Dodaj do ulubionych

Gazeta:Ukrzyżowanie Chrystusa przez Żydów - mitem

19.04.05, 23:58
Oto co możemy przeczytać w
serwisy.gazeta.pl/kosciol/1,64835,2660781.html
"Kościół otwierał okna i drzwi, wpuszczał świeże powietrze do zatęchłych
pomieszczeń. Debatowano otwarcie o tym, czy religia ma być tylko zamkniętą
relacją między wierzącym a Bogiem, czy też powinna, i na ile, angażować się w
zmianę "tego świata". Zdejmowano z Żydów winę za ukrzyżowanie Jezusa -
haniebny mit, który przez stulecia rodził wśród chrześcijan antysemityzm."

To nic innego ja fałszowanie treści Pisma Świętego !!! W Bibli Żydzi mówią do
Piłata: "Jego krew na nas i na dzieci nasze .. Ukrzyżuj Go !!!" .. Żydzi
biorą winę na siebie zresztą to oni wydają Go Piłatowi na ubiczowanie ..
Każdy kto zna treść Pasji - Męki Pańskiej chyba nie ma innego zdania .. poza
opiniotwórczą teologicznie "katolicką" Gazetą ..
Obserwuj wątek
    • ree-j-bie Re: Gazeta:Ukrzyżowanie Chrystusa przez Żydów - m 20.04.05, 00:00
      wiki powinna usunąć ten artykuł, he, he
    • ree-j-bie Re: Gazeta:Ukrzyżowanie Chrystusa przez Żydów - m 20.04.05, 00:00
      sorka, nie wiki, tylko giwi:)
    • humbak Re: Gazeta:Ukrzyżowanie Chrystusa przez Żydów - m 20.04.05, 00:00
      Phy... nie ośmieszaj się.
    • kropekuk Heretyku!Tak jest TYLKO w jednej jedynej Ewangelii 20.04.05, 00:02
      Tej najmlodszej (ciekawe, czy heretyk wie, w ktorej?). Czyzbys reszte nie tylko
      Biblii, ale i Nowego Testamentu uwazal za makulature?
      • olewin Heretykiem jesteś ty !!! 20.04.05, 00:10
        Poza Ewangelią Mateusza możemy jeszcze przeczytać w Dziejach Apostolskich:
        „Mężowie izraelscy, słuchajcie tego, co mówię: Jezusa Nazarejczyka (...) tego
        Męża, który z woli, postanowienia i przewidzenia Bożego został wydany,
        przybiliście rękami bezbożnych do krzyża i zabiliście. Lecz Bóg wskrzesił Go,
        zerwawszy więzy śmierci, gdyż niemożliwe było, aby ona panowała nad Nim. (...)
        Gdy to usłyszeli, przejęli się do głębi serca. «Cóż mamy czynić, bracia?» —
        zapytali Piotra i pozostałych Apostołów. «Nawróćcie się — powiedział do nich
        Piotr — i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie
        grzechów waszych, a weźmiecie w darze Ducha Świętego. Bo dla was jest obietnica
        i dla dzieci waszych, i dla wszystkich, którzy są daleko, a których powoła Pan
        Bóg nasz»” ..

ale ty jesteś zbyt ciemnym judaszkiem aby zobaczyć różnicę między stwierdzeniem
        niezaprzeczalnego faktu a rozciągnięciem winy za cały naród ..
        • kropekuk A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 00:12

• olewin Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 00:19
            a poza tym masz jakiś racjonalny argument ??
            wątpię ..
            • humbak Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 00:30
              Powiedz co ma na celu ten wątek? Chcesz wykazać że obecnie żyjący Żydzi są winni
              ukrzyżowania Chrystusa? Żydzi na placu mogli sobie mówić co chcieli, nie oni
              decydują. Chrystus został ukrzyżowany za nasze winy. To jest przyczyna- grzechy
              twoje, moje i naszych przodków. Żydzi i Rzymianie byli tylko narzędziem
              zbawienia tak jak krzyż- symbol wiary.
              • olewin Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 00:40
                1. Udowodniłem to że Gazeta fałszuje fakty .. gdyż stwierdza że to nie z winy
                Żydów (nie mowa o narodzie) został ukrzyżowany Chrystus
                2. Wywołałem również alergię wojującego filosemityzmu .. Bez żadnych
                merytorycznych argumentów, co więcej bez zrozumienia tego co napisałem od razu
                udowadnia mnie się że nie mam racji ???! a czy ja twierdzę że naród żydowski
                jest winny ??!!! - NIE

Jestem jednak przeciwny interpretacji Gazety że Żydzi - personalnie a nie
                zbiorowo nie są winni śmierci Chrystusa .. Chodzi o sam fakt ..

PS: Czy Żydzi nie rozciągają winy za holokaust na wszystkich Polaków ?? - i tu
                widzisz .. !!! Ja nie robię tego co innym nie miłe a oni już krzyczą z bólu a
                co możemy powiedzieć My ?? Polacy - sami będący ofiarami zagłady - będąc
                jednocześnie publicznie znieważanymi i oskarżanymi o współodpowiedzialność za
                holokaust .. Czy nie jest to jawna hipokryzja ?? - bo powiedz mnie: Kto
                bardziej jest odpowiedzialny: Czy Żydzi za śmierć Chrystusa czy Polacy za
                holokaust ??
                • humbak Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 00:46
                  "Czy Żydzi nie rozciągają winy za holokaust na wszystkich Polaków ??"

Część zapewne tak, ale po to jestem katolikiem, by im to wybaczyć.

"Udowodniłem to że Gazeta fałszuje fakty .. gdyż stwierdza że to nie z winy
                  Żydów (nie mowa o narodzie) został ukrzyżowany Chrystus"
                  "a czy ja twierdzę że naród żydowski jest winny ??!!! - NIE"

A ja twierdzę że GW ma rację. Winę ponosimy wszyscy- my ludzie, dzieci boże.
                  Dlatego że nie słuchamy słów Pana. Żydzi (nie ważne czy jacyś konretni, czy
                  wszyscy) są tylko narzędziem.
                  • olewin Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 00:57
                    rozumiem iż wieczna "wina" prezydenta i przeprosiny Millera w Knesecie to też
                    chrześcijańskie odruchy ..
                    • humbak Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 01:00
                      Nie mam pojęcia co nimi kierowało. Skąd niby miałbym wiedzieć? I dlaczego
                      zmieniasz temat?
                      • olewin Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 01:04
                        odpowiadam:

uważam że zasada co boskie Boku co cesarskie cesarzowi dotyczy również i nas
                        wierzących ..
                        My katolicy też mamy prawo do samoobrony ( w tym i obrony wiary) mimo zasady
                        nadstawiania drugiego policzka ..Mamy prawo do walki o prawdę historyczną -
                        zwłaszcza w sytuacji kiedy inne egoistyczne religie jedynie czerpią
                        jednostronny zysk z ekumenicznych postaw KK ..
                        • humbak Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 01:07
                          W imię obrony obwiniać innych za coś, co jest również naszą winą? O nie, to nie
                          jest dobra obrona. Udowadniać że nie mają racji, podważać fałszywe argumenty. A
                          jeśli mówią prawdę przeprosić i starać się zadośćuczynić. Dlaczego niby w
                          dążeniu do Boga mielibyśmy lekceważyć jeden z jego przykazów?
                          • olewin Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 01:15
                            obwinianie kogoś a stwierdzenie faktu a raczej walka o jego stwierdzenie to
                            zupełnie coś innego ..
                            zgodzisz się że przemilczenie stwierdzenia faktu ukrzyżowania Chrystusa przez
                            Żydów jest poprawną politycznie manipulacją ..
                            Czy ja piszę "Zabić morderców Chrystusa ??!" - ja jedynie udowodniłem jak
                            poprawność polityczna każe przeinaczać fakty a te z kolei powielane tworzą
                            nową "lepszą" historię ..

Jako chrześcijanin mówię: TAK !!! Żydzi zamordowali Chrystusa !!!! - jako
                            chrześcijanin przebaczam jako i Chrystus przebaczył .. Wyobraź sobie teraz iż z
                            Pisma Św. znika zapis o udziale Żydów w zbrodni .. - powoduje to kolosalne
                            wypaczenia nauki Chrystusa o przebaczeniu tej zbrodni .. Bo jak można
                            przebaczyć komuś kto niczego nie zrobił ?? - tworzy się spirala zaprzeczeń i
                            niedomówień .. Żydzi są tutaj sprawcami a jednocześnie symbolem .. dlaczego
                            mamy to zatrzeć w imię absurdalnie pojętej poprawności ??
                            • humbak Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 01:19
                              Ty swoje, ja swoje... Jezus został ukrzyżowany przez Rzymian. Żydzi wzięli
                              odpowiedzialność na siebie, ale to nie ma znaczenia, bo ona spoczywała już na
                              nich tak jak i na innych ludziach. Wina leży po stronie Żydów w takiej samej
                              mierze, jak po stronie Polaków, Hiszpanów, indian Kiowa, Aborygenów czy Hotentotów.
                              • olewin Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 01:25
                                No nie wiem czy to Aborygeni byli żądnymi krwi Chrystusa arcykapłanami .. Czy
                                to Polacy byli faryzeuszami których Chrystus najzwyczajniej ośmieszył obnażając
                                ich obłudę - i wywołując ich nienawiść .. Żydzi nie wzięli na siebie winy
                                słowami ale czynami .. Pamiętasz słowa Chrystusa wypowiedziane do
                                Piłata .. "Większą winę ma ten kto mnie Tobie wydał .." ..

PS: czy kiedykolwiek czytałeś Mękę Pańską ?????
                                • humbak Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 01:32
                                  W sumie powinienem powiedzieć nie. Ale słyszałem ją nie raz. Problem w tym, czy
                                  rozumie się jej tekst. Faryzeusze wydali Chrystusa Piłatowi, Judasz wydał Go
                                  Faryzeuszom. Tyle tylko że nie czytasz chyba moich wypowiedzi. Przeczysz
                                  faktowi, jakoby Chrystus został ukrzyżowany za nasze winy? Nie słyszałeś nigdy o
                                  boskim planie zbawienia? Acha i jeszcze coś. Jakimi czynami poza wydaniem Go
                                  Piłatowi przyczynili się do ukrzyżowania Zbawiciela?
                                  PS
                                  Ja i tak Nie traktuje Pisma jako dokładnego zapisu zdarzeń. Może robię
                                  niewłaściwie, ale to jeszcze nie jest u mnie ustalony stosunek. Jeszcze się tu
                                  kształtuje.
                                  • olewin Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 01:55
                                    Jest w Piśmie wiele przykładów na to jak faryzeusze chcieli pochwycić Chrystusa
                                    ale On im znikał sprzed oczu .. Raz nawet chcieli Go ukamionować .. Żydzi
                                    krzyczeli "ponad Cezara nie mamy króla" - chcąc w ten sposób wmanipulowac
                                    Piłata w zbrodnię tylko dlatego że nie chcieli oni mieć rąk splamionych
                                    krwią .. Nie przeszkadzało im to jednak nie wchodzić do pretoriów żeby się nie
                                    skalać .. - Rzymianie zostali wmanipulowani w tę zbrodnię przez żydowskich
                                    arcykapłanów którzy powiedzieli że "On musi zginąć za cały naród .."
                                    Żydzi będąc wykonawcami boskiego planu - nie zostali dobrani na zasadzie z góry
                                    zaplanowanego przeznaczenia .. Po porstu Chrystus wiedział że oni i tak tak
                                    postąpią zgodnie ze swoją wolą a Boski Plan to przewidywał ..

PS: Czy uważasz iż Judasz siedzi po prawicy Chrystusa ???! - on mógł być
                                    przecież jedynie wykonawcą Bożego planu ??
                                    • jtb Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 11:22

Może warto więc spojrzeć na tą scene z nieco innej perspektywy teologicznej?.
                                      Może trzeba zobaczyć w Zydach, zebranych na dziedzińcu rezydencji Piłata, i w
                                      Rzymianach, krzyżujących Jezusa - przedstawicieli całej grzesznej ludzkości?.
                                      Oni tam reprezentują nas wszystkich całą ludzkość. W Katechiżmie Rzymskim jest
                                      napisane: "Nasz wina jest większa niż wina Żydów. Oni bowiem nie ukrzyżowaliby
                                      Pana Chwał, gdyby Go poznali. My, przeciwnie, wyznajemy, że Go znamy. Gdy więc
                                      zapieramy się Go przez nasze uczynki, podnosimy na niego w jakiś sposób nasze
                                      zbrodnicze ręce".
                                      Wina Żydów za ukrzyżowanie Jezusa została znacznie zmniejszona przez słowa,
                                      które wypowiedział Jezus na krzyżu "Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą co
                                      czynią"
                                      • humbak Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 15:45
                                        Ciekawe spojrenie. Zdaje się sensowne.
                                      • olewin Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 24.04.05, 20:39
                                        Problem nie w tym że Żydzi nie tyle nie poznali Chrystusa .. Żydzi (czyli min.
                                        faryzeusze, kapłani, uczeni w Piśmie ..) nienawidzili Go i nie chcieli poznać w
                                        swoim zaślepieniu ..
                                        Żydzi czekali na króla który wyzwoli Izrael z niewoli rzymskiej a doczekali się
                                        Króla Prawdy często sprzecznej z ich fałszywą interpretacją prawa
                                        talmudycznego ..
                                        Ta interpretacja katechizmu ma na celu nie tyle umniejszenie winy Żydów co
                                        zawarcie sugestii niestosowania wobec Żydów zasady zbiorowej
                                        odpowiedzialności ..
                                        Przebaczenie w czasach biblijnych nie oznaczało jednak darowania kary lecz
                                        odpuszczenie winy - a to nie jest to samo !!!
                                        Chrystus ponadto powiedział do Piłata: "Większy grzech mają od Ciebie Ci co
                                        mnie Tobie wydali ..." ..

PS: Nie wolno nam jako chrześcijanom używać Pisma dla własnych porachunków ..
                                        ale o przebaczeniu mowa jest tylko wtedy gdy winny przyzna się i wyrazi
                                        skruchę ... Żydzi traktują krzyż jako zniewagę, wrogi symbol często Go
                                        bezczeszcząc ..
                                    • humbak Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 20.04.05, 15:43
                                      Nadal mówimy każdy sobie. Ja powtarzam, że Żydzi byli narzędziem (Judasz mógł,
                                      ale faryzeusze już nie w twoim mniemaniu?), nie przyczyną zasadniczą. Poza tym
                                      jak uważasza, jak się traktuje heretyków? Przecież Chrystus z p. widzenia Żyda
                                      był heretykiem. Co więcej, bluźniercą. Wrogie nastawienie było naturalne.
                                      A poza tym to widzę tu dziwny sposób myślenia. Żydzi nie musieli być narzędziem,
                                      bo i tak by go zabili. A Ty uważasz że Bóg zmieniał czyjąkolwiek wolę w tej sprawie?
                                      Żydzi (większość) nie uznali go za mesjasza, a on się za takiego podawał. Co Ty
                                      byś zrobił?
                            • kropekuk CO ty bredzisz?Kara ukrzyzowania byla kara RZYMSKA 20.04.05, 02:48
                              bo Zydzi by raczej Chrystusa za herezje ukamieniowali. Wykonawcami byli
                              Rzymianie - oni to biczowali, naigrywali sie z uzyciem korony cierniowej,
                              wbijali gwozdzie, rzucali kosci o szaty, przebili bok wlocznia... Zydzi, co
                              najwyzej, mogli temu kibicowac, jak porzadni Polacy-katolicy w Jedwabnem ;)
                              • olewin Re: CO ty bredzisz?Kara ukrzyzowania byla kara RZ 20.04.05, 02:52
                                Żydzi jak Niemcy w Jedwabnem podjudzili do zbordni stając się winnymi ..

Nikt zaś nie musiał podjudzać żydowskich zbrodniarzy z Naliboków czy
                                Koniuchów .. Oni niczym przodownicy wykonali swoją czerwoną robotę ku chwale
                                komuny ..
                                • humbak Re: CO ty bredzisz?Kara ukrzyzowania byla kara RZ 20.04.05, 15:46
                                  Od kiedy to ktoś nie jest winny grzechu, bo ktoś go namówił?
                                  • kropekuk [...] 24.04.05, 05:34
                                    Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                        • create ten zysk z ekumencznych postaw KK to pewnie ekon. 20.04.05, 01:13
                          ekonomiczny. Wogóle jak można tu mówić o zysku. Co dwóch przywódców kościołów ma
                          zawierać umowę i wspólnie zdobywać wiernych poprzez wytrawny marketing? Chyba
                          coś Ci sie przestawiło.
                        • kropekuk Mowisz, ze Jedwabne i Kielce to falsz? 20.04.05, 02:44

• remekk Prowokacja oraz fałsz . 24.04.05, 17:13
                • create nie jesteś lepszy 20.04.05, 00:57
                  >Czy Żydzi nie rozciągają winy za holokaust na wszystkich Polaków ??

Zawsze się znajdzie jakiś głupek myślący uogólnieniami. I u Żydów i u nas.
                  Właśnie udowodniłeś że można Cię śmiało porównywać z Żydem obwiniającym Polaków
                  za holokaust.

Gratuluje
                  • olewin Re: nie jesteś lepszy 20.04.05, 02:06
                    nie jestem lepszy .. przez to że oni są tacy źli .. i tak koło się zamyka nie z
                    mojej winy ...

Na tej zasadzie działa polski "antysemityzm" .. Po prstu ludziom wmawia się złe
                    postawy a oni po pprostu reagują alergicznie na fałszywe oskarżenia ... które
                    padły pierwsze !!!!!!
                    • create Oczywiście to ONI są tacy źli 20.04.05, 10:52
                      Szkoda słów. Życzę Ci więcej refleksji nad własną osobą
                • snajper55 Nieprawda. 20.04.05, 01:17
                  olewin napisał:

> 1. Udowodniłem to że Gazeta fałszuje fakty .. gdyż stwierdza że to nie z winy
                  > Żydów (nie mowa o narodzie) został ukrzyżowany Chrystus

Nieprawda, GW niczego takiego nie stwierdza. Zacytuj takie stwierdzenie.

S.
                • kropekuk A KTORZY Zydzi was winia za holocaust? Za duzo 20.04.05, 02:43
                  Herr Bubla sie naczytales...
                  • olewin Re: A KTORZY Zydzi was winia za holocaust? Za duz 20.04.05, 02:49
                    ile razy można to wklejać ??:
                    www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050418/kraj/kraj_a_3.html
                    • kropekuk Ach te WIELKIE kompleksy MALYCH Polakow... 24.04.05, 05:38
                      A nas, Brytow, jakas gadzinowka izraelska uznala za najwiekszych antysemitow
                      Europy. I co? Czy ktokolwiek z nas sie tym przejal? Czy to wieczysty temat
                      dyskusji Brytyjczykow na forum BBC etc? Get a life!
                      • humbak Re: Ach te WIELKIE kompleksy MALYCH Polakow... 24.04.05, 15:29
                        A czym się Tu przejmować? Prasą? Nie ma czym, w Pl jesteście uważani co najwyżej
                        za snobów;P
                • pandada Re: A wiec NIE BIBLIA, heretyku. Nie BIBLIA !!! 24.04.05, 03:04
                  1. Jezusa ukrzyżowali Rzymianie. Żydzi nikogo nie krzyżowali, a kamienowali.
                  2. Jezus DOBROWOLNIE wydał się na mękę. Gdyby nie umarł, nie byłby Odkupicielem i nie spełnił misji.
                  3. Jezus był Żydem i jego uczniowie też - pierwsi chrześcijanie. Czy oni też poniosą zbiorową odpowiedzialność?
                  4. Może powiedzieć: Polacy strzelali do górników z Wujka i stąd nasz antypolonizm.
                  • kropekuk Punkt "4" - GENIALNY. A cytaty z Biblii - pudlo: 24.04.05, 05:39
                    bo polscy niby-katolicy PISMA SWIETEGO NIE ZNAJA!
      • jeremiaszpolak Czy znacie zyda, ktory by przeprosil 23.04.05, 20:53
        ZA ZBRODNIE WLASNEGO NARODU,moze byc przewodniczacy Kongresu Zydow,lub
        rabbi ? PROSZE SMIALO, CHCE ZNAC POZIOM ZYDOWSKIEJ SKRUCHY.Dlaczego
        tylko Zydzi maja prawo do krytycznych wypowiedzi np. na temat Papieza,
        ktory dobrze lub zle sluzy zydowskiej sprawie....MY KATOLICY STAWIAJMY
        TEZ GLOSNE PYTANIA, CZYLI KTO ZNA ZYDA KTORY PRZEPROSIL?
        • pandada Re: Czy znacie zyda, ktory by przeprosil 24.04.05, 03:11
          Za co?
    • polonus7 Papież Pius XII - stronnik Hitlera 20.04.05, 00:16
      W orędziu do narodu niemieckiego w 1948 roku, papież Pius XII stwierdził, że
      sprawcą wojny oraz winnym zniszczenia niemieckich miast, jest "Manifest
      Komunistyczny". Papieżowi, pod którego władzą była cała organizacja kościelna,
      nie brakowało tupetu, mówiąc w czasie wojny o pokoju, podczas gdy Stolica
      Apostolska robiła doskonałe interesy z Niemcami, sprzedając im broń oraz
      elementy uzbrojenia.

Pius XII wydał nawet specjalne orędzie do mieszkańców stolicy Anglii, aby nie
      mścili się na Niemcach za naloty Luftwaffe oraz bombardowania pociskami V-1 i V-
      2. Jego obłuda przekraczała wszelkie granice, bowiem niektóre części do rakiet
      V-2 były produkowane we Włoszech przez należące do zakonu salezjanów wytwórnie
      broni "Rasetti".

Ponurym cieniem na pamięci ofiar hitlerowskiego terroru okresu II wojny
      światowej, kładzie się postać papieża Jana Pawła II, który uruchomił katolicką
      windę, wynoszącą do nieba Piusa XII.. A przecież on nie tylko milczał wobec
      zbrodni nazistów. Eugenio Pacelli walnie przyczynił się do urzeczywistnienia
      ich planów podbojów..

www.racjonalista.pl/kk.php/s,2753
      • olewin nawet Żydzi dziękują Piusowi .. 20.04.05, 00:21
        Wystarczy nie być zaślepionym ateistyczną nienawiścią ..

...Ostatnio publikowali tutaj dokument, ze Watykan prosi o przebaczenie i tak
        dalej, ze katolicyzm nie zrobil dosyc dla zydow. Ja uwazam, ze nawet nie
        potrzebowali isc tak daleko. Nikt nie mogl nic zrobic dla zydow. Nikt! To byla
        ta tragedia. Nikt, ani Ojciec Swiety, ani ksieza, ani nikt. Pomimo wszystko
        jednak robili. Ja nie rozumiem, dlaczego Watykan musial prosic o przebaczenie?
        Przede wszystkim Papiez Pius XII zrobil co mogl. Jesli by zrobil wiecej, to by
        poslano tam dwoch esessmanow i by go tam zastrzelili w Watykanie i nikt by
        nawet nie gwizdnal. Nikt by nic nie mogl zrobic...

więcej tutaj: www.kki.com.pl/piojar/polemiki/jedwabne/nichthauser.html
        • humbak Re: nawet Żydzi dziękują Piusowi .. 20.04.05, 00:26
          A Goebels o ile dobrze kojarzę nazwał go żydowskim papieżem, czy jakoś tak.
      • qwww Re: Papież Pius XII - stronnik Hitlera 20.04.05, 00:41
        > Apostolska robiła doskonałe interesy z Niemcami, sprzedając im broń oraz
        > elementy uzbrojenia.

pewnie, czołgi watykańskie są najlepsze, nie to co niemiecki złom, podobnie
        najlepsza jest watykańska ruda żelaza, szwedzka jest do d.
        • olewin Brazylijski Żyd o postawie Europejczyków 20.04.05, 00:46
          Polska byla jedynym z siedemnastu krajow, ktore nazisci zajeli, republik,
          monarchii, ktory nie dostarczyl ani jednego essesmana, ani dobrowolnie, chocby
          jednego zolnierza do Wehrmachtu.

Wszystkie inne kraje dostarczyly.

Ukraincy - byli gorsi, jak essesmani niemieccy.
          SS holenderskie - bylo jeszcze gorsze.
          Dania - ten piekny kraj, ktory uratowal prawie wszystkich swoich zydow,
          dostarczal kontygenty SS.

Francja - byla jedynym krajem z krajow okupowanych, w ktorym zydow francuskich,
          a bylo ich 400.000, nie wyaresztowali Niemcy. Zrobila to policja francuska bez
          zadnego ponaglania i rozkazu niemieckiego. Znala ona wszystkie adresy i sami
          ich wyaresztowali. W Paryzu najpierw trzymano ich na welodromie De Wer skad
          przewozili ich do Dransi a z stamtad, francuskie pociagi z francuska obsada
          zawozily ich od Oswiecimia.
          • pandada Re: Brazylijski Żyd o postawie Europejczyków 24.04.05, 03:16
            Nie było też w SS Żydów. Dlaczego? Bo ich i Polaków Niemcy nie chcieli do swojej "elity".
          • pandada Re: Brazylijski Żyd o postawie Europejczyków 24.04.05, 03:22
            Ale bym zapomniał. Ojciec mojego byłego sąsiada był w SS. Sąsiad wyemigrował do RFN na pochodzenie, ale jego ojciec miał polskie nazwisko (jak i sąsiad).
            Sąsiad się przyznał, bo nie wiedział czym było SS. Stary mu nawkręcał łgarstw.
        • polonus7 hahaha, smiszne ! To z radyja dowcip ? 20.04.05, 00:50
          • joannabarska A może tak? 20.04.05, 01:04
            Zydzi ukrzyżowali Jezusa, zrodzonego z matki (póżniejszej Matki Boskiej)-
            Zydówki. Może tak to określic?
      • arron.stolcman Re: Papież Pius XII - stronnik Hitlera 20.04.05, 01:12
        "Stolica Apostolska robiła doskonałe interesy z Niemcami, sprzedając im broń
        oraz elementy uzbrojenia."

A Fabryka znajdowala sie w podziemiach Bazyliki. A probne testy czolgi
        przeprowadzano na Placy Sw. Piotra.
        • pandada Re: Papież Pius XII - stronnik Hitlera 24.04.05, 03:25
          Przecież Mussolinia, twórca państwa Watykan, zasłużył na wdzięczność.
    • olewin [...] 20.04.05, 00:54
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • create Żydzi ukrzyżowali Żyda a Katolicyzm=sekta żydowska 20.04.05, 01:07
      i czym tu się emocjonować. :-)
      Pozatym bez ukrzyżowania nie byloby zmartwychwstania, i kto wie czy św. Piotr
      wyruszyłby do Rzymu?
      • humbak Re: Żydzi ukrzyżowali Żyda a Katolicyzm=sekta żyd 20.04.05, 01:20
        No no, sekta to nie. Odłam prędzej. Oni mogliby nas uznać za heretyków, ale nie
        za sektę.
        • create Re: Żydzi ukrzyżowali Żyda a Katolicyzm=sekta żyd 20.04.05, 10:53
          podobno Rzymianie uważali Chrześcijan w pierwszych wiekach n.e. za sektę żydowską.
        • pandada Re: Żydzi ukrzyżowali Żyda a Katolicyzm=sekta żyd 24.04.05, 03:26
          Odłam to właśnie sekta (słowo pochodzi od odłączania).
          • kropekuk Do licha: RZYMIANIE ukrzyzowali ZYDA. 24.04.05, 05:40
            I jeszcze sie sadystycznie naigrywali z tego "KROLA ZYDOWSKIEGO"
    • witek.bis Re: Gazeta:Ukrzyżowanie Chrystusa przez Żydów - m 20.04.05, 07:53
      Zgadzam się z tym, że sformułowanie „haniebny mit” nie jest za bardzo
      szczęśliwe i że Gazeta nie powinna się porywać na opisywanie dość
      skomplikowanych zjawisk historycznych w dwóch słowach, bo to może prowadzić do
      dużych nieporozumień. Ale zwróć uwagę na parę spraw:
      -jak słusznie zauważył Kropekuk zadawanie śmierci przez ukrzyżowanie było
      specjalnością Rzymian a nie Żydów
      -Poncjusz Piłat nie był killerem przyjmującym zlecenia na taką czy inną osobę,
      ale szefem administracji rzymskiej, realizującym rzymską politykę w okupowanej
      Judei
      -Ewangelie były redagowane w czasach, kiedy stosunki między gminą
      chrześcijańską a prawowiernymi Żydami były już bardzo napięte, stąd łatwo
      zrozumieć tendencję do przeniesienia odpowiedzialności za ukrzyżowanie
      Chrystusa z Rzymian na Żydów
      -Jeśli nawet jakiś Żyd-oszołom krzyczał "Jego krew na nas i na dzieci nasze ..,
      to chyba jeszcze nie powód by go słuchać i obwiniać o śmierć Jezusa cały naród
      żydowski, tym bardziej, że prowadziłoby to do obwinienia i apostołów, i
      ewangelistów, a nawet i Matki Boskiej.
      -Zasada odpowiedzialności zbiorowej przenoszonej z pokolenia na pokolenie ma
      tyle wspólnego z religią chrześcijańską co Gazeta Wyborcza z Osservatore Romano.
      • gosc.z.korony a ja się dziwię, że trzeba wyjaśniać tak oczywiste 20.04.05, 15:47
        sprawy.
        pozdr
      • humbak Re: Gazeta:Ukrzyżowanie Chrystusa przez Żydów - m 20.04.05, 15:50
        Może określenie "hjaniebny mit" jest nieco powiązane z haniebną historią
        pogromów na Żydach, które stanowiły część konfliktu między tymi wyznaniami...
        bardzo przykrego dla chrześcijanina (na moim przykłądzie) jak sądzę.
    • gosc.z.korony He! He! He! - a Kolega ,,olewin'' zapewne uważa 20.04.05, 13:47
      że Pan Jezus był Polakiem-Katolikiem. Tylko wówczas Jego oburzenie zyskuje
      logiczną podstawę... He! He! He!
    • piotr7777 Re: Gazeta:Ukrzyżowanie Chrystusa przez Żydów - m 20.04.05, 16:48
      A Jezus oczywiście był Polakiem od pokoleń, nie mówiąc już o jego matce.
      Olewinie, żałosny jesteś.
      To zresztą Rzymianin Piłat wydał wyrok a rzymscy żołnierze go wykonali - już
      tak dla zasady.
      • janbezziemi Magnetofony juz miał wtedy każdy! 20.04.05, 16:56
        No w dniu krzyżowania Chrystusa w powszechnym uzyciu byly juz magnetofony,
        które wiernie zapisywały slowo po słowie!!! Proszę Państwa,kiedy pierwszy
        rzymski historyk wspomniał o Chrystusie i jak? Prosze poszperać.Zdziwicie sie!
    • eres2 Do Olewina i obrońców jego tezy 20.04.05, 18:42
      Jak wiadomo, Ojcowie Soborowi występują w Deklaracji „Nostra Aetate” w sposób
      jasny i zdecydowany przeciw głównemu zarzutowi obarczenia wszystkich Żydów
      odpowiedzialnością za śmierć Chrystusa. Deklaracja stwierdza: „Choć władze
      żydowskie ze swoimi zwolennikami domagały się śmierci Chrystusa, jednakże to,
      co popełniono w czasie Jego męki, nie może być przypisane ani wszystkim bez
      różnicy Żydom wówczas żyjącym, ani Żydom dzisiejszym.”
      Niektórzy jednak, podobnie jak to czyni Olewin, powołując się na słowa
      Ewangelii św. Mateusza: „Jego krew na nas i dzieci nasze” (Mt 27,25), obwiniają
      Żydów za śmierć Chrystusa. Istotnie, wyrażenie to znaczy: Przyjmujemy pełną
      odpowiedzialność za tę śmierć. Wołał to wszakże nie cały naród żydowski, lecz
      tylko podburzony tłum, zebrany przed pałacem Piłata. Nie można również
      zapominać, że także za tych ludzi, podobnie jak i za nas wszystkich, modlił się
      Jezus na krzyżu: „Ojcze przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią”.
      Nauczanie Kościoła, zawarte w tej Deklaracji, zostało rozwinięte w późniejszych
      dokumentach Stolicy Apostolskiej. Szczególnie ważny jest dokument z 1985 r.
      pt.: „Żydzi i judaizm w głoszeniu Słowa Bożego i katechezie Kościoła
      katolickiego”. A jak mówią o nim nasi biskupi: „Zasługuje on na jak najszersze
      upowszechnienie, zwłaszcza wśród duszpasterzy i katechetów”.
      Wszystko wskazuje na to, że do wielu z tych ostatnich te dokumenty nie dotarły,
      a zwłaszcza do pewnego kapłana w Toruniu i do innego w Gdańsku.
      Inny ważny dokument, bo Katechizm Soboru Trydenckiego, tak ujmuje sprawę
      odpowiedzialności za śmierć Chrystusa: „Chrześcijanie grzesznicy są bardziej
      winni śmierci Chrystusa w porównaniu z niektórymi Żydami, którzy mieli w niej
      udział: ci ostatni istotnie nie wiedzieli, co czynią, podczas gdy my wiemy to
      aż za dobrze”.
      W innym dokumencie: „Jest rzeczą pilną, by chrześcijanie definitywnie przestali
      wyobrażać sobie Żydów wg schematów nacechowanych panującą przez wieki
      agresywnością; raz na zawsze wyeliminujmy i odważnie zwalczajmy w każdych
      okolicznościach niegodne człowieka, a tym bardziej chrześcijanina,
      karykaturalne przedstawiania, np. z nutą pogardy lub odrazy określające Żyda
      >>jako lichwiarza, człowieka o wybujałych ambicjach lub spiskowca<<, jako
      >>innego niż wszyscy<<, czy jeszcze gorzej, ze względu na możliwe konsekwencje –
      określające Żyda jako >>bogobójcę<<.”
      Jest na tym forum wielu, którzy pragną uchodzić za bardziej papieskich od
      Papieża.
      • jtb Re: Do Olewina i obrońców jego tezy 20.04.05, 20:27

"A cały lud zawołał: Krew Jego na nas i na dzieci nasze" /MT27,25/

Ten okrzyk pojawia sie wyłącznie u św. Mateusza i nie ma go u innych
        Ewangelistów. A to pozwala przypuszczać, że autorowi chodziło tu nie o relacje
        ale o interpretacje.
        Warto sobie uzmysłowić, że Ewangelje nie są reportażem ani szczegółową
        biografią Jezusa, lecz zapisem dziejów zbawienia, w którym historia przeplata
        się z teologią, a nieomylna prawda Boża zostaje opisana i zinterpretowana przez
        ludzi, reprezentujących określoną wizje świata. Ewangelja mateusza powstała
        około roku 85 naszej ery a więc już po zburzeniu Jerozolimy i Mateusz o tym
        wiedział.Widok Jerozolimy podbijanej przez rzymskie legiony i skąpanej w morzu
        krwi ludzkiej musiał na niego podziałać. Wydawało mu się, że wie dlaczego BÓG
        do tego dopuscił i stąd ten okrzyk w jego Ewangelji. Za mateuszem argument
        o "krwi" spadającej na "dzieci Izraela" przez całe stulecia powtarzalo
        chrześcijaństwo, traktując Zydów jak "obcych". I nie dając im w gruncie rzeczy
        szansy na odmianę losu. "Cały lud" u Mateusza to też tylko interpretacja. Na
        tym dziedzińcu u Piłata mogło się zmieścić tylko 4-4,5 tysiąca ludzi to jest
        około 2% wzsystkich znajdujących się w Jerozolimie. Cała ta Mateuszowa
        interpretacja wpłyneła na chrześcijaństwo w jego dwutysięcznej historii.
        Polemikę z tą "teologią"podjął dopiero Sobór Watykański II opracowując
        deklaracje Nostra Aetate".
        Twierdzenie, że Bóg miałby się mścić na kimkolwiek a już szczególnie na
        narodzie przez siebie wybranym wydaje się straszliwą herezją i nie ma nic
        wspólnego z chrześcijaństwem.
        • jam1-szy Re: Do Olewina i obrońców jego tezy 24.04.05, 05:52
          "Twierdzenie, że Bóg miałby się mścić na kimkolwiek a już szczególnie na
          narodzie przez siebie wybranym wydaje się straszliwą herezją i nie ma nic
          wspólnego z chrześcijaństwem."

Bo tak tez chrzescjanstwo nie twierdzi.
          Bog Wszechwiedzacy zawsze wiedzial przeciez, ze jesli zbawienie ma sie dokonac
          przez Krzyz to dokona tego "dziela" TYLKO pyszny i zatwardzialy Narod zydowski
          i dlatego ten Narod zostal wybrany przez Boga i na nic wiecej.
          2000 lat temu "misja" Narodu zydowskiego sie skonczyla, a my nadal mamy Narod
          Wybrany, wiec modlmy sie za niego.
          • jtb Re: Do Olewina i obrońców jego tezy 24.04.05, 13:36
            jam1-szy napisał:

> "Twierdzenie, że Bóg miałby się mścić na kimkolwiek a już szczególnie na
            > narodzie przez siebie wybranym wydaje się straszliwą herezją i nie ma nic
            > wspólnego z chrześcijaństwem."
            >
            > Bo tak tez chrzescjanstwo nie twierdzi.
            > Bog Wszechwiedzacy zawsze wiedzial przeciez, ze jesli zbawienie ma sie
            dokonac
            > przez Krzyz to dokona tego "dziela" TYLKO pyszny i zatwardzialy Narod
            zydowski
            > i dlatego ten Narod zostal wybrany przez Boga i na nic wiecej.

Skad ty wiesz co Bóg wiedzał. Bóg sam prowadzi proces zbawienia czlowieka i sam
            podejmuje decyzje. Nie ma żadnych doradców. Żaden chrześcijanin nie doradza
            Bogu ani żaden Żyd. Pan Bog nie pozwala zaglądać sobie w karty. To prawda, że
            nie wszyscy Żydzi uwierzyli w Jezusa ale może Bóg tego nie chciał. Gdyby chciał
            to by z Zydami zrobił to co ze Św. Pawłem, który z prześladowców chrześcijan
            stał się świadkiem Ewangelji. Gdyby wszyscy Zydzi uwierzyli to by ich dzisiaj w
            ogóle nie było bo by się rozpłyneli posród innych narodów śoiata. Ale wtedy
            wszystko to co jest zapisane w ST byłoby jakąś bajką.Jeżeli dzisiaj po 2000 lat
            są Żydzi to jest to dowodem, że Bóg istnieje i obietnic swoich dotrzymuje.

> 2000 lat temu "misja" Narodu zydowskiego sie skonczyla, a my nadal mamy
            Narod
            > Wybrany, wiec modlmy sie za niego.

Nic się nie skończyło. Przytoczę ci kilka punktów z Deklaracji "Nostra
            Aetate". jest to dokument Soboru Watykańskiego II.
            8.6 Żydzi są nadal ze względu na swoich przodków bardzo drodzy Bogu.
            8.7. Kościół razsm z Żydami oczekuje Dnia Pańskiego.
            8.9 Mimo męczęńskiej śmierci Jezusa na krzyżu Żydów nie można uważać ani za
            odrzuconych, ani za przeklętych przez Boga.

Św. Paweł w liście do Rzymian napisał: " Do Królestea Niebieskiego najpierw
            wejdzie pełnia pogan a na końcu cały Izrael będzie zbawiony". Jak Bóg tego
            dokona nie wiemy.
            • jam1-szy Re: Do Olewina i obrońców jego tezy 24.04.05, 18:51
              jtb napisał:

> jam1-szy napisał:
              >
              > > "Twierdzenie, że Bóg miałby się mścić na kimkolwiek a już szczególnie na
              > > narodzie przez siebie wybranym wydaje się straszliwą herezją i nie ma nic
              >
              > > wspólnego z chrześcijaństwem."
              > >
              > > Bo tak tez chrzescjanstwo nie twierdzi.
              > > Bog Wszechwiedzacy zawsze wiedzial przeciez, ze jesli zbawienie ma sie
              > dokonac
              > > przez Krzyz to dokona tego "dziela" TYLKO pyszny i zatwardzialy Narod
              > zydowski
              > > i dlatego ten Narod zostal wybrany przez Boga i na nic wiecej.
              >
              > Skad ty wiesz co Bóg wiedzał.

A Ty nie wiesz, ze Bog WSZYSTKO wie?
              A poza tym masz prawie racje :))

Bóg sam prowadzi proces zbawienia czlowieka i sam
              >
              > podejmuje decyzje. Nie ma żadnych doradców. Żaden chrześcijanin nie doradza
              > Bogu ani żaden Żyd. Pan Bog nie pozwala zaglądać sobie w karty. To prawda, że
              > nie wszyscy Żydzi uwierzyli w Jezusa ale może Bóg tego nie chciał. Gdyby
              chciał
              >
              > to by z Zydami zrobił to co ze Św. Pawłem, który z prześladowców chrześcijan
              > stał się świadkiem Ewangelji. Gdyby wszyscy Zydzi uwierzyli to by ich dzisiaj
              w
              >
              > ogóle nie było bo by się rozpłyneli posród innych narodów śoiata. Ale wtedy
              > wszystko to co jest zapisane w ST byłoby jakąś bajką.Jeżeli dzisiaj po 2000
              lat
              >
              > są Żydzi to jest to dowodem, że Bóg istnieje i obietnic swoich dotrzymuje.
              >
              > > 2000 lat temu "misja" Narodu zydowskiego sie skonczyla, a my nadal mamy
              > Narod
              > > Wybrany, wiec modlmy sie za niego.
              >
              > Nic się nie skończyło. Przytoczę ci kilka punktów z Deklaracji "Nostra
              > Aetate". jest to dokument Soboru Watykańskiego II.
              > 8.6 Żydzi są nadal ze względu na swoich przodków bardzo drodzy Bogu.
              > 8.7. Kościół razsm z Żydami oczekuje Dnia Pańskiego.
              > 8.9 Mimo męczęńskiej śmierci Jezusa na krzyżu Żydów nie można uważać ani za
              > odrzuconych, ani za przeklętych przez Boga.
              >
              > Św. Paweł w liście do Rzymian napisał: " Do Królestea Niebieskiego najpierw
              > wejdzie pełnia pogan a na końcu cały Izrael będzie zbawiony". Jak Bóg tego
              > dokona nie wiemy.
      • jam1-szy Re: Do Olewina i obrońców jego tezy 24.04.05, 05:29
        "Ojcze przebacz im bo nie wiedza co czynia" - tak sie modlil Pan Jezus
        umierajac na Krzyzu za Zydow i rzymskich katow, ale gdyby Zydzi poznali swoj
        blad i prosili Jezusa o przebaczenie, wowczas Jezus powiedzialby "Przebaczam
        wam bo nie wiecie co czynicie". Tak sie jednak nie stalo.
        Ja natomias za Pana Jezusa tego powiedziec do Zydow nie moge.
        • kropekuk Ej, zatajony starozakonny - Chrystus umieral jako 24.04.05, 05:42
          CZLOWIEK, nie zas Bog. I dlatego prosil Ojca...
          Prymityw sobie UMIERAJACEGO na krzyzu BOGA wynalazl...
    • dokowski To jest właśnie to fałszerstwo ten haniebny ... 23.04.05, 21:20
      olewin napisał:

> ... haniebny mit, który przez stulecia rodził wśród chrześcijan
      > antysemityzm."
      >
      > W Bibli Żydzi mówią do
      > Piłata: "Jego krew na nas i na dzieci nasze .. Ukrzyżuj Go !!!"

To jest kłamstwo napisane na polecenie Konstantyna Wielkiego

> Żydzi biorą winę na siebie zresztą to oni wydają Go Piłatowi

To jest treść fałszywych ewangelii, specjalnie dobranych przez Konstantyna tak,
      aby zrzucić na Żydów winę. Dzięki temu fałszerstwu chrześcijanom było łatwiej
      wybaczyć Rzymowi wszystkie zbrodnie jakich wcześniej Rzymianie dokonali na
      chrześcijanach. Zresztą chrześcijanie musieli się ukorzyć przed swoimi
      oprawcami, gdyż inaczej Rzymianie by ich wytępili zupełnie, dlatego musieli
      porzucić Jehowę i pokłonić się nowemu Bogu - Słońcu.
      • olewin Re: To jest właśnie to fałszerstwo ten haniebny . 24.04.05, 20:18
        rozumiem że wszystkie "antysemickie" teksty łącznie z ewangeliami to wypaczone
        apokryfy .. od starego testamentu - mówiącego o sposobie walki Zydów ..
        posypywanie solą ziemi wrogów w celu jej wyjałowienia .. itp, po proroctwa
        ukrzyżowania i dzieje apostolskie ..

PS: a może to właśnie Biblę objawiono tobie ??
      • olewin Re: To jest właśnie to fałszerstwo ten haniebny . 24.04.05, 20:21
        ja jedynie dążę do potwierdzenia odpowiedzialności jednostek pochodzenia
        żydowskiego za śmierć Chrystusa bez !!! rozciągania winy na cały naród ..
        Rozumiem jednak iż nie działa to w drugą stronę gdyż za "polskie" obozy śmierci
        są odpowiedzialni wszyscy Polacy którzy jak wiemy wysysają antysemityzm z
        mlekiem matki ..
    • nonno1 Re: Wszyscy Żydzi? 24.04.05, 12:55
      Tak mówili? Może apostołowie i Jego Matka też? Przecież byli Żydami!

A może tak mówili kapłani i uczeni w Piśmie oraz grupka popleczników?

To dlaczego wina ma spadać na wszystkich Żydów?

Czytając Ewangelie odczuwam, że wrogami Jezusa był żydowski establishment,
      kolaborujący z Rzymem oraz pobożni (faryzeusze), odpowiednikiem faryzeuszy są
      dzisiejsi "prawdziwi" katolicy, ostentacyjnie podkreślający swoją pobożność.
      Naród żydowski więc jako całość w zaden sposób nie jest odpowiedzialny za
      ukrzyżowanie Jezusa.

Zresztą dogmaty chrześcijaństwa mówią, że Jezus przyszedł na ten świat, aby
      przez swą mękę i śmierć wyzwolić nas (wszystkich) z grzechu. A więc Jego
      ukrzyżowanie było zgodne z boskimi zamiarami. Każdy więc, kto przyczyniał się do
      tego, spełniał tylko wolę bożą i nie można nań zrzucać odpowiedzialności.
      • maxxo Re: Wszyscy Żydzi? 24.04.05, 17:35
        nonno1 napisał:

> Tak mówili? Może apostołowie i Jego Matka też? Przecież byli Żydami!

Dziecieca frazeologia - jeszcze sie okaze ze skoro Bog bardziej szanuje
        nawroconych niz sprawiedliwych od samego poczatku to chcieli sobie troche w
        sposob kontrolowany pogrzeszyc ? i nabic punkciki ???

> A może tak mówili kapłani i uczeni w Piśmie oraz grupka popleczników?
        >
        > To dlaczego wina ma spadać na wszystkich Żydów?

A moze wedle definicji odpowiedzialnosci zbiorowej z Jedwabnego ???

> Czytając Ewangelie odczuwam, że wrogami Jezusa był żydowski establishment,
        > kolaborujący z Rzymem oraz pobożni (faryzeusze), odpowiednikiem faryzeuszy są
        > dzisiejsi "prawdziwi" katolicy, ostentacyjnie podkreślający swoją pobożność.
        > Naród żydowski więc jako całość w zaden sposób nie jest odpowiedzialny za
        > ukrzyżowanie Jezusa.

Szkoda ze owy narod inspirujac opisywanie polskich obozow koncentracyjnych ,
        wymawiajac nam od skrajnych antysemitow nie mysli tak samo ?? przeczytaj sobie
        na stronach o antysemityzmie jego definicje ! - antysemityzmem jest prawie
        kazde dzialanie przeciwko pojedynczym obywatelom Izraela , jego wladzom a takze
        brak potencjalnej pomocy :) - czy nie padaja oni teraz ofiara definicyjnych
        uogolnien ??

> Zresztą dogmaty chrześcijaństwa mówią, że Jezus przyszedł na ten świat, aby
        > przez swą mękę i śmierć wyzwolić nas (wszystkich) z grzechu. A więc Jego
        > ukrzyżowanie było zgodne z boskimi zamiarami. Każdy więc, kto przyczyniał się
        d
        > o
        > tego, spełniał tylko wolę bożą i nie można nań zrzucać odpowiedzialności.

prezentujesz tu specyficzna idee determinizmu wedle ktorej nawet sam hitler czy
        stalin byl typowa "reka boza" i kto wie czy ich obrazy nie powinny znalezc sie
        w Kosciolach otoczone nimbem pomagierow Zbawiciela !!??

a moze przyszlosc rysuje sie jednak wielowariantowo ?? a moze Bog zna wszystkie
        mozliwe do uczynienia przez ludzi warianty i dobrze wie - pomimo ich wolnosci
        czynu jaka droge wybiora ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka