Dodaj do ulubionych

Nowa matura nie była taka straszna

07.05.05, 10:52
Świetnie - wszyscy będą mieli 99% i co z tego?:) Były obawy, że w celu
zapobieżenia kompromitacji polskiej edukacji nowa matura będzie parodią i
chyba się to niestety potwierdza. Bo co by było, gdyby np. połowa uczniów nie
zdała :)
Obserwuj wątek
    • hipciaczek Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 10:56
      Jedni odetchnęli z ulgą, że nie ucząc się za wiele zdali maturę, drudzy, że
      uczyli niedbale i znów się im upiecze.. kto więc na tym stracił?
    • adrianek1 Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 10:58
      Najpierw należałoby zajrzeć do informatora maturalnego z j. polskiego, a
      dopiero poźniej pisac o nowej maturze. W spisie tekstów literackich
      wymaganych na poziomie podstawowym widnieje "Potop" H. Sienkiewicza.
    • wswoclaw Ja mam jednak inne zdanie 07.05.05, 11:00
      Wydaje mi się, że tegoroczna matura do najłatwiejszych nie należała. Po
      pierwsze, fragment "Potopu". Utwór Sienkiewicza do najkrótszych nie należy.
      Niewielu podejmuje walkę z I tomem ;) Fragment pochodził z III... Romantyzm
      jako alternatywa to nie najlepsze wyjście, bo pomimo iż to moja ulubiona
      epoka, sądzę, że dla większości może być problemem.
      Jeśli zaś mówić o j. angielskim, to jedną rzeczą, którą bym zmienił jest
      lektor czytający "listeningi"...

Wszystkim tegorocznym maturzystom życze dobrych wyników i dostania się na
      wymarzone uczelnie ;) Pozdrawiam!
      • klaudia18 Re: Ja mam jednak inne zdanie 07.05.05, 11:26
        Wydaje mi się że raczej "Potop" nie należy do Romantyzmu ale cóż...
        • wswoclaw Re: Ja mam jednak inne zdanie 07.05.05, 12:12
          Zaczynam się martwić o Szanownej Koleżanki wynik z testu na rozumienie tekstu
          czytanego... ;] Alternatywa to jedna z dwóch możliwości, między którymi należy
          dokonać wyboru. I takiego wyboru należało chyba dokonać między "Potopem" a
          tekstami z romantyzmu... Inaczej- romantyzm był alternatywą do "Potopu". Nie
          wiem, czy to zrozumiałe, no ale cóż...
        • bartekbosowiec Re: Ja mam jednak inne zdanie 07.05.05, 15:30
          Ale co? Gdzie napisał, że należy? Czytaj ze zrozumieniem.
    • klaudia18 Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 11:25
      Zgadzam się "Potop" widnieje w kanonie lektur, a co do matury trzab myślec o
      tym że nie widomo jakie są odpowiedzi w kluczu np z polskiego czasami jest
      naprawde ciężko trafić ): pozdrawiam powodzenia
      • wswoclaw Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 12:15
        Tekst się interpretuje, a wyniki przedstawia w rozprawce. Trafia się na
        loterii...
    • gdabski Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 11:50
      Niech redakcja się przyłoży do roboty. "Potop" jest w kanonie lektur, natomiast
      nie jest wymieniony z tytułu w podstawie programowej, co było długo przed
      maturami źródłem kontrowersji.

/Gdabski
      • verdana Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 12:55
        Wspaniały był też bełkoczący lektor na angielskim? To kompromitacja. Wszyscy są
        jedmomyślni, że jednego z tekstów czytanych nie dało się zrozumieć. A to
        oznacza, że automatycznie większe szanse maja uczniowie zdający inne języki - o
        ile tam lektor bedzie mówił zrozumiale.
        Wiem, ze Wyborcza popiera nową maturę - ale o tak ewidentnym błędzie powinna
        jednak wspomnieć.
        • ratyzbona Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 13:19
          Trzeba uważać co się pisze. nie wiem gdzie pytaliście uczniów ale napewno nie w
          mpjej szkole. Angielski to była kompromitacja - Jak można dac tak źle nagrany
          tekst - to nie była matura z angielskiego tylko z tego czy mamy dobry sluch i
          potrafimy zrozumieć jak ktoś bełkocze czy nie!!! Poza tym CKE zachowała się
          okrótnie nie myśląc o uczniach pragnących na maturze interpretować poezjię - na
          podstawowej maturze dano dwa temat które właściwie sa z prozy bo co z
          tego ,że ,, Kordian " napisany jest wierszem skoro jego monolog tojednak mimo
          wszystko jei to samo co pojedyńczy wiersz ( podnadto na tak małej liczbie stron
          trzeb abyło zawrzec zarówno krótkie wypracowanie na podstaiwe dwóch kawąłków
          jednego utworu jak i analize porównawczą dwóch zuełnie innych postaw i
          postaci). Z kolei na rozszerzonym polskim pytanie do wierszy Różewicza i Barana
          było źle sformułowane - jak można pisac o przezyciach pokoleniowych poety (
          Barana) skoro nic o nim nie wiemy? I co nam po dacie urodzin i publikacji skoro
          nie wiemy jak wpłynał na niego 56 czy 68 rok? Może mam zbyt ambitne podejście
          ale nie będę pisac głupot bez powodu. Z kolei opowiadanie do zinterpretowania
          wymagało olbrzymiwj wiedzy historycznej oraz wiedzy nie tyle o holokauście co o
          samych żydach. Skąd maturzysta ma wiedzieć ,ze niebieskie oczy są u żydowskiego
          dziecka rzeczą niezwykłą skoro najaprawdopodobniej nigdy nie widział żydowskiej
          rodziny? Opowiadanie jest pełne niedomówień których osoby nie zainteresowane
          kwestiami zydowskimi nawet po przeczytaniu lektur obowiązkowych nie zrozumieją.
          Premiuje więc to uczniów zainteresowanych historia no i rzecz jasna mających
          zydowskie korzenie ( choc i oni stracą punkty nie pisząc o tym co wydaje się im
          oczywiste - np. dlaczego żydzi się ukrywali). Rzeczywiście matura nie była
          trudna - była głupia i nie dopracowana. Daltego śnić się będzie po nocach.
          • jgaska Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 13:48
            pieprzycie z tym angielskim, nie wiem, który tekst macie na myśli, ale
            spróbujcie sobie pogadać z anglikami, żaden nie będzie Wam mówił tak jak
            nauczyciele w szkole i to nagranie ujawniło tylko słabość edukacji i to że uczy
            się w szkole jezykow obcych tak że i tak nie można potem zrozumiec... z ta
            latwoscia to bym nie przesadzal, ktos kto napisal ze wszyscy beda mieli 99%
            chyba nie widzial tej matury, wydaje mi sie ze poziom jest dobry - wyniki beda
            zroznicowane i chyba tak powinno być...
          • kuba_om Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 14:45

> Trzeba uważać co się pisze. nie wiem gdzie pytaliście uczniów ale napewno nie w
            >
            > mpjej szkole. Angielski to była kompromitacja - Jak można dac tak źle nagrany
            > tekst - to nie była matura z angielskiego tylko z tego czy mamy dobry sluch i
            > potrafimy zrozumieć jak ktoś bełkocze czy nie!!!

No sorry, ale jak kolega słusznie zauważył żaden anglik nie będzie mówić z wami
            tak jak nauczyciele w szkole. Zgodzę się że nie było prosto, ale twierdzenie
            jakoby tekst jest w jakiś wyjątkowy sposób niezrozumiały uważam za grubo
            przesadzone. Oglądajcie filmy po angielsku i TV w tym języku, to bedzie łatwiej....

> Poza tym CKE zachowała się
            > okrótnie nie myśląc o uczniach pragnących na maturze interpretować poezjię

Zaiste niebywałe "okrócieństwo".... Wogle powinni przygotoć dodatkowo specjalne
            tematy, dla uczniów będących gejami, lesbijkami , feministkami, wszechpolakami,
            słuchaczami radia maryja i nie wiadomo co jeszcze...

Nie przesadzasz trochę? :-)

Czesci dotyczacej poziomu rozszerzonego nie komentuje gdyż go nie pisałem...
    • aerofann BLAD 07.05.05, 14:24
      oczywiscie, ze jest w kanonie lektur. Proponuje przejrzec informator od jezyka
      polskiego na stronie CKE. Droga Gazeta sie pomylila (nie po raz pierwszy, np. z
      polskiego mozna zdobyc 70 pkt a nie 50 pkt). Co wiecej lektura ta byla jedna z
      "faworytek" nowej matury gdyz wciaz jest bardzo popularna, co przedstawiaja
      rankingi Wprost czy Newsweeka.
      • syriel matura :| 07.05.05, 15:05
        Większość z nas, maturzystów ma przed sobą jeszcze jeden egzamin w części
        obowiązkowej i ewentualne w części dodatkowej. Więc może wypadałoby trochę
        poczekac z oceną czy nowa matura była tak łatwa? :/
    • waszczu86 Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 15:05
      Moi drodzy rówieścicy.Kto powiedział, że nie było w spisie lektur obowiązkowych
      POTOPU???Przeciez jest jak WÓŁ napisane w informatorze CKE.No chyba że ktos tam
      w ogóle nie zaglądał to nie mamy o czym mówić.Zastanówcie się co
      wypisujecie!!!!!!!!!A nie głupoty wypisywać i bzdury!!!!
    • waszczu86 Ludzie nic sie nie nauczyli 07.05.05, 15:08
    • waszczu86 W huja lecicie???A macie samolot??? 07.05.05, 15:10
      No to 30 czerwca WKU rozdaje bezpłatne powołania do NSZ.
    • kajucha9 Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 15:48
      "Potop" JEST na liście lektur obowiązkowych do nowej matury- wystarczy spojrzeć
      do informatora maturalnego
    • parszywiec Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 16:06
      heh..nie byla trudna..?
      wg mnie jak i wiekszosci biedakow z rocznika 1986 ta cala nowa matura to jest
      jedna wielka kompromitacja, zalosny wymysl Nie Powiem Kogo zeby tylko zgarnac
      mase kasy za Wielce Wspanialy Projekt..a co z tego maja najbardziej
      zainteresowani czyli-my?
      1.pisanie wypracowania z polskiego
      a)na temat z gory narzuconej lektury-co jak akurat ktos siedzi zupelnie w innej
      bajce?
      b)do wybory jedynie dwa tematy-jak nie pasuje jeden to skazani jestesmy ana
      drugi..
      c)pomijam juz ze ograniczono nam czas i ilosc(2 strony !)

cholera dlaczego skubance wpadly na pomysl ze stara matura byla zla?i niby
      najakiej podstawie sie pytam?co z tymi oczytanymi inteligentnymi ludzikami
      ktore kiedys dostaly by 5 tematow wybraly jeden i pisaly ile chca jak chca
      popisujac sie erudycja i oczytaniem..to bylo niespawiedliwe..?a teraz co jest..?
      najwieksze tepaki nie przygotowywujac sie nic i obijajac przez 3 lata napisza
      na 90% a ktos kto naprawde duzo sie uczyl ale akurat niekoniecznie na temat
      potopu ktory przerabial w gimnazjum..albo o idzie fink i baranie wie nico?
      ech..na temat belkotow na angolu sie nawet nie wypowiadam..wiadomo..wszyscy
      narzekaj..z kim bymm nie rozmawiala..ale oczywiscie w tv i gazecie pojawiaja
      sie usmiechniete twarze rumianych licealistow...kiedys to juz
      bylo..plakaty..taa..podaj cegle..

droga cke!
      dziekujemy za niepotrzebnu stres komplikacje niesprawiedliwosc zmarnowanie
      szansy ostania sie na studia..och dziekujemy za te przemile
      niespodzianki..potop nie-boska list formalny elektryczne urzadzenia..taa ale
      oczywiscie to latwiutkie bylo..
      caluski
      • very_martini Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 16:33
        a)na temat z gory narzuconej lektury-co jak akurat ktos siedzi zupelnie w innej
        >
        > bajce?

na tym właśnie polega zdawanie egzaminów - jesteś w stanie przeczytać wymagane
        lektury (a nie oszukujmy się, nie jest ich porażająco dużo) i powtarzać frazesy
        ich dotyczące - tego się wymaga na nowej maturze. Myślisz, że jak będziesz na
        studiach, pójdziesz na egzamin, to kogoś wzruszy to, że Ty akurat świetnie
        umiesz historię II wojny, ale I Ci się nie podobała i się nie nauczyłaś? Na
        nowej maturze trzeba wykazać się wiedzą na wiele tematów, a nie tylko ten,
        którego akurat masz się kaprys uczyć.

> c)pomijam juz ze ograniczono nam czas i ilosc(2 strony !)
        I bardzo dobrze! Nam na maturach dawano 5 godzin na jedno wypracowanie, i
        wodolejstwo było wręcz porażające. Umiejętność dobrego pisania polega właśnie do
        kondensowaniu myśli w eleganckiej, oszczędnej formie.
        Kompleksy przeze mnie nie przemawiają, bo dostalam z polskiego bdb, ale gdybym
        mogła, to zdawałabym nową maturę.

A pisząc o czarownaiu erudycją i oczytaniem, przeczysz sama sobie - zajrzyj w
        punkt 1a.

A jeszcze Ci powiem, że efekt starej matury często był taki, że ludzie z
        piątkami startowali na polonistykę i masowo odpadali, bo nagle się okazało, że
        można pisać przepiękne wypracowania nie mając pojęcia kim był Hugo Kołłątaj, a
        tu na egzaminie komisja egzaminacyjna bezczelnie oczekuje takiej wiedzy.
        Skandal, nie?

16%VOL
        22%VAT

--
        takie tam... forum homeopatia
    • dj74 Matura to nic... 07.05.05, 16:11
      Matura to nic...strasznego, na studiach na dobrych uczelniach takie matury są
      3-4 podczas sesji
      pomocnik.com/prasa
    • wiselek BARDZO WAŻNE!! Niewypal... 07.05.05, 16:47
      Nowa matura to jeden z kolejnych beznadziejnych pomyslow... Z pewnoscia
      znajomosc osoby Kordiana studentowi sie do niczego nie przyda. Ja zdalem stara
      mature i uwazam ze byla ona lepsza od tej nowej. Jednym z wielu idiotyzmow jest
      ustny egzamin. Przeciez jasne jest ze ocenianie nigdy nie bedzie sprawiedliwe,
      bo jedna komisja uwaza wypowiedz ucznia za dobra a inna za beznadziejna. Zeby
      to bylo sprawiedliwe to musialaby byc jedna komisja na cala Polske. Zapewne sa
      juz widoczne tego skutki. Biorac na przyklad jedna klase podzielona na dwie
      czesci podlegajace dwom komisjom. Slabsza czesc uczniow trafia pod 'oko'
      lagodniejszej komisji a lepsi uczniowie odpowiadaja przed komisja surowa.
      Wyniki? Uczniowie slabsi dostaja wiecej punktow od tych lepszych. I to ma byc
      ta sprawiedliwosc? I to jest to wlasnie dazenie do tego aby matura byla
      uczciwa? Wydaje mi sie ze daleko tu od sprawiedliwosci... Jest jeszcze wiele
      takich przykladow "udogodnien". Jednak rzecza, ktora juz zupelnie mnie oslabila
      jest termin sprawdzenia prac - np. 23 czerwca!! To sprawilo ze ksztalt nowej
      matury stal sie juz zupelnie niesmaczny. Jak mozna trzymac maturzyste w
      niepewnosci przez poltora miesiaca??!! To juz jest przeciez szczyt glupoty!
      Ktos sie ma w tym czasie codziennie budzic ze strachem, czy zdalem(am)
      mature??!! czy dostane sie na upragnione studia?? czy w ogole dostane sie na
      studia?! Ktos chyba naprawde chcial zrobic z tego egzamin 'dojzalosci'!!
      Niektorzy dorosli ludzie codziennie budza sie z podobnymi myslami... Czy dzis
      nie strace pracy? czy znajde jakas prace?
      Jesli o taki rodzaj wprowadzenia do 'dojzalosci' autorom nowej matury chodzilo
      to musze przyznac ze udalo im sie to...
      Wedlug mnie robienie krolikow doswiadczalnych z maturzystow jest nie na
      miejscu - reforma sama w sobie powinna byc ulatwieniem a nie przeciwnie.
      Natomiast pytanie garstki (prawdopodobnie wybranych juz wczesniej) maturzystow
      o zdanie na temat matury jest sposobem jej obrony przez media. Pozniej w
      internecie znajdujemy artykuly ze nowa matura dla wszystkich byla latwa.
      Najpierw niech OBOP przeprowadzi ankiety i dopiero wtedy mozna pisac ze nowa
      matura sie udala, badz raczej nie udala.
      Znowu z drugiej strony, w naszym kraju jest juz chyba coraz mniej rzeczy ktore
      nas moga zaskoczyc, wiec moglismy sie z gory spodziewac ze nowa matura bedzie
      niewypalem...
      Dziekuje i pozdrawiam :)
      • magdak86 potop jest obowiazkowy!!! 07.05.05, 18:49
        i kolega wyżej ma racje wszyscy mowią mi Jak to byla trudna? przecież wszedzie
        pisza ze latwa.... hmmmmm taaaaaaaaakkkkkkk
    • rafzu Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 18:18
      Jeżeli chodzi o "Potop" jako pozycję obowiązkową dla nowej matury, to radzę
      redaktorom "Gazety" zapoznać się dokładnie z "Informatorem maturalnym od 2005
      roku" (s.28).
    • magdak86 Re: Nowa matura nie była taka straszna 07.05.05, 18:44
      tak nie byla straszna, a nawet z sondazu wynika że byla. Najlepiej bedziemy
      wiedzieć jak zobaczymy wyniki. Dla mnie nie byla o tyle trudna o ile głupia( a
      już szczegolnie sluchanie o pogodzie). A juz naprawde nie wiem kto pisal ten
      artykul ale powinnien wiedzieć ze w liscie lektur obowiązkowych jest Potop.
    • jagodziaa nieprawda!!! 07.05.05, 19:27
      to co piszecie w tym artykule jest nieprawda Potop jak najbardziej byl w
      kanonie lektur na nowa mature na stronie centrelnej komisji edukacji jest
      informator z polskiego i potop tam figuruje mozna sie bylo sodziewac ze moze
      byc skoro tam wystapil!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka