Dodaj do ulubionych

przestroga

04.01.05, 12:04
Jutro tj 5.01.2005 na tvn7 o 2010 polecam film - Ostateczne rozwiązanie - ku
przestrodze dla wszystkich...
Obserwuj wątek
    • cechatehace Re: przestroga 05.01.05, 22:06
      Taaaa, te rozmowy przypominały bardzo niektóre z tych, które tu mozna przeczytać
      • shanti Re: przestroga 05.01.05, 23:24
        no, to podaj , które?
        film fabularny- zródłem wiedzy historycznej , gratuluje;
        jak w swej zawodóce bedziecie pzrerabiac starozytna Grecje idz na Troje, itd itd
        • pereop Re: przestroga 06.01.05, 08:23
          po pierwsze: troja z powodu braku jednoznacznych faktów historycznych jest
          przede wszystkim mitem - więc o jakiej nauce historii o niej mówisz?
          po drugie: film nie jest źródłem wiedzy - ale jako że do ogromnej części trudno
          w ogóle dotrzeć żeby czytali ksiązki to właśnie po to powstają takie filmy aby
          mimo wszystko dotrzeć do większej liczby ludności i chociaż spróbować skłonić do
          myślenia na jakiś temat - choćby do sięgnięcia na dany temat do książek które
          szerzej traktują o sprawach przedstawionych w filmie.
          po trzecie: podstawy historyczne w przypadku tego filmu są o niebo lepsze niż w
          przypadku zaproponowanej przez ciebie do porównania Troi - bo Troja to bardziej
          mit - a konferencja w Wansee o której mówił film proponowany przeze mnie to FAKT
          - zresztą z twojej odpowiedzi sugeruję że nie obejrzałeś - cóż twoja wola
          • maaax Re: przestroga 06.01.05, 08:33
            wróccie sie chłopcze do gimanzjum (?). liceum(?) i poczytaj o takim panu
            H.Schliemannie, a potem popros, aby ktos tobie poczytał ksiazki Wipszyckiej-
            Bravo (bo nielatwym jezykiem pisane) itd itd , a potem zabieraj głos w
            sprawach dot. historii starozytnej, OK?
            • pereop Re: przestroga 06.01.05, 08:40

o ile wiem to książki wipszyckiej bravo nie obowiązują w gimnazjum czy liceum -
              ale może gdzieś są - zresztą do gimnazjum nie chodziłem bo za moich czasów
              takiej instytucji nie było ;))
              poza tym chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi więc napiszę jaśniej - nie
              kwestionuję istnienia troi - za to kwestionuję wszelkie spekulacje odnośnie jej
              upadku - wojny z nią itd - bo przebieg tych wydarzeń znany zapewne i tobie to
              przede wszystkim mit a nie prawda historyczna której źródła greckie nam nie
              dostarczają - i film Troja jest właśnie przede wszystkim oparty na micie a nie
              na faktach których nie ma i których ustalenie graniczyło by z cudem
        • pereop to na temat 06.01.05, 08:27
          proponowanego filmu - a właściwie wydarzeń które dopiero nastąpiły po
          konferencji w wansee na masową skalę

www.merlin.com.pl/frontend/towar/390566
          czy takie źródło historyczne jest lepsze niż film?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka