Dodaj do ulubionych

Szczegóły piątkowych zeznan Kulczyka

IP: *.aster.pl 02.12.04, 14:21
w prokuraturze o 15:00 w TVN 24.
Obserwuj wątek
    • Gość: ws Re: Szczegóły piątkowych zeznan Kulczyka IP: *.aster.pl 02.12.04, 15:16
      reszta w Faktach o 19:30 i Prześwietleniu o 20:30
    • witek.bis Re: Szczegóły piątkowych zeznan Kulczyka 02.12.04, 15:24
      Cholera! Spóźniłem się! Ale bardzo mi się spodobało to, jak Kulczyk prezydenta
      nazywa. „Prezio!” Dla mnie bomba! „Duży pałac” już znałem. Może mniej
      dowcipnie, ale na pewno nie mniej trafnie. Pałac rzeczywiście ogromny – Prezio
      w nim ledwo do klamek doskakuje. No, to Fakty będą mieć dzisiaj widownię!
      • Gość: ws Re: Szczegóły piątkowych zeznan Kulczyka IP: *.aster.pl 02.12.04, 15:27
        Bylo też tam fajne określenie premiera "Zarządca Folwarku" (chyba bo nie
        zdązyłem doczytać). W przypadku Millera pewnie chodziło o folwark zwierząt,
        oczywiście z przewagą świnek.
    • bryt.bryt ilu w Rosji jest wiceministrow? (i inne pytania) 02.12.04, 17:01
      Po ujawnieniu zeznan cisna sie na usta rozne pytania. Pozwole sobie zadac tylko
      kilka, pierwszych z brzegu.

1) Kulczyk wiedzial tylko, ze jedzie do Wiednia na spotkanie z rosyjskim
      wiceministrem zajmujacym sie eneretyka.
      Pytanie1: Ilu w Rosji jest wiceministrow zajmujacych sie energetyka?
      Pytanie2: Jak wielki gracz w energetyce moze nie znac wiceministra(ow)
      odpowiadajacego(ych) za energetyke w panstwie, ktore rozdaje karty w tej sferze
      w Europie?

2) Kulczyk zorientowal sie, ze ma do czynienia z Aglanowem dopiero po
      przeczytaniu wizytowki.
      Pytanie1: Czy Alganow bardzo sie zmienil od czasow afery Olina?
      Pytanie2: Jezeli Alganow jest nadal podobny do Alganowa, dlaczego pan Doktor
      rozpoznaje go tak pozno, skoro kazde dziecko w Polsce wie, jak wyglada Alganow?

3) Kulczyk stwierdza, ze na pytanie o spotkanie jasnogorskie odpowie przed
      prokuratorem w Czestochowie.
      Pytanie1: Czy Kulczyk moze nie odpowiedziec na pytanie prokuratora, w sytuacji,
      kiedy (teoretycznie) odpowiedz nie naraza go (ani jego bliskich) na
      odpowiedzialnosc karna?
      • witek.bis Re: ilu w Rosji jest wiceministrow? (i inne pytan 02.12.04, 17:24
        Bardzo zasadne pytania. Ja pozwolę sobie dodać dwa następne:
        1)Czy Kuna i Żagiel od dawna specjalizują się w organizowaniu spotkań z
        rosyjskimi wiceministrami?
        2)Czy rosyjscy wiceministrowie zawsze spotykają się z petentami właśnie w
        Wiedniu?
        • bush_w_wodzie to jeszcze ja 02.12.04, 17:29
          1) jak to sie stalo ze sposrod trzech doradcow kuclzyka w wiedniu wszyscy znali
          alagnowa od przynajmniej 10 lata a modecki od dziecka? i zaden mu o tym nie
          powiedzial?

2) czy na wiedenskim spotkaniu byla mowa o marku dochnalu ktory na zlecenie
          rao-jes interesowal sie polska energetyka

3) co konkretnie alganow powiedzial o lapoce dla kaczamrka i giereja i czy
          okreslil kwote

4) czy to kulczyk holding kupowal akcje pkn orlen 8 i 11 lutego 2002?
          • bryt.bryt Wieden - cd 02.12.04, 17:54
            bush_w_wodzie napisał:

> 1) jak to sie stalo ze sposrod trzech doradcow kuclzyka w wiedniu wszyscy
            znali
            > alagnowa od przynajmniej 10 lata a modecki od dziecka? i zaden mu o tym nie
            > powiedzial?

Ktos cos Kulczykowi musial mowic, bo Kulczyk zeznal, ze zwykle dostaje przed
            spotkaniem kartke z krotka informacja o "partnerze" ("zeby wygladac na dobrze
            poinformowanego"). Mozna by sie zapytac, czy w Wiedniu z kartki w tajemniczy
            sposob wyparowalo imie i nazwisko "partnera"?
            Z drugiej strony - jesli Kulczyk porusza sie w biznesie jak we mgle (zwykle nie
            zna swoich rozmowcow, bo ma ich tak wielu), to moze wcale nie on pociaga za
            sznurki? Moze jest tylko posrednikiem? Tylko dla kogo? :-)
          • witek.bis Re: to jeszcze ja 02.12.04, 17:58
            bush_w_wodzie napisał:
            > 4) czy to kulczyk holding kupowal akcje pkn orlen 8 i 11 lutego 2002?
            Albo sprzedawał je 7 lutego? ;)
            • Gość: ws Re: to jeszcze ja IP: *.aster.pl 02.12.04, 18:12
              Witek, na Boga, powagi ociupinę:))))
              • witek.bis Re: to jeszcze ja 02.12.04, 18:32
                Ale to akurat było serio! (niepotrzebnie wkleiłem to „oczko”). Nie wiem jak w
                tych dniach zachowywał się kurs akcji Orlenu, ale tak sobie kombinuję, że o ile
                8 lutego wszyscy inwestorzy mieli te same szanse (o zatrzymaniu Modrzejewskiego
                wiedzieli od poprzedniego wieczora i mogli przewidzieć spadek kursu), to 7
                lutego tylko nieliczni wtajemniczeni mogli taki spadek przewidzieć i sporo tych
                papierów sprzedać, by następnego dnia odkupić je po niższej cenie. Z zeznań
                Siemiątkowskiego wynika, że taką osobą mogła być wyłącznie pani prokurator
                Kalinowska ;) Mam z tym tylko jeden problem – ja się zupełnie nie znam na
                giełdzie. Mam też jedną nadzieję – że transakcje zawierane w tych dniach
                zostały już dokładnie prześwietlone. Chociaż po sprawie Ungiera to nic mnie już
                nie zaskoczy.
                Pozdrawiam!
                • Gość: ws Re: to jeszcze ja IP: *.aster.pl 02.12.04, 19:01
                  Sądzę, że bardzo niewiele osób bylo w stanie przewidzieć spadek kursu, więcej,
                  sądzę, że też bardzo niewiele osób ten spadek zdyskontowało w poźniejszym
                  czasie. Najprawdopodobniej jedynie pan K. upiekł wtedy dwie pieczenie, nabył
                  akcje po znacznie niższej cenie zwiększając znacznie swoje udziały w Orlenie i
                  zaczął grać "pierwsze skrzypce" w radzie nadzorczej.
                  Coś mi sie wydaje, że ta pani Kalinowska, ktora miała być tak świetnie
                  poinformowana oraz okazała się prawdziwym rekinem gieldowym, w tym czasie
                  musiała inaczej się nazywać i pewnie za zrządzeniem czarodziejskiej różdżki do
                  nie poznania zmienić swoją posturę.
                  Transakcje te może i zostały prześwietlone, ale obstaję raczej przy tym, że do
                  tego nie doszło.
                  Pozdrawiam
                • bush_w_wodzie hehehehe... 02.12.04, 19:23
                  > Ale to akurat było serio! (niepotrzebnie wkleiłem to „oczko”). Nie
                  > wiem jak wtych dniach zachowywał się kurs akcji Orlenu,

poswiecilem temu bardzo niepopularny watek :D. liczby wykresy itp.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=17507602&a=17507602
                  > ale tak sobie kombinuję, że o ile
                  > 8 lutego wszyscy inwestorzy mieli te same szanse
                  > (o zatrzymaniu Modrzejewskiego
                  > wiedzieli od poprzedniego wieczora i mogli przewidzieć spadek kursu),

a 8 kurs akurat wzrosl o ponad 5% :D. dzieki 2 gigantycznym transakcjom po 1%
                  akcji pkn kazda. prorok jakis za tym stal ze znalazl sprzedawce i zgromadzil 40
                  mln usd?

to 7
                  > lutego tylko nieliczni wtajemniczeni mogli taki spadek przewidzieć i sporo tych
                  >
                  > papierów sprzedać, by następnego dnia odkupić je po niższej cenie.

he he. 7-go akcje spadaly od rana ale obrot nie byl za duzy i nie bylo
                  transakcji pakietowych

• witek.bis Re: hehehehe... 02.12.04, 19:31
                    Coś mi mówiło, że wypowiadając się na ten temat mogę się ździebko wygłupić.
                    Zaraz zajrzę na Twój "niepopularny" wątek i trochę się dokształcę.
                    Pozdrowienia
        • bryt.bryt tajemnice Wiednia? 02.12.04, 17:49
          witek.bis napisał:

> 2)Czy rosyjscy wiceministrowie zawsze spotykają się z petentami właśnie w
          > Wiedniu?

Idac dalej mozna zaczac sie zastanawiac, skad zbieznosc miejsca spotkania z
          miejscem dawniejszego "urzedowania" pana "Baraniny". Ale to tylko fantazja.
          • bush_w_wodzie wieden 02.12.04, 19:32
            moze to bez zwiazku ale pamietam ze jeszcze w latach 80-tych slyszalem ze wieden
            byl glowna baza wypadowa kgb na zachodzie. to dosyc zreszta naturalne zwazajac
            na historie (powojenna) geografie i niski poziom agresji austriackich sluzb
            specjalnych
    • witek.bis Trochę klasyki 02.12.04, 19:50
      Okazuje się, że Kulczyk też był nachlany, chociaż poinformował o tym
      prokuraturę trochę oględniej niż Rywin. Ale ja wreszcie zaczynam tych
      wszystkich świadków trochę rozumieć - jak oni mogą cokolwiek pamiętać?
      • Gość: ws Re: Trochę klasyki IP: *.aster.pl 02.12.04, 20:37
        Dobrze, że chociaz to pamietają, że byli nachlani. Ale by był dramat, gdyby nic
        nie pamietali!!!!:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka