Dodaj do ulubionych

Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30

25.09.05, 18:45
Ciekaw jestem czy taka informacja skłania kogokolwiek do tego, by jednak
wybrał się do lokalu wyborczego i oddał swój głos.
I z nieco innej strony: czy mecz siatkarek może wpłynąć na obniżenie
frekwencji?
Obserwuj wątek
    • cotypowiesz Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 18:45
      Głupi naród!!!
      • licznick Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 18:49
        politycy tacy madrzy, tylko te spoleczenstwo jakies przypadkowe
        • fritz.fritz Nie podawanie frekwencji byla sabotazem komsji 25.09.05, 19:08
          wyborczej na korzysc SLD.

Komunistyczny elektorat jest bardzo zdyscyplinowany. To znaczy, 8% komuchow,
          przy frekwencji 40% dostanie 20% miejsc w sejmie. Porazajace.

Sabotaz dlatego, ze wiadomosci o niskiej frekwencji dzialaja dopingujaca i
          wlasnie dla tego ich nie podawano.

Coz to za porazajaca komunistyczna kloaka do samego konca.
          • rush99 Re: Nie podawanie frekwencji byla sabotazem komsj 25.09.05, 19:11
            po 10 podano frekwencję: 6% - no ale jeżeli fakty mówią inaczej to tym gorzej
            dla faktów, i to będzie credo nowej oszołomskiej koalicji PiS-LPR-Samoobrona
            • fritz.fritz Re: Nie podawanie frekwencji byla sabotazem komsj 25.09.05, 19:14
              Frekwencja powinna byc podawana jak w przypdku referendum europejskiego
              powiedzmy najpozniej co 2 godziny.
            • g1tzb1051 Re: Nie podawanie frekwencji byla sabotazem komsj 25.09.05, 19:21
              Takiej koalicjii nie bedzie. Nie da rady
              - oba samce.
              • uchachany Nie doceniasz, jak żądza władzy potrafi łączyć 25.09.05, 19:37
                nawet ogień z wodą...
                • wroxi Brawo SLD. Brawo Olejniczak. Gratulacje. 25.09.05, 20:31
                  Brawo SLD. Brawo Olejniczak. Gratulacje.
                  Ciekaw jestem jak sie czuje Marysia premier Rokita Jan?
                  Chyba juz tylko vice. Chociaz gdy Lech Kaczynski zostanie
                  prezydentem, to Marysienka nasza Rokita moze jeszcze
                  pojsc w premiery i narobic niezlego balaganu.
                  W interesie Marysienki jest, aby Tusk nie
                  zostal prezydentem.
                  Wobec tego niech zyje i umacnia sie SLD.
                  Niech bedzie silna opozycja w tym swiatobliwym Sejmie.
                  Ciekawe, czy teraz zawiesza tam drugi krzyz,
                  aby bylo do pary?
                  • gwiezdny_kupiec Czy Polska to kraj emerytów ? 25.09.05, 20:43
                    Pewnie znowu ludzie ponizej 30 mieli w d. wybory i dziadkowie wybrali sobie
                    PIS/Samoobrona/LPR/SLD. Lepiej myć gary za dolary niż ruszyć czasem dupe na wybory.

• qawsedrftg Polska to kraj emerytów, lewych rencistów, ubeków, 25.09.05, 20:47
                      zacofanych bogobojnych, bezmyślnych sierot postindustrialnych...

Trzy lata temu dwóch Szwedów zleciło estońskiej firmie napisanie programu
                      realizującego ich pomysł. Nazwali to skype. Za ile to opchnęli dwa tygodnie temu?
                      • rush99 nieroby zagłosowały na nierobów 25.09.05, 22:08
                        Bogatym zabrać, rozdać biednym żeby było sprawiedliwie, alleluja i do przodu !
                        Hej !
                        • magic.j Nie znalazłem na listach Donalda Tuska :( 25.09.05, 22:48

Chciałem zagłosować na Donalda Tuska ale nie znalazłem go na żadnej liście!
                          Facet wydał tyle pieniędzy na kampanię a nie było jak na niego zagłosować. Tak
                          się zdenerwowałem że oddałem głos na wszystkich pozostałych kandydatów PO.
                          • golota20 Re: Nie znalazłem na listach Donalda Tuska :( 25.09.05, 23:36
                            magic.j napisał:

>
                            > Chciałem zagłosować na Donalda Tuska ale nie znalazłem go na żadnej liście!
                            > Facet wydał tyle pieniędzy na kampanię a nie było jak na niego zagłosować.
                            Tak
                            > się zdenerwowałem że oddałem głos na wszystkich pozostałych kandydatów PO.

pewno masz 5 latek nie umie4sz czytac a nie pisac a do glosowania sie nie
                            nadajesz
                            To dobrze ze juz na kompie cos kapujesz
                            nie martw sie za 15 lat zmadrzejesz i nowego tuska znajdziesz
                            Powodzenia Przedszkolaku

• rezoon zrobiłem sobię pętlę 25.09.05, 23:07
                          z trzech sznurowadeł, przyczepiłem do haka na żyrandol i co .... kicha ... hak
                          się wyrwał
                          • dumnyzeswejorientacjigej Spróbuj jeszcze raz! 25.09.05, 23:54
                            Nie wypada się poddawać w takiej chwili!
                • pogromca_mrowek Polskie siatkarki MISTRZYNIAMI EUROPY!!! 25.09.05, 21:49
                  Co do tzw wyborów:
                  1) Dzieki wygranej PiS nie rozpadnie sie... PO (gdyby wygrali liberałowie i tak nie dali by Rokicie premierowstwa - rozłam byłby raz dwa)
                  2) Dzieki wygranej PiS Lech K. moze sie pozegnac z prezydentura - dwoch Kwaczynskich Polska nie bedzie chciala
                  3) Za czas jakis moze jednak powstac koalicja PiS - LPR - Rokita i to bedzie ich poczatek konca (chyba ze Romek G. bedzie mierzyl wyzej i nie skusi sie teką wicepremiera)
                  To tyle - reasumujac - czekam kiedy ten pokraczny Rokita wyjdzie z Platformy.
                  A wygrał PiS dlatego ze byli bardziej zdeterminowani niż bezpłciowy Tusk
                  • fritz.fritz Re: Polskie siatkarki MISTRZYNIAMI EUROPY!!! 26.09.05, 00:30
                    pogromca_mrowek napisał:

> Co do tzw wyborów:
                    > 1) Dzieki wygranej PiS nie rozpadnie sie... PO (gdyby wygrali liberałowie i
                    tak
                    > nie dali by Rokicie premierowstwa - rozłam byłby raz dwa)

Swietnie, masz racje.

> 2) Dzieki wygranej PiS Lech K. moze sie pozegnac z prezydentura - dwoch
                    Kwaczyn
                    > skich Polska nie bedzie chciala

Jaroslaw powiedzial, ze rezygnuje o ile Lech wygra :)

> 3) Za czas jakis moze jednak powstac koalicja PiS - LPR - Rokita i to bedzie
                    ich poczatek konca (chyba ze Romek G. bedzie mierzyl wyzej i nie skusi sie teką
                    wicepremiera)

Nie powstanie. Rokita ma tylko jeden glos :)
                    Ale swoja droga, aby zmienic konstytucje potrzebuja troche glosow posilkowych.
                    Moze PSL wystarczy?
                    Rokita bedzie vice.
                    Pytanie, czy stare jadro (slepo proniemiecki i proeuropejski oboz starej flagi
                    dzialajacy wbrew interesom Polski) zbuntuje sie przeciwko nieodbitkom
                    popierajacym linie Rokity i Tuska: zwolennikow tej lini wykoszona z list
                    wyborczych.

Mam nadzieje, ze Kaczory nie dopuszcza do tego, aby Gromkiewicz-Walzer dostala
                    jakiekolwiek powazne stanowisko w rzadzie. To jest niezwykle paskudna baba i ma
                    poglady dotyczace np. interesu Polski dokladnie odwrotne do pogladow Rokity.

• pogromca_mrowek Re: Polskie siatkarki MISTRZYNIAMI EUROPY!!! 26.09.05, 02:50
                      koalicja PiS - LPR - Rokita

Pisząc "Rokita" miałem na mysli jakas niewielka grupe wywrotową wewnatrz PO, moze na bazie dawnego SKL, zwolennikow Rokity, ktorzy stworzyliby koalicje PIS- LPR - Rokita i spółka.
                      Matematycznie wystarczy dwudziestu paru post-PO-wców
                      160 Piśków + 45 Lękliwych Przyjaciół Romka + 25 "rokitników" =230 ludkow. I chwatit.
                      Z drugiej strony koalicja PiS z LPR jest watpliwa poniewaz Kaczynski - uwazam -ma cel podobny do Giertycha - zmonopolizowanie prawej strony politsceny.
                      Byc moze realna byłaby koalicja z PSL - to sprzedajna grupa - tyle ze maja zbyt mało glosow by warto im dawac tyle stołkow (a jak pamietamy apetyty tam zawsze duze).
                      Wszystko zalezy wiec od stopnia podziałów wystepujacych w PO.
                      Choc teoretycznie PiS moze stworzyc koalicje z LPR (zbieznosc swiatopogladowa - antyUE, kara smierci, rola Kosciola, zasiłki, podatki, rozliczenia PRL, stosunek do obcjokrajowcow - zwlaszcza Niemiaszkow itp), z Samoobroną (mam wrazenie - podobny program gospodarczy tzn antygospodarczy) to jednak bedzie trwac w sojuszu z PO (maja w sumie raczej rozne elektoraty) i nie wierze ze tak antypanstwowy jest KAczynski (zaden prawdziwy mąz stanu nie bedzie bowiem wchodził w koalicje z duce Lepperem i Wszechpolakami) bo wtedy bedzie mogla jawic sie jako "jedyna realna siła", ich partia, dla "najubozszych" (wspolny elektorat z Samoobrona, SLD) i dla prawicy (wspolny elektorat z LPR).
                      Dlateog nie koalicja z Samoobrona, nie koalicja z LPR - poniewaz te partie w interesie PiS - trzeba marginalizowac i pokazywac (uwypuklac, przejaskrawiac) jako radykalne i skrajne (antypanstwowe, oszołomskie bo "wiekszosc społeczeństwa" nie lubi skrajnosci)
                      Koalicja z PO - w sumie rozne elektoraty, i zawsze mozna zwalic na koalicjanta, zwłaszcza wykreowanego Kongres Liberałow Bis.
                      Nie wiem na ile moje rachuby sa sluszne ale jesli Rokita nie wyjdzie z jakas wieksza grupa z PO (a wyjsc moze bo to dosc emocjonalnie reagujacy facet - niestety dla niego) to PiS nie bedzie kombinowal ze zmiana koalicji.

A, jeszcze jedna uwaga - to ze Koalicja nie ma 2/3 w parlamencie to w duzej mierze...zasluga PiS.
                      Zauwazcie bowiem ze PiS odzyskal "swoje" głosy czyli 28-29% głosow osob popierajacych Lecha Kaczynskiego
                      Gdzie poszły i dlaczego głosy PO?
                      1) Czesc osob przestraszona wizja PO jako niebezpiecznych liberałow zagłosowala na LSD, Borowskiego, pewnie i PiS (ale w stosunkowo niewielkim stopniu)
                      2) Poparcie Kwacha i ostatnie reklamy z Olejniczakiem dodały LSD pewnie z 2% głosow
                      3) JESTEM PEWNY ze kilka procent osob (a PO mialo wlasnie elektorat "srodka" najbardziej podatny na zmiany) po prostu zrezygnowalo z wyborow widzac odrazająca dlanich walke/przepychanke PiS i PO wywołaną przez tych pierwszych tuz przed wyborami - jestem nieml pewny ze przez to nie poszło do wyborow jakies 5-10% wyborowco PO
                      Wystarczy bowiem policzyc: poparcie dla obu partii było na poziomie 60-62% - a skonczyło sie? Na 53 procentach.

Poniewaz Kaczynski (a własciwie dwoch) to łebski facet i polityk przewiduje ze nie da sie tak zrobic jak AWS w 2001. Mysle ze partia Kaczynskich juz nie da sie tak łatwo wywalic i na stałe zadomowi sie w rządowych gabinetach. W przyszłym Sejmie (od 2009r) PiS bedzie nadal wspołrządziło - pytanie pozostaje tylko z kim.
                      Mysle - choc to juz daleko idace wynurzenia - ze ofiarą padnie PO, wiec w nastepnej kadencji moze byc koalicja PiS - Samoobrona - LPR (w przyszlym Sejmie juz realna poniewaz ambicje i apetyty Kaczynskiego i kolegow beda rosły, Lepper pogodzi sie juz ze sam rzadzic nigdy nie bedzie a chciałby jeszcze sobie porządzic przed emeryturą (prestiz), Romek tez zadowoli sie teką wicepremiera (realizm) a ze bedzie PiSowi brakowac ok 60-90 głosow w Sejmie dogadaja sie z tymi dwoma mniejszymi partiami (bracmi w populizmie).
                      Koalicja ta bedzie mozliwa nie dlatego ze Kaczynski zrobi sie jeszcze bardzoej populistyczny i bedzie mial PL w d... a dlatego ze partie Endriu i Romka beda mniej radykalne (zarowno oficjalnie - dla gawiedzi jak i - zwłaszcza - nieoficjalnie czyli w polityce w praktyce)
          • kroczak Re: Nie podawanie frekwencji byla sabotazem komsj 25.09.05, 22:16
            Niewiem chloptasiu ile masz lat i czy wiesz co znaczy slowo komuna porazajace
            jest to ze jestws taki matol,nijaki Semka taki spasiony jak wiepsz opowiadal ze
            elektorat lewicy to ormowcy ze jusz sa na wymarciu odpowiadam temu smieciowi
            jestem sybirakiem glosowalem na lewice mysle ze Semka pierwszy zdechnie na
            miazdzyce jak ja majac 67 lat Semka ty niezalezny lecz sie bracie bo zrobia z
            ciebie salo ukrainskie.Appropo gardze toba paciuku.
            • antykagan Re: Nie podawanie frekwencji byla sabotazem komsj 25.09.05, 23:39
              kroczak napisał:

> Niewiem chloptasiu ile masz lat i czy wiesz co znaczy slowo komuna
              porazajace
              > jest to ze jestws taki matol,nijaki Semka taki spasiony jak wiepsz opowiadal
              ze
              >
              > elektorat lewicy to ormowcy ze jusz sa na wymarciu odpowiadam temu smieciowi
              > jestem sybirakiem glosowalem na lewice mysle ze Semka pierwszy zdechnie na
              > miazdzyce jak ja majac 67 lat Semka ty niezalezny lecz sie bracie bo zrobia z
              > ciebie salo ukrainskie.Appropo gardze toba paciuku.

To ty jesteś nienormalny - psychika tow. genarała Jaruzelskiego. Lecz się, ale
              jest już chyba za późno. Komuchy wywieźli cie na Sybir a Ty na nich głosowałeś?
              Masochista jakiś, czy co? No, chyba że na Syberii miałeś karabin i stałeś po
              drugiej stronie drutów.
              • fritz.fritz Re: Nie podawanie frekwencji byla sabotazem komsj 26.09.05, 00:43
                To ty jesteś nienormalny - psychika tow. genarała Jaruzelskiego. Lecz się, ale
                > jest już chyba za późno. Komuchy wywieźli cie na Sybir a Ty na nich
                głosowałeś?
                >
                > Masochista jakiś, czy co? No, chyba że na Syberii miałeś karabin i stałeś po
                > drugiej stronie drutów.

Ten wariant swiadomie wykluczylem :)
            • fritz.fritz Re: Nie podawanie frekwencji byla sabotazem komsj 26.09.05, 00:42
              kroczak napisał:

> Niewiem chloptasiu ile masz lat i czy wiesz co znaczy slowo komuna porazajace
              > jest to ze jestws taki matol,nijaki Semka taki spasiony jak wiepsz opowiadal
              ze elektorat lewicy to ormowcy ze jusz sa na wymarciu odpowiadam temu smieciowi

> jestem sybirakiem glosowalem na lewice

Sluchaj, widze ze nalezysz do tych, ktorzy naprawde nadal wierza w lewice. To
              nie jest przeciwko tobie, tylko przeciwko SLD jako takiej a zwlaszcza
              kierownictwu. Faktem jest, ze SLD jest zlodziejska i skorumpowana banda.

Miedzynarodowe sondaze dotyczace pozycji Polski punkto dobrego klimatu dla
              rozwoju i punkto korupcji sa absolutnie miazdzace:

Rozwoj przemyslu: spadek o 20 miejsc w porownaniu w roku 2001
              Korupcja : spadek o 30 miejsc na pozycje 76 w dobre towarzystwo Afryki
              czarnej i bananowej.

Jeszcze raz: to sa miedzynarodowe sadaze i Polska jest jednym z posrod 135
              panstw, a wiec nie sa manipulowane przez PiS.

Byloby fajnie, gdybys w koncu zrozumial jaka paskudna formacja jest SLD i jak
              olbrzymie straty wyrzadzila Polsce.

Spij dobrze, Sybiraku.

mysle ze Semka pierwszy zdechnie na
              > miazdzyce jak ja majac 67 lat Semka ty niezalezny lecz sie bracie bo zrobia z
              > ciebie salo ukrainskie.Appropo gardze toba paciuku.
              • ewswr Re: Nie podawanie frekwencji byla sabotazem komsj 26.09.05, 01:50
                mam pamięć, gorzej niż AWS(pis) i UW(po), może byc tylko popis
      • steffi47 Mądry naród!!! 25.09.05, 18:52
        Polacy to mądry naród. Widać gołym okiem, że odrzucają głupkowatą ordynację
        partyjniacką do sejmu. Pójdą głosować wówczas, gdy w Polsce tak jak w większości
        normalnych krajów świata będzie się wybierać w jednomandatowych okręgach wyborczych.
        • fritz.fritz Re: Mądry naród!!! 25.09.05, 19:04
          Zeby dostac inna ordynacje musza wybrac sejm, ktory ja wprowadzi.

Dlatego wlasnie bardzo glupi narod.
          • steffi47 Rok 1989 25.09.05, 19:15
            Oczywiście, w 1989 też "wybieralismy" sejm, który odsunął komunę od władzy. Nie
            bądźmy naiwni - tylko protest społeczeństwa w postaci bojkotu wyborów, zmusi
            partyjnych złodziei do zmiany ordynacji. Nie zrobią tego z własnej woli - zrobią
            to tylko ze strachu.
            • jasiuf Re: Rok 1989 25.09.05, 19:24
              steffi47 napisał:

> Oczywiście, w 1989 też "wybieralismy" sejm, który odsunął komunę od władzy. Nie
              > bądźmy naiwni - tylko protest społeczeństwa w postaci bojkotu wyborów, zmusi
              > partyjnych złodziei do zmiany ordynacji. Nie zrobią tego z własnej woli
              > - zrobią to tylko ze strachu.

Już raz Ci Fritz napisał: żeby zmienić ordynacje wyborczą trzeba zmienić
              konstytucję, a żeby zmienić konstytucję to trzeba wybrać pralament.

Wyjaśnie dla blondynki: żeby zrobić jajecznice trzeba rozbić skorupkę.
              • steffi47 Re: Rok 1989 25.09.05, 19:39
                Fritz, sądząc po imieniu, pochodzi z kraju, w którym obowiązuje ordynacja
                mieszana (Niemcy wybierają dwóch posłów - jednego z w JOW, drugiego z listy
                krajowej). Właśnie mamy tam klasycznego pata. Do wprowadzenia JOW nie trzeba
                zmiany konstytucji!!! Nie czas tutaj, żeby to tłumaczyć, ale w tej sprawie
                wypowiadali się wybitni konstytucjonaliści. A w sejmie leży prawomocny wniosek o
                referendum w sprawie JOW. Więcej się dowiesz www.jow.pl
                • vinogradoff Niska frekwencje kazdy moze dowolnie oceniac 25.09.05, 20:42
                  Jak komu pasuje tak zinterpretuje bardzo niska frekwencje w wyborach i trudno
                  bedzie kwestionowac taka interpretacje. A moze to zapowiedz pewnej
                  prawidlowosci statystycznej, ze ok. 10 % doroslej populacji interesuje sie
                  powaznie polityka , kolejne 20 % srednio a 70 % ma to dokladnie , totalnie,
                  centralnie po srodku i gleboko w nosie z kilku milionow przyczyn. Tak niska
                  frekwencja jest jednak dramatem dla wyborow.
              • ethebor Re: Rok 1989 25.09.05, 22:19
                Co ty powiesz... A ja widzialem w markecie gotowa "mieszanke na jajecznice" w
                kartoniku ;-)

asiuf napisała:
                > Wyjaśnie dla blondynki: żeby zrobić jajecznice trzeba rozbić skorupkę.
        • timoszyk Re: Mądry naród!!! 25.09.05, 19:29
          steffi47 napisał:

> Polacy to mądry naród. Widać gołym okiem, że odrzucają głupkowatą ordynację
          > partyjniacką do sejmu. Pójdą głosować wówczas, gdy w Polsce tak jak w
          większośc
          > i
          > normalnych krajów świata będzie się wybierać w jednomandatowych okręgach
          wyborc
          > zych.

Wprowadzenie JOW byloby wlasciwym krokiem we wlasciwym kierunku. Obecni
          kandydaci sa kandydatami wylonionym przez partyjnych wodzow. Wyborcy nie
          traktuja ich jako swoich kandydatow i twierdza, zgodnie z prawda, ze nie bardzo
          maja na kogo glosowac. W koncu te programy wyborcze wygladaja jakos tak bardzo
          podobnmie i do niczego nie zobowiazuja. Latwiej rozliczac konkretne osoby.

Wac
        • rezoon wykopałem sobie dół 25.09.05, 23:05
          wszedłem, ale jakoś się zakopać nie mogę. wysypałem piasek na folię i
          przywiązałem sobie sznurek. Położyłem się i ciągnę... za ciężkie - porwałem folię.
      • eda30 Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 19:08
        naród głupi a tys najgłupszy.
        Frajerzy nie chcą iść wybierać darmozjadów którzy będą ich robili w ch..a przez
        najbliższe 4 lata.
        • miecius TYLKO 38% - RESZTA POLAKÓW TO IDIOCI 25.09.05, 21:02
          W tak ciężkim dla Polski stanie w jakim jest obecnie nie pójście do wyborów to
          kretynizm.
          Tłumacznie, że nie mam na kogo głosować bo ci co kandydują mi nie odpowiadają
          pasuje do dziecka a nie do myślącego człowieka. Baranom się wydaje, że w
          demokracji wszystko powinno być na życzenie. Nigdzie nie jest powiedziane, że
          demokracja polega na tym, że zawsze jest ktoś porządny do głosowania. Rónie
          dobrze możnaby mówić - dziś jest brzydka pogoda więc nie idę do pracy. Albo
          lekarze są omyli i palą papierosy więc nigdy nie będę korzystał z opieki
          zdrowotnej. I w ten sposób prawie 20mln durniów korzysta z tego, że
          odpowiedzialna część obywateli chodzi głosować, a większa część z nich chroni
          nasz kraj przed Lepperami i innymi szumowinami.
          Żałosna postawa.
          NIech narzekają ci malkontenci.
          Jeśli rządy tego sejmu się udadzą, to ja będę miał satysfakcję, a jeśli się nie
          udadzą, to będę wiedział dzięki komu.
          • bgosa miecius-głosujący intelektualista myślący inaczej 25.09.05, 22:42
            steffi47 napisał(a) ,,Polacy to mądry naród. Widać gołym okiem, że odrzucają
            głupkowatą ordynację
            partyjniacką do sejmu. Pójdą głosować wówczas, gdy w Polsce tak jak w większości
            normalnych krajów świata będzie się wybierać w jednomandatowych okręgach
            wyborczych.'' a ja sie z tym zgadzam.

Na koniec piszesz:,,Jeśli rządy tego sejmu się udadzą, to ja będę miał
            satysfakcję, a jeśli się nie
            >
            > udadzą, to będę wiedział dzięki komu.
            Ja te słowa rozumiem w ten sposób że jeśli będą sukcesy popisu to to będzie
            twoja zasługa a jeśli będzie odwrotnie to winni będą ci co tobie nie
            przeszkadzali wybierać.
            Weż odpowiedzialnośc za złodzieji w wyborach których uczestniczyłeś!

• abba15 [...] 25.09.05, 19:29
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kromkojad Re: Chłop pańszczyźniany nie ma prawa głosować 25.09.05, 20:26
        Niekoniecznie głupi naród. Za komuny wystarczył meldunek czasowy, żeby bez
        żadnych dodatkowych zabiegów móc głosować. Dziś w dobie Internetu, telefonii
        komórkowej i innych bajerów to wyborca ma na swój koszt zasuwać kilkaset
        kilometrów po kwitek.

Meldunek rzecz święta. Wystarczy, że ktoś nie przebywa w "miejscu stałego
        zameldowania", a cały wymiar sprawiedliwości robi się bezradny jak niemowle i
        nie może nic zrobić. Prawa wyborcze też stają się fikcją.

Jaka organizacja taka frekwencja. A zamiast narzekać na głupotę narodu może
        warto się zastanowić kto tak stanowi "prawo", że nie mogą głosować ci, co
        chcieli, mimo, że mają pełnię praw obywatelskich.
      • hh7 Teraz k..wa Oni 25.09.05, 20:29
        Lepiej nie będzie ale będzie weselej.Rozpocznią się igrzyska i łapanki.
    • maltes to jakies brednie 25.09.05, 18:50
      skoro najnizsza byla 29 to jakim cudem do kupy wyszlo 28???
    • bob_arctor Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 18:50
      Dobra, posłuchajcie. Przez następne cztery lata, jak usłyszę jęki, że w Polsce
      wszytko jest do du..., znowu ONI kradną i oszukują, kraj schodzi na psy i nie
      ma tutaj w ogóle jak żyć, będę pytał jęczącego, czy był na wyborach. A jak
      usłyszę, że nie był, to będę lał w ryj. Jasne? W RYJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • brenya Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 19:03
        Najlepsza jest nasza polonia. Im sie nie chce glosowac, bo juz ich ten kraj nie
        obchodzi. Z 300 tys. Polakow w Londynie do glosowania zarejestrowalo sie pare
        tysiecy. Z niemal 3-milionowej POlonii w Stanach zarejestrowalo sie moze z 5
        tysiecy. Wstyd. W kraju im sie nie podoba wiec emigruja, ale zeby ruszyc cztery
        litery i probowac cos zmienic... Szkoda slow. Ale w dalszym ciagu beda
        twierdzic, ze w Polsce jest beznadziejnie, ze nie ma szans i nie ma przyszlosci.
        A jaka ma byc przyszlosc jezeli ludziom sie nie chce?
        • rush99 i bardzo dobrze ! 25.09.05, 19:06
          Jestem za odebraniem praw wyborczych poloni, a już na pewno ludzi zameldowanych
          za granicą dłużej niż 5 lat - nie znają oni polskich realiów w stopniu takim
          jak miejscowi, więc głosują na partie z "narodem" i "patriotyzmem" w nazwie,
          zresztą oni uważają się za największych patriotów, hipokryci.
          • g1tzb1051 Re: i bardzo dobrze ! 25.09.05, 19:34
            > Jestem za odebraniem praw wyborczych poloni, a już na pewno ludzi
            >zameldowanych
            >
            > za granicą dłużej niż 5 lat - nie znają oni polskich realiów w stopniu takim
            > jak miejscowi, więc głosują na partie z "narodem" i "patriotyzmem" w nazwie,
            > zresztą

W Stanach nigdy nie bylo, nie ma i nie bedzie czegos takiego
            jak "zameldowanie" czy "meldunek". Choc i w USA swobody
            coraz mniej to w stosunku do innych panstw ten kraj jest
            jeszcze stosunkowo wolny w znaczeniu swobod obywateldskich.
            Co do Poloni to sie zgadzam, ktos kto opuscil swoj kraj
            dla zielonych i nazywa sie patriotom do tego poucza rodakow
            w kraju jest hipoktyta. Wyjatek trzeba zrobic dla tych
            ktorzy wracaja do kraju.
            g1tzb1051
            • vinogradoff Re: i bardzo dobrze ! 25.09.05, 20:50
              Masz racje, bylbym za tym aby pozbawiac prawa wyborczego kazdego emigranta na
              stale opuszczajacego Polske a nie dopiero po 5 latach. Polska jest ojczyzna
              wszystkich polakow niezaleznie gdzie kto i z jakich przyczyn przebywa, jednak
              tylko ci co tam zyja odczuja skutki wyborow dlatego nie powinien nikt im
              narzucac swych wladcow.
              • rakunica Re: i bardzo dobrze ! Obowiazek glosowania 25.09.05, 21:20
                Kontynuujac mysl vinogradoffa:

Pozbawiajac prawa wyborczego Polonie nalezy jednoczesnie wprowadzic obowiazek
                udzialu w wyborach wszystkich doroslych i nieubezwlasnowolnionych osobnikow pod
                grozba kary pienieznej.

To skandal, ze +-30% moze decydowac o losie kraju. Chore na glowe spoleczenstwo?

Anna Kozlowska
        • gregorsamsa Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 19:18
          U nas w Berlinie musieli wstawic dodatkowa urne i to juz kolo trzeciej.
          A wiec przynajmniej w Berlinie z polonia nie jest tak zle.
          A co do tego, ze polonia rzekomo nie ma pojecia o sprawach kraju i glosuje tylko na partie, ktore maja
          narod czy ojczyzne w nazwie to bzdury. Ludziska, jest internet, jest telewizja satelitarna, to juz nie czasy
          "Latarnika".
        • bognus Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 20:03
          Ja mieszkam za granica i badzo chcialam glosowac. Problem w tym, ze najblizszy
          konsulat jest 250km od mojego miejsca zamieszkania a oddac glosu droga pocztowa
          nie bylo mozna. Moze dlatego frekwencja wsrod Polonii jest az taka niska. Swoja
          droga, jesli tylko 1/3 wyborcow pofatygowala sie do lokali wyborczych, to
          oznacza to, ze spoleczenstwo stracilo kompletnie wiare w kwalifikacje swoich
          elit politycznych.
          • brenya Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 26.09.05, 00:07
            Przepraszam, ale 250 km to chyba... niedaleko...? Chyba przesadzasz. Mnostwo
            moich znajomych wyjezdzalo glosowac w bardzo dalekie zakatki Polski. Biorac pod
            uwage nasza siec komunikacji to jest jednak wyczyn, nie sadzisz? Tobie chyba
            latwiej dojechac gdziekolwiek, jesli mieszkasz na zachodzie. No chyba, ze
            piszesz z glebokiej tajgi...
      • nessuno Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 21:44
        Ja jęczeć nie będę.Byłem,oddałem głos nieważny-zrobiłem to świadomie,bo nie
        chciałem wybierać darmozjadów i obiboków,którzy przez kolejne 4 lata robiliby
        mnie w ch..a.I co,mnie też dasz w ryj?
    • laureno Wysoka frekwencja. 25.09.05, 18:51
      Frekwencja jest wysoka. Na pewno jeszcze znacznie wzrosnie. Ja np. pojde
      glosowac na pewno, ale pozno, po drodze do knajpy.
      • fritz.fritz Re: Wysoka frekwencja. 25.09.05, 19:15
        Nie zdazysz. Lokale zamkna
    • maltes nie odpisujcie bo juz wiem 25.09.05, 18:52
      sorry.... ide sie przekimac
    • jerzy45 Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 18:55
      Media już przed wyborami ogłosiły zwycięzców, opluły niewygodnych, zawiązały koalicję i namaściły premiera. To po co jeszcze ludzie mają wychodzić z domu jak wszystko wiadomo?
      • joeb Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 19:03
        Po to aby sie wlasnie tak nie stalo...
    • joeb [...] 25.09.05, 19:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • rush99 do 10.30: 6%, po instruktażu z ambony: 30% 25.09.05, 19:09
      Ludzie jak nie checie być żądzeni przez klerykałów, to radzę szybko ruszyć do
      lokali, zostało jeszcze 50 minut.
      • meerkat1 Frekwencja NAWET nie 30%! 25.09.05, 19:11
        Czy myslicie, ze jak napiszcie <prawie 28%> to ow zenujacy fakt stanie sie
        mniej ambarasujacy? ;-(((
      • abba15 Re: do 10.30: 6%, po instruktażu z ambony: 30% 25.09.05, 19:33
        rush99 napisał:
        > Ludzie jak nie checie być żądzeni przez klerykałów, to radzę szybko ruszyć do
        > lokali, zostało jeszcze 50 minut.

Do szkoły buraku!
    • schafchen Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 19:29
      Mam czyste sumienie, głosowałam w okolicach 7:00 rano w drodze do pracy, rodzina
      też się w końcu pofatygowała. Ale frekwencja na takim poziomie to dowód na to,
      jakie nam się przez 15 lat wykształciło świadome społeczeństwo obywatelskie.
      Szkoda słów...
    • franciszekszwajcarski ciekawe czy będzie efekt Benedykta XVI. 25.09.05, 19:43
      po południu puścili go kilka razy.

Jak już papież gada w Rzymie o tech naszech wyborach, to trza, matka, iść na te
      wybory...zbieraj synków z podwórka i idziem na Leppera głosować... - ciekawe w
      ilu chałupach był taki efekt...
    • sekwana2005 29,4 % to MNIEJ niz 27,79 % ??? 25.09.05, 19:44
      Albo kłamstwo, albo błąd, albo Pan Bóg pomaga w liczeniu głosów
      "Jak poinformowała Państwowa Komisja Wyborcza, do godz. 16.30 w całym kraju
      zagłosowało 27,79 procent uprawnionych.
      Najwyższa frekwencja była - według Państwowej Komisji Wyborczej - w okręgu
      warszawskim (37,4 proc.), zaś najniższa - w katowickim - 29,4 proc."

Jeśli najniższa frekwencja wojewódzka wynosiła 29,4 % - to jakim sposobem
      srednia krajowa była NIŻSZA ????
      • franciszekszwajcarski Re: 29,4 % to MNIEJ niz 27,79 % ??? 25.09.05, 19:46
        sekwana2005 napisał:

> Albo kłamstwo, albo błąd, albo Pan Bóg pomaga w liczeniu głosów
        > "Jak poinformowała Państwowa Komisja Wyborcza, do godz. 16.30 w całym kraju
        > zagłosowało 27,79 procent uprawnionych.
        > Najwyższa frekwencja była - według Państwowej Komisji Wyborczej - w okręgu
        > warszawskim (37,4 proc.), zaś najniższa - w katowickim - 29,4 proc."
        >

najniższa jest w bydgoskim - 19,65%

źródło - www.wybory2005.pkw.gov.pl
        > Jeśli najniższa frekwencja wojewódzka wynosiła 29,4 % - to jakim sposobem
        > srednia krajowa była NIŻSZA ????
    • stanmackowiak Dziękuję Polakomk że nie poszli głosować na nowych 25.09.05, 19:56
      złodziei i oszustów. pokazaliście, że nie wierzycie, że coko0lwiek się zmieni.
      Teraz czas na rewoltę, na uniewaznienie wyborów i nową, jednomandatowa
      ordynację. Śmierć złodziejom i oszustom z sejmu i senatu, śmierć okupantom w
      Iraku.
      • kupsztajn Re: Dziękuję Polakomk że nie poszli głosować na n 25.09.05, 20:15
        stanmackowiak napisał:

> złodziei i oszustów. pokazaliście, że nie wierzycie, że coko0lwiek się zmieni.
        > Teraz czas na rewoltę, na uniewaznienie wyborów i nową, jednomandatowa
        > ordynację. Śmierć złodziejom i oszustom z sejmu i senatu, śmierć okupantom w
        > Iraku.

W dużej części popieram!!!
      • irek.gorczok Re: Dziękuję Polakomk że nie poszli głosować na n 25.09.05, 20:18
        stanmackowiak napisał:

> złodziei i oszustów. pokazaliście, że nie wierzycie, że coko0lwiek się
        zmieni.
        > Teraz czas na rewoltę, na uniewaznienie wyborów i nową, jednomandatowa
        > ordynację. Śmierć złodziejom i oszustom z sejmu i senatu, śmierć okupantom w
        > Iraku.

Ty naprawdę wierzysz w to co mówisz??? Żywcem przypomina mi to naiwne myślenie
        samobójcy, który przed zeskoczeniem ze stołka myśli: "no to ja wam pokażę, nie
        chcieliście mi pomóc to ja się powieszę i zobaczymy".
        • kupsztajn Re: Dziękuję Polakomk że nie poszli głosować na n 25.09.05, 20:22
          Czy to zwycięstwo to jest wynik, wizyt kaczyńskiego w izraelu?
      • rezoon przygotwałem sobię miksturę 25.09.05, 23:09
        składała się z bardzo silnego środka nasennego i z trutki na szczury - i co - i
        nic - poszedłem do łazienki i nadal kicha
    • franciszekszwajcarski Będzie smutek zwycięzców i radość zwyciężonych ? 25.09.05, 19:58
      • przemek_pl Re: Będzie smutek zwycięzców i radość zwyciężonyc 25.09.05, 20:15
        wygral POPiS. szkoda, ze pierwsze jest PiS. ale to dopiero wstepne wyniki. jest
        wiec jeszcze cien nadziei.
    • coolio11 JEST !!!! PIS WYGRAŁ !!!! 25.09.05, 20:02
      • woocash7 Re: JEST !!!! PIS WYGRAŁ !!!! 25.09.05, 20:17
        nie wybacze kolejnych 4 zmarnowanych lat dla Polski, no jestem w tak ciezkim
        szoku pourazowym, ze brak slow. do konca wierzylem ze Polacy nie pojda glosowac
        na populistyczne i socjalistyczne brednie, to jest najgorszy uklad z mozliwych,
        po prostu najgorszy. Piss u wladzy, z niewiele ustepujaca PO bedzie zrzucal
        wszelkie niepowodzenia na koalicjanta, a zaslugi w postaci powstania urzedu do
        zwalczania bezrobocia i urzedu do zwalczania korupcji przypisze sobie. za 4
        lata obudzimy sie z reka w nocniku.pozdrawiam
        • irek.gorczok a na kogo głosowałeś można wiedzieć? 25.09.05, 20:21
          • woocash7 Re: a na kogo głosowałeś można wiedzieć? 25.09.05, 20:39
            1. Edmund Wittbrodt
            5. Jerzy Budnik
            • irek.gorczok Re: a na kogo głosowałeś można wiedzieć? 25.09.05, 20:41
              Tak tylko pytam, bo najbardziej mnie wku..ają ci, którzy nie raczyli ruszyć
              dupska do lokalu wyborczego ale teraz wylewają swoje pretensje odnośnie
              polityki.
              • woocash7 Re: a na kogo głosowałeś można wiedzieć? 25.09.05, 21:14
                nooo , wiem to naprawde wkurza, ale to nie przychodzi znikad, spuscizna
                komunizmu wciaz gleboko tkwi w swiadomosci ludzi. tym niemniej krew mnie zalewa
                jak slysze te wyniki!!!
                • ewswr Re: a na kogo głosowałeś można wiedzieć? 26.09.05, 02:02
                  bzdura, spuścizna komunizmu - to mit
      • qawsedrftg w komisji mej warszawskiej na PiS głosowało radyjo 25.09.05, 20:36
        widać było, trzem (!) nestorom musiałem moją ręką kaczora zakreślić, cóż i tak
        by znaleźli egzekutora! Ale nic nie ma za darmo, cena tego szatańskiego manewru
        będzie duża...
    • kupsztajn Czy prokuratror generalny 25.09.05, 20:02
      oskarży o przestępstwo przeciwko wyborom tych którzy z różnych ambon w niedzielę
      namawiali do głosowań?
    • ray_knox kto glosowal na pis???!!!??!?!?!?!?!??!?!?!? 25.09.05, 20:03
      ...no i chyba kaczory na pierwszym:( ....
      • irek.gorczok ja głosowałem na PiS i PJKM 25.09.05, 20:14
        Panowie i Panie z SLD powinni teraz podziękować za te 10% wszystkim "myślącym
        inaczej", którzy zdecydowali się nie głosować. Tak, to dzięki wam czerwoni mają
        10 a nie 4 procent. Tyle dała wasza bierność.
    • kupsztajn Mam nadzieję. 25.09.05, 20:12
      Że czkawką wam się odbije kaczyński i jego pomysły.
      Żal mi was. Wystawiliście się na strzał WIELKIEGO PROKURATORA. Niech zamyka
      wszystkich, byle by nie z obozu jego przeciwników.
      A może wreszcie teraz dowiem się czy w tej partii są jacyć homosexualiści?
      • greg2111 Re: Mam nadzieję. 25.09.05, 20:18
        Tragedia Pisowa. Ludzie to są jednak dziwni. A za 4 lata otworzą im się oczy.
        Ludzie dlaczego nie PO tylko ten przegadany socjalista, zły gospodarz, kłócący
        się ze wszystkimi Kaczor?
    • pol.a Re:HURRA SLD 3 MIEJSCE 25.09.05, 20:15
      CIESZE SIEEEE!!!!!!!
    • normalny_odjazd Schorzale 34% zadecydowalo o calym narodzie 25.09.05, 20:16
      I gdzie wy jestescie waleczni Polacy ?
      Pewnie gdzies na plazy hihi
      Poprostu wstyd i niesmak - oddac chorym Polske.
    • kupsztajn Co się tak cieszycie?! 25.09.05, 20:17
      Jeszcze nie wyjaśniono śmierci kandydata na prezydenta! [*]
      • irek.gorczok Dał byś sobie przynajmniej z tym spokój... 25.09.05, 20:19
        Wszystko ma swoje granice.
    • wujaszek_joe ale jaja, kaczory znów u władzy 25.09.05, 20:19
      gratki łajdaczki:)
      • woocash7 Re: ale jaja, kaczory znów u władzy 25.09.05, 20:21
        wujaszek_joe napisał:

> gratki łajdaczki:)
        ale jak to sie stalo?? kto na nich glosowal?? moze zrobimy jakas fioletowa
        rewolucje?? no nie moge sie z tym pogodzic! pozdrawiam
    • 123rbr Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 20:21
      Najważniejsze, że sepleniący bałwan z Krakowa nie będzie premierem !!!!!
      • woocash7 Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 20:23
        123rbr napisał:

> Najważniejsze, że sepleniący bałwan z Krakowa nie będzie premierem !!!!!

tak , znacznie wazniejsze aby socjalisto- faszysto - ograniczony kurdupel nim
        byl tak? sepleniacy balwan bylby a) sto razy bardziej profesjonalnym premierem,
        b) wprowadzilby model gospodarki ktory w koncu by cos ruszyl. moze oficjalne
        wyniki pkw pokaza cos innego? pozdrawiam
        • kupsztajn Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 20:25
          Powiem szczerze, wolałbym pierwszego lepszego koniobujcę z pod budki z piwem
          niżli jednego albo drugiego.
      • ray_knox Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 20:27
        123rbr napisał:

> Najważniejsze, że sepleniący bałwan z Krakowa nie będzie premierem !!!!!

za to bedzie kurdupel z warszawy:p
        lepiej?!!??!!!
      • jl234 Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 20:51
        Nie wazne z Krakowa, czy z Gdanska: Obydwaj potencjalni kandydaci na premiera
        siebie warci.
    • adam.2x Frekwencja 38% !!. I po co wam ta demokracja? 25.09.05, 20:21
      Za komuny przynajmniej 98+% glosowalo
      • woocash7 Re: Frekwencja 38% !!. I po co wam ta demokracja? 25.09.05, 20:25
        w polsce chyba najbardziej oplaca sie kogos opluc - zyskasz na popularnosci,
        jestes przecietny , wszyscy cie lubia, no i to ty jestes ten lepszy. moze
        przesadzam ale taki obrot sprawy mnie demotywuje. pozdrawiam
    • mangold Ten kraj schodzi na PiS !!!! 25.09.05, 20:24

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka