Dodaj do ulubionych

Dlaczego banki nie moga byc polskie

21.06.02, 20:29
Dwa banki spod wschodniej granicy kontrolowane przez polski kapitał mają
poważne kłopoty. Nie jest to nowa sytuacja, jednak fakt, że wszystko przebiega
według stałego schematu, powinien budzić zaniepokojenie.
Tradycją jest, że w poważne kłopoty wpadają banki kontrolowane przez polski
kapitał. Nie oznacza to, że tylko kierownictwa krajowych banków mają monopol na
popełnianie błędów, ale, że zagraniczni właściciele w sytuacjach kryzysowych są
na tyle odpowiedzialni i bogaci, że zawsze dostarczą brakującego kapitału.
W polskich bankach właściciele zazwyczaj nie mają pieniędzy, którymi mogliby je
podeprzeć. Pomijając chęć ukrycia zdarzających się ciągle przypadków nadużyć,
kierownictwu banków i ich właścicielom cały czas się wydaje, że sytuacja nie
jest na tyle zła, by pozwolić innym inwestorom na przejęcie kontroli. W efekcie
interwencja przychodzi za późno - gdy bank traci płynność i na jego ratowanie
trzeba wyłożyć sumy znacznie przekraczające jego wartość. W przypadku banków ze
wschodu była szansa na uniknięcie ostatniej części tego scenariusza, czyli
upadłości banków i paniki wśród klientów. Wszystko wskazuje, że się to nie uda
na skutek gadatliwości kilku bankowców.
O złej sytuacji banku ze wschodu w redakcji "Rzeczpospolitej" wiadomo było już
przeszło rok. Nie pisaliśmy o tym, bo uważaliśmy, że nie powinniśmy się
przyczyniać do ustawienia się kolejek przed kasami. O planie ratowania banków
wiedzieliśmy i pisaliśmy o tym przed paroma dniami, nie podając jednak nazw
zagrożonych firm. Jednak wczoraj poważny bankowiec uznał, że można zasugerować
dziennikarzom istnienie takiej operacji. Wydawało mu się, że nigdy się nie
domyślą o kogo chodzi. Jednak inny pracownik sektora bankowego podał nazwy i w
ten sposób postawił wczoraj Komisję Nadzoru Bankowego przed ryzykiem, że po raz
kolejny przed okienkami bankowymi ustawią się kolejki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Oszołom Re: Dlaczego banki nie moga byc polskie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 12:44
      Bo tak postanowiła UE...
      • ptwo Re: Dlaczego banki nie moga byc polskie 23.06.02, 12:52
        Nie mogą być polskie, bo mamy do wyboru, albo brak banków w ogóle (ze względu
        na brak kapitału) w ciągu najbliższych 100 lat, albo wpuszczenie banków obcych.
        Gdyby nie sprywatyzowano większości dawnych banków państwowych, to dzisiaj
        mielibyśmy w Polsce City-bank, Dresdner Bank, Barclay's Bank i może jeszcze dwa
        inne. Mówienie o wyprzedaży banków polskich w tej sytuacji to - delikatnie
        mówiąc - nieporozumienie. Stanowisko UE nie ma tu wiele do rzeczy.
        • Gość: Oszołom Re: Dlaczego banki nie moga byc polskie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 13:06
          A co to my zgorszej gliny jestesmy ulepieni że nie potrafimy prowadzić własnych
          banków? musimy koniecznie być pod butem obcych bankierów? Skąd te kompleksy u
          was?
          • douglasmclloyd Re: Dlaczego banki nie moga byc polskie 24.06.02, 15:25
            Gość portalu: Oszołom napisał(a):

> A co to my zgorszej gliny jestesmy ulepieni że nie potrafimy prowadzić własnych
            >
            > banków? musimy koniecznie być pod butem obcych bankierów? Skąd te kompleksy u
            > was?

Patrz punkt pierwszy, a pózniej przywołaj w pamieci banki, które upadły.
          • ptwo Re: Dlaczego banki nie moga byc polskie 29.06.02, 17:29

> A co to my zgorszej gliny jestesmy ulepieni że nie potrafimy prowadzić własnych
            >
            > banków? musimy koniecznie być pod butem obcych bankierów? Skąd te kompleksy u
            > was?
            To nie sprawa kompleksów, tylko braku pieniędzy. Nasz największy "polski" bank
            PKO BP SA to szkolna kasa oszczędności w porównaniu do np. niemieckiej "wielkiej
            piątki".

• Gość: mania oszolom: umiesz czytac? Wyraznie nie robisz tego. IP: *.dtcc.cc.nc.us 24.06.02, 17:06
        tys aparat . obraz katoglupola.

> Bo tak postanowiła UE...

• Gość: Ania Re: A ja mam pytanko IP: *.upc.chello.be 29.06.02, 20:56
          Ile bankow jest jeszcze polskich?To znaczy ile procent?
          • mpsps Re: A ja mam pytanko 29.06.02, 21:04
            nie mam pojecia ale chyba PKO jes polski. reszta na nasze szczescie nie dlatego mozna jeszcze w polsce
            wycagnac bez problemu pieniadze z bankomatow tych "wrogich narodowi i niepolskich" bankow.
          • douglasmclloyd Re: A ja mam pytanko 29.06.02, 21:14
            Gość portalu: Ania napisał(a):

> Ile bankow jest jeszcze polskich?To znaczy ile procent?

Procentowo, pewnie sporo. Przeciez w kazdej gminie jest bank spoldzielczy, ktory
            ledwo zipie, po ufundowaniu nagrody dla dyrektora i zarzadu za osiagane wyniki.

• Gość: snajper A ja mam odpowiedzianko. ;)) IP: *.acn.waw.pl 30.06.02, 00:25

> Ile bankow jest jeszcze polskich?To znaczy ile procent?

A co to jest polski bank ? Czy to jest bank działający w oparciu o polskie
            prawo ? W takim razie qwiększość w Polsce działających. Czy też interesuje Cię
            narodowość właścicieli. Jeśli tak, to będziesz miała kłopot z uzyskaniem
            odpowiedzi. Bo widzisz, to jest tak jak z gliwickim Oplem. Czy to jest fabryka
            polska, bo w Polsce i do polskiego budżetu podatki odprowadza i polscy pracownicy
            tam pracują ? Czy może, jak to Opel, jest niemiecką firmą ? Ale Opel został
            kupiony przez General Motors, firmę amerykańską. To może ten Opel jest
            amerykański ? Ale większość akcji GM mają podobno Japończycy, co stało się nawet
            źródłem małej burzy w USA. To może ten Opel jest japoński ? To jak, Czy Opel jest
            polski, niemiecki, amerykański czy japoński ? A nasze banki ?

Pozdrawiam.
            • Gość: Ania Re: A ja mam odpowiedzianko. ;)) IP: *.upc.chello.be 30.06.02, 00:28
              Gość portalu: snajper napisał(a):

> Gość portalu: Ania napisał(a):
              >
              > > Ile bankow jest jeszcze polskich?To znaczy ile procent?
              >
              > A co to jest polski bank ? Czy to jest bank działający w oparciu o polskie
              > prawo ? W takim razie qwiększość w Polsce działających. Czy też interesuje Cię
              > narodowość właścicieli. Jeśli tak, to będziesz miała kłopot z uzyskaniem
              > odpowiedzi. Bo widzisz, to jest tak jak z gliwickim Oplem. Czy to jest fabryka
              > polska, bo w Polsce i do polskiego budżetu podatki odprowadza i polscy pracowni
              > cy
              > tam pracują ? Czy może, jak to Opel, jest niemiecką firmą ? Ale Opel został
              > kupiony przez General Motors, firmę amerykańską. To może ten Opel jest
              > amerykański ? Ale większość akcji GM mają podobno Japończycy, co stało się nawe
              > t
              > źródłem małej burzy w USA. To może ten Opel jest japoński ? To jak, Czy Opel je
              > st
              > polski, niemiecki, amerykański czy japoński ? A nasze banki ?
              >
              > Pozdrawiam.

Ja tez pozdrawiam tylko nie wiem czemu wrzeszczysz na mnie a nie na innych.Jest
              watek o polskich bankach to sie pytam i tyle.A kto ustala kryteria to ja nie wiem
              jakis podzial chyba jest?

• Gość: snajper Re: A ja mam odpowiedzianko. ;)) IP: *.acn.waw.pl 30.06.02, 00:51

> Gość portalu: snajper napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: Ania napisał(a):
                > >
                > > > Ile bankow jest jeszcze polskich?To znaczy ile procent?
                > >
                > > A co to jest polski bank ? Czy to jest bank działający w oparciu o polskie
                > > prawo ? W takim razie qwiększość w Polsce działających. Czy też interesuje Cię
                > > narodowość właścicieli. Jeśli tak, to będziesz miała kłopot z uzyskaniem
                > > odpowiedzi. Bo widzisz, to jest tak jak z gliwickim Oplem. Czy to jest fabryka
                > > polska, bo w Polsce i do polskiego budżetu podatki odprowadza i polscy pracown
                > > icy tam pracują ? Czy może, jak to Opel, jest niemiecką firmą ? Ale Opel zosta
                > > ł kupiony przez General Motors, firmę amerykańską. To może ten Opel jest
                > > amerykański ? Ale większość akcji GM mają podobno Japończycy, co stało się
                > > nawet źródłem małej burzy w USA. To może ten Opel jest japoński ? To jak, Czy
                > > Opel jest polski, niemiecki, amerykański czy japoński ? A nasze banki ?
                > >
                > > Pozdrawiam.
                >
                > Ja tez pozdrawiam tylko nie wiem czemu wrzeszczysz na mnie a nie na innych.Jest
                > watek o polskich bankach to sie pytam i tyle.A kto ustala kryteria to ja nie wi
                > em jakis podzial chyba jest?

Ja wrzeszczę ? Toż ja Ci cichutko odpowiedziałem. ;)) A w swojej odpowiedzi
                starałem się pokazać, że nie mozna w sensowny sposób odpowiedzieć na pytanie o
                >narodowość< firm.

Pozdrawiam.
              • Gość: Bert Wazne kto ma co IP: *.214.115.145.Dial1.Boston1.Level3.net 30.06.02, 00:53
                Kryterium klasyfikacji powinno byc placenie podatkow od
                zysku; jesli bank placi go w Polsce na zasadach
                permanentnych, to jest to bank polski,incorporowany w
                Polsce. To jest proste. Opowiadanie pierdol o
                wieloznacznosci 'narodowosci' Opla jest kompromitujace
                dla autora wypowiedzi.
                Zwykle tak jest, ze 'dochody' podatkowe budzetu to
                minimum 30- 35% pochodzace z firm,(to jest naprawde
                minimum), pozostale - od obywateli. Jesli ktos mowi, ze
                to wszystko jedno, do kogo firma nalezy w tym sensie,
                niech sie zastanowi jeszcze raz. Albo woluntarystycznie
                podniesie sobie podatek o te min 30-35%.
                • Gość: snajper Re: Wazne kto ma co IP: *.acn.waw.pl 30.06.02, 01:01
                  Gość portalu: Bert napisał(a):

> Kryterium klasyfikacji powinno byc placenie podatkow od
                  > zysku; jesli bank placi go w Polsce na zasadach
                  > permanentnych, to jest to bank polski,incorporowany w
                  > Polsce. To jest proste. Opowiadanie pierdol o
                  > wieloznacznosci 'narodowosci' Opla jest kompromitujace
                  > dla autora wypowiedzi.
                  > Zwykle tak jest, ze 'dochody' podatkowe budzetu to
                  > minimum 30- 35% pochodzace z firm,(to jest naprawde
                  > minimum), pozostale - od obywateli. Jesli ktos mowi, ze
                  > to wszystko jedno, do kogo firma nalezy w tym sensie,
                  > niech sie zastanowi jeszcze raz. Albo woluntarystycznie
                  > podniesie sobie podatek o te min 30-35%.

Ależ masz całkowitą rację. Zresztą na początku mojego postu właśnie to kryterium
                  opisuję - podatki, miejsca pracy. Niestety, są ludzie, dla których ważniejsza
                  jest narodowość właścicieli. Dla których firma >polska< jest o niebo lepsza od
                  firmy >obcej<. I dla nich jest ten opis >narodowości< Opla, dowodzący
                  bezsensowności takiego kryterium podziału firm.

POzdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka