pereop 04.01.05, 12:04 Jutro tj 5.01.2005 na tvn7 o 2010 polecam film - Ostateczne rozwiązanie - ku przestrodze dla wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cechatehace Re: przestroga 05.01.05, 22:06 Taaaa, te rozmowy przypominały bardzo niektóre z tych, które tu mozna przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
shanti Re: przestroga 05.01.05, 23:24 no, to podaj , które? film fabularny- zródłem wiedzy historycznej , gratuluje; jak w swej zawodóce bedziecie pzrerabiac starozytna Grecje idz na Troje, itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: przestroga 06.01.05, 08:23 po pierwsze: troja z powodu braku jednoznacznych faktów historycznych jest przede wszystkim mitem - więc o jakiej nauce historii o niej mówisz? po drugie: film nie jest źródłem wiedzy - ale jako że do ogromnej części trudno w ogóle dotrzeć żeby czytali ksiązki to właśnie po to powstają takie filmy aby mimo wszystko dotrzeć do większej liczby ludności i chociaż spróbować skłonić do myślenia na jakiś temat - choćby do sięgnięcia na dany temat do książek które szerzej traktują o sprawach przedstawionych w filmie. po trzecie: podstawy historyczne w przypadku tego filmu są o niebo lepsze niż w przypadku zaproponowanej przez ciebie do porównania Troi - bo Troja to bardziej mit - a konferencja w Wansee o której mówił film proponowany przeze mnie to FAKT - zresztą z twojej odpowiedzi sugeruję że nie obejrzałeś - cóż twoja wola Odpowiedz Link Zgłoś
maaax Re: przestroga 06.01.05, 08:33 wróccie sie chłopcze do gimanzjum (?). liceum(?) i poczytaj o takim panu H.Schliemannie, a potem popros, aby ktos tobie poczytał ksiazki Wipszyckiej- Bravo (bo nielatwym jezykiem pisane) itd itd , a potem zabieraj głos w sprawach dot. historii starozytnej, OK? Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: przestroga 06.01.05, 08:40 o ile wiem to książki wipszyckiej bravo nie obowiązują w gimnazjum czy liceum - ale może gdzieś są - zresztą do gimnazjum nie chodziłem bo za moich czasów takiej instytucji nie było ;)) poza tym chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi więc napiszę jaśniej - nie kwestionuję istnienia troi - za to kwestionuję wszelkie spekulacje odnośnie jej upadku - wojny z nią itd - bo przebieg tych wydarzeń znany zapewne i tobie to przede wszystkim mit a nie prawda historyczna której źródła greckie nam nie dostarczają - i film Troja jest właśnie przede wszystkim oparty na micie a nie na faktach których nie ma i których ustalenie graniczyło by z cudem Odpowiedz Link Zgłoś
pereop to na temat 06.01.05, 08:27 proponowanego filmu - a właściwie wydarzeń które dopiero nastąpiły po konferencji w wansee na masową skalę www.merlin.com.pl/frontend/towar/390566 czy takie źródło historyczne jest lepsze niż film? Odpowiedz Link Zgłoś