Dodaj do ulubionych

Do Ani. Znów ja.

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.02, 23:09
Mam taki problem. Balcerowicz jest najbardziej cenionym w Europie ekonomistą. I
teraz są dwie teorie wyjaśniające to zjawisko:
1. Płacą mu i popieraja go bo jest agentem UE, która chce doprowadzić Polskę do
ruiny. Teoria zgodna z tym co głosi Oszołom, KJ itp.
2. Europejscy ekonomiści to idioci(efekty widać po standardzie życia w UE),
którzy nie maja pojęcia o ekonomi i chwalą innego idiotę .

Jest jeszcze taka, że doceniają go fachowcy europejscy bo jest dobry, ale tą
odrzucasz programowo jako niezgodną z tym co pisze w obiektywnej politycznie
(tworzonej przez członków SLD) gazecie.
Proszę wiec o konkretną odpowiedz tzn.1 lub 2.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: prowokat wtrące się IP: *.telimeny / 192.168.0.* 05.07.02, 23:18
      Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Mam taki problem. Balcerowicz jest najbardziej cenionym w Europie ekonomistą. I
      > teraz są dwie teorie wyjaśniające to zjawisko:
      > 1. Płacą mu i popieraja go bo jest agentem UE, która chce doprowadzić Polskę do
      > ruiny. Teoria zgodna z tym co głosi Oszołom, KJ itp.

Czy UE chce zniszczyś Polskę?
      1)Polska walczy aby nie wkładać więcej niż ma wyjmować.
      2)Polska walczy aby kwoty produkcyjne umożliwiały jej eksport.
      No nie wiem

> 2. Europejscy ekonomiści to idioci(efekty widać po standardzie życia w UE),
      > którzy nie maja pojęcia o ekonomi i chwalą innego idiotę .

Standart życia w UE kształtował się przez 20-30 lat, a co jest teraz
      1)w Niemczech jest ilościowo więcej bezrobotnych niż w Polsce, a we Francji jest
      ponad 10% bezrobotnych
      2)włoski rząd sprzedaje zabytki aby załatać dziurę budżetową
      3)liczne ostatnio strajki o podwyżki i przeciw podwyżką (Włochy)
      można by powiedzieć, że łatwiej jest wejść na szczyt niź się na nim utrzymać

> Jest jeszcze taka, że doceniają go fachowcy europejscy bo jest dobry, ale tą
      > odrzucasz programowo jako niezgodną z tym co pisze w obiektywnej politycznie
      > (tworzonej przez członków SLD) gazecie.

Czy jest dobry ?
      Nie wiem, zapytaj gruzinów, oni powinni być najbardziej obiektywny

• Gość: tato Re: wtrące się IP: *.fastres.net 05.07.02, 23:28
        Gość portalu: prowokat napisał(a):

> Gość portalu: Paweł napisał(a):
        >
        > > Mam taki problem. Balcerowicz jest najbardziej cenionym w Europie ekonomis
        > tą. I
        > > teraz są dwie teorie wyjaśniające to zjawisko:
        > > 1. Płacą mu i popieraja go bo jest agentem UE, która chce doprowadzić Pols
        > kę do
        > > ruiny. Teoria zgodna z tym co głosi Oszołom, KJ itp.
        >
        > Czy UE chce zniszczyś Polskę?
        > 1)Polska walczy aby nie wkładać więcej niż ma wyjmować.
        > 2)Polska walczy aby kwoty produkcyjne umożliwiały jej eksport.
        > No nie wiem
        >
        > > 2. Europejscy ekonomiści to idioci(efekty widać po standardzie życia w UE)
        > ,
        > > którzy nie maja pojęcia o ekonomi i chwalą innego idiotę .
        >
        > Standart życia w UE kształtował się przez 20-30 lat, a co jest teraz
        > 1)w Niemczech jest ilościowo więcej bezrobotnych niż w Polsce, a we Francji jes
        > t
        > ponad 10% bezrobotnych
        > 2)włoski rząd sprzedaje zabytki aby załatać dziurę budżetową
        > 3)liczne ostatnio strajki o podwyżki i przeciw podwyżką (Włochy)
        > można by powiedzieć, że łatwiej jest wejść na szczyt niź się na nim utrzymać
        >
        > > Jest jeszcze taka, że doceniają go fachowcy europejscy bo jest dobry, ale
        > tą
        > > odrzucasz programowo jako niezgodną z tym co pisze w obiektywnej polityczn
        > ie
        > > (tworzonej przez członków SLD) gazecie.
        >
        > Czy jest dobry ?
        > Nie wiem, zapytaj gruzinów, oni powinni być najbardziej obiektywny
        >

Prowokant.......ty stary rowerze.................
        We wloszech demonstruje sie przeciwko art.18.....idioto.
        Ktory pozwala na zwolnienia(Dzisiaj jeszcze niemozliwe lub ciezko)pracownika.
        A prywatyzacja nie obejmuje koloselum tylko kamienice.
        Dobrze wiedziec ze czytasz "Unita" ty stary komuchu.
        Teraz wiem ze proletariat sie laczy........hehehe.........
        • Gość: prowokat odp: IP: *.telimeny / 192.168.0.* 05.07.02, 23:41
          troszeczkę się mylisz co do mojej osoby

• Gość: tato Re: odp: IP: *.fastres.net 05.07.02, 23:43
            Gość portalu: prowokat napisał(a):

> troszeczkę się mylisz co do mojej osoby
            >

....To nie pierdol glupot.
    • Gość: Paweł Czekam na odpowiedz Aniu. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.02, 20:27
      • Gość: Ania Re: Czekam na odpowiedz Aniu. IP: *.upc.chello.be 06.07.02, 20:44

Pawel na pewno nie dzis.Mialam znow zebranie w sprawie budowy pomnikow ,nastepny
        skarbnik sie nie sprawdzil.Jak bys byl tak mily to przetlumacz mi to co napisal
        tato na jezyk polski bo nie kapuje.
        Przyrzekam,ze odpowiem.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Paweł Re: Czekam na odpowiedz Aniu. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.02, 20:56
          Jak bys byl tak mily to przetlumacz mi to co napisal
          >
          > tato na jezyk polski bo nie kapuje.

Niestety nie znam staromarsjańskiego.

• Gość: wikul Re: Czekam na odpowiedz Aniu. IP: *.acn.waw.pl 07.07.02, 00:00
          Gość portalu: Ania napisał(a):

>
          >
          > Pawel na pewno nie dzis.Mialam znow zebranie w sprawie budowy pomnikow ,nastepn
          > y
          > skarbnik sie nie sprawdzil.Jak bys byl tak mily to przetlumacz mi to co napisal
          >
          > tato na jezyk polski bo nie kapuje.
          > Przyrzekam,ze odpowiem.
          > Pozdrawiam.

Aniu ! nie pij tyle !
          • Gość: tato Re: Czekam na odpowiedz Aniu. IP: *.fastres.net 07.07.02, 00:35
            Gość portalu: wikul napisał(a):

> Gość portalu: Ania napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Paweł napisał(a):
            > >
            > >
            > > Pawel na pewno nie dzis.Mialam znow zebranie w sprawie budowy pomnikow ,na
            > stepn
            > > y
            > > skarbnik sie nie sprawdzil.Jak bys byl tak mily to przetlumacz mi to co na
            > pisal
            > >
            > > tato na jezyk polski bo nie kapuje.
            > > Przyrzekam,ze odpowiem.
            > > Pozdrawiam.
            >
            >
            >
            > Aniu ! nie pij tyle !

......Ona juz nie pije.
            Tylko bezposrednio wali w zyle.............
            • Gość: Ania Re: Czekam na odpowiedz Aniu. IP: *.upc.chello.be 07.07.02, 08:53
              Gość portalu: tato napisał(a):

> Gość portalu: wikul napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Ania napisał(a):
              > >
              > > > Gość portalu: Paweł napisał(a):
              > > >
              > > >
              > > > Pawel na pewno nie dzis.Mialam znow zebranie w sprawie budowy pomniko
              > w ,na
              > > stepn
              > > > y
              > > > skarbnik sie nie sprawdzil.Jak bys byl tak mily to przetlumacz mi to
              > co na
              > > pisal
              > > >
              > > > tato na jezyk polski bo nie kapuje.
              > > > Przyrzekam,ze odpowiem.
              > > > Pozdrawiam.
              > >
              > >
              > >
              > > Aniu ! nie pij tyle !
              >
              > ......Ona juz nie pije.
              > Tylko bezposrednio wali w zyle.............

Jak narazie nikt nie ma problemow ze zrozumieniem tego cop ja pisze.Niestety
              ciebie trudno jest zrozumiec i to nie tylko mnie.Pozatym twoj intelekt jest tak
              rozwiniety,ze nie stac cie na napisanie wiecejniz jednego zdania .Moze to ty
              walisz w zyle i popijasz wodka.?
          • Gość: Ania Re:Do Wikula IP: *.upc.chello.be 07.07.02, 08:50
            A z czego wywnioskowales,ze ja pije panie Wikul?Czy z tego,ze niezrozumialam co
            pisze tata?Pawel tez nie zrozumial ,to moze nam wytlumacz i skoncz z
            inwektywami .
            • Gość: tato Re:Do Wikula IP: *.fastres.net 07.07.02, 08:57

> A z czego wywnioskowales,ze ja pije panie Wikul?Czy z tego,ze niezrozumialam co
              >
              > pisze tata?Pawel tez nie zrozumial ,to moze nam wytlumacz i skoncz z
              > inwektywami .

.......Nie lubie sie powtarzac.
              Szczegolnie na tym forum,gdzie panuje goraczka komunistyczno-nazistowska.
              Jezeli nie rozumiesz to nie czytaj,jezeli nie czytasz nie komentuj.
              • Gość: Ania Re:Do Wikula IP: *.upc.chello.be 07.07.02, 09:28
                Gość portalu: tato napisał(a):

>
                > > A z czego wywnioskowales,ze ja pije panie Wikul?Czy z tego,ze niezrozumial
                > am co
                > >
                > > pisze tata?Pawel tez nie zrozumial ,to moze nam wytlumacz i skoncz z
                > > inwektywami .
                >
                > .......Nie lubie sie powtarzac.
                > Szczegolnie na tym forum,gdzie panuje goraczka komunistyczno-nazistowska.
                > Jezeli nie rozumiesz to nie czytaj,jezeli nie czytasz nie komentuj.

To samo zastosuj do siebie z laski swojej.
            • Gość: wikul Re : Do Ani IP: *.acn.waw.pl 09.07.02, 01:59

> A z czego wywnioskowales,ze ja pije panie Wikul?Czy z tego,ze niezrozumialam co
              >
              > pisze tata?Pawel tez nie zrozumial ,to moze nam wytlumacz i skoncz z
              > inwektywami .

Byłem po lekturze całej sekwencji postów o składkach (na innych wątkach) więc
              pozwoliłem sobie na niewinny (jak sądzę) żarcik . Nie miałem zamiaru obrażać .
              Czy to jest inwektywa ? dalibóg niezbadana jest dusza kobiety . Pamiętam jak
              niezrównoważony chamuś Pipin-2 wylewał na Anię kubły pomyj bez specjalnych
              reakcji strony obrażanej .
              PS. Pamiętam jak Ania strofowała innych w ten sam sposób .
    • Gość: K.J. Re: Do Ani. Znów ja. IP: 144.138.225.* 06.07.02, 20:44

> Mam taki problem. Balcerowicz jest najbardziej cenionym w Europie ekonomistą. I
      >
      > 1. Płacą mu i popieraja go bo jest agentem UE, która chce doprowadzić Polskę do
      >

Przepraszam, ja na temat Balcerowicza nic jeszcze nie wyglaszalem, wiec prosze
      mi tego nie zarzucac. A o tym jakim jest ekonomista swiadcza warunki zycia w
      Polsce.
    • Gość: Paweł Ciągle czekam IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.07.02, 22:29
      • Gość: Ania Re: Ciągle czekam IP: *.upc.chello.be 08.07.02, 00:07
        Ja tez czekam i to troche dluzej.Co rozumiesz pod pojeciem uslug.Najpierw
        odpowxirdz na to pytanie,ktore zadalam ze dwa tygodnie temu.
        • Gość: Paweł Re: Ciągle czekam IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.07.02, 21:30

> Ja tez czekam i to troche dluzej.Co rozumiesz pod pojeciem uslug.Najpierw
          > odpowxirdz na to pytanie,ktore zadalam ze dwa tygodnie temu.

Nie wymiguj się. to nie ja tylko twórcy encyklopedii wiem napisali, że 68%
          zatrudnionych pracuje w "usługach". Ich należy pytać co przez to rozumieją. Ja
          nie znam definicji, ale myślę, że jest b.obszerna i obejmuje szeroki zakres.

moje pytanie jest prostrze 1 lub 2. To takie łatwe. Miłego wyboru.

• Gość: Emeryt Re: Do Ani. Znów ja. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.02, 00:17
      A któz to tak ceni pana Balcerowicza? Jest znany jako przeciętny monetarysta,
      uczeń Sachsa, który w teorii ekonomii niczym nie błysnął. Ani jeden, ani drugi
      w dziedzinie ekonomii nie dostali Nobla. I nie dostaną. Osiągnięcia naukowe
      mizerniutkie. Inflację w Polsce zduszono kosztem oszczędności, np. ksiązeczki
      mieszkaniowe. A co z budżetem w latach 1997-2001 lepiej nie mówić. A że i jeden
      i drugi jest mizerny to świadczy fakt, że nikt nie chce już ich na doradców.
      Nawet Ukraina zrezygnowała z usług pana Balcerowicza.
      • Gość: Ania Re: Do Ani. Znów ja. IP: *.upc.chello.be 08.07.02, 21:36
        Wlasciwie odpowiedzial za mnie juz i pan KJ i emeryt.Ja dodalabym od siebie
        jeszcze jedno.Otoz Balcerowicz byl za rozwaleniem PGR-ow,ktore w koncu
        rozwalono.Bylo dueo krzyku na temat,ze nie mozna dotowac rolnictwa itd..Wiec Ci
        sami ekonomisci,ktorzy za to chwala Balcerowicza u siebie sa za dotowaniem
        rolnictwa.U nas sie nie podobalo.
        • Gość: Paweł Re: Do Ani. Znów ja. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.07.02, 21:48

> Wlasciwie odpowiedzial za mnie juz i pan KJ i emeryt.Ja dodalabym od siebie
          > jeszcze jedno.Otoz Balcerowicz byl za rozwaleniem PGR-ow,ktore w koncu
          > rozwalono.Bylo dueo krzyku na temat,ze nie mozna dotowac rolnictwa itd..Wiec Ci
          >
          > sami ekonomisci,ktorzy za to chwala Balcerowicza u siebie sa za dotowaniem
          > rolnictwa.U nas sie nie podobalo.

Czyli mam rozumieć agent UE. Popraw mnie jeśli się mylę, albo jeszcze lepiej
          odpowiedz konkretnie. 1,2? Nie pytałem KJ i emeryta tylko Ciebie. Ich opinie znam.

• Gość: Ania Re: Do Ani. Znów ja. IP: *.upc.chello.be 08.07.02, 22:13

>
            > > Wlasciwie odpowiedzial za mnie juz i pan KJ i emeryt.Ja dodalabym od siebi
            > e
            > > jeszcze jedno.Otoz Balcerowicz byl za rozwaleniem PGR-ow,ktore w koncu
            > > rozwalono.Bylo dueo krzyku na temat,ze nie mozna dotowac rolnictwa itd..Wi
            > ec Ci
            > >
            > > sami ekonomisci,ktorzy za to chwala Balcerowicza u siebie sa za dotowaniem
            >
            > > rolnictwa.U nas sie nie podobalo.
            >
            > Czyli mam rozumieć agent UE. Popraw mnie jeśli się mylę, albo jeszcze lepiej
            > odpowiedz konkretnie. 1,2? Nie pytałem KJ i emeryta tylko Ciebie. Ich opinie zn
            > am.
            >

Z tym,ze tak sie sklada,ze moja opinia pokrywa sie z opinia pana KJ i
            Emeryta.Agent Unii to moze za duzo powiedzizne ale za zbawiciela polskiej
            gospodarki go nie uwazam tak jak Ty i kilku innych na tym forum.Czy Polska
            gospodarka kwitnie?
            • Gość: Paweł Re: Do Ani. Znów ja. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.07.02, 22:22

> Z tym,ze tak sie sklada,ze moja opinia pokrywa sie z opinia pana KJ

Który twierdzi, że w USA i w UE rządzą banki prywatne poprzez bank centralny, a
              rządy są wybierane ku uciesze gawiedzi bo o wszystkim decydują krwiopijcy z
              banków. To musi Ci być przykro, że europejski bank centralny pozwala Cie okradać.

i
              > Emeryta.Agent Unii to moze za duzo powiedzizne

To może nie powinniśmy sie pchac do UE skoro posyłają nam "za mało powiedzianych
              agentów"

ale za zbawiciela polskiej
              > gospodarki go nie uwazam tak jak Ty i kilku innych na tym forum.

Nie za zbawiciela. Za fachowca który wie co robi. Jako ateistka nie powinnaś
              wierzyć w zbawicieli

Czy Polska
              > gospodarka kwitnie?

Podobne reformy jak Balcerowicz przeprowdzili Czesi i Węgrzy(byli bardziej
              konsekwentni), a nie przeprowadzili Rumuni i Bułgarzy(tam gospodarka kwitnie, że
              hej)

• Gość: Ania Re: Do Ani. Znów ja. IP: *.upc.chello.be 08.07.02, 22:33

>
                > > Z tym,ze tak sie sklada,ze moja opinia pokrywa sie z opinia pana KJ
                >
                > Który twierdzi, że w USA i w UE rządzą banki prywatne poprzez bank centralny, a
                >
                > rządy są wybierane ku uciesze gawiedzi bo o wszystkim decydują krwiopijcy z
                > banków. To musi Ci być przykro, że europejski bank centralny pozwala Cie okrada
                > ć.
                >
                > i
                > > Emeryta.Agent Unii to moze za duzo powiedzizne
                >

Pan KJ podal Ci fakty historyczne,ktore mozesz sobie sprawdzic.Ale skoro fakty sa
                niewygodne tym gorzej dla faktow.
                > To może nie powinniśmy sie pchac do UE skoro posyłają nam "za mało powiedzianyc
                > h
                > agentów"
                >
                > ale za zbawiciela polskiej
                > > gospodarki go nie uwazam tak jak Ty i kilku innych na tym forum.
                >
                > Nie za zbawiciela. Za fachowca który wie co robi. Jako ateistka nie powinnaś
                > wierzyć w zbawicieli
                >

Wiec nie uwazam go za fachowca poniewaz w Polsce nie jest az tak dobrze jak
                probujesz to przedstawic.
                > Czy Polska
                > > gospodarka kwitnie?
                >
                > Podobne reformy jak Balcerowicz przeprowdzili Czesi i Węgrzy(byli bardziej
                > konsekwentni), a nie przeprowadzili Rumuni i Bułgarzy(tam gospodarka kwitnie, ż
                > e
                > hej)
                > Pawel w Bulgarii i Rumunii bylo zawsze gorzej jak u nas.
                • Gość: Paweł Re: Do Ani. Znów ja. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.07.02, 22:41

>
                  > >
                  > > > Z tym,ze tak sie sklada,ze moja opinia pokrywa sie z opinia pana KJ
                  > >
                  > > Który twierdzi, że w USA i w UE rządzą banki prywatne poprzez bank central
                  > ny, a
                  > >
                  > > rządy są wybierane ku uciesze gawiedzi bo o wszystkim decydują krwiopijcy
                  > z
                  > > banków. To musi Ci być przykro, że europejski bank centralny pozwala Cie o
                  > krada
                  > > ć.
                  > >
                  > > i
                  > > > Emeryta.Agent Unii to moze za duzo powiedzizne
                  > >
                  >
                  >
                  >
                  > Pan KJ podal Ci fakty historyczne,ktore mozesz sobie sprawdzic.Ale skoro fakty
                  > sa
                  > niewygodne tym gorzej dla faktow.

Nie podał żródeł, a nie mam czasu sprawdzać. Poza tym zgodnie z jego teorią cały
                  cywilizowany świat i demokracja opiera się na fikcji. Jedyne ocalałe miejsca to
                  Kuba, KoreaN i jeszcze Chiny. Powinnas uciekac spod wpływu spiskowców-bankowców.
                  to są fakty!!!!!!!!!!!! W nogi puki jeszcze można.

>
                  > Wiec nie uwazam go za fachowca poniewaz w Polsce nie jest az tak dobrze jak
                  > probujesz to przedstawic.

Kiedy ja napisałem, że jest dobrze. Jakoś sobie nie przypominam. chociaz jest na
                  pewno lepiej niż w Bułgarii i Rumuni

Dyskusja schodzi na tematy uboczne, a ja nadal nie uzyskałem odpowiedzi. 1 czy 2
                  nic więcej.

• Gość: Ania Re: Do Ani. Znów ja. IP: *.upc.chello.be 08.07.02, 22:54

>
                    > > Gość portalu: Paweł napisał(a):
                    > >
                    > > >
                    > > > > Z tym,ze tak sie sklada,ze moja opinia pokrywa sie z opinia pana
                    > KJ
                    > > >
                    > > > Który twierdzi, że w USA i w UE rządzą banki prywatne poprzez bank ce
                    > ntral
                    > > ny, a
                    > > >
                    > > > rządy są wybierane ku uciesze gawiedzi bo o wszystkim decydują krwiop
                    > ijcy
                    > > z
                    > > > banków. To musi Ci być przykro, że europejski bank centralny pozwala
                    > Cie o
                    > > krada
                    > > > ć.
                    > > >
                    > > > i
                    > > > > Emeryta.Agent Unii to moze za duzo powiedzizne
                    > > >
                    > >
                    > >
                    > >
                    > > Pan KJ podal Ci fakty historyczne,ktore mozesz sobie sprawdzic.Ale skoro f
                    > akty
                    > > sa
                    > > niewygodne tym gorzej dla faktow.
                    >
                    > Nie podał żródeł, a nie mam czasu sprawdzać. Poza tym zgodnie z jego teorią cał
                    > y
                    > cywilizowany świat i demokracja opiera się na fikcji. Jedyne ocalałe miejsca to
                    >
                    > Kuba, KoreaN i jeszcze Chiny. Powinnas uciekac spod wpływu spiskowców-bankowców
                    > .
                    > to są fakty!!!!!!!!!!!! W nogi puki jeszcze można.
                    >
                    > >

Alez on nic takiego nie napisal.Podal suche historyczne fakty.Nawet nie prosiles
                    o podanie zrodel tylko zarzucasz klamstwo.

Z reszta ja jak dyskutuje z fanami pana B to jednoco zarzucaja to komunizm.To
                    daje sie zauwaztc nawet w tym watku.W innym ktos zarzucal mi,ze wychwalalam tu na
                    forum stan wojenny co jest kompletna bzdura to,ze napewno nie pamietam stanu
                    wojennego ,to,ze nie znam sytuacji w Polsce a przeciez wystarczy poczytac
                    gazety.Jak myslisz?No i to,ze kazdy krytyk pana B jest debilem to normalka.

> > Wiec nie uwazam go za fachowca poniewaz w Polsce nie jest az tak dobrze ja
                    > k
                    > > probujesz to przedstawic.
                    >
                    > Kiedy ja napisałem, że jest dobrze. Jakoś sobie nie przypominam. chociaz jest n
                    > a
                    > pewno lepiej niż w Bułgarii i Rumuni
                    >

Nie wymieniles,ze jest u nas lepiej niz w Etiopii i Korei PLN a szkoda.Wiec skoro
                    sam stwierdzasz,ze nie jest dobrze to moze pan B nie jest takim geniuszem.?
                    >

Dyskusja schodzi na tematy uboczne, a ja nadal nie uzyskałem odpowiedzi. 1 czy
                    > 2
                    > nic więcej.
                    >
                    > Sluchaj zostawiles mi tylko dwie mozliwosci do wyboru a ja mam prawo nie
                    skorzystac z zadnej z nich .
                    >
                    • Gość: Paweł Re: Do Ani. Znów ja. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.07.02, 23:22
                      > > Nie podał żródeł, a nie mam czasu sprawdzać. Poza tym zgodnie z jego teori
                      > ą cał
                      > > y
                      > > cywilizowany świat i demokracja opiera się na fikcji. Jedyne ocalałe miejs
                      > ca to
                      > >
                      > > Kuba, KoreaN i jeszcze Chiny. Powinnas uciekac spod wpływu spiskowców-bank
                      > owców
                      > > .
                      > > to są fakty!!!!!!!!!!!! W nogi puki jeszcze można.
                      > >
                      > > >
                      >
                      >
                      > Podal suche historyczne fakty.

Oszołom kiedy udowadniał37 przypadkowych ofiar inkwizycji tez podawał suche fakty
                      historyczne i jakoś ich tak nie broniłaś.

Nawet nie prosile
                      > s
                      > o podanie zrodel tylko zarzucasz klamstwo.

Nie kłamswo tylko manipulację faktami(też niezbyt pewnymi)

>Alez on nic takiego nie napisal.

Co nieco z historii bankowosci
                      Autor: Gość portalu: K.J.
                      Data: 28-06-2002 19:40 adres: 144.138.225.*

--------------------------------------------------------------------------------
                      Widze ze w tym watku zostal poruszony niezwykle ciekawy temat. Sprawa bankow
                      centralnych (takich jak np. US Federal Reserve Bank, Bank of England),
                      kredytu, polityki pienieznej itp.

Nalezy tu podkreslic, ze wprawdzie nazwy bankow centralnych, np. Bank of
                      England czy US Federal Reserve moze sugerowac ze banki te naleza do panstwa
                      (czyli nas wszystkich), byc moze sa kontrolowane przez rzad, ktory rowniez,
                      przynajmniej teoretycznie, powinien rzadzic w imieniu nas wszystkich, a
                      przynajmniej w imieniu wiekszosci. (w mysl zasad demokracji). Funkcja takiego
                      banku centralnego powinien byc nadzor nad calym systemem bankowym (prywatnym)
                      oraz emisja pieniadza.

Otoz nic dalszego od prawdy. Sa to banki kontrolowane przez banki komercyjne,
                      czyli banki prywatne.
                      US Federal Reserve znajduje sie pod kontrola wielkich bankow nowojorskich,
                      posiadajacych wiekszosc udzialow w tym banku. Do bankow kontrolujacych Federal
                      Reserve naleza: Rothschild Banks of London and Berlin, Lazard Brothers Banks
                      of Paris, Israel Moses Seif Banks of Italy, Warburg Bank of Hamburg and
                      Amsterdam, Lehman Brothers Bank of New York. Kuhn, Loeb bank of New York,
                      Chase Manhattan Bank of New York, City Bank NA, oraz Goldman & Sachs Bank of
                      New York.

Naiwnym byloby twierdzenie ze banki te maja na sercu dobro obywateli
                      amerykanskich. Maja one za jedyny cel dzialalnosci powiekszanie swego i tak
                      ogromnego bogactwa i potegi. Za pomoca mechanizmow kredytowych kontroluja one
                      emisje pieniadza, moga wykreowac bezrobocie i kontrolowac inflacje, w
                      zaleznosc co przyniesie w danym momencie wiekszy zysk.

"Jest zapisane na kartach historii, ze money changers uzywali kazdej formy
                      przemocy, intrygi i oszustwa zeby uzyskac kontrole nad rzadami poprzez
                      kontrole emisji pieniadza i polityki pienieznej". (History records that the
                      money changers have used every form of abuse, intrigue, deceit, and violent
                      means possible to maintain their control over governments by controlling
                      money and its issuance"

Caly ten finansowy "burdel" zapoczatkowali Chinczycy, ktorzy jako pierwsi
                      uzywali papierowych pieniedzy juz w latach 618-907. Okolo roku 1000, chinscy
                      handlarze w Sichuan emitowali papierowe pieniadze pod nazwa Jiao zi. Z powodu
                      czestych oszustw, prawo emisji pieniadza zostalo im odebrane w 1024r. przez
                      dynastie Song, ktora jako pierwsza prowadzila rzadowa emisje pieniedzy.

I tak to doszlo az do zlotnikow w sredniowiecznej Anglii, ktorzy jako pierwsi
                      w Europie zaczeli uzywac papierowych pieniedzy, ktore wlasciwie byly
                      pokwitowaniem na zloto zlozone w ich sejfach. Takie kwity byly o wiele
                      wygodniejsze w uzyciu niz ciezkie zlote lub srebrne monety. Z czasem, celem
                      uproszczenia calego procederu, kwity zaczely byc wystawiane na okaziciela
                      zamiast imiennie, co uczynilo je latwym srodkiem platniczym, poniewaz nie
                      wymagaly podpisu. Wkrotce pomyslowi zlotnicy zauwazyli, ze jedynie niewielka
                      ilosc osob pojawia sie w ich pracowniach z kwitami, domagajac sie ich
                      rownowartosci w zlocie. Tak to narodzil sie pomysl pozyczania czesci
                      przechowywowanego w ich sejfach zlota, oczywiscie pobierajac za to odpowiednie
                      procenty. Byl to szczegolnie zyskowny proceder, poniewaz zloto to nie bylo ich
                      wlasnoscia. Wkrotce powstala taka prosta angielska spiewka ludowa:

"Ze szmat robi sie papier, z papieru robi sie pieniadze, z pieniedzy robi sie
                      banki, banki robia pozyczki, pozyczki robia zebrakow, zebracy robia szmaty".

Sprytni zlotnicy rowniez odkryli, ze moga wystawiac jako pozyczki wiecej
                      kwitow niz posiadali zlota w depozycie i nikt tego nawet nie zauwazy, co
                      okazalo sie wyjatkowo dochodowym przedsiewzieciem.

I w ten to sposob narodzila sie podstawa wszelkiej bankowosci.

Za pomoca tego procesu banki centralne, moga w zaleznosci od tego co bedzie
                      dla nich bardziej korzystne (przyniesie wiekszy profit), powodowac mniejsza
                      lub wieksza inflacje, a nawet deflacje.
                      ---------------------------------------------------------------------------------

Chyba jednak napisał. Rządzą banki. Pieniądz jest zły powinniśmy wrócic do złota.

W Belgii bank centralny istnieje od wielu lat. Życie musi tam być straszne. My na
                      szczęście mamy Bank centralny od niedawna. Problem w tym, że wredna UE nie
                      pozwoli nam go zlikwidować:)

>
                      > Z reszta ja jak dyskutuje z fanami pana B to jednoco zarzucaja to komunizm.To
                      > daje sie zauwaztc nawet w tym watku.W innym ktos zarzucal mi,ze wychwalalam tu
                      > na
                      > forum stan wojenny co jest kompletna bzdura to,ze napewno nie pamietam stanu
                      > wojennego ,to,ze nie znam sytuacji w Polsce a przeciez wystarczy poczytac
                      > gazety.Jak myslisz?No i to,ze kazdy krytyk pana B jest debilem to normalka.

Nigdy tak nie twierdziłem
                      >
                      >
                      >
                      > > > Wiec nie uwazam go za fachowca poniewaz w Polsce nie jest az tak dobr
                      > ze ja
                      > > k
                      > > > probujesz to przedstawic.
                      > >
                      > > Kiedy ja napisałem, że jest dobrze. Jakoś sobie nie przypominam. chociaz j
                      > est n
                      > > a
                      > > pewno lepiej niż w Bułgarii i Rumuni
                      > >
                      >
                      >
                      > Nie wymieniles,ze jest u nas lepiej niz w Etiopii i Korei PLN a szkoda.

Wymieniłem Rumunię i Bułgarie bo startowały z podobnego pułapu jak Polska. Nie
                      mieli z povczatku liberalnego polityka jak Balcerowicz i efekty widać.

Wiec sko
                      > ro
                      > sam stwierdzasz,ze nie jest dobrze to moze pan B nie jest takim geniuszem.?
                      > >
                      >
                      > Dyskusja schodzi na tematy uboczne, a ja nadal nie uzyskałem odpowiedzi. 1 czy
                      >
                      > > 2
                      > > nic więcej.
                      > >
                      > > Sluchaj zostawiles mi tylko dwie mozliwosci do wyboru a ja mam prawo nie
                      > skorzystac z zadnej z nich .
                      > >

To odpowiedz po swojemu na pytanie:
                      Dlaczego unijni ekonomiści cenią Balcerowicza?

• Gość: Ania Re: Do Ani. Znów ja. IP: *.upc.chello.be 08.07.02, 23:30

) ) ) Nie podał żródeł, a nie mam czasu sprawdzać. Poza tym zgodnie z jego
                        ) teori
                        ) ) ą cał
                        ) ) ) y
                        ) ) ) cywilizowany świat i demokracja opiera się na fikcji. Jedyne ocalałe
                        ) miejs
                        ) ) ca to
                        ) ) )
                        ) ) ) Kuba, KoreaN i jeszcze Chiny. Powinnas uciekac spod wpływu spiskowców
                        ) -bank
                        ) ) owców
                        ) ) ) .
                        ) ) ) to są fakty!!!!!!!!!!!! W nogi puki jeszcze można.
                        ) ) )
                        ) ) ) )
                        ) )
                        ) )
                        ) ) Podal suche historyczne fakty.
                        )
                        ) Oszołom kiedy udowadniał37 przypadkowych ofiar inkwizycji tez podawał suche fak
                        ) ty
                        ) historyczne i jakoś ich tak nie broniłaś.
                        )

Bo to byla tylko inna wersja faktow nie widzisz roznicy?.
                        )

Nawet nie prosile
                        ) ) s
                        ) ) o podanie zrodel tylko zarzucasz klamstwo.
                        )
                        ) Nie kłamswo tylko manipulację faktami(też niezbyt pewnymi)
                        )

Mysle,ze byc moze pan KJ poda Ci zrodla.A na czym opierasz sie twierdzac,ze pan
                        KJ manipuluje faktami?Nie sprawdzales to pierwsze a drugie to byla to krotka
                        historia bankowosci oparta na faktach.Skoro nie umiesz wykazac,ze fakty sa
                        nieprawdziwe nie zarzucaj manipulacji tam gdzie jej nie ma.
                        ) )Alez on nic takiego nie napisal.
                        )
                        ) Co nieco z historii bankowosci
                        ) Autor: Gość portalu: K.J.
                        ) Data: 28-06-2002 19:40 adres: 144.138.225.*
                        )
                        )
                        ) -------------------------------------------------------------------------------
                        ) -
                        ) Widze ze w tym watku zostal poruszony niezwykle ciekawy temat. Sprawa bankow
                        ) centralnych (takich jak np. US Federal Reserve Bank, Bank of England),
                        ) kredytu, polityki pienieznej itp.
                        )
                        ) Nalezy tu podkreslic, ze wprawdzie nazwy bankow centralnych, np. Bank of
                        ) England czy US Federal Reserve moze sugerowac ze banki te naleza do panstwa
                        ) (czyli nas wszystkich), byc moze sa kontrolowane przez rzad, ktory rowniez,
                        ) przynajmniej teoretycznie, powinien rzadzic w imieniu nas wszystkich, a
                        ) przynajmniej w imieniu wiekszosci. (w mysl zasad demokracji). Funkcja takiego
                        ) banku centralnego powinien byc nadzor nad calym systemem bankowym (prywatnym)
                        ) oraz emisja pieniadza.
                        )
                        ) Otoz nic dalszego od prawdy. Sa to banki kontrolowane przez banki komercyjne,
                        ) czyli banki prywatne.
                        ) US Federal Reserve znajduje sie pod kontrola wielkich bankow nowojorskich,
                        ) posiadajacych wiekszosc udzialow w tym banku. Do bankow kontrolujacych Federal
                        ) Reserve naleza: Rothschild Banks of London and Berlin, Lazard Brothers Banks
                        ) of Paris, Israel Moses Seif Banks of Italy, Warburg Bank of Hamburg and
                        ) Amsterdam, Lehman Brothers Bank of New York. Kuhn, Loeb bank of New York,
                        ) Chase Manhattan Bank of New York, City Bank NA, oraz Goldman & Sachs Bank of
                        ) New York.
                        )
                        ) Naiwnym byloby twierdzenie ze banki te maja na sercu dobro obywateli
                        ) amerykanskich. Maja one za jedyny cel dzialalnosci powiekszanie swego i tak
                        ) ogromnego bogactwa i potegi. Za pomoca mechanizmow kredytowych kontroluja one
                        ) emisje pieniadza, moga wykreowac bezrobocie i kontrolowac inflacje, w
                        ) zaleznosc co przyniesie w danym momencie wiekszy zysk.
                        )
                        )
                        ) "Jest zapisane na kartach historii, ze money changers uzywali kazdej formy
                        ) przemocy, intrygi i oszustwa zeby uzyskac kontrole nad rzadami poprzez
                        ) kontrole emisji pieniadza i polityki pienieznej". (History records that the
                        ) money changers have used every form of abuse, intrigue, deceit, and violent
                        ) means possible to maintain their control over governments by controlling
                        ) money and its issuance"
                        )
                        ) Caly ten finansowy "burdel" zapoczatkowali Chinczycy, ktorzy jako pierwsi
                        ) uzywali papierowych pieniedzy juz w latach 618-907. Okolo roku 1000, chinscy
                        ) handlarze w Sichuan emitowali papierowe pieniadze pod nazwa Jiao zi. Z powodu
                        ) czestych oszustw, prawo emisji pieniadza zostalo im odebrane w 1024r. przez
                        ) dynastie Song, ktora jako pierwsza prowadzila rzadowa emisje pieniedzy.
                        )
                        ) I tak to doszlo az do zlotnikow w sredniowiecznej Anglii, ktorzy jako pierwsi
                        ) w Europie zaczeli uzywac papierowych pieniedzy, ktore wlasciwie byly
                        ) pokwitowaniem na zloto zlozone w ich sejfach. Takie kwity byly o wiele
                        ) wygodniejsze w uzyciu niz ciezkie zlote lub srebrne monety. Z czasem, celem
                        ) uproszczenia calego procederu, kwity zaczely byc wystawiane na okaziciela
                        ) zamiast imiennie, co uczynilo je latwym srodkiem platniczym, poniewaz nie
                        ) wymagaly podpisu. Wkrotce pomyslowi zlotnicy zauwazyli, ze jedynie niewielka
                        ) ilosc osob pojawia sie w ich pracowniach z kwitami, domagajac sie ich
                        ) rownowartosci w zlocie. Tak to narodzil sie pomysl pozyczania czesci
                        ) przechowywowanego w ich sejfach zlota, oczywiscie pobierajac za to odpowiednie
                        ) procenty. Byl to szczegolnie zyskowny proceder, poniewaz zloto to nie bylo ich
                        ) wlasnoscia. Wkrotce powstala taka prosta angielska spiewka ludowa:
                        )
                        ) "Ze szmat robi sie papier, z papieru robi sie pieniadze, z pieniedzy robi sie
                        ) banki, banki robia pozyczki, pozyczki robia zebrakow, zebracy robia szmaty".
                        )
                        ) Sprytni zlotnicy rowniez odkryli, ze moga wystawiac jako pozyczki wiecej
                        ) kwitow niz posiadali zlota w depozycie i nikt tego nawet nie zauwazy, co
                        ) okazalo sie wyjatkowo dochodowym przedsiewzieciem.
                        )
                        ) I w ten to sposob narodzila sie podstawa wszelkiej bankowosci.
                        )
                        )
                        ) Za pomoca tego procesu banki centralne, moga w zaleznosci od tego co bedzie
                        ) dla nich bardziej korzystne (przyniesie wiekszy profit), powodowac mniejsza
                        ) lub wieksza inflacje, a nawet deflacje.
                        ) -------------------------------------------------------------------------------
                        ) --
                        )
                        ) Chyba jednak napisał. Rządzą banki. Pieniądz jest zły powinniśmy wrócic do złot
                        ) a.
                        )
                        ) W Belgii bank centralny istnieje od wielu lat. Życie musi tam być straszne. My
                        ) na
                        ) szczęście mamy Bank centralny od niedawna. Problem w tym, że wredna UE nie
                        ) pozwoli nam go zlikwidować:)
                        )
                        )

Nie wiem czy wiesz,ze kredyt w Belgii jest niskooprocentowany i latwodostepny.To
                        jeszczejeden przyklad na to,ze Ci ,ktorzy nagradzaja pana B u siebie nie stosuja
                        jego rozwiazan.
                        ) )
                        ) ) Z reszta ja jak dyskutuje z fanami pana B to jednoco zarzucaja to komunizm
                        ) .To
                        ) ) daje sie zauwaztc nawet w tym watku.W innym ktos zarzucal mi,ze wychwalala
                        ) m tu
                        ) ) na
                        ) ) forum stan wojenny co jest kompletna bzdura to,ze napewno nie pamietam sta
                        ) nu
                        ) ) wojennego ,to,ze nie znam sytuacji w Polsce a przeciez wystarczy poczytac
                        ) ) gazety.Jak myslisz?No i to,ze kazdy krytyk pana B jest debilem to normalka
                        ) .
                        )
                        ) Nigdy tak nie twierdziłem
                        ) )
                        ) )
                        ) )
                        ) ) ) ) Wiec nie uwazam go za fachowca poniewaz w Polsce nie jest az tak
                        ) dobr
                        ) ) ze ja
                        ) ) ) k
                        ) ) ) ) probujesz to przedstawic.
                        ) ) )
                        ) ) ) Kiedy ja napisałem, że jest dobrze. Jakoś sobie nie przypominam. choc
                        ) iaz j
                        ) ) est n
                        ) ) ) a
                        ) ) ) pewno lepiej niż w Bułgarii i Rumuni
                        ) ) )
                        ) )
                        ) )
                        ) ) Nie wymieniles,ze jest u nas lepiej niz w Etiopii i Korei PLN a szkoda.
                        )
                        ) Wymieniłem Rumunię i Bułgarie bo startowały z podobnego pułapu jak Polska. Nie
                        ) mieli z povczatku liberalnego polityka jak Balcerowicz i efekty widać.
                        )
                        ) Wiec sko
                        ) ) ro
                        ) ) sam stwierdzasz,ze nie jest dobrze to moze pan B nie jest takim geniuszem.
                        ) ?
                        ) ) )
                        ) )
                        ) ) Dyskusja schodzi na tematy uboczne, a ja nadal nie uzyskałem odpowiedzi.
                        ) 1 czy
                        ) )
                        ) ) ) 2
                        ) ) ) nic więcej.
                        ) ) )
                        ) ) ) Sluchaj zostawiles mi tylko dwie mozliwosci do wyboru a ja mam prawo
                        ) nie
                        ) ) skorzystac z zadnej z nich .
                        ) ) )
                        )
                        ) To odpowiedz po swojemu na pytanie:
                        ) Dlaczego unijni ekonomiści cenią Balcerowicza?
                        )
                        to Ty sie zastanow dlaczego go cenia chociaz w swoich krajach nie stosuja jego
                        polityki.
                        • Gość: Paweł Re: Do Ani. Znów ja. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.07.02, 11:03

> ) Oszołom kiedy udowadniał37 przypadkowych ofiar inkwizycji tez podawał suche f
                          > ak
                          > ) ty
                          > ) historyczne i jakoś ich tak nie broniłaś.
                          > )
                          >
                          >
                          > Bo to byla tylko inna wersja faktow nie widzisz roznicy?.

A Ty jak wyrocznia możesz oceniać, które fakty są prawedziwe, a które nie.

> Nie wiem czy wiesz,ze kredyt w Belgii jest niskooprocentowany i latwodostepny.

Ale przecież tam funkconuje(właściwie rządzi, zgodnie z tym co pisze KJ) bank
                          centralny, który was okrada. To musi być okropne tak żyć w kraju ciemiężonym
                          przez bankierów. Aniu to suche fakty(tak twierdzisz), tobie tylko wydaje się, że
                          żyjesz w demokratycznym państwie, a tak naprawdę to totalitaryzm bankowy panuje w
                          UE(to też fakty podawane przez KJ)

T
                          > o
                          > jeszczejeden przyklad na to,ze Ci ,ktorzy nagradzaja pana B u siebie nie stosuj
                          > a
                          > jego rozwiazan.

To nie B decyduje o wysokości oprocentowania kredytów tylko zarządy banków.

> to Ty sie zastanow dlaczego go cenia chociaz w swoich krajach nie stosuja jego
                          > polityki.

Pytam Ciebie, a Ty wciąz uciekasz od konkretnej odpowiedzi.

• Gość: brzytwa Re: Do Ani. Znów ja. IP: *.pcz.czest.pl 09.07.02, 11:11

>
      > 2. Europejscy ekonomiści to idioci(efekty widać po standardzie życia w UE),
      > którzy nie maja pojęcia o ekonomi i chwalą innego idiotę .
      >

Ja mam jeszcze trzecia mozliwosc.

Poniewaz obrany przez niego kurs umozliwil ogromne spekulacyjne zyski na rynkach
      kapitalowych. Gdybym byl finansista z londynskiego City, tez bym go chwalil.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka