cheetah15 29.06.05, 09:18 Kto mi wytłumaczy, na jakiej podstawie zalicza się PiS do prawicy? Czy tylko na podstawie "życiorysów"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariner4 Re: CZY PiS to PRAWICA? 29.06.05, 10:01 PIS to pobożna lewica, w przeciwienstwie do SLD, który jest bezbożną lewicą. M. Odpowiedz Link Zgłoś
cheetah15 Re: CZY PiS to PRAWICA? 29.06.05, 10:26 Dobre, ale ja - tym razem - na poważnie. Myślałem, że ktoś z żarliwych PiS- owców mi na serio odpowie, a tu nic. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.kidler Re: CZY PiS to PRAWICA? 29.06.05, 10:51 cheetah15 napisał: > Dobre, ale ja - tym razem - na poważnie. Myślałem, że ktoś z żarliwych PiS- > owców mi na serio odpowie, a tu nic. Oni nie maja zarliwych. PiS jest partia mniejszego zla. Dla jednych niz PO dla dla drugich niz LPR. - Takie cos pomiedzy lewa a prawa noga. Odpowiedz Link Zgłoś
niezlomny.prawicowiec Re: CZY PiS to PRAWICA? 29.06.05, 11:02 Oczywiście, że TAK !!! Bo ...wy z PO Platforma Obywatelska zainaugórowały kampanię wyborczą. PO chce w niej promować podatek liniowy (5,5 % ), bon oświatowy, uproszczenie upadłości duzych firm i kopać Prawo i Sprawiedliwość. Hasłem ma być "Przywrócić chonor". Przedstawił też "kręgosłup programu dla Polski". Podczas konwencji zapowiedziano ograniczenie administracji o 20 procent. Cóż, niegdyś ten sam Tusk zapowiadał z KLD "milion nowych miejsc pracy"... . Odpowiedz Link Zgłoś
cheetah15 Re: CZY PiS to PRAWICA? 29.06.05, 11:06 Aleś mi wytłumaczył! Miało byc n.t. PiS-u, a było o PO. Nawiasem mówiąc, PO z Rokita to nie moja parafia. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.kidler Re: CZY PiS to PRAWICA? 29.06.05, 11:36 niezlomny.prawicowiec napisał: > Oczywiście, że TAK !!! > > Bo ...wy z PO Platforma Obywatelska zainaugórowały kampanię wyborczą. > PO chce w niej promować podatek liniowy (5,5 % ), bon oświatowy, uproszczenie > upadłości duzych firm i kopać Prawo i Sprawiedliwość. > Hasłem ma być "Przywrócić chonor". Przedstawił też "kręgosłup programu dla > Polski". Podczas konwencji zapowiedziano ograniczenie administracji o 20 > procent. Cóż, niegdyś ten sam Tusk zapowiadał z KLD "milion nowych miejsc > pracy"... . Widze ze relacjonujesz program PO wedlug starej dobrej szkoly Ziemkiewicza - nie tak jak jest, tylko tak jak chcialbys zeby bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
galt to robi sens - a tamto nie 02.11.05, 06:28 Rzeczywiscie: - PiS ma lewicowy program ekonomiczny a konserwatywny spoleczny - PO ma konserwatywny program ekonomiczny a lewicowy spoleczny - Samoobrona jest prawicowo-socjalistyczna - LPR jest prawicowo-socjalistyczna - PSL - nie wiem czym jest. - SLD - kradnie - jest polityczna organizacja przestepcza W Stanach na przyklad: Republikanie (partia konserwatywna) - maja program ekonomiczny i spoleczny konserwatywny Demokraci (partia liberalna) - maja program ekonomiczny i spoleczny liberalny Liberal - to nie ten ktpo uwalnia ekonomie, to ten kto preferuje centralny modek decyzyjny, dlatego jest za bardziej socjalistyczna ekonomia i tzw "ochrona" przez rzad interesow wszystkich, ktorzy poprosza: homoseksualisci, feministki, itp., itd. W Polsce ktos te definicje TOTALNIE SKOPAL NA ODWORT Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie tak i nie 29.06.05, 11:15 jesli idzie o przyjete wartosci to jest to partia konserwatywna a wiec prawicowa. w kwestaich gospodarczych - centrolewicowa. problem z polska scena polityczna polega na tym ze wciaz jeszcze ciazy nad nia te kilakdziesiat lat historii prl i pierwsze lata iiirp ktore zacieraja normalne znaczenie pojec z jednej strony postkomunisci zawlaszczyli nazwe lewica - tak jaby nie byla mozliwa inna lewica niz pzpr-owska. jest to o tyle smieszne ze dzisiejsze elity sld bazuja na ordynackiej ktora jest w istocie klubem sprytnych i bezwzglednych bylych dzialaczy studenckich ktorzy maja ambicje zdobyc (utrzymac?) kase wladze i kontrole nad gospodarka - i jak najbardziej im po drodze z pseudoliberalnymi haslami (prywatyzacja - ale oni biora prowizje. wolny rynek - ale oni daja i dostaja koncesje. wysokiem bezrobocie im odpowiada - bo to oni zatrudniaja... ). z drugiej strony solidarnosc wyrosla w gruncie rzeczy na haslach lewicowych (wystarczy poczytac postulaty gdanskie) a jej prawicowosc wyrazala sie glownie w sferze ideowej (stosunek do narodu religii niepodleglosci). tym niemniej - w tamtych czasach stosunek do impondeabiliow byl wlasnie glownym kryterium podzialu na lewice i prawice - dlatego tez wszystkie ugrupowania postsolidarnosciowe troche niepotrzebnie oddaly pole na lewej stronie sceny poltycznej za darmo i w ten sposob mamy (baaaardzo specyficznych) kapitalistow na tzw lewicy i prawice ktora krytykuje niektore aspekty kapitalizmu - ktore mozna okreslic w skrocie kapitalizmem politycznym lub kapitalizmem kolesi cheetah15 napisał: > Kto mi wytłumaczy, na jakiej podstawie zalicza się PiS do prawicy? Czy tylko > na podstawie "życiorysów"? Odpowiedz Link Zgłoś
cheetah15 Re: tak i nie 29.06.05, 11:37 Dziękuję. Myli mnie taki podział, ale cóż, mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: tak i nie 29.06.05, 11:41 co zrobic. tak to jest w kraju skazonym dialektyka w ktorym kapitalizm wdrazaja wladze komunistyczne oraz tajne sluzby przez samouwlaszczenie kosztem panstwa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
cheetah15 Re: Poprzedni post był do bush_w_wodzie, nie do 29.06.05, 11:41 niezlomnego.prawicowca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
relatywista.pl rozprawiczona prawica 29.06.05, 11:29 PiS to jest rozprawiczona prawica Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: tak i nie 29.06.05, 11:39 o! glupota czy prowokacja? obstawiam to drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski To jest narodowa lewica 29.06.05, 11:49 W sferze politycznej narodowy socjalizm. Narod dal nich jest wartoscia nadrzedna, a narod sklada sie w wiekszosci z biednych dlatego musza ich wspierac. Dodatkowo bogaci, kapitalisci byli zawsze troche kosmopolityczie nastawieni, dodtakowo gospodarcze kompetencje tej partji sa na poziomie tych moczarowskich i gomulkowskich. Ideowa bardzo bliscy narodowym komunistom z PRL, tylko religia ich dzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: To jest narodowa lewica 29.06.05, 12:46 grzegorzlubomirski napisał: > W sferze politycznej narodowy socjalizm. Narod dal nich jest wartoscia > nadrzedna, a narod sklada sie w wiekszosci z biednych dlatego musza ich > wspierac. Dodatkowo bogaci, kapitalisci byli zawsze troche kosmopolityczie > nastawieni, nie zapomnij dopisac ze zdecydowanie najbardziej kosmpolitycznie sa nastawieni kapitalisci z korzeniami w miedzynarodowce komunistycznej a rekordowe bezrobocie i ubozenie ludnosci jest koniecznym warunkiem gospodarczego powodzenia rozwoju i europeizacji kraju > dodtakowo gospodarcze kompetencje tej partji sa na poziomie tych > moczarowskich i gomulkowskich. mysle ze bialorusin i `partyzant' moczar (czyli czlowiek nkwd) moglby byc raczej patronem kogos zupelnie innego... kompetencje gospodarcze obecnie rzadzacej frakcji politycznych kapitalistow sa zapewne na poziomie tych gierkowskich - a wlasciwie ponizej - bo rosnace zadluzenie kraju i sprzedaz majatku narodowego nie generuje nawet doraznie wzrostu poziomu zycia obywateli > Ideowa bardzo bliscy narodowym komunistom > z PRL, tylko religia ich dzieli. ales palnal. jedynie slowo `narodowy' moze tu byc lacznikem - a i to nie do konca bo `narodowi komunisci' widzieli polske poddana zsrr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Re: To jest narodowa lewica 29.06.05, 13:16 Nawet endecja, narodowcy bylej prorosyjcy i antyniemieccy. Daltego tez wielu endekow przedwojennych flirtowalo z komuna,a w wymiarze polityki niemieckiej calkowicie ja popieralo. Patrz Giertychy czy Instytut Zachodni. Narodowcy z komuna mieli bardzo duzo wspolnego. Dal nich system gospodarczy jest rzecza wtorna, najwazniejszy jest narod i wszystkie metody w urzeczywistnianiu jego wielkosci. Prawica narodowa wymyka sie kwalifikacja ich politiki gospodarczej. Celem jest narod a nie gwarantowanie swobod gospodarczych. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: To jest narodowa lewica 29.06.05, 15:45 grzegorzlubomirski napisał: > Nawet endecja, narodowcy bylej prorosyjcy i antyniemieccy. tylko ze kaczynscy nie sa endekami i nie czerpia z tych tradycji > Daltego tez wielu > endekow przedwojennych flirtowalo z komuna,a w wymiarze polityki niemieckiej > calkowicie ja popieralo. Patrz Giertychy czy Instytut Zachodni. wydaje mi sie ze stosunek do niemiec po wojnie nie mogl byc w polsce inny. zwlaszcza ze ziemie zachodnie do niedawna byly `unten polnische verwaltung' > Narodowcy z > komuna mieli bardzo duzo wspolnego. Dal nich system gospodarczy jest rzecza > wtorna, najwazniejszy jest narod i wszystkie metody w urzeczywistnianiu jego > wielkosci. co ty opowiadasz? dla komuny system byl pierwszoplanowy a narod drugorzedny. wielkosc narodu? moze ale radzieckiego a nie polskiego przeciez > Prawica narodowa wymyka sie kwalifikacja ich politiki gospodarczej. > Celem jest narod a nie gwarantowanie swobod gospodarczych. moze jest to prawda w stosunku do giertycha ale z pewnoscia nie w przypadku kaczynskich. o ile dobrze rozumiem ich glownym postulatem jest po prostu `wiecej ucziwosci' Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk "Wiecej uczciwosci" - czy sie Kaczorom rola 29.06.05, 16:02 polityka z rola KATECHETY nie myli? JAK ci demagodzy mysla to HASLO realizowac? JAKIE mechanizmy SPOLECZNEJ KONTROLI WLADZY daja narodowi w lapy? Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: "Wiecej uczciwosci" - czy sie Kaczorom rola 29.06.05, 16:20 kropekuk napisał: > polityka z rola KATECHETY nie myli? nie - poniewaz chodzi o bardziej przejrzyste panstwo i sprawny wymiar sprawiedliwosci > JAK ci demagodzy mysla to HASLO realizowac? > rozumiem ze juz samo zadanie walki z korupcja jest demagogiczne? jak realizowac? dobre pytanie i warto o tym rozmawiac. przede wszystkim jednak trzeba chciec. moze na poczatek wystarczyloby zmniejszyc dwor prezydencki i `zreorganizowac' wsi? > > JAKIE mechanizmy SPOLECZNEJ KONTROLI WLADZY daja narodowi w lapy? > mechaznizmy kontroli w teorii sa. problem w tym ze przez 10 lat urzedowania kwasniewskiego tak narosla sitwa wzajemnych powiazan i zaleznosci w tzw elitach ze te mechanizmy nie dzialaja. wystarczy przestac wplywac na media na prokuratury utrzymywac kontakty z `byznesem' i chlopakami ze starych sluzb zeby wpadlo sporo swiezego powietrza a jesli cie to nie przekonuje to napsize jeszcze ze kaczynscy musza byc uczciwsi niz taki np kwasniewski bo 1) maja o niebo slabsze zaplecze w mediach sluzbach 2) ich podstawowym kapitalem jest osobista uczciwosc i jesli sie jej sprzeniewierza to niewiele zostanie... zupelnie przeciwnie niz to jest z kwasniewskim Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Slowa, slowa, slowa... A za "osobista uczciwosc" 29.06.05, 16:23 obu Kaczek - dzieki osobistym kontaktom - zlamanego pensa bym nie dal: nic tak nie sluzy rozsadkowi, jak EMPIRIA ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie tak jest 29.06.05, 16:25 kropekuk napisał: > obu Kaczek - dzieki osobistym kontaktom - zlamanego pensa bym nie dal: nic tak > nie sluzy rozsadkowi, jak EMPIRIA ;) zgadzam sie. przekonajmy sie! po 10 latach eksperymentowania z kwasniewskim - najwyzszy czas na maly eksperyment z prawicowym prezydentem Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie he he 29.06.05, 23:48 nie lubie marnowac glosu wiec korwin odpada. zgadzam sie ze pis lewicuje gospodarczo dlatego moj najlepszy w danych okolicznosciach parlament to (od lewej) sdpl-up-ul (30) - psl (50) - pis(100) - po (200) - upr (50) - lpr (30) nareszcie bylaby normalna lewica prawica i centrum a na prezydenta kaczynski. w koncu prezydenci rp czesciej bywali z lewicy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Re: To jest narodowa lewica 29.06.05, 16:59 > Narodowcy z > komuna mieli bardzo duzo wspolnego. Dal nich system gospodarczy jest rzecza > wtorna, najwazniejszy jest narod i wszystkie metody w urzeczywistnianiu jego > wielkosci. co ty opowiadasz? dla komuny system byl pierwszoplanowy a narod drugorzedny. wielkosc narodu? moze ale radzieckiego a nie polskiego przeciez Mialem na mysli narodowcow. Narodowcy nawet gdy akceptuja wolny rynek itd to nie rezygnuja od pociagniec autorytarnych gdy mysla ze maja sluzyc narodowi. Wielkiego kapitalu najczesciej i tak nie lubia, gdyz jest on najczesciej kosmopolityczny. Polski komunizm byl bardzo patriotyczny, oczywiscie w pewnej tradycji. Patriotyczni mogli byc i pisludczycy i na pewno endecja co nie przeszkadzalo temu ze obydwie strony odwolywaly sie do dwoch zupelnie roznych tradycji patriotycznych nienawidzac sie szczerze. Komunisci kontynuowali tradycje patriotyzmu endeckiego i narodowego czyli antyniemieckiego po 68 takze antysemickiego. Tradycja pilsudczykowska, anty rosyjska, nierasistowska i wywodzaca sie siela rzeczy z PPS - prawego skrzydla, byla spychana w zapomnienie i przez to zaczela sie pewnym ludziom kojarzyc z "prawdziwym patriotyzmem". Nie zapominajmy ze endecja nigdy nie akceptowala pisludczykowkiej II Rzeczpospolitej jako swego panstwa i glosila rewolucje narodowo-moralna, podobnie jak Kaczory z Giertychem obecnie. Nawiasem mowiac Piludski bardzeij scigal endekow niz komunistow. I kto tu jest prawdziwym patriota Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: To jest narodowa lewica 29.06.05, 13:21 Przecież rekordy w sprzedaży majątku narodowego bił rząd AWS (z Kaczyńskimw składzie) a i tak stworzył rekordową dziurę budżetową. Coś tu agitatorze fałszujesz historię. Chcesz, aby polskie finase znowu były "rządzone" przez POPiS czyli AWS-bis? Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: To jest narodowa lewica 29.06.05, 15:54 pandada napisał: > Przecież rekordy w sprzedaży majątku narodowego bił rząd AWS > (z Kaczyńskimw składzie) a i tak stworzył rekordową dziurę budżetową. kaczynski gral w aws trzecie skrzypce ale to prawda ze aws zachowal sie karygodnie. nawet jednak kiedy aws sprzedawal majatek panstwa to dorabiali sie na tym kott z kulczykiem. dziury budzetowe: za rzadow lewicy zwiekszyly zadluzenie panstwa o cos kolo 200 mld zl - z 40 do 53% pkb > Chcesz, aby polskie finase znowu były "rządzone" przez POPiS czyli > AWS-bis? to nie jest aws bis. to sa dwie partie z wystarczajaco dluga historia z ktorych odsiano politykow aws szczegolnie nieudolnych i nieuczciwych oczywiscie ze chce zeby popis rzadzil finansami zwlaszcza gdy alternatywa mialby byc pzpr bis sld bis czy belka bis Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Tego waszego "ubogiego ludu" NIKT nie chce 29.06.05, 13:39 zatrudniac, bo do ZADNEJ PRACY SIE NIE NADAJA. Spojrz na koczujacych na Victoria Station - to wlasnie ten wasz "lud": nawet w silnie socjalnej i cierpiacej na brak rak do pracy Anglii nikt przy zdrowych zmyslach tego "ludu" do pracy nie wezmie, bo ow lud PRACOWAC NIE POTRAFI. To urodzeni "klienci dobroczynnosci" i tyle ;). I nie ma tu sie co oszukiwac: to "social trash", ktory nie jest w stanie istniec POZA KOMUNA. Pora przestac sie tu ludzic, ze o prace dla nich chodzi etc - to samooszukiwanie sie. Jedyne uczciwe postawienie sprawy to stwierdzenie, ze TYM LUDZIOM TRZEBA DAC ZYC W 100% Z SOCJALU. Albo...pozwolic im zdechnac z glodu. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: Tego waszego "ubogiego ludu" NIKT nie chce 29.06.05, 13:55 Nie jestem do końca zorientowany co do tego, jak to jest z tą emigracją zarobkową. Czy to ten sam typ ludzi, co "turyści", których widzę pod ambasadą amerykańską? Znasz jakąś stronę, gdzie można zobaczyć fotki z Victoria St.? W każdym razie nie mieści mi się w głowie, jak można jechać do innego kraju do pracy bez znajomości języka. > Albo...pozwolic im zdechnac z glodu. Myślę, że w wypadku zliberalizowania gospodarki u większości z tych ludzi uruchomiłby się instynkt samozachowawczy. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Tylko nie wiadomo w jaki sposob 29.06.05, 13:59 Nie daj Boze taki jak w pazdzierniki 1917 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: Tylko nie wiadomo w jaki sposob 29.06.05, 14:02 Nie chciałoby im się. Za mało samodzielności. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Jakis Fuhrer ZAWSZE moze ich wykorzystac. 29.06.05, 14:08 Ten typ ludzi jest bardzo malo KONSTRUKTYWNY, za to DESTRUKCJA to jego zywiol: jak ktos spieprzyl wlasne zycie i wlasne szanse, to ze spieprzeniem wszystkiego juz latwo sobie poradzi...;) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ten sam przekroj spoleczny - spokojna glowa 29.06.05, 14:06 Ludzie , ktorzy poza komuna nie maja szans (to zreszta grupa, ktora mozna spotkac w kazdym panstwie). I dlatego przestac nia sobie zawracac glowe i zaczac myslec, jak ja wyzywic z socjalu: w liberalnej gospodarce oni NAPRAWDE UMIERAJA Z GLODU, ZEBRZA LUB...RABUJA. Nie wiem, czy sa fotki - temat stracil na aktualnosci, ale w ub. tygodniu bylem na Victorii i widzialem nowe autokary wypluwajace nowych stracencow ;)Staja w zbitej przestraszonej grupie i...czekaja na cud. Ci, co do pracy sie nadaja opuszczaja dworzec prawie natychmiast - maja cos nagrane, cos ustawione.. Nb. wcale nie wszyscy musza znac jezyk - brytyjscy pracodawcy chetnie przyjmuja polskie brygady, w ktorych tylko "foreman" wlada angielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk A skad! 29.06.05, 17:32 Zgadzam sie pogladem ze jest to jakas mutacja "narodowej lewicy". Taka gomulkowszczyzna w katolickim sosiku. Dlatego tez ich nie lubie. Stokroc bardziej wole prawdziwych konserwatystow, bo przynajmniej prezentuja jakis spojny pomysl na rzadzenie panstwem. W wydaniu PiS to tylko zestaw popularnych hasel (walka z korupcja, ukarzemy zlodziei, itp.) + miny przed kamerami. Odpowiedz Link Zgłoś
kum.z.antalowki PiS to NARODOWO-KATOLICCY SOCJALIŚCI 30.06.05, 02:49 Będą tropić, węszyć, szkalować poza oczy, opluwać i zniesławiać. Kruczkami prawnymi - dołować opozycję. Jak za socjalizmu - zaleją nas wszystkich potokami frazesów. A gospodarkę rozłożą - jak zawsze wszyscy socjalisci! Jak do mnie przyjdą - to tych wszystkich komuchów i pozornie "antykomunistycznych" kryptokomuchów - obojetne czy "lewicowego", czy "prawicowego" obrządku - pogonię do pola, na szczawiowe łąki. A poprę takiego co szanuje Polaków, zwłaszcza tych co dobrze pracują i madrze robią interesy. Bo tylko dzieki nim kraj się rozwinie i bedzie praca i zarobek dla każdego. A władza ma pilnować granic, łapać bandytów i złodziei. I pilnować, żeby każdy dzieciak się uczył przyzwoitego życia i dobrego zawodu. Mnie nie jest potrzebna w państwie władza od umoralniajacych kazań, tylko od takiego organizowania życia w kraju i współpracy z zagranicą, żeby mnie i tysiacom, milionom takich jak ja żyło się lepiej i bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Tylko na podstawie miejsca zajmowanego w Sejmie 30.06.05, 12:52 cheetah15 napisał: > Kto mi wytłumaczy, na jakiej podstawie zalicza się PiS do prawicy? W Sejmie prawie 90% posłów ma poglądy lewicowe, 10% centrowe i tylko nieliczni to prawicowcy. Jednak nie mogą wszyscy tłoczyć się po lewej stronie sali. Odpowiedz Link Zgłoś
cheetah15 Re: Tylko na podstawie miejsca zajmowanego w Sejm 30.06.05, 12:54 Tak, to logiczne. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
cheetah51 Re: CZY PiS to PRAWICA? 02.11.05, 06:19 Długo nie było mnie w kraju, wrociłem po wyborach. I co sie okazało? Ano, wyszło szydło z worka: PiS to faszyści. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: CZY PiS to PRAWICA? 02.11.05, 06:25 Poczytaj sobie o europejskich partiach chrzescijanskiej chadecji (np. o niemieckim CSU), wtedy moze pojecie zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: CZY PiS to PRAWICA? 02.11.05, 09:27 jack20 napisał: > Poczytaj sobie o europejskich partiach chrzescijanskiej chadecji (np. o > niemieckim CSU), wtedy moze pojecie zrozumiesz. pis i cdu/csu? buchachacha Odpowiedz Link Zgłoś
loppe hm, zwróć uwagę 02.11.05, 09:40 że kiedy patrzysz na wielbłąda to raczej ty powinieneś podjąć trud dowodzenia że to nie wielbłąd, PiS to rzecz jasna partia prawicowa Odpowiedz Link Zgłoś