around.the.corner 14.09.05, 19:24 Czy ktoś z Was mógłby mi jasno wytłumaczyć czy wprowadzenie podatku liniowego będzie dobre dla Polski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sawa.com Re: Do zwolenników PODATKU LINIOWEGO 14.09.05, 19:44 around.the.corner napisał: > Czy ktoś z Was mógłby mi jasno wytłumaczyć czy wprowadzenie podatku liniowego > będzie dobre dla Polski? Jestem za podatkiem liniowym ale z kwotą wolną od opodatkowania. I to na poziomie (przy obecnej sile nabywczej złotówki) osiem tysięcy złotych rocznie. Podatek liniowy ustawiony na rozsądnym poziomie, uważam, że 15 % jest dobrym poziomem, motywuje do pracy i do zarabiania. Motywuje do myślenia i do innowacji. Polacy są narodem przedsiębiorczym. I myślę, że nie będą czekać z założonymi rękami na stworzenie im miejsc pracy ale sami sobie je zaczną je tworzyć. Tylko państwo nie możeim/nam przeszkadzać. Teraz jesteśmy zakutani w plątaninę przepisów jak nieszczęśliwy człowiek w kaftan bezpieczeństwa. Biurokracja, która nas osacza, nie rodzi się sama z siebie. Powstaje ze złego prawa uchwalanego w sejmie. Urzędnicy sobie tego nie wymyślają, chociaż najwięcej im się dostaje od rezeźlonych obywateli. Prawo gospodarcze i podatkowo finansowe mamy fatalne. Uproszczenie podatków zapowiadane prze PO może być początkiem ozdrowienia i gospodarki i państwa. Chociaż dużo więcej trzeba uprościć i zmienić całe sektory naszego prawa. Bardzo ważne są regulacje dotyczące budownictwa i inwestycji. To jest po podatkach następna stajnia Augiasza wymagająca zdecydowanego wyczyszczenia. Inaczej jeszcze długo nie pojedziemy autostradami i będziemy mieszkać w ciasnych obskurnych blokach. Odpowiedz Link Zgłoś