Gość: Gall Nihil novi IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.01.05, 10:43 Od kilku lat biorę udział w organizowaniu takich imprez za pieniądze firm farmaceutycznych. Nie tylko polskich. Najbardziej utkwiła mi w pamięci konferencja dermatologów w Myślęcinku k. Bydgoszczy. Proszę państwa: budżet tej czterogodzinnej wyżery wyniósł ok 2 mln zł, a trwała ona ok 3,5 godz! Takiej ilości jedzenia i alkoholu jak została tam spożyta nigdy nie widziałem na oczy, a wszystko za darmo! Na ten czas firmy wynajęły sobie fragment parku krajobrazowego (będącego oazą ciszy i spokoju, heh). Wszyscy uczestniczący w niej lekarze wrócili do swoich bydgoskich hoteli po występach teatru Roma i Michała Milowicza, pijani jak szczury. Od tamtego dnia korzystam z usług znachora ;) Odpowiedz Link Zgłoś
johndoe Re: Nihil novi 20.01.05, 14:24 Gość portalu: Gall napisał(a): > Od kilku lat biorę udział w organizowaniu takich imprez za pieniądze firm > farmaceutycznych. Nie tylko polskich. to dowiedz sie jeszcze ile polpharma /i tylko polpharma/ zaplacila za bal w palacu w wilanowie jesienia 2004. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: 80.51.254.* 20.01.05, 10:44 Do łpaty ich i do ciężkiej roboty przy remontach zadłużonych szpitali !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiarz Tajemnica poliszynela IP: *.amwaw.edu.pl 20.01.05, 10:51 Pracowałem w KCH i NFZ i dokładnie wiem jak sprawa wygląda, odwiedziny przedstawicieli firm farmaceutycznych, firm dystrybuujących sprzęt ortopedyczny i tych za których działalnośc płaci pośrednio podatnik. Organizacja konferencji, szkoleń z których nic nie wynika poza promowaniem konkretnego produktu. Powiązania urządników z firmami, dyrektorzy i prezesi , którzy poprzednio pracowali w Firmach Farmaceutycznych, (Nauman, Krawczyk), udziały w niepublicznych ZOZ otrzymujących niespodziewane wysoki kontrakty bez konkursów (Kobieta+50). Korupcja nieokiełznana. I wszyscy wszystko wiedzą , i nic sie nie dzije. Kolejni prezesi, ministrowie - kasa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shit ustawa? brak ustawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 10:51 ustawa o lobbyngu jest konieczna! a pozatym w elitach finansowych zawsze zasiadaly i zasiadac beda podejrzane (delikatnie mowiac) typy, jak to np. w USA Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: ustawa? brak ustawy? 20.01.05, 11:20 Tak, ale nie widzisz że im na tym nie zależy, bo ciągną z tego same korzyści? Może dopiero przed samymi wyborami się taka ustawa pojawi, by zabłysnąć przed wyborcami i nabić trochę punktów procentowych;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re:wiceprezesa NFZ nie stać na opłaty - z czego IP: *.233.233.94.devs.futuro.pl 20.01.05, 11:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helll co do kuligu nie mam nic -trzeba promować polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:17 Raczej trzeba sie zastanowić dlaczego zwykłych lekarzy odwiedza codziennie wielu przedstawicieli firm zagranicznych - i zamiast polskich firm zarabiaja amerykanie czy inni może lepiej zebyśmy to my zarobili nie obcy , A przeciez nasze leki nie są gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józek S. Firmy przedające sprzęt medyczny też "sponsorują" IP: 195.205.251.* 20.01.05, 11:17 To jest wielka granda za miliardy dolarów. Za leki kosztują na zachodzie 1 euro my płacimy sto. Przetarzały sprzęt medyczny, urządzenia na których utrzymanie nikt nie ma pieniędzy kupują trzy - pięć razy drozej niż na zachodzie szpitale, przychodnie a my za to płacimy brakiem pienniędzy na prawdziwe leczenie ludzi. Kto przerwie ten tragiczny proceder? Nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWG Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.77.classcom.pl 20.01.05, 11:40 Patrzcie - ależ oni promują te LEKI ZA ZŁOTÓWKĘ !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bom Do p. ministra Balickiego IP: *.sasiedzi.pl 20.01.05, 11:53 W tej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest natychmiastowa dymisja (oczywiście po sprawdzeniu prawdziwości zarzutów) panów wiceprezesów - oczywiście bez żadnych odpraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niby śmieszka Alem się uśmiała panie Balicki!!! IP: 156.17.101.* 20.01.05, 12:04 Śmieszy mnie wypowiedź Balickiego, wszak był już ministrem zdrowia, a sprawa jest stara jak świat. Przed laty sponsoringiem obejmowane były również wszelkie zjazdy naukowe, co nazywało się wspieraniem nauki polskiej. Pieniądze były dawane w zależności od ilości i "jakości" uczestników. Dziś tylko nieliczne, te wybrane i opłacające się. Odwiedzani lekarze niegdyś dostawali spore dawki leków-"próbek nie do sprzedaży" i nie ukrywajmy, ale te leki wspomagały najbiedniejszych pacjentów, za co byli ogromnie wdzięczni. Dziś skończyło się sponsorowanie nauki polskiej (a może w wielu przypadkach raczej "nauki"?), leków-próbek praktycznie nie ma, o zakupie jakiejś aparatury do szpitala mowy nie ma. Obecnie, po rozpoznaniu marketingowym i stwierdzeniu, że taki sponsoring niewiele przynosi korzysći trudno u firm farmaceutycznych wyprosić choćby 5 tysięcy PLN nawet na międzynarodowy zjazd. Dziś firmy sprawdzają ile recept zostało wypisanych na ich lek, wówczas można ewentualnie liczyć na jakiś akt łaski, bardzo skromny zresztą. Teraz firmy wzięły się za decydentów od których zależy popyt na ich leki. Wszyscy odpowiedzialni za taką sytuację w Polsce udają, że to dla nich coś nowego i że przyglądają się problemowi oraz próbują coś z tym zrobić, ale konia z rzędem temu, kto uwierzy, że to prawda. Przecież ktoś musi na tym korzystać, inaczej taki stan rzeczy byłby nie do utrzymania. Decydentom odpowiada widocznie taka sytuacja, kosztami leków podpierają fakt, że jedynie w Polsce pacjent płaci w aptece z własnej kieszeni 70% wartości leku. Tak wysokiego odsetka kosztów za lek nie ma w żadnym kraju unijnym, ani na świecie. Brawo panowie, bawcie się dobrze naszym kosztem. Mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie wam jednak za to zapłacić. Wierzcie mi, że wiem co piszę - doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niby śmieszka Re: Alem się uśmiała panie Balicki!!!-korekta IP: 156.17.101.* 20.01.05, 12:16 Popełniłam błąd, który koryguję. Chodzi oczywiście o to, że pacjenci polscy pokrywają 70% ogólnej wartości sprzedanych leków w kraju, a nie wyłącznie w aptece gdzie bardzo często płacą za lek 100% jego wartości. Błąd - bo trudno w to uwierzyć ale to niestety polska rzeczywistośc, na domiar złego wyłącznie polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WLE Urzędnik do więzienia IP: *.infocity.de 20.01.05, 12:10 Tutaj trzeba rozróżnić urzędników od lekarzy. Urzędnik związany jest ze swoim stanowiskiem pracy kodeksem, który jednoznacznie zabrania mu brania łapówek, i dlatego można się z nim rozprawić, wsadzając go do więzienia za łapówkarstwo, bo tak to trzeba nazwać. Gorzej z lekarzami. Oni mają prawo do „szkolenia”. Można by tutaj przynajmniej wprowadzić ograniczenie, że to „szkolenie” ma się odbywać w Polsce. Wtedy złodziejskie pieniądze zdarte z biednych ludzi pozostałyby w kraju. Tego się jednak nie da opanować. Służba zdrowia to socjalizm żerujący na kapitalizmie. Na styku tych dwóch systemów prawie we wszystkich krajach dochodzi do korupcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabiene Re: Urzędnik do więzienia IP: *.idea.pl 20.01.05, 12:46 trafne. Poza tym śmieszny ten Balicki, co zauważono wyżej, te deklaracje: "Słyszę o drogich prezentach. Chcemy coś z tym zrobić "...cha, cha, cha. Prezesi NFZ na pewno zaczęli po tej deklaracji purkać ze strachu w kalesonki i rozbiegli się już po Tatrach szukając kryjówki. A tak poważnie, to w tym tygodniu dowiedziałem się, że dyrektor jednego z wielkich miejskich szpitali odmówił wydawania leków przeciwbólowych dla pacjentów - bo nie ma, bo się skończyły. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Chodzi przeciez o 6 miliardow zlotych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 17:47 Firma farmaceutyczne chetnie wydaja pieniadze na urzedasow, bo od ich decyzji zalezy wpis na liste lekow refundowanych. Na refundacje lekow wydaje sie rocznie ponad 6 miliardow zlotych, ktore trafiaja do kieszeni firm farmaceutycznych. Nawet kilkadziesiat milionow zlotych wydawanych na lapowki dla urzednikow to przy tym male piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.antoniuk.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 12:24 Tu właśnie "gubią"sie pieniądze na pacjenta!.Nieprawidłowośći należy poszukiwac od zepsutej głowyprzysłowiowej ryby!amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa dziennikarze tez jezdza na takie "konferencje" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 12:45 glownie ci piszacy o medycynie (farmacja placi), o motoryzacji, i o turystyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zandy Re: dziennikarze tez jezdza na takie "konferencje IP: *.nibco.pl 20.01.05, 14:16 Najlepiej być młodym, przystojnym, zdrowym i bogatym i mieć dobre stosunki z LSD I PRL. I jak ciocia ze wsi przywiezie słoik smalcu, to wystarczy już tylko kupić dostatecznie dużą flaszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryter Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.chello.pl 20.01.05, 13:10 Ja jestem ciekawy, drodzy forumowicze, na czym polegają "szkolenia" w waszych miejscach pracy, jak nie na wyżerkach, tańcach i swawolach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rejs Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 13:11 I DLATEGO TE GNOJE NIGDY NIE DOPUSZCZĄ DO PRYWATYZACJI SŁUŻBY ZDROWIA ORAZ LIKWIDACJI RYCZAŁTÓW LEKOWYCH!!! PO PROSTU ŻYĆ NIE UMIERAĆ. A naiwni Polacy będą z ogniem w oczach bronić tego syfu: No bo jak, panie, lekarz może być prywatny? Nikogo nie byłoby stać! No i kto za to płaci? Pan płaci. Pani płaci. Wszyscy płacimy. REJS TRWA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruno ciekawe IP: *.poli.sa / *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 13:27 Ciekawi mnie dlaczego o tych nagannych praktykach zaczęto pisać gdy "seminarium" urządziły polskie firmy produkujące tanie leki generyczne. Wcześniej nie było w tym nic nagannego, czy też Polfa, Polfarmex i Polfarma dysponują zbyt małym budżetem by uciszyć "moralistów"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emar2 jak wszędzie na świecie.. kasa..kasa..kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 13:55 czyż nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 14:15 banda złodziei,ot co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ignac Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 20.01.05, 15:18 Ta warstwa społeczna zwyrodniała. Kapitalizm w krótkim czasie zniszczył etykę i posłannictwo.Jak tu ktoś powiedział " Polactwo nie rozumie ,że lekarzom się nalerzy",a Polactwu się nie należy? Kompletna anarchia i dzicz w tym kraju.Kradnie się w biały dzień na każdym stanowisku, a jeżeli zwróci się uwagę nie rozumie.Przecież mi się należy! To państwo to ruina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia przecież mi się należy!!!!!! IP: *.net 20.01.05, 22:48 to stwierdzenie w tym wypadku więcej ma wspólnego z godnością niż z etyką. pomyśl przez chwilę, uczysz się od podstawówki do liceum, dostajesz świadectwa z wyróznieniem, potem 6 lat studiujesz medycynę, kończysz z wyróżnieniem i co się okazuje??? dostajesz taką samą pensje jak sprzątaczka w twoim szpitalu! rodzi sie pewna frustracja-nie sądzisz, tym bardziej gdy uzmysławiasz sobie, że nieuki z twojej podstawówki biorą 100 za wymianę kurka w kranie albo siedzą przy telefonie jako 'asystentki'. a ty w szpitalu miedzy reanimacją a kolejnym nowotworem, wiecznie niewyspany, dostajesz 900zl netto. zastanów się czy bys się nie połasił póki nie skomentujesz wiele z uwag forumowiczów wynika z dziwacznej zazdrości, skoro uważacie że jest tak super, to zastanówcie się dlaczego coraz mniej zdolnych ludzi chce iść na medycynę. z mojego rocznika wiele takich osób poszło na SGH, na medycyne idzie teraz coraz więcej ludzi z powołaniem, takie jest moje zdanie. bo o czym innym można tu mówic,jeśli nie o powołaniu, przeciez nie o chęci zysku????? Odpowiedz Link Zgłoś
walnientynka Kulig dla wiceprezesa NFZ, czyli komunizmu cdn.... 20.01.05, 14:57 a panowie w stolicy zimowej sie bawia, smiejejac sie z idiotow, oplacajacych skladke zdrowotna:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka przeciez byl juz dobry pomysl IP: 83.238.12.* 20.01.05, 15:24 niedawno slyszalam o pomysle (nie pamietam gdzie i czyj to byl pomysl) zeby lekarze na receptach nie mogli zapisac nazwy handlowej leku, tylko nazwe chemiczna (tak to sie nazywa?). pacjent moglby wybrac w aptece z puli lekow zawierajacych zapisany na recepcie skladnik ten, na ktory go stac itp. dokladnie tak, jak z kazdym innym produktem. firmy moga reklamowac swoje towary, ale ostateczna decyzja nalezy do klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagulka Re: przeciez byl juz dobry pomysl IP: *.autocom.pl 20.01.05, 15:57 jest to wyjscie ,bo nazwa chemiczna leku polskiego pochodzenia kosztuje np.20zl a na chorobe przewlekla 10zl a amerykanski odpowiednik nieco ponad 100zl na recepte oczywiscie niezaleznie czy na przewlekla czy nie.....i nie jestem tu zwolenniczka tylko polskich lekow czy zagranicznych tylko ale ten sam skladnik ,w takiej samej dawce tylko inny producent wiec niech pacjent sam zadecyduje ktory sobie chce kupic,ja wybralam polski bo z jednej strony tanszy a zdrugiej pieniazki w kraju pozostawie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rep Re: przeciez byl juz dobry pomysl IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 20.01.05, 16:06 przeniesiemy sie do aptek i BEDZIE KORUCJA APTEKARZY:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziemianin Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.range81-158.btcentralplus.com 20.01.05, 16:11 Ach, jaka szkoda, ze prezesom NFZ nie zafundowano bozonarodzeniowego wypoczynku... nad... Oceanem Indyjskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ignac Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 20.01.05, 16:50 Re:do anki. Pomysł jest dobry, ale tym bandytom nie opłacają sie dobre pomysły bo nie będzie z czego skroić kasę dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLIWKA Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.tragedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:42 SAMA PRACUJE W FIRMIE FARMACEUTYCZNEJ I RACZEJ ZALECALABYM UMIAR W UMIESZCZANIU POLITYKI I SPOSOBOW DZIALANIA FIRM W JEDNYM WORKU.OCZYWISCIE JESTEM PRZECIWNA UDZIALOWI DECYDENTOW PANSTWOWYCH W TEGO TYPU IMPREZACH, ALE DZIALANIA MARKETINGOWE SKIEROWANE DO LEKARZY SA W WIELU PRZYPADKACH UZASADNIONE, BO LEKARZY NIE STAC NA UDZIAL W TAK DROGICH SYMPOZJACH(NP.500ZŁ ZA SAMA OPLATE ZJAZDOWA),NIEZBEDNYCH DO PODNOSZENIA SWOICH KWALIFIKACJI.WIEC ROLA FIRM JEST TU DUZA.NIE PRZESADZAJMY, ZE POTEM LEKARZ PRZEPISUJE LEK TEJ FIRMY, BO LEKARZE SWOJ ROZUM MAJA A I PACJENCI TEZ NIE BEDA ZAZYWAC LEKU, KTORY NIE DZIALA DOBRZE.DLATEGO ZALECAM UMIAR W KRYTYKOWANIU FIRM, BO NIE WSZYSTKIE DZIALAJA TAK SAMO NIEETYCZNIE. A KOLEDZE POZOSTAJE TYLKO POZAZDROSCIC TAKIEGO BUDZETU, WIDAC POLSKIE FIRMY TAK SIE ZLE NIE MAJA, JAK TO CIAGLE PODKRESLAJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weber Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:53 Poseł Pęczak w porównaniu do speców od farmaceutyki jest jak święty !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:56 A moze wreszcie rozwiazac fundusze. Po co one sa Do szpitala z łapowka, Do Stomatologa za 15 lat. To Dla kogo nasze skladki? na kuligi dla prezesów Odpowiedz Link Zgłoś
mur2 Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ 20.01.05, 17:38 Prezesi Narodowego Funduszu Zdrowia Kamiński, Mazur oraz Wróbel(apteki)wyjechali w ramach delegacji służbowych na kulig doZakopanego i za prelekcje otrzymają sowite wynagrodzenie od firm farmaceutycznych organizujących ten wyjazd. Ponadto wyjazd jest rozliczony jak delegacja służbowa ze zwrotem kosztów podróży - mimo,że wyjechali samochodami słuzbowymi z kierowcami- otrzymaja też zwrot kosztów diet, noclegów. A w szpitalach w grudniu nie było przyjęć pacjentów, bo NFZ zapowiedział, ze kasa pusta.Została rtlko rezerwa finansowa dla firm farmaceutycznych. To się nazywa wyjazd integracyjny Odpowiedz Link Zgłoś
mur2 Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ 20.01.05, 17:50 a pan ministrze Balicki co na to???? czyżby pan od dziś bawił się na Seszelach za to samo tylko od innego sponsora? Pan milczy, mówi coś z tymi prezentami trzeba zrobić! Co pan ma na myśli? a już wiemy,co pan ma na myśli: prezent należy odpakować i podziekować darczyńcy. I to pan ma na myśli tak mówiąc, jako dobrze wychowany w tradycjach - eseldowiec. Oj panie ministrze- do dymisji marsz! niezwłocznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoBry Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.chello.pl 20.01.05, 18:19 a moze jest strona z "zastepnikami" - tanszymi odpowiednikami lekow wypisywanych przez lekarzy... moze Ministerstwo wraz z panem balickim stworzyloby taka strone, gdzie ludzie mogliby sprawdzic co wziac zamiast cholernie drogiego leku wypisanego przez sponsorowanego znachora... dajcie sygnal, moze juz takie cudo istnieje :)) Odpowiedz Link Zgłoś