kataryna.kataryna 08.09.05, 10:26 A trzeba było posłuchać rady życzliwego człowieka, Michnik radził, żeby się usunęła na rok-półtora żeby ludzi nie drażnić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abba15 Re: Jakubowska będzie oskarżona za fałszowanie us 08.09.05, 16:56 kataryna.kataryna napisała: > A trzeba było posłuchać rady życzliwego człowieka, Michnik radził, żeby się > usunęła na rok-półtora żeby ludzi nie drażnić. Oj tak, dla wspólników to on jest życzliwy, bo dla Giertychów i Wassermannów to już nie Odpowiedz Link Zgłoś
oborovy [...] 08.09.05, 17:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Prokuratorzy już zabiegają... 08.09.05, 17:16 ...o względy Ziobry. Dobrze, że sądy są niezawisłe i sędziowie nieusuwalni. Chociaż PiS owski projekt konstytucji chce to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
oborovy [...] 08.09.05, 17:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-ptasia Re: Jakubowska będzie 08.09.05, 17:41 Czy Michnik jej to radził zanim sfałszowała ustawę? Bo jeśli po, to jaki ma związek decyzja prokuratury z usunięciem się bądź nieusunięciem się Jakubowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Jakubowska będzie 08.09.05, 17:44 Jakubowska odpowie za plany Rokity Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Jakubowska będzie 08.09.05, 23:37 kasia-ptasia napisał: > Czy Michnik jej to radził zanim sfałszowała ustawę? Bo jeśli po, to jaki ma > związek decyzja prokuratury z usunięciem się bądź nieusunięciem się > Jakubowskiej? My girl! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Co zreszta GTW? 08.09.05, 17:43 Kiedy prokuratura oskrzy Czarzastego, Kwiatkowskiego, Millera i Kwasniewskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Co zreszta GTW? 08.09.05, 18:03 tomek6665 napisał: > a za co ? Tomus jak zwykle inteligentny inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Co zreszta GTW? 08.09.05, 18:05 pYTAM ZA CO ? skoro jedynymi beneficjentami afery są Agora i prawica , która przejęła publiczną Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-ptasia GTW 08.09.05, 18:13 ti nie chodzi o to, kto jest "beneficjentem". Chodzi o to, kto próbował zrobić przekręt. To chyba dobrze, jeśli niedoszli oszuści zostali ukarani przez wyborców (zresztą wymiar kary dla SLD i tak jest łagodny, wciąz mają jeszcze 10 procent w sondażach)? ale prokuratura powinna ich oskarżyć swoją drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: GTW 08.09.05, 19:14 PRÓBOWAŁ ? tO każdego faceta można oskarżyć za próbę gwałtu Odpowiedz Link Zgłoś
tony.sopramo3 [...] 08.09.05, 18:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Głupia baba 08.09.05, 20:35 powinna w TV czytać to co jej napisali, zamiast brać się za politykę. M. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Głupia i tyle 08.09.05, 21:22 A wszystko to marność nad marnościami. Kataryna osobiście zagaja, w sprawie, która ongiś wielkie emocje na forum budziła, przy okazji podszczypuje Michnika, o którym napomknięcie też talenty wielkie forumowe zazwyczaj mocno ożywiało. I nikt się nie emocjonuje. Ani biust, ani gust, ani krętactwa Aleksandry nie są już warte klawiatury. A mnie jej trochę żal. Głupie babsko było i tyle. Myślała, że istnieje coś takiego jak zdobycie władzy i płynące z tego faktu nieograniczone możliwości pichcenia własnych interesów, że w polityce istnieje jakieś ponadczasowe zwycięstwo. Kiedy teraz pytamy o to, kto zwycięży, to prawdopodobnie pytamy o to, kto za jakiś czas przegra. Wszelkie zwycięstwa są mniej lub bardziej chwilowe, o czym pisałam już przy okazji pomarańczowej rewolucji. A teraz się tym chwalę, choć po prawdzie nie ma czym i samej mi złudzeń żal. Odpowiedz Link Zgłoś
ubekkubek Re: Głupia i tyle 08.09.05, 22:04 panidalloway napisała: Głupie babsko było i tyle. Myślała, że istnieje coś takiego > jak zdobycie władzy i płynące z tego faktu nieograniczone możliwości pichcenia > własnych interesów, że w polityce istnieje jakieś ponadczasowe zwycięstwo. Włodek następny do odstrzału. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Nam strzelać nie wypada 09.09.05, 08:46 ubekkubek napisa > Włodek następny do odstrzału. Co to znaczy do odstrzału? Ja szanowny ubkukubku chcę żyć w państwie, w którym porządnie działa prokuratura i sądy, a planowanie, kto jest do odstrzału i czynienie, w tym kierunku podchodów jest karalne. Co nie oznacza, że jestem wielbicielką Cimoszewicza i jego omyłkowości. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Nam strzelać nie wypada 09.09.05, 14:26 Nam strzelać nie wypada Kijem popędźmy dziada Odpowiedz Link Zgłoś
wartburg4 Re: Głupia i tyle 09.09.05, 08:39 panidalloway napisała: > A wszystko to marność nad marnościami. > Kataryna osobiście zagaja, w sprawie, która ongiś wielkie emocje na forum > budziła, przy okazji podszczypuje Michnika, o którym napomknięcie też talenty > > wielkie forumowe zazwyczaj mocno ożywiało. I nikt się nie emocjonuje. Ani > biust, ani gust, ani krętactwa Aleksandry nie są już warte klawiatury. A mnie > > jej trochę żal. Głupie babsko było i tyle. Myślała, że istnieje coś takiego > jak zdobycie władzy i płynące z tego faktu nieograniczone możliwości pichcenia > własnych interesów, że w polityce istnieje jakieś ponadczasowe zwycięstwo. > Kiedy teraz pytamy o to, kto zwycięży, to prawdopodobnie pytamy o to, kto za > > jakiś czas przegra. Wszelkie zwycięstwa są mniej lub bardziej chwilowe, o > czym pisałam już przy okazji pomarańczowej rewolucji. A teraz się tym chwalę, > choć po prawdzie nie ma czym i samej mi złudzeń żal. Zgoda co do tego, że nie ma zwycięstw ponadczasowych. Także filozoficzna zaduma nad biegu rzeczy porządkiem wydaje mi się jak uprawniona, ale stawianie znaku równości pomiędzy głupią babą Jakubowską, a pomarańczową rewolucją, uważam za nieco chybione. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Głupia i tyle 09.09.05, 09:06 Nie sądzę, aby moja „zaduma” była filozoficzna. Byłoby mi miło, gdyby została uznana za zdroworozsądkową. Nie miałam zamiaru porównywać Jakubowskiej do jakiejkolwiek rewolucji, jako że z filozoficznego punktu widzenia byłby to błąd kategorialny. Natomiast obawiam się, że porównywanie jej do niektórych bohaterów tej rewolucji może okazać się uprawnione. Sami się o to, ze pichcą coś na boku wzajemnie oskarżają i są to potrawy kosztowniejsze, niż bigos Jakubowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wartburg4 Re: Głupia i tyle 09.09.05, 11:19 panidalloway napisała: > Nie sądzę, aby moja „zaduma” była filozoficzna. Byłoby mi miło, > gdyby została uznana za zdroworozsądkową. Każda filozofia, która coś znaczy, opiera się na zdrowym rozsądku. Nie miałam zamiaru porównywać Jakubowskiej > > do jakiejkolwiek rewolucji, jako że z filozoficznego punktu widzenia byłby to > > błąd kategorialny. Bardzo możliwe, że nie leżalo to w Twoich zamiarach, ale tak to można było odczytać. Natomiast obawiam się, że porównywanie jej do niektórych > bohaterów tej rewolucji może okazać się uprawnione. Sami się o to, ze pichcą > coś na boku wzajemnie oskarżają i są to potrawy kosztowniejsze, niż bigos > Jakubowskiej. W porównaniu z tym, czego zdążyliśmy dowiedzieć się o p. Jakubowskiej, nasza wiedza o "niektórych bohaterach rewolucji" sprowadza się jedynie do domysłów i spekulacji. Nie oznacza to, że wykluczam "pichcenie" przez nich czegoś na boku. To jest niestety bardzo prawdopodobne. Może jednak dlatego, że byłem w czasie rewolucji na Ukrainie i pamiętam gorączkę buntu, jaka owładnęła większość ludzi, których tam spotykałem, szukanie wspólnego mianownika dla ich rozczarowań i naszej "wyższej" wiedzy o kreaturach pokroju Jakubowskiej, wydaje mi się niestosowne. To było jednak coś zupełnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Głupia i tyle 09.09.05, 14:14 Gorączka buntu, wszystkie święte uniesienia i wielkie rozbudzone nadzieje muszą się skończyć wielkim rozczarowaniem. To nie oznacza, że nie mają one sensu i nie popychają biegu spraw w dobrym kierunku pod warunkiem, że oczekiwania nie są skrajnie nierealistyczne, także jeśli chodzi o nieskalaność bohaterów. Na wielką gorączkę załapują się nie wyłącznie, ale także wielkie chytruski. Nie da się wprowadzić trwałych i istotnych zmian przy pomocy wysokiej gorączki, choć ma ona swoje lecznicze znaczenie. Wybijać się na państwo prawa trzeba latami i w mękach. Jakubowska przestała mi się jawić jako uosobienie wszelkiego zła, choć jej osoba budziła we mnie ongiś wielkie emocje , teraz wydaje mi się tylko żałosna. Intryguje mnie nadal nietykalność Millera i zastanawiam się czemu lub komu to zawdzięcza. A co do wielkich rewolucjonistów, to sądząc po zamożności niektórych z nich przebiją oni nasza Jakubowską wielokrotnie. Niby bogactwo dobra rzecz, ale w tak biednym państwie? Życze naszym braciom Ukraincom wiele szczęścia na nowej drodze życia, ale przede wszystkim cierpliwości i świadomości, że krolestwo niebieskie nie z tego jest swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
wartburg4 Re: Głupia i tyle 09.09.05, 14:42 panidalloway napisała: > > Życze naszym braciom Ukraincom wiele szczęścia na nowej drodze życia, ale > przede wszystkim cierpliwości i świadomości, że krolestwo niebieskie nie z tego jest swiata. Ale także na tym świecie są światy lepsze i gorsze. Oni wcale nie chcieli tak dużo, tylko trochę tego lepszego i myślę, że pod wieloma względami zbliżyli się do celu. Przede wszystkim dlatego, że przekonali się, iż jest ich dużo i że są razem (tak jak w tej piosence). Rozmawiałem niedawno z paroma Ukraińcami (ale na stałe zamieszkałymi w Polsce) i byłem zaskoczony, gdyż przekonywali mnie, że tam się rzeczywiście poprawiło. Moim zdaniem mogą jeszcze dużo wygrać i chytruskom - w odróżnieniu od tego, co u nas stało się codziennością - dobrać się do skóry. Oczywiście mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Głupia i tyle 09.09.05, 14:55 A ja rozmqawiałam z Polakami stale zamieszkałymi na Ukrainie, a konkretnie we Lwowie. Nie traktuję ich jak wyroczni szczególnie, że są do Ukrainców nieco uprzedzeni, ale byli bardzo zmartwieni poziomem korupcji i twierdzili, że zżera ona rownież otoczenie prezydenta. A mylić możemy się oboje. To nam wolno! To nie jest oświadczenie majątkowe, gdzie lepiej sobie na pomyłki nie pozwalać.:) Odpowiedz Link Zgłoś
wartburg4 Re: Głupia i tyle 10.09.05, 11:54 panidalloway napisała: > A ja rozmqawiałam z Polakami stale zamieszkałymi na Ukrainie, a konkretnie we > Lwowie. Nie traktuję ich jak wyroczni szczególnie, że są do Ukrainców nieco > uprzedzeni, ale byli bardzo zmartwieni poziomem korupcji i twierdzili, że zżera ona rownież otoczenie prezydenta. Wcale tego nie wykluczam. Przypomnę tylko, że korupcja nie zaczęła się od rewolucji. To raczej rewolucja stworzyła podstawy, żeby z nią walczyć. Korupcja jest spadkiem po dawnych układach. W całym ZSRR panoszyła się w takich rozmiarach, o jakich nam w Polsce nawet się nie śniło. Spotykałem ludzi, którzy za Breżniewa płacili 5 000 dolarów i więcej za przyjęcie na studia. Jeszce rok temu temu obowiązywał cennik - stomatologia i medycyna 7-8 tysięcy, prawo 6 tysięcy, Wyższa Szkoła Milicji 3 tysiące dolarów. Dwa lata temu nieznani bandyci napadli we Lwowie na willę należącą do rektora Wydzialu Weterynarii, juz nie pamiętam nazwiska, Krawczuk zdaje się mu było. Zrabowali mu 750 tysięcy dolarów w gotówce. Łapowki zawsze płacone są gotowką. Rodzice przynoszą je do dziekana albo do rektora i jest to traktowane jako rzecz oczywista. A jeśli chodzi o Polaków na stałe zamieszkałych we Lwowie, to opowiem Ci następującą historię. Było to w czasie rewolucji. Pewien Ukrainiec wykonał dla mnie pracę, za którą w Polsce musialbym zapłacić 6 albo 7 razy tyle. Na dodatek wykonał ją bardzo dobrze. Byłem pod wrażeniem jego umiejętności zawodowych. Zaczęło gryźć mnie sumienie i następnego dnia wybrałem sie do niego z postanowieniem podwyższenia zapłaty. Boris jednak pieniędzy przyjąć nie chciał. Mimo nacisków. Na moje pytanie, dlaczego to robi (wiedziałem, że ma żonę i dwoje dzieci), powiedział, że jego zdaniem byłoby to nie w porządku zarówno w stosunku do mnie, jak i do innych ludzi, dla których wykonuje podobne prace. - Nie mogę brać więcej od ciebie niż od nich. Wracałem do hotelu myśląc o tym, co usłyszałem. Chciałem wstąpić do księgarni na przeciwko pomnika Mickiewicza i w tym momencie młody człowiek zapytał mnie po ukraińsku o hodynkę (która godzina). Zrozumiałem go, bo wiedziałem już, że hodynok to po ukraińsku zegarmistrz. - Wpół do dwunastej - odpowiedziałem. - A to pan Polak - wykrzyknął. - Może pakazać panu Lwów? Mówił b. dobrze po polsku i sprawiał miłe wrażenie. Wymówiłem się jednak, bo musiałem spotkać się z kimś jeszcze, a poza tym byłem już po raz czwarty we Lwowie i znałem to miasto całkiem nienajgorzej. Był rozczarowany. - To może wesprze pan rodaka? Moja babcia jest z Krakowa, a rodzina taty wywodzi się z Warszawy. Stał się natrętny. Musiałem spojrzeć na niego w taki sposób, że zaczął mówić coraz więcej. - Proszę mi dać parę hrywien, jeszcze dzisiaj nic nie jadłem, nie stać mnie nawet na śniadanie... Wyciągnąłem portfel, ale byłem już zły. Wcale nie wyglądał na kogoś, kto głoduje. Był w drogiej skórzanej kurtce i miał nowe buty. - Nam Polakom we Lwowie jest ciężko - skarżył się. - Ukraińcy nas nie kochają. W portfelu miałem tylko banknoty po 20 i 50 hrywien. 20 hrywien nie chciałem mu dać, drażnił mnie. - Ma pan może 10 hrywien reszty? - zapytałem trzymając banknot w ręku. Nie miał. Poszliśmy w kierunku przejścia podziemnego do ulicy Kopernika, gdzie było pełno straganów z handlarzami. Rozmieniłem pieniądze, ale w chwili, kiedy dawałem mu pieniądze, ogarnęła mnie złość. - Wie pan, jestem na Ukrainie po raz któryś z rzędu, ale po raz pierwszy spotykam kogoś, kto prosi o wsparcie na ulicy - wycedziłem. - Jest mi dodatkowo przykro, że ten ktoś jest Polakiem. Znam wielu Ukraińców, którzy jeżdżą do pracy w Polsce i nikomu z nich nie przychodzi do głowy, żeby wyciągać rękę do nieznajomych na ulicy. Dlaczego nie weźmie pan z nich przykładu? Jest pan młody i zdrowy i świetnie mówi pan po polsku. Byłoby panu z pewnością łatwiej niż im. Przez chwilę chciałem mu opowiedzieć o rozmowie, którą właśnie odbyłem z Borisem, ale odechcialo mi się. Machnąłem ręką, dalem mu pieniądze i poszedłem w swoją stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl To najlepszy dowód na to, że warto czasem... 09.09.05, 02:21 ...słuchać Michnika ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jagnieszkaa Nic z tego oskarżenia nie będzie. 09.09.05, 08:47 Z braku dowodów. Bo "dobrej woli", jak widać, nie brakuje. Dlatego albo prokuratura odstąpi od próby oskarżenia, albo oskarżenie upadnie przed sądem. Chętnie założę się o stówę, że pani Jakubowska nie wystąpi w roli oskarżonej, a jeśli wystąpi, to prawomocnym wyrokiem zostanie uniewinniona. Jagnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
zara_int Re: jakubowska liczyła ze się sprawa rozejdzie.... 09.09.05, 08:55 ...jakoś to będzie mamy swoich wszytkich a tymczasem sprawa się ciągnie, wybory za chwile, zmiany kierunku wiatru i może sie okazać , że będzie niewesoło i teraz znów pojawi się podstawowy problem jak z Rywinem jaki bedzie zarzut i jaka możliwa kara bo jak mała to nauczona doświadczeniem Rywina nic nie powie więcej i bedzie cieła głupa .... tylko strach przed dotkliwą karą może spowodować że zasypie resztę GTW.... Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 No i co z tego? 09.09.05, 14:26 Jak pokazuje przykład Rywina nic z tego nie wynika. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś