            > >
            > Wydaje mi się, że Obajtkowi uchylono immunitet i to chyba już dwa razy. Tylko d
            > o każdej sprawy trzeba osobno uchylać.
            > Niestety, ale zawsze sprawa kończy się tylko na uchyleniu immunitetu i to nie t
            > ylko wobec Obajtka. Sprawy nie mają dalszego ciągu i nie będą miały.
            > Dlatego za rok Koalicja przegra wybory. A pisowcy i tak już się w żywe oczy śmi
            > eją rządzącej Koalicji, bo wiedzą, że nic im nie zrobi.
            >
            > Bo nic nie mogą zrobić. Powinny być więzienia wypełnione Pisowcami, a nie są. To Platfusy robią teraz afery. Miał prawo wesprzeć strajkujących górników. W jakim ty świecie żyjesz?
            • asia-loi Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 17:21
              <boggi_dan napisał

Miał prawo wesprzeć strajkujących górników.
              > W jakim ty świecie żyjesz?<

Nie miał prawa, co mu prezes tej firmy udowodnił. Europoseł nie ma prawa do interwencji poselskich. Obajtek powołując się na to prawo bezczelnie kłamał. Zresztą Obajtkowi chodziło o zadymę, a nie o pomoc dla strajkujących. To Obajtek jako szef Orlenu swoimi decyzjami do kiepskiej sytuacji tej firmy doprowadził.
              Że to była ustawka, świadczy o tym fakt, że były tam tylko kamery Republiki. Bo z tragarzami przez przypadek tam przechodzili, co nie. 😀

‐-----------
              Gdy jedna osoba cierpi na urojenia, nazywamy to szaleństwem.
              Gdy wielu ludzi cierpi na urojenia, nazywamy to religią.
              • boggi_dan Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 17:46
                asia-loi napisała:

> <boggi_dan napisał
                >
                > Miał prawo wesprzeć strajkujących górników.
                > > W jakim ty świecie żyjesz?<
                >
                > Nie miał prawa, co mu prezes tej firmy udowodnił. Europoseł nie ma prawa do int
                > erwencji poselskich. Obajtek powołując się na to prawo bezczelnie kłamał. Zresz
                > tą Obajtkowi chodziło o zadymę, a nie o pomoc dla strajkujących. To Obajtek jak
                > o szef Orlenu swoimi decyzjami do kiepskiej sytuacji tej firmy doprowadził.
                > Że to była ustawka, świadczy o tym fakt, że były tam tylko kamery Republiki. B
                > o z tragarzami przez przypadek tam przechodzili, co nie. 😀
                >
                >
                > ‐-----------
                > Gdy jedna osoba cierpi na urojenia, nazywamy to szaleństwem.
                > Gdy wielu ludzi cierpi na urojenia, nazywamy to religią.
                Kamery są na stałe z Czarnkiem jak byś nie wiedziała. Chyba nie myślisz, że TVN będzie go pokazywać.Bylem na paru spotkaniach z Obajtkiem, także w Częstochowie. W muzeum monet. Mądry facet. Mogę cię kiedyś zabrać na takie spotkanie. Jutro o 11 na Jasnej Górze przy obrazie Matki Jasnogórskiej msza za ofiary Wołynia przyjdź.
                • bobislaw.borboje Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 16:35
                  Eks-sołtys Pcimia na zawsze już pozostanie "brudną pałą".
                  Przez tego łajdaka do dzisiaj mam wstręt do tankowania na "Orlenie". (Na MOLu moja noga nigdy nie stanęła).

Za Obesrajtka orlenowskie hotdogi zaczęły powszechnie być nazywane "brudnymi pałami". Kierowcy, którzy tam tankowali, zamawiali też: "poproszę dwie brudne pały ze smarem tysiąca wysp".
                  • j-k i gdzie ty bidulinko teraz zatankujesz ? 11.07.26, 19:35
                    > Przez tego łajdaka do dzisiaj mam wstręt do tankowania na "Orlenie".
                    (Na MOLu moja noga nigdy nie stanęła).

i gdzie ty bidulinko teraz zatankujesz ?

rosyjski Łukoil - byl najtanszy - to go brzydka konkurencja z PL wyrzucila...
                    • bobislaw.borboje Re: i gdzie ty bidulinko teraz zatankujesz ? 11.07.26, 23:29
                      Przeważnie na BP. Nie stać cię? "Brudne pały" też mają lepsze niż na orlenie.
                  • no-popis Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 19:44

> Eks-sołtys Pcimia na zawsze już pozostanie "brudną pałą".
                    > Przez tego łajdaka do dzisiaj mam wstręt do tankowania na "Orlenie". (Na MOLu m
                    > oja noga nigdy nie stanęła).
                    Zapewne martwi Cię, że Polska, dzięki Obajtkowi, stała się zupełnie niezależna od dostaw z Rosji.
                    • bobislaw.borboje Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 23:31
                      Obesrajtek właśnie usiłował uzależnić Polski CPN od Rosji. Opylił Saudi Aramco Lotos za mniej niż 12% wartości. Prorosyjskiemu (wtedy) MOLowi opylił najlepsze miejsca przy A- i S-.
                      • j-k No taka Fąfara musi sie z tym meczyc 12.07.26, 15:57
                        Wstyd byc Prezesem Orlenu po Obajtku, conie ?
      • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 17:08
        Don Orleino zachowuje się jak forumowy storima i publicznie obraża Tuska. Jego poczucie bezkarności jest zadziwiające x.com/wPolscepl/status/2075566817074884992?s=20
        @DanielObajtek
        do Donalda Tuska❗️
        "Dla mnie jest pan niemieckim agentem i będzie pan niemieckim agentem. Jest pan ignorantem."
        • j-k Mozna sie obrazac na prawde- tylko co to zmienia ? 10.07.26, 17:13

> @DanielObajtek
          > do Donalda Tuska❗️
          > "Dla mnie jest pan niemieckim agentem i będzie pan niemieckim agentem.

Mozna sie obrazac na prawde - tylko co to zmienia ?

• pies.na.czarnych Re: Mozna sie obrazac na prawde- tylko co to zmie 10.07.26, 17:26
            j-k napisał:

>
            > > @DanielObajtek
            > > do Donalda Tuska❗️
            > > "Dla mnie jest pan niemieckim agentem i będzie pan niemieckim agentem.
            >
            >
            > Mozna sie obrazac na prawde - tylko co to zmienia ?
            >
            >

Można Shreka obrażać porównujac go do Batyra, ale zawsze ktoś może odwrócić sytuację.
        • no-popis Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 19:45
          pies.na.czarnych napisała:

> Don Orleino zachowuje się jak forumowy storima i publicznie obraża Tuska.
          I mówi to prostak,prymityw, który nazywa polityków per Brudna Pała.
    • qwardian Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 09.07.26, 16:42
      Prezes Zarządu spółki Solino Wojciech Kotlarek nie pozwolił na spotkanie europosła PiS Daniela Obajtka z protestującymi Narodowymi Robotnikami.

Jest film, który jednoznacznie wskazuje, że bandzior wkroczył nielegalnie do pomieszczenia związku i dokonał rękoczynów. Banda 13 Grudnia zamierza zlikwidować kopalnię und wyprzedać jej majątek..
      • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 09.07.26, 16:58
        Aż dziw bierze, ze bandzior Brudna pała z Pcimia nie rzucał pisiorami na lewo i na prawo.
        • bobislaw.borboje Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 21:29
          bandzior Brudna pała z Pcimia może tym razem nie wywinie się z tej draki?

Panie Żurek! do roboty!
          • no-popis Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 19:46

> bandzior Brudna pała z Pcimia może tym razem nie wywinie się z tej draki?
            >
            > Panie Żurek! do roboty!
            :)
            Pisze o Żurku, który wszystko po kolei przegrywa?
            • bobislaw.borboje Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 23:34
              Chyba przestaję lubić Żurka za zbytnią pobłażliwość wobec bandytów typu Obesrajtek "brudna pała", czy innych Bączkiewiczów.
              • j-k Chyba bedziesz musial go lubic dalej. 12.07.26, 15:59
                Bodnar juz sie poznal na Tusku i porzucil te robote.

Zurek jest uparty i dlatego tu tkwi - ale rownie nieskuteczny.

Nastepnego naiwnego na te samobojcza robote - juz sie nie znajdzie.

• pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 09.07.26, 17:24
      Don Orleino i dzban Czarnek w Inowrocławiu x.com/wPolscepl/status/2075143727027253463?s=20
    • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 09.07.26, 18:23
      Najpiękniejszy komentarz wyczynów Obajtka jaki dziś usłyszycie 😂 -> x.com/TarnowskimOkiem/status/2075241959552082320?s=20
    • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 09.07.26, 19:40
      Red. Kłeczek ośmieszony przez swojego gościa.
      Smuteczek XD
      x.com/OgladamW/status/2075251848907288908?s=20
    • boggi_dan Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 09.07.26, 21:56
      Ale się Kotlarek podniecił. Gdyby trafił na Czarnka to by żeby stracił.
      • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 09.07.26, 22:02
        > Gdyby trafił na Czarnka to by żeby stracił.

To dzban Czarnek tez trenuje boks i walczy w klatce?
        • bobislaw.borboje Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 16:29
          Klatka sresora Czarnka nazywa się chlewik.

• no-popis Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 19:48

> Klatka sresora Czarnka nazywa się chlewik.
            Gdyby chcieli do niego strzelać to nie sprzeciwiałbyś sie?
    • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 09:55
      Agresja pisowska. Macior atakuje policjanta x.com/koz_karina/status/2075348027628220636?s=20
      • boggi_dan Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 10:32
        Ty to wszystko przekręcasz na swój sposób. Szkoda gadki z tobą. Taka agresja w tobie siedzi. Starość nie radość. Jedno i to samo co miesiąc. Grupa staruchów z Kodu zakłóca tą uroczystość. A policja bezradna.
        • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 10:35
          Kaczyński grozi policjantom wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32906008,awantura-na-miesiecznicy-smolenskiej-kaczynski-grozil-policjantom.html#do_w=484&do_v=1870&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&s=BoxOpMT
          • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 13:56
            "Atakuje polski mundur". Burza po słowach prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego tvn24.pl/polska/jaroslaw-kaczynski-mowi-o-bojowkarzach-i-gwardii-obywatelskiej-komentarze-politykow-st9136615
            • bobislaw.borboje Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 21:34
              Mnie najbardziej rozbawił ten ZSL-owiec Kuźmik.
    • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 11:39
      https://pbs.twimg.com/media/HM2fv7xXoAAYVEx?format=jpg&name=medium
      • j-k Masz cos do "Ustawek" - bo ja nie. 10.07.26, 17:25
        Masz cos do "Ustawek" ? - bo ja nie.

Jak sie obie strony dobrowolnie chca okladac - to niech sie okladaja.
        • pies.na.czarnych Re: Masz cos do "Ustawek" - bo ja nie. 10.07.26, 17:31
          j-k napisał:

> Masz cos do "Ustawek" ? - bo ja nie.
          >
          > Jak sie obie strony dobrowolnie chca okladac - to niech sie okladaja.

Oczywiście, że mam. Zezwalanie na przemoc i mordobicie nawet jeżeli obie strony na to się zgadzają robi wspólnikiem zezwalającego/nie reagującego na to. Podobnie mógłbyś zamykać oczy na małżeńskie bójki tłumacząc sobie, że przecież oni to lubią.
          • j-k Re: Masz cos do "Ustawek" - bo ja nie. 10.07.26, 17:56

> j-k napisał:
            >
            > > Masz cos do "Ustawek" ? - bo ja nie.
            > >
            > > Jak sie obie strony dobrowolnie chca okladac - to niech sie okladaja.
            >
            > Oczywiście, że mam. Zezwalanie na przemoc i mordobicie nawet jeżeli obie strony
            > na to się zgadzają robi wspólnikiem zezwalającego/nie reagującego na to. Podob
            > nie mógłbyś zamykać oczy na małżeńskie bójki tłumacząc sobie, że przecież oni t
            > o lubią.

Bzdury.
            Malzenskie klotnie maja podstawe emocjonalna i sa wbrew samemu zalozeniu malzenstwa
            - "Zgody i Wspolpracy"

Ustawki na tle sportowym wspolnie zakladaja ""sportowa rozgrywke" i sa dobrowolne.

a ci ludzie licza sie z tym, ze moze dojsc do wybicia zebow, czy zlamania zeber.
            • pies.na.czarnych Re: Masz cos do "Ustawek" - bo ja nie. 10.07.26, 18:18
              > Ustawki na tle sportowym

Nazywaj to jak chcesz, ale ja normalnie po ludzku nazywam to zwykłą bandycką rozrubą bo przecież nie nazwę sportowym wydarzeniem czegoś gdzie faceci podczas waliki okładają się łańcuchami i maja kastety na lapach.
              • j-k a nazywaj to sobie - jak chcesz 10.07.26, 18:27

> > Ustawki na tle sportowym
                >
                > Nazywaj to jak chcesz, ale ja normalnie po ludzku nazywam to zwykłą bandycką ro
                > zrubą bo przecież nie nazwę sportowym wydarzeniem czegoś gdzie faceci podczas w
                > aliki okładają się łańcuchami i maja kastety na lapach.

a nazywaj to sobie jak chcesz.

a jak Ci to przeszkadza "pieknoduchu" a la Stefan - to masz problem.

• pies.na.czarnych Re: a nazywaj to sobie - jak chcesz 10.07.26, 18:35
                  > a jak Ci to przeszkadza "pieknoduchu" a la Stefan

Nie obrazaj mnie! Q.. cię mać 😅
                  • j-k Re: a nazywaj to sobie - jak chcesz 10.07.26, 18:56

> > a jak Ci to przeszkadza "pieknoduchu" a la Stefan
                    >
                    > Nie obrazaj mnie! Q.. cię mać 😅

- dziecie, to slowo, to dla mnie raczej komplement - tez chcialbym byc takim pieknoduchem i widziec swiat bez przemocy i wojen.

ale wiem, ze sie k... tak nie da.
                    • pies.na.czarnych Re: a nazywaj to sobie - jak chcesz 10.07.26, 19:08
                      Nie chodzi mi o słowo "pięknoduch", chodzi mi o "a la Stefan". 😅
                      • j-k Re: a nazywaj to sobie - jak chcesz 10.07.26, 19:17
                        > Nie chodzi mi o słowo "pięknoduch", chodzi mi o "a la Stefan". 😅

czy jedno i drugie - to nie synonimy ? :)
                        • pies.na.czarnych Re: a nazywaj to sobie - jak chcesz 10.07.26, 20:14
                          j-k napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                          > > Nie chodzi mi o słowo "pięknoduch", chodzi mi o "a la Stefan". 😅
                          >
                          >
                          > czy jedno i drugie - to nie synonimy ? :)

Taki pięknoduch a "staje murem":) za oprawcami spod znaku UPA.
                          • bobislaw.borboje Re: a nazywaj to sobie - jak chcesz 10.07.26, 21:17
                            Z przykrością stwierdzam: dostałeś trwałej sraczki wołyńskiej, prawdopodobnie za namową elementu sowieckiego.
                • bobislaw.borboje Re: a nazywaj to sobie - jak chcesz 10.07.26, 21:15
                  > to masz problem.

Jaki problem? Kule gumowe kal. 12 o mocy zwiększonej do 120 J załatwią temat.
            • bobislaw.borboje Re: Masz cos do "Ustawek" - bo ja nie. 10.07.26, 21:13
              > Ustawki na tle sportowym

Na jakim TLE? To nie ma nic wspólnego ze sportem. Łyknąłeś "narrację:" Batyra jak kluchy.

> a ci ludzie licza sie z tym, ze moze dojsc do wybicia zebow, czy zlamania zeber.

Uważam, że na ustawkach "tych ludzi" należy dopuścić broń palną.
                • bobislaw.borboje Re: Masz cos do "Ustawek" - bo ja nie. 10.07.26, 21:42
                  To laski też się tłuką na tych ustawkach?
                  Obcinają warkocze maczetami przed "walką"?
                  • pies.na.czarnych Re: Masz cos do "Ustawek" - bo ja nie. 11.07.26, 00:45
                    :)
    • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 15:52
      Zęby są nasze! 🤡 x.com/boymic535/status/2075565037175935167?s=20
      • j-k Masz cos do Zebow Obajtka ? 10.07.26, 17:28
        Wieki Koncern ORLEN - stac na taki prezent dla Prezesa, ktory w koncu ten Koncern reprezentowal..

Donald Tusk i Ministrowie - tez nie placa za zeby z wlasnej kieszeni - tylko maja do tego Szpital MSWiA.
        • pies.na.czarnych Re: Masz cos do Zebow Obajtka ? 10.07.26, 17:34
          Oczywiście koncern na to stać. Problem jest w tym, że w jego ubezpieczeniu nie było tej opcji.

> maja do tego Szpital MSWiA.

Ziobro również mógł się leczyć w tym szpitalu. Za darmo i bez kolejki. Wybrał jednak Brukselę, oczywiście ty zapłacisz za jego słone rachunki.
          • j-k Re: Masz cos do Zebow Obajtka ? 10.07.26, 17:58

> Ziobro również mógł się leczyć w tym szpitalu. Za darmo i bez kolejki. Wybrał j
            > ednak Brukselę, oczywiście ty zapłacisz za jego słone rachunki.

- za szpital MSWIA - tez bym zaplacil.

who cares ?
            • pies.na.czarnych Re: Masz cos do Zebow Obajtka ? 10.07.26, 18:22
              > - za szpital MSWIA - tez bym zaplacil.
              who cares ?<<<<

Różnica w cenie jest zajebista.
              Dodatkowo jeżeli masz możliwość lecenia się w kraju i wyjeżdzasz zagranice to nie przysługuje ci zwrot kosztów, ani za leczenie ani za pobyt w szpitalu.
              • j-k tak i nie. 10.07.26, 18:32

> > - za szpital MSWIA - tez bym zaplacil.
                > who cares ?<<<<
                >
                > Różnica w cenie jest zajebista.
                > Dodatkowo jeżeli masz możliwość lecenia się w kraju i wyjeżdzasz zagranice to n
                > ie przysługuje ci zwrot kosztów, ani za leczenie ani za pobyt w szpitalu.

tak i nie.

na terenie Unii we wszelkich NAGLYCH wypadkach szpital masz za darmo i Unia rozlicza potem pobyt z polskim NFZ

natomiast jak Ziobro wyjechal do USA - to jego problem skad wezmie pieniadze na leczenie - bo NFZ mu niczego nie pokryje...
                • pies.na.czarnych Re: tak i nie. 10.07.26, 18:44
                  > tak i nie.
                  na terenie Unii we wszelkich NAGLYCH wypadkach szpital masz za darmo i Unia rozlicza potem pobyt z polskim NFZ<<<

Bez jaj. Sprawę Ziobry nie można zaliczyć do nagłych bo gdyby taka była to nie traciłby czasu na wyjazd. To po pierwsze.
                  Po drugie. W Unii owszem możesz w każdym kraju członkowskim iść do lekarza, ale za wizytę musisz zapłacić na miejscu 100%. Dostajesz bumagę i w kraju rozliczasz się ze swoim ubezpieczeniem według stawek twojego ubezpieczenia. Wierz mi bo sam kiedyś musiałem w Holandii pójść do lekarza. Ta niebieska europejska karta, którą masz służy jedynie do przyspieszenia biurokratycznej ścieżki.
                  • j-k zara, zara, 11.07.26, 19:39

> Po drugie. W Unii owszem możesz w każdym kraju członkowskim iść do lekarza, ale
                    > za wizytę musisz zapłacić na miejscu 100%. Dostajesz bumagę i w kraju rozlicza
                    > sz się ze swoim ubezpieczeniem według stawek twojego ubezpieczenia.

a tu masz inne informacje:
                    cyt:
                    - "Turyści i osoby przebywające tymczasowo: Jeśli masz polskie ubezpieczenie, przed wyjazdem wyrobisz w NFZ kartę EKUZ (Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego). Uprawnia ona do korzystania z niezbędnej opieki medycznej u lekarzy w ramach publicznej służby zdrowia"
                    • pies.na.czarnych Re: zara, zara, 11.07.26, 23:28
                      > Uprawnia ona do korzystania z niezbędnej opieki medycznej u lekarzy w ramach publicznej służby zdrowia

Przecież ja napisałem to samo. Ta karta "uprawnia cie do korzystania", ale musisz becalowac 100% za usługę i dopiero po powrocie do kraju przedstawiasz kwity i dostajesz zwrot według stawek twojego ubezpieczenia.
                      • bobislaw.borboje Re: zara, zara, 12.07.26, 22:52
                        Coś pieprzysz. W zeszłym roku latem, mając kartę EKUZ (plus ubezpieczenie prywatne) zgłosiłem się do szpitala w Bad Schandau, bo bałem się, że dostałem jakiejś perforacji czy coś. Położyli mnie na jeden dzień, niepotrzebnie, bo okazało się, że przeżarłem się czereśniami.W międzyczasie skomunikowali się z Chorą Kasą w Polsce i poszły przelewy. Nie musiałem wyciągać nawet centa z portfela. Wystawili fakturę na 680 €, którą musiałem oddać NFZ w Polsce.Od prywatnego ubezpieczyciela dostałem jakieś grosze za niedogodność przebywania w szpitalu, chociaż miałem tam całkiem fajnie; w szpitalnym sklepiku mieli nawet jakieś NRDowskie piwo 3,5%.

• pies.na.czarnych Re: zara, zara, 12.07.26, 22:57
                          > W międzyczasie skomunikowali się z Chorą Kasą w Polsce i poszły przelewy.

Może dlatego, ze się komunikowałeś. Może dlatego, ze w PL leczenie masz za darmo? Nie wiem. Ja musiałem zapłacić na miejscu i dopiero później zwrócono mi za wizytę zgodnie z regułami mojego ubezpieczenia.
                          • pies.na.czarnych Re: zara, zara, 12.07.26, 23:08

Co należy zrobić i co jest refundowane?

W obrębie UE/EOG i Szwajcarii: Posiadając EKUZ, masz prawo do niezbędnej opieki zdrowotnej. Zazwyczaj płacisz na miejscu i przesyłasz rachunek do CM w celu uzyskania zwrotu kosztów. Zwrot kosztów jest oparty na stawkach obowiązujących w kraju, w którym przebywasz.

Poza UE: Zawsze skontaktuj się z centrum ratunkowym Mutas (pod numerem +32 2 272 09 00 lub online), gdy tylko potrzebujesz pomocy medycznej. Tam umówią Cię na wizytę i mogą wypłacić zaliczki.

www.cm.be

Wat moet je doen en wat wordt vergoed?
                            Binnen de EU/EER en Zwitserland: Met je EZVK heb je recht op noodzakelijke zorg. Je betaalt meestal ter plaatse en declareert de rekening bij de CM. De terugbetaling gebeurt volgens de tarieven van het land waar je bent.
                            Buiten de EU: Neem altijd contact op met de alarmcentrale Mutas (via +32 2 272 09 00 of online) zodra je medische hulp nodig hebt. Zij regelen afspraken en kunnen betalingen voorschieten.
                            www.cm.be
                            +1
                            CM-reisbijstand: Deze bijstand dekt dringende medische kosten wereldwijd tot maximaal 3 maanden. Bewaar altijd al je originele facturen en betaalbewijzen en bezorg ze via de app of CM-brievenbus aan het ziekenfonds
                          • bobislaw.borboje Re: zara, zara, 13.07.26, 22:14
                            Nie "komunikowałeś", tylko oni się skomunikowali z moją kartą EKUZ w ręku. Nie musiałem nic robić.
              • storima Re: Masz cos do Zebow Obajtka ? 12.07.26, 05:15

> jeżeli masz możliwość lecenia się w kraju i wyjeżdzasz zagranice to n
                > ie przysługuje ci zwrot kosztów, ani za leczenie ani za pobyt w szpitalu.

Nieprawda.

Każdy obywatel Unii Europejskiej ma prawo do planowanego leczenia (w tym pobytu w szpitalu), wraz ze zwrotem poniesionych kosztów (wg ustalonych taryf) poza krajem swej rezydencji.
                Szczegółowe informacje na ten temat, oraz na temat procedur pokrywania kosztów medycznych w UE oraz poza państwami Unii dla obywatela Unii Europejskiej tutaj:

www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/nasze-zdrowie-w-ue/krajowy-punkt-kontaktowy/ueeog/leczenie-planowane/

• taziuta Re: Masz cos do Zebow Obajtka ? 12.07.26, 07:05
              j-k napisał:

> who cares ?

Może Polacy, którzy muszą za to płacić. Gdyby tak postępowali politycy, których nie lubisz, też byś pisał who cares?
              Generalnie, uważasz że prawo do furda, i "twoi" politycy mogą je mieć gdzieś?
              • j-k nie pisalbym 12.07.26, 16:18
                taziuta napisał:
                > Generalnie, uważasz że prawo do furda, i "twoi" politycy mogą je mieć gdzieś?

nie pisalbym osobistych wyczynach i nielubianych politykow - bo nie jestem suka.na.czarno i personalnymi glupotami sie nie zajmuje

- lecz jedynie wydarzeniami politycznymi. iich ocena.

• pies.na.czarnych Re: nie pisalbym 12.07.26, 16:43
                  j-k napisał:

> nie pisalbym osobistych wyczynach i nielubianych politykow - bo nie jestem suka
                  > .na.czarno i personalnymi glupotami sie nie zajmuje
                  >
                  > - lecz jedynie wydarzeniami politycznymi. iich ocena.
                  >

Z sołtysa z Pcimia jest taki polityk jak z ciebie dottore ekonomii 😅
                  • boggi_dan Re: nie pisalbym 12.07.26, 23:50

> j-k napisał:
                    >
                    > > nie pisalbym osobistych wyczynach i nielubianych politykow - bo nie jeste
                    > m suka
                    > > .na.czarno i personalnymi glupotami sie nie zajmuje
                    > >
                    > > - lecz jedynie wydarzeniami politycznymi. iich ocena.
                    > >
                    >
                    > Z sołtysa z Pcimia jest taki polityk jak z ciebie dottore ekonomii 😅
                    Niezły kombinator i cwaniak z tego Obajtka.
                    Pewnie dlatego benzyna była tańsza, choć baryłka ropy była droższa. Widać, że masz schizę na niego.
                    • pies.na.czarnych Re: nie pisalbym 13.07.26, 12:04
                      x.com/aw_boles46625/status/2076446536938963423?s=20
                    • bobislaw.borboje Re: nie pisalbym 13.07.26, 22:18
                      Za Obesrajtka benzyna była droższa, choć baryłka ropy była tańsza.

Obesrajtkowi udało się opierdzielić polskie strategiczne zasoby Saudi Aramco za 12% ich rzeczywistej wartości.

Plus jeszcze kilkanaście innych zarzutów dla tej pcimskiej gnidy.

• boggi_dan Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 20:35
      Panie prezesie Wojciechu Kotlarek, chyba czas zaktualizować zdjęcie na stronie Solino, bo po wczorajszych wydarzeniach trudno Pana rozpoznać. 😜
      Pracownicy od ponad 100 dni protestują w obronie swoich miejsc pracy, część z nich prowadzi strajk głodowy, a prezes państwowej spółki najwyraźniej sobie nie żałuje…
      Teraz już wiadomo, dlaczego Daniel Obajtek tak bardzo przeszkadzał. Zamiast dopuścić go do protestujących pracowników, prezes własnym ciałem zagrodził mu drogę.
      Dla pracowników głodówka, dla zarządu pełne koryto? Tak wygląda troska ekipy Tuska o strategiczną polską spółkę?www.facebook.com/groups/1316154970345361/permalink/1442965210997669/
      • bobislaw.borboje Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 21:25
        > bo po wczorajszych wydarzeniach trudno Pana rozpoznać.

No raczej trudno rozpoznać Obesrajtka z obitym ryjem. Pan Prezes wygląda na nietkniętego starciem z tym pcimskim bucem.

> protestują w obronie swoich miejsc pracy

Protestują, bo nie chcą być pracownikami firmy niemieckiej. Jak nie chcą, to niech wyjadą do Łukaszenki.

> Dla pracowników głodówka, dla zarządu pełne koryto

Dobry pomysł: dla mąciwodów głodówka, dla Obesrajtka areszt.

• pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 10.07.26, 21:27
      😅😅😅
      https://pbs.twimg.com/media/HM3_3HIWsAA0u9H?format=jpg&name=small
      • j-k Brunner -ja moge patrzec na obita morde niemiaszka 11.07.26, 01:23
        Brunner - ja moge patrzec na obita morde niemiaszka

obojetne - kto bije.
        • bobislaw.borboje Re: Brunner -ja moge patrzec na obita morde niemi 11.07.26, 09:33
          Jan Maria Rakieta?
    • mapeta_3 Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 10:06
      Skandal. Ten wpis psa też. Jak można w Państwie prawa nie pozwolić pracować Europosłowi i naruszać nietykalność cielesną‼️Zarząd IKS Solino nie pozwolił na udział Europosła Daniel Obajtek na protest głodowy w solidarności z manifestującymi pracownikami od 15 marca❗️
      • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 10:08
        Obajtek może sobie głodować w Parlamencie Europejskim.
        • asia-loi Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 13:22

> Obajtek może sobie głodować w Parlamencie Europejskim.

Przecież Obajtkowi chodziło tylko o zrobienie zadymy, a nie o głodowanie. Jego kamery nie były tam przypadkiem. Głośno się upewniał czy mają to nagrane.
          • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 13:27
            Mi tego nie musisz tłumaczyć. Chciał zrobić chlew, ale nie spodziewał się, ze zrobi z siebie błazna.
      • sverir Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 18:42
        "Jak można w Państwie prawa nie pozwolić pracować Europosłowi[...]"

A co, wyłączył mu mikrofon w na sali plenarnej?
        Europoseł, w przeciwieństwie do posła, nie ma praw do interwencji poselskiej. A gdyby nawet miał, to w ramach interwencji nie chodzi o to, żeby wdzierac się siłą czy głodować na terytorium zakładu, tylko o pozyskanie informacji w sprawie.
    • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 11:22
      https://pbs.twimg.com/media/HM7v87RXIAAEB3f?format=jpg&name=small
      • j-k a tu masz jego nastepce: 11.07.26, 20:04
        ale z niego Fąfara...

businessinsider.com.pl/biznes/jest-nastepca-daniela-obajtka-rada-nadzorcza-wybrala-prezesa-orlenu/pvfz1sx
        • bobislaw.borboje Re: a tu masz jego nastepce: 13.07.26, 22:22
          Zęby wydaje się mieć w porządku, nie będzie okradał Orlenu na wypełnianie pcimskiej szuflady.
    • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 14:05
      Niszczenie mienia publicznego 🤡😅😂 x.com/ListaAferPiSu/status/2075895005432946964?s=20
    • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 19:13
      Kolejny klasyk z PiS-owskiej hurtowni chamstwa.

Poseł Michał Kowalski przyjechał do Kartuz na lokalną imprezę jak udzielny książę na objazd.
      Burmistrz nie wpuścił go na scenę. Koniec, kropka.

I co robi „prawdziwy mężczyzna z prawicowego betonu”?
      Składa donos do prokuratury, że „uniemożliwiono mu wykonywanie mandatu poselskiego".

Serio. Gość jest święcie przekonany, że każdy wójt, burmistrz i sołtys w Polsce ma w umowie o pracę obowiązek podstawiania mu stołka, mikrofonu i czerwonego dywanu, bo on jest, ku..., POSEŁ. Jak nie klękną i nie oddadzą mu sceny – to zamach na demokrację i sprawa do organów.

Burmistrz odpowiedział jak facet: „Pewna kultura powinna obowiązywać każdego – także posła”. Dokładnie. Kultura. Pojęcie, które dla tej ekipy brzmi jak obce słowo z liberalnego słownika.

Dla PiS Polska to ich prywatna karuzela: jak chcą – wjeżdżają na scenę, jak nie chcą – blokują, a jak ktoś im nie bije brawo i nie robi miejsca… to od razu „represje”, „dyktatura” i prokurator w drodze.
      Żenada level master.
      Bo jak już naprawdę nie masz argumentów, idei ani godności – zostaje ci tylko jedno: donos na burmistrza, który nie chciał ci zrobić loda na gminnej imprezie. I to, drodzy Państwo, jest kwintesencja tej formacji w 2026 roku. x.com/WaldemarRomano2/status/2075952047774368252?s=20

https://pbs.twimg.com/media/HM9DYu-XYAAzSyd?format=jpg&name=900x900
    • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 21:34
      https://pbs.twimg.com/media/HM8Q4O9XMAA-p7A?format=jpg&name=medium
    • negativum Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 11.07.26, 21:50
      pbs.twimg.com/media/HM5LIaCWwAAMj_T?format=jpg&name=large
    • pies.na.czarnych Re: Brudna pała z Pcimia usiłowała po chamsku wkr 13.07.26, 08:59
      1,6 mld zł na Hezbollah od Obajtka - czy PKN Orlen sponsorował terrorystów?

To nie jest scenariusz gangsterskiego filmu. To makabryczna rzeczywistość rządów PiS w spółkach skarbu państwa. Daniel Obajtek, kreowany na "wizjonera" biznesu, pod przykrywką rynkowej działalności, stworzył mechanizm, który, jak wynika z doniesień medialnych i ustaleń służb, naraził PKN Orlen na ponad 1,6 miliarda złotych straty, a pieniądze te mogły popłynąć do kieszeni terrorystów z Hezbollahu oraz wspierać sankcjonowany przez USA i Izrael irański reżim.
      Całość tu -> x.com/InstytutPrawdy/status/2034492614414647450?s=20

https://pbs.twimg.com/media/HDv4P0xXwAANVYY?format=png&name=900x900

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka