Dodaj do ulubionych

Z dedykacją dla antylustratorów:)

15.06.05, 10:41
Wprost z 22 maja - EUORGAN LUDU:

"Z prac Specjalnej Komisji Naukowej:
JUDASZ NIE BYŁ ZDRAJCĄ
Specjalna komisja ds. zbadania działalności Judasza Iszkarioty stwierdza, co
następuje:

W materiałach archiwalnych Sanhedrynu istnieje notatka na temat operacyjnego
rozpracowywania opozycyjnej grupy Apostołowie, mówiąca o pozyskaniu osobowego
źródła informacji.
"Tajne specjalnego znaczenia. Notatka służbowa dotycząca sprawy operacyjnego
opracowania, kryptonim "Apostołowie".
Spośród figurantów z grupy, na czele której stoi Jezus z Nazaretu, udało się
pozyskać do współpracy i zadaniować osobowe źródło informacji. Oświadczył, że
wyda figuranta Jezusa, a następnie ujawnił miejsce jego pobytu. Otrzymał za to
wynagrodzenie 30 srebrników".
Trzeba jednak podkreślić, że - jak wynika z analizy dokumentów - figurant Jezus
domyślał się, jaką rolę odegra TW, oświadczając "Zaprawdę powiadam wam, jeden z
was mnie zdradzi". Mimo to nie usunął z grupy Judasza, co może świadczyć o tym,
że go nie potępiał. Niektórzy członkowie komisji uważają wręcz, że czyn Judasza
był w istocie chwalebny, a on sam poświęcił się dla sprawy.
Warto też pamiętać, że grupa Apostołowie narzucała życie w skrajnym ubóstwie, co
mogło być trudne dla młodego człowieka. Trzeba również podkreślić, że Judasz
tylko raz posunął się do współpracy, i to z legalnymi władzami, jakimi był
Sanhedryn.
A niech ostrzeżeniem dla wszystkich skwapliwie rzucających oskarżenia będzie
fakt popełnienia samobójstwa przez Judasza, który twierdził, że nie był TW, a co
najwyżej szeroko opowiadał członkom Sanhedrynu o działalności Jezusa.
Czy takie mają być skutki bezwzględnej tzw. lustracji i grzebania się w
przeszłości? I kto stoi za oskarżeniami Judasza, który co najwyżej był ofiarą
systemu?"
Obserwuj wątek
    • lupus.lupus Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 10:43
      :)))
    • t-800 Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 10:45
      He, he! :-)
    • dziecko_we_mgle Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 10:47
      Basiu,

czy naprawdę nie masz już innych argumentów w walce o powszechną lustrację?
      Zostaw może Jezusa z Nazaretu w spokoju. Nie wystarczy ci Belka?

zniesmaczone
      dziecko_we_mgle
      • basia.basia Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 10:59
        dziecko_we_mgle napisał:

> Basiu,
        >
        >
        > czy naprawdę nie masz już innych argumentów w walce o powszechną lustrację?
        > Zostaw może Jezusa z Nazaretu w spokoju. Nie wystarczy ci Belka?
        >
        > zniesmaczone
        > dziecko_we_mgle

Ja to wkleiłam dlatego, bo się zorientowałam, że tę "perełkę" forumowicze
        mogli przeoczyć. Ja zawsze czytam EUOGAN LUDU - za każdym razem boi zrywam:)

• dziecko_we_mgle Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 11:40
          basia.basia napisała:

> Ja to wkleiłam dlatego, bo się zorientowałam, że tę "perełkę" forumowicze
          > mogli przeoczyć. Ja zawsze czytam EUOGAN LUDU - za każdym razem boi zrywam:)
          >
          >

Czuję się zagubiony. Czy cudzysłów przy słowie "perełka" ma podkreślić
          perlistość tego tworu czy też Twój dystans do takiego poczucia humoru?

Sądząc po innych wpisach - "perełka" to jednak wyraz podziwu dla subtelności
          autora.

Jeżeli ten typ kultury figlowania jest prezentowany w EUOGANie LUDU za każdym
          razem, to chciałbym wspomnieć zrywającym boki stare przysłowie:

Poznać głupiego po śmiechu jego.

ubolewające
          dziecko_we_mgle
          • lupus.lupus Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 11:50
            dziecko_we_mgle napisał:

> Jeżeli ten typ kultury figlowania jest prezentowany w EUOGANie LUDU za każdym
            > razem, to chciałbym wspomnieć zrywającym boki stare przysłowie:
            >
            > Poznać głupiego po śmiechu jego.
            >
            > ubolewające
            > dziecko_we_mgle

Przypomina mi się jeszcze inne: "Dzieci i ryby głosu nie mają" Skoro już w
            dzieciństwie jesteś takie sztywne i zrzędliwe, to co będzie na starość?
            • lupus.lupus Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 11:51
              Już wiem. Wyrośnie z Ciebie Leszek z Sopotu.
              • leszek.sopot Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 12:02
                Byle nie lupus, ktory posluguje sie zdjeciami z bicia czlonkow "S" by wspomoc
                wszechpolactwo.
            • dziecko_we_mgle Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 12:22
              lupus.lupus napisał:

> Przypomina mi się jeszcze inne: "Dzieci i ryby głosu nie mają" Skoro już w
              > dzieciństwie jesteś takie sztywne i zrzędliwe, to co będzie na starość?

Starość, drogi Lupusie dopada mnie już od pewnego czasu, niestety.

Nazywasz zrzędliwościa wyrażanie niesmaku nadużywaniem symboli religijnych do
              bieżących sporów, chyba jednak politycznych. To raczej kwestia kultury i
              wychowania a nie poczucia humoru.
              Podobnie jak ocenianie dyskutantów po nicku.
              Komuś, kto używa imienia inteligentnego i szlachetnego zwierzęcia, zupełnie
              słusznie btw, chyba jednak wypadałoby znaleźć jakieś inne argumenty.

Kurcze, ten dowcip o Judaszu jest naprawdę cienki.

przekonane
              dziecko_we_mgle
              • lupus.lupus Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 12:45
                dziecko_we_mgle napisał:

> Starość, drogi Lupusie dopada mnie już od pewnego czasu, niestety.

Uciekaj przed nią :)
                >
                > Nazywasz zrzędliwościa wyrażanie niesmaku nadużywaniem symboli religijnych do
                > bieżących sporów, chyba jednak politycznych. To raczej kwestia kultury i
                > wychowania a nie poczucia humoru.

Mam nadzieję, że w innych sprawach równie pryncypialnie bronisz symboli
                religijnych.

> Podobnie jak ocenianie dyskutantów po nicku.

Masz bardzo sympatyczny nick.

> Komuś, kto używa imienia inteligentnego i szlachetnego zwierzęcia, zupełnie
                > słusznie btw, chyba jednak wypadałoby znaleźć jakieś inne argumenty.

Przepraszam jeśli Cię zawiodłem.
                >
                > Kurcze, ten dowcip o Judaszu jest naprawdę cienki.

Wyśmienity :)
                • dziecko_we_mgle Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 14:01
                  lupus.lupus napisał:

> dziecko_we_mgle napisał:
                  >
                  >
                  > > Starość, drogi Lupusie dopada mnie już od pewnego czasu, niestety.
                  >
                  > Uciekaj przed nią :)

Ależ właśnie rozmowa z Tobą służy odświeżeniu mego starczego umysłu:).

> >
                  > > Nazywasz zrzędliwościa wyrażanie niesmaku nadużywaniem symboli religijnyc
                  > h do
                  > > bieżących sporów, chyba jednak politycznych. To raczej kwestia kultury i
                  > > wychowania a nie poczucia humoru.
                  >
                  > Mam nadzieję, że w innych sprawach równie pryncypialnie bronisz symboli
                  > religijnych.

Myślę, taką przynajmniej mam nadzieję, że to nie kwestia moich pryncypialnych
                  poglądów na sprawę religii. W tym jestem jeszcze cieńszy niż dowcip redaktorów
                  Wprost. Duuuużo cieńszy.

Lustracja ma tyle argumentów za i przeciw, z pewną przewagą tych "za", że
                  naprawdę nie trzeba się cofać o dwa tysiące lat, aby podeprzeć własne zdanie.
                  Przecież to czujesz, nieprawdaż?

Symbole religijne nie powinny być wciągane w obrzydlistwa PRLu. To inna bajka.
                  Być może to tylko zgniła poprawność polityczna, ale są chyba rzeczy, których
                  robić nie wypada. Choćby śmiać się z jąkały - nawet jeśli ma na imię Adam.

Słowo "nietakt" mi się ciśnie na klawiaturę ale nie wiem czy nie należy go już
                  szukać w słowniku wyrazów obcych.

>
                  > > Podobnie jak ocenianie dyskutantów po nicku.
                  >
                  > Masz bardzo sympatyczny nick.
                  >

No! Ogólnie jestem sympatyczny i skromny.

> > Komuś, kto używa imienia inteligentnego i szlachetnego zwierzęcia, zupełn
                  > ie
                  > > słusznie btw, chyba jednak wypadałoby znaleźć jakieś inne argumenty.
                  >
                  > Przepraszam jeśli Cię zawiodłem.

Trochę. W zasadzie wierzę w ludzi.

> >
                  > > Kurcze, ten dowcip o Judaszu jest naprawdę cienki.
                  >
                  > Wyśmienity :)

Rzecz gustu.

młodniejące
                  dziecko_we_mgle
    • bladatwarz Dobre! :)))))))))))))) 15.06.05, 10:56

• lupus.lupus uzupełnienie :) 15.06.05, 11:27
      Notatka nie jest pełna. Brakuje w niej odniesienia do tragicznej postaci
      Poncjusz Piłta, którego okoliczności i chęć uchronienia Judei przed interwencją
      Rzymu zmusiły do podjęcia bolesnych decyzji. Nie wspomniano, ze ów Piłat był
      kontaktem operacyjnym wywiadu pretorianów o ps. "Wolski".
      Myślę,że warto też wspomnieć o osobach Kajfasza i Annasza, którzy w ramach
      operacji "Truteń" podejmowali działania w celu pozostania legionów rzymskich w
      Judei i wykorzystania ich w walce z zelotami.
      • basia.basia Re: uzupełnienie :) 15.06.05, 11:30
        lupus.lupus napisał:

> Notatka nie jest pełna. Brakuje w niej odniesienia do tragicznej postaci
        > Poncjusz Piłta, którego okoliczności i chęć uchronienia Judei przed interwencją
        >
        > Rzymu zmusiły do podjęcia bolesnych decyzji. Nie wspomniano, ze ów Piłat był
        > kontaktem operacyjnym wywiadu pretorianów o ps. "Wolski".
        > Myślę,że warto też wspomnieć o osobach Kajfasza i Annasza, którzy w ramach
        > operacji "Truteń" podejmowali działania w celu pozostania legionów rzymskich w
        > Judei i wykorzystania ich w walce z zelotami.

:)))))))))))))
    • leszek.sopot Ohydne bluznierstwo 15.06.05, 11:37
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=25175264&a=25214437
    • lupus.lupus Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 12:40
      Sensacyjne odkrycie w Qumran. Blisko 50 lat po odkryciu zwojów natrafiono na
      kolejne dokumenty. Naukowcy pracują nad pełnym tłumaczeniem tekstu pisanego
      językiem aramejskim o wyjątkow dziwnej składni. Z pierwszych ustaleń wynika, że
      jest to list niejakiego Barbabasza adresowany do cezaraz Tyberiusza z prośbą o
      odpowiedź czy ów Barabasz nawet przez sekundę pracował dla Cesarstwa. Autor
      skarży się w nim na nękających go przedstawicieli esseńczyków, których
      nazywa "świrami" i "psycholami" W innym dokumencie z tego zwoju znajduje się
      zaproszenie na wspólną paschę skierowane do centurionów i setników.
      • bush_w_wodzie barabasz :))) 15.06.05, 15:10
        > jest to list niejakiego Barbabasza adresowany do cezarza Tyberiusza

chyba jednak do poncjusza pilata :)))

z niedawnych badan ekspertow malego sanhedrynu wynikaja nowe sensacyjne wnioski
        na temat rzekomej rzezi niewiniatek. odnaleznono pisma uczonych astrologow
        jednoznacznie dowodza ze dziecina urodzona w czasie gdy na niebie bedzie
        widoczna kometa doprowadzi do zburzenia istniejacego ladu politycznego moralnego
        i religijnego. astrolodzy wskazuja na niebezpieczne cechy charakteru widoczne w
        gwiazdach: moralna niezlomnosc i czystosc umilowanie prawdy charyzme i wiare w
        rzeczywistosc obiektywna.

protokol ze zwolanego w trybie pilnym posiedzenia tajnej rady krola heroda
        stwierdza ze w swietle opinii astrologow wystepuje powazna grozba podwazenia
        istniejacego porzadku rzeczy i zagrozenia dla wladzy krola heroda. uznaje sie
        zatem ze niezwloczna eliminacja wszyskich dzieci narodzonych w ostanim okresie
        jest absolutnie konieczna.

zaleca sie rozpuszczanie poglosek miedzy ludem o zapisanej w gwiazdach krwawej
        interwencji legionow rzymskich w razie zrezygnowania z wyzej opisanej operacji.
        krola heroda nalezy przedstawiac jako ojca narodu ktory wybral mniejsze zlo
    • alex.4 Re: Z dedykacją dla lustratorów:) 15.06.05, 14:05
      Kościól ostatecznie i jednomyślnie postanowił o wykluczeniu ze swoich szeregów
      Saula z tarsu. Osobnik ten przed "nawróceniem się" rozpracowywał chrześcijan i
      brał udział w ich wydawaniu władz. Po nawróceniu też występował przeciwko
      zasadom chrześcijaństwa, chrzcił pogan, którzy nie przyjeli prawa mojżeszowego
      i nie poddali się obrzezaniu.
      Listy które ten uzurpatori obcy agent wysyłał do kościołów powinny zostać
      zniszczone. ten rzymski obywatel Paulus powinien raz na zawsze zniknąć z
      kościoła...
    • stanislaw_remuszko Świetne. Znakomite. Proszę o więcej! 15.06.05, 14:33
      Pozdrawiam serdecznie panią Basię.Basię, a panów Lupusa.Lupusa oraz Aleksieja
      IV nadto uprzejmie proszę o ciąg dalszy, o dużo wiecej. Koniecznie!!!
      Już to rozsyłam przyjaciołom.
      Dzięki.
      :-)))
      Stanisław Remuszko
      P.S. Myślę, że w pierwszej kolejności powinien przeczytać ten pastisz Ksiądz
      Arcybiskup Metropolita Lubelski, który wiele razy w podobnej konwencji
      wypowiadał sie na łamach "Rzepy" (że przypomnę tylko przypowieść Jego
      Ekscelencji o współczesnych Ablach przebaczających współczesnym Kainom).
      Może ktoś mógłby podesłać link abp. Życińskiemu?
      • alex.4 Re: Świetne. Znakomite. Proszę o więcej! 15.06.05, 14:40
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=25240507
      • basia.basia Re: Świetne. Znakomite. Proszę o więcej! 15.06.05, 17:08
        stanislaw_remuszko napisał:

> P.S. Myślę, że w pierwszej kolejności powinien przeczytać ten pastisz Ksiądz
        > Arcybiskup Metropolita Lubelski, który wiele razy w podobnej konwencji
        > wypowiadał sie na łamach "Rzepy" (że przypomnę tylko przypowieść Jego
        > Ekscelencji o współczesnych Ablach przebaczających współczesnym Kainom).
        > Może ktoś mógłby podesłać link abp. Życińskiemu?

Ja się nie odważę a myślę, że arcybiskup zdrowo by się pośmiał:)

j.zycinski@kuria.lublin.pl
        • oborovy Re: Świetne. Znakomite. Proszę o więcej! 15.06.05, 18:17
          basia.basia napisała:

> stanislaw_remuszko napisał:
          >
          > > P.S. Myślę, że w pierwszej kolejności powinien przeczytać ten pastisz Ksi
          > ądz
          > > Arcybiskup Metropolita Lubelski, który wiele razy w podobnej konwencji
          > > wypowiadał sie na łamach "Rzepy" (że przypomnę tylko przypowieść Jego
          > > Ekscelencji o współczesnych Ablach przebaczających współczesnym Kainom).
          > > Może ktoś mógłby podesłać link abp. Życińskiemu?
          >
          > Ja się nie odważę a myślę, że arcybiskup zdrowo by się pośmiał:)
          >
          > j.zycinski@kuria.lublin.pl

Życie na diecie się opłaca. Robert Luśnia z RKN wydał 15 tys. zł na
          korespondencję. Listy pisze do wyborców – jak sam mówi – „o działalności, o
          życiu, o ich problemach”. 15 tys. to dużo, zwłaszcza że co roku każde biuro
          poselskie dostaje bezpłatnie 1500 kopert i znaczków pocztowych. Pracami
          parlamentu poseł raczej się nie interesuje. W Sejmie bywa rzadko. W 2003 r.
          nieobecny był przez kilka miesięcy, a w 2004 r. opuścił ponad połowę posiedzeń.
          Zawsze tłumaczył się chorobą, zwolnień lekarskich jednak nie przedstawiał. Nie
          to jest jednak jego głównym zmartwieniem. W ubiegłym tygodniu Sąd Lustracyjny I
          instancji uznał go za kłamcę lustracyjnego.

• roma25 [...] 15.06.05, 14:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • t-800 Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 15.06.05, 15:16
        Jak to nikt? A ja to co?! :->
    • oborovy Wg. GiWi wklejka to spam? 15.06.05, 17:53
    • basia.basia Repeta dla antylustratorów:) 15.06.05, 17:59
      Z tego samego źródła:)

KABLOWANIE ONLINE
      Ostatnie fakty zadają kłam raportom międzynarodowych ekspertów, że nasz kraj pod
      rządami Partii i rządu niedostatecznie wdraża nowe technologie.
      Może komputery i Internet nie są u nas tak powszechne jak np. na Słowacji czy
      nawet na Łotwie, ale w jednym niedługo dogonimy przodujące na świecie USA.
      Oto decyzją Partii i rządu, którym nie może być obojętne, co i jak obywatel
      sobie ogląda w Internecie, jego dostawcy (np. w sieciach kablówek) będą musieli
      stworzyć takie warunki, aby ABW, fachowa następczyni SB i UOP, też mogła sobie
      oglądać. Za ten obowiązek użytkownicy zapłacą za Internet jedynie 25 proc.
      więcej.Technologicznie jest to postęp, jednak przypomnijmy, że dawniej obywatel
      sam mógł kablować na kolegów lub rodzinę i jeszcze za to dostawał gażę (co
      kwitował własnoręcznym podpisem).
      I komu to przeszkadzało?
    • lupus.lupus Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 16.06.05, 13:13
      Ciekawy obraz stosunków społecznych wyłania się z odkrytych niedawno zapisków
      urzędnika portowego w Tyrze. Urzędnik ów prowadził coś na kształt pamiętnika
      nazywając go „blogusem” Najlepiej zachowane fragmenty dotyczą opisu nastrojów
      społeczeństwa żydowskiego w kontekście kontrowersji związanych z wyjazdem
      Józefa Flawiusza na 10 rocznicą zburzenia Jerozolimy przez Tytusa. Z blogusa
      dowiadujemy się o burzliwej dyskusji jaka przetoczyła się przez cała Judeę,
      Samarię, Galileę i Pareę. Według autora blogusa wyjazdowi sprzeciwiała się
      ogromna część żydów. Prorocy, uliczni demagodzy i fanatyczni zeloci kokietowali
      prosty lud mowami, w którym podkreślali, że wojna wytoczona przez Rzym byłą
      przyczyną niewyobrażalnych cierpień i prześladowań, a pod samą Jerozolimą
      zabrakło miejsca na rzymskie krzyże przeznaczonych dla powstańców. Liderzy
      frakcji zelockiej „Prawo i Miecz” nazywali ten wyjazd „hańbą” Udział delegacji
      żydowskiej znalazł natomiast poparcie wśród elity celników i faryzeuszy którzy
      argumentowali, że na uroczystości do Rzymu zjeżdżają przedstawiciele wszystkich
      podbitych wcześniej prowincji, a nawet delegacja Germanów i Partów i nie może
      wśród nich zabraknąć samych Żydów. Tak też się stało, choć delegacja żydowska
      oglądała uroczystą paradę rzymskich legionów idąc pieszo za rydwanem cesarza
      Domicjana, sam Józef Flawiusz został odznaczony przez samego cesarza
      pamiątkowym mieczem, którym Tytus przeciął zasłonę w świątyni. Obdarowany
      zrewanżował się opinię, w której podkreślił , że to groźba destabilizacji i
      wojny domowej byłą główna przyczyną interwencji Rzymu.
      • stanislaw_remuszko Dzięki! 16.06.05, 14:26
        To dopiero są smaczki, jakże zgrabnie napisane.
        Zobaczymy, jakie jeszcze będą (były...) powtórki z historii.
    • andrzej105 Bolonek 16.06.05, 16:31
      nie ,nie Bolek tylko Bolonek.
      no i nie doczekal Bolonek "Spec Komisji Prawdy Miłości i Pojednania". już
      pismaki rzuciły się na niego. a tak blisko był wrześniowego terminu startu
      SKPMiP. pechowiec...
      www.faktyimity.pl/
    • t1s Re: Z dedykacją dla antylustratorów:) 18.06.05, 12:28
      Przeciwko lustracji jest także znany teolog, prof. Frasyniuk. Zaznacza on, ze
      chęci Judasza były w gruncie rzeczy dobre, dodaje, ze stał się on przede
      wszystkim ofiarą swej naiwności. A przecież-mówi Frasyniuk-pochodził on z
      inteligencji, jak więc bezradny wobec metod Sanhedrynu musiał być prosty,
      niepismienny ślusarz czy cieśla, i jaki, patrząc na koniec Judasza, los czeka
      zaszczutego na osiedlu rybaka z GaPeDecji [Galilejskiej Przetwórni Dorsza]-pyta
      retorycznie profesor.
      Inny biblioznawca, dr Michnik rozgrzesza także ludzi stojących na czele Urzędu
      Bezpieczeństwa Publicznego Sanhedryn, nazywając nawet Kajfasza człowiekiem
      honoru.
      Sam Kajfasz, w odpowiedzi na zarzut mordów jakich miał się dopuszczać
      Sanhedryn, wyraża głęboki smutek, twierdząc, że informacje o takich przypadkach
      do niego nie docierały a gdyby posiadł taką wiedzę, jego reakcja byłaby
      natychmiastowa.
      "wyroki śmierci były poza tym sprzeczne z naszym prawem" kończy Kajfasz.
    • klip-klap to juz bylo 18.06.05, 12:33
      powtorzenie i rozwiniecie argumentacji Michalkiewicza sprzed kilku miesiecy;
      odgryzal sie tak bodaj Zycinskiemu
    • leszek.sopot O świcie 23 maja 1498 roku 18.06.05, 14:53
      „Rada Ośmiu, dokładnie zważywszy proces trzech braci zakonnych i nikczemne
      zbrodnie przez nich popełnione, zważywszy też wyrok wydany przez komisarzy
      papieskich, którzy ich dla ukarania oddali trybunałowi świeckiemu, postanawia:
      każdy ma być powieszony na szubienicy a potem spalony, aby dusze odłączone
      zostały całkowicie od ciał”.
      O świcie 23 maja 1498 roku Plac w Florencji zapełnił się po brzegi tłumem.
      Dopiero o dziewiątej wprowadzono trzech skazańców, rozdzianych z habitów, z
      rękami związanymi do tyłu. Pierwszy szedł Fra Girolamo Savonarola, za nim Fra
      Silvestro i Fra Domenico. W tłumie rozległy się śmiechy, szydercze okrzyki,
      obelgi. Savonarola szedł pierwszy, lecz powieszony miał być ostatni: umyślono
      pomęczyć go przed śmiercią obrazem egzekucji dwóch najmilszych uczniów. Trzy
      szubienice ustawiono na wysokim podium, obłożonym ze wszystkich stron chrustem
      i drzewem. Dokoła sterczały ręce z żagwiami, gotowe do podpalenia stosu. Fra
      Domenico miał twarz rozpromienioną, „zdawało się (zauważa kronikarz słowami
      poety) że idzie w tan a nie na śmierć”. Nagle odwrócił się do tłumu i głośno
      zawołał: „Pamiętajcie że proroctwa Fra Girolamo spełnią się wszystkie, my zaś
      umieramy niewinnie”. Odsunięto go na bok, aby i on ujrzał umierającego
      towarzysza nim sam umrze. Na schodki podium wstąpił, podpierany i popychany
      przez pomocników kata, Fra Silvestro. Przed zaciśnięciem pętli na szyi zdążył
      wycharczeć: In manus tuas, Domine, commendo animam meam. Savonarola pochylił
      głowę na piersi i modlił się cicho; nie widział nasętpnej śmierci Fra Domenico.
      Wreszcie przyszła kolej na niego. Stanąwszy na środkowej szubienicy, objął
      spojrzeniem tłum: tysiące oczu wlepionych w niego nie tak dawno jeszcze z
      miłością, wiarą, ufnością, teraz przeszywających go z pogardą i odrazą. Ktoś
      krzyknął: „Proroku, nadszedł moment dokonania cudu!” Kat wytrącił mu stołek
      spod nóg, ciało sprężyło się w drgawkach. Oprawcy zbiegli szybko z podium. Był
      to znak dla zniecierpliwionych żagwi. Płomienie wystrzeliły w górę i ogarnęły
      szafot. Wtem gwałtowny podmuch wiatru oddalił je od trzech wisielców i przegiął
      w stronę tłumu. Cofano się w popłochu z pomrukiem: „Cud, cud!”. Ale podmuch
      wiatru był krótki, płomienie znowu owinęły szafot. Kronikarz notuje, że ogień
      poderwał do góry uwolnioną z więzów rękę Savonaroli „w geście błogosławieństwa
      dla ludu, który palił swego proroka niezdolnego do dokonania cudu”.
      Prawdą jest, że natchniony kaznodzieja dominikański spadł z piedestału proroka,
      reformatora Kościoła, oskarżyciela korupcji i symonii papieskiej, gdy dwa
      miesiące wcześniej uchylił się od „próby ognia”, podstępnej prowokacji, która
      miała pokazać czy potrafi dokonać cudu wytrwania na stosie w imię własnej
      czystości i zadać kłam papieskiej ekskomunice. Gdyby nie to, nie pomogłaby
      nawet groźba blokady gospodarczej miasta zakochanego w Savonaroli, dumnego ze
      swego nauczyciela i przewodnika duchowego. Tkwi w tym pewna nauka dla wszelkich
      reformatorów: lud oczekuje od nich właściwości traumaturgicznych, jeśli
      wskazują mu drogę bez miecza.
      (z "Dziennikow pisanych noca" Gustawa Herling-Grudzinskiego)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka