Dodaj do ulubionych

Tusk: ewolucja, a nie rewolucja

19.09.05, 20:29
No i teraz powiedzcie mi,jak 49 procent ma rozmawiac z 29 procent,gdy ten
ostatni chce nie tylko rewolucji,ale i zupelnie nowego panstwa,gdzie prawo ma
ponoc oznaczac prawo,ale sprawiedliwosc bedzie tylko dla wybranych,czyli
akceptowanych przez PiSiorki...
Obserwuj wątek
    • usiruf Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 19.09.05, 20:38
      Odpowie ci przewielebny ojciec Tadeusz dyrektor, ktory wlasnie obwiescil swiatu swego pomazanca, brata Mniejszego.
      • ciumcia BRAWO TUSK! JEDYNY ROZSĄDNY KANDYDAT. 20.09.05, 03:01
        • mmos Dzisiaj "Nocna zmiana" w Naszym Dzienniku !!!! 20.09.05, 06:39
          W filmie pokazana jest jego rozsądność. Szczególnie dotyczy ona zachowania
          układów z SB. W 1992 dogadywał się z komunistami, żeby obalić Olszedwskiego a
          dzisiaj pierwszy lustrator kraju.
          Ale z filmu wynika, że rzeczywiście będzie raczej ewolucja niż rewolucja. W
          dodatku ewolucja bardzo powolna - przez 4 lata nic się nie zmieni, przynajmniej
          jeżeli idzie o lustrację
          • papista Re: Dzisiaj "Nocna zmiana" w Naszym Dzienniku !!! 20.09.05, 07:24
            No bo lustracja jest oczywiście najważniejsza...
            W kółko to samo, qrwa.
          • fryderyk.von.hayek Zlikwidować bezrobocie, lustracja już się dokonuje 20.09.05, 08:21
            Likwidować problemy Polski i ich obywateli - bezrobocie, niewydolne,
            skorumpowane sądownictwo, serwilistyczną prokuraturę, nadmiar urzędników i
            biurokratów, okrutnie wysokie podatki, garb podatków pośrednich, gąszcz
            niejasnych przepisów, korupcję.

To są problemy Polski !

Ustawa lustracyjna obowiązuje, jest IPN, Rzecznik Interesu Publicznego.

A Wy dalej swoje - szukać czarownic, lustrować, walczyć z aborcją!
            A Polak-szarak, jak był biedny i kopany przez urzędasów, tak dalej będzie.

Młodzi Polacy nie muszą uciekać z Polski - ich miejsce jest tutaj!
            Nie odstraszajcie ich!
            • toja131 Re: Zlikwidować bezrobocie, lustracja już się dok 20.09.05, 13:34
              wpisz w google religa tusk - zobacz jak długo ten wpis się tutaj utrzyma
              Niesamowita historia!
              • semafor.semafor Re: Zlikwidować bezrobocie, lustracja już się dok 20.09.05, 16:21
                Remuszko to pajac... Zero klasy, zero stylu i dziwi się, że go wywalili z
                redakcji Wyborczej.
          • borbali Brawo Tusk-wyrasta nam mąż stanu 20.09.05, 13:36
            Premier Olszewski i Miller przejdą do historii jako dwaj najgorsi premierzy
            IIIRP.Już wcześniej Wałęsa szykował usunięcie go z urzędu za bezczynność,brak
            programu i lenistwo.Ten wieprzak często spóżniał się na ważne spotkania bo nie
            mógł się wyspać.Chwała Bogu,że go wykopali,ale ciekawe,że do tego głównie
            przyczynili się jego sojusznicy-półgłówki jak Maciarewicz i Korwin-Mikke.Rola
            Tuska w tym była znikoma i szkoda.Olszewski,Maciarewicz czy Korwin-Mikke
            zdolności polityczne udokomentowali w następnych latach.Obecnie to folklor
            polityczny,dla którego należałoby stworzyć skansen niedaczników politycznych
            jako przestroga dla młodych.
        • fryderyk.von.hayek TUSK! JEDYNY ROZSĄDNY KANDYDAT. 20.09.05, 08:15
          Zgadzam się. Świetny wywiad!
          • znudzilsiekalboj Re: TUSK! JEDYNY ROZSĄDNY KANDYDAT. 20.09.05, 12:30
            "Jak widać, oceny zależą od kontekstów."
            Będąc konsekwentnym w relatywizmie trzeba jeszcze dodać, że dobór idoli intelektualnych zależy od wrażenia, które chce się wywrzeć, tak mi podpowiada mój kontekst. Czy konsekwencja w relatywizmie nie oznacza tez, że sam relatywizm jest względny, czyli średnio rozsądnie jest ufać temu człowiekowi i pisać, że to jedyny rozsądny kandydat?
            Nie wierzę, że Tusk to wszytko czytał. Po prostu kontekst mi podpowiada, że nie czytał.
            • fryderyk.von.hayek bardzo karkołomny wywód... 20.09.05, 12:51
              znudzilsiekalboj napisał:

> (...) Będąc konsekwentnym w relatywizmie trzeba jeszcze dodać, że dobór idoli
              > intelektualnych zależy od wrażenia, które chce się wywrzeć, tak mi
              > podpowiada mój kontekst. (...)
              > Nie wierzę, że Tusk to wszytko czytał. Po prostu kontekst mi podpowiada,
              > że nie czytał.

A dlaczego nie wierzysz? Gdyby przytoczył Marksa i Engels, to zdziwiłbym się i
              nie wierzył - nie w to, że ich nie czytał, ale w to, że to jego autorytety.
              Albo gdyby Kaczyński, Kwaśniewski, Miller, Borowski, Lepper powoływali się na
              von Hayka, Friedmana, von Misesa - wówczas również byłbym zdziwiony.
        • janina9 Re: BRAWO TUSK! JEDYNY ROZSĄDNY KANDYDAT. 20.09.05, 11:58
          Brawo! Brawo! Dzięki za zgodę na rozmowę z płaczącym P.Kaczyńskim. Wobec
          sytuacjii europejskiej macie do odegrania historyczną rolę. Dobrze byłoby jej
          nie zmarnować, chociaż do Obu Braci mam zaufanie ograniczone. Ojciec Dyrektor
          popiera PIS???? I poleca zatopić PO? Chrześcijanin? Na Jasnej Górze???? I PIS
          się nie odcina? Tego właśnie się boję - tych ambicjii Braci. Nie byłoby dobrze,
          aby razem decydowali o Polsce.
          Dzięki za Pana k l a s ę! Dawno, dawno nie widziana w polityce.
    • www.pkb.nrd KACZYŃSKI UCZYŁ SIĘ EKONOMII Z "KAPITAŁU" MARKSA 19.09.05, 20:42
      Ale GW woli nisczyć tych co maja pojęcie o ekonomii.
    • minimum1 Berlin miał na imię Isaiah... 19.09.05, 20:51
      chyba,że chodzi o Izaaka Babla - z jego książek można się także wiele nauczyć...
      • niezapowiedziany a tak naprawde Icchak. rzeczywiscie to meritum... 19.09.05, 21:35
        poucz sie hebrajskiego, potem bierz sie za krytykowanie. gorsze od niewiedzy jest przekonanie o wlasnej nieomylnosci i bezpodstawne wytykanie bledow innym.
        • krenglik Tusk party 19.09.05, 23:54
          Jesteśmy na duck party. Głosowanie już niedługo, chciałbym wierzyć, że któraś z
          partii ma dobry program który pomoże społeczeństwu. Smutne, że ludzie władzy
          potrafią przede wszystkim walczyć na teczki, pomówienia i oszczerstwa. Poparcie
          budują na wytykaniu błędów innym.
          Panie Tusk niedługo zostanie pan preziem, a pańskie orły i sokoły wraz z
          pisowcami zasiądą w nowym rządzie.
          Teraz chciałbym usłyszeć, że nadchodzi nowa jakość. Jakoś mi się wydaje, że
          będzie tak jak było, będą nowe afery i Romek G. będzie z kolei ścigał nowego
          wroga POPIS.

Bardzo dziwią mnie pełne entuzjazmu głosy zwolenników PO, ale chciałbym, żeby te
          osoby które tak ostro wypowiadają się na forum, żeby położyły głowę na stół za
          swojego kandydata do sejmu. Co ciekawe sam jestem zwolennikiem PO ale nie ma we
          mnie przekonania, brak mi wiary w tych ludzi. Patrzę na brak konkretów.

Chciałbym, żebyście może obok pięknych pobożnych życzeń które są programem
          waszej partii zamieścili jakieś bardziej konkretne rzeczy. Np wyliczenia
          ekonomiczne, pełne opracowanie wraz z objaśnieniami i podpisem tego kto to
          opracował. Żebym wiedział czyją głowę należy utrącić za spieprzenie życia
          obywatelom :-)
          Program wyborczy jest bardzo ładny ale nie odpowiada na pytanie które zadają o
          najmłodszych lat dzieci - " Jak?"
          Ja chce wiedzieć jak. Nie chcę wiedzieć, że zlikwidujecie bezrobocie, każdy mówi
          - zlikwiduje bezrobocie, ale jak to zrobicie?
          Napisanie dziesięcu punktów to nie jest program wyborczy.
          • przypadek Re: Tusk party 20.09.05, 00:15
            To ja ci powiem Łosiu jeden jak się likwiduje bezrobocie. I nie w dziesięciu ale
            tylko w trzech punktach:

1. Niskie podatki.
            2. Niskie podatki.
            3. Niskie podatki.
            • opt Re: Tusk party 20.09.05, 00:43
              Ale to udało się tylko Kościołowi,który płaci niskie ryczałty lub jest
              zwolniony z podatków a liczba w nim i jego agendach zatrudnionych rośnie i
              rośnie.
              • borbali Re: Tusk party 20.09.05, 13:54
                Właśnie PO jako jedyna odważyła się oświadczyć,że opodatkuje majątki Kościoła.O
                tym ludzie zdecydują.Jeżeli wygrają Kaczki to o.Rydzyk dalej będzie okradał
                mądrych i pracowitych ludzi,a Tusk czy Rokita nic wtedy nie pomogą.
                • swoboda_t Re: Tusk party 20.09.05, 14:32
                  To bardzo ciekawe co napisałeś o opodatkowaniu KK. Byłbym wdzięczny za więcej
                  szczegółów, może jakiś link??
            • mbishop Re: Tusk party 20.09.05, 07:34

przypadek napisał:

> To ja ci powiem Łosiu jeden jak się likwiduje bezrobocie. I nie w dziesięciu
              al
              > e
              > tylko w trzech punktach:
              >
              > 1. Niskie podatki.
              > 2. Niskie podatki.
              > 3. Niskie podatki

Ja bym jeszcze do tego dodał
              4. Dobra edukacja
              5. Dobra edukacja
              6. Dobra edukacja (może być płatna, z wydajnym systemem stypendialnym)
            • krenglik Re: Tusk party 20.09.05, 08:50
              A ja ci powiem łosiu, że napisać 11 punktów na całe dwie strony pisane w
              wordzie czcionką: 14pt to dzieciak w siódmej klasie potrafi.
              To nie jest funta kłaków warte.
              Projekt obejmuje opis problemu, założenia, sposób rozwiązania problemu,
              spodziewane rezultaty i mogące wystąpić problemy.
              Dlatego zadaje pytanie jak.
          • fryderyk.von.hayek Ja jestem gotów "położyć głowę"! 20.09.05, 08:28
            krenglik napisał:

> Bardzo dziwią mnie pełne entuzjazmu głosy zwolenników PO, ale chciałbym,
            > żeby te osoby które tak ostro wypowiadają się na forum, żeby położyły
            > głowę na stół za swojego kandydata do sejmu.

Ja położę.
            I chciałbym, żebyś wiedział, że od 1989 r. kiedy głosuję nigdy jeszcze nie
            wstydziłem się za swoich kandydatów, czego życzę innym, którzy w jednym roku
            głosują na SLD "kupą" by za 4 lata głosować na "AWS" również "kupą", a za
            następne 4 lata na Samoobronę (już nie "kupą").

I ci ludzie są zawsze niezadowoleni i zawsze wstydzą się za swoich kandydatów.

Ludzi trzeba wybierać "pod siebie" - tzn. spośród tysięcy wybrać tego, który
            działa i myśli podobnie jak Ty.
            Nie wierzę, że nie możesz znaleźć takiego wśród kilkunastu tysięcy ludzi?
            • nielubiegazety2 Omijaj karczmy i stolicę Italii. 20.09.05, 08:57

• fryderyk.von.hayek Odpowiadam jak zmniejszyć bezrobocie... 20.09.05, 08:32
            krenglik napisał:

> Chciałbym, żebyście może obok pięknych pobożnych życzeń które są programem
            > waszej partii zamieścili jakieś bardziej konkretne rzeczy. Np wyliczenia
            > ekonomiczne, pełne opracowanie wraz z objaśnieniami i podpisem tego kto to
            > opracował. Żebym wiedział czyją głowę należy utrącić za spieprzenie życia
            > obywatelom :-)
            > Program wyborczy jest bardzo ładny ale nie odpowiada na pytanie które zadają o
            > najmłodszych lat dzieci - " Jak?"
            > Ja chce wiedzieć jak.
            > Nie chcę wiedzieć, że zlikwidujecie bezrobocie, każdy mówi
            > - zlikwiduje bezrobocie, ale jak to zrobicie?

Najlepiej opierać się na historii, na tym, co już było i sprawdziło się:

"Ronald Reagan obniżał najwyższą stopę podatku dochodowego od osób fizycznych
            stopniowo z 70% do 28%. Liczba przedziałów podatkowych zmniejszyła się z 14 (!)
            do 2. Zmniejszono podatki od zysków korporacji (z 48% do 34%), od dochodów z
            kapitału, od spadków i darowizn. Pod koniec lat 80. XX wieku maksymalne stawki
            podatkowe w USA były na najniższym poziomie wśród krajów wysoko rozwiniętych. I
            tutaj zadziałała krzywa Laffera. Gospodarka nabrała tempa, ruszyły inwestycje,
            co poskutkowało szybszym tempem wzrostu gospodarczego i zmniejszeniem
            bezrobocia, dzięki temu zwiększyły się wpływy do budżetu federalnego. Wolumen
            wpływów państwa wzrósł z około 500 mld dolarów przed obniżką do około 950 mld
            dolarów po obniżce. Jak napisał w "Najwyższym CZASie!" Mirosław Błach, zyskali
            przede wszystkim biedni – badania w latach 1979-88 pokazały, że w okresie tym
            85,8% spośród najniżej zarabiających przeskoczyło do grup wyżej zarabiających, z
            czego 14,7% dostało się na sam szczyt, ludzi o najwyższych zarobkach"

Wprowadzając jeden z najniższych podatków CIT w Europie damy znak
            przedsiebiorstwom z całego świata, że warto zakładać w Polsce firmy, tworzyć
            nowe miejsca pracy!

Pojedź "w Polskę", gdzie bezrobocie sięga 50% i zapytaj tych ludzi, co by
            chcieli? Czy nowego właściciela, którzy otworzy w ich gminie firmę i da 2000
            miejsc pracy, czy żeby najbogatsi płacili 50%, 60%, 70% podatku?

Dla nich jedyną nadzieją jest teraz nowa fabryka otwarta w ich okolicy!
            Z tego najbardziej się cieszą. Oni chcą mieć gdzie pracować, chcą wyżywić
            rodziny a nie dostawać zapomogę od państwa przez krótki okres czasu!

Nie powołujmy się na szczytne hasła, ale na zdrowy rozsądek.
            Biorąc pod uwagę, że w Polsce podatki CIT, PIT, VAT będą wynosić 15%, to
            staniemy się po Irlandii (preferencyjna stawka CIT 12,5% i 10%) i Cyprze (10% i
            15%) najatrakcyjniejszym do inwestowania miejscem w Europie.

Zważywszy, że w Irlandii preferencyjny podatek obejmuje tylko niektóre sfery
            działalności gospodarczej a PIT jest na poziomie 20% i 42% (jeśli sie nie mylę),
            to będziemy nawet atrakcyjniejsi niż Irlandia!
            A popatrz jak wszyscy walą do Irlandii!
            Większość moich znajomych wyjechała lub wkrótce tam wyjedzie!

Mamy również inne atuty: jeszcze niski koszt pracy (nawet ze strasznymi
            obciążeniami ZUS) i dobrze wyszkolonych pracowników.

Przedsiębiorcy będą zabijać się, by zakładać tu firmy!

Ogromnie wzrośnie zapotrzebowanie na pracowników. Popyt na pracę zastąpi podaż
            pracy. To pracownik będzie w cenie a nie praca.
            Praca to towar jak każdy inny. Gdy wzrasta popyt na nią, płaca rośnie, gdy nie
            ma pracy płaca spada.

Dzisiaj pracownicy słyszą "bierz 500zł, na Twoje miejsce czeka stu innych za
            rogiem".
            Na rynku, gdzie jest olbrzymie zapotrzebowanie na pracę, pracodawca szanuje
            pracownika, ponieważ może go stracić na rzecz innego pracodawcy!
            A strata czasu na szukanie i szkolenie nowego pracownika kosztuje.

Przekonałem choć odrobinę, że jest to realne?
            • nielubiegazety2 Z liniowej Rosji ucieka część firm. 20.09.05, 09:32
              Dlaczego? Bo w Putinlandzie buduje się na zgniłych fundamentach.

Zgadzam się z dużą częścią poglądów gospodarczych PO.
              Z tym zastrzeżeniem, iż VAT 15% naprawdę da popalić najuboższym i ubogim.

Trzeba było wprowadzać takie reformy wtedy, gdy zdolność ludzi do ponoszenia
              wyrzeczeń była większa. Czy Tusk protestował gdy socjalista Kuroń rozpieprzał
              budżet. Ile kasy poszło w błoto. Całkiem ładne zasiłki dostawali cinkciarze,
              sieroty po rozwiązanych komitetach partyjnych. Ale wtedy dzisiejsi
              platformiarze siedzieli cicho. Gdzie był Tusk jak dokonywały się w PRLbis
              ogromne przewały. Afery rublowe, alkoholowe, papierosowe. Był za lub pod
              stołem. Ponieważ beneficjetami tych przewał była mafia z PZPR i jej wiernej
              córy SB.
              Dlatego Tuskowi Gładkiemu II po prostu nie wierzę. I tyle.
              Gładki potrzebuje głosów by konserwować układy neoliberalnych cwaniaków z klubu
              Krakowskiego Przedmieścia.
              Nie potrzeba nam rewolucji, czyżby?
              Jeśli tak to cement użyty do budowy liberalnej gospodarki prędzej będzie wiązał
              się ze złodziejami niż z wodą. Tak było w PRL i PRL-bis.
              Nie mam żadnych, ale to żadnych podstaw by sądzić, że Tusk na cokolwiek się
              nawrócił.
              Poglądy na gospodarkę mają tylko pijarowcy ze szabu Tuska.
              Jak trzeba było brzydził się partiami. Platforma ble, ble, ble.
              Zrobili badania i słusznie im wyszło co jest trendy.

Nie bierze kasy na partię z budżetu. Ma na listach biznesmenów, biznesmeników,
              ich małżonków, synalków, córeczki. Poprzez nich wyssie mi z kieszeni jeszcze
              więcej kasy.

Dlatego nie głosuję na Tuska. Na człowieka bez trwałych poglądów. Bez trwałych
              zasad.

Zmień sobie nicka, bo Michalkiewicz udławi się przy porannej kawie, jak poczyta
              co Fryderyk August głosi.
              Wiem co myśli o PISowcach.
              Ale najpierw oczyścimy. Terzba mieć czysty grunt pod budowę, nie stawiać domy
              na bagnie korupcji układów i wespół wzespół z klubem Krakowskiego Przedmieścia.
              • fryderyk.von.hayek Pierwsza szansa od 1989 r. by Polskę zmienić! 20.09.05, 10:13
                nielubiegazety2 napisał:

> Dlaczego? Bo w Putinlandzie buduje się na zgniłych fundamentach.

Z Rosji uciekają firmy nie z powodu podatku liniowego, ale rządów "cara" Putina.
                Wszyscy uczą się z historii Michaiła Chodorkowskiego.

> Zgadzam się z dużą częścią poglądów gospodarczych PO.

No to wreszcie można rzeczowo podyskutować.
                Dla mnie te wybory są równie ważne jak te z 1989 r.
                Pierwszy raz w historii Polski mamy szansę wyzwolić się z układu, który był
                zmorą Polski - z zaklętego kręgu walki pomiędzy socjalistami a narodowcami!

Zerknij na historię Polski, historię myśli politycznej. Przecież u nas nigdy nie
                istniała partia liberalna, nie mamy tradycji liberalnych.

Tylko albo socjalizm, albo narodowcy lub ich mieszanka, czasem z akcentami
                ludowymi, komunistycznymi.

Podobnie jak Izajasz Berlin, który w 1984 r. twierdził, że komunizm padnie za
                100 lat, ja nie wierzyłem, że wyzwolimy się z tego chorego, polskiego
                narodowo-socjalistycznego tańca przez kolejnych 50 lat.
                Że dopiero moje wnuki, wolne od uprzedzeń stworzą mocne dla obywatela państwo.

A tu... proszę, jest 2005 rok i szansa na WIELKI PRZEŁOM.

Można spierać się o szczegóły, ale dop... Tuskowi, że podatek powinien być 17%
                zamiast 15%, albo 10% to strzelanie sobie samobója.

Jeśli zmarnujemy naszą szansę jak słynne "miałeś chamie złoty róg", to nastepny
                będzie Lepper :(

> Z tym zastrzeżeniem, iż VAT 15% naprawdę da popalić najuboższym i ubogim.
                > Trzeba było wprowadzać takie reformy wtedy, gdy zdolność ludzi do ponoszenia
                > wyrzeczeń była większa.

Zgadzam się, że najlepiej wprowadza się reformy, gdy zdolność ludzi do
                ponoszenia wyrzeczeń jest wysoko, ale nie zgodzę się, że ucierpią najubożsi.

Statystyczny Polak wydaje 38% swoich dochodów na żywność i leki, a 62% na
                pozostałe rzeczy, które są obłożone wyższą stawką.
                Trzeba również wziąć pod uwagę, że obniżenie podatków pobudzi gospodarkę,
                konkurencyjność i wpłynie na obniżenie cen żywności.
                Rolnik będzie miał tańsze pozostałe produkty, a przecież teraz nie stara się o
                zwrot nadpłaconego VAT-u. VAT 22% jest dla niego kosztem. Zatem będzie miał
                niższe koszty i margines do obniżenia cen.

> Czy Tusk protestował gdy socjalista Kuroń rozpieprzał
                > budżet. Ile kasy poszło w błoto? (...)

Tusk miał wpływy na Polskę jedynie w 1991 r. przez 10 miesięcy rządów
                Bieleckiego. I twierdzę, że cały boom gospodarczy do 1997 r. zawdzęczamy właśnie
                Bieleckiemu.
                Późniejsi premierzy tylko p... robotę Bieleckiego.
                Zerknij na PKB z tamtych lat i weź pod uwagę 2,3-letnie przesunięcie czasowe w
                koniunkturze w stosunku do decyzji polityków:

1990 -11,6
                1991 -7,0 I-XII 1991 Jan Krzysztof Bielecki
                1992 +2,6 J.Olszewski/W.Pawlak/H.Suchocka/od X Waldemar Pawlak
                1993 +3,8
                1994 +5,2
                1995 +7,0 od III 1995 r. Józef Oleksy
                1996 +6,0 od II 1996 r. Włodzimierz Cimoszewicz
                1997 +6,8 od X 1997 r. Jerzy Buzek
                1998 +4,8
                1999 +4,1
                2000 +4,0
                2001 +1,0 od X 2001 r. Leszek Miller
                2002 +0,6
                2003 +3,7
                2004 +5,3 od V 2004 r. Marek Belka

> Nie potrzeba nam rewolucji, czyżby?

Potrzeba. Mentalnej!

> Jeśli tak to cement użyty do budowy liberalnej gospodarki prędzej będzie
                > wiązał się ze złodziejami niż z wodą. Tak było w PRL i PRL-bis.

W PRL nie było liberalizmu, ani w PRL-bis z wyjątkiem 1991 r.

> Nie mam żadnych, ale to żadnych podstaw by sądzić, że Tusk na cokolwiek się
                > nawrócił.
                > Poglądy na gospodarkę mają tylko pijarowcy ze szabu Tuska.

Nie zgadzam się.
                Tusk od 1990 r. powtarza TO SAMO !!! Jest liberałem, zawsze nim był, podobnie
                jak ja. A liberałowie to nie komuniści, czy socjaliści, którzy nagle "nawracają
                się". Powiedz Januszowi Korwin-Mikkemu, że za jakiś czas zmieni poglądy :)
                Nie zmieni...

> Jak trzeba było brzydził się partiami. Platforma ble, ble, ble.

Nie sądzę. Ja również brzydzę się poslkimi partiami.
                Jak już napisałem w innym wątku - one żyją życiem medialnym, partyjnym.
                Raz na cztery lata w spotach wyborczych oszukując, że zależy im na obywatelach.

Skoro im zależy, dlaczego nie ograniczą liczby posłów, dlaczego nie zlikwidują
                Senatu? Politycy i posłowie to jak związek zawodowy, który musi zgodzić się na
                redukcję etatów we własnym przedsiębiorstwie.
                Nie zgodzą się, ponieważ żyją z naszych podatków.

Tylko ideologia liberalna może to zmienić! Zmiana konstytucji i wiara w to, że
                przyszła socjalistyczna większość nie będzie miała tylu głosów by znów zepsuć
                państwo!

> Dlatego nie głosuję na Tuska. Na człowieka bez trwałych poglądów. Bez trwałych
                > zasad.

Jest wręcz odwrotnie, dlatego będę na niego głosował.

> Zmień sobie nicka, bo Michalkiewicz udławi się przy porannej kawie, jak
                > poczyta co Fryderyk August głosi.

Haha, to już jego problem. Liberał zrozumie, że mogę głosić co chcę pod dowolnym
                nickiem. W sygnaturce odsyłam do znacznie mądrzejszych.

Problemem UPR jest to, że mają świetne poglądy, ale nie potrafią wprowadzić ich
                w życie. Przebić się w tym 40-milionowym narodzie, który zna tylko socjalizm i
                myśl narodową.
                • rembka Re: do Frederyka...Long live Frederic von.... 20.09.05, 11:08
                  nareszcie ktos rzeczowo sie wypowiada, a juz myslalam, ze GW forum to
                  smietnisko cynizmu! Glosujemy na Tuska i PO, kazdy inteligentny i myslacy Polak
                  i Polka dochodzi do tego wniosku, dla reszty proponuje skansen soc-realu, moze
                  niech jeszcze raz obejrza sobie kolekcje filmow Barei, zeby sie upewnic w
                  swoich sentymentach. Buziaczki!!!!
                • wredna_jedza Następny naiwny? 20.09.05, 13:01
                  3 X 15
                  Owszem, to nie tylko podwyżka cen żarcia i leków, ale najwyraźniej masz mizerne
                  pojęcie o polskich podatkach.
                  Wystarczy wziąć do łapiąt ustawe o VAT i przestudiować dokładnie jej załączniki,
                  co jest na 3%, 7% i zwolnione.
                  Wybrałam tylko same ciekawostki - co pójdzie do góry:
                  - czynsze - z 0% na 15%
                  - wszystkie ubezpieczenia - z 0% na 15%
                  - usługi bankowe - z 0% na 15% - czyli od kasy na lokacie zapłacimy jeszcze 15%
                  oprócz podatku Belki, a w przypadku brania kredytu - odsetki będą wyższe - no brawo!
                  - usługi medyczne - z 0% na 15% - czyli NFZ padnie na pierwszym zakręcie, a
                  prywatny też podniesie cenę
                  - komunikacja i przewozy, w tym komunikacja miejska - z 7% na 15%
                  - poczta - z 7% na 15%
                  - usługi budowlane z 7% na 15% - wychodzimy na zero, nie ma sie co cieszyć z
                  obniżki VAT na materiały :)
                  Na początku 3 x 15% wydawało sie rozsądne, fajne, bliskie obywatelom, korzystne
                  i w ogóle...
                  Po dogłębnej analizie [na podstawie samej ustawy o VAT] mówię 3 X NIE!!!
                  • fryderyk.von.hayek PiS oferuje wyższy VAT, bo chce pozostać przy 22% 20.09.05, 13:30
                    wredna_jedza napisała:

> (...)
                    > - usługi budowlane z 7% na 15% - wychodzimy na zero, nie ma sie co cieszyć z
                    > obniżki VAT na materiały :)

Pisz rzetelnie! Nie kłam!
                    Jeżeli nie przyjmiemy oferty proponowanej przez PO, zapłacimy wyższy VAT.
                    Zamiast 7% będziesz płacić 22% :P

www.euroinfo.org.pl/prawo/index.php?a=215
                    Zmiany w stawkach podatku VAT

Unijna szósta dyrektywa VAT (77/388/EWG) wprowadziła zasadę, że podstawowa
                    stawka VAT nie będzie niższa niż 15% a stawka obniżona nie niższa niż 5%.
                    Jednocześnie, dyrektywa ta określiła w załączniku H, jakie towary mogą być
                    objęte stawką obniżoną. Polskie regulacje muszą być dostosowane do postanowień
                    dyrektywy, co wiąże się z podwyższeniem stawek podatku w poniższym zakresie
                    (zestawienie przygotowane przez Urząd Komitetu Integracji Europejskiej):

Objęcie stawką 7% sprzętu rehabilitacyjnego i przeznaczonego wyłącznie dla osób
                    niepełnosprawnych wraz z usługami naprawczymi dla tego sprzętu.

Zmiany ze stawki 7% lub 12% na 22% w stosunku do takich towarów i usług, jak:
                    1) towary dla dzieci, w tym: odzież, obuwie, przybory szkolne, zabawki i
                    niektóre rodzaje sprzętu sportowego, kosmetyki dla niemowląt, wózki dziecięce,
                    meble dla dzieci, materiały budowlane,
                    2) niektóre wyroby związane z ochroną zdrowia (np. okulary, szkła okularowe,
                    strzykawki, aparaty do mierzenia ciśnienia, błony rentgenowskie, wyroby
                    opatrunkowe),
                    3) instrumenty muzyczne,
                    4) usługi geodezyjne, kartograficzne, usługi ratownictwa górniczego,
                    bieżnikowania opon, usługi rzeczników patentowych i niektóre usługi prawne,
                    usługi wiertnicze, usługi związane z budową dróg oraz obiektów mostowych.

Zmiany stawek z 0% na 22% w takich kategoriach, jak:
                    1) maszyny rolnicze, ogrodnicze lub leśne wraz z częściami zamiennymi, ciągniki
                    rolnicze, przyczepy ciągnikowe rolnicze wraz z częściami zamiennymi,
                    2) platyna i złoto przeznaczone na rezerwy pañstwowe oraz usługi rafinacji
                    metali szlachetnych przeznaczonych na te rezerwy,
                    3) sprzęt przeciwpożarowy dla straży pożarnej,
                    4) usługi magazynowania rezerw dla obronności,
                    5) usługi druku wydawnictw dziełowych i prasowych.

Należy wprowadzić też w miejsce aktualnie obowiązującego zwolnienia lub stawki
                    0% VAT opodatkowanie w wysokości 7% dla kategorii:
                    1) usługi pogrzebowe i kremacyjne oraz dostawa niektórych wyrobów związanych z
                    tymi usługami,
                    2) dzieła sztuki, przedmioty o wartości muzealnej,
                    3) usługi bibliotek.

W miejsce dotychczasowego zwolnienia powinno się wprowadzić stawkę 22% w
                    zakresie:
                    1) niektórych usług rolniczych związanych ze skupem i przechowywaniem płodów
                    rolnych,
                    2) wyrobów rękodzieła ludowego i artystycznego,
                    3) usług doradztwa rolniczego, niektórych usług prawnych i notarialnych.

Wynegocjowane okresy przejściowe zezwalają na:

1) stosowanie obniżonej stawki podatku VAT nie mniejszej niż 3% do 30 kwietnia
                    2008 r. na:
                    – żywność (włączając napoje, bez napojów alkoholowych) dla ludzi i zwierząt,
                    – żywe zwierzęta, nasiona, rośliny i składniki normalnie przeznaczone do
                    przygotowywania żywności,
                    – produkty zwykle przeznaczone jako dodatki albo substytuty żywności,
                    – dostawę towarów i usług przeznaczonych normalnie do użycia w produkcji
                    rolnej, ale wyłączając towary o kapitałowym charakterze, takie jak maszyny albo
                    budynki, o których mowa w punkcie 10 Aneksu H do Dyrektywy 77/388/EWG;

2) stosowanie obniżonej stawki podatku VAT nie mniejszej niż 7% do 31 grudnia
                    2007 r. na:
                    – dostawę usług, które nie są dostarczane w ramach polityki społecznej,
                    związanych z budową, renowacją i remontami zasobów mieszkaniowych, z
                    wyłączeniem materiałów budowlanych,
                    – dostawę budynków mieszkalnych lub ich części przed pierwszym zasiedleniem,o
                    których mowa w art. 4 ust. 3 Dyrektywy 77/388/EWG;
                    3) stosowanie obniżonej stawki podatku VAT nie mniejszej niż 7% na usługi
                    gastronomiczne do 31 grudnia 2007 r. albo do koñca okresu przejściowego, o
                    którym mowa w art. 28 Szóstej Dyrektywy, w zależności od tego, który z tych
                    terminów będzie wcześniejszy.

Poza tym Polska może do 31 grudnia 2007 r. stosować zwolnienie z podatku VAT, z
                    prawem zwrotu podatku zapłaconego wcześniej, dostaw określonych książek i
                    czasopism specjalistycznych, a także zwolnienie z podatku VAT międzynarodowego
                    transportu pasażerskiego, o którym mowa w punkcie 17 Aneksu F Szóstej
                    Dyrektywy, aż do momentu wypełnienia warunków wymienionych w art. 28 ust. 4
                    Szóstej Dyrektywy albo tak długo, jak takie zwolnienie będzie stosowane przez
                    którekolwiek z obecnych pañstw członkowskich, w zależności od tego, który z
                    tych terminów będzie wcześniejszy.

Wynegocjowano także możliwość stosowania limitu obrotów, uprawniającego do
                    korzystania ze zwolnień podmiotowych w wysokości 10 000 euro.

Źródło: "Analiza zmian w prawie polskim w związku z przystąpieniem Polski do
                    Unii Europejskiej - konsekwencje dla konsumentów i przedsiębiorców" Urząd
                    Komitetu Integracji Europejskiej, marzec-czerwiec 2003, [1558 kB]

Inne informacje:
                    Stawki podatku VAT w krajach UE (w jęz. angielskim)

VI Dyrektywa VAT - wersja ujednolicona (w jęz. urzędowych UE):
                    europa.eu.int/eur-lex/en/consleg/main/1977/en_1977L0388_index.html

Baza tłumaczeń Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej:
                    www1.ukie.gov.pl/dtc.nsf
                    [w pole wyszukiwarki należy wpisać: 77/388/EWG]
                    • wredna_jedza Re: PiS oferuje wyższy VAT, bo chce pozostać przy 20.09.05, 13:40
                      Odniosłes sie tylko do jednego punktu - reszty jakoś dziwnie nie zauważyłeś :D
                      Bo niewygodne, dla zakochanego w PO liberała, jasne :D
                      Obniżka podatku to jeszcze nie tak do końca bodziec do rozkręcenia "boomu"
                      gospodarczego, bo jeśli do tego dochodzi zwiększenie kosztu kredytu, to nikt
                      rozsądny nie weźmie kredytu na inwestycje.
                      Wydaje wam sie że polski przedsiębiorca to niedouczony cymbał? Niektórzy może
                      tak, a le nie wszyscy, część potrafi logicznie myśleć :P
                      Chwalona przez liberałów Irlandia wcale nie wprowadziła liniowego PIT - sa dwie
                      stawki. Liniowy 12,5% jest tylko CIT.
                      Poza tym obniżka z 50 na 12,5% to jest bodziec do rozwoju i zachęta do
                      wylezienia z szarej strefy. U nas będzie co najwyżej "ukłucie" bo obniżka jest
                      imponująca z 19% na 15% :)))
                      Poza tym, CIT już zmalał z 40% na 19% i jakoś nie zauważyłam żeby ie to
                      przełożyło na inwestycje i nowe miejsca pracy :)
                      Coś waści teoryjka jest do bani :)
                      • fryderyk.von.hayek Teoria jest dobra i sprawdzona. 20.09.05, 14:48
                        wredna_jedza napisała:

> Odniosłes sie tylko do jednego punktu - reszty jakoś dziwnie nie zauważyłeś :D

A gdzie reszta?

> Obniżka podatku to jeszcze nie tak do końca bodziec do rozkręcenia "boomu"
                        > gospodarczego, bo jeśli do tego dochodzi zwiększenie kosztu kredytu, to nikt
                        > rozsądny nie weźmie kredytu na inwestycje.

Dlaczego ma wzrosnąć koszt kredytu?

> Chwalona przez liberałów Irlandia wcale nie wprowadziła liniowego PIT - sa
                        > dwie stawki. Liniowy 12,5% jest tylko CIT.
                        > Poza tym obniżka z 50 na 12,5% to jest bodziec do rozwoju i zachęta do
                        > wylezienia z szarej strefy. U nas będzie co najwyżej "ukłucie" bo obniżka jest
                        > imponująca z 19% na 15% :)))

No właśnie! Dlatego to MY zaczniemy ściągąć kapitał, a nie Irlandia.

> Poza tym, CIT już zmalał z 40% na 19% i jakoś nie zauważyłam żeby ie to
                        > przełożyło na inwestycje i nowe miejsca pracy :)
                        > Coś waści teoryjka jest do bani :)

Teoria jest dobra i sprawdzona.
                        A ja zauważyłem wzrost inwestycji.
                        Jakoś ostatnio omijały nas koncerny na rzecz Słowacji i nagle znów "pokochali"
                        nas Koreańczycy budując największą inwestycję w Europie Środkowej. MAN w
                        Niepołomicach.
                        Takich przykładów jest wiele.

Poza tym same niskie podatki to nie wszystko - trzeba uprościć przepisy,
                        zmniejszyć biurokrację, ułatwić zakładanie nowych firm.
                        To wszystko jest w programie PO.

W dodatku wpływy do budżetu po obniżce podatków były większe o 5mld złotych.
                    • wredna_jedza I "na deser" 20.09.05, 13:43
                      Jedno pytanko:
                      Tak uwielbiana przez "lyberałów" Irlandia jakie ma stawki VAT?
                      15% na wszystko? No nie sądzę ;-)
                      • fryderyk.von.hayek My chcemy zmieniać Polskę a nie Irlandię :D 20.09.05, 14:52
                        wredna_jedza napisała:

> Jedno pytanko:
                        > Tak uwielbiana przez "lyberałów" Irlandia jakie ma stawki VAT?
                        > 15% na wszystko? No nie sądzę ;-)

My chcemy zmieniać Polskę a nie Irlandię.
                        Z mojego punktu widzenia może mieć VAT na poziomie 60% :D
                        Im wyższe podatki u nich, tym lepiej dla nas!

Nawet socjaliści z UE to wiedzą, ponieważ próbują wpłynąć na to, żebyśmy u nas
                        nie obniżali podatków.

No narodowcy! Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz! Obniżmy podatki!
                    • wredna_jedza Straszysz bezzębnym wampirem 20.09.05, 14:17
                      > Pisz rzetelnie! Nie kłam!
                      Ty również :)
                      > Jeżeli nie przyjmiemy oferty proponowanej przez PO, zapłacimy wyższy VAT.
                      > Zamiast 7% będziesz płacić 22% :P
                      BREDZISZ!
                      Załącznik G wspomnianej Dyrektywy UE:

1. Prawo wyboru w rozumieniu art. 28 ust. 3 lit. c) może zostać udzielone w
                      następujących przypadkach:

a) w przypadku transakcji wyszczególnionych w załączniku E:

Państwa Członkowskie, w których już w chwili obecnej takie transakcje są
                      zwolnione z podatku, w których istnieje możliwość prawa wyboru co do sposobu
                      opodatkowania, mogą w utrzymać to prawo wyboru;

b) w przypadku transakcji wyszczególnionych w załączniku F:

Państwa Członkowskie, które tymczasowo utrzymują prawo do zwolnienia z podatku
                      takich transakcji, mogą udzielić podatnikom prawa wyboru opodatkowania.

2. Państwa Członkowskie, które już obecnie przyznają prawo wyboru
                      opodatkowania, nie uwzględnionego w przepisach ust. 1, mogą zezwolić podatnikom,
                      którzy korzystają z tego prawa na dalsze korzystanie, nie dłużej niż przez trzy
                      lata od daty wejścia w życie niniejszej dyrektywy.

A to już ujęto w nowej ustawie o VAT :P
                      Więc - 0% a nie 22%
                • nielubiegazety2 Re: Pierwsza szansa od 1989 r. by Polskę zmienić! 20.09.05, 14:34
                  fryderyk.von.hayek napisał:

> Z Rosji uciekają firmy nie z powodu podatku liniowego, ale rządów "cara"
                  Putina
                  > .
                  > Wszyscy uczą się z historii Michaiła Chodorkowskiego.

Zatem mam rację - rozwiązania ale przede wszystkim ludzie.
                  Tusk nie jest dla mnie takim "ludziem".

> No to wreszcie można rzeczowo podyskutować.
                  > Dla mnie te wybory są równie ważne jak te z 1989 r.
                  > Pierwszy raz w historii Polski mamy szansę wyzwolić się z układu, który był
                  > zmorą Polski - z zaklętego kręgu walki pomiędzy socjalistami a narodowcami!
                  >
                  > Zerknij na historię Polski, historię myśli politycznej. Przecież u nas nigdy
                  ni
                  > e
                  > istniała partia liberalna, nie mamy tradycji liberalnych.
                  >
                  > Tylko albo socjalizm, albo narodowcy lub ich mieszanka, czasem z akcentami
                  > ludowymi, komunistycznymi.
                  >
                  > Podobnie jak Izajasz Berlin, który w 1984 r. twierdził, że komunizm padnie za
                  > 100 lat, ja nie wierzyłem, że wyzwolimy się z tego chorego, polskiego
                  > narodowo-socjalistycznego tańca przez kolejnych 50 lat.
                  > Że dopiero moje wnuki, wolne od uprzedzeń stworzą mocne dla obywatela państwo.
                  >
                  > A tu... proszę, jest 2005 rok i szansa na WIELKI PRZEŁOM.
                  >
                  > Można spierać się o szczegóły, ale dop... Tuskowi, że podatek powinien być 17%
                  > zamiast 15%, albo 10% to strzelanie sobie samobója.

Jest rzeczywiście ogromna szana. Zgadzam się w 100%
                  Myslenia liberalnego nie nauczymy ludzi. Tak szybki kurs zawsze kończy się
                  oblaniem egzaminu. Powtórek nie ma.

Rzecz nie tylko ali przede wszystkim nie w tym. Polska to kraj, w którym karty
                  i akcje rozdają WSIoki i eSBecy. Począwszy od średnich rynków lokalnych po
                  strategiczne sektory: finansowy i energetyczny.
                  Można kombinować ile się chce, bez rozp...ia tych struktur, tak czy owak zawsze
                  Nowak.
                  Wariactwo z 4 czerwca to nie tylko kwestia teczek. W planach było rozwiązanie
                  WSI. To stanowiło najwyższy stopień zagrożenia. Dużo wyższy niż sprawa czy
                  Lechu to Bolek.
                  Wałęsą i innymi tylko się posłużono. Podejrzewam, że na kombinacji WSI wzorował
                  się Żakowski zapraszając do studia Staniszkisową.

Nie widzę u Tuska radykalnej determinacji na rozmontowanie "liberalnego" do
                  bólu skrzydła SB i WSI.

> Jeśli zmarnujemy naszą szansę jak słynne "miałeś chamie złoty róg", to
                  nastepny
                  > będzie Lepper :(

ofkors

> Zgadzam się, że najlepiej wprowadza się reformy, gdy zdolność ludzi do
                  > ponoszenia wyrzeczeń jest wysoko, ale nie zgodzę się, że ucierpią najubożsi.
                  >
                  > Statystyczny Polak wydaje 38% swoich dochodów na żywność i leki, a 62% na
                  > pozostałe rzeczy, które są obłożone wyższą stawką.
                  > Trzeba również wziąć pod uwagę, że obniżenie podatków pobudzi gospodarkę,
                  > konkurencyjność i wpłynie na obniżenie cen żywności.
                  > Rolnik będzie miał tańsze pozostałe produkty, a przecież teraz nie stara się o
                  > zwrot nadpłaconego VAT-u. VAT 22% jest dla niego kosztem. Zatem będzie miał
                  > niższe koszty i margines do obniżenia cen.
                  >
                  Statystyczny Polak wydaje 38% swoich dochodów na żywność i leki, a 62% na
                  pozostałe rzeczy, które są obłożone wyższą stawką.
                  Trzeba również wziąć pod uwagę, że obniżenie podatków pobudzi gospodarkę,
                  konkurencyjność i wpłynie na obniżenie cen żywności.
                  Rolnik będzie miał tańsze pozostałe produkty, a przecież teraz nie stara się o
                  zwrot nadpłaconego VAT-u. VAT 22% jest dla niego kosztem. Zatem będzie miał
                  niższe koszty i margines do obniżenia cen.

VAT (nie pod. dochodowy)
                  Struktura wydatków najuboższych warstwach społeczeństwa jest zupełnie inna.
                  Zwłaszcza leki i żywność.
                  Przykład z najbliższego otoczenia.
                  Osoba 75 lat. Chora na cukrzycę i nadciśnienie. Emerytura 950 zł.
                  Leki co miesiąc ok. 420 zł. Chora próbowała przejść na tańsze leki. Zjechała do
                  250 zł i szpitala.
                  Ci ludzie VATu nie przetrzymają.

> Tusk miał wpływy na Polskę jedynie w 1991 r. przez 10 miesięcy rządów
                  > Bieleckiego. I twierdzę, że cały boom gospodarczy do 1997 r. zawdzęczamy
                  właśni
                  > e
                  > Bieleckiemu.
                  > Późniejsi premierzy tylko p... robotę Bieleckiego.
                  > Zerknij na PKB z tamtych lat i weź pod uwagę 2,3-letnie przesunięcie czasowe w
                  > koniunkturze w stosunku do decyzji polityków:
                  >
                  > 1990 -11,6
                  > 1991 -7,0 I-XII 1991 Jan Krzysztof Bielecki
                  > 1992 +2,6 J.Olszewski/W.Pawlak/H.Suchocka/od X Waldemar Pawla
                  > k
                  > 1993 +3,8
                  > 1994 +5,2
                  > 1995 +7,0 od III 1995 r. Józef Oleksy
                  > 1996 +6,0 od II 1996 r. Włodzimierz Cimoszewicz
                  > 1997 +6,8 od X 1997 r. Jerzy Buzek
                  > 1998 +4,8
                  > 1999 +4,1
                  > 2000 +4,0
                  > 2001 +1,0 od X 2001 r. Leszek Miller
                  > 2002 +0,6
                  > 2003 +3,7
                  > 2004 +5,3 od V 2004 r. Marek Belka
                  >
                  Jak nie mial wływu po co się pętał przy UW. Jak słowo daję. Nie słyszałem żeby
                  głośno protestował.

Gdybym chciał być złośliwy powiedziałbym że zaraz po Kieleckim był Olszewski i
                  to jego zasługa. Budżetu przygotowywanego wcześniej nie wywrócił.
                  Andrzej Olechowski - minister finansów od lutego
                  Tomasz Gruszecki - kierownik Ministerstwa Przekształceń Własnościowych
                  Krzysztof Skubiszewski - minister spraw zagranicznych
                  Andrzej Stelmachowski - minister edukacji narodowej
                  Gabinet pod kierownictwem premiera Jana Olszewskiego powołany został przez
                  Wałęsę 23 grudnia 1991. Odwołany 5 czerwca.

>
                  > > Nie potrzeba nam rewolucji, czyżby?
                  >
                  > Potrzeba. Mentalnej!

Mentalnej też. Ale na mentalną będziemy czekać jeszcze jedno, dwa pokolenia.

>
                  > > Jeśli tak to cement użyty do budowy liberalnej gospodarki prędzej będzie
                  > > wiązał się ze złodziejami niż z wodą. Tak było w PRL i PRL-bis.
                  >
                  >
                  > W PRL nie było liberalizmu, ani w PRL-bis z wyjątkiem 1991 r.

Cement i złodzieje.

W PRL nie było liberalizmu. Naprawdę? Tu cement jest dosłowny
                  W PRL-bis też nie było. Ale w Polsce Tuska cement metaforyczny zajdzie w taką
                  samą reakcję ze złodziejami jak cement sensu sticto w PRL. I tak jak to było w
                  PRLbis.
                  Dlaczego? Gospodarką kręci mafia z Krakowskiego Przedmieścia. Jak damy ulgi
                  mafii znów wylądujemy w bagnie. Mafia postara się wkręcić w rodzinę każdego.
                  Bez względu na partię.
                  >
                  >
                  > > Nie mam żadnych, ale to żadnych podstaw by sądzić, że Tusk na cokolwiek s
                  > ię
                  > > nawrócił.
                  > > Poglądy na gospodarkę mają tylko pijarowcy ze szabu Tuska.
                  >
                  >
                  > Nie zgadzam się.
                  > Tusk od 1990 r. powtarza TO SAMO !!! Jest liberałem, zawsze nim był, podobnie
                  > jak ja. A liberałowie to nie komuniści, czy socjaliści, którzy
                  nagle "nawracają się".

Może powtarza.
                  Tylko jak się pytałem kto to słyszał i gzie o tym można przeczytać jeden POwiec
                  mi odpowiedział. Rządziło naprzemiennie AWS/SLD to medialnie chwytliwe
                  kłamstewko.
                  Jeżeli już to konkrety. Kiedy Tusk mówił i co.

> Powiedz Januszowi Korwin-Mikkemu, że za jakiś czas zmieni poglądy :)
                  > Nie zmieni...

Kwesta zmiany poglądów nie jest wstydliwa. JKM nie ma monopolu na prawdę. To
                  pajac, który wymyśli każdą bzdurę byle zachwycić się treścią felietonu w NCz.
                  Często ma rację. Ale do polityki się nie nadaje. Startować może w końcu to
                  wolny kraj.
                  Czasem wchodziłem na stronę prawica.net. Zbrzydło mi totalne sekciarstwo po
                  obu stronach barykady w UPR. Kwasy i poziom jak w grupie Olszewski Macierewicz
                  i s-ka po 1982 r.

>
                  > > Jak trzeba było brzydził się partiami. Platforma ble, ble, ble.
                  >
                  >
                  > Nie sądzę. Ja również brzydzę się poslkimi partiami.
                  > Jak już napisałem w innym wątku - one żyją życiem medialnym, partyjnym.
                  > Raz na cztery lata w spotach wyborczych oszukując, że zależy im na
                  obywatelach.

Polskie partie są takie jak na całym świecie. Polska kampania należy di
                  najłagodniejszych.
                  Czy w Europie Zach. lub w Stanach wyborcy mają średni poziom
              • gromek1 Re: Z liniowej Rosji ucieka część firm. 20.09.05, 15:07
                "Rewolucja jest jak wezbrana rzeka wszystkie gówna wypływają na wierzch".

Ile razy ktoś pisze i mówi o rewolucji zawsze przychodzi mi na myśl to zdanie.

Jak wyobrażasz sobie czyszczenie gruntu?. Przez likwidację kilku tysięcy
                podmiotów gospodarczych które wyrosły na "bagnie korupcji" i funkcjonują na
                zasadzie "mafijnych układów". OK! Ale uczciwie powiedz szarakom, którzy w tych
                firmach pracują, choćby jako przesłowiowa sprzątaczka, że tracą stanowisko pracy
                bo ich szefa chcesz wsadzić do pierdla. Tylko rozjaśnienie i uproszczenie
                przepisów, ograniczenie kompetencji urzędników i kasacja korupcjogennego systemu
                koncesji może pomóc. Ktoś kto postuluje ściślejszą kontrolę Państwa nad
                gospodarką jest albo kretynem albo sabotażystą. Im więcej kontroli tym więcej
                okazji do korupcji, to chyba jasne, a im więcej swobody w gospodarce tym mniej
                rzeczy muszą sobie biznesmeni kupować.

PS. Wszędzie na całym świecie są Kluby Krakowskiego Przedmieścia i tylko bardzo
                naiwny człowiek może to kontestować.

• nielubiegazety2 Czy ja chcę zlikwidować Orlen lub banki ??? 20.09.05, 18:03
                  To nie jest rewolucja tylko kontrrewolucja.
                  Rewolucja jest nieporządkiem.
                  Kontrewolucja jest przywracaniem porządku, jak napisał Plinio Correa de
                  Oliveira.

>Ale uczciwie powiedz szarakom, którzy w tych firmach pracują, choćby jako
                  >przesłowiowa sprzątaczka, że tracą stanowisko pracy bo ich szefa chcesz
                  >wsadzić do pierdla

Demagogia czystej wody.
                  Daj dzieciom Pęczaka na chleb i wmawiaj im, że nie mają co jeść bo oszołom
                  prokurator wsadził tatkę za kratki.
                  Czy ty myślisz, że ja mówię o korupcji w firmie firmie szwalniczej. Tam jak się
                  zamknie prezesa pracownicy idą na bruk.

Tylko rozjaśnienie i uproszczenie
                  > przepisów, ograniczenie kompetencji urzędników i kasacja korupcjogennego
                  system
                  > u
                  > koncesji może pomóc. Ktoś kto postuluje ściślejszą kontrolę Państwa nad
                  > gospodarką jest albo kretynem albo sabotażystą. Im więcej kontroli tym więcej
                  > okazji do korupcji, to chyba jasne, a im więcej swobody w gospodarce tym mniej
                  > rzeczy muszą sobie biznesmeni kupować.

Nie obrażę Cię spytam tylko grzecznie, gdzie z mojego postu wyczytałeś, że nie
                  wiem jakie są przyczyny korupcji. Obudź się chłopie !!!

Problemem jest zarówno Pan Zdziś który płaci do rączki za koncesję na sprzeddaż
                  alkoholu. Zwłasza gdy musi prosić o jeszcze o koncesję na zpałki i gumę do
                  rzucia, zaś koncesja jest obarczona garbem uznaniowości.
                  Problemem jest gra w kulki na dużo wyższym pułapie. Gdy w układy wchodzi
                  Ałganow (przykład) i chce kupić Polskę. Kto tego problemu nie widzi ten jest
                  sabotażystą.

> PS. Wszędzie na całym świecie są Kluby Krakowskiego Przedmieścia i tylko
                  > bardzo naiwny człowiek może to kontestować.

Czy ja kontestuję istnienie Klubów. Pobudka !!!
                  Lekcja logiki czeka !!!!

Chyba że chciałeś powiedzieć, iż walka z Klubami to tylko bicie piany.

Zlikwidować sądy, policję, służby specjalne.
                  Męczą się i tylko bardzo, bardzo naiwny człowiek sądzi, że uda im się
                  zlikwidować przestępczość, zorganizowaną zwłaszcza. Naiwniacy prawda?

Argumenty "liberała" z wiejskiego wesela.
            • zbig72 Re: Odpowiadam jak zmniejszyć bezrobocie... 20.09.05, 09:34
              jesteś nieskończenie naiwny - gdyby to wszystko było takie proste to wszyscy by
              tak zrobili...
              zanim zbudują tą fabrykę to ludzie zdechną z głodu jak PO wprowadzi te 3x15
              czyli de facto podwyżkę na leki, żywność, materiały budowlane itp.
              • fryderyk.von.hayek Wszyscy, to znaczy kto? 20.09.05, 10:22
                zbig72 napisał:

> jesteś nieskończenie naiwny - gdyby to wszystko było takie proste to wszyscy
                > by tak zrobili...

Wszyscy, tzn. kto?
                Socjalistyczni politycy? Oni tego nigdy nie wprowadzą, bo straciliby to na czym
                najbardziej im zależy - kontrolę nad przepływem kasy od obywateli.

Przy prostych, niskich i rónych podatkach nie ma szans na omijanie prawa,
                wciskanie łapóweczek urzędnikom, by zaszeregowali do niższej grupy podatkowej,
                dali ulgi itd.

Wszyscy płacą 15% czy nazywają się Kulczyk, Krauze, Gudzowaty czy Kowalski z
                koziej Wólki.

A teraz tak nie jest!
                Naiwniakom wmawia się, że najbogatsi płacą wyższą stawkę podatkową.

Oni takich podatków nie płacą, ponieważ albo mają "wejścia", albo mają
                zarejestrowane spółki na Cyprze, w Luksemburgu, Wyspach Dziewiczych.

Wierz dalej w socjalistyczne brednie, powodzenia!
                Kolejny Urząd Antykorupcyjny coś załatwi! Przybędzie kilku kolejnych urzędników
                do skorumpowania!
              • jasiuf Re: Odpowiadam jak zmniejszyć bezrobocie... 20.09.05, 11:57
                zbig72 napisał:

> jesteś nieskończenie naiwny - gdyby to wszystko było takie proste to wszyscy
                > by tak zrobili...
                > zanim zbudują tą fabrykę to ludzie zdechną z głodu jak PO wprowadzi te 3x15
                > czyli de facto podwyżkę na leki, żywność, materiały budowlane itp.

Za podstawowe lekarstwa płacisz mały procent ich ceny.
                Stawka VAT'u jest wtórna, mało istotna i może być łatwo skompensowana poprzez
                modyfikacje listy leków refundowanych

Obniżone stawki VAT dotyczą podstawowych artykułów spożywczych, ale CAŁĄ reszta
                (napoje, słodycze, używki, chemia, odzież, meble, agd, energia, paliwa, usługi)
                objęta jest VAT'em 22%. Łączne koszty utrzymania rodziny po wprowadzeniu VAT 15%
                będą oscylowały w pobliżu aktualnych.

Materiały budowlane od maja 2004 objęte są stawką VAT 22% - a więc potanieją.

Reasumując - bezrozumnie powtarzasz mity
          • gromek1 Re: Tusk party 20.09.05, 14:48
            Masz rację oczywiście ale ilu wyborców chciałoby te dokłądne wyliczenia czytać?
            2%, 5%? Wątpię czy nawet tyle. Kampania wyborcza odbywa się od lat na całym
            świecie jak konkurs audiotele i jest adresowana do większości elektoratu czyli
            do ludzi oględnie mówiąc słabo wyrobionych politycznie.
            Ktoś, kto potrafi czytać prognozy i symulacje ekonomicznie na ogół ma
            skrystalizowane poglądy polityczne i wie na kogo będzie głosował, więc nie ma
            sensu w kampanii wyborczej o niego walczyć.

Pomysł z kładzeniem głowy na stół to naiwniactwo, nawet za swoje zachowanie w
            przyszłości nie jesteś w stanie dać głowy. Poza tym w każdej partii są sk..syny
            bo to wynika z praw statystyki. Sztuka wybrać taką w której jest ich 10%, a nie
            60%.

• nielubiegazety2 To kup w Polsce książkę Icchaka (Izaaka) Berlina 20.09.05, 01:52
          niezapowiedziany napisał:
          > poucz sie hebrajskiego, potem bierz sie za krytykowanie. gorsze od niewiedzy
          > jest przekonanie o wlasnej nieomylnosci i bezpodstawne wytykanie bledow innym

<ROTFL>

Na półce pod ręką leżą cztery. Doskonały bat na oszustwa Michnika i przestroga
          dla tych, którzy mu ufają.

Wystarczy wklepać dwa imiona do wikipedii i wszystko jasne.

pl.wikipedia.org/wiki/Izaak_%28imi%C4%99%29
          Izaak (Jitzchak, Icaak) – imię męskie pochodzenia biblijnego. Wywodzi się od
          hebrajskiego słowa יצחק oznaczającego "śmiejący się". Nosił je patriarcha
          Izaak, starotestamentowy syn Abrahama.
          Izaak imieniny obchodzi 19 października i 12 listopada.

pl.wikipedia.org/wiki/Izajasz
          Izajasz (hebr. ישׁעיהו, Jeszaja) (ur. ok. 765, zm. do 701 p.n.e.) - jeden z
          największych proroków Starego Testamentu, którego proroctwa przedstawia Księga
          Izajasza.
          Syn Amosa (różnego od proroka znanego z Księgi Amosa). W 739 p.n.e. doznał
          wizji narodów, które wstąpią na górę Syjon, co doprowadzi do trwałego pokoju
          (Iz 2,4 swe miecze przekują na lemiesze). Ta wizja stanowiła powołanie na
          proroka. Misja proroka oznaczała walkę o czystość monoteistycznej religii,
          nawoływanie do wierności Bogu oraz pokuty, piętnowanie wad i zapowiedzi
          nadchodzących wydarzeń politycznych. Żył w Jerozolimie, był doradcą królów
          Achaza i Ezechiasza. Znany przede wszystkim ze swojego mesjanizmu; zapowiadał
          nadejście Mesjasza o imieniu Emmanuel (z hebrajskiego 'immanu 'el - Bóg jest z
          nami).

Coraz mniej Cię lubię.
          Smolar musi Was jescze trochę podszkolić. Nastepne szkolenia wolontariatu PO w
          fundacji Batorego.
          Z jakiego powodu minimum powinien się uczyć hebrajskiego?
          Mnie wystarczy encyklopedia, znajomość polskiego, oraz trochę pokory i kultury
          by nie wskakiwać na dyskutanta bez sensu.

Nie potafisz wymienić wcześniejszych poglądów Tuska - drugiego bezpartyjnego
          prezydenta wszystkich Polaków. Donald Gładki Drugi po wyborze na prezydenta
          wystąpi z PO. No wtedy będzie miał zupełny komfort życia bez kręgosłupa.
          Myślałem, że ewolucja wyeliminuje bezkręgowce przynajmniej z kampanii.
          Aleksander Gładki Pierwszy, też się wychował na "Kulturze" paryskiej.

Jak można cenić tych autorów i partyjniaczyć w KLD i UW. Nikt w tych książkach
          nie zalecał kradzieży pierwszego miliona, ani obrzydliwego paternalizmu
          zawartego w koncepcji wolności do i nieodłącznego detrminizmu.

Ale Donald Gładki Drugi ma szanse nawet w pierwszej turze. Barbi z Kenem idą
          jak woda.

--
          W związku z zastrzeżeniami administracji portalu, co do długości moich
          sygnaturek oświadczam, że zawieszam ich stosowanie do odwołania.
          • nielubiegazety2 Cztery książki Berlina nie słowniki hebrajskiego:) 20.09.05, 07:21

--
    • b.6.1966 Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 19.09.05, 22:45
      Kim jest Niezapowiedziany?Chopcem czy dziewczynka?
    • 52548o a co dalej z GW? 19.09.05, 22:47
      Zraziła mnie całkowicie tendencyjnymi pytaniami z tezą i poparciem dla
      komunisty. W Tusku imponuje zdolność spokojnej analizy i brak zacietrzewienia.
      Ciekawe, czy GW zostanie nowym organem SLD, czy też autorytet moralny Michnik
      out i kurs na centrum?
      • kaczory11 Re: a co dalej z GW? 19.09.05, 23:09
        52548o napisał:
        > Ciekawe, czy GW zostanie nowym organem SLD, czy też autorytet moralny Michnik
        > out i kurs na centrum?

Sadze, ze nowym organem SLD. Mozliwym jest rowniez, ze nastapi fuzja z "Nie".
        Adas Michnik Moralista bedzie mogl wowczas chlac wodeczke razem ze swym
        przyjacielem Urbanem we wspolnym gabinecie redaktora naczelnego.
        Zastanawiam sie, czy Michnik zrozumial, ze za swa postawe i zachowanie w ciagu
        ostatnich tygodni dostal od czytelnikow GW "zolta kartke". Ode mnie dostal
        czerwona. Bedac w Polsce JUZ nie splamie sobie wiecej rak kupowaniem i
        czytaniem "Wybiorczej". A na internecie czytam ja tylko dlatego, ze ma dobre
        forum dyskusyjne. Gdyby takie forum miala "Rzeczpospolita", to juz dawno nie
        byloby mnie juz tutaj.
        Pozdrawiam - Kaczory11
        • 52548o Re: a co dalej z GW? 19.09.05, 23:22
          > A na internecie czytam ja tylko dlatego, ze ma dobre
          > forum dyskusyjne. Gdyby takie forum miala "Rzeczpospolita", to juz dawno nie
          > byloby mnie juz tutaj.

Ode mnie też czerwona kartka, a w internecie zostaję z tych samych względów. Co
          do "Rz" w kraju, przeszkodą jest format :) no i brak ciekawych mutacji
          lokalnych, nadmiar informacji prawnych... Ale myślę, że w Agorze rozważają też
          wariant odsunięcia M., robili już jakby przygotowanie - ogłosili gruźlicę!
          Zważywszy na to, ile pali, inna choroba jest prawdopodobna.
          • jakrzy hehe no to widze ze ne jestem sam 20.09.05, 10:15
            ode mnie tez GW dostala czerwona kartke, zobaczymy jak sie zmieni to moze bede
            ja znowu kupowal, wywiad z Tuskiem moze byc dobrym krokiem i przyznaniem sie do
            bledu wspierania kanapowych demokratow i arognckiego WC, mam nadzieje ze
            panowie i panie z GW zobacza ze PO jest jedynym antidotum na populizm calej
            reszty sceny politycznej i zaczna obiektywnie odnosic sie do PO
            • ch-wilenska pozdrawiam zawiedzionych 20.09.05, 10:39
              Rzeczywiście nie jesteśmy sami. Wszyscy moi znajomi, wyrośli z pnia
              antykomunistycznego, są zawiedzeni i unikają kupowania GW. Nie jest to spisek,
              tylko zbiór autonomicznych reakcji. W ogóle, mniej więcej od kampanii "nam nie
              jest wszystko jedno" da się zauważyć niesmak do dziennikarstwa GW, choćby na
              forach. Nie wspomnę o poszczególnych "ekspertach" od nieruchomości, sportu,
              motoryzacji... ach, jednak perwersja mnie ponosi i powiem; s t e c :D
              • fryderyk.von.hayek również pozdrawiam zawiedzionych 20.09.05, 10:43
                ch-wilenska napisał:

> Rzeczywiście nie jesteśmy sami. Wszyscy moi znajomi, wyrośli z pnia
                > antykomunistycznego, są zawiedzeni i unikają kupowania GW. Nie jest to spisek,
                > tylko zbiór autonomicznych reakcji. W ogóle, mniej więcej od kampanii "nam nie
                > jest wszystko jedno" da się zauważyć niesmak do dziennikarstwa GW, choćby na
                > forach. Nie wspomnę o poszczególnych "ekspertach" od nieruchomości, sportu,
                > motoryzacji... ach, jednak perwersja mnie ponosi i powiem; s t e c :D

Dołączam się również.
                Wydaje mi się, że problem występuje na większą skalę i Gazeta Wyborcza znacząco
                straciła poczytność.

Nie kupuję jej od dawna. Cóż "miałeś chamie złoty róg, ostał Ci się jeno sznur"
                - to detykacja dla Naczelnych i Redaktorów GW.
                • swoboda_t Re: również pozdrawiam zawiedzionych 20.09.05, 14:45
                  To i ja się dopiszę.
    • tomy01 Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 19.09.05, 23:03
      Niestety , Panie Tusk, Gdańska nie zniszczyli Niemcy do spółki z
      Rosjanami.Gdańsk zniszczyli Niemcy!!!Taka wiedza historyczna kompromituje
      kandydata na Prezydenta RP, tym bardziej, że powołuje się na swoje gdańskie
      pochodzenie.Wstyd mi, po prostu wstyd mi, że taki prymityw może zostać
      Pezydentem Polski.
      • tricky2 Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 00:06
        A to gdzie wyczytałeś pseudoekspercie?
      • wujaszek.wania Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 00:22
        Poczytaj trochę Marię Janion, Marię Bogucką, Sampa, Huellego. Będziesz wtedy wiedział, że mówisz bzdury. Bezpodstawnego obrzucania obelgami nie skomentuję. Życzę Ci tylko, abyś sam był tak prymitywny jak człowiek, którego obsypujesz kalumniami.
        • wujaszek.wania Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 00:23
          To oczywiście było do tomcia, a nie do tricky'ego.
    • control Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 19.09.05, 23:13
      a ja myslałem, że to kwas jest mistrzem mówienia zdań, które mogą znaczyc
      wszystko i nic. A tu proszę półtusk jest chyba lepszy.
      • tuturlistan jestem głęboko przekonany 20.09.05, 01:08
        Eee tam...zawsze był dobry w te klocki. Jestem głęboko przekonany... Myślę, a
        pewnie i wiekszość naszych słuchaczy też jest głęboko przekonana...Z całego
        serca wierzę... oraz inne kwiatki.

Apropo Kwasonika, to pamiętam taką rozmowę sprzed lat, gdzie ścierali się z
        półTuskiem (wtedy jeszcze KLD), tak troszkę naprawdę, a trochę naniby - tak jak
        tylko oni dwaj potrafią. Z takich rozmów nie pamięta się rzadnych treści, tylko
        pozostaje wrażenie jakie chciał na nas zostawić orator. Pamiętam, że
        podświadomie pomyślałem wtedy, że oto dwóch przyszłych Prezydentów RP gada
        sobie na luzie w kuluarach sejmu. no i masz ci los
        jeszcze więcej chleba z dżemem
        • fryderyk.von.hayek To SĄ konkrety! 20.09.05, 09:38
          tuturlistan napisał:

> Z takich rozmów nie pamięta się rzadnych treści, tylko
          > pozostaje wrażenie jakie chciał na nas zostawić orator. (...)

Jak z tego całego wywiadu nie pamiętasz żadnej treści, to jedynie należy współczuć.
          Dla mnie to klarowna wizja prezydentury i przyszłości Polski.
          Wiem, czego mogę się spodziewać po tym kandydacie w wielu sprawach związanych z
          moim życiem.

Chciałbym, żeby inni kandydaci mieli tak spójną wizję Polski we wszystkich
          sprawach - nie tylko ideologii typu rola państwo-Kościół czy
          postsolidarnościowcy kontra postpzprowcy.
          Ale też wizję jaka jest rola państwa w moim życiu, jaki jest obszar wolności
          obywatela?

Człowieku, to są rzeczy najważniejsze dla przeciętnego człowieka - szczęście
          najbliższych, w miarę stabilna i przewidywalna przyszłość, dobra praca, środki
          na zaspokojenie potrzeb swoich i swoich bliskich, wolność.

A zdecydowana większość polskich polityków tego nie rozumie - oni żyją
          problemami medialnymi, w swoim politycznym świecie.
          Zgodnie z zasadą, którą określił kiedyś Urban: "rząd się sam wyżywi" - z naszych
          podatków!
          • tuturlistan Re: To SĄ konkrety! 20.09.05, 11:22

> Człowieku, to są rzeczy najważniejsze dla przeciętnego człowieka - szczęście
            > najbliższych, w miarę stabilna i przewidywalna przyszłość, dobra praca,
            środki
            > na zaspokojenie potrzeb swoich i swoich bliskich, wolność.

sorki, ale nie kumam czym to się różni od tego co serwują nam pozostali
            kandydaci?
            "Po czynach ich poznacie"! Czym Tusk się wykazał? Nagle z bohatera negatywnej
            kampani stanie się wielkim reformatorem?
            czysta hipokryzja. Kwaśniewski też czułe słówka rozdawał na lewo i prawo, i
            miał poparcie, a że czasy były trochę inne i dyskurs społeczny inny... wyszło
            szydło z worka.
            pozdrawiam i życzę powodzenia
            • fryderyk.von.hayek Ważne nie CO, ale JAK! 20.09.05, 11:38
              tuturlistan napisał:

> sorki, ale nie kumam czym to się różni od tego co serwują nam pozostali
              > kandydaci?
              > "Po czynach ich poznacie"! Czym Tusk się wykazał? Nagle z bohatera negatywnej
              > kampani stanie się wielkim reformatorem?
              > czysta hipokryzja. Kwaśniewski też czułe słówka rozdawał na lewo i prawo, i
              > miał poparcie, a że czasy były trochę inne i dyskurs społeczny inny... wyszło
              > szydło z worka.
              > pozdrawiam i życzę powodzenia

No właśnie tym, że oni serwują hasła nie poparte konkretami a on to chce zmienić.

Nie można zwalczyć bezrobocia podnosząc podatki, zatem jak jakiś kandydat mówi,
              że obniży bezrobocie, ale nie chce obniżyć podatków - kłamie!

Nie można zwiększyć wolności obywatelskiej powiększając biurokarcję, tworząc
              nowe urzędy i niby mocne państwo. Ten, kto to obiecuje - kłamie!

Ważne jest nie to, co obiecują, ale to jak chcą to zrobić.
              Jak w pokerze - nie ważna wylicytowana stawka, ważne co będzie, gdy przeciwnik
              powie SPRAWDZAM!

Zatem sprawdź najpierw jak Twój kandydat chce wprowadzić w życie to, co
              obiecuje. Bo większość z nich mówi wzajemnie wykluczające się rzeczy.
    • zwierzowiec Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 00:13
      "Unia Wolności koncentrowała się na tworzeniu programów, które trudno było
      zaprezentować szerokiej publiczności. PO rzuca hasła i unika trudnych
      problemów."

I co?
      I G.....NO!
      Kto będzie w Sejmie a kto nie?
      Mądrale UWeckie?
    • nielubiegazety2 Tusk jest zdolny tylko do ewolucji swoich 20.09.05, 00:30
      poglądów.

Sam nie wie jakie miał kiedyś poglądy (nie dziwota bo ich nie miał) oraz kiedy
      i jak mu się zmienią.

Pływak jak Kwaśniewski. A to przeprosi Olszewskiego, a to wyściska się z
      Wałęsą. To znów przygarnie sieroty po AWSowskiej spóldzielni.

Jak zostanie prezydentem zrezygnuje z członkostwa w PO. Toczka w toczkę
      gładziutki Kwaśniewski - pierwszy bezpartyjny prezydent.
      Całkowita żenada.

--
      • pro.filutek1 Re: Tusk jest zdolny tylko do ewolucji swoich 20.09.05, 00:48
        Ewoluując, ewoluujemy Polskę.
      • kesara Do nielubiegazety2 20.09.05, 01:27
        nielubiegazety2 napisał:
        > Jak zostanie prezydentem zrezygnuje z członkostwa w PO.

Nic takiego nie powiedział. Bądź łaskaw najpierw przeczytać artykuł, który
        komentujesz.
        • nielubiegazety2 Tusk dla PAP: jak zostanę prezydentem, odejdę z PO 20.09.05, 07:15
          05-09-2005
          Tusk dla PAP: jak zostanę prezydentem, odejdę z PO
          2.9.Warszawa (PAP) - Szef Platformy Obywatelskiej, kandydat tej
          partii na prezydenta, Donald Tusk, zapowiedział w wywiadzie dla
          PAP, że jeśli wygra wybory, odejdzie z PO, bo "partyjny prezydent
          jest w Polsce nie do zaakceptowania".

Oficjalna strona platformy Tuskokwasa
          www.po.org.pl/index.php/aktualnosci/powmediach&pT=details&sP=CONTENT,objectID,887203/CONTENT_2,objectID,887203&L=pl

Nielubiegazety2 czyta wypowiedzi Tuska nie tylko z ostatniego dnia.
          Dlatego nie zagłosuje na Tuska.

Wolontariat jak u Cimokwasa :)))))

--
          • wredna_jedza To żart? 20.09.05, 13:08
            > Tusk dla PAP: jak zostanę prezydentem, odejdę z PO
            > 2.9.Warszawa (PAP) - Szef Platformy Obywatelskiej, kandydat tej
            > partii na prezydenta, Donald Tusk, zapowiedział w wywiadzie dla
            > PAP, że jeśli wygra wybory, odejdzie z PO, bo "partyjny prezydent
            > jest w Polsce nie do zaakceptowania".
            To brzmi jak żart...
            Nie no, sorry, jak ten facet ma jakiekolwiek zasady...
            Specjalność PO to zmiana poglądów i przesiadanie sie z partii do partii -
            szczególnie Jan Maria w tym sie specjalizuje...
            Tusku chyba nie chce być gorszy :)
            KLD - UW - PO - bezpartyjny?
            Jakoś mu nie wierzę... :/
            • nielubiegazety2 To żart? Nie To Tusk. 20.09.05, 15:23

• turtel1 Re: Tusk jest zdolny tylko do ewolucji swoich 20.09.05, 11:20
        "Uważam, że ważniejsze od przynależności partyjnej jest coś innego. Prezydent
        Kwaśniewski rozstał się z SLD, ale nie stał się przez to bezstronny. Ja nie
        zamierzam rezygnować z członkostwa w PO, ale będę, w razie ewentualnego
        zwycięstwa, rzeczywiście bezstronnym prezydentem."
        Gdzie wyczytałeś, że zrezygnuje z członkostwa w PO?
    • janek-007 Tak wlasciwie to kandydat D.Tusk... 20.09.05, 03:30
      Tak wlasciwie to kandydat D.Tusk nic nowego nie powiedzial. Powtorzyl pare
      oczywistych faktow ktore wszyscy i tak weiedza. Kandydat D.Tusk nie ma zadnej
      wizji czy programu a to co mowi to poprostu kontynuacja istniejacego status quo
      w gospodarce i polityce. Tusk nie ma zadnej skutecznej i nowej idei na
      gospodarke polityke w stosunku do Niemiec i Rosji a to co mowi np. ze:
      "Nie nalezy przekraczac granicy arogancji, ale polski polityk na arenie
      miedzynarodowej jest odpowiedzialny wylacznie za jedno - za skuteczna obrone
      naszych interesów." to wypowiedz ktora tak wlascieie nic nie znaczy. To zwykle
      podbijanie bebenka pod publiczke.

Kto to jest polityk? Wydaje mi sie ze jest to 'zawodowiec' ktory podejmuje
      decyzje w imieniu jakiejs grupy, w tym wypadku Polski i Polakiw, oraz prowadzi
      kazda inna dzialanosc ktora ma wplyw na te decyzje. Samo obrona to troche za
      malo jak na polityka 'zawodowca'. Obrona napewno, ale najpierw trzeba miec co
      bronic i okreslic jakie sa te interesy azeby bylo co bronic.

Chyba nie dalej jak wczoraj kiedy B.Komorowski w swoim artykule wspominal o
      cenach ropy i o tym ze tak zwany Zachod w koncu wymysli inne 'nowe' zrodla
      energii i wtedy Rosja bedzie miala klopoty a wiec sytuacja polityczna pomiedzy
      Rosja i Polska sie zmieni. Takie myslenie o polityce w stosunku do Rosji to
      poprostu 'pisanie palcem na wodzie'. Jezeli myslenie: Tuska, Komorowskiego i PO
      na temat polityki w stosunku do Rosji a tym samym chyba i do Niemiec opiera sie
      na takich przeslankach to swiadczy to tylko o tym ze tak naprawde Tusk i PO nie
      maja zadnej nowej koncepcji na polityke zagraniczna. Ich koncepcja to cos w
      rodzaju gry w 'salonowca' albo jak kto woli w du.niaka; czyli wszystko po
      staremu Niemcy i Rosja beda nas laly w d.pe a Tusk i PO z zawiazanymi oczyma
      beda zgadywali kto i co zrobil.

"Donald Tusk: Wielkimi sukcesami sa przemiany ustrojowe, pozycja miedzynarodowa
      Polski, a takze - mimo kleski bezrobocia - przemiany gospodarcze. Najwiekszym
      niepowodzeniem okazala sie próba zbudowania panstwa sprawnego, silnego, które
      jest w stanie wywiazywac sie z podstawowych obowiazków i zobowiazan wobec
      obywateli."
      W tej czesci wypowiedzi D.Tusk daje jasny przyklad ze nie wie o czym mowi. Mowi
      poprostu 'hugger-mugger' czyli neoliberalne Voodoo gdakanie. Jak mze ktos mowic
      ze 'wielkimi sukcesami sa przemiany ustrojowe...' i dalej w tym samym
      paragrafie mowic ze; 'Najwiekszym niepowodzeniem okazala sie próba zbudowania
      panstwa sprawnego, silnego, które jest w stanie wywiazywac sie z podstawowych
      obowiazków i zobowiazan wobec obywateli.' D.Tusk sam sobie przeczy cos chyba
      kiepsko u niego z logika i z odbieraniem rzeczywistosci. Facet jest chyba na
      Prozaku albo jeszcze na czyms innym. Horror.

D.Tusk wyjasnia swoich idoli:
      Dalej D.Tusk w swojej wypowiedzi a tym samym i PO demaskuja sie jako partia
      neoliberalna wiec przez sama definicje neoliberalizmu nie jest/sa w stanie nic
      zmienic na lepsze a tylko na gorsze. PO to partia neoliberalnych krypto-Voodoo
      Chicken siedzacych po tajniacku jeszcze w kurniku dla zmylenia wyborcy.

"Kto byl i kto jest dla Pana autorytetem intelektualnym?

- Wiele zawdzieczam lekturom tekstów Friedricha Hayeka, Raymonda Arona, Izaaka
      Berlina, a takze Guya Sormana "

Dalej D.Tusk mowi:
      "Rzad Mazowieckiego nie byl w stanie sprawowac skutecznej kontroli nad sluzbami
      specjalnymi i dawnym aparatem komunistycznym. Najistotniejsze jest to, ze
      przeprowadzil zmiany ustrojowe, których glebokosc, szczególnie w sferze
      gospodarczej, byla chyba dla wszystkich zaskoczeniem."
      To prawda; Polska i Polacy do dzisiaj nie moga sie otrzasnac z zaskoczenia i
      szoku po zmianach jakich dokonal Mazowiecki szczegolnie w sferze politycznej i
      gospodarczej. Jeszcze raz wychodzi szydlo z worka i pokazuje na D.Tuska ze on i
      PO to krypto-neoliberalowie czyli Voodoo chicken szamani a ich mowa to Voodoo
      chicken gdakanie.

Dalej D. Tusk wyjasnia:
      "Czym sie rózni Platforma od Kongresu Liberalno-Demokratycznego oraz Unii
      Wolnosci, których byl Pan waznym dzialaczem? "

- Platforma rózni sie od tamtych partii miedzy innymi zdolnoscia do wygrywania."
      Bzdura, PO to zlewki cioci Stasi z roznych innych partii ktore absolutnie sie
      nie sprawdzily w gospodarce i w polityce. Glosowanie na D.Tuska i PO to
      przeciaganie agonii obecnej sytuacji w Polsce o dalsze 4 lata.

Na koniec jeszcze cytat D.Tuska swiadczacy o jego politycznej percepcji
      hipotetycznej sytuacji przed i po wyborczej w Niemczech i we Francji:
      "Przywódcy, którzy wkrótce beda rzadzic w Niemczech i Francji, przyznaja, ze
      czas zakonczyc ekskluzywna polityke wobec Rosji. To jest sukces Polaków, takze
      Platformy Obywatelskiej. Nieustannie, niczym Katon o Kartaginie, powtarzalismy
      w kazdej rozmowie z zagranicznymi politykami, ze nie mozna prowadzic polityki
      wobec Rosja z pominieciem Polski."
      Niesamowite, D.Tusk to chyba jakis naiwniak ktory sie urwal z zeszlorocznej
      choinki i nie wie ze to co politycy, szczegolnie niemieccy i francuzcy,
      obiecuja Tuskowi przed wyborami to w najlepszej sytuacji sa to bajki dla
      naiwnych politykow takich jak D.Tusk. D.Tusk musi byc bardzo oporny i odporny
      na przyswajanie sobie oczywistych 'prawd' plynacych ze slodkich, dla D.Tuska,
      ust politykow niemieckich czy francuzkich. Niech D.Tusk przypomni sobie jezeli
      jest to w stanie zrobic samodzielnie A.Kwasniewskiego i jego przyjazn ze
      Shroederem i Putinem moze to go troche otrzezwi.

Glosowanie na PO i na D.Tuska to zmarnowany glos i strata dalszych 4 lat na
      poprawienie sytuacji w polityce gosodarczej i miedzynarodowej Polski.
      • minimum1 jasiu,czy ty masz jakiś problem z kurczakami? 20.09.05, 09:16
      • jan583 Animowany Kaczor Donald 20.09.05, 09:39
        Jeżeli chcecie wiedzieć na czym chodzi -to ja wiem -to PEYOTL-poczytajcie
        Witkacego ,To niezły środek chalucynogenny-nie uzależnia.
      • fryderyk.von.hayek A który kandydat jest bardziej konkretny? 20.09.05, 10:38
        PS. W pytaniu pomijam Janusza Korwina-Mikkego - on zawsze był konkretny ;)

janek-007 napisał:

> Tak wlasciwie to kandydat D.Tusk nic nowego nie powiedzial. Powtorzyl pare
        > oczywistych faktow ktore wszyscy i tak weiedza. Kandydat D.Tusk nie ma zadnej
        > wizji czy programu a to co mowi to poprostu kontynuacja istniejacego
        > status quo w gospodarce i polityce.

To chyba zyjemy w dwóch różnych krajach i czytaliśmy dwa rózne artykuły.
        Już tu pisałem:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=29261323&a=29278478
        > D.Tusk wyjasnia swoich idoli:
        > Dalej D.Tusk w swojej wypowiedzi a tym samym i PO demaskuja sie jako partia
        > neoliberalna wiec przez sama definicje neoliberalizmu nie jest/sa w stanie nic
        > zmienic na lepsze a tylko na gorsze. PO to partia neoliberalnych krypto-Voodoo
        > Chicken siedzacych po tajniacku jeszcze w kurniku dla zmylenia wyborcy.

A jakieś dowody, przykłady?
        Powtarzasz jedynie antyliberalny bełkot, który połączył komunistów, socjalistów,
        narodowców z wyznawcami Radia Maryja. CUD!

Ja mogę podać Ci przykłady z życia, że jest wręcz odwrotnie!

> Voodoo chicken szamani a ich mowa to Voodoo chicken gdakanie.

W tej chwili to raczej Twoja wypowiedź jest temu bliższa.
        Używasz tego sformułowania (voodoo) stanowczo za często, jak na tak krótką
        wypowiedź :P Zajmuje dużo miejsca, a nic nie znaczy!

> D.Tusk to chyba jakis naiwniak ktory sie urwal z zeszlorocznej
        > choinki i nie wie ze to co politycy, szczegolnie niemieccy i francuzcy,
        > obiecuja Tuskowi przed wyborami to w najlepszej sytuacji sa to bajki dla
        > naiwnych politykow takich jak D.Tusk.

A dlaczego mieliby mu coś obiecywać przed wyborami?
        Chcesz powiedzieć, że zwolennicy Tuska wraz z nim mają prawa wyborcze w
        Niemczech i Francji?

> Glosowanie na PO i na D.Tuska to zmarnowany glos i strata dalszych 4 lat na
        > poprawienie sytuacji w polityce gosodarczej i miedzynarodowej Polski.

Powiem inaczej N I E G Ł O S O W A N I E na PO to zmarnowanie szansy na
        normalną Polskę. Kolejna taka szansa może długo nie nadejść, bo większość ludzi
        młodych, mądrych i zdolnych wyjedzie z Polski do innych krajów i przestaną
        interesować się przyszłymi wyborami.
        • janek-007 Wylazles z grobu trupie i zaczynasz straszyc... 20.09.05, 19:15
          Przydaloby ci sie jakies 50 naHAYEK na dziendobry.
          • fryderyk.von.hayek Zwolennik Samoobrony? 20.09.05, 19:25
            Rzeczowa polemika w stylu tow. Leppera :P
        • janek-007 Re: A który kandydat jest bardziej konkretny? 20.09.05, 19:46
          Trup fryderyk.von.hayek napisał:
          'To chyba zyjemy w dwóch różnych krajach i czytaliśmy dwa rózne artykuły.'
          Calkowita zgoda ty umarles i 'zyjesz' w zaswiatach. Moze ktos zmowi 'Wieczny
          Odpoczynek' za ciebie i w kincy odejdziesz raz na zawsze i przestaniesz sie
          platac miedzy zyjacymi.

'Powtarzasz jedynie antyliberalny bełkot, który połączył komunistów, socjalistów
          narodowców z wyznawcami Radia Maryja. CUD!'
          Bredzisz jak zwykle to nie jest antyliberalny belkot cwoku ale fakty. Nie
          nazywaj sie liberalem bo roznica pomiedzy liberalizmem a neoliberalizmem jest
          taka sama jak miedzy niebem i ziemia. Ale to chyba nie na twoj ptasi rozum.
          Cwoku! Co do komunistow to wlasnie wiekszosc neoliberalow to byli komunisci i
          PZPRowcy wspomne tylko twojego Supreme Voodoo Szamana Balcerewicza.

'A dlaczego mieliby mu coś obiecywać przed wyborami?
          Chcesz powiedzieć, że zwolennicy Tuska wraz z nim mają prawa wyborcze w
          Niemczech i Francji?'
          Z tej wypowiedzi wynika ze juz straciles glowe i ganiasz jak wiekszosc Voodoo
          chicken bez glowy po Polskim Neoliberalnym Folwarku. Twoja glowa zostala gdzies
          taleko w tyle. Nic Voodoo kurczaczku nie zrozumiales z tego co powiedzial twoj
          szaman D.Tusk i co Ja napisalem. Zebys sie nie meczyl to jeszcze raz cie
          wyjasnie (napisz jak bedziesz mial problemy ze zrozumieniem chetnie odpowiem)
          D.Tusk nie mowil ze obiecano mu cos jemu jako ich wyborcy ale obiecali jemu
          jako potencjalnemu Prezydentowi Polski oni jako potencjalni: Prezydent Francji
          i Kanclerz Niemiec. Kto tu matole mowi o twoich prawach wyborczych w Niemczech
          i we Francji. Zgroza i rozpacz.

'Powiem inaczej N I E G Ł O S O W A N I E na PO to zmarnowanie szansy na
          normalną Polskę. Kolejna taka szansa może długo nie nadejść, ...'
          I oby juz nigdy nie nadeszla PO rozleci sie jak stary trup po tych wyborach.

Glosowanie na PO i na D.Tuska to zmarnowany glos i strata dalszych 4 lat
          na poprawienie sytuacji w polityce gosodarczej i miedzynarodowej Polski oraz
          katastrofa dla mlodych i zdolnych poniewaz beda musieli szukac pracy poza
          Polska. PO iD. Tusk jezeli wygraja w wyborach dokoncza proces robienia z Polski
          Neoliberalnego Folwarku.

• fryderyk.von.hayek Voodoo - polemika 20.09.05, 19:59
            Voodoo kurczaczku Supreme Voodoo Szamanie Ćwoku Nic Voodoo trup trup ŁUP! :P
            • janek-007 Ja nie traktuje moich pogladow... 20.09.05, 20:10
              jako religii czy dogmatu, czego nie mozna powiedziec o takich jak ty, wiec nie
              ma tu zadnej polemiki. Co najwyzej moze byc, jezeli wiesz co to jest, jakas
              argumentacja poniewaz mamy kontrowersje ale zwolennicy Voodoo chicken
              Szamanizmu; czytaj neoliberalizmu, traktuja swoja Voodoo ekonomie i gospodarke
              jako religie i dogmat wiec polemizuj sobie z jakims innym Voodoo chicken bez
              glowy. Powodzenia.
    • agg Re: o debacie 20.09.05, 08:03
      Zapewne doktor Kaczyński wytłumaczy merytorycznie narodowi że obniżki podatków
      szkodzą gospodarce a każdemu Polakowi należy się pomoc socjalna. Po takim
      programie na pewno skoczy mu poparcie. Wygra wybory a za cztery lata będziecie
      łaknąć tego samego od jakiejś kolejnej lewicy pod jakąś kolejną inną nazwą.

• fryderyk.von.hayek Tusk-Prezydent z którego wreszcie można być dumnym 20.09.05, 08:14
      Przeczytałem ten wywiad z uwagą i mam uczucie, że w Polsce wreszcie będzie
      Prezydent, z którym może identyfikować się obywatel.

Ma jasną, klarowną wizję roli państwa i obywatela, wie co trzeba zmienić.

Najważniejszy jest człowiek/obywatel - i to jemu powinny być podporządkowane
      wszelkie urzędy, a nie odwrotnie jak jest teraz!

To system, który nie może podobać się biurokratom i socjalistom, którzy kochają
      żyć na koszt Polaka - szaraka.
      Tylko dlaczego ludzie nie chcą go zmienić?
    • panidalloway Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 09:07
      Tusk jest inteligentny. W polityce trzeba wygrywać. Myślę, że nie jest
      leniwy, co mu zarzucano, bo nad takim sposobem bycia, który uwiedzie
      większość głosujących, trzeba się pewnie napracować. Wiele jego odpowiedzi i
      moje serduszko ciepło przyjęło, a te które mi nie pasują wypowiedziane są tak
      łagodnie i z takimi zastrzeżeniami, że gdyby dokladnie nie czytać, toby się
      nawet nie zauważyło. Ale najbardziej mnie teraz interesuje, jak Prezydent Tusk
      pozbędzie się Premiera Rokity. Zadanie trudne, ale coś mi się wydaje, że już
      postawione.
      • jola_iza Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 09:20
        No to masz problem bo prędzej Rokita pozbędzie się Tuska.Nigdy nie zastanowiało
        Cię to dlaczego Tusk założyciel platformy nie startuje po prawdziwą władzę jaką
        jest stanowisko premiera? i dlaczego w przypadku gdy prezydentem zostanie
        Kaczyński a platforma będzie miała większość w sejmie Tusk nie zostanie
        premierem? A może wiesz dlaczego Tusk najpierw nie chciał debaty z Kaczyńskim a
        teraz już chce i to we wszystkich programach,bo ja chyba wiem.Nie chciał bo
        może stracić a chce bo Rokicie wszystko to"rybka" on i tak będzie rządził
        • zbig72 3x15 - ruina dla portfela - kazdy byle nie PO 20.09.05, 09:28
          i ukryta podwyżka cen większości artykułów...
          już bym chyba wolał Samoobronę do spółki z LPR-em niż ortodoksyjnych,
          ideologicznych liberałów...
          • jola_iza Re: 3x15 - ruina dla portfela - kazdy byle nie PO 20.09.05, 09:34
            A czy Rokita mówił coś,że nie będzie drożej,czy obiecywał,że się pracującym
            będzie żyło taniej-nie! On ma tylko magiczne 3x15 a jakie z tego ludzie
            wyciągają wnioski to już ich problem
            • zbig72 Re: 3x15 - ruina dla portfela - kazdy byle nie PO 20.09.05, 09:39
              po to są różne stawki VAT żeby mozna było elastycznie kształtować sytuację
              finansować gospodarczą zależnie od aktualnych potrzeb...

co innego bułka, co innego traktor, a co innego futro - nie wszytsko jest
              artykułem pierwszej potrzeby, nie wszystko jek tak samo potrzebne, nie wszystko
              musi mieć taki sam VAT
              • fryderyk.von.hayek socjalistom dziękujemy! 20.09.05, 11:01
                zbig72 napisał:

> po to są różne stawki VAT żeby mozna było elastycznie kształtować sytuację
                > finansować gospodarczą zależnie od aktualnych potrzeb...
                >
                > co innego bułka, co innego traktor, a co innego futro - nie wszytsko jest
                > artykułem pierwszej potrzeby, nie wszystko jek tak samo potrzebne, nie
                > wszystko musi mieć taki sam VAT

Tak myślą socjaliści i dzięki temu pojawia się szansa korupcji i zasilania kasy
                polityków, urzędników.

Bo np. zwykły słoik jest objęty stawką 22%, ale słoik z zakrętką 3%.
                I teraz od "dobrej woli" urzędnika i "umiejętności" biznesmena zwykłe słoiki
                stają się w papierach słoikami z zakrętkami :) itd.
                To tylko umowny przykład.
                • chateau Re: socjalistom dziękujemy! 20.09.05, 11:17
                  Spieszę dostarczyć przykład nieumowny:

betoniarka vs mieszalnik do pasz (stosowany jako betoniarka)

Swoją drogą jak fajnie musi wyglądać w statystykach poziom polskiej hodowli
                  - wypadnie chyba po jednym mieszalniku na półtorej krowy :)
                  • wredna_jedza Re: socjalistom dziękujemy! 20.09.05, 13:11
                    > betoniarka vs mieszalnik do pasz (stosowany jako betoniarka)
                    Hahaha, chyba mówisz o mnie, bo mi "mieszalnik" całą chałupę wybudował :)))))))
                    Na poważnie - to wystarczy popatrzeć do załączników ustawy o VAT, co podrożeje -
                    generalnie wszystkie usługi, z 0 na 15, lub z 7 na 15%
                    Szczególnie polecam przyjrzenie sie drożejącym usługom bankowym - kogo będzie
                    stać wziąć kredyt? Żeby spłacać odsetki o 15% wyższe?
                    • fryderyk.von.hayek wolisz 22% i 15% ??? 20.09.05, 13:49
                      wredna_jedza napisała:

> (...)Szczególnie polecam przyjrzenie sie drożejącym usługom bankowym
                      > - kogo będzie stać wziąć kredyt? Żeby spłacać odsetki o 15% wyższe?

Nie myl podstawowej stawki podatkowej VAT ze zwolnienie z VAT, lub stawką 0%.
                      Kolejny raz przypominam.
                      Jeżeli nie obniżymy stawki VAT do 15%, to będziemy płacić 22%.
                      W najlepszym razie 15% i 22%.

Spróbuj teraz udowodnić, że to będzie "obniżka" :P

Unijna szósta dyrektywa VAT (77/388/EWG)
                      • wredna_jedza Re: wolisz 22% i 15% ??? 20.09.05, 13:53
                        A ja naprawde polecam wziąc do rączki ustawę, bo ona już ujmuje dyrektywy UE :P
                        Dyrektywa UE wcale nie zabrania stosowania stawek preferencyjnych :)
                        Tyle że nie na wszystko i to jest ujęte w ustawie :)
                        • borbali podatki 20.09.05, 16:28
                          Nie potrzebuję zagłębiać się w jakieś dyrektywy.Mnie wystarczy wielokrotnie
                          powtarzane przyrzeczenie Rokity,że nikt nie będzie płacił wyższych
                          podatków.Gdyby to był jakiś czerwony,czy populista,który obecnie wszystko i
                          wszystkim obiecuje to bym mu nie uwierzył.Życiorysy i obecna postawa Rokity i
                          Tuska jest dla mnie gwarancją,że to przyrzeczenie zostanie dotrzymane.Komuś
                          trzeba zaufać,bo bez tego nie da się spokojnie żyć.
                • wredna_jedza Zagłosuj na PO panie liberale :))) 20.09.05, 13:05
                  A po wyborach wytrzeszczysz oczka:
                  - gdy z banku dostaniesz wyciąg, że oprócz odsetek jeszcze 15% VAT
                  - gdy prywanty dentysta ci policzy o 15% więcej za leczenie ząbków
                  - gdy ubezpieczyciel powie - więcej o 15% - bo teraz z VAT
                  - gdy czynsz ci podniosą o 15%...
                  • fryderyk.von.hayek Zagłosuj na PiS naiwna i płać na wszystko 22% 20.09.05, 13:35
                    wredna_jedza napisała:

A po wyborach wytrzeszczysz oczka:
                    - gdy z banku dostaniesz wyciąg, że oprócz odsetek jeszcze 22% VAT
                    - gdy prywanty dentysta ci policzy o 22% więcej za leczenie ząbków
                    - gdy ubezpieczyciel powie - więcej o 22% - bo teraz z VAT
                    - gdy czynsz ci podniosą o 22%...

Szczegóły:
                    I po co tyle hałasu?
                    Tak to jest jak wiedzę o świecie czerpie się z propagandowych reklamówek
                    wyborczych!
                    • wredna_jedza Re: Zagłosuj na PiS naiwna i płać na wszystko 22% 20.09.05, 13:44
                      Czynszu mi nie podniosą bo mieszkam we własnym domu i pomysł podatku
                      katast[of]alnego wg PO wybitnie mi sie nie podoba :P
                      0,5% dla lokali i domów mieszkalnych
                      2% wartości nieruchomości dla prowadzących działalnośc gosp. - chyba po to, żeby
                      żaden biznes sie nie opłacał :P
                    • wredna_jedza Niedouczony czy nie umie czytać? 20.09.05, 13:52
                      Ile razy mam powtarzać, że piszę na podstawieu ustawy o VAT, a nie reklamówek PiS!
                      Czy wyborcy PO są tak tępi, że trzeba do nich dużymi literami, bo nie rozumieją?
                      Gdzież ty masz w tym linku:
                      > www.euroinfo.org.pl/prawo/index.php?a=215
                      podstawy do takiej wyliczanki?
                      > - gdy z banku dostaniesz wyciąg, że oprócz odsetek jeszcze 22% VAT
                      > - gdy prywanty dentysta ci policzy o 22% więcej za leczenie ząbków
                      > - gdy ubezpieczyciel powie - więcej o 22% - bo teraz z VAT
                      > - gdy czynsz ci podniosą o 22%...
                      Poza tym PiS wcale nie mówi, że "stawka podstawowa 22%" jest nie do ruszenia :)))
                      I co najciekawsze - to co napisałes jest bzdurą :)))) Bo ustawa ujmuje już
                      regulacje na podstawie wytycznych UE :)))))
                      • borbali obiektywność, a wiarygodność 20.09.05, 16:34
                        Miła Jędzo jesteś nieobiektywna i nieprawiedliwa dlatego nie budzisz we mnie
                        zaufania dlatego pozostanę przy PO i Tusku.
                      • il_siciliano marzenia 20.09.05, 23:21
                        wredna_jedza napisała:

> Poza tym PiS wcale nie mówi, że "stawka podstawowa 22%" jest nie do ruszenia :)

Noto skoro PiS obniży stawkę 22%, a zostawi 7%, to jak załata w ten sposób
                        olbrzymią dziurę w budżecie, która powstanie? Wprowadzi nowy podatek typu PIT
                        75% czy może utnie emerytom? ;)

Podatki posrednie (głównie VAT) to kilkadziesiat % naszych przychodów budżetowych!
            • fryderyk.von.hayek Większość ludzi nie myśli sama :( 20.09.05, 10:57
              jola_iza napisała:

> A czy Rokita mówił coś,że nie będzie drożej,czy obiecywał,że się pracującym
              > będzie żyło taniej-nie! On ma tylko magiczne 3x15 a jakie z tego ludzie
              > wyciągają wnioski to już ich problem

Problemem ludzi jest to, że nie potrafią sami wyciągnąć wniosków.
              Trzeba pokazać im bzdury jak w 30-sekundowej reklamówce proszku do prania -
              "Wylewam butelkę soku pomidorowego na białą koszulę, wsadzam do pralki z
              proszkiem X, wyciągam bielszą niż była" - i to kupią.

Taka jest właśnie antyreklamówka PiS 3x15%.

Wyżej napisałem jaka to bzdura. Weź kalkulator i policz.
          • fryderyk.von.hayek piszesz bzdury! 20.09.05, 10:53
            zbig72 napisał:

> i ukryta podwyżka cen większości artykułów...
            > już bym chyba wolał Samoobronę do spółki z LPR-em niż ortodoksyjnych,
            > ideologicznych liberałów...

Większość artyjułów ma stawki 22%.
            Przeciętny Polak jedynie 38% swojego dochodu wydaje na arykuły objete niższą
            stawką, co znaczy, że 62% wydaje na rzeczy objete 22% VAT.

Weź sobie kalkulator i policz.
            Wyrabianie sobie opini o świecie na podstawie propagandowej reklamówki PiS to
            głupota.
            • wredna_jedza Brednie poobiednie panie "lyberał" 20.09.05, 13:17
              > Większość artyjułów ma stawki 22%.
              > Przeciętny Polak jedynie 38% swojego dochodu wydaje na arykuły objete niższą
              > stawką, co znaczy, że 62% wydaje na rzeczy objete 22% VAT.
              Artykułów owszem, ale nie usług :) Te są generalnie na 0% [albo zwolnione] albo
              na 7%:
              - nie korzystasz z ubezpieczeń?
              - nie korzystasz z banku?
              - nie korzystasz z opieki medycznej?
              - nie korzystasz z komunikacji?
              - nie płacisz czynszu?
              - a jeśli budowałeś, to nie najmowałes majstrów? Tylko sam machałeś kielnią?
              To wszystko zdrożeje, nawet o 15%.
              > Weź sobie kalkulator i policz.
              To do ciebie :)
              > Wyrabianie sobie opini o świecie na podstawie propagandowej reklamówki PiS to
              > głupota.
              Na podstawie ustawy o VAT i jej załącznikach :)
              Reklamówka PiS-owców jest na poziomie dziecka z podstawówki.
              • fryderyk.von.hayek czas zmienić poglady :P 20.09.05, 13:52
                wredna_jedza napisała:

> Na podstawie ustawy o VAT i jej załącznikach :)
                > Reklamówka PiS-owców jest na poziomie dziecka z podstawówki.

To poczytaj Unijną szóstą dyrektywę VAT (77/388/EWG)
                Może już czas zmienić poglądy, bo obudzisz się z ręką w nocniku.
                Będziesz nawoływać do bojkotu propozycji 15% VAT i wkrotce będziesz płacić za
                wszystko 22%. Powodzenia!

No, chyba, że wystąpimy z Unii Europejskiej :D
                • wredna_jedza Re: czas zmienić poglady :P 20.09.05, 13:56
                  Wklejasz cały czas ten link, a on wcale nie mówi, że będzie 22% VAT na wszystko.
                  Dyrektywa UE wcale nie zabrania stosowania stawek preferencyjnych. Tyle że nie
                  na wszystko i w najnowszej ustawie o VAT to jest już ujęte.
                  Straszysz mnie człowieku wampirem, tylko nie zauważyłeś, że on bezzębny :))))
                  • fryderyk.von.hayek W UE też rządzą socjaliści jak Kaczyńscy ;) 20.09.05, 14:03
                    wredna_jedza napisała:

> Dyrektywa UE wcale nie zabrania stosowania stawek preferencyjnych. Tyle że nie
                    > na wszystko i w najnowszej ustawie o VAT to jest już ujęte.
                    > Straszysz mnie człowieku wampirem, tylko nie zauważyłeś, że on bezzębny :))))

Oczywiście, że nie na wszystko! :DDDD
                    Podstawową stawką będzie 22% a ponadto:

"Polskie regulacje muszą być dostosowane do postanowień dyrektywy, co wiąże się
                    z podwyższeniem stawek podatku w poniższym zakresie (zestawienie przygotowane
                    przez Urząd Komitetu Integracji Europejskiej):

Zmiany ze stawki 7% lub 12% na 22% w stosunku do takich towarów i usług, jak:
                    1) towary dla dzieci, w tym: odzież, obuwie, przybory szkolne, zabawki i
                    niektóre rodzaje sprzętu sportowego, kosmetyki dla niemowląt, wózki dziecięce,
                    meble dla dzieci, materiały budowlane,
                    2) niektóre wyroby związane z ochroną zdrowia (np. okulary, szkła okularowe,
                    strzykawki, aparaty do mierzenia ciśnienia, błony rentgenowskie, wyroby
                    opatrunkowe),
                    3) instrumenty muzyczne,
                    4) usługi geodezyjne, kartograficzne, usługi ratownictwa górniczego,
                    bieżnikowania opon, usługi rzeczników patentowych i niektóre usługi prawne,
                    usługi wiertnicze, usługi związane z budową dróg oraz obiektów mostowych.

Zmiany stawek z 0% na 22% w takich kategoriach, jak:
                    1) maszyny rolnicze, ogrodnicze lub leśne wraz z częściami zamiennymi, ciągniki
                    rolnicze, przyczepy ciągnikowe rolnicze wraz z częściami zamiennymi,
                    2) platyna i złoto przeznaczone na rezerwy pañstwowe oraz usługi rafinacji
                    metali szlachetnych przeznaczonych na te rezerwy,
                    3) sprzęt przeciwpożarowy dla straży pożarnej,
                    4) usługi magazynowania rezerw dla obronności,
                    5) usługi druku wydawnictw dziełowych i prasowych.

Należy wprowadzić też w miejsce aktualnie obowiązującego zwolnienia lub stawki
                    0% VAT opodatkowanie w wysokości 7% dla kategorii:
                    1) usługi pogrzebowe i kremacyjne oraz dostawa niektórych wyrobów związanych z
                    tymi usługami,
                    2) dzieła sztuki, przedmioty o wartości muzealnej,
                    3) usługi bibliotek.

W miejsce dotychczasowego zwolnienia powinno się wprowadzić stawkę 22% w
                    zakresie
                    1) niektórych usług rolniczych związanych ze skupem i przechowywaniem płodów
                    rolnych,
                    2) wyrobów rękodzieła ludowego i artystycznego,
                    3) usług doradztwa rolniczego, niektórych usług prawnych i notarialnych."
                    • wredna_jedza Re: W UE też rządzą socjaliści jak Kaczyńscy ;) 20.09.05, 14:19
                      I z twoich wywodów nie wynika wcale, że zgodnie z Dyrektywą UE możemy np.
                      ubezpieczenia, usługi medyczne czy czynsze podnieść na 22%.
                      Możemy coś zupełnie przeciwnego - utrzymac je na 0%.
                      • fryderyk.von.hayek Mniej podatków i mniejsze podatki! 20.09.05, 14:22
                        wredna_jedza napisała:

> I z twoich wywodów nie wynika wcale, że zgodnie z Dyrektywą UE możemy np.
                        > ubezpieczenia, usługi medyczne czy czynsze podnieść na 22%.
                        > Możemy coś zupełnie przeciwnego - utrzymac je na 0%.

Ale zawsze lepiej jest utrzymać 0% i płacić stawkę podstawową 15% zamiast 22%.
                        Mniej podatków i mniejsze podatki!
                        • wredna_jedza Re: Mniej podatków i mniejsze podatki! 20.09.05, 14:34
                          Sęk w tym, że 3 x 15 nie pozwala na utrzymanie stawki 0%, bo skoro ma nie być
                          absolutnie żadnych ulg i zwolnień w żadnym z podatków...
                          Jeśli 3 x 15 z niektórymi ulgami i zwolnieniami to chyba by naród PO nosił na
                          rękach :)
                          Ale niestety tak nie będzie :(
                          • fryderyk.von.hayek Hasło 3x15% ma pokazywać filozofię i tendencję! 20.09.05, 15:02
                            wredna_jedza napisała:

> Sęk w tym, że 3 x 15 nie pozwala na utrzymanie stawki 0%, bo skoro ma nie być
                            > absolutnie żadnych ulg i zwolnień w żadnym z podatków...
                            > Jeśli 3 x 15 z niektórymi ulgami i zwolnieniami to chyba by naród PO nosił na
                            > rękach :)
                            > Ale niestety tak nie będzie :(

Pozwala, łącznie z kwotą wolną od podatków.
                            Hasło 3x15% ma pokazywać filozofię i tendencję, a nie być ustawą podatkową.

Gdyby do hasła chcieli dołączać cały wykaz usług i towarów zwolnionych od VAT,
                            kto by to czytał?

Liberalizm promuje obniżanie lub wręcz likwidowanie podatków.
                            Zatem jeśli coś może nie być objęte VAT - tym lepiej!

Nie przez przypadek PO mówi o 15%, bo to najniższy dopuszczalny podatek VAT w
                            UE i preferencyjny 5%.

Hasło 3x15% ma to pokazywać: najniższe podatki, jakie mogą być!
                            To samo dotyczy PIT!

Tak niski CIT w Europie ma tylko Cypr, Rosja i bodaj Bułgaria od niedawna.
                            Irlandia tylko na niektóre sfery działalności.
                            Pomijam raje podatkowe.
                            • palnick Hasło 3x15% pasuje do programu 5, 10, 15 :) 20.09.05, 15:13
                              Z tym, że dzieciom należy odebrać kalkulatory.
                            • wredna_jedza Re: Hasło 3x15% ma pokazywać filozofię i tendencj 20.09.05, 15:18
                              Pierwotnie kwoty wolnej od podatku nie było w projekcie PO :)
                              Pojawiła sie dopiero niedawno, gdy wszyscy zaatakowali Platforme, że chce uwalić
                              najbiedniejszych.
                              Teraz zaczynasz mówić, że jednak stawka 0% jest możliwa - jak ci udowodniłam, że
                              15% VAT bez żadnych ulg i zwolnien czy stawek preferencyjnych to solidny...
                              "samobój" dla gospodarki :)
                              > Hasło 3x15% ma pokazywać filozofię i tendencję, a nie być ustawą podatkową.
                              A co innego gadają poszczególni kandydaci PO :) Łącznie z Janem Marią :)
                              • chateau Re: Hasło 3x15% ma pokazywać filozofię i tendencj 20.09.05, 17:07
                                Wielu rzeczy nie ma w programie PO. Możesz sprawdzić sama.

Spodziewasz się, że PO idzie do wyborów z gotowym pakietem ustaw? My nie
                                wybieramy jednego z kilku gabinetów - wybieramy parlamentarzystów. 3x15 jest
                                hasłowym ujęciem tego, do czego - mam nadzieję - będzie dążyć PO w Sejmie.

Szczegóły są diablo istotne ;) ale na nie przyjdzie czas trochę później. Co do
                                niektórych szczegółów to np. nie wszystkie usługi zdrożeją - jedne bardziej,
                                inne mniej, jeszcze inne stanieją (np. moje.) Generalnie system podatkowy będzie
                                sukcesywnie upraszczany. Podany przeze mnie przykład z betoniarką jest
                                klasyczny. Po kiego grzyba w istniejącej sytuacji jakiekolwiek szacowanie
                                dochodów budżetu, skoro Polak znajdzie dziurę w całym i zamiast betoniarki kupi
                                "mieszalnik" albo zapłaci urzędnikowi skarbowemu np. za korzystną interpretację
                                stawki VAT albo będzie tankował olej opałowy albo ...

A teraz krótko i treściwie :)

Przykład. Jan prowadzi usługi nieopodatkowane - nie płaci VAT. W stosunku
                                do kosztów własnych przyjął marżę brutto 300%.

Stan obecny
                                Załóżmy, że 50% kosztów to towary i usługi opodatkowane 22% VAT, reszta po
                                połowie 7% i 0%
                                Aby osiągnąć założoną marżę przy koszcie netto = 100 (brutto 112,75) Jan
                                wyznacza cenę swojej usługi na 338,25

Stan hipotetyczny
                                Jedna stawka VAT 15% na wszystko. Przy koszcie netto = 100 w celu osiągnięcia
                                założonej marży Jan ustala cenę usługi na 300 + 15%VAT czyli 345.

Rezultat - usługa zdrożała o 2%
                                Ja zwykle daję większe rabaty :)

I o co tyle krzyku ;)
                            • maktub Re: Hasło 3x15% ma pokazywać filozofię i tendencj 20.09.05, 15:44
                              A to ciekawe, dzwonilem dzisiaj do jednego z biur poselskich PO i mila pani
                              dyrektor biura poinformowala mnie, ze stawka VAT bedzie li tylko i wylacznie
                              15% - bez zwolnein, bez stawek preferencyjnych - tylko 15%.
                              I teraz mozesz przemyslec cala sprawe jeszcze raz...aha, przeczytaj VI
                              Dyrektywe raz jeszcze.
                              • fryderyk.von.hayek Przede wszystkim niskie i proste podatki 20.09.05, 16:40
                                maktub napisał:

> A to ciekawe, dzwonilem dzisiaj do jednego z biur poselskich PO i mila pani
                                > dyrektor biura poinformowala mnie, ze stawka VAT bedzie li tylko i wylacznie
                                > 15% - bez zwolnein, bez stawek preferencyjnych - tylko 15%.
                                > I teraz mozesz przemyslec cala sprawe jeszcze raz...aha, przeczytaj VI
                                > Dyrektywe raz jeszcze.

A ja dzwoniłem do sztabu wyborczego p. Tuska, gdzie pani wyjaśniła mi główną
                                ideę podatku liniowego, ale zaznaczyła, że sprawa towarów i usług zwolnionych z
                                VAT oraz kwoty wolnej od podatku jest otwarta.

Jak powiedzieli Tusk i Rokita - zmiany nie będą oznaczały podniesienia podatków
                                dla kogokolwiek.
                          • borbali Re: Mniej podatków i mniejsze podatki! 20.09.05, 16:50
                            Gotowanie jest obszarem w ogromnej części wykonywane przez kobiety.Jednak w
                            każdej znanej resturacji kucharzem jest zawsze mężczyzna.Podobnie jest w
                            matematyce. Kazda kobieta liczy codziennie,a wybitnymi uczonymi w dziedzinie
                            matematyki byli i są mężczyżni.
                            Nie staraj się Jędzo przekonać tu obecnych,że ty jesteś wyjątkiem i lepiej
                            policzyłaś koszty podatkowe od ekspertów PO chyba ,że tymi ekspertami były
                            kobiety,ale to nierealne.
        • panidalloway Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 09:41
          jola_iza napisała:

> No to masz problem bo prędzej Rokita pozbędzie się Tuska.
          Nie mam problemu, a tylko ciekawość, co będzie dalej. Nie upieram się przy
          swoich pomysłach, a tylko obserwuję, jak ponoć marionetkowaty Tusk dobrze sobie
          radzi ze zmianą kolegów.
          Nigdy nie zastanowiało
          > Cię to dlaczego Tusk założyciel platformy nie startuje po prawdziwą władzę
          jaką
          >
          > jest stanowisko premiera? i dlaczego w przypadku gdy prezydentem zostanie
          > Kaczyński a platforma będzie miała większość w sejmie Tusk nie zostanie
          > premierem?
          Dlaczego? Nie wiem. Myślałam, że woli być prezydentem, bo zaszczyt wiekszy, a
          roboty mniej.
          A może wiesz dlaczego Tusk najpierw nie chciał debaty z Kaczyńskim a
          >
          > teraz już chce i to we wszystkich programach,bo ja chyba wiem.Nie chciał bo
          > może stracić a chce bo Rokicie wszystko to"rybka" on i tak będzie rządził
          Ale jakby się nie zgodził na debatę, też chyba mógłby stracić?
          • jola_iza Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 09:57
            Nic by nie stracił wyborcy pragną socjalu a to im gwarantuje Kaczyński.Wyborcy
            pragną krwi-zemsty na "komuchach" to też im gwarantuje Kaczyński.Piszesz
            większy zaszczyt może i tak ,Rokicie chodzi o władzę a nie o zaszczyty.Mniej do
            roboty i tu jest pies pogrzebany Tusk jako prezydent nie wiele będzie mógł
            zrobić z tego o czym teraz mówi.Tusk w swojej reklamówce mówi o mamie i szefie
            jakiejś państwowej firmy .Ale nie mówi ,że takim mamom będzie lepiej,bo do
            takiego kłamstwa Rokita by się nie posunął.Tusk naprawdę jest i będzie
            marionetką w rękach Rokity.
            • panidalloway Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 10:15
              Wyborcy pragną socjału i różnych takich. Tego się Tusk z pewnością obawiał, ale
              gdyby odmówił,wyszedłby na tchórza, co przy dużej obrotowości elektoratu łatwo
              mogłoby być użyte skutecznie przeciw niemu.
              Odniosłam wrażenie, że w wywiadzie Tusk sie trochę dystansuje od pewnych
              wypowiedzi, czy postaw Rokity i przy okazji napomyka o Bieleckim. Być może
              Rokita sam się przewróci i chodzi o to by Bielecki był już trochę podlansowany
              na ten przypadek. Oczywiście, może być też tak, że coraz bardziej szorstka
              przyjaźń bedzie trwała i nikt jej przerwać nie potrafi.
        • fryderyk.von.hayek To prezydent rządzi! 20.09.05, 10:50
          jola_iza napisała:

> No to masz problem bo prędzej Rokita pozbędzie się Tuska.Nigdy nie
          > zastanowiało Cię to dlaczego Tusk założyciel platformy nie startuje po
          > prawdziwą władzę jaką jest stanowisko premiera?

Prawdziwą władzę w Polsce ma Prezydent.
          Pokazał to Kwaśniewski w 1999 r. kiedy zawetował ustawę rządu Buzka, obniżającą
          podatki. Ponosi pełną odpowiedzialność za bezrobocie i kryzys, który później
          nastąpił.

Prezydent ma również komfort nieprzerwanego rządzenia prze 5 lat.
          Do tej pory jedynie Buzkowi udało się - jako premierowi - rządzić przez 4 lata.

Dlatego jestem spokojny o te wybory.
          Nawet jeśli PO nie wygra druzgocącą przewagą nad PiS wybory parlamentarne, to
          Prezydent Tusk nie pozwoli zarżnąć państwa przez narodowych socjalistów.
          • wredna_jedza Re: To prezydent rządzi! 20.09.05, 14:00
            Poza prawem do wetowania prezydent tak naprawde ma guzik do powiedzenia.
            Poczytaj może konstytucję :)
            • fryderyk.von.hayek jesteś pewna? 20.09.05, 14:04
              wredna_jedza napisała:

> Poza prawem do wetowania prezydent tak naprawde ma guzik do powiedzenia.
              > Poczytaj może konstytucję :)

To po co się tak żyłujesz? Niech wygra ktokolwiek.
              Rzuciłem kostką i wypadł... Tusk :P
              • wredna_jedza Re: jesteś pewna? 20.09.05, 14:22
                Wolę jednak żeby prezydent i rząd był z tej samej opcji. Nie będzie wtedy
                głupiego wetowania "dla zasady" :)))
    • bagarmosen Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 09:43
      ""Platforma jest przy tym jedyną siłą polityczną, która zabezpiecza Polskę
      przed emocjonalną, socjalistyczną rewindykacją proponowaną przez Samoobronę,
      LPR i SLD - mówi Donald Tusk, kandydat PO na prezydenta"" A WIĘC
      ZAAKCEPTOWANIE GRABIEŻY , LICHWY ,ZŁODZIEJSTWA , BRAK POSZANOWANIA
      PRAWA,BANDYTYZMU "ELYT" I ZGADZA SIĘ PAN TUSK NA PROWADZENIE NA SZNURKU
      PRZEZ SŁUZBY SPECJALNE! i p. Tusk nie udawaj ,że to jest klamstwo. GOŁYM
      OKIEM WIDAĆ!!!!!!!
      • borbali Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 17:57
        Jak czytam dyskusję w tym wątku to przypomina mi się powiedzenie:
        dlaczegoś biedny?-boś głupi,a dlaczegoś głupi?-boś biedny.
        Aby wyjść z tego zaklętego kręgu zwolennicy PO mówią:
        należy najpierw zacząć uczy się i myśleć,a pomyślność materialna przyjdzie
        napewno.
        Przeciwnicy PO wołają:
        Dajcie nam pieniądze to zmądrzejemy.
        Gó.. prawda.Przy takim podejściu do końca życia zostaniecie biedotą materialną
        i intelektualną.
        • il_siciliano Brawo 20.09.05, 23:31
          Borbali, to jedna z najmądrzejszych wypowiedzi na tym forum, jakie czytałem w
          ostatnich tygodniach.
    • nielubiegazety2 Sondaż PGB ~13-18IX Donald~38% Kaczor~29% 20.09.05, 09:47
      www.pgb.org.pl/
      Wyniki podaję w przybliżeniu, gdyż zaktualizowany jest tylko wykres.
      Tabela jeszcze nie.

W partiach są dokładne wyniki. Wygląda to tak:
      Platforma Obywatelska 33%
      Prawo i Sprawiedliwość 27%
      Liga Polskich Rodzin 11%
      Samoobrona 10%
      Sojusz Lewicy Demokratycznej 6% :)))))
      Polskie Stronnictwo Ludowe 4%
      SDPL- UP- Zieloni 2004 4%
      Partia Demokratyczna 3%
      Unia Polityki Realnej 1%
    • junkier Pytanko o Jedwabne, a to co dopiero !!! 20.09.05, 09:53
      No i złapali Tuska sługusy z Wybiórczej, facet na wszelki wypadek podpisał się
      pod haniebnym i służalczym wobec tej oględnie rzecz biorąc niezbyt przychylnej
      Polsce mniejszości, pustym gestem Kwacha. Szkoda, trzeba było z tego wybrnąć i
      nie dawać satysfakcji Wybiórczej. Prawdziwy Polak nie przeprasza za Jedwabne.
      Swoją drogą, Tusk przecenia znaczenie GW, poparcie "salonu" to pocałunek
      śmierci a nie przepustka na szczyt.
      • 52548o wierny wyborczy czytelnik przeprasza za Jedwabne! 20.09.05, 11:24
        Niemcy mieli swój Oświęcim a Polacy Jedwabne. To taka typowo gazetowa
        konstrukcja relatywizująca. Ale Tusk najwyraźniej nie chciał się wdawać w
        bezsensowne dywagacje, zaraz by się zrobiło aj-waj, a on ma dowieźć wynik do
        końca. Tusk o historii wie dużo, i to także w cennym lokalnym wymiarze. W
        przeciwieństwie do Prezia, który czy to na akademii ku czci, czy z obolałym
        goleniem w Charkowie zawsze czuje się świetnie.
    • maria1945 Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 10:09
      Człowiek bez jaj. Ważne jest nie to co on mówi tylko to, kto nim manipuluje i
      kto za nim stoi. Był tak słaby, że szybko pozbył się Zyty ( jednego z
      najlepszych specjalistów w PO- mimo, że nie darzę szacunkiem tego ugrupowania),
      nie narażając się na minimum wysiłku, żeby jej bronić. Jest tak słaby, że do
      dnia dzisiejszego nie pozbył się seplenienia.( W dzisiejsze dobie medycyny -
      tylko to trzeba chcieć) Po co pracować nad sobą, kiedy ktoś mu coś podsunie.Ale
      zeby coś powiedzieć to trzeba mieć do tego predyspozycje. W dzisiejszej dobie
      seplenienie nie powinno być problemem. Przez to seplenienie czasem go nie
      rozumię.Jest tak słaby, że przez 15 lat, nie mógł się dobrze nauczyć języka
      angielskiego, kiedy wiedział, że ten język u polityka jest podstawą w
      dzisiejszej dobie. W najdrobniejszych zakładach pracy był wymóg co do ćwiczenia
      języka angielskiego dla najmniejszych kierowników działu. Jest tak słaby, że
      może tylko na okrągło mówić o swojej mamie w telewizji. Proszę mi podać
      przykład dziecka w Polsce, którego ojciec nie był przez kogoś tam
      prześladowany. Po 15 latach Nowej Polski prześladowania nie powinne być
      problemem. Polityk z klasą winien płynnie znać język angielski i rosyjski, żeby
      mógł się dogadać na arenie międzynarodowej i nie być ośmieszony.Czas w
      rozmowach między politykami jest bardzo ważną sprawą. W dzisiejszym szybkim
      świecie nikt nie ma czasu na wysłuchiwanie jąkania. To tylko brak znajomości
      języków mógł uchodzić Lechowi Wałęsie. TUSK NIE MA CHARYZMY PREZYDENCKIEJ. On
      co najwyżej może być chłopcem na posyłki. Jest to jakieś totalne
      nieporozumienie.
      • gru645 "Przez to seplenienie czasem go nie rozumię " 20.09.05, 10:21
        Oto ortografia ekspertki. Prosze zajrzeć do słownika ortografii polskiej.
        To BŁĄD POWSZECHNY ostatnio..... Spsiała ta młoda inteligencja.
        • jola_iza Re: "Przez to seplenienie czasem go nie rozumię " 20.09.05, 10:27
          Kto spsiał to spsiał to prędzej regionalizm niż błąd -"cyryl jak cyryl ,ale te
          metody"
          • chateau Re: "Przez to seplenienie czasem go nie rozumię " 20.09.05, 11:02
            Regionalizm? Z okolic Niechlujowa Dolnego chyba.
            Ja też czasem nie rozumię tych co piszą wbrew regułą ;)

PS - to kiedy ta debata prezydęcka?
      • karaja Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 10:26
        Cały twój wywód to jąkanie, dukanie pozbawione sensu. Niby cztery paragrafy a w
        koło Macieja to samo. Jak chcesz człowieka z jajami to zagłosuj na Kaczora -
        bedziesz wtedy trzymana za pysk jak należy. Kaczor nie kryje że jego wizja
        władzy to nie jakaś tam skromnośc i rzetelność tylko DYKTATURA. Bufonowatych
        snobów wśród kandydatów nie brakuje. Brak im dyplomacji i ogłady. To dopiero
        byłby wstyd gdyby taka popierdująca kluska Napoleon reprezentował nasz kraj na
        zewnątrz. Wszyscy kandydaci z wyjątkiem Tuska myślą tylko o swoich
        przywilejach,np: o ustanowieniu siebie najwyższym sędzią w kraju (to dopiero
        zakrawa na rewolucję - to już nie będzie zasady trójdzielności władzy?). Kaczor
        tak samo jak Lepper chce się nażrec przy korycie. Jak prosiaki w Folwarku
        Zwierzęcym Orwella. TYLKO TUSK MA OGŁADĘ I ERUDYCJĘ KTÓRA WYMUSZA RESPEKT NA
        INNYCH, również politykach.
        • jola_iza Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 10:34
          A kto powiedział ,że jedyna alrenatywa to TUSK -KACZYNSKI.Tusk nie ma w sobie
          nic ROKITA go wystawił i Rokita go nie będzie respektował.Już predzej bedzie
          respektował Kaczyńskiego,żeby mu PIS w sejmie nie brużdził.Ale to nie mój cyrk
          i nie moje małpy.
      • fryderyk.von.hayek logopedka-lingwistka? :P 20.09.05, 11:12
        maria1945 napisała:

> Człowiek bez jaj. Ważne jest nie to co on mówi tylko to, kto nim manipuluje i
        > kto za nim stoi. Był tak słaby, że szybko pozbył się Zyty ( jednego z
        > najlepszych specjalistów w PO- mimo, że nie darzę szacunkiem tegougrupowania),

Pozbył się Zyty, bo złamała zasady.
        Nie można uzdrawiać kraju, samemu promując nepotyzm (sprawdź, trudne słowo :P)

> (...)Jest tak słaby, że do
        > dnia dzisiejszego nie pozbył się seplenienia.( W dzisiejsze dobie medycyny -
        > tylko to trzeba chcieć)

Argument godny Cioci-Mistrzyni_Ciętej_Riposty. Ręce opadają :(

> (...)Polityk z klasą winien płynnie znać język angielski i rosyjski, żeby
        > mógł się dogadać na arenie międzynarodowej i nie być ośmieszony.

Powiedz to Prezydentowi Francji - Chiracowi.
        Widać nie jest politykiem z klasą, ale jakoś liczy z nim się cały świat :PPP
        Na marginesie Tusk mówi po angielsku i niemiecku.
    • janul1 Zawsze strach przed teczkami 20.09.05, 10:54
      Cokolwiek pisze Michnik czy jakis jego slugus przeprowadza wywiad z politykiem to zawsze musi zahaczyc o teczki. Ale sie srodowisko milosnikow kapusiow boi otwarcia archiwow IPN. Nie bez przyczyny Michnik i jego komanda rekami i nogami bronią sie aby prawda o ich dzialalnosci w PRL nie wyszla na jaw. Ale to nastąpi i pęknie banka mydlana nadmuchanych, falszywych autorytetow i przyszywanych opozycjonistow jak Michnik, Kuron, Mazowiecki i reszta towarzyszy.
    • raul5211 Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 10:55
      Panie Tusk, proszę o wyjaśnienie:
      "niepoparte na dowodach"

Taką polszczyzną posługuje się "Prezydent RP" ??????????

Demokracja ma jedną podstawową wadę.
      Każdemu wydaje się,że może pełnić każdą funkcję!
      Przykłady już mieliśmy w ostatnich 20 latach i po dzień dzisiejszy czkawka nas
      trzyma
    • gbakula11 Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 11:07
      Przy debacie KACZKI z KACZOREM moze dopiero cos powie...
    • fryderyk.von.hayek Przetestujcie swoją partię - POLECAM! 20.09.05, 11:23
      Bardzo ciekawa dziennikarska prowokacja:

serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2919821.html
    • lisek666 Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 11:43
      Tusk pomagał czynnie odwołać rząd premiera Olszewskiego, a teraz mówi o
      tolerancji. Tolerancja w wydaniu pana Tuska to aprobata dla utrwalania układu
      aparatczyków z "kolesiami". Nie chce rewolucji, bo chce utrwalać układ gdzie
      byli funkconariusze SB mają się super
      • fryderyk.von.hayek stosując Twoją logikę PRL powinien nadal trwać 20.09.05, 11:56
        lisek666 napisał:

> Tusk pomagał czynnie odwołać rząd premiera Olszewskiego, a teraz mówi o
        > tolerancji. Tolerancja w wydaniu pana Tuska to aprobata dla utrwalania układu
        > aparatczyków z "kolesiami". Nie chce rewolucji, bo chce utrwalać układ gdzie
        > byli funkconariusze SB mają się super

No, ale na tej samej zasadzie powinnien trwać PRL.
        Olszewski, Tusk pomagali go obalić! Gdzie tu tolerancja?
        :DDD
        • bullowy tylko Tusk na prezydenta! 20.09.05, 12:17
          innego nie ma.To jest moim zdaniem test na inteligencje naszego narodu.Czyli
          okazuje się,że nie jest tak żle jak myślałem, trzydziesci pare procent to
          jednak coś:)
          pozdrawiam fryderyk.von.hayek
          • fryderyk.von.hayek Tylko Tusk na prezydenta! W pierwszej turze! 20.09.05, 12:23
            bullowy napisał:

> (...) pozdrawiam fryderyk.von.hayek

Miło, że są ludzie, którzy myślą podobnie.
            Również pozdrawiam ;)
            • phun Re: Tylko Tusk na prezydenta! W pierwszej turze! 20.09.05, 13:40

> bullowy napisał:
              >
              > > (...) pozdrawiam fryderyk.von.hayek
              >
              > Miło, że są ludzie, którzy myślą podobnie.
              > Również pozdrawiam ;)
              >
              >

Panstwa ktore stosuja kapitalizm w czystej formie bankrutuja patrz argentyna,
              polska po rzadach aws, rpa

www.lewica.pl
              • fryderyk.von.hayek Lewicowcy - uczcie się z przykładu Argentyny! 20.09.05, 14:19
                > Panstwa ktore stosuja kapitalizm w czystej formie bankrutuja patrz argentyna,
                > polska po rzadach aws, rpa
                >
                > www.lewica.pl

Argentyna zbankrutowała, bo rządzili w niej narodowi socjaliści :P
                Teraz podobną drogę jak peron chcą nam zaproponować bracia Kaczyńscy.

Socjaliści potrafią tylko zapożyczać się, by rozdawać i obiecywać.
                Czym to się kończy? Poczytaj:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_011031/ekonomia/ekonomia_a_15.html
                W wyborach prezydenckich w październiku 1999 zwyciężył konserwatywny
                socjaldemokrata, Fernando de la Rua, który w grudniu tegoż roku zastąpił na
                stanowisku prezydenta Carlosa Menema, najdłużej rządzącego w historii Argentyny
                szefa państwa, zapowiadając zlikwidowanie deficytu budżetowego i wyplenienie
                korupcji. Zamieszki w 2001 roku spowodowały nową falą niestabilności

W polityce dominuje peronistyczna Partia Sprawiedliwości, lewicowa Radykalna
                Unia Obywatelska i in.

Partia Justycjalistyczna, Partia Sprawiedliwości (hiszp. Partido Justicialista,
                od justicia - sprawiedliwość i social - społeczny; PJ) to największa partia
                polityczna Argentyny, której członkami są m. in obecny prezydent tego kraju
                Néstor Kirchner i były prezydent Carlos Menem.
                W Izbie Deputowanych Argentyny tworzy największy klub parlamentarny (116 z
                ogólnej liczby 257 posłów), posiada także większość w Senacie.
                Partia została założona w roku 1945 przez Juana Domingo Peróna.

Juan Domingo Perón (ur. 8 października 1895 w Lobos, zm. 1 lipca 1974 w Buenos
                Aires) - argentyński wojskowy i polityk, prezydent Argentyny w latach 1946-1955
                i 1973-1974.

Juan Perón należał do spisku oficerów, który dokonał w maju 1943 zamachu stanu
                przeciwko prezydentowi Ramonowi Castillo. Wyznaczony przez juntę na ministra
                pracy i spraw socjalnych, a w 1944 na wiceprezydenta i ministra wojny. W wyniku
                walki o władzę w październiku 1945 aresztowany, ale po kilku dniach uwolniony
                wskutek demonstracji popierającego go ruchu związkowego CGT.

W lutym 1946 wybrany na urząd prezydenta kraju. Opierał się na poparciu
                związków zawodowych (którym przyznał duże przywileje), wojska i części klasy
                średniej. W gospodarce prowadził politykę interwencjonistyczną. Łączył
                nacjonalizm (hasło "wielkiej Argentyny") z hasłami sprawiedliwości
                społecznej, "pokoju klasowego" i "trzeciej drogi". W kampaniach politycznych
                wspierany przez niezwykle popularną żonę, Eva Duarte-Perón, zwaną Evitą (1919–
                1952). Po reelekcji w 1951 skonfliktowany z Kościołem katolickim, obalony przez
                spisek wojskowy w 1955. Kryzys gospodarczy i niestabilność polityczna
                przywróciła go do władzy w październiku 1973, kiedy ponownie został wybrany na
                prezydenta (wiceprezydentem została jego trzecia żona, Isabel Martínez de
                Perón, zwana Izabelitą). Krótki okres na urzędzie prezydenta naznaczyły walki
                wśród jego zwolenników (peronizm) i gwałtowny wzrost terroryzmu (za który w
                częsci odpowiadali lewicowi peroniści, Montoneros). Po śmierci Peróna władzę
                objęła Izabelita.
                • palnick Liberałowie - uczcie się z przykładu Chin ! 20.09.05, 15:08
                  Najwyższe PKB od wielu lat :)
                  Czy to dzięki podatkom liniowym? Swobodzie okradania obywateli
                  przez "biznesmenów"? Obcinkom budżetowym? Wyprzedaży majątku narodowego za
                  bezcen ale cenne łapówki? A jaki tam poziom bezpieczeństwa na ulicach!
                  • fryderyk.von.hayek Uczcie się z przykładu Tajwanu i Hong Kongu! 20.09.05, 15:15
                    palnick napisał:

> Najwyższe PKB od wielu lat :) (...)

Najwyższe przyrost PKB mają Chiny, Indie i... USA

Dwa pierwsze chciałyby, ale się boją odejść od socjalizmu/komunizmu.
                    W Chinach stanie się to niebawem. Wolny rynek nie może istnieć w totalitaryzmie!

W USA socjalizmu nigdy nie było, tylko zawsze panował liberalizm konserwatywny
                    (powiedzmy UPR) lub mniej konserwatywny (powiedzmy KLD lub PO).
                    • phun Re: Uczcie się z przykładu Tajwanu i Hong Kongu! 20.09.05, 15:41
                      Hong-kong i Tajwan to piekna nowoczesna architektura u podnoza ktorej kryje sie
                      nedza i rozpacz, coz kamery tv korporacyjnych tam nie siegaja
                      Pozatym gdzyby w tych panstwach byla demokracja to juz dawno bylyby zmiecione

Przyklad mozey brac z Finlandi, Szwecji, czy Francji ktora juz wkrotce wg opinii
                      analitykow wyprzedzi Niemcy i stanie sie pierwsza gospodarka w EU, dzwine ta
                      bardziej socjalistyczna Francja wyprzedzi wkrotce Niemcy.

www.lewica.pl
                      www.alternatywa.com
                      www.spieprzajdziadu.pl

• gromek1 Re: Uczcie się z przykładu Tajwanu i Hong Kongu! 20.09.05, 15:47
                        Bardziej??? Shroeder zajechał Niemcy swoim socjałem do spodu.
                      • fryderyk.von.hayek W wyścigach ślimaków też któryś jest pierwszy :D 20.09.05, 15:49
                        phun napisała:

> Przyklad mozey brac z Finlandi, Szwecji, czy Francji ktora juz wkrotce
                        > wg opini i
                        > analitykow wyprzedzi Niemcy i stanie sie pierwsza gospodarka w EU, dzwine ta
                        > bardziej socjalistyczna Francja wyprzedzi wkrotce Niemcy.

Francja wyprzedzi Niemcy?
                        No tak! Jeśli gonią się wzrostami/a raczej spadkami PKB na poziomie -0,5% w
                        porywach do +1% to faktycznie ktoś kogoś przegoni :PPPP

Niedawno miałem okazję poznać opinię obywatelki ze Szwecji jak wygląda sytuacja
                        w ich kraju. Chcą powoli wycofywać się z państwa opiekuńczego, ale nie wiedzą
                        jak? Cała pólnoc Szwecji jest utzrymywana przez ludzi z południa. Masa Szwedów
                        emigruje, by nie być "skubana" przez rząd.
                        • phun Re: W wyścigach ślimaków też któryś jest pierwszy 20.09.05, 17:15
                          Gdzie oni emigruja moze do neoliberalnej Polski a moze do Rosji Putina tylo 15%
                          podatku, no chyba ze do Niemiec tam przynajmniej cieplej.

• il_siciliano Re: W wyścigach ślimaków też któryś jest pierwszy 20.09.05, 23:39
                            Do Monaco chociażby. Prawie zerowe podatki i... dostatek ;)
                  • il_siciliano Re: Liberałowie - uczcie się z przykładu Chin ! 20.09.05, 23:38
                    palnick napisał:

> Najwyższe PKB od wielu lat :)
                    > Czy to dzięki podatkom liniowym? Swobodzie okradania obywateli
                    > przez "biznesmenów"? Obcinkom budżetowym? Wyprzedaży majątku narodowego za
                    > bezcen ale cenne łapówki? A jaki tam poziom bezpieczeństwa na ulicach!

Nie masz racji niestety.
                    Jak PKB było bliskie zeru, to każda polityka zbliżona do wolnorynkowej da
                    wzrost. Skąd wiesz, czy z podatkiem liniowym PKB CHin nie byłoby JESZCZE WIĘKSZE?

• palnick Re: Liberałowie - uczcie się z przykładu Chin ! 21.09.05, 00:12
                      il_siciliano napisał:

> palnick napisał:
                      >
                      > > Najwyższe PKB od wielu lat :)
                      > > Czy to dzięki podatkom liniowym? Swobodzie okradania obywateli
                      > > przez "biznesmenów"? Obcinkom budżetowym? Wyprzedaży majątku narodowego z
                      > a
                      > > bezcen ale cenne łapówki? A jaki tam poziom bezpieczeństwa na ulicach!
                      >
                      > Nie masz racji niestety.
                      > Jak PKB było bliskie zeru, to każda polityka zbliżona do wolnorynkowej da
                      > wzrost. Skąd wiesz, czy z podatkiem liniowym PKB CHin nie byłoby JESZCZE
                      WIĘKSZ
                      > E?
                      ------------
                      Skąd wiesz, czy gdyby wysłać liberałów na Marsa planete ta nie zaczęłaby
                      kwitnąć?
              • borbali Re: Tylko Tusk na prezydenta! W pierwszej turze! 20.09.05, 18:11
                Może warto byłoby zbankrutować jak Argentyna.Wtedy byśmy wszystkim w nogę
                dokopali.
              • il_siciliano :))) 20.09.05, 23:36
                phun napisała:

> fryderyk.von.hayek napisał:
                >
                > > bullowy napisał:
                > >
                > > > (...) pozdrawiam fryderyk.von.hayek
                > >
                > > Miło, że są ludzie, którzy myślą podobnie.
                > > Również pozdrawiam ;)
                > >
                > >
                >
                >
                > Panstwa ktore stosuja kapitalizm w czystej formie bankrutuja patrz argentyna,
                > polska po rzadach aws, rpa

Hahaha!
                Argentyna zbankrutowała, bo kapitalizm tam NIe miał właśnie czystej postaci.
                A nazwanie socjalistycznego rządu związkowego pod wezwaniem Krzaklewskiego
                kapitalistyczym to już kpina, kolego.

No tak, ale czego się spodziewać po kimś, kto reklamuje taki portal.

• juchazucha głosujmy na Bochniarz, bo coś Tusk marudzi 20.09.05, 12:17
      mimo wszystko mała rewolta w sprawach pracy i płacy by się przydała - mam
      nadzieję, że pan Tusk chociaż część programu wyborczego Henryki Bochniarz
      weźmie sobie do serca i że zaimplementuje jej rozwiązania odnoścnie stosunków
      pracodawca-pracobiorca. Bo jak dalej będzie tak tragiczne obciążenie każdej
      złotówki wydanej na pracownika to ani się uczciwych umów o pracę nie doczekamy
      ani tym bardziej uczciwych zarobków na miarę Europy :(
    • steku Re: Tusk: ewolucja, a nie rewolucja 20.09.05, 12:35
      glosuje na donalda - kaczor madrzejszy od dwoch kaczek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka