matt23 27.08.02, 19:04 Co waszym zdaniem, poza religia, jest istotne dla polakow? Czy Polska jest krajem tak slabo rozwinietym, ze spoleczenstwo wszystko sprowadza do religii? Nie wierze, ze polacy maja az tak malo potrzeb... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teodor8 takie małe pytanie 27.08.02, 19:15 skoro religia jest taka zła to czemu jeszcze istnieje tysiące lat tego niezmieniło czy jakaś cywilizacja ateistyczna przetrwała dłużej niż wiek ????? bo ja sobie nieprzypominam coś mi to przypomina gadanie wegetarian, o wyższości rośliny nad mięsem skoro tak jest to czemu polowano na mięso często z narażeniem zycia, skoro wkoło tyle zielska rosło ??? Odpowiedz Link Zgłoś
matt23 Re: takie małe pytanie 27.08.02, 19:23 Nie napisalem, ze religia jest zla. Jest potrzebna do kontroli spoleczenstw slabo rozwinietych. Kosciol wlasnie na nich zarabia. Istnieje nadal ale np w panstwach wysoko rozwinietych nie zajmuje tak istotnego miejsca jak np w Polsce. ...a mi to przypomina rozmowe o racjonalnym mysleniu i zaslepieniu spowodowanym brakiem potrzeb i... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabeł kiedy cud gospodarczy ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 22:32 matt23 napisał: > Nie napisalem, ze religia jest zla. Jest potrzebna do kontroli spoleczenstw > slabo rozwinietych. Kosciol wlasnie na nich zarabia. > > Istnieje nadal ale np w panstwach wysoko rozwinietych nie zajmuje tak istotnego > > miejsca jak np w Polsce. Sugerujesz, że gdyby wytruć hierarchie kościelną to nastąpiłby CUD GOSPODARCZY? > > ...a mi to przypomina rozmowe o racjonalnym mysleniu i zaslepieniu spowodowanym > > brakiem potrzeb i... > > Odpowiedz Link Zgłoś
balzer Re: Religia i co dalej? 27.08.02, 19:27 matt23 napisał: > Co waszym zdaniem, poza religia, jest istotne dla polakow? Czy Polska jest > krajem tak slabo rozwinietym, ze spoleczenstwo wszystko sprowadza do religii? > Nie wierze, ze polacy maja az tak malo potrzeb... > Niestety mentalnosc Polakow jest wciaz ograniczona i kraży wokoł religii. Może po smierci Papieża cos sie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
matt23 Re: Religia i co dalej? 27.08.02, 19:40 Mi sie wydaje, ze zmiana pogladow w czasie jest nieodwracalna: co bardzo martwi niektorych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Religia i co dalej? IP: 5.2.1R1D* / *.kabel.telenet.be 27.08.02, 19:45 >Może po smierci Papieża cos sie zmieni. Nie ludz sie, my Polacy zawsze musimy opierac sie na zewnetrznych autorytetach. Mysle, ze mamy jakis wrodzony kompleks nizszosci. Jako narod nie wiemy co to jest solidarnosc. Na zachodzie mowi sie: "Polak Polakowi wilkiem" smutne, ale niestety tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: Religia i co dalej? IP: *.proxy.aol.com 27.08.02, 20:37 Gość portalu: Rob napisał(a): > >Moze po smierci Papieza cos sie zmieni. > > Nie ludz sie, my Polacy zawsze musimy opierac sie na zewnetrznych > autorytetach. -Kr. czyzbys uwazal(a),ze religia moze byc jakims autorytetem???Mam na mysli szczegolnie religie "chrzescijanskie"oraz wojujacy islam,wyznania wschodnie sa bowiem bardziej systemami filozoficznymi,anizeli religiami w scislym tego slowa znaczeniu.Tyle juz nawypisywano sie o "wyzszosci" religii chrzescijanskich,a szczegolnie katolickiej nad wszystkimi innymi,ze doprawdy trudno czasem dziwic sie ludziom,ze zostali do tego stopnia zindokrynowani(mam nawet wrazenie,ze jest to wrecz genetycznie juz uwarunkowane)-tymczasem niech mi ktokolwiek pokaze jekis przyklad z czasow przedchrzescijanskich,kiedy to "poganie" prowadzili wojny wlasnie w imie religii,mogli rznac sie wzajemnie z roznych przyczyn-ale NIGDY nie wybijali sie "w imie boze"-zreszta wielce ciekawa jest sama postac katolskigo boga(ponoc wszechmilosiernego-skad oni to kurcze wzieli) toc dosc otworzyc biblie na dowolnej niemal stronie,aby jasno ujrzec CALE SKURWYSYNSTWO TEGOZ KRWAWEGO PSYCHOPATY!!(sorry my French-ale doprawdy nawet slowo "skurwysynstwo" nie oddaje nalezycie plugastwa chrzescijanskiego boga)-i nagle-szast-prast-w Nowym testamencie wyskakuje bog tak wspanialomyslnyi wszechmilosierny,ze WLASNEGO(ponoc) syna przeznacza na rzez!!Jesli sie nie myle,KAZDY system prawny skazalby takiego zwyrodnialca co najmniej na dozywotke!!I nie pomogloby zadne tlumaczenie,ze to dla "zbawienie" grzechow ludzkosci(a co z tymi,ktorzy nie zycza sobie byc zbawianymi???-Ano pomagano im na wszelki sposob przyjac wlasciwa postawe religijna"dla ich wlasnego dobra" nie cofajac sie przed najbardziej ohydna zbrodnia-ZNOWUZ KURWA MAC "W IMIE ZAROWNO BOGA,JAK I SYNA(SUKINSYNA)) Jak wiec widac ten katolski bog ewoluowal na przestrzeni czasu,niczym nie przymierzajac jakis kurcza australopitek,czy inny homo erectus,az do dobrotliwego staruszka przygladajacemu sie z usmiechem na "wybryki radosnej gromadki wiernych"-A PRZECIEZ "PISMO" Z KOLEI POUCZA,ZE ISTOTA BOSTWA JEST NAJDOSKONALSZA I NIEZMIENNA-jak wiec to kurna jest naprawde??? Mysle, ze mamy jakis wrodzony kompleks nizszosci. -Kr. WRECZ PRZECIWNIE!!!!Polacy nie wiedziec czemu wciaz uwazaja sie jesli juz nie za "chrystusa narodow" to co najmniej za CUDOWNE DZIECI,za jakis kurcze wyjatkowy narod wybrany-ale sami nie potrafia powiedziec skad sie bierze to przekonanie-dla jednych dlatego zesma som wyjatkowe,bo biskup Rzymu to tyz POLOK,inni z kolei przypisuja Polsce obalanie komuny,gdy tymczasem jedyna rzecza,ktora Polacy potrafia obalic to "liter" na dwoch bez wiekszego uszczerbku dla zdrowia i postrzegania Jako narod nie > wiemy co to jest solidarnosc. -Kr. Co to byla "SOLIDARNOSC"-wlasnie przekonuja sie na wlasnej skorze!!!Jesli chodzi natomiast o solidarnosc miedzyludzka,czy miedzypolakowata-zupelnie sluszne spostrzezenie-dlatego Polacy na emigracji NIGDY nie stworza skutecznego lobby na wzor Zydow,Wlochow,Irlandczykow czy chcby Maksykanow Na zachodzie mowi sie: "Polak Polakowi wilkiem" > smutne, ale niestety tak jest. -Kr. Mowi sie raczej"Polak,Polakowi-Polakiem"-RZECZYWISCIE SMUTNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
matt23 Re: Religia i co dalej? 27.08.02, 20:48 Rzeczywiscie smutne. Widze, ze brakuje pozytywnych wypowiedzi... a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: Religia i co dalej? IP: *.pl 27.08.02, 20:53 matt23 napisał: > Rzeczywiscie smutne. Widze, ze brakuje pozytywnych wypowiedzi... a szkoda. > > Odpowiedz Link Zgłoś
matt23 Re: Religia i co dalej? 27.08.02, 21:00 ...poniewaz na ten temat jest watek. Mi religia jest do niczego potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabeł 5% ateistów jest O.K. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 22:40 matt23 napisał: > Rzeczywiscie smutne. Widze, ze brakuje pozytywnych wypowiedzi... a szkoda. > Co byś chciał dalej ? Ci co chcą wierzyć w jakiegoś Boga to bedą to nadal robić bo tego widocznie potrzebują. I co z tego ? Szkodliwość znikoma! Gorzej gdyby chcieli zmuszać kogoś do wiary, a te czasy juz dawno mineły, i dzisiaj niestety tzw. ateiści postępuja tak jak Kościół kiedyś... roszczą sobie prawo do jedynej "Swietej racji". Niech każdy wierzy lub nie wierzy, co to ma za wpływ na rzeczywistość? Wiara powinna byc osobistą sprawa kazdego człowieka. A ja osobiście jako ateista wole, zeby ateistów było nie wiecej niż 5 % . Do Diabła! to trucie antyreligijne jest dziecinne! > Odpowiedz Link Zgłoś
matt23 Re: 5% ateistów jest O.K. 28.08.02, 20:01 Nikt do katolicyzmu nie zmusza poniewaz chrzest odbywa sie podczas gdy czlowiek jest nieswiadomy wiec nie ma takiej potrzeby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabeł Dlatego też nie ma znaczenia ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.02, 22:18 matt23 napisał: > Nikt do katolicyzmu nie zmusza poniewaz chrzest odbywa sie podczas gdy czlowiek > > jest nieswiadomy wiec nie ma takiej potrzeby... Dlatego też nie ma znaczenia ! Bądz poważny !!! Chrzest do niczego nie zmusza i nie zobowiazuje! Jest pózniej dużo czsu by podejmować dowolne decyzje! > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Religia i co dalej? IP: 5.2.1R1D* / *.kabel.telenet.be 27.08.02, 21:15 >Kr. czyzbys uwazal(a),ze religia moze byc jakims autorytetem??? Nie zglebiam sie w szczegoly. Zawsze ktos czy cos musi nas prowadzic za raczke. W dzisiejszych czasach, cofnelismy sie do sredniowiecza i to jest najstraszniejsze. Wrocic do XXI wieku bedzie okropnie trudno. Smierc P2 nic nie zmieni. Musialby narodzic sie nowy Dzierzynski, aby wytepic ciemnote z mozgow Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabeł jak osiągnąć RAJ NA ZIEMII. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 22:44 Gość portalu: Rob napisał(a): > >Kr. czyzbys uwazal(a),ze religia moze byc jakims autorytetem??? > > Nie zglebiam sie w szczegoly. Zawsze ktos czy cos musi nas prowadzic za > raczke. W dzisiejszych czasach, cofnelismy sie do sredniowiecza i to jest > najstraszniejsze. Wrocic do XXI wieku bedzie okropnie trudno. Smierc P2 nic > nie zmieni. Musialby narodzic sie nowy Dzierzynski, aby wytepic ciemnote z > mozgow Polakow. Skoro poprzedni Dzierżyński nie wytępił to czemu ten nowy ma dać rade ? Może odrazu zabić wszystkich wierzących, bedzie RAJ NA ZIEMII... ! Diabeł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabeł ograniczona mentalność!!!!!!!!!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 22:34 balzer napisał: > matt23 napisał: > > > Co waszym zdaniem, poza religia, jest istotne dla polakow? Czy Polska jest > > > krajem tak slabo rozwinietym, ze spoleczenstwo wszystko sprowadza do relig > ii? > > Nie wierze, ze polacy maja az tak malo potrzeb... > > > > Niestety mentalnosc Polakow jest wciaz ograniczona i kraży wokoł religii. > Może po smierci Papieża cos sie zmieni. Tak samo ograniczona jest mentalność Polaków jak mentalność Szwajcarów, Norwegów, JApończyków, Greków etc etc etc etc!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Religia i co dalej? IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 21:05 Kiedys widziałem piekny obrazek-pogrzeb bolszewika-dziura w ziemi i kopniecie łopatą -o to chodzi?Ludzie pluli przez lewę ramię na ten widok.. Odpowiedz Link Zgłoś
micmac Plast-do 27.08.02, 22:13 Zgadzam sie w pelni! Religia jest podstawa, fundamentem. To co istotne dla Polakow ufundowane jest na tych wartosciach. Nie trzeba koniecznie opierac sie na konserwatywnych propozycjach katolickich. Nowe ruchy odcinajace sie od klasycznych religii, nieco swieckie nawet, typu Plast-do sa przykladem na to, ze wszyscy potrzebuja mocnych wartosci wyznaczajacych granice postepowania, ulatwiajacych rozumienie swiata, jednoczacych w spolecznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik Re: Religia i co dalej? IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 22:44 Kraken nie wiedzialem,ze jestes "teologiem" ha ha ha.Stworz jakas sekte bedziesz mial wiernych moze i ja sie skusze.Nie jestem tak inteligentna osoba jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
matt23 Re: Religia i co dalej? 28.08.02, 19:58 Widze, ze dyskusja sprowadza sie prawie do samej krytyki narodu polskiego. Ja nasza sytuacje widze optymistycznie. Po czasach komunizmu musimy nauczyc sie solidnej pracy, ktora jest podstawa zdrowej gospodarki. Wraz z uplywem czasu i wzrostem konkurencji ten proces poprawy ma miejsce. Jest juz obecnie zauwazalny. Wraz ze wzrostem liczby ludzi wyksztalconych bedzie wiecej racjonalistycznego myslenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Religia i co dalej? IP: *.unl.edu 28.08.02, 23:03 matt23 napisał: > Widze, ze dyskusja sprowadza sie prawie do samej krytyki narodu polskiego. > > Ja nasza sytuacje widze optymistycznie. Po czasach komunizmu musimy nauczyc sie > > solidnej pracy, ktora jest podstawa zdrowej gospodarki. Wraz z uplywem czasu i > wzrostem konkurencji ten proces poprawy ma miejsce. Jest juz obecnie > zauwazalny. Wraz ze wzrostem liczby ludzi wyksztalconych bedzie wiecej > racjonalistycznego myslenia... > > Odpowiedz Link Zgłoś