Dodaj do ulubionych

Ala ma Asa: elementarz znów bestsellerem

31.08.05, 22:49
Na jednej książce, niezbyt ciężkiej wychowały się miliony ludzi. A teraz -
aby posiąść wiedzę siedmiolatek musi dźwigać kilogramy książek, nabijając
kieszenie wydawcom i innym którzy z tego dobrze żyją. 25 lat temu elementarz
przechodził z dziecka na dziecko - czasem w jednej rodzinie wychowało się na
nim kilkoro dzieci. A dzisiaj biedny rodzic już po roku musi kupić nowy
komplet bo nauczyciel życzy sobie najnowszego (trochę zmienionego) wydania.
No i zeszyty ćwiczeń za które płacą rodzice. SYSTEM PODRĘCZNIKÓW TRZEBA
ZMIENIĆ !!!!! www.niezalezni.waw.pl
Obserwuj wątek
    • gobi03 system podręczników treba zmienić! 31.08.05, 23:19
      krysiap napisała:
      > kieszenie wydawcom i innym którzy z tego dobrze żyją. 25 lat temu elementarz
      > przechodził z dziecka na dziecko - czasem w jednej rodzinie wychowało się na
      > nim kilkoro dzieci. A dzisiaj biedny rodzic już po roku musi kupić nowy

Jedyne rozsądne rozwiązanie to zakup laptopa dla każdego dziecka. Wyjdzie
      taniej, niż papierowe podręczniki przez 12 lat. Wtedy programy o starszym
      dziecku mogą instalować młodsze. Jest wiele darmowych programów. Internet jest
      ogromną skarbnicą wiedzy, trzeba tylko wspomagać dzieci w odpowiednim kierunku,
      interesować się tym, co robią - to nie zależy od nośnika wiedzy, dziecko wymaga
      uwagi. Komputer nie jest opiekunem ani nauczycielem.

• grooken Re: system podręczników treba zmienić! 01.09.05, 07:47
        Laptop wypala oczy. Ja bym swemu dziecku nie pozwalał na siedzenie przed
        monitorem dłużej niż dwie godziny dziennie. Natomiast w szkole uczeń spędza
        przed książkami kilka godzin. Jakie dziecko wytrzymałoby takie zmęczenie bez
        uszczerbku na zdrowiu.
        • lungompa Re: system podręczników treba zmienić! 01.09.05, 15:59
          "Laptop wypala oczy" taaa podobno tez sputniki odbieraja mleko krowom - rece
          opadaja jak sie czyta takie idiotyzmy.
      • marcinlet Re: system podręczników treba zmienić! 01.09.05, 17:23
        gobi03 napisał:

> Jedyne rozsądne rozwiązanie to zakup laptopa dla każdego dziecka.
        Wyjdzie
        > taniej, niż papierowe podręczniki przez 12 lat. Wtedy programy o starszym
        > dziecku mogą instalować młodsze. Jest wiele darmowych programów. Internet jest
        > ogromną skarbnicą wiedzy, trzeba tylko wspomagać dzieci w odpowiednim
        kierunku,
        > interesować się tym, co robią - to nie zależy od nośnika wiedzy, dziecko
        wymaga
        > uwagi. Komputer nie jest opiekunem ani nauczycielem.
        Pisać też może dziecko ma się uczyć "w komputerze", a nie długopisem w zeszycie?

• gobi03 Re: system podręczników treba zmienić! 01.09.05, 19:57
          Nauka w dzisiejszej szkole to nie jest tylko 15 czy 50 lekcji. Jest wiele
          przedmiotów i wiele zagadnień. Nie mówię, że komputer jest dobry na wszystko
          (naukę pływania, prace ręczne, muzykę). Niech kilka szkół uruchomi programy
          pilotażowe, eksperymentalne, autorskie, i niech kompetentni nauczyciele
          wypowiedzą się, do czego warto angażować komputery, a do czego pióra lub pędzelki.
          Problem jest taki, że w USA takie programy pilotażowe trwają już od lat, a u nas
          nie. Za kilka lat minister edukacji/oświaty ogłosi przetarg na oprogramowanie
          dydaktyczne, i przetarg ten wygra Prokom albo Microsoft.
    • maruda.r Re: Ala ma Asa: elementarz znów bestsellerem 31.08.05, 23:24

- Kupują go z sentymentu starsi olsztyniacy dla dzieci i wnuków na emigracji
      oraz Polacy z Niemiec, USA i Francji - mówi Wojciech Kozioł, współwłaściciel
      księgarni Oświata.

Strasznie ciężko się przyznać do porażki, jaką okazało się wycofanie tego
      elementarza. I nie oszukujmy się, choć nie ma go w szkołach, to chętnie
      wykorzystywany jest jako domowe uzupełnienie w nauczaniu początkowym.
      Maluchy niezwykle łatwo akceptują swoisty klimat tego podręcznika.

• r0b0l Re: Ala ma Asa: elementarz znów bestsellerem 01.09.05, 16:24
        niedawno sprzedałem swój z 1969 roku za sporą sumkę, starczyło na nowe podręczniki dla dzieci i 2 piwa dla mnie na otarcie łez. Zaczynam żałować , szkoda że to już nie wróci...
        Sprzedałem w sumie razem z Elementarzem swoją dusze i polskość. Polskości nie żałuję, duszę mam w ..poważaniu, żałuję tylko że tak nisko upadliśmy żeby wyprzedawać wspomnienia i pamiątki po to by nowemu pokoleniu zapewnić nędzną egzystencję na podwórkach w cieniu szklanych domów

Największym wzięciem cieszy się Elementarz z lat 50tych
    • evaoko Komplet książek dla ucznia kl. III kosztuje 01.09.05, 07:20
      ok. 250 zł (13 książek) a gdzie reszta przyborów szkolnych. Podręczniki
      zatwierdzane przez Ministerstwo Oświaty są zaprojektowane i traktowane jak
      zeszyty (odrabia się w nich lekcje) i w pełni nie wykorzystane lądują na koniec
      roku w śmietniku. Co na to ekolodzy?. Wydawnictwa i nauczyciele drenują nasze
      kieszenie, a dzieci od noszonych na plecech książek nie są mądrzejsze od
      dzieci uczących się z elementarza. Może Gazeta w ramach akcji "Szkoła z klasą"
      przyjrzy się i nagłośni ten problem.
    • hehenio Po Falskim czytało się książki.... 01.09.05, 07:42
      A po tych różnych "zintegrowanych Ufoludkach" czy jak to tam się nazywa, dzieci z trudem dukaja dymki w komiksach. A telewizja namawia by czytać dzieciom. Same nie dadzą rady. Za to tornister noszą ciężki jak plecak komandosa.
      I komu to przeszkadzało?!
      • oraw Re: Po Falskim czytało się książki.... 01.09.05, 12:49
        Najpierw chciałem napisać , że nie można się uczyć z podręczników sprzed
        wieków,ale Twoja wypowiedź uzmysłowiła mi smutny fakt , że rzeczywiście dzisiaj
        dzieciaki nie umieją czytać.Nie wiem czy to "zasługa "tylko nowych
        podręczników,czy także Pedagogów , ale rzeczywiście. Sam uczyłem się z
        Falskiego (lata sześćdziesiąte) i już w pierwszej klasie czytałem
        Sienkiewicza "W pustyni i w puszczy" , a potem poleciało już z górki z całą
        literaturą Narodową i tego co nam dawali światowej.Dzisiaj Dzieciak po DRUGIEJ
        KLASIE PODSTAWÓWKI DUKA SKŁADAJĄC LITERY i robi koszmarne błędy ort.w pisanych
        do mnie SMS-ach.Właśnie DZISIAJ. A w laptopach też trzeba umieć czytać!!!
        Chyba nie wystarczy dawać komend głosowych, bo jak tu "ODSŁUCHAĆ " jakąś
        większą informację z archiwum itp?
        Sedecznie pozdrawiam!
      • gobi03 Re: Po Falskim czytało się książki.... 01.09.05, 23:10
        Dzieciom trzeba czytać. My czytamy im ulubione książki po kilkadziesiąt razy.
        Moje siedmioletnie dziecko (dziś pierwszy dzień w szkole ;-) dobrze, płynnie
        czyta właśnie dzięki codziennemu kontaktowi z książką. Tornister rzeczywiście
        ciężki.
    • radek_sim Re: Bo późniejsze wydania to kicz. 01.09.05, 07:47
      Bo późniejsze wydania to kicz. Każdy cioł chciał pokazać, jaki to inteligentny
      i wprowadzał do szkół buble, punkty (czytaj segregację wśród uczni). Szkoły
      podnoszą poziom, bo jakiś dupek ma ambicje, a dzieciaki się wieszają, bo
      również maja ambicję tylko nie mogą podołać. Ale że ten i inny cioł uczył się z
      elementarza to zapomniał.
    • babariba-babariba ostatnio zaczęło się ponoć okazywać... 01.09.05, 07:52
      ...że stare, bo z lat 70-tych ubiegłego wieku podręczniki do matematyki, fizyki i chemii silnie pożądane zaczęły być przez nauczycieli. Bo wykład tam był jasny w odróżnieniu od supermarketowych produkcji z lat ostatnich...
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: ostatnio zaczęło się ponoć okazywać... 01.09.05, 18:56
        > ...że stare, bo z lat 70-tych ubiegłego wieku podręczniki do matematyki, fizyki
        > i chemii silnie pożądane zaczęły być przez nauczycieli. Bo wykład tam był jasn
        > y w odróżnieniu od supermarketowych produkcji z lat ostatnich...

A to prawda. A najlepsze (i najambitniejsze) są radzieckie. Mówię całkiem poważnie.
    • krzych.korab Re: Ala ma Asa: elementarz znów bestsellerem 01.09.05, 07:57
      Opisano już wszystko i dalej żadnej reakcji władz.Górnicy wywalczyli my też
      możemy jest nas więcej żądajmy jednakowych podręczników tak jak było to
      kiedyś.Jeżeli rządzący dopuszczają taką różnorodność podręczników to niech za
      to płacą.
      • maaac Komitety Rodzicielskie - czy o nich pamietacie? 01.09.05, 09:14
        > Jeżeli rządzący dopuszczają taką różnorodność podręczników to niech za
        > to płacą.

Bo to jest własnie demokracja. Warto sobie uswiadomić ze istnieje taka
        instytucja jak Komitet Rodzicielski. Nie musi ona się zajmować
        wyłacznie "zbieraniem pieniędzy na kwiatki dla Pani". Można również wywrzeć
        nacisk na szkołę/dyrekcję/nauczycieli by ustabilizowali sprawę podreczników tak
        by w jednej szkole przez kilka lat obowiazywał ten sam komplet. Wtedy można też
        zorganizować wymianę/giełdę podreczników między uczniami. Można załatwić by
        część podręczników mogli uczniowie zostawiać w swoich szafkach w szkole...
        Możliwości jest sporo tyleko trzeba po pierwsze chcieć, a nie narzekać ciągle
        na tych mitycznych ONYCH co nam w zyciu przeszkadzają :(.
    • pokrecony1 A wszystko zaczęło się od niejakiego Kuberskiego 01.09.05, 20:00
      jeszcze na początku lat 70 XX wieku.
      • davidmors Przegonić żydokomunistycznych manipulatorów 01.09.05, 22:19
        Przegonić żydokomunistycznych manipulatorów z instytucji oświatowych.
        To przecież te popłuczyny po Unii Wolności i AWS deformują oswiatę w Polsce.
    • frettka4 To dla żartu komunisci wymyslili by tak ogłupic 01.09.05, 22:40
      To dla żartu komunisci wymyslili Elementarz moze nie cały ale powkładali w jego treść elementy które w normalnym panstwie nie uszły by płazem.Chodziło o to by tak ogłupic ten naród by nawet nie wiedział jak jest po angielsku Dupa.
      No przeciez dzieci smiały by się AS = ASS wogóle ja nie spotkałam na ulicy by ktoś wołał na psa AS bo nie stosuje się tego imienia ono zostało wymyslone przez komunistów to imie dla psa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka