Dodaj do ulubionych

Gdzie jest Romanowski

24.08.26, 20:17
Kto zgadnie?Rz" wskazuje także, że sam list wprowadza zamęt. Pieczęć na kopercie wskazuje bowiem, że list został nadany nie z Tyraspola - gdzie według własnej deklaracji ma przebywać Romanowski - ale z miejscowości Bendery, również leżącej w mołdawskim Naddniestrzu.

Jak podaje "Rz", według prokuratury Marcin Romanowski nie przebywa tam, gdzie zadeklarował. "Łowcy cieni" CBŚP ustalili, że w ogóle nie wjechał na teren Mołdawii w ciągu ostatnich kilku lat. Nie odnotowały go także sąsiadujące z Mołdawią Rumunia i Ukraina 😝
Obserwuj wątek
    • negativum Re: Gdzie jest Romanowski 24.08.26, 23:07
      Na Dominikanie
      • boggi_dan Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 01:09
        negativum napisał:

> Na Dominikanie
        >
        Czyli dalszy ciąg opery mydlanej zaadresowanej do bystrzaków z elektoratu KO pt. :
        - łapiemy króliczka a nawet jesteśmy coraz bliżej🤣
      • x2468 Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 13:41
        Prędzej w Mińsku lub Tel aviv.
    • sverir Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 07:38
      A mnie tak nawet bawi jak pisowcy cieszą mordeczki z tego powodu, że ich bohaterowie narobili w gacie i pouciekali z kraju. A tak się smiali pisowcy, jak Giertych mdlał ze strachu przed polską prokuraturą, a tu widać, że ich bohaterowie wcale lepsi nie są.
      • negativum Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 07:48
        sverir napisał:

> A mnie tak nawet bawi jak pisowcy cieszą mordeczki z tego powodu, że ich bohate
        > rowie narobili w gacie i pouciekali z kraju. A tak się smiali pisowcy, jak Gier
        > tych mdlał ze strachu przed polską prokuraturą, a tu widać, że ich bohaterowie
        > wcale lepsi nie są.

Ludzie nie są krowami. Mogą, żyć tam gdzie jest przestrzegane prawo.

Urzędy UC, stoją w rozkroku. Konstytucja mówi, że nie, Uchwała mówi, że tak.
        • stasi1 Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 08:30
          I myślisz że w nadniestrzu jest przestrzegane bardziej prawo niż w Polsce?
          • negativum Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 08:36
            stasi1 napisał:

> I myślisz że w nadniestrzu jest przestrzegane bardziej prawo niż w Polsce?

Tak myślę.
            • mateusz.urbanski Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 08:49
              negativum
              Wiadomo - ruski mir cię kręci
            • boggi_dan Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 11:01
              negativum napisał:

> stasi1 napisał:
              >
              > > I myślisz że w nadniestrzu jest przestrzegane bardziej prawo niż w Polsce
              > ?
              >
              > Tak myślę.
              >
              > Jedyna szansa Tuska, to złapać swoim wyborcom Romanowskiego, bo naprawić finansów już wie, że nie umie.
            • sverir Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 12:54
              "Tak myślę"

Jako ścisłowiec - w jakich jednostkach mierzysz poziom przestrzegania prawa?
              • negativum Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 13:03
                sverir napisał:

> "Tak myślę"
                >
                > Jako ścisłowiec - w jakich jednostkach mierzysz poziom przestrzegania prawa?

Są Ustawy. Wystarczy się ich trzymać. Może podpowiesz Domańskiemu ile unosi oprocentowanie na ryczałcie?
                x.com/Obywatelska_KO/status/2091820310483894333
                • sverir Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 13:05
                  "Są Ustawy. Wystarczy się ich trzymać. Może podpowiesz Domańskiemu ile unosi oprocentowanie na ryczałcie?"

No dobrze, ale jaki jest miernik stopnia przestrzegania prawa? Jak porównać czy ktoś bardziej, czy mniej przestrzega?
                  • negativum Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 13:15
                    sverir napisał:

> "Są Ustawy. Wystarczy się ich trzymać. Może podpowiesz Domańskiemu ile unosi op
                    > rocentowanie na ryczałcie?"
                    >
                    > No dobrze, ale jaki jest miernik stopnia przestrzegania prawa? Jak porównać czy
                    > ktoś bardziej, czy mniej przestrzega?

Weźmy znienawidzone przez np. Trzaskowskiego prawo podwórkowe.
                    Ę, Ą…
                    To nie jest prawo. Na dzielni prawo jest proste. "Jeśli mi nie robisz przykrości, to ja tobie też nie zrobię".

List Witkiewicza do Witkacego po zdaniu przez niego egzaminu:

„Mój stary! Przede wszystkim być absolutnie dobrym człowiekiem, a potem cokolwiek dobrego robić – malować cudowne obrazy, czy rozwozić bułki po Zakopanem, albo gnój oskidować – byleby mieć wzniosłą duszę – to wszystko co stanowi istotną mądrość życia”.

Witkacy obiecał, że jak znowu Rosjanie wejdą do Polski to się zabije, Podciął sobie żyły i zażył truciznę, dla pewności, nad ranem 18 września 1939 roku. Rosja weszła do Polski 17 września.
                    • stefan4 Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 14:01
                      sverir:
                      > No dobrze, ale jaki jest miernik stopnia przestrzegania prawa?
                      > Jak porównać czy ktoś bardziej, czy mniej przestrzega?

negativum:
                      > Weźmy znienawidzone przez np. Trzaskowskiego [...] Ę, Ą… [...] Na dzielni [...]
                      > List Witkiewicza [...]

Nie dowiesz się. Negativum NIGDY nie pisze na temat. Nawet nie wiadomo, czy w ogóle kuma, co to znaczy ,,na temat'', czyli co ma z czym związek, a co nie ma. I tak ciesz się, że na pytanie o mierniki praworządności nie opowiedział Ci o husarzach na konikach polnych, których żony Negativum uwiódł w niejeżdżącym tramwaju poznańskim .

- Stefan
            • x2468 Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 13:43
              Jak zwykle, bezmyślny.
        • sverir Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 12:54
          "Ludzie nie są krowami. Mogą, żyć tam gdzie jest przestrzegane prawo"

Zacytuję znany i lubiany (nie wiadomo dlaczego) czarny charakter z polskiego serialu:
          "Nie mogę znieść widoku bitego człowieka, jeśli bije ktoś inny".

Poniewczasie mogę skomentować - są ludzie, którzy nie mogą żyć w kraju, w którym łamie się prawo. Oczywiście, jeśli to inni to prawo łamią.
          • negativum Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 13:05
            sverir napisał:

> "Ludzie nie są krowami. Mogą, żyć tam gdzie jest przestrzegane prawo"

> Poniewczasie mogę skomentować - są ludzie, którzy nie mogą żyć w kraju, w który
            > m łamie się prawo. Oczywiście, jeśli to inni to prawo łamią.

Poniosło Cię, ale tego nie rozumiem.

x.com/Obywatelska_KO/status/2091820310483894333
            • sverir Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 13:06
              "Poniosło Cię, ale tego nie rozumiem"

Nic nowego. Poczekaj, aż rozpropaguje się pomysł PiS o jeszcze wyższym II progu, z miejsca zaczniesz być gorącym zwolennikiem takich rozwiązań:)
              • negativum Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 13:29
                sverir napisał:

> "Poniosło Cię, ale tego nie rozumiem"
                >
                > Nic nowego. Poczekaj, aż rozpropaguje się pomysł PiS o jeszcze wyższym II progu
                > , z miejsca zaczniesz być gorącym zwolennikiem takich rozwiązań:)

Nie, bardzo mnie martwi to, że kwota wolna od podatku wynosi obecnie tylko 30 000 zł, podczas gdy za Herr Donalda było to tylko koło 3 tys. rocznie. Gdzie jest obiecane 60 000 zł? To pomogłoby np. emerytom, młodym (bo można było by znieść Ustawę o PIT 0% dla młodych).

Byłbym też za niesieniem stawki zdrowotnej. Nie na tym polega, że progi podatkowe 2 czy 3 poziomu są podnoszone do coraz wyżej. PiS powinien walczyć o 60 000 zł, czyli kwotę zapewniającą życie na minimalnym poziomie egzystencjonalnym. A nie obiecywać 180 czy 200 tys. zł i przebijać się z Herr Donaldem. Herr Donald przelicytuje i obieca 250 tys. zł…

5000 zł na rękę miesięcznie nie jest luksusem.
                • boggi_dan Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 14:01
                  Sprawa Romanowskiego wygląda coraz bardziej jak gra w fałszywe tropy, a państwo — rząd, służby i prokuratura — nie przedstawia jednej spójnej wersji. Pewnie było by fajnie przykryć wszystkie afery KO.
                • sverir Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 16:24
                  "Nie, bardzo mnie martwi to, że kwota wolna od podatku wynosi obecnie tylko 30 000 zł, podczas gdy za Herr Donalda było to tylko koło 3 tys. rocznie. Gdzie jest obiecane 60 000 zł? To pomogłoby np. emerytom, młodym (bo można było by znieść Ustawę o PIT 0% dla młodych)."

Ja akurat bardzo się cieszę, że nie zrealizowano jeszcze tej obietnicy, więc poniekąd dobrze się stało. I mam nadzieję, że PiS też tego nie zrealizuje.

Wolałbym mimo wszystko obniżkę VAT, a tymczasem dzięki PiS mamy ją podwyższoną praktycznie na stałe.
                  • stefan4 Co opodatkowywać: pracę czy konsumpcję? 25.08.26, 17:22
                    sverir:
                    > Wolałbym mimo wszystko obniżkę VAT

Spotkałem się z poglądem, który mnie niepokoi, ale nie potrafię go ocenić. Otóż autor (nie wiem już kto, w pierwszej chwili puściłem mimo ucha, a dopiero potem do mnie wróciło) argumentował, że dla zdrowia gospodarki lepiej by było ściągać podatki nie od dochodów tylko od zakupów.
                    A więc PIT (w dół), a VAT (w górę).
                    Czyli: pracuj i zarabiaj spokojnie, nikt Cię za to nie opodatkuje. Zapłacisz, kiedy będziesz zarobek wydawał. To zachęci ludzi do wytężonej pracy; a zniechęci do marnowania owoców pracy innych.

Problem, jaki się od razu nasuwa, to niemożność wspierania nisko zarabiających. Można uchwalić część PITu wolną od podatku, ale trudniej jest uchwalić część VATu wolną od podatku. Więc osoby nisko zarabiające trzeba by wspierać inaczej.

- Stefan
                  • negativum Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 22:14
                    sverir napisał:

> "Nie, bardzo mnie martwi to, że kwota wolna od podatku wynosi obecnie tylko 30
                    > 000 zł, podczas gdy za Herr Donalda było to tylko koło 3 tys. rocznie. Gdzie je
                    > st obiecane 60 000 zł? To pomogłoby np. emerytom, młodym (bo można było by znie
                    > ść Ustawę o PIT 0% dla młodych)."
                    >
                    > Ja akurat bardzo się cieszę, że nie zrealizowano jeszcze tej obietnicy, więc po
                    > niekąd dobrze się stało. I mam nadzieję, że PiS też tego nie zrealizuje.
                    >
                    > Wolałbym mimo wszystko obniżkę VAT, a tymczasem dzięki PiS mamy ją podwyższoną
                    > praktycznie na stałe.

VAT płacą wszyscy, także co z zerowym PIT.
                    Kupujesz wodę, płacisz 23% VAT.
                    Przy tobie jest Miś. Kupujesz pierogi i wodę, która jest warta 7 zł (z VAT).
                    Trzeba być …, nie chcę przeklinać, by opodatkować coś takiego jak zwykła woda stawką 23% VAT.

Podwyższanie progów pułapkowych, kiedy, 12, kiedy 24 a kiedy 32%, to nie jest ta droga. 5000 zł nie wystarcza na wystawne życie przez miesiąc. To dwie recenzje doktoratu miesięcznie.
                    • sverir Re: Gdzie jest Romanowski 26.08.26, 00:44
                      " VAT płacą wszyscy, także co z zerowym PIT."

Ekonomicznie tak, ale nie jestem podatnikiem podatku VAT. A podatnikiem PIT jestem. VAT ponoszę koszt, jak wydaję, więc mogę - żeby nie wykosztować się - mniej wydawać. A żeby mniejszy PIT płacić, to powinienem po prostu mniej zarabiać. Jest że li jakiś sens?

"Trzeba być …, nie chcę przeklinać, by opodatkować coś takiego jak zwykła woda stawką 23% VAT."

8 lat PiS nie zmienił, wcześniej nie zrobiło tego PO, a dziś KO. Prosta sprawa - najlepiej o obniżce podatków gada się w opozycji, a potem trzeba liczyć i okazuje się, że nie tak łatwo zrezygnować z miliardowych wpływów.
                      • boggi_dan Re: Gdzie jest Romanowski 26.08.26, 06:00
                        Wracamy do tematu. Kto, jak nie Waldemar Żurek, miał wysłać PiS-owców za kraty, przyspieszając proces tzw. rozliczeń? Kto jak nie on miał sprowadzić do parteru „neosędziów”, których zwalczał jako aktywista na protestach przeciwko reformie sądownictwa i Zbigniewowi Ziobrze? Od 24 lipca 2025 roku, kiedy Żurek został ministrem sprawiedliwości i prokuratorem generalnym, w sądownictwie narasta chaos, mnożą się przypadki uchylanych wyroków, areszty tymczasowe, mimo szumnych deklaracji. Wciąż mają się dobrze, a główną beneficjentką „drwala” w gabinecie przy Al. Ujazdowskich jest Ewa Wrzosek. Nic dziwnego, że w trosce o własną posadę Żurek posuwa się do gróźb pod adresem prezydenta Karola Nawrockiego.
                      • negativum Re: Gdzie jest Romanowski 26.08.26, 06:09
                        sverir napisał:

> " VAT płacą wszyscy, także co z zerowym PIT."
                        >
                        > Ekonomicznie tak, ale nie jestem podatnikiem podatku VAT. A podatnikiem PIT jes
                        > tem. VAT ponoszę koszt, jak wydaję, więc mogę - żeby nie wykosztować się - mnie
                        > j wydawać. A żeby mniejszy PIT płacić, to powinienem po prostu mniej zarabiać.
                        > Jest że li jakiś sens?

Każdy z nas jest podatnikiem VAT, nawet 10 dziecko kupujące sobie wodę.

> "Trzeba być …, nie chcę przeklinać, by opodatkować coś takiego jak zwykła woda
                        > stawką 23% VAT."
                        >
                        > 8 lat PiS nie zmienił, wcześniej nie zrobiło tego PO, a dziś KO. Prosta sprawa
                        > - najlepiej o obniżce podatków gada się w opozycji, a potem trzeba liczyć i oka
                        > zuje się, że nie tak łatwo zrezygnować z miliardowych wpływów.

Powinni zrównać cenę wody z innymi napojami. Bo dodasz soku i VAT już 5%.
                        Nawet kropelkę.
                        Woda z kranu 8% VAT.

Trzy stawki na wodę :)

Jeszcze bzdurniej wygląda wygląda remont mieszkania. Kupisz samemu farbę materiały płacisz 23% VAT.
                        Ale jak to samo ci zrobi kumpel to już 8% VAT. Bo ci pomalował.
                        • sverir Re: Gdzie jest Romanowski 26.08.26, 09:47
                          "Każdy z nas jest podatnikiem VAT, nawet 10 dziecko kupujące sobie wodę"

Mylisz ekonomiczny koszt z byciem podatnikiem. To nie jest to samo.

"Powinni zrównać cenę wody z innymi napojami. Bo dodasz soku i VAT już 5%"

Wkrótce PiS odzyska władzę. Liczę na to, że wystarczy Ci energii do kontynuacji tej linii także wtedy, gdy będą rządzić ulubieńcy:)
                          • negativum Re: Gdzie jest Romanowski 26.08.26, 11:44
                            sverir napisał:

> "Każdy z nas jest podatnikiem VAT, nawet 10 dziecko kupujące sobie wodę"
                            >
                            > Mylisz ekonomiczny koszt z byciem podatnikiem. To nie jest to samo.

Każdy płaci podatki. I to wielokrotnie. Pracujesz masz PIT. Z tego co Ci zostaje masz VAT.

> "Powinni zrównać cenę wody z innymi napojami. Bo dodasz soku i VAT już 5%"
                            >
                            > Wkrótce PiS odzyska władzę. Liczę na to, że wystarczy Ci energii do kontynuacji
                            > tej linii także wtedy, gdy będą rządzić ulubieńcy:)

Mam taką nadzieję.
                            • sverir Re: Gdzie jest Romanowski 26.08.26, 18:54
                              " Każdy płaci podatki. I to wielokrotnie. Pracujesz masz PIT. Z tego co Ci zostaje masz VAT."

Nie jestem podatnikiem podatku VAT, jeśli nie wykonuję czynności nim opodatkowanych.
                              • negativum Re: Gdzie jest Romanowski 26.08.26, 19:14
                                sverir napisał:

> " Każdy płaci podatki. I to wielokrotnie. Pracujesz masz PIT. Z tego co Ci zost
                                > aje masz VAT."
                                >
                                > Nie jestem podatnikiem podatku VAT, jeśli nie wykonuję czynności nim opodatkowa
                                > nych.

Żyjesz w dziupli?
    • pies.na.czarnych Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 16:41
      🤡 forum.gazeta.pl/forum/w,28,180216573,180216573,dzie_je_Marcin.html
    • boggi_dan Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 20:41
      Krzysztof Rutkowski włącza się w poszukiwania byłego wiceministra sprawiedliwości Marcina Romanowskiego. Celebryta wyznaczył wysoką nagrodę finansową za wskazówki dotyczące miejsca zamieszkania polityka i twierdzi, że przebywa on na terenie Rumunii. Krzysztof Rutkowski oferuje 10 tys. dolarów nagrody za wskazanie miejsca pobytu Marcina Romanowskiego. Biuro Rutkowski nie posiadało latami wymaganej licencji MSWiA na świadczenie usług detektywistycznych. Rutkowski , karany przestępca -detektyw rusza na pomoc Tuskowi.

Z odpowiednią fryzurą🙉

Rutkowski+Giertych+Żurek = 😭
      • negativum Re: Gdzie jest Romanowski 25.08.26, 21:20
        boggi_dan napisał:

> Krzysztof Rutkowski włącza się w poszukiwania byłego wiceministra sprawiedliwoś
        > ci Marcina Romanowskiego. Celebryta wyznaczył wysoką nagrodę finansową za wskaz
        > ówki dotyczące miejsca zamieszkania polityka i twierdzi, że przebywa on na tere
        > nie Rumunii. Krzysztof Rutkowski oferuje 10 tys. dolarów nagrody za wskazanie m
        > iejsca pobytu Marcina Romanowskiego.

To mało, bo Herr Donald oferuje wóz strażacki.
        I nie ma to bo nie ja bo za to płacę urzędnikom. Płacę, ale w podatkach.

Jan Grabiec @JanGrabiec
        Która gmina jako pierwsza złapie Romanowskiego dostanie wóz strażacki 🚒
        x.com/JanGrabiec/status/1867621254565343499

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka