Dodaj do ulubionych

Od jutra rusza edukacja zdrowotna

31.08.26, 20:29
Wraz z protestem nauczycieli. Nauczyciele i pracownicy oświaty z całego kraju zjawili się w poniedziałek w centrum stolicy. O godzinie 11 przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów w Warszawie rozpoczęła się manifestacja zorganizowana przez ZNP pod hasłem "Politycy do tablicy". Związkowcy domagają się realizacji złożonych obietnic płacowych i ostrzegają, że to element szerszego pogotowia protestacyjnego.wiadomosci.wp.pl/nauczyciele-uderzaja-w-premiera-tlum-pokazal-czerwone-kartki-7324359614392352a
Obserwuj wątek
    • negativum Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 31.08.26, 21:08
      Można i dzieci wysyłać na Marsa z kosmodromu Herr Donalda.
      W moim przypadku wprowadzenie religii (jakiejkolwiek) do szkół, skończyło się wagarowaniem.

Od "edukacji zdrowotnej" jest biologia i WF. Nie mają elementów indoktrynacji. W piątej klasie biologica przeginała. Dała mi 2 na koniec, ale się odwołałem. Była na okresie próbnym, efekt ona wyleciała, dostałem pięć za rok.

Nie była zbyt elokwentna. Trafiła do LO, nie mojego, ale tam mi się podobała dziewczyna (z którą mam kontakt do dziś, nawet wspólne dziecko). Ona tam była w nowej szkole. Chciała mnie odpytywać. Odpowiadałem, ale nie było mnie w dzienniku. Chciała wstawić 5 ale mego nazwiska nie było w dzienniku.

Po maturze nie wiedziałem co chcę robić. To poszedłem do studium. Była tam kobieta mrożąca krew w żyłach. Nie wszystkich - była siostrą starszą mej dziewczyny. Tej samej co chce się ze mną spotkać, ale bez męża :)
      Gadałem z nią po imieniu. Nikt nie wiedział, ale z jej siostrą wyprawiałem cuda.
      Trwało ta latami, aż przyszła Żydówka, z którą się związałem na 15 lat. A właściwie wieczność, bo dalej jesteśmy ze sobą. To Ona mnie ułożyła.

Edukacja zdrowotna nich rusza. Ale nie wróże jej sukcesu. Ale to tylko moje przemyślenia.
      • hana2 Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 31.08.26, 21:27
        "chce się ze mną spotkać, ale bez męża"

A ty Negatyw masz męża?
        • negativum Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 31.08.26, 21:31
          hana2 napisała:

> "chce się ze mną spotkać, ale bez męża"
          >
          > A ty Negatyw masz męża?

Lubię kobiety… Ale bez przesady. Męża to ma Herr Donald.
    • boggi_dan Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 31.08.26, 21:32
      Był projekt, mowa w "100 konkretach" było osobiste zobowiazanie z listopada 2024.
      Projekt, pod którym podpisało się 250 tys. osób, przecież to elektorat PO. Nie dajmy się zwieść nauczycielom. Teraz jest to protest socjalny. Poprzednio, za czasów PiS, był protest polityczny.
      • negativum Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 31.08.26, 21:50
        boggi_dan napisał:

> Był projekt, mowa w "100 konkretach" było osobiste zobowiazanie z listopada 202
        > 4.
        > Projekt, pod którym podpisało się 250 tys. osób, przecież to elektorat PO. Nie
        > dajmy się zwieść nauczycielom. Teraz jest to protest socjalny. Poprzednio, za c
        > zasów PiS, był protest polityczny.

Mnie to nie rusza. Jaśka mnie rusza :)
        • boggi_dan Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 31.08.26, 22:03
          No wiesz, ty masz inne piorytety😁 Być nauczycielem, to ciężki kawałek chleba, codziennie trzeba opanować w klasie (plus minus )30 indywidualistów, wybitnych, tak przynajmniej twierdzą rodzice, wysłuchać pretensji rodziców, którzy często konfrontują się z nauczycielem, kto z nich ważniejszy, a proces wychowawczy poprowadzić tak, żeby wiedza weszła do głów i tych zdolnych i tych przeciętnych. Sprawdzić tysiące wypracowań, opracować testy,sprawdziany, wydrukować itd. Zorganizować wycieczkę i z lękiem czekać jej końca, żeby nic drastycznego się nie stało, mimo pomysłów zaskakujących uczniów. Wiem coś o tym, bo mam znajomą nauczycielkę. Nawet dwie bo jedna za płotem.
          • negativum Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 31.08.26, 22:29
            boggi_dan napisał:

> No wiesz, ty masz inne piorytety😁 Być nauczycielem, to ciężki kawałek chleba,
            > codziennie trzeba opanować w klasie (plus minus )30 indywidualistów, wybitnych,
            > tak przynajmniej twierdzą rodzice, wysłuchać pretensji rodziców, którzy częst
            > o konfrontują się z nauczycielem, kto z nich ważniejszy, a proces wychowawczy p
            > oprowadzić tak, żeby wiedza weszła do głów i tych zdolnych i tych przeciętnych.

Nauczanie podstawowe, to przedszkole (ale się uważają za nauczycieli). Pomagałem złożyć Żonie pracę końcową na 5 stron.
            Typu, jak mówi koń, jak mówi krowa…

Moja praca to 125 stron. Nie było tam o buuuuuuuuuu.

Sytuacja się komplikuje od szkoły podstawowej wzwyż. Ale nie w przedszkolu. Tum ci wystarczą 3 semestry i jesteś nauczycielem. Byleś dobrze płacił czesne.
      • stasi1 Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 01.09.26, 07:30
        W zasadzie tak. Terazx chodzi o pieniądze, poprzednio nauczycielom nie podobał się Czarnek
    • hana2 Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 01.09.26, 07:01
      I się zaczęło. Wszystko nowe. Szkoła podstawowa i szkoła średnia.
    • boggi_dan Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 03.09.26, 11:54
      Wraz z początkiem nowego roku szkolnego w niektórych placówkach lekcje zaczynają się już o godzinie 7 lub 7:10 rano, co wywołało falę oburzenia wśród rodziców w sieci. Jak wynika z publikowanych przez rodziców planów zajęć, w niektórych placówkach dzieci muszą stawiać się w klasach o świcie. I to nawet w przedszkolach. Jak za komuny wstaje nowy świt ruszamy do pracy.
      • negativum Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 03.09.26, 12:16
        boggi_dan napisał:

> Wraz z początkiem nowego roku szkolnego w niektórych placówkach lekcje zaczynaj
        > ą się już o godzinie 7 lub 7:10 rano, co wywołało falę oburzenia wśród rodziców
        > w sieci. Jak wynika z publikowanych przez rodziców planów zajęć, w niektórych
        > placówkach dzieci muszą stawiać się w klasach o świcie. I to nawet w przedszkol
        > ach. Jak za komuny wstaje nowy świt ruszamy do pracy.

Całe życie chodziłem do szkoły na 7:10.
        Robiłem odbitki do 5 rano. A potem do szkoły.

U mnie na dzielni jest szkoła, która miała klasy do M. Do której chodzisz do M. Gierek się postarał. Każda po 35 uczniów. Szkoła tętni.

Boiska na ruch. Czynne całą dobę.
        • mateusz.urbanski Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 03.09.26, 12:39
          Niemożliwe! Do szkoły chodziłeś?
          Przecież od urodzenia jesteś geniuszem🤣
          • negativum Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 03.09.26, 13:01
            mateusz.urbanski napisał:

> Niemożliwe! Do szkoły chodziłeś?
            > Przecież od urodzenia jesteś geniuszem🤣

…?
            Do szkoły chodziłem, a na zajęcia chodziłem do innej. Dziewczyna mi się podała z innej. I podoba…

Jedna sunia doniosła na mnie. Facet nie chodzi do szkoły przez 5 miesięcy. Na to jej dyrektor odpowiedziała, nie ma musu chodzenia do szkoły - trzeba mieć wiedzę. Trzy dni nieuprawione, skreślenie z listy uczniów. Mnie się zdążało pięć miesięcy.
            Jak był problem, to komis.
            Mateuszu, chodzisz w kieracie…
          • stefan4 Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 03.09.26, 13:02
            mateusz.urbanski:
            > Niemożliwe! Do szkoły chodziłeś?

Jeszcze nadal chodzi. Przecież wyraźnie napisał, że ,,całe życie''.

- Stefan
        • boggi_dan Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 03.09.26, 12:56
          negativum napisał:

> boggi_dan napisał:
          >
          >
          > Całe życie chodziłem do szkoły na 7:10.
          > Robiłem odbitki do 5 rano. A potem do szkoły.
          >
          > U mnie na dzielni jest szkoła, która miała klasy do M. Do której chodzisz do M.
          > Gierek się postarał. Każda po 35 uczniów. Szkoła tętni.
          >
          > Boiska na ruch. Czynne całą dobę.
          >
          > Serio? Za komuny rano wstań, Zjedz margarynę, udaj pan.Idź do pracy, weź gazetę ,I poczytaj o planecie. Zrób zakupy, stań w ogonku,I pomyśl o swoim domku.Kup papierosy, wypij piwo, I tak przeżyjesz życie miło.
          • negativum Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 03.09.26, 13:14
            boggi_dan napisał:

> negativum napisał:
            >
            > > boggi_dan napisał:
            > >
            > >
            > > Całe życie chodziłem do szkoły na 7:10.
            > > Robiłem odbitki do 5 rano. A potem do szkoły.
            > >
            > > U mnie na dzielni jest szkoła, która miała klasy do M. Do której chodzisz
            > do M.
            > > Gierek się postarał. Każda po 35 uczniów. Szkoła tętni.
            > >
            > > Boiska na ruch. Czynne całą dobę.
            > >
            > > Serio? Za komuny rano wstań, Zjedz margarynę, udaj pan.Idź do pracy, weź
            > gazetę ,I poczytaj o planecie. Zrób zakupy, stań w ogonku,I pomyśl o swoim domk
            > u.Kup papierosy, wypij piwo, I tak przeżyjesz życie miło.

Piwa nie było :)
            W LO była wycieczka w góry. Zero piwa. Gnałem po górach w jedną stronę 15 km. Piwo kupiłem po ~1.5 zł Sprzedawałem je po 5-6 zł. Reszta moja.

Na lekcjach miałem butelkę mleka. Otwarcie połażonym na biurku (1 litr z aluminiowym kapslem) . Teraz młodzi miały problemy.
            Nie mam żadnych zeszytów. Mam jeden z wirusologii.

Moja widziała to. Dlatego mnie dalej kocha.
      • m.c.hrabia Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 03.09.26, 12:17
        Lekcje od 7:10 na szkolnych planach są w pełni legalne w świetle polskiego prawa oświatowego.
      • stasi1 Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 03.09.26, 15:45
        Ale co w zamian byś proponował?i co byś na to poradził?
        • negativum Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 03.09.26, 16:41
          stasi1 napisał:

> Ale co w zamian byś proponował?i co byś na to poradził?

Dzieci aż tytle nie mamy, co latach 80tych.
          Od 8mej byłoby uczciwie. Jaruzel musiał pomieścić w jednej szkole ponad 6000 dzieci. Dlatego klasy do M, lub nawet N. Teraz tyle dzieci nie ma.

Z edukacją zdrowotną, uczyliśmy się jej na podwórku.
    • mazala2 Re: Od jutra rusza edukacja zdrowotna 03.09.26, 17:13
      boggi_dan napisał:

> Wraz z protestem nauczycieli. Nauczyciele i pracownicy oświaty z całego kraju zjawili się w poniedziałek w centrum stolicy. O godzinie 11 przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów w Warszawie rozpoczęła się manifestacja zorganizowana przez ZNP pod hasłem "Politycy do tablicy". Związkowcy domagają się realizacji złożonych obietnic płacowych i ostrzegają, że to element szerszego pogotowia protestacyjnego.wiadomosci.wp.pl/nauczyciele-uderzaja-w-premiera-tlum-pokazal-czerwone-kartki-7324359614392352a

Wysłuchałem pierwszej lekcji i szczerze powiem, że mi się spodobało. Szczególnie wstępne warsztaty przy zasłoniętych oknach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka