Dodaj do ulubionych

Policja piratem komputerowym

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 00:15
Redakcjo! Czepiacie się, sami penie napisaliście ten artykuł na komputerze, na
którym był przynajmniej jeden "piracki" program. Hipokryci!
Obserwuj wątek
    • Gość: vlad palownik hehe, a co mają powiedzieć biedni dziennikarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 00:17
      • Gość: ja smutne :( IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 26.01.05, 01:31
        To chłopaki (i kobity w mniejszości) się starają
        (mniejsza o rezultaty), przynoszą własne kompy,
        a za to po dupie dostaną. Smutne. W tym kraju
        najlepiej nic nie robić, nie wychylać się, olać
        wszystko i narzekać.
        Policjant, który za własną kasę kupił kompa
        i zaniósł go do pracy dostanie jeszcze po dupie,
        bo nie podarował policji (instytucji) legalnego
        oprogramowania. Masakra.
        To że policja ma cokolwiek nielegalnego to
        też masakra.
        W smutnym kraju żyjemy :(
        • Gość: Ja Re: smutne :( IP: *.191-202-24.mc.videotron.ca 26.01.05, 05:01
          Masz racje.

Jak to zrobic, zeby w tym kraju zyc i byc z niego dumnym?

Chcialbym, zyjac daleko.

Nominacje, jakies Oskary... a my...?

Coz:
          Trupki moje, trupki,
          zbierzmy sie do kupki,
          wypijemy litra,
          Wyborowej Wodki!

To My?

Ide spac...

...

i poszedl.

• Gość: . prawo patentowe to złodziejstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 09:06
            • Gość: Bartek J. Re: prawo patentowe to złodziejstwo IP: 151.81.7.* 26.01.05, 11:58
              Z tego, co wiem w PL programy komputerowe sa chronione raczej prawem autorskim a
              nie patentowym. Programy sa w prawie patentowym wyraznie pozbawione zdolnosci
              patentowej. Pozdrawiam.
          • Gość: k. Re: smutne :( IP: *.aster.pl 26.01.05, 09:56
            > Coz:
            > Trupki moje, trupki,
            > zbierzmy sie do kupki,
            > wypijemy litra,
            > Wyborowej Wodki!
            >
            > To My?

Nie wiem. Może Ty. Ja nie.
          • zen16 Re: smutne :( 26.01.05, 12:24
            > Jak to zrobic, zeby w tym kraju zyc i byc z niego dumnym?
            -------------------------
            Wytrzebić dziennikarzy
        • Gość: meevee Re: smutne :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 08:39
          wszyscy powinni pozabierać swoje komputery do domu
          nielegalne oprogramowanie usunąć
          i...
          siedzieć i nic nie robić
          czekać aż ktoś legalnie DA
          ewentualnie cofnąc się do epoki sprzed komputerów (do pomyślenia dla obrońców
          praw autorskich)
          a bezpieczeństwo obywateli mieć w d...
          i wtedy byłoby dobrze
          • Gość: hip Re: smutne :( IP: 193.138.110.* 26.01.05, 09:20
            a czego takiego używa nasza policja, czego by nie było na linuksie?
            czym prędzej niech się przesiadają!
            • mysko a to Polska właśnie... 26.01.05, 10:45
              Gość portalu: hip napisał(a):

> a czego takiego używa nasza policja, czego by nie było na linuksie?
              > czym prędzej niech się przesiadają!

I tu jest problem!, bo żeby w jakiejkolwiek legalnie działającej firmie
              zainstalować Linuxa trzeba go KUPIĆ. Śmieszne, ale prawdziwe - sprawdźcie w US!
              Jeżeli oprogramowanie ma być legalne, wg naszego prawa musi być zakupione z
              licencją. GNU PL i Open Source - to dla US nielegalne oprogramowanie!
              • Gość: tfosorcim Re: a to Polska właśnie... IP: *.e-wroc.com 26.01.05, 13:05
                Tak sie sklada, ze licencja GPL mowi, ze do kazdego programu ktory jest nia
                objety nalezy dodac jej kopie. Tak wiec dostajac program dostajesz na niego
                licencje.
                A jak juz tak naprawde chcesz miec swiety spokoj, to idziesz do kiosku i
                kupujesz za 30zl gazete z jakas dystrybucja i instalujesz ja sobie na wszystkich
                swoich komputerach.
                Wiec proponuje sie wzajemne nie straszyc.
    • Gość: nie hipokryzja IP: 5.5R6D* / 196.203.64.* 26.01.05, 00:17
      a najazdy na prywatne mieszkania to robili
    • Gość: lukasz Policja piratem komputerowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 00:18
      hahaha :) no to policja łapie samą siebie...... z drugiej strony nie rozumiem
      trochę podejścia komendantów...... czyż nie prościej zainstalować sobie
      darmowy system (jakiegoś linuxa) i darmowe oprogramowanie które W PEŁNI a
      nawet i lepiej zastępuje te odpowiedniki windowsowskie, których używa się
      nielegalnie? ..... przecież wystarczy tylko chcieć :-) życze powodzenia
      • Gość: . Re: Policja piratem komputerowym IP: *.crowley.pl 26.01.05, 00:39
        o ile dobrze kojarze to linux nie nalezy do zbyt prostych w obsludze
        programow... a policja ma cos ciekawszego pewnie do roboty niz siedzenie na
        kursach linuxa...
        • Gość: | Re: Policja piratem komputerowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 00:52
          to juz dawno i nieprawda. :)

moja matka nie jest w stanie powiedziec kiedy pracuje ('e' nie 'ę') na linuksie,
          a kiedy na windowsie, a mozna spokojnie stwierdzic, ze reprezentuje srednia krajowa.

owszem linux jest troche inny, ale na pewno nie jest trudny w obsludze. jesli
          chcesz zobaczyc jak wyglada wspolczesny linux nie instalujac go od razu u siebie
          na dysku sciagnij sobie knopiksa - dystrybucje linuksa uruchamiajaca sie z
          plyty, bez 'dotykania' dysku - knoppix.7thguard.net wystarczy nagrac na
          plyte i zrestartowac kompa.
          • Gość: mkopek Re: Policja piratem komputerowym IP: *.ericsson.net 26.01.05, 14:29
            Dokladnie, jednak praca na linuksach wymaga administratora, ktory sie jednak
            troche zna na linuksie. Wystarczy, ze administrator raz wszystko skonfiguruje i
            taki komputer moze dzialc przez lata bez jego ingerencji. Tak jest u nas w
            firmie. Pracuje od poltora roku i tylko dwa razy prosilem do siebie
            administratora, bo chcialem zeby mi zainstalowal karte muzyczna i skonfigurowal
            wirtualny desktop. Wystarczy, ze administrator przygotuje standardowa
            instalacje linuksa z plikami konfiguracyjnymi i wtedy instalacja na nowym
            kompie zajmuje oklo 1/2 do 1 godziny. No i jeszcze potrzeba zeby policjanci
            pokonali strach przed linuksem, a nie usiedli przed komputerem i powiedzieli ze
            na tym nie da sie pracowac. No i jest jeszcze jednen maly problem. Wtedy na
            stanowisko informatyka nie daloby sie przyjac pociotka komendanta, tylko
            administratora z prawdziwego zdarzenia.
      • Gość: Zupa Re: Policja piratem komputerowym IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 26.01.05, 01:14
        Daj spokuj. jak taki glupi policjant ma obsluzyc linuxa? no jak?
        jak dla niego kazdy to zlodziej i/lub narkoman.
        problem w tym ze lapac innyc to jest ok, ale samemu wydac pare zloty
        na legalny program to sie nie chce, nawet jak to panstwowa kasa

BTW: nie znam policjana ktory by mial w domu u siebie jakikolwiek program za ktory by zaplacil, nie znam!!!
        • Gość: pedro Re: Policja piratem komputerowym IP: *.static.qsc.de 26.01.05, 08:00
          ... jakbys taie ochlapy zarabial jak oni i mial rodzine na utrzymaniu, to tez
          bys sie zastanowil nad kupnem programu a moze nie ???????
          • himerodon Re: Policja piratem komputerowym 26.01.05, 13:11
            ochłapy? no może. tylko że jak z tych ochłapów opłacą mieszkanie, czynsze,
            jedzenie, kupia sobie jakąś "firmówkę" to są bidulki. biedne, niedocenione
            istotki na straży ładu i porządku. ale nie tylko policjanci nie zarabiają worów
            pieniędzy. i ci są już tymi złymi.
            • Gość: Book Re: Policja piratem komputerowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:34
              Panowie, a dlaczego policjant ma sie przejmować, że jego 'pracodawca' nie chce
              mu zapewnić warunków do pracy?
              I komp i system (niezależnie jaki) powinien tam być (i to sprawny) zanim kolo
              przyjdzie do pracy. A jak nawet trzeba zatrudnić jakiegos jednego "pana
              komputerowca" od linucha na 10 komistriatów to i tak chyba taniej niż wypaszac
              systemy na tysiącach stanowisk. :)

Komendanci sa przecież winni takiemu stanowi rzeczy. A goście przynieśli kompy
              zdomu pewnie po to aby móc robić cokolwiek. :)

Yo.
          • Gość: kalisz100kwjaponii Re: Policja piratem komputerowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 21:52

Gość portalu: pedro napisał(a):

> ... jakbys taie ochlapy zarabial jak oni i mial rodzine na utrzymaniu, to tez
            > bys sie zastanowil nad kupnem programu a moze nie ???????

Moze gdyby Minister MSWiA nie marnotrawił pieniędzy byłoby na licencje,na kompy..
            Przewala się mnóstwo pieniędzy na nic.

www.se.pl/se/index.jsp?place=mainLead&news_cat_id=1585&news_id=41901&scroll_article_id=41901&layout=1&page=text&list_position=1
        • Gość: meevee Re: Policja piratem komputerowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 08:45
          no pewnie bo przecież policja jest taka bogata, że hej, komendy nie mają już na
          co kasy wydawać.
          A może zapłacisz podatek na legalne oprogramowanie dla policji, zapłacisz.
        • Gość: kw Re: Policja piratem komputerowym IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 26.01.05, 09:48
          BTW: Może w ogóle nie znasz żadnego policjanta ;) ?
          • Gość: Bernard Re: Morderca uważa się za pokrzywdzonego... IP: *.uni.wroc.pl 26.01.05, 11:22
            Ma Pan swobodę w wysławianiu się, to nie ulega wątpliwości. Możnaby wręcz
            przypuszczać, że ma Pan coś wspólnego ze środowiskiem prawniczym. To by wszystko
            tłumaczyło dlaczego jest Pan przeciwnikiem obrony przed bandytami. Ale zapewniam
            Pana, że zmieniłby Pan zdanie momentalnie gdyby Pana lub bliską rodzinę nagle
            zaczęli nękać. To jednak mało prawdopodobne, bo żaden choćby średnio inteligentny
            bandzior nie podniesie ręki na prawnika. Jest między wami takie niepisane
            porozumienie, oni nie nękają was, a wy odstraszacie społeczeństwo przed obroną. W
            razie problemów zaciekle ich bronicie, mniej więcej tak jak zaciekle atakujecie
            ludzi którzy ośmielą się bronić.
          • Gość: Bernard Re: Policja piratem komputerowym IP: *.uni.wroc.pl 26.01.05, 11:25
            Też mi do głowy to przyszło. Na przykład ja nie znający żadnego policjanta, w
            szczególności nie znam żadnego który nie miałby rogów jak jeleń i wiele innych
            cech.
        • Gość: ~ Re: Policja piratem komputerowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 10:09
          Więc uważasz, że policjant powinien za swoje pieniądze kupić program czy system
          operacyjny do tego jeszcze komputer aby pracować na nim na rzecz państwa. A ja
          zawsze myślałem, że to państwo powinno wyposażyć ludzi do pracy, jaki byłem
          naiwny! Jeszcze trochę i okaże się, że aby pracować należy płacić.
          • Gość: `mkopek Re: Policja piratem komputerowym IP: *.ericsson.net 26.01.05, 14:39
            Od kiedy to panstwo ma wyposazac ludzi do pracy? Zgadza sie naiwny jestes. I
            juz od dawna musisz panstwu placic gruba kase zebys mogl legalnie pracowac.
            Sprobuj zalozyc firme to sie przekonasz (w pracy na etat tez tak jest, tylko ze
            mniej to widac). Proponuje aby policja zwolnila wszystkich policjantow i
            pozarudniala jednoosobowe firmy policyjne. Wtedy problem bedzie z glowy. Kazdy
            policjant bedzie pracowal na czym bedzie chcial, zas sama policja nie bedzie
            niczemu winna.
        • Gość: Andrzej Re: Policja piratem komputerowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:03
          Dobry człowieku
          Ja nie jestem policjantem, ale znam ich paru i zapewniam Cię, że nie każdy
          policjant to głupek dla którego każdy człowiek to złodziej lub narkoman. To, że
          Policja jest niedofinansowana to wiedzą wszyscy, a to że ci ludzie przynieśli
          swój prywatny sprzęt komputerowy do "państwowej firmy" to drugie. Pewnie ktoś
          czegoś nie dopatrzył i tyle, albo aż tyle.
          Ilu z nas pracuje u kogoś lub w "państwoewj firmie" na swoim własnym sprzęcie,
          nie koniecznie komputerowym, ilu z nas zanosi z domu do swojej pracy np przesła?
          Zapewniam: nie wszyscy policjanci to głupcy
          pozdrawiam.
          Andrzej
      • Gość: Peeterek Re: Policja piratem komputerowym IP: 204.110.228.* 26.01.05, 03:43
        Linuxa - trzeba miec mozg i wiedziec co sie z tym robi, przeciez o Policji
        mowa :)
      • Gość: cop Re: Policja piratem komputerowym IP: *.pl / *.6.sfc.pl 26.01.05, 22:12
        A wiesz czemu nie lepiej. To spróbuj uruchomić mandrake 10 na komputerze
        pentium 133 z 32 RAM i dyskiem 3 GB, to zrozumiesz czemu się nie da iść do
        kiosku. 95 jest idealny, ale się nie kupi, chyba, że z drugiej ręki. A za 30-50
        złotych to policjant kupi program.
    • Gość: Me Re: Policja piratem komputerowym IP: 207.230.231.* 26.01.05, 00:19
      Tylko jeden ?? Jeden to brzmi dumnie .
    • Gość: merced Policja piratem komputerowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 00:20
      Kolego , nie korzysta sie z tych programow zeby sobie w nie pograc czy zabawic
      - pracuje sie na tym bo tak latwiej i sprawniej jest CI zapewnic
      bezpieczenstwo - nie widzisz tego czy kazali ci tak glupio gadac ? TO
      ROZDAJCIE POLICJI DARMOWE OPROGRAMOWANIE skoro jest tak tanie jak mowisz. Wy
      wielkiej straty nie poniesiecie a my bedziemy mogli was chronic i wam sluzyc
      legalnie.
      • Gość: Rux Re: Policja piratem komputerowym IP: 62.233.181.* 26.01.05, 00:46
        Kolego, tu się nie korzysta, a gdzie indziej się korzysta.
        Akurat bez TC da się pracować sprawnie, a że może nie łatwiej... cóż:)
        Bezpieczeństwa i tak nie zapewniacie, więc o czym mowa?
    • Gość: ketiw1 Re: Policja piratem komputerowym IP: *.shl.pl / *.shl.pl 26.01.05, 00:26
      koniec z monopolem microsoftu i patentowaniem rozwiązań matematycznych i
      informatycznych. Przechodźcie na linuxa!!! Jest lepszy o niebo i za darmo...
    • Gość: gregpio Niech przejdą na freeware IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.01.05, 00:29
      Przecież jest pełno programów z darmowymi licencjami, nie trzeba mieć windowsa,
      można mieć linuxa albo FreeBSD, które zresztą są lepsze. A przy okazji jakie
      poparcie dla Ruchu na Rzecz Wolnego Oprogramowania
      • Gość: RR Nie byłoby za co "prezentu" dać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 01:10
        Wszyscy w branży wiedzą, że jak jakiś kierownik, manager, komendant zrobi jakiś
        większy zakup to zaraz trzeba mu coś dać ( W tym wypadku notebook'a najlepiej z
        WindowsemXP - może to on taki korupcjogenny)
      • Gość: Bartek J. Re: Niech przejdą na freeware IP: 151.81.0.* 26.01.05, 12:10
        Malo tego, nawet jak juz maja Windowsa na tych komputerach - to przeciez jest
        cala masa programow opensourcowych dzialajacych takze pod Win. trzeba sobie
        tylko sciagnac :-)
    • Gość: rp Re: Policja piratem komputerowym IP: *.wmc.net.pl 26.01.05, 00:36
      ciekawe czy komuś postawią zarzuty??
      mi za posiadanie programów zabrali kompa i grożą wiezieniem
      a sami...
      oto Polska właśnie
      • Gość: CHWDP Re: Policja piratem komputerowym IP: *.pu.kielce.pl 26.01.05, 10:02
        nie lubie policji pracują w niej same tępe trzały mojemu znajomemu za piratcwo
        zabrali komputery i ciągnie się sprawa, a same ja.... s..... mają maszyne do
        pisania z lat 50 jak k..wa ktoś kto nie ma prawa jazdy może pouczać jak ktoś ma
        jeżdzić samochodem a to robią nasze tępe strzały pozdrowienia dla h...
        jjj...... z PG Kielc pan Dziopa,Soboń i inne sk....
    • Gość: taki Re: Policja piratem komputerowym IP: *.lublin.mm.pl 26.01.05, 00:46
      Gazeta pisze, bo jej nie jest wszystko jedno. Zapewne wszyscy w Gazecie używają Linuxa i wolnego softu - GRATULACJE. A może płacą Microsof..wi (C)(R)(TM) za wszystkie licencje?
    • Gość: enemy Re: Policja piratem komputerowym IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.05, 00:49
      ja tez jestem piratem.. mam komputer od 1984 roku i nigdy nie kupilem jeszcze
      oryginalnego softu. smierc frajerom, piracy rulez !!!!
    • Gość: anal Re: Policja piratem komputerowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 00:50
      Ale odlotowych jebaców ze Słupska my mamy..czyt

powinno sie

wręczać oskary za

każdą wyrwaną lache..czyt

No po prostu jak człowiek stoi i patrzy z boku na tą akcję no to po prostu może
      powiedzieć tylko jedno - k-w-mac - to Szekspir! Najczęściej spotykaną metodą
      jest tak zwany wibrator... Jak to sie robi? Szukamy w tłumie który otacza nas z
      lachą jakiegoś obdartusa i zaczynamy się nabijać... Patrz na tego łachmana mała!
      Ale towar z niego (tu puszczamy oko):-))... Ten by ci dobrze zrobił! Może idź i
      wystartuj do niego co? (Tu robimy lekceważącą minę żeby suczka wiedziała, że
      jakbyśmy chcieli to możemy mieć dziesieć takich jak ona i że to szczeście dla
      niej, że dziś będziemy trykać właśnie ją. Po drugie dajemy w ten sposób poznać
      lasce, jaka przepaśc dzieli nas i tego śmieciarczyka). Laska oczywiście nie
      startuje, ale już ma tak mokro w majtach że jakbysmy zaczęli ją np podduszać
      (tylko po co - to przykład) to by po prostu dostała ekstazy... A jakby obok był
      nasz Azor na spacerze to na jedno mrugnięcie naszego oka lacha by mu dała bez
      wachania, i to publicznie... Tak ludzie - podryw to sztuka jak każda inna a
      jebaci ze Słupska opanowały go do perfekcji... Wszystkie suczki są nasze!
      • Gość: siema anal Re: Policja piratem komputerowym IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.01.05, 01:50
        wiesz o co chodzi
        nikt o normalnej wielkości finansowej nie jest w stanie powiedzieć ile twój
        komp byłby wart bez oprogamowania
        skazani na rzeczywistość
        byle sku..syn z bezpieki ma prawo namierzyć mojego kompa
        tylko dlatgo, że coś tam ...
        powodzenia
    • Gość: Łukasz Nic śmiesznego IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 26.01.05, 01:11
      Nie wiem, dlaczego z takim pobłażaniem pisze się o "piracikach" na swoich
      komputerach. Nie wiem też, dlaczego policja miałaby kupować licencje na programy
      dla swoich pracowników.
      Z artykułu wynika, że potrzebny jest sprzęt - a oprogramowanie, moim zdaniem,
      powinno być Wolne (nie po-wolne, ale swobodnie tworzone i kopiowane): nie
      rozumiem, dlaczego policja nie używa linuksa (darmowego, legalnego,
      bezpiecznego, dobrego; z dużą bazą oprogramowania).
      • Gość: zupa Re: Nic śmiesznego IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 26.01.05, 01:24
        juz raz to przerabilem, nawet pisalem do Komitetu Informatyzacji Kraju czy cos w tym guscie, dlaczego ja podatnik mam placic ze to ze oni sobie Windowsa kupuja skoro linux is for free.
        to powiedzieli ze to nie takie proste, ze sie nie da, ze na linuxie to sie nikt nie zna i tak dalej i ogolnie ze na windows jest 100 razy tanszy jak dodac wszystkie za i przeciw.

a ja uwazam ze lepiej dac polskim specjalistom zarobic na instalacji linuxa niz placic za licencje za programy. Zakadajac oczywiscie ze taki urzedas ma dwie lewe rece i nie potrafi linuxa zainstalowac. Lecz z drugiej strony Windy tez nie potrafi... wiec na jedno wychodzi bo ktos windowsa instaluje? syn komendanta??
        • Gość: Peeterek Re: Nic śmiesznego IP: 204.110.228.* 26.01.05, 04:20
          Masz racje. Niszczyc Windowsa bo to s-k-syny, zlodzieje.
      • Gość: AD Open Source IP: *.fqspl.com.pl 26.01.05, 08:41
        > Z artykułu wynika, że potrzebny jest sprzęt - a oprogramowanie, moim zdaniem,
        > powinno być Wolne (nie po-wolne, ale swobodnie tworzone i kopiowane): nie
        > rozumiem, dlaczego policja nie używa linuksa (darmowego, legalnego,
        > bezpiecznego, dobrego; z dużą bazą oprogramowania).

Powody sa dwa:

1. Bezwladnosc - "wszyscy" uzywaja Windows, wiec rzadko komu przychodzi do glowy
        zeby sie wylamac i poszukac innego rozwiazania.

2. Tzw. "usability", czyli latwosc pracy z danym programem. Ja zwykle uzywam w
        miare swiezego OpenOffice.org, ale jak musze szybko napisac dobrze sformatowany
        tekst, to siegam po mojego (legalnego) Worda 97, ktory mimo wieku wiele rzeczy
        robi lepiej od OOo (a czasem po prostu prawidlowo).
    • Gość: dziadek Re: Policja piratem komputerowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 01:32
      będąc jednym z najbiedniejszych krajów Europy (jak wyczytałem w internecie 4 -
      te miejsce od końca = super sukces ostatnich kilkudziesięciu lat) chcemy
      wprowadzić zasady, jakie obowiązują w krajach normalnych, gdzie ludzie
      zarabiają kilka lub kilkanaście razy więcej niż na analogicznych stanowiskach w
      Polsce (nie licząc polityków i pseudobiznesmenów). W Polsce wydatki na poprawę
      działania administracji, ... są tragicznie śmieszne, bo skupiają się na
      ilościowym wzroście zatrudnienia, a nie jakościowym. Tworzenie prawa
      faworyzującego działy nieprodukcyjne odbija się czkawką. Kiepskie ich działanie
      widzimy w przychodniach, szkołach, ... więc co się dziwić - to proszę nie
      traktować jako usprawiedliwienie, to jest przerost ambicji nad możliwościami
      finansowymi państwa, to wynik rozgrabienia gospodarki. Kiedyś zwalano winę na
      ZSRR - a teraz na kogo ??? Rosjanie przez wiele lat nie chcieli podpisać umów
      międzynarodowych gwarantujących prawa autorskie, Japończycy filmowali wszelkie
      produkty na wszystkich wystawach świata - dlaczego ? - bo stawiano na dobro
      (dobro powszechne) własnego kraju, kosztem innych, bo nie było ich stać na
      płacenie, bo na pierwszym planie stawiali własny rozwój a nie słuszne prawa
      innych - wszystko w odpowiednim czasie, to jedyna odpowiedź jaką można
      zaserwować.
      • Gość: Peeterek Re: Policja piratem komputerowym IP: 204.110.228.* 26.01.05, 04:26
        Masz racje. Polski rzad lize dupe Amerykom. Wchodzi bez wazeliny ....
      • Gość: rr Re: Policja piratem komputerowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 09:01
        Dziadek, gdzie się uczyłeś marksizmu-leninizmu?
        • Gość: mkopek Re: Policja piratem komputerowym IP: *.ericsson.net 26.01.05, 14:50
          Co do japonczykow to prawda. JEsli chodzi o technologie to kiedys wszystko
          potrafili tylko kopiowac z Amerykanow. Jednak teraz ich sporo wyprzedzili i
          sami strzega swoich technologii jak oka w glowie.
    • Gość: spoko Re: Policja piratem komputerowym IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.01.05, 01:35
    • Gość: spoko Re: Policja piratem komputerowym IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.01.05, 01:40
      te wszystkie progi są na poziomie bułki z masłem
      wykorzystanie przez policję wcale nie wnosi znanamion przestępstwa
    • Gość: dzacu Re: Policja piratem komputerowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 02:05
      a może Urzędy państwowe, w tym i policja winny sie przesiaść na oprogramowanie
      open source? obniżyło by to koszty i rozwiązało problem z używaniem nielegalnych
      kopii progrmów.
    • Gość: ryszard Re: Policja piratem komputerowym IP: *.dsl.milwwi.ameritech.net 26.01.05, 02:52
      Nie przesadzajmy z tym piractwem.Ten program mozna sciagnac zadarmo i legalnie
      ze strony www.click-now.net/download/tota lcommander.htm
      • Gość: ello Re: Policja piratem komputerowym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.05, 04:03
        Zadam proste pytanie.. Gdyby mlodziez/studenci nie uczyli sie na pirackim
        oprogramowaniu, czy mielibysmy jakiegokolwiek informatyka/grafika/webdesigner a
        itp. itd.?? Jakiego rodzica lub studenta byloby stac na kupienie np. 3DsMax'a
        (koszt ok. 20 000pln) albo Macromedia(Flash,Dreamwaver..it d - koszt 3000),
        Photoshop (ok 6000). Przeciez to hipokryzja! Ci co tworza ten portal.. co do
        jednego ksztalcili sie wlasnie na PIRACKIM sofcie. WSZYSCY wlasnie w ten sposob
        ksztalcilismy sie. No i oczywiscie.. jak powyzsze ceny "swiatowe" maja sie do
        naszych "nie-swiatowych" zarobkow ??
        • Gość: rr Re: Policja piratem komputerowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 08:52
          Albo np. światowe ceny samochodów. Nie dziw się więc, jak ci zginie samochód.
          • Gość: AG Re: Policja piratem komputerowym IP: *.chello.pl 26.01.05, 10:51
            Należałoby zapytać: co zrobisz, gdy ktoś skopiuje samochód? Ja bym się nie
            przejęła, gdyby ktoś skopiował sobie moją Hondę.
            • Gość: mkopek Re: Policja piratem komputerowym IP: *.ericsson.net 26.01.05, 14:54
              Jednak przejela bys sie gdyby ktos wykorzystal Twoj genialny pomysl dla swoich
              korzysci. Co do mozliwosci scignieca za darmo total commandera to i owszem. Ale
              o ile pamietam to mozna go uzywac na danym komputerze legalnie gora przez 30
              dni. Pozniej trzeba poniesc oplate rejestracyjna.
        • Gość: Mzimu Re: Policja piratem komputerowym IP: *.inet.pl 26.01.05, 15:05
          W większości cywilizowanych krajów uczniowie i studenci mają możliwość zakupu
          legalnego oprogramowania po bardzo symbolicznych cenach; także i do nas powoli
          docierają podobne praktyki (np. MS Office edu - 500 zł, "zwykła" licencja to
          1300 zł), problem w tym, że o ile w tych cywilizowanych krajach na ogół takie
          500 zł to tyle co nic to w Polsce jest to nadal znacznym wydatkiem.
          Tak w ogóle, to większość programów które wymieniłeś ma swoje darmowe
          opowiedniki - Blender (3d studio), Nvu (Dreamweaver), GIMP (Photoshop). Jasne,
          że nie mają one wszystkich możliwości swoich komercyjnych odpowiedników - tylko
          pytanie: ile osób tak na prawdę używa w 100% funkcji, powiedzmy, Worda? Albo
          Dreamweavera? Widziałem wiele razy sytuację gdy ten program (oczywiście w
          spiraconej wersji) był wykorzystywany do tworzenia stron w rodzaju "Nazywam się
          Jaś Kowalski i lubię grać w koszykówkę" - jak dla mnie to strzelanie z armaty do
          wróbla.
    • Gość: Swoj Wojsko tez uzywa piratow!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 03:12
      A wiec duza czesc jednostek wojskowych ma pirackie wersje windows, office i
      calej rzeszy innych produktow i gier. Uwazam ze ten artykul to zadne odkrycie,
      akurat total commander mozna uzywac jako shareware, tylko ze tego, czego nie
      odkrywa to fakt, ze w dobie napychania sie kasa przez politykow i tzw. elit -
      ktorych stac na wszystko - takie sprawy chowaja sie gleboko w dupie sejmowi,
      rzadowi i wszystkim zainteresowanym. Amen. Niech gazeta troche poszpera a sie
      przekona.
    • Gość: nena LINUX DLA POLICJI!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 26.01.05, 03:27
    • Gość: zły oficery, oddajcie komputery IP: *.comnet.krakow.pl 26.01.05, 05:31
      Taka sytuacja jak w opisanej komendzie, jest we wszystkich krakowskich
      komisariatach.Ale co się dziwić jeżeli np. Rada i Zarząd dzielnicy IV w Krakowie
      zakupuił do dyspozycji swoich dzielnicowych siedem komputerów a komendant
      komisariatu III nadk.POpiołek stwierdził ,że takie komputery są im nie potrzebne
      i nie przydzielił im ani jednego. Rada dzielnicy została okrzyczana prez
      dyspotycznego komendanta ,ze to on bedzie dysponował zakupionym sprzętem bo wie
      komu on najbardziej jest teraz potrzebny. No i bawią się teraz komendańci i
      naczelnicy w wirtualnych policjantów a dzielnicowi jadą na maszynach do pisania
      w większości zakupionych przez siebie prywatnie i na starych komputerach które
      pozostawił odchodzący na emeryturę kolega.
    • Gość: MaciekS Co nie tlumaczy piractwa... IP: *.mad.east.verizon.net 26.01.05, 05:32
      ... w zadnym wypadku. CZuy policja czy Gazeta to nie ma znaczenia.

Szansa jest jednak wieksza na to ze oprogramowanie Gazety jest legalne.
    • Gość: gosc GNU/Linux rzadzi... IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.05, 05:39
      Jedyna opcja to tylko GNU/Linux...
    • Gość: xxx A pochodzenie KOMPUTEROW IP: 160.213.122.* 26.01.05, 06:29
      Niezaleznie od oprogramowania: wg Gazety z czterech komputerow dwa byly
      prywatne, a pochodzenia dwoch nikt nie mogl sobie przypomniec.

Z jednej strony gratuluje Policji zaangazowanych pracownikow przynoszacych do
      pracy wlasny sprzet (niejedna prywatna firma moglaby pozazdroscic! :-)).
      Niejasne pochodzenie dwoch innych to jednak bardzo ciekawa sprawa
      • Gość: AD Re: A pochodzenie KOMPUTEROW IP: *.fqspl.com.pl 26.01.05, 09:03
        > Niezaleznie od oprogramowania: wg Gazety z czterech komputerow dwa byly
        > prywatne, a pochodzenia dwoch nikt nie mogl sobie przypomniec.
        [...]
        > Niejasne pochodzenie dwoch innych to jednak bardzo ciekawa sprawa
    • jaro_ss Niech pracują 26.01.05, 06:35
      Dla dobra publicznego i bezpieczeństwa niech pracują, dopóki w tej materii nie
      wyjdziemy z pozycji kraju III świata, a do tego jeszcze kupe czasu....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka