szatek100 25.04.05, 00:16 Film Koterskiego jest doskonała ilustracja losu polskiego inteligenta - spauperyzowanego ,ponizonego i sfrustrowanego.Kto z Was , drodzy forumowicze , identyfikuje sie z Adamem Miauczyńskim ? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eeeee1 Re: Ogladaliscie "Dzien Świra"? 25.04.05, 00:26 Ja sie utozsamiam jego sasiadami: "Gdy wieczorne zgasną zorze. Zanim głowę do snu złożę. Modlitwę moją zanoszę. Bogu ojcu i synowi, dopie..ie sąsiadowi. Dla siebie o nic nie proszę, tylko mu dosrajcie proszę. Kto ja jestem? Polak mały. Mały zawisły i podły. Jaki znak mój - krwawe gały. Oto wznoszę moje modły, do Boga, Marii i Syna, zniszczcie tego sku..syna. Mego brata sąsiada, tego wroga, tego gada. Żeby mu okradli garaż, żeby go zdradzała stara, żeby mu spalili sklep, żeby dostał cegłą w łeb, żeby mu się córka z czarnym, i w ogóle żeby miał marnie. Żeby miał AIDS, zabijaka, oto modlitwa Polaka." Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Re: Ogladaliscie "Dzien Świra"? 25.04.05, 00:54 mocne i prawdziwe :( :) Nie wiem , czy nalzey smucic , czy smiac .... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
omamiony.wiedzmin Re: Polska w pigułce 25.04.05, 00:34 "Gdy wieczorne zgasną zorze, zanim głowę do snu złożę, modlitwę moją zanoszę, Bogu Ojcu i Synowi, dopie..ie sąsiadowi, dla siebie o nic nie proszę, tylko mu dosrajcie proszę. Kto ja jestem, polak mały, mały zawistny i podły, jaki znak mój, krwawe gały, odkąd wznoszę swoje modły, do Boga, Marii i Syna, zniszczcie tego sku..syna, mego rodaka, sąsiada, tego wroga, tego gada, żeby mu okradli garaż, żeby go zdradzała stara, żeby mu spalili sklep, żeby dostał cegłą w łeb i wogle żeby miał marnie, żeby miał aidsa i raka, oto modlitwa polaka." Odpowiedz Link Zgłoś
supinum Re: Ogladaliscie "Dzien Świra"? 25.04.05, 09:17 Obejrzałam po raz kolejny ten film i musze przyznać że jest przerażająco prawdziwy! Pozycja intelektualisty jest fatalna, a reszta społeczności zapomniała co znaczy być człowiekiem i raczej "ma odruchy" niż zdrowe reakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Ogladaliscie "Dzien Świra"? 25.04.05, 13:43 Ja też oglądałem ten film kilka razy, ale nie zauważyłem w nim postaci, która w jakikolwiek sposób kojarzyłaby mi się z intelektualistą. Odpowiedz Link Zgłoś
micaela Re: Ogladaliscie "Dzien Świra"? 25.04.05, 13:50 przeciez inteligent to nie intelektualista na Boga! Odpowiedz Link Zgłoś
micaela do Witka 25.04.05, 14:12 ciesze sie ze sie ze mna zgadzasz. przy okazji gratuluje perelki pt.Zabic ksiedza.jak na moj gust za bardzo przylales p.Monice, a zapomniales dolozyc Kieresowi. wg. mnie nieporownanie paskudniej niz Olejnik zachowala sie GW. tak czy owak sliczny felietonik, marnujesz sie na tym forum, chyba ze jestes zawodowym dziennikarzem. pozdrawiam m. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: do Micaeli 25.04.05, 14:48 Dzięki za miłe słowa, chociaż nie jestem pewien czy Twoją sugestię, że jestem zawodowym dziennikarzem, mogę potraktować jako komplement ;) Na wszelki wypadek wyjaśniam – dziennikarzem nie byłem, nie jestem i nie będę. Co do Kieresa, to myślę , że nie zachował się zbyt mądrze dostarczając "trójce dziennikarskiej" pretekstu do przeprowadzenia tego dość obrzydliwego ataku, ale nie obarczałbym go odpowiedzialnością za gehennę ks. Malińskiego. Jeśli prawdą jest to, co opowiadał w TV jeden z redaktorów Tygodnika Powszechnego, że jakieś plotki na temat księdza kursowały już od dwóch lat, to przecież nie powstały one na podstawie wypowiedzi Kieresa, której (niepotrzebnie) udzielił kilka dni temu. W pełni zgadzam się, że głównymi winowajcami są tutaj Czuchnowski i Kublikowa, ale z oceną postawy red. Olejnik wolałbym się wstrzymać do dzisiejszego programu z cyklu „Prosto w oczy”. Jeśli pani Monika nie wyjaśni jakoś swojego udziału w tej obrzydliwej manipulacji, to trudno będzie traktować ją inaczej niż tych oszczerców z Gazety. Wyjdzie na to, że wspólnie prowadzą oni program pt. „Zapraszamy do Trujki”, a pierwszymi „otrutymi” gośćmi byli Maliński i Kieres. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gregorak Re: film kretyna dla kretynow 25.04.05, 09:29 sanctum.officium napisał: >film kretyna dla kretynow Czy możesz uzasadnić swoją wypowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Re: film kretyna dla kretynow 25.04.05, 10:48 "Film kretyna dla kretynów" - napisał wyzej cretinissimo, czyli ten z najwyższej półki polskich idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
karol113 Re: Ogladaliscie "Dzien Świra"? 25.04.05, 09:40 Film świetny-widziałem z przyjemnością kolejny raz. Może momentami przejaskrawiony, ale naprawdę prawdziwy. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki997 Re: Ogladaliscie "Dzien Świra"? 25.04.05, 09:50 Z Miauczyńskim identyfikuje się przede wszystkim twórca filmu, Koterski (w końcu kot robi "miau"). To nie pierwszy jego film z bohaterem o tym nazwisku. Wcześniej były "Dom wariatów" z Kondratem, "Nic śmiesznego" z Pazurą oraz film z Wojciechem Wysockim w roli głównej, tytuł nie za bardzo pamiętam, bodajże "Podwójne życie". W filmie "Dom wariatów" mamy wyjaśnienie skąd biorą się takie przedziwne zachowania, jak np. liczenie wszystkiego co się da albo rytualne poprawianie spodni. Jest to wynikiem "dziedziczenia" zachowań podpatrywanych u rodziców. W tamtym filmie Adam Miauczyński chce zerwać z tym uciążliwym trybem życia, ale nie może, bo już dostatecznie długo się w ten sposób zachowywał by stać się prawdziwym wariatem. W "Dniu świra" bohater przez swoją nerwicę ma zniszczone życie, a jakby tego było mało, dostrzega pierwsze oznaki choroby u swojego syna. Odpowiedz Link Zgłoś
xioncpb Re: Ogladaliscie "Dzien Świra"? 25.04.05, 10:54 Najkrótsza recenzja tego filmu to tytuł innego "dzieła" Koterskiego czyli nic śmiesznego. A ta sama recenzja trochę rozszerzona - nic śmiesznego, dużo żałosnego. Ten film to kolejny redbull dla ego ynteligentów-nieudaczników... Jesteśmy do dupy, ale kiedyśmy byliśmy dżezi. A to wszystko to przez pieprzony świat dookoła. A kiedy mamy szansę coś zmienić, to nam się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
kunce Takie będą Rzeczpospolite, jakie ich młodzieży cho 25.04.05, 11:01 chowanie Miałczyński to "ciało pedagogiczne" mozna współczuć jego złamanemu zyciu, narastającej neurastenii, postepującej depresji i nieumiejetności poradzenia sobie z życiem ale tacy ludzie musza byc odsunieci od pewnych zawodów z jego kondycją psychiczna nie wolnobyłoby mu być pilotem... za to nie ma siły, by usunąć go z oświaty PS. wiem, że Miauczyński (co za alegoryczne nazwisko) to postac fikcyjna, ale czy ta fikcja jest tak całkiem wyssana z palca? Odpowiedz Link Zgłoś
karol113 Re: Takie będą Rzeczpospolite, jakie ich młodzież 25.04.05, 11:03 Chłopcze, wiesz co to przenośnia? Odpowiedz Link Zgłoś
kunce Re: Takie będą Rzeczpospolite, jakie ich młodzież 25.04.05, 11:06 a gdzie, Twoim zdaniem, pracuje gros niespełnionej życiowo, spauperyowanej inteligencji? PS. nie chłopcze, a ewentualnie kobieto (nie upieram sie przy formie "pani") Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Ogladaliscie "Dzien Świra"? 25.04.05, 11:28 Wg mnie bardzo śmieszne i dosyć prawdziwe. To znaczy - są tacy ludzie, jak typy z tego filmu i mieszkają w Polsce. Czy topoprawia stan ducha inteligentów-nieudaczników? Nie sądzę. Ja po tym filmie raczej krytycznie spojrzałem na własne wywiązywanie się z postanowień i szukanie zewnętrznych przyczyn dla nieróbstwa i stagnacji. W ogóle Koterski ma trzeźwy i głęboki wgląd w sytuacje społeczne i egzystencjalne. Inne jego filmy również celne trafiają w ukrytą zazwyczaj sferę marnego życia, autodestrukcji i frustracji Odpowiedz Link Zgłoś
micaela Re: xioncpb 25.04.05, 13:23 marniutki z ciebie znawca kina nie mowiac juz o duszy inteligenta. pewnie nie wiesz, ze ten film byl rozpatrywany jako polski kandydat do Oskara Odpowiedz Link Zgłoś
xioncpb Re: xioncpb 25.04.05, 15:56 micaela, jeśli chodzi o kina to pewnie odróżniasz już multipleksy od kina domowego. Brak ci natomiast dziecko drogie tolerancji dla poglądów innych osób. To jest moja opinia nt. tego filmu. Jeśli ci się podoba oglądaj to "gówienko" ile chcesz, ale nie wmawiaj mi, że ma ono jakąkolwiek wartość artytstyczną. Nadmiar niepotrzebnych klątw, idiotyczne problemy skretyniałego nauczyciela i jego erotyczne niepowodzenia to z założenia nie może być dobry film. Jak chcesz obejrzeć coś dobrego o ludziach chorych na obsesję natręctw to polecam "Lepiej być nie może" albo "Monka". Więcej realizmu. A jeśli chcesz zobaczyć film o polskiej inteligencji, to... O kurde nie ma nic dobrego na ten temat! Aha, czytałem gdzieś, że jeśli chce się podnieść wartość wątpliwego dziełka, sugeruje się, że miałoby mieć ono coś wspólnego z niejakim Oskarem... Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Ogladaliscie "Dzien Świra"? 25.04.05, 13:45 Oglądaliśmy. I wreszcie zrozumieliśmy po co tylu Polaków kupuje Gazetę Wyborczą. Ta wieczorna lektura w łożeczku sprawia im niemałą satysfakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Re: Ogladaliscie "Dzien Świra"? 25.04.05, 21:40 Bardzo dowcipne :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś