Dodaj do ulubionych

Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwarium

18.07.05, 15:06
Witamy!

Do 22 lipca Gościem Forum będzie Mariusz Adamiak, założyciel Agencji Akwarium, organizator festiwali jazzowych, m.in. Warsaw Summer Jazz Days.
Zapraszamy do zadawania pytań w tym wątku. Odpowiedzi będą pojawiać się również w wątku, w ciągu tygodnia.
Po zakończeniu dyskusji wątek zostanie przeniesiony do archiwum, gdzie nie będzie już można zadawać pytań.
Zapraszamy do dyskusji!

--
Redakcja Portalu
Obserwuj wątek
    • ydorius Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 18.07.05, 15:23

Ja tam pytań nie mam. Chciałem tylko serdecznie podziękowac za Molvaera, a nade
      wszystko za the Bad Plus. Do dziś nie mogę się od nich uwolnić, a David King -
      wiem, ze to nieprzyzwoite, ale jednak - śni mi się po nocach :-)
      Jeszcze raz dziękuję.

m,
      .y.

----------------------------------
      What is home without Pinezka's Potted Meat?
      Incomplete.
      to przez Isabel ślimaki się popłakały
      • robert_fripp Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 18.07.05, 20:09
        Chciałbym podziękować panu Adamiakowi za to, że działa , istnieje i organizuje
        wspaniałe muzyczne uczty.
        Mam także pytanie.Czy jest szansa na zorganizowanie koncertu Davida Sylviana, bo
        zdaje się , że jeszcze go w Polsce nie gościliśmy.Muzyk to ciekawy,
        niebanalny.Skoro King Crimson udało się Panu wkomponować w WSJD , to czemu nie
        David Sylvian.To chyba dzisiaj bardzo niedoceniany artysta, ale jakże
        ważny.Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w kształtowaniu kultury
        muzycznej przez duże M, dla nas Polaków.
        • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 20.07.05, 07:44
          Nawet nie wyobrażacie sobie Państwo, jak miłe i potrzebne są dla mnie takie
          słowa uznania, także jeszcze raz serdecznie dziękuję. Co do koncertu Davida
          Sylviana, to przewija się on w ofertach koncertowych. Akurat w tym terminie -
          tego lata - był on nieosiągalny ale jest on cały czas w zasięgu naszych
          zainteresowań. Jeszcze trochę cierpliwości. Pozdrawiam
      • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 20.07.05, 07:40
        cieszę się ,że podobał się Panu występ zespołu Bad Plus. W przyszłym roku
        planujemy trasę po Polsce - na pewno dotrą do Warszawy. Pozdrawiam
    • Gość: greg Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.07.05, 23:29
      Dołączam się do przedmówców i dziękuję Panu Mariuszowi za kapitalne uczty
      muzyczne jakie nam serwuje od wielu lat. Moje pytania:
      - jak wygląda sytuacja z tegoroczym Jazz Jamboree? Znane są już jakieś nazwy?
      - czy ma Pan już jakieś plany na przyszłoroczną edycję WSJD? Co z Princem,
      który miał być podobno w tym roku?
      pozdrawiam
      • Gość: gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 09:00
        Sytuacja JJ jest niezwykle skomplikowana. W tym roku na jesieni, będę
        organizował JVC Jazz Festiwal a nie JJ. Stan prawny znaku towarowego JJ wymaga
        dłuższego wyjaśnienia. Obiecuję ,że jeżeli ktokolwiek będzie chciał zgłębić ten
        temat lub może Pan, to proszę o sygnał gdyż wiąże się to z długą wypowiedzią.
        Jeżeli chodzi o program JVC F, zgodnie z sugestią sponsora ma on charakter
        bardziej komercyjny. Będzie 29 i 30 października w Sali Kongresowej. Pierwszego
        dnia wystąpią same wokalistki.Polskę będzie reprezentować Anna Serafińska z
        zespołem, następnie dwie wschodzące amerykańskie gwiazdy Madelaine Pyroux i
        Lizz Wright - właśnie do sklepów trafiła jej najnowsza płyta "Dreaming wide
        awake" - jest świetna! Drugiego dnia cały czas rozważamy albo dzień pianistów z
        udziałem: Jameson Moran Trio i Chick Corea Quintet albo występ Buddy Guya czy
        koncert Basi Trzetrzelewskiej. Co do programu przyszłorocznego WSJD jesteśmy
        już po wstępnych ustaleniach z nast. artystami: Wynton Marsalis, Cecil Taylor,
        Bill Laswell Tabla Science Project z Johnem McLaughlinem, Paco De Lucia. Co do
        mniejszych nazwisk, jeszcze jest za wcześnie na konkrety. Robimy też przymiarkę
        do koncertu Santany. Jeśli chodzi o Princea, to nie ma z jego strony
        zainteresowania koncertem w Polsce ale cały czas trzymamy go na celowniku.
        Pozdrawiam
        Mariusz Adamiak
        www.adamiakjazz.pl
    • pipilutek Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 19.07.05, 08:54
      Witaj Mariusz,
      znamy sie prywatnie, wiec nie wypada mi kroic laurki dla Twoich poczynan.

Powiem tylko tyle: robisz dobra robote od lat i do dzis ubolewam, ze zamknieto
      akwarium. Byl to najlepszy klub jazzowy w Polsce, a w nim niezapomniana
      atmosfera!

Dzialaj dalej ku naszej i fanow radosci i pozdrow Beate.

pipilutek
      • p.o.box.77 Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 19.07.05, 10:30
        ja dziękuję za lato 2004 w Warszawie, muzyka na wyciągnięcie ręki na
        dziedzińcach PKiN i na starówce, to jest to czego temu krajowi potrzeba.
        • Gość: Seniorita Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari IP: *.aster.pl 19.07.05, 10:48
          Panie Mariuszu jest Pan genialny. Mam 17 lat a od trzech jestem pod wielkim
          wpływem muzyki jaką Pan nam proponuje. Chciałabym aby działo się tak zawsze.
          Mam jedno pytanie. Czy nie boli pana to co się dzieje od roku z radiem jazz?.
          od kiedy nie ma tam sorbiego (bo go wywalili, może pan wie dlaczego?) to
          normalnie zrobiło się coś strasznego, może ma pan jakis wpływ na to co tam się
          dzieje...niech pan coś zrobi, panie Mariuszu KOCHANY!!!!!!!!!!
          acha, podoba mi się pana styl ubierania sie:-)))))))))))))
          • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 20.07.05, 09:09
            Niestety nie jestem już związany z Radiem Jazz i nie mam wpływu ani na program
            radia ani na jego obsadę personalną. Brak Sorbiego uważam również za błąd,
            prywatnie bardzo się lubimy. Dziękuję za uznanie mojego stylu ubierania się i
            całej mojej działalności. Pozdrawiam
        • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 20.07.05, 09:03
          mam nadzieję ,że będzie tak co roku. Pozdrawiam
      • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 20.07.05, 09:02
        staram się jak mogę. Pozdrawiamy
    • machy Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 19.07.05, 11:23
      Ja oczywiscie sie ciesze ze lipiec piekny tego roku dzieki WSJD.
      Mam konkretne pytanie: jaki utwor zaspiewal Bobby na koncercie z Chickiem,
      kiedy mial swoja solowa czesc, utwor ten byl po Sweet Home Chicago...

dziekuje za info!

M.
      • maff1 Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 19.07.05, 12:08
        Panie Mariuszu
        czy zauważa Pan powolny lecz nieustanny spadek jakosci tego co nam proponują
        coraz starsi wiekiem muzycy jazzowi?
        nie jest to tylko moje spostrzeżenie - lecz grona moich znajomych.
        Przykładów wiele np. żenujący poziomem koncert Pata Methenego. Dla kogos kto
        PMG zobaczył pierwszy raz to być moze był dobry koncert, ale jesli widzial
        wczesniejsze to ten ostatni był słaby. Zespół nieprzygotowany do grania starych
        kompozycji, Layle jakiś taki zmęczony, Sanchez mógł sobie część popisów na
        bebnach darować. Awaria sprzetu tylko przypieczetowała tę opinię.
        Odnosze wrażenie ze starzy jazzmeni są już starzy i żądają coraz więcej kasy bo
        zbierają na emeryturkę. A młodych zdolnych i znanych jak na lekarstwo.
        dodatkowo zamieszczam wypowiedz mojego kolegi:
        "W kwietniu byłem na Erze jazzu w Kongresowej. Grał Larry Coryell z
        Eganem i Gotliebem z pierwszych płyt Pata. Potem Jakiś austryjak -śpiewał i
        grał na trąbce z bandem akustycznym. Potem Aberacombie, Lockwood jakiś
        bassmen i na bębnach Cobham. Zaczęło się super, ale im dalej tym gorzej.
        Sala zapełniona była w 2/3 i poniedziałek. Koncert trwał 4h z dwiema
        przerwami. Na Cobhamie dźwięk był tragiczny. Wszyscy byli zmęczeni a
        najwięcej muzycy. Byłem bo chciałem na nich być, ale ogólnie do tyłu."

troche jest mi smutno.

• pattynka Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 19.07.05, 14:42
          Panie Mariuszu
          Chciałam bardzo serdecznie podziękować za wszystkie koncerty Pata Metheny w
          Warszawie na których byłam, od pierwszego, bodajże w 1976r. z pamiętną,
          niepowtarzalną chwilą milczenia tłumu słuchaczy przed obłędną owacją dla PMG,
          za którą tak polubił polską publiczność. Byłam na wszystkich warszawskich
          koncertach PMG, PMTrio i z AMJ, poza ubiegłorocznym (zachorowała Mama).
          Wszyskie te koncerty były super, również tegoroczny promujący "The Way Up",
          przewspaniałą płytę genialnego muzyka i zespołu. Nie rozumiem malkontenctwa
          wypowiedzi poprzednika (niejakiego maff1). Problem techniczny jaki może się
          przytrafić każdemu (skoro zdarzył się takiemu perfekcjoniście jak Pat) został
          szybko zapomniany w obliczu cudnej muzyki i silnych przeżyć jakich dostarczyli
          wszyscy muzycy. Ja proszę o jeszcze, Proszę nie zapominać o fanach PMG. Tak
          naprawdę to wiem, że jest to dla Pana pewniak do zapełnienia sali koncertowej.
          • Gość: greg Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 15:25
            Z całym szacunkiem, ale ten pewniak nie zapełnił nawet 3/4 Torwaru.
            • pattynka Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 19.07.05, 15:48
              Bardzo przepraszam ale nie zauważyłam, byłam jak zwykle tuż przy scenie a tam
              było jak zwykle bardzo tłoczno. A tak w ogóle to kto zapełnił w tym stopniu (z
              muzyków jazzowych rzecz jasna?)
              • Gość: greg Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 17:16
                Nie wiem kto zapełnił, być może nikt. Jednak Ty twierdzisz, że PM to typ do
                zapełniania, co nie jest prawdą:-)
                • pattynka Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 19.07.05, 17:51
                  Zapełnianie w 3/4 jest też z a p e ł n i a n i e m i chodziło mi dokładnie o
                  to, że żaden muzyk jazzowy (obecnie) nie jest w stanie TAK ZAPEŁNIĆ sali,
                  stadionu czy czego tam sobie chcesz
                  • jazzfoxy Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 19.07.05, 19:38
                    Panie Mariuszu,
                    Nie bede oryginalna, chcialam serdecznie podziekowac, za to co pan robi,
                    to kawal swietnej roboty. Zazdroszcze, bo to piekne polaczyc prace z pasja.
                    Na koncertach bywam od nastu lat. Poniewaz nie moge uczestniczyc tego lata w
                    Panskich projektach, prosze uszczknac tajemnicy, kogo mozemy sie spodziewac w
                    pazdzierniku na JJ. Czy jest szansa, aby odwiedzil nas Wayne Shorter?
                    Pozdrawiam i dziekuje.
                    • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 20.07.05, 09:57
                      Proszę mi wierzyć, jak bardzo potrzebne mi są takie słowa - jeszcze raz za nie
                      dziękuję. Co do programu JVC Jazz Festiwal, proszę zajrzeć do wcześniejszych
                      moich odpowiedzi. Jeśli chodzi o Shortera, to może w przyszłym roku. Pozdrawiam
          • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 20.07.05, 09:36
            Rzeczywiście koncerty PMG są pewniakami. Mam jednak takie wrażenie, że fani
            Pata muszą odpocząć ze 2 lata ale może tego Pani nie wie, i tak o wszystkim
            decyduje Metheny a ja jestem zupełnie ubezwłasnowolniony, nawet jeżeli chodzi o
            wybór miasta czy sali koncertowej czy terminu. Pozdrawiam
        • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 20.07.05, 09:30
          Z całej Pana wypowiedzi wnioskuję ,iż jest Pan w średnim wieku i ma Pan za sobą
          wiele koncertów. Musi Pan sobie zdać sprawę, że Pana uniesienia z pierwszych
          koncertów już się nie powtórzą. Ja też pamiętam koncert Milesa z 1983 r., jaki
          był to dla mnie szok i wielkie przeżycie. Póżniej koncertów były już setki ale
          żaden nie zrobił takiego wrażenia. Nie znaczy to ,że te koncerty były słabsze.
          Coraz większe doświadczenie, osłuchanie powoduje ,że dostrzegamy coraz więcej
          wad, potknięć i nic nas już nie jest w stanie zaskoczyć. Co do koncertu Pata
          Methenego nie byłbym aż tak surowy. Dla wielu był to koncert genialny.
          Argument, że nie zapełnił Torwaru nie jest właściwy. Wielkość sali nie stanowi
          o wielkości artysty. A tak poza tym miał odbyć się w Sali Kongresowej ale w tym
          czasie była ona zajęta przez targi książki.
          Ma Pan rację jeżeli chodzi o "emeryturkę". Ale takie jest życie. Niech Pan
          sobie wyobrazi Paco De Lucię , który zagrał już setki koncertów, przepił morze
          wódki, przebalował tysiące nocy, żyje sobie w Ameryce Pd., ma niezłe tantiemy z
          ZAiKSu - a tu dzwoni jakiś facet z Bukaresztu i proponuje mu jakiś kolejny
          koncert. Jak Pan myśli, co robi Paco. Wiadomo, że rzuca kwotę zaporową a
          nuż "frajer" zapłaci. I tak odbywa się koncert w Bukareszcie. Nie można za to
          winić Paco, po prostu jest w takim momencie swojego życia. Młodych zdolnych
          jest bardzo dużo ale są nieznani, tak więc mało ludzi przychodzi na ich
          koncerty a sposorzy nie chcą płacić za ich koncerty. No i kółko się zamyka. Jak
          Pan widzi ja lawiruję między młodymi i starymi. Pozdrawiam
      • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 20.07.05, 09:50
        Muzycy zawsze po koncercie muszą zostawić zestaw wykonanych utworów. Z tego
        zestawienia wynika, iż tym utworem był "Smile" C.Chaplina. Wydaje się ,że jest
        to wiarygodne źródło. Ale nic bardziej mylnego. Ponieważ muzycy otrzymują
        tantiemy od ZAiKSu czy też swoich odpowiedników, często wpisują w te zestawy
        tylko swoje utwory, kóre są wcześniej zgłoszone do ochrony, czytaj dostają za
        to kasę. Zdarzają się takie kuriozalne przypadki, jak np. ze słynnym polskim
        zespołem rockowym, gdzie od zespołu odszedł główny kompozytor. Zespół nadal
        daje koncerty i nagrywa nowe płyty. Na koncertach publiczność wymusza jednak
        granie starych hitów owego kompozytora. Oczywiście w zestawieniu do ZAiKSu są
        tylko nowe utwory. W wielu przypadkach muzycy zmieniają program swojego
        koncertu w jego trakcie. Zdarza się ,że zapominają dać nam wykaz swoich utworów
        po koncercie , następnie po kilku dniach zwracamy się do nich o przysłanie owej
        listy ale oni są już po kolejnych pięciu koncertach i sami już nie pamiętają co
        gdzie grali ze 100% pewnością. Dostajemy więc listę, która nie może być
        wiarygodnym źródłem. Mam więc nadzieję, że to był naprawdę "Smile" ale głowy
        nie dam. Pozdrawiam
    • tripper Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 19.07.05, 20:07
      Panie Mariuszu,

Krotko mowiac, gdy bylem w liceum, w '97, robilem costam w Akwarium przez jakis
      czas, zeby dostac karnet na WSJD'97. baaaardzo milo to wspominam, zaluje, ze
      nie ma juz klubu, no i od tamtej pory na WSJD staram sie byc regularnym
      gosciem.
      • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 20.07.05, 10:04
        Bardzo mi miło, tradycja odpracowywania biletów jest kultywowana do dzisiaj. Z
        braku Akwarium ograniczony został wachlarz zajęć ,jak chociażby chodzenie z
        moim psem Skuterem na spacer.Bo oczywiście skuter był pełnoprawnym członkiem
        załogi Akwarium i w pracy był codziennie.
        P.S. Ponieważ trwa to już kilkanaście lat, to może już wkrótce taki ktoś
        (odpracowujący) zostanie prezesem jakiegoś banku i zgłosi się jako sponsor.
        Chyba jednak jestem naiwnym marzycielem. Pozdrawiam
    • Gość: teddy co z Akwarium? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 21:32
      Panie Mariuszu. Czy jest szansa na reaktywację klubu? Coś mi się kiedyś obiło o
      uszy, że Akwarium będzie miało siedzibę w Złotych Tarasach....
      • gosc.forum Re: co z Akwarium? 20.07.05, 10:08
        Cały czas o tym myślę. Ciągle pojawiają się nowe lokalizacje czy pomysły.
        Koncepcja Złotych Tarasów padła. Czekam cały czas na właściwą propozycję.
        Pozdrawiam
    • Gość: Andrzej Ukłony dla Pana Mariusza do samej ziemi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 10:28
      Dziekuję za kolejną edycję WSJD - Steps Ahead i Marcus Miller to były naprawdę
      fantastyczne koncerty! Fajnie byłoby jakby zawitał do nas ponownie Pharoah
      Sanders i uwielbiany u nas Richard Bona - czy jest szansa? A z innej beczki
      Seal? A może Harry Connick Junior? To było by coś. Pozdrawiam bardzo seredcznie
      w imieniu zachwyconych Pańską działanością i swoim,

Andrzej Wolski
      • gosc.forum Re: Ukłony dla Pana Mariusza do samej ziemi 20.07.05, 10:51
        Ponownie dziękuję. Dla mnie te koncerty były również bardzo fajne. Zarówno
        Sanders jak i Bona są niezmiennie w kręgu moich zainteresowań. R.Bona pewnie
        będzie koncertował w przyszłym roku w całej Polsce. Jeśli chodzi o Connicka,
        jest on bardzo drogi i nie ma tylu fanów w Polsce. Przyznaję ,że coraz więcej
        fanów zdobywa Jamie Cullum a ponieważ mam na niego sponsora, może będzie
        gościem przyszłorocznego WSJD.Pozdrawiam
        • kowianeczka Panie Mariuszu- dziekuje! 20.07.05, 13:29
          za koncerty Bobbiego mF i Cassandry W. Nigdy ich nie zapomne.

Niech Pan nie rezygnuje i dalej dziala!

Pozdrawiam,
          kowianeczka

• gosc.forum Re: Panie Mariuszu- dziekuje! 20.07.05, 18:32
            kowianeczka napisała:

> za koncerty Bobbiego mF i Cassandry W. Nigdy ich nie zapomne.
            >
            > Niech Pan nie rezygnuje i dalej dziala!
            >
            >
            > Pozdrawiam,
            > kowianeczka
            >
            > dziękuję ponownie, na pewno zaproszę ich jeszcze nie raz. Pozdrawiam
    • Gość: elwin Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari IP: 195.94.201.* 20.07.05, 12:08
      Panie Mariuszu. Wiele z najlepszych koncertow jakie w zyciu widzialem to Pana
      zasluga: Groove Collective, James Carter, Bill Laswell, The Grassy Knoll (czy
      ktos ich pamieta), Steve Coleman, Bobby Mc Ferrin, John Zorn, mozna by tak
      dlugo wymieniac. Bardzo dziekuje i prosze kontynuowac.

Ale zeby nie bylo tak slodko. Nie zastanawial sie Pan nigdy nad wynajeciem
      profesjonalnego konferansjera na WSJD? Mam wrazenie ze Pan, jako organizator,
      osoba zaangazowana w przygotowania i negocjacje czasami nie wytrzymuje spiec i
      nieprzewidzianych sytuacji (pamietam koncert Cartera przed Laswellem, kiedy
      Carter przedluzyl wystep, a Pan bardzo nieladnie to potem komentowal).
      To tylko taka mala uwaga, generalnie jestem Pana fanem !
      Pozdrawiam
      • Gość: Andrzej konferansjer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 15:08
        Mi akurat odpowiada Pan Mariusz jako konferansjer, jest barwny - kapelusze,
        image en general ciekawy! i zaangażowanie - o to chodzi, gładka gadka
        profesjonalnego gadacza nie pasuje do konwecji Adamiakowej - to moje zdanie,

pozdrawiam

Andrzej
        • gosc.forum Re: konferansjer 21.07.05, 09:41
          Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Mi akurat odpowiada Pan Mariusz jako konferansjer, jest barwny - kapelusze,
          > image en general ciekawy! i zaangażowanie - o to chodzi, gładka gadka
          > profesjonalnego gadacza nie pasuje do konwecji Adamiakowej - to moje zdanie,
          >
          > pozdrawiam
          >
          > Andrzej

dzięki za uznanie. Jeśliby kogokolwiek zatrudnić na tę fuchę, to np. nie byłoby
          koncertu Molvaera (kasa).
      • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 21.07.05, 09:39
        Gość portalu: elwin napisał(a):

> Panie Mariuszu. Wiele z najlepszych koncertow jakie w zyciu widzialem to Pana
        > zasluga: Groove Collective, James Carter, Bill Laswell, The Grassy Knoll (czy
        > ktos ich pamieta), Steve Coleman, Bobby Mc Ferrin, John Zorn, mozna by tak
        > dlugo wymieniac. Bardzo dziekuje i prosze kontynuowac.
        >
        > Ale zeby nie bylo tak slodko. Nie zastanawial sie Pan nigdy nad wynajeciem
        > profesjonalnego konferansjera na WSJD? Mam wrazenie ze Pan, jako organizator,
        > osoba zaangazowana w przygotowania i negocjacje czasami nie wytrzymuje spiec
        i
        > nieprzewidzianych sytuacji (pamietam koncert Cartera przed Laswellem, kiedy
        > Carter przedluzyl wystep, a Pan bardzo nieladnie to potem komentowal).
        > To tylko taka mala uwaga, generalnie jestem Pana fanem !
        > Pozdrawiam
        >
        historia z Carterewm stała się już legendą. Zebrałem za nią mnóstwo f....Wiele
        razy analizowałem swoje słowa ale niestety czy stety nic teraz bym nie zmienił.
        Oto prawdziwa historia. Jednym z głównych finansowych filarów festiwalu w
        tamtym czasie, była licencja praw telewizyjnych koncertu Billa Laswella, który
        występował po Carterze. Ścisłe warunki kontraktu z TVP przewidywały tzw.
        wejście na żywo o konkretnej godzinie. Scenariusz całego wieczoru był ściśle
        zaprogramowany. Manager Jamesa Cartera był parokrotnie uprzedzany o dokładnym
        harmonogramie występu. Wszyscy wiedzieli (włącznie z Carterem), o której
        godzinie ma zakończyć się jego występ. Pomny wielu już wybryków ze strony
        różnych artystów, założyłem margines bezpieczeństwa ok. 30 min. ale i to nie
        pomogło.Kiedy koncert przedłużał się już ponad 30 min., z jednej strony
        musiałem negocjować z Billem Laswellem , z drugiej z TVP a manager Jamesa
        Cartera uciekł.Carter ewidentnie szedł na czołówkę. W tym momencie stałem się
        bankrutem. Jedynym wyjściem stało się zakończenie koncertu natychmiast. Carter
        ignorował wszelkie znaki dawane mu z offu. Na początek zostały wyłączone
        odsłuchy. Z kolei Carter zaczął grać słynne "pierdziawki", które uwielbia
        publiczność i mógł tak grać w nieskończoność. Zapadła więc decyzja o zdjęciu
        siłą go ze sceny. Trzech najbardziej smerfnych ochroniarzy dostało polecenie
        zdjęcia go. Brakowało kilku sekund a to dopiero byłby show! Carter jednak
        skończył. Publiczność była rozpalona. Żaden profesjonalny konferansjer na
        świecie, nie miałby szans. Mimo parokrotnych prób wytłumaczenia sytuacji,
        emocje wzięły górę. Obawiam się, że jeśli kiedyś jakiemuś muzykowi przydarzy
        się przekroczenie czasu występu ponad miarę, to zostanie zdjęty siłą niejako za
        Jamesa Cartera.
        P.S. Kilka razy w życiu zetknąłem się z "profesjonanym" konferansjerem i to
        bardzo znanym, który tuż przed wyjściem na scenę uczył się z kartki, co ma
        powiedzieć - łącznie z dzień dobry. Przy festiwalu jazzowym, tuż przed
        wyjściem, zmienia się nie raz wiele parametrów i mówienie przez mikrofon, to
        czysta improwizacja.
        • kowianeczka Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 21.07.05, 14:12
          I tym rozni sie prawdziwa obecnosc na koncertach, przezywanie wydarzenia
          muzycznego od czytania komentarzy oraz opinii krytykow w gazetach z pozycji
          wygniecionego od siedzenia fotela....

kowianeczka

• Gość: PLACEBOSYNDROME Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari IP: *.hochtief.de 20.07.05, 16:03
      mam pytanie do Pana ADamiaka czy jest możliwe sprowadzenie kapeli MateriaL z
      billem laswellem, bernie worrellem, skopelitisem -bardzo mi zależy

pozdrawiam
      • maja1000 Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 20.07.05, 16:23
        Pani Mariuszu, a jakie są szanse na występy Nigela Kennedy'ego, oczywiście w
        wersji jazzowej, nie klasycznej:-) Widziałam go w konstelacji: J.Śmietana,
        Steve Logan, etc. W Krakowie waliły tłumy. Wiem, że występowali też w
        Londynie i Paryżu.

No, chociażby małe jam session w jakimś miłym miejscu...
        • maff1 do pattynki 20.07.05, 16:58
          pattynka napisała:

> Nie rozumiem malkontenctwa wypowiedzi poprzednika (niejakiego maff1).
          nie ma nic do rozumienia - koncert był słaby w porównaniu z wcześniejszymi.
          Dyskusja na poziomie określeń pejoratywnych, bliskich epitetom, takich
          jak: "malkontent, niejaki... " jest żenująca. Argumenty merytoryczne proszę.

> Problem techniczny, jaki może się przytrafić każdemu.
          Tak to prawda. I nie byłby on znaczący gdyby koncert był dobry. Niestety zespól
          nie był przygotowany do grania starych kompozycji, nie był w stanie dać więcej
          niż jeden bis (i to marny), Sanchez, który wyrósł na drugiego frontmana
          (nawiasem mówiąc lepszy bębniarz od Wertico), ale nie miał chyba dobrego dnia i
          mógł sobie odpuścić swoje solówki, Mays zupełnie niewidoczny (a raczej
          niesłyszalny)- a przecież to on był drugim filarem MG.

> … pewniak do zapełnienia sali koncertowej.
          Ten pewniak jak zauważył Greg nie zapełnił Towaru, i wydaje mi się ze było to
          mniej niż 70% miejsc. Wolna połowa płyty, kilkanaście sektorów pustych, a w
          innych wiele wolnych miejsc.

> Zapełnianie w 3/4 jest też z a p e ł n i a n i e m
          świetny żart – jak za kabaretu TEY. Czyli podążając za takim sposobem myślenia –
          np. 3 osoby na towarze to też sala zapełniona.

> żaden muzyk jazzowy (obecnie) nie jest w stanie TAK ZAPEŁNIĆ sali
          bzdura, przypomnij sobie poprzedni koncert PMG. Biletów nie było na ponad
          miesiąc przed koncertem, i Torwar był wypełniony w całości. (chyba ze 3 lata
          temu nie mieści się w określeniu „obecnie”) Teraz bilety można było kupić w
          dzień koncertu.

Ja też lubię Pata, i z żalem dostrzegam rysy na jego wizerunku. Ty nie chcesz
          ich dostrzegać – i masz do tego prawo. Ale nie potrafię się zgodzić z tonem
          Twoich wypowiedzi.
          Lekceważące wypowiadanie się o innych uczestnikach forum jest wg mnie wysoko
          naganne.

• gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 21.07.05, 09:47
          maja1000 napisała:

> Pani Mariuszu, a jakie są szanse na występy Nigela Kennedy'ego, oczywiście w
          > wersji jazzowej, nie klasycznej:-) Widziałam go w konstelacji: J.Śmietana,
          > Steve Logan, etc. W Krakowie waliły tłumy. Wiem, że występowali też w
          > Londynie i Paryżu.
          >
          > No, chociażby małe jam session w jakimś miłym miejscu...
      • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 21.07.05, 09:43
        Gość portalu: PLACEBOSYNDROME napisał(a):

> mam pytanie do Pana ADamiaka czy jest możliwe sprowadzenie kapeli MateriaL z
        > billem laswellem, bernie worrellem, skopelitisem -bardzo mi zależy
        >
        > pozdrawiam
        Bill Laswell będzie najprawdopodobniej w przyszłym roku z Tabla science
        project. Pozdrawiam
    • Gość: thierry jazz i rock IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.07.05, 19:00
      Czy planuej Pan w przyszłym roku ponowne rozszerzenie formuły WSJD o rockowych
      wykonawców ala edycja ubiegłoroczna z G3 i The Doors? Może Santana albo coś z
      młodszego pokolenia?
      • gosc.forum Re: jazz i rock 21.07.05, 09:56
        Gość portalu: thierry napisał(a):

> Czy planuej Pan w przyszłym roku ponowne rozszerzenie formuły WSJD o
        rockowych
        > wykonawców ala edycja ubiegłoroczna z G3 i The Doors? Może Santana albo coś z
        > młodszego pokolenia?

tak, negocjujemy już z kilkoma wykonawcami. Już niedługo ukazuje się nowa
        płyta Leonarda Cohena i na przyszłe lato planowanych jest 6 ekskluzywnych
        koncertów w Europie. Cena za Warszawę wynosi 400.000 E. Właśnie wczoraj
        musiałem odpuścić. Jest to dla festiwalu za drogie. Za to będzie kilku innych.
        Codziennie muszę dokonywać takich wyborów. Pozdrawiam
    • Gość: monika Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari IP: *.acn.waw.pl 20.07.05, 19:50
      Panie Mariuszu, mam pytanie odnośnie zeszlorocznego koncertu G3: czy Robert
      Fripp przerwał koncert z powodu błyskających na widowni fleszy? Patrzyłam na
      zegarek i jego występ trwał dokladnie 22 minuty, to chyba nie było planowane?
      Pamietam pana słowa przed koncertem King Crimson, że jesli Robert zobaczy
      chociaz jeden flesz to przerwie koncert i w takim wypadku wszyscy moga sie
      zwrócić do fotografującego o zwrot za bilety ;) wtedy groźba podziałała
      • pharoah Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 20.07.05, 21:57
        Panie Mariuszu!!!pozdrawiam Pana i rowniez dziekuje za to ,ze Pan jest...Dzieki
        Panskiej dzialalnosci wiele wspanialych koncertow...itd.nie bede sie
        powtarzal...zycze wytrwalosci w tym co Pan robi...mam do Pana dwa pytania:jak
        to bylo tak naprawde z Sandersem w tym roku?na stronie internetowej Willa
        Calhouna nie bylo zadnych informacji o tym ,ze Pharoah gra koncert na wsjd...w
        skladzie byl Bourelly ...na dlugo przed czerwcowym koncertem...troche nie chce
        mi sie wierzyc w wersje ,ktora Pan podal podczas koncertu(jakoby Sanders zostal
        pobity przez zone,ktora odebrala mu paszport...ale moge sie mylic...)bardzo
        chcialbym wiedziec jak bylo naprawde...pytanie drugie:pisze Pan,ze Sanders jest
        na Pana celowniku...ciesze sie...pytanie brzmi: kiedy?czekam na
        odpowiedz...pozdrawiam i dziekuje za koncert na wsjd 1999-jeden z najlepszych
        jakie widzialem w zyciu...
        • jasiek_natolin Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 21.07.05, 00:46
          Czy cykl "Jazz w Bajce" będzie kontynuowany jesienią? Koncert tria Matthew
          Shippa był znakomity,wg. mnie był to najlepszy koncert jazzowy ostatnich
          lat,jaki dane mi było wysłuchać.Szkoda,że Kronos Quartet nie dotarł.
          Mam też propozycję: czy nie warto by było zaprosić do Warszawy jm Trio? To
          strasznie przykre,że Joachim Mencel po wydaniu tak znakomitej płyty,jaką
          jest "Interludium" ,nie zawitał do jeszcze do Warszawy w skłądzie akustycznym.
          Kinoteatr Bajka zdaje się być idealnym miejscem na taki koncert.
          Przyłączam się oczywiście do wszystkich,którzy tu chwalą Pańską działalność,ale
          nie mogę Panu zapomnieć tej zapowiedzi o przyjeździe na WSJD Shortera. Na
          własne uszy słyszałem ,jak mówił Pan,że Shorter zagra w Warszawie. Jest to tym
          bardziej bolesne,że nowa płyta kwartetu Shortera jest fenomenalna.
          • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 21.07.05, 10:35
            jasiek_natolin napisał:

> Czy cykl "Jazz w Bajce" będzie kontynuowany jesienią? Koncert tria Matthew
            > Shippa był znakomity,wg. mnie był to najlepszy koncert jazzowy ostatnich
            > lat,jaki dane mi było wysłuchać.Szkoda,że Kronos Quartet nie dotarł.
            > Mam też propozycję: czy nie warto by było zaprosić do Warszawy jm Trio? To
            > strasznie przykre,że Joachim Mencel po wydaniu tak znakomitej płyty,jaką
            > jest "Interludium" ,nie zawitał do jeszcze do Warszawy w skłądzie
            akustycznym.
            > Kinoteatr Bajka zdaje się być idealnym miejscem na taki koncert.
            > Przyłączam się oczywiście do wszystkich,którzy tu chwalą Pańską
            działalność,ale
            >
            > nie mogę Panu zapomnieć tej zapowiedzi o przyjeździe na WSJD Shortera. Na
            > własne uszy słyszałem ,jak mówił Pan,że Shorter zagra w Warszawie. Jest to
            tym
            > bardziej bolesne,że nowa płyta kwartetu Shortera jest fenomenalna.

Po zamknięciu Akwarium tułam się po różnych miejscach. Wydawało się że Bajka to
            czysta bajka. Niestety z jednej strony miejsce to nie ma dobrych fluidów z
            drugiej zaś nie ma przemyślanej strategii działania - dlatego zrezygnowałem z
            tego miejsca. Jeśli chodzi o Joachima, to jesteśmy w stałym kontakcie i może
            wystąpi na JVC JF. Co do Shortera, widocznie minęliśmy się z terminami. Jeżeli
            nie ja, to konkurencja zrobi go na wiosnę. Wszystkich nie jestem w stanie
            zrobić sam. Niech żyje konkurencja!
        • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 21.07.05, 10:19
          pharoah napisał:

> Panie Mariuszu!!!pozdrawiam Pana i rowniez dziekuje za to ,ze Pan
          jest...Dzieki
          >
          > Panskiej dzialalnosci wiele wspanialych koncertow...itd.nie bede sie
          > powtarzal...zycze wytrwalosci w tym co Pan robi...mam do Pana dwa pytania:jak
          > to bylo tak naprawde z Sandersem w tym roku?na stronie internetowej Willa
          > Calhouna nie bylo zadnych informacji o tym ,ze Pharoah gra koncert na
          wsjd...w
          > skladzie byl Bourelly ...na dlugo przed czerwcowym koncertem...troche nie
          chce
          > mi sie wierzyc w wersje ,ktora Pan podal podczas koncertu(jakoby Sanders
          zostal
          >
          > pobity przez zone,ktora odebrala mu paszport...ale moge sie mylic...)bardzo
          > chcialbym wiedziec jak bylo naprawde...pytanie drugie:pisze Pan,ze Sanders
          jest
          >
          > na Pana celowniku...ciesze sie...pytanie brzmi: kiedy?czekam na
          > odpowiedz...pozdrawiam i dziekuje za koncert na wsjd 1999-jeden z najlepszych
          > jakie widzialem w zyciu...

Ja też nie wierzę w tę wersję, którą podałem podczas zapowiedzi ale pochodzi
          ona bezpośrednio od managera zespołu. Jest to agent bardzo wielu fajnych
          zespołów i wykonawców ale niestety o znacznie powiększonym nosie od wciągania
          różnych substancji. Mimo, że znam go od długiego czasu, chyba dałem się
          ponownie nabrać. Kiedy miałem problemy z obsadą festiwalu pod koniec czerwca,
          dostałem ofertę na koncert Calhouna z Sandersem za atrakcyjną cenę.
          Podejrzewaliśmy podstęp ale mimo wszystko zakontraktowaliśmy koncert. Dwa dni
          przed ,dowiedzieliśmy się że Sandersa nie będzie ale koncertu nie było sensu
          odwoływać. W tej agencji jest wiele nieprawdopodobnych zestawów, jak chociażby
          duet Laswella i Klausa Schulze. Na pewno w przyszłości będę zapraszał muzyków
          przez tę agencję i pewnie będę ja jak i publiczność zaskakiwany zmianami. Nie
          ma na to rady.
          A Sanders może w przyszłym roku?
          • pharoah Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 21.07.05, 23:28
            dziekuje za odpowiedz...tak myslalem,ze to robota jakiegos pana o nosie
            powiekszonym od wciagania roznych substancji...koncert Calhouna z Bourellym i
            tak byl swietny...Sanders w przyszlym roku? To bardzo dobry pomysl!!!Prosze sie
            tego trzymac i pamietac o fanach Pharoaha...Ja czekam z
            niecierpliwoscia...Pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego!!!!
            • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 22.07.05, 10:47
              Jeśli tak Panu zależy na Sandersie, proszę wysłać dane na adres
              biletyjazz@wp.pl a my wyślemy Panu informację. Pozdrawiam
      • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 21.07.05, 10:03
        Gość portalu: monika napisał(a):

> Panie Mariuszu, mam pytanie odnośnie zeszlorocznego koncertu G3: czy Robert
        > Fripp przerwał koncert z powodu błyskających na widowni fleszy? Patrzyłam na
        > zegarek i jego występ trwał dokladnie 22 minuty, to chyba nie było planowane?
        > Pamietam pana słowa przed koncertem King Crimson, że jesli Robert zobaczy
        > chociaz jeden flesz to przerwie koncert i w takim wypadku wszyscy moga sie
        > zwrócić do fotografującego o zwrot za bilety ;) wtedy groźba podziałała

udział Roberta Frippa w tym przedsięwzięciu był dla nas zaskoczeniem. Sami nie
        wiedzieliśmy, jaka będzie jego część koncertu. Okazało się ,że to owe
        dwudziestoparo minutowe preludium. Wielu słuchaczom wydawało się ,że to jest
        strojenie się przed koncertem. Fripp faktycznie przypomina inspektora Monka i
        trudno go przewidzieć. Mam nadzieję ,że już wkrótce zobaczymy go na festiwalu.
        Pozdrawiam
        • walosz Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 21.07.05, 12:00
          Witam!
          Moje pytanie dotyczy retransmisji z koncertów. Kiedys rejestrowanie koncertów z
          WSJD było powszechne. Pamiętam dni, gdy dzień po dniu mogliśmy w TVP2 oglądać
          relacje z Sali Kongresowej w najlepszym czasie oglądalności. Potem spadło to na
          godziny nocne, a od kilku lat nawet najwiekszych koncertow telewizja nie
          pokazuje.
          Czy jest to spowodowane tym, ze polska telewizja nie jest zainteresowana juz
          jazzem? Czy moze tendencja jest taka, ze koncerty przeniosly sie z tv na dvd.
          Osobiscie przyznam, ze tylko dzieki koncertom Methenego, czy Sterna w TVP
          zainteresowalem sie jazzem w duzym stopniu.
          Dobrze, ze chociaz TVP Kultura pokazuje stare koncerty z WSJD.
          • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 22.07.05, 16:54
            niestety już od kilku lat, TVP nie jest w ogóle zainteresowana transmisjami
            koncertów jazzowych. Panuje wszechobecna kultura biesiadna. Otwarcie kanału
            Kultura i tak nic nie pomogło. Ponoć nie ma środkow na realizację telewizyjną
            koncertów, pomijając nawet licencje dla wykonawców. Z mojej strony mogę mieć
            bezpłatnie zgody od artystów na rejestrację ale oczekuję promocji festiwalu w
            kanale 1 lub 2. Promocja w TVP Kultura nie ma sensu, gdyż oglądają go sami
            znajomi królika. Ale tak czy siak, TVP i tak nie jest zainteresowana
            rejestracją czegokolwiek. Na archiwa też bym nie liczył, gdyż TVP nie ma praw
            na retransmisje. Na zakończenie chciałbym jeszcze raz podziękować za każde
            dobre słowo i miłą dyskusję. Pozdrawiam
    • katrin777 Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 21.07.05, 11:40
      Panie Mariuszu, dzięki za WSJD. Imprezy w Królikarni były dla mnie odkryciem.
      • gosc.forum Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 22.07.05, 10:57
        dla nas również. W przyszłym roku planujemy zwiększyć ilość koncertów w
        Królikarni. Pozdrawiam
    • redakcja Re: Gość Forum - Mariusz Adamiak z Agencji Akwari 22.07.05, 16:38
      Czas dyskusji dobiegł końca. Dziękujemy za wszystkie pytania, a Panu Adamiakowi za poświęcony czas.

Pozdrawiamy
      --
      Redakcja Portalu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka