Dodaj do ulubionych

rozkład poparcia !!

25.09.05, 23:51
To co jest najbardziej ciekawe to rozkład głosów:
www.rzeczpospolita.pl/serwis_wyborczy/wynik/
Widać wyraźnie, że:
1) na PIS głosowali głównie ludzie starsi (najwięcej ze wszystkich partii!!),
dla których najważniejsze jest żeby mieć duże renty i emerytury, a nie ważne
jest w ogóle co będzie za 10 lat (dla ludzi młodych). Już dawno mówiłem, póki
to pokolenie nie umrze, nic się w tym kraju nie zmieni !!
2) jak wiemy, ludzie starsi to głównie słuchacze radia ma(ryja), każdy wie co
to za ludzie zatem skoro PO od PIS dzieli ledwo 2-3%, to skłonny jestem
stwierdzić, że ta różnica to właśnie głosy staruchów i innych nawiedzonych z
armii ojca Rydzyka (!)
3) na PO głosowali ludzie młodzi, z wyższym wykształceniem, przedsiębiorcy -
a więc tak naprawdę Ci, którzy są motorem naszego społeczeństa! Natomiast na
PIS, jak było do przewidzenia, głosowali ludzie z marginesu, nieudacznicy,
którzy nie odnaleźli się w nowej sytuacji rynkowej po 90-roku, z
wykształceniem podstawowym
4) na PIS głosowała Polska wschodnia, na PO zachodnia - wiadomo która strona
jest biedniejsza - bez komentarza
Wniosek:
W Polsce o przyszłości ludzi ambitnych, wykształconych, chcących coś zmienić
tak naprawdę zawsze decydują Ci, którzy patrzą tylko na siebie, by dostać od
państwa jak najwięcej, żyjący z tego, że ci pierwsi pracują, uczą się i
działają - za rok wyjeżdżam z takiego kraju, nie mam zamiaru łożyć w
podatkach na nieudaczników, nawiedzonych i leni. Na szczęście Anglia czeka na
ludzi z moim zawodem, bo tu (daję głowę) przez te 4 lata niewiele się zmieni -
nie ma na świecie Państwa, które z rozbudowanym socjalem jest potęgą
gospodarczą - zawsze socjal tłumi i tłamsi gospodarkę, i ci ludzie, którzy
teraz patrząc tylko na siebie głosowali na PIS, sami sobie zaciskają pętle.
Ja na pewno nie będe łożył na ich emerytury i renty za 10 lat !!
Obserwuj wątek
    • jacekm22 Re: rozkład poparcia !! 25.09.05, 23:57
      Jak tak dalej pojdzie to w tym kraju zostana sami emeryci i sluchacze tego
      jedynego slusznego radyjka !!!
      • arturiowpska z jednej strony się z Tobą zgodze, 26.09.05, 11:20
        choć na pewno większy szacunek należy sie tym osobom starszym, bo ja sobie bym nie życzył, żeby moją babcie ktoś nazywał staruchą czy nawiedzona, ale ty prosze możesz sie tak do swojej zwracać, jak tak wolisz. Ale z drugiej strony jest to powodowane tym, ze w Polsce póki co klasa wyższa i średnia stanowią o wiele mniej niż klasy najniższe i najuboższe, dlatego dopóki to sie nie zmieni, zawsze bedą wygrywac partie prosocjalne, wiadomo, że młodzi entuzjaści, do których ja również należe zagłosowali na PO, bo wierzą, ze ten jej program mógł sprawić, że im by żyło sie lepiej, ale bez przesady. Szczerze to jakbym spotkał takiego kogoś na żywo z taką postawą do ludzi jaką prezentujesz i byś sie tak wypowiedział to by taka osoba dostała w pysk, bo dla mnie jest to taka sama skrajnośc jaką prezentuje LPR czy Samoobrona i dziwie sie, ze zagłosowałeś na PO i wstydze sie, ze jesteśmy razem współwyborcami.
        • popowiec Re: z jednej strony się z Tobą zgodze, 26.09.05, 20:39
          szacunek ?!! jaki szacunek mozna miec do ludzi, dla ktorych jedynym zrodlem
          informacji jest radio maryja, gosc niedzielny i tv trwam ? bo o takich ludziach
          tu pisalem (ze przewazyli szale zwyciestwa na PIS- te 2%) i mysle, ze wyraznie
          to ujalem! Jesli twoja babcia nalezy do tego typu ludzi, to mam prawo ja tak
          nazwac, bo to nie sa wyborcy, to sa wyborcze kukly ojca rydzyka, bez wlasnych
          przekonan, dla ktorych fundamentalizm wiary jest wazniejszy nad dobro narodu.
          Ale wiem (tzn. ufam), ze tak jak moja babcia i twoja jest rozsadna, dlatego nie
          o nich tu pisalem (prosze czytaj dokladniej).
          Jesli glosowales na partie prosocjalna to rzeczywiscie powinienes sie wstydzic,
          ale wlasnej niewiedzy, a w szczegolnosci egozimu. Bo jesli ktos glosowal tylko
          po to, by miec teraz lepiej (wiekszy socjal), a nie myslal o przyszlosci
          wlasnych dzieci i Polski, jest po prostu zwyklym egoista !
    • ratatatam Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 00:01
      popowiec napisał:

> Ja na pewno nie będe łożył na ich emerytury i renty za 10 lat !!

czy wiesz ze placisz emeryture zydowskiemu zbrodniarzowi Solomonowi Morelowi -
      ukrywajacemu sie przed wymiarem sprawiedliwosci w Izraelu? to bydle oskarzone o
      zbrodnie przeciwko ludzkosci ciagle odbiera wysoka oficerska emeryture...
      ale to taka dygresja nie do konca a propos ;]
      • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 00:05
        i właśnie dlatego głosowałem na PO !! by zbrodniażom, ubekom i innych komuchom
        zabrać przywileje, emerytury itd.
        ps. na szczęście na emerytury takim ludziom, płacę obecnie najniższą krajową
        stawkę, resztę firma sprytnie ukrywa jako prawa autorskie, licencje itd - szara
        strefa, która bez obniżania podatków (a PIS tego na pewno nie zrobi) będzie
        dalej istnieć i jak rak zżerać polską gospodarkę
        • ratatatam Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 00:11
          a to ciekawe ... niedawno ogladalem film kurskiego: "nocna zmiana" gdzie pan
          donald tusk wystepowal w pierwszym szeregu obroncow esbekow i ich agentow...
          polecam! bardzo pouczajacy material
          • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 00:16
            ciekawe kiedy wypuszczą jakiś film propagandowy nt kretynizmów, głupot i błędów
            przeszłości braci kaczyńskich :D
            Słyszałem o tym filmie - wg mnie ruszyła właśnie kampania jednego z kaczorów,
            znów polegająca na atakowaniu i szukaniu brudów, jak to miało miejsce w
            kampanii parlamentarnej. Mam tylko nadzieję, że i o kaczorze coś niedługo
            wypuszczą - może Wałęsą się włączy, na pewno zeszmaci kaczkę aż miło
            • ratatatam "nocna zmiana" 26.09.05, 00:19
              film nakrecono dosyc dawno... i jest bezlitosnie prawdziwy... faktem jest ze
              wyciagaja tam straszne brudy- tyle, ze te brudy nie sa wyimaginowane a
              prawdziwe... naprawde warto zobaczyc ten film
              • popowiec Re: "nocna zmiana" 26.09.05, 00:27
                :)) nie ma w Polsce polityka, który by wcześniej nie zrobił czegoś, za co by
                się nie wstydził - proszę wskaż choć jednego. Ale na szczęście ludzie się
                zmieniają. Nie będe przypominał tu o starych brudach kaczorów, choćby ich
                kłotniach z Wałęsą. Dla mnie liczy się to co jest teraz , a teraz fakty są
                bezlitosne - kaczory chcą rozwadać i dalej utrzymywać państwo socjalne, a to
                nigdzie w żadnym kraju na świecie nie doprowadziło do niczego dobrego. I
                wszyscy (zwłaszcza w stolicy) wiedzą jakim słabym prezydentem Warszawy jest
                kaczyński. A to jest stan obecny - skoro jest słabym gospodarzem miasta, to na
                pewno taki sam będzie jako gospodarz kraju
                • ratatatam Re: "nocna zmiana" 26.09.05, 09:23
                  wspominanie - w tym kontekscie - klotni kaczorow z walesa- akurat swiadczy
                  wylacznie na korzysc kaczorow... czego by o nich zlego nie powiedziec to
                  napewno nie byli i nie sa przedstawicielami "lobby esbeckiego" - czego o
                  donaldzie t. z taka pewnoscia powiedziec sie nie da...
                  • popowiec Re: "nocna zmiana" 26.09.05, 10:40
                    to tak samo jak nie da się powiedzieć o Kaczorze, że jest dobrym prezydentem
                    Warszawy :)) jak już pisałem dla mnie liczy się teraźniejszość i to, kto jest
                    sprawnym gospodarzem, a nie kto 20 lat temu zrobił coś nie tak (może musiał, w
                    tamtych czasam dużo porządnych ludzi musiało robić coś, czego nie chcieli,
                    przez system). Nie oddałbym swojego domu w ręce nieudolnej sprzątaczce, tym
                    bardziej nie oddałbym swojego kraju w ręce nieudolnego, słabego człowieka,
                    który owszem, może i jest uczciwy (i dalej twierdzę, że to samo można mówić o
                    Tusku obecnie) ale całkowicie nie pasuje w roli zarządcy. Wg mnie Polsce nie
                    jest obecnie potrzebny dobry polityk a dobry gospodarz. Kaczor miał szansę, i
                    pokazał (a raczej nie pokazał) na co go stać

• ratatatam Re: "nocna zmiana" 26.09.05, 11:56
                      mimo wszystko ... wracajac do tego filmu, nie wyobrazam sobie bym mogl dac
                      krzyzyk chloptasiowi z esbeckim lobby za plecami, a pozatym bardzo delikatnie
                      ptrzypominam o "partii aferalow", z ktorej Donald sie wywodzi ;] faktycznie
                      to byla grupa "swietnych gospodarzy" ale czy Al Capone nie byl swietnym
                      zarzadca??
                      • popowiec Re: "nocna zmiana" 26.09.05, 12:06
                        czemu piszesz "esbeckim lobby za plecami"- tak jakby to była teraźniejszość :)
                        czy nie sam pisałeś, że ten film powstał dawno, i opowiadał o czasach, które
                        były ładnych naście albo i więcej lat temu? Czy twoim zdaniem, jak jakiś kretyn
                        mówi, że Wałęsa współpracował z SB, to mu wierzysz od razu że tak było? A film,
                        nawet ralistyczny zawsze może manipulować opinią w tą stronę, w którą sobie
                        zażyczy zamawiający ten film :) I nie raz w historii o tym samym wydarzeniu
                        dwie przeciwne strony kręciły filmy propagandowe, przedstawiające rzeczywistość
                        tak, jak im pasuje.
                        Każdego można zeszmacić, zależy kto zamawia i za ile
                        pozdro,
                        • ratatatam Re: "nocna zmiana" 26.09.05, 12:28
                          tym kretynem , ktory mowi o wspolpracy walesy z sb jest sam walesa... (w
                          slynnym oswiadczeniu pana walesy dla PAP - bardzo szybko zreszta wycofanym)
                          pozatym amnezja nie jest najlepszym rozwiazaniem biezacych problemow, ktore sa
                          mocno w przeszlosci zakorzenione - przyklad? prosze bardzo: popatrz kto ( to
                          oczywiscie nie a propos tuska)i kiedy doprowadzil do zerwania "norweskiego"
                          kontraktu na dostawy gazu - ten fakt tak naprawde umozliwi rosjanom i niemcom
                          budowe gazociagu po dnie baltyku , i jeszcze jedno - nie kazdy film
                          dokumentalny jest filmem propagandowym ;] nie przykladalbym z reszta az tak
                          wielkiej wagi do wyborow prezydenckich - w polsce obowiazuje system
                          parlamentarno- gabinetowy - znacznie wazniejsze jest to kto bedzie formowal
                          rzad i nim kierowal, niz to kto sie wprowadzi do palacu przy krakowskim
                          przedmiesciu - ale ma to pewne znaczenie w sferze "symboliki" dlatego wolalbym
                          tam kogos , kto nie ma na honorze takiej paskudnej plamy jak udzial w nocnej
                          naradzie w sprawie obalenia rzadu olszewskiego i w sprawie obrony interesow
                          dawnej sb i jej agentow...
                          • popowiec Re: "nocna zmiana" 26.09.05, 12:54
                            "dlatego wolalbym tam kogos" - a kogo rozsądnego widzisz w tych wyborach
                            zatem :) ?
                            filmu nie oglądałem, więc nie będe dyskutował o nim, ale oglądał go mój ojciec,
                            zawsze anty do komunizmu i ludzi tego aparatu. I mimo obejrzenia filmu będzie
                            głosował na Tuska (choć po filmie mu nie ufa, a na pewno mniej), bo nie widzi
                            innego wyboru. Na pewno nie będzie głosował na nieudolnego Kaczora, bo jak sam
                            mówi, aż tak głupi nie jest. Ja również nie widzę innego rozsądnego kandydata,
                            zwłaszcza po wyborach PIS
                            • ratatatam Re: "nocna zmiana" 26.09.05, 13:08
                              z czystym sumieniem dam kreche kaczynskiemu - nie widze w tym momencie
                              lepszego kandydata - tusk jest dla mnie nie do przyjecia takze z innych
                              powodow - ja lokuje swoje sympatie gdzies w poblizu kandydatow o dosyc
                              konserwatywnych pogladach - tusk wg mnie jest czlowiekim o "nijakich "
                              pogladach w wielu kwestiach dotyczacych sfery etyki czy wartosci zycia
                              spolecznego - lub wyznaje dosyc liberalne poglady z ktorymi sie nie zgadzam -
                              ale rozumiem , ze komus to moze odpowiadac - prezydent poki co nie jest i nie
                              musi byc "menadzerem" , sprawnym "zarzadca" -to jest rola premiera , nie
                              prezydenta
                              • popowiec Re: "nocna zmiana" 26.09.05, 13:24
                                co do przekonan nie będe dyskutował, dla każdego najważniejsze w życiu jest co
                                innego. A to z kolei zależy od wieku osoby: ja jestem młody dlatego "kwestie
                                dotyczace sfery etyki czy wartosci zycia spolecznego" sa dla mnie na dalszym
                                planie, bo jestem zdania, ze wszystkie te kwestie i patologie z nimi zwiazane,
                                są spowodowane biedą ludzką. BIEDA jest źródłem wszystkich patologii, i dopóki
                                nie będziemy z nią walczyć (tzn. wprowadzać radykalnych zmian gospodarczych i
                                sprawnie zarządzać krajem- tu rola prezydenta nie jest silna, ale nie można jej
                                bagatelizować) to dalej będzie ona źródłem nieszczęść i patologii. Ale widzę,
                                że jesteś człowiekiem zapewne >45 (jeśli się mylę to przepraszam), i rozumiem,
                                to że dla Ciebie (gdy już się w życiu osiągneło pozycję i status) inne wartośći
                                są ważne, i ja zapewne będę miał takie same w tym wieku.
                                • ratatatam Re: "nocna zmiana" 26.09.05, 13:36
                                  :D jestem < 45 ale nie masz za co przepraszac mam nadzieje dozyc kiedy
                                  znacznie powazniejszego wieku :], faktycznie czesto bieda jest zrodlem
                                  patologi - ale nie zawsze - przykladem moga byc przezarte patologia
                                  spoleczenstwa bogate i wysoko rozwiniete , ale nawet jesli tak, to program
                                  tuska ( i PO ) nie daje g w a r a n c j i likwidacji biedy - daje natomiast
                                  g w a r a n c j e poprawy statusu materialnego ludzi i tak dobrze sytuowanych
                                  • popowiec Re: "nocna zmiana" 26.09.05, 13:42
                                    "program tuska ( i PO ) nie daje g w a r a n c j i likwidacji biedy" - tak ,
                                    nie daje, ale daje szanse, ktorej nie daje program PIS
                                    "daje natomiast g w a r a n c j e poprawy statusu materialnego ludzi i tak
                                    dobrze sytuowanych" - nie do konca to jest prawda, poniewaz na przykladzie
                                    gospodarek rozwinietych widac wyraznie, ze to wlasnie ludzie przesiebiorczy (ty
                                    ich nazywasz dobrze sytuowanymi, ja przedsiebiorczymi) napedzaja gospodarke, i
                                    w dlugiej perspektywie daja g w a r a n c j e poprawy statusu wszystkich ludzi,
                                    takze biedniejszych. Nie mozna patrzec krotkowzrocznie co bedzie za rok, dwa,
                                    ale co bedzie co bedzie za 10-20 lat. A mowienie, ze teraz bogatsi stana sie
                                    bardziej bogaci (co jest prawdą dla ludzi myślących krótkoterminowo) jest
                                    czystym populizmem, kielbasą wyborczą (ktora wykorzystal PIS) dla ludzi
                                    biednych, ale o tym, ze z czasem kazdemu bedzie lepiej, to juz nikt nie mowi.
    • humbak Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 00:07
      Ja tylko do jedengo coś dopowiem. Jakby ci młodzi dupska ruszyli to by nikt za
      nich nie decydował.
      • doctor_jekyll Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 00:11
        NIESTETY POLSKA zachodnia to kiedys byla bogatsza

Mocno zbiedniala,choc nie zglupiala

Na pewno jest mniej sklerykalizowana!!!
      • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 00:12
        i właśnie ruszyli :) wg mnie frekfencja wśród ludzi <35lat była wysoka, na
        pewno wyższa niż wśród tych >50. Np. moi rodzice nie byli głosować , bo
        twierdzą, że i tak nic się nie zmieni (i takie jest myślenie ludzi >50 lat).
        Ludzie młodzi nie mają takiego balastu z przeszłości, oni właśnie wierzą
        jeszcze, że da się coś w tym kraju zmienić, i chcą by przynajmniej za ich
        czasów było lepiej, dlatego poszli głosować.
        • zandio Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 00:15
          Hehe, skąd ja to znam.

Moi rodzice też nie byli głosować, a ja poszedłem. I tak samo 'argumentowali'
          jak Twoi.
        • pandada Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 01:39
          PWyborcy PO są medialnie oszołomieni platfusiastą medialną papką. Wiadomo, że młodość to naiwność, egoizm, wiara w siebie. Starość to lęk przed zmianami, myślenie o rodzinie, sentyment do przeszłości.

W sumie: kupa bzdurnych stereotypów, ale to się sprawdza.

PO i PiS wybrała ta nierozgarnięta politycznie większość, która nie ma czasu dokonać samodzielnego wyboru i jest sterowana przez media.
          • humbak Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 09:20
            Zapomniałaś o tych, którzy chcą reformy gospodarki. Ci na pewno nie poparli
            SLD, ani nikogo podobnego.
            • humbak Przepraszam, powinno być "łeś" 26.09.05, 09:21

• dragger rozklad frekwencji... 26.09.05, 11:26
        Wlasnie - czy ktos sie gdzies spotkal z rozkladem frekwencji wyborczej wzgledem wieku?
    • r3003 Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 00:14
      Zobaczcie jak w poprzednich wyborach rozkładało się poparcie. Tam gdzie dziś
      najwięcej głosów zdobyło PO, cztery lata temu wygrało SLD. To o czymś świadczy.
      Na tzw. ścianie zachodniej dominuje przefarbowana komuna, albo przeflancowani
      różowi. Boją się rozliczenia, a to może im zagwarantować w tym układzie PO, bo
      już nie SLD.
      • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 00:20
        co ty piszesz ?? :) to właśnie PO chce najbardziej walczyć z uprawnieniami,
        przywilejami i byłymi komuchami. A PIS właśnie nie idzie aż tak daleko i kręcą,
        że rozliczyć ubeków jak najbardziej, ale spokojnie i z dystansem (kto niby nie
        chce ujawnić wszystkich teczek sbeków ? PIS nie chce !!!). A to że zachód
        głosował na PO wzięło się tylko z jednej rzeczy: zachód zawsze był i długo
        jeszcze będzie zamożniejszy, ma silniejszy przemysł, bardziej rozwinięte
        rolictwo - położenie geograficzne i bliskość przez stulecia z zachodem zrobiły
        swoje
      • doctor_jekyll Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 00:22
        odwrotnie-na scianie wschodniej proboszcz mowi na kogo glosowac-tym razem na
        Pis

a na zachodzie wiecej samodzielnego myslenia-bo wiecej od samego zalezalo

Juz w I wyborach prezydenckich tylko w woj szczecinskim wygral Mazowiecki-co
        chyba jest jak najlepsza rekomendacja (teraz troche rozmyte przez dolaczenie
        czesci d. koszalinskiego,ale sens pozostaje)

• timberwolf Skąd tyle histerii ? 26.09.05, 00:42
      Jak widać , PIS ma równe poparcie 25-30 % we wszystkich grupach społecznych.
      To niestety PO jest raczej partią jednej grupy. I tutaj trzeba coś
      zmienić . Balastem jest też to, że najwięcej byłych wyborców SLD przerzuciło
      si właśnie na PO, niestety.
      • popowiec Re: Skąd tyle histerii ? 26.09.05, 09:20
        to akurat uważam za powód do dumy, że ludzie wykształceni, co za tym idzie
        rozsądniejsi, stanowiący sól tej ziemi, głosowali na PO a nie na PIS. Dzięki za
        komplement :))
    • qwww [...] 26.09.05, 01:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • bleman Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 01:47
        Bedzie chcial, ale sobie na nia zapracuje i wyda ja w Angli albo w Hiszpanii a
        nie w Polaczkowie.
        • qwww Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 01:50
          bleman napisał:

> Bedzie chcial, ale sobie na nia zapracuje i wyda ja w Angli albo w Hiszpanii a
          > nie w Polaczkowie.

myślałem ze nie będzie chciał, a o ile mi wiadomo emeryci w PL sobie na
          (niskie) emerytury też zapracowali (w końcu ZUS składkę co m-c kradnie)

• bleman Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 02:01
            Tylko ZUS tej kasy nie inwestuje,
            Korwin dobrze mowil od poczatku lat 90' zeby 25% pieniedzy pozyskanych przy
            prywatyzacji przeznaczyz na emerytury ludzi starego "systemu"
            • qwww Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 02:03
              bleman napisał:

> Tylko ZUS tej kasy nie inwestuje,
              > Korwin dobrze mowil od poczatku lat 90' zeby 25% pieniedzy pozyskanych przy
              > prywatyzacji przeznaczyz na emerytury ludzi starego "systemu"

co z tego ze nie inwestuje, to nie wina emerytów, tylko żydorządu
              liczę że palant "popowiec" zrezygnuje z emerytury, tak jak pewnie nie pobierają
              jej jego rodzice
              • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 09:07
                na szczęście najwyraźniej jestem dwa razy sprytniejszy niż ty qwww- kretynie
                ojca rydzyka, bo na emeryturę płacę sobie sam, inwestuje w fundusze co miesiąc
                + mam IKE. A do ZUS płacę absolutne minimum, bo jak juz pisałem wcześniej, nie
                mam zamiaru łożyć na renty takich kretynów jak ty
    • kropekuk Musze cie zmartwic:UK ma rozdety socjal, choc moze 26.09.05, 03:26
      ciut rozsadniejszy, nizli we Francji czy Niemczech :))))))))
      • popowiec Re: Musze cie zmartwic:UK ma rozdety socjal, choc 26.09.05, 09:10
        "ciut rozsądniejszy" ???? totalna bzdura - nie są co prawda tak liberalni jak
        USA, ale w porównaniu do Niemiec i Francji to jest niebo a ziemia. Dobra,
        ustaliliśmy że są mniej socjalni od Niemiec i Francji - na pytanie które z tych
        3 krajów (że nie wspomnę o USA) ma silniejszą gospodarkę, chyba nie będziesz
        miał problemu odpowiedzieć, a jeśli nie, to jaka jest tego przyczyna i dlaczego
        tą przyczyną jest socjal to sam sobie będziesz mógł odpowiedzieć
    • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 09:13
      nawet nie chce tego czytac dokladnie.

czlowieku co ty gadasz.
      to starsze pokolenie ma takie samo prawo zycia jak i to nowe.
      dziwisz sie ze chca wyzszych emerytow? skoro pracowali cale zycie chyba im sie
      nalezy.
      poza tym sa jakies zasady moralne.
      rozwoj gospodarczy jest wazny ale czym ze on jest dla naszego zycia? to my
      jestesmy dla panstwa czy ono dla nas?
      he?
      • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 09:18
        pracowali ????? co ty gadasz, połowa z nich w PRLu nic nie robiła, albo 50%
        mniej wydajniej niż w normalnych krajach, ty to nazywasz pracą - to z ich winy
        jest m.in to jak jest teraz, tzn. bezrobocie wśród młodych i bieda !! Wiem,
        powiesz że winny jest system, ale system to ludzie, więc są sami sobie winni.
        Poza tym nei rozumiesz jednej rzeczy. I tym emerytom było by lepiej za parę
        lat, gdyby dziś podjęli owszem ryzykowną, ale ambitną decyzję, a nie myśleli
        krótkowzrocznie tylko o tym, by mieć jutro więcej 50zl renty czy emerytury, bo
        na te dodatki płacą Ci, co budują gospodarkę. Ale jeśli woleli uciąć gałąź na
        której sami siedzą , to proszę bardzo ...
        • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 09:29
          co to znaczy nic nie robili? wiekszosc pracowala na swoim, nie wiem jacys
          rolnicy, utrzymywali sie sami, nikt im chleba pod nos bynajmniej nie
          podstawial. dzis kazdy pracuje w urzedach, biurach i to jest wg ciebie jedyna
          praca nie?
          oni sa Polakami mamy im odebrac wszystko? przeciez chyba ty masz jakas rodzine,
          nie zal by ci bylo gdyby twoja matka nie miala za co kupic lekarstw.
          mamy tych ludzi wykluczyc bo sa nieprzystoswani?
          jakby teraz zmienil sie system pewnie etz byłoby ci sie trudno odalesc.
          jasne ze wiekszosc z nich nie ma wyzszego wyksztalcenia ale to nie znaczy ze
          sobie olewali zycie.
          przykro mi nawet czytac takie komentarze. kojazy mi sie to z komorami gazowymi
          dla zydow podczas wojny. likwidacja niepotrzebnych.
          Polak Polakowi...
          • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 09:34
            a i jeszcze jedno. kazdy moze glosowac wg wlasnego uznania. nie dziwne ze
            chcieli dla siebie najlepiej. ja tez chcialam. a twoja wizja ze niby oni nie
            wiedza co traca bo z po bylo by lepiej nie musi sie sprawdzic. starsi ludzie
            maja jednak wieksze doswiadczenie zwiazane z zyciem. i nie kazdy ma czas czekac
            10 lat na wyzsza emeryture bo to sa jendak osttanie lata zycia.

powinienes sie lepiej przyczepic do tych ktorzy nie zaglosowali. to ich strata.
            emeryci jak widac jedak sa bardziej opowiedzialni za kraj i swoj los. jesli
            mlodzi nie sa ich problem.

i nie oczekujmy on ludzi starszych zyjacych nieraz na skraju ubostwa ze odadza
            swoj los za dobro kraju. bo oni juz oddali co mieli w mlodosci. za nas.
            pozdro
            • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 09:50
              ja się z Tobą całkowicie zgadzam, nie mówię że starzy ludzie mają umrzeć z
              głodu, ale nie zapominaj o drugiej stronie medalu !! Ci emeryci, którzy wczoraj
              myśleli wyłącznie o sobie, spowodowali, że być może Ty jak pójdziesz na
              emeryturę będziesz miała jeszcze gorzej niż oni, bo system emerytalny z tak
              rozbudowanym socjalem na pewno tego nie wytrzyma, i za 20 lat wszystko może
              walnąć, i wóczas obetną Ci emeryturę, która i tak będzie niska, o połowę, w
              imię równości , bo wszystkim obetną. Krótkowzroczność, to jest to czego nie
              nawidzę najbardziej !
              • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 10:04
                wiem o tym ale nie oczekuje od nich poswiecen. na ich miejscu zrobilabym tak
                samo bo to jest ich zycie, a zyje sie raz. a to obcinanie emerytur to nie ich
                wina tylko systemu niestety.
                im nalezy sie godne zycie i nie chce na tym zerowac.

no i najwazniesze; to nie oni tu zawinili chcac dla siebie dobrze tylko mlodzi.
                bo mogli to przewidzieci i isc na wybory oddajac glos dla nich kozystny. kazdy
                glosuje za siebie. za polske sa odpowiedzialni wszyscy polacy a nie sami
                emeryci.

• popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 10:19
                  wg mnie mlodzi wlasnie poszli na wybory, tzn frekfencja wśród nich na pewno
                  była większa niż wśród ludzi starszych (moi rodzine np. nie poszli, bo uważają,
                  że i tak się nic nie zmieni). Ludzie młodzi wierzą, że jeszcze może być lepiej,
                  starsi niestety już nie, poza tym mają to gdzieś, co będzie za 5-10 lat.
                  • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 10:26
                    moi rodzice wlasnie poszli na wybory i nie wyobrazam sobie nawet zeby nie
                    poszli. (ale to jeszcze nie sa starsi ludzie). natomiast wielu moich znajomych
                    nie poszlo "bo sie na tym nie znaja, bo im sie nie chce, bo po co".
                    moze faktycznie ludzie starsi nie glosowali ale jesli nie glosowali to dlaczego
                    ich oskarzasz o taki stan rzeczy? i obwiniasz za przyszly zly byt kraju?
                    • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 10:33
                      odpowiedź jest prosta: PO przegrało z PIS ledwie 2% ! i wg mnie to właśnie
                      ludzie starsi i wieś głosowała na PIS, nie musieli iść wszyscy głosować, by
                      przeważyć szalę zwycięstwa na państwo socjalne. I tak się właśnie stało. To oni
                      przeważyli tą szalę, i to przez nich przez najbliższe 4 lata w polsce w
                      gospodarce nic się nie zmieni
                      to proste obliczenia :) co innego gdyby różnica między PO i PIS była większa,
                      ale nie była, i to powtarzam po raz setny, za sprawą starszych ludzi, +
                      nawiedzonych słychających radia maryja, którcych w polsce jest pewnie parę
                      milionów, a którzy na pewno poszli głosować, bo kazał im rydzyk
                      • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 10:43
                        napisze to jeszcze raz na tym forum. wiekszosc moich MLODYCH kolegow
                        zaglosowala na pis. nie wiem czy wy wiecie jakie zboczenia sie szerza wsrod
                        mlodziezy i nie tylko... to sie staje nudne, chore i moznaby troche wrocic do
                        normalnosci. nie chcialabym zeby moje dzieci zyly tak na bakier jak to czasem
                        widze.
                        nie tylko strasi glosuja np na pis czując w sobie jakas moralnosc. mlodzi tez.
                        tylko sie wszytskim wydaje, ze jedynie emeryci chodzą do kosiola, czy maja
                        takie poglady. mylny obraz mlodziezy polskiej.

nie chce pisac ze po jest zle, ale w niektorych kwestiach pis jest blizszy
                        nawet mlodziezy.
                        • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 10:51
                          tak, prawda, dużo młodych głosowało na PIS, bo i dużo młodych mieszka na
                          wsiach, chodzi regularnie do kościoła, albo po prostu nie ma swojego zdania lub
                          po prostu haseł uzdrowienia gospodarki nie rozumieją, a rozumieją hasła
                          socjalne PIS, w tym np. walki z "pedałowaniem" itd.
                          ale na szczęście większość młodych głosowałą na PO, i to głównie ci najlepiej
                          wykształceni (www.rzeczpospolita.pl/serwis_wyborczy/wynik/), i to jest
                          optymistyczne :)
                        • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 10:52
                          i musze dodac ze im glosowac na pis nie kazal z pewnoscia rydzyk.

a takie gadanie kto co komu kazal jest bez sensu. pis mialo poparcie w rydzyku
                          a po np w kardiochirurgu. ktos musial na tym lepien wyjsc. no i wyszlo, ze na
                          nieszczesie dla po kosciol jest waznieszy dla polakow niz inne wartosci. inny
                          kraj by sie cieszyl. a polakowi nigdy nie dogodzi.
                          • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 10:57
                            oni nie sa ze wsi, a wyksztalcenia nie jeden by im pozazdrosil.
                            reklama z pedalowaniem rzeczywiscie byla dosc przerazajaca ale widac nie tylko
                            o pedalowanie tu chodzi.

myslisz ze z kosicolem maja doczynienia tylko ludzi ze wsi? bardzo
                            optymistyczna opinia.

jesli mozesz odpowiedz mi na pytanie.
                            jesli wartosci chrzescijanskie sa zle to jakie są dobre?
                            • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 11:09
                              akurat moi znajomi (wszyscy z pracy i nie tylko) z kościołem nie mają nic
                              wspólnego, i wszyscy głosowali na PO :) wszyscy z dużych miast i wykształceni
                              (po studiach). Sprawy duchowe są ważne, ale nie najważniejsze. Na równi
                              stawiamy zapewnienie sobie i rodzinie bytu, co w naszym kraju jest strasznie
                              trudne. Nie szukamy pomocy u Boga, tylko sami bierzemy sprawy w swoje ręce.
                              Natomiast elektorat (nie mówie że wszyscy, ale większość, co pokazują wyniki w
                              rzeczpospolitej, link dałem) PIS, to głównie ludzie o których piszesz, zresztą
                              słusznie "że kosciół jest dla nich ważniejszy niż inne wartosci". Czy twoim
                              zdaniem, takie popadanie w skrajnosc (kosciol i nic wiecej), jest lepsze niż
                              postawa moja i moich znajomych: "kosciol tak, ale byt również" ?
                            • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 11:13
                              poza tym, dlaczego twierdzisz, że tylko wartośći chrześcijańskie są dobre ? To
                              znaczy, że wartości 5mld ludzi na świecie (a więc kilka razy wiecej niż
                              chrześcijan), którzy nie są chrześcijanami, są złe ? Że oni są źli ? Że tylko
                              ta garstka chrześcijan chce dobrze ? NIestety ja mam zupełnie inne zdanie
                              • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 11:43
                                dobro dla tych 5 mld ludzi na swiecie jest tym samym czym dobro dla mnie. a
                                dobro jest jedno, nie wazne jak kto je nazywa.
                                chrzescijanie to nie taka znowu garstka to po pierwsze. a po drugie wydaje mi
                                sie ze masz jakies uprzedzenia do chrzescijan. moze sie kierujesz stereotypami
                                rydzyk, radio maryja, tv trwam...
                                • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 12:27
                                  Na tle liczb (tzn innych religii) chrześcijanie to niestety garstka :) Azja i
                                  Afryka stanowi 2/3 ludzkości, a tam katolicy to pewnie <2% populacji.
                                  A twoim zdaniem oddany katolik będzie głosował na prorynkową i liberalną
                                  partię ? Wg mnie NIE, i o to się wszystko rozchodzi. Sama mówiłaś że nie
                                  głosowałaś na PO ani PIS, i na dowód mam twój przykład: sądząc po wypowiedziach
                                  (ale mogę się mylić, wówczas przepraszam) głosowałaś na partię prokatolicką,
                                  czy się mylę ? ;)
                                  • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 12:34
                                    nie glosowalam na parie prokatolicka. nie mam jakis schizow, nie jestem slepo
                                    zapatrzona. po prostu nie widze sensu w takim krytykowaniu pisu i kosciola.

w afryce sa prowadzone misje i tam duza czesc ludnosci jest juz katolikami,
                                    europa, ameryka poludniowa, czesc ameryki polnocnej, azja rowniez ale np w
                                    chinach nie mozna sie glosno do tego przyznawac.
                                    katolicy to nie taka garstka jakby sie moglo wydawac.
                                    z tego co pamietam 3 lata temu bylo ich wiecej niz muzulmalow teraz to nie
                                    wiem. ale nawet jezeli nie stanowią wiekszosci to czy mozna traktowac jakby ich
                                    nie było? czy tylko wiekszosc sie liczy?
                                    • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 12:43
                                      pl.wikipedia.org/wiki/Religia
                                      chrześcijan jest tylko 30% na świecie :) czy chcesz wmówić tym 70%, że tylko
                                      twoja wiara jest najlepsza, i tylko twoje wartości są najcenniejsze ?
                                      A uwierz mi, ich wartości (niektórych religii) są zupełnie inne niż katolików,
                                      to są czasami zupełnie inne światy (jak hinduizm)
                                      • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 13:06
                                        a czy 30% to malo?
                                        i chyba sie nie zrozumielismy.
                                        ja nie napisalam ze te wartosci sa najcenniejsze. chodzi o to ze jakies
                                        wartosci trzeba pielegnowac. wyborcy zaglosowali na pis, ich decyzja. widac
                                        jest dla nich wazny kosciol. a ty nei mozesz tego przebolec? bo co? nie masz
                                        wlasnego punktu zaczepienia oprocz gospodarki?

nie neguje dobra innych religi ale zauwaz ze one sie wyksztalcily w innych
                                        kulturach, tam panstwo wyglada inaczej.
                                        twoje komentarze sugeruja ze chrzescijanstwo jest mniej wartosciowe niz te inne
                                        religie. pewnie dlatego ze ich nie poznales.
                                        nie lubie slepego gonienia za czyms czego sie dobrze nie zna. zawsze zostanie
                                        jakis niedosyt. zawsze bedzie czegos brak. a jak sie zlikfiduje biede to tez
                                        beda patologie. tylko inne.
                                        • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 13:08
                                          wwwwww*
                                        • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 13:14
                                          "twoje komentarze sugeruja ze chrzescijanstwo jest mniej wartosciowe niz te
                                          inne" - gdzie niby to napisalem ??? Wcale tak nie uwazam, powiem więcej,
                                          religia (w tym katolicyzm) jest zjawiskiem dobrym, i naprawde wnosi pewne
                                          wartosci do spoleczenstwa. Ale slepy katolicyzm (i nie tylko), ktory nie ulega
                                          watpliwosci, jest w Polsce w wiekszosci (!!) niszczy panstwo, rujnuje
                                          gospodarke (oczywiscei to jest znaczne uproszczenie, ale taki jest efekt
                                          koncowy), a co za tym idzie jest przyczyna biedy, ktora idac dalej tym tropem
                                          jest przyczyna patologii, od ktorych zaczelas ta rozmowe.
                                          A co do patologii, to owszem, bogate kraje tez je maja. Tak naprawde nie ma
                                          systemu stworzonego przez czlowieka, ktory nie mial by wad (moze dlaetgo ze
                                          jestemy jako ludzie niedoskonali), ale jesli mialbym wybierac, to wolalbym juz
                                          patologie w USA, WB czy irlandii, niz ogladac codziennie te patologie, ktore sa
                                          w Polsce, i slyszec, ze dziewczynki z Pragi robia loda za 1 zl !!!!
                                          ps. moja zona jest psychologiem, spotyka takie patologie wsrod dzieci, o
                                          ktorych ci sie nie snilo- a wszystkie sa wynikiem BIEDY !!!
                                          • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 13:22
                                            jesli pis to od razu zaslepienie wiarą?

jesli pis bo musi byc bieda, a po oznacza bogactwo.
                                            brawo
                                            • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 13:28
                                              znasz program PIS ? chcesz mi wmowic, ze PIS jest bardziej prorynkowy niz PO !?
                                              nie napisalem ze jak bedzie PIS to bedzie bieda, a jak PO to dobrobyt, prosze
                                              nie ugolniaj moich wypowiedzi!! Ale z programem PIS dojscie do czegokolwiek
                                              bedzie trudniejsze (moim zdaniem) i po prostu zmarnujemy te 4 lata. Tylko
                                              radykanle zmiany (gospodarcze) moga cos zmienic, tak jak radykalne zmiany w
                                              Irlandii czy innych krajach naprade daly tym krajom szanse wyjscia z biedy,
                                              patologii itd ...
                                              • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 13:37
                                                > nie napisalem ze jak bedzie PIS to bedzie bieda, a jak PO to dobrobyt

wiem ale z tego co pisales to tak wynika. ze patologie sa bo jest bieda i ze to
                                                sie nie zmini bo jest pis a jak bylo by po to supa dupa fly.

ja doskonale rozumiem co mi sie starasz tu wytlumaczyc, ale dzieki kosciolowi
                                                po czesci mamy dzis wolna polske. kosciol byl w dobrych i zlych chwilach. nie
                                                dziw sie ze niektorzy nie chca z niego zrezygnowac, szczegolnie chodzi o ludzi
                                                starszych ktorzy boja sie, ze nowy system by ich zzarł. ja to rozumiem i chyba
                                                trzeba szanowac wole starszych, w koncu to oni budowali nasz dzisiejszy kraj.

mozenie powinnismy wzytskiego widziec w takich ciemnych kolorach?

zaraz wychodze to nic juz nie napisze. dziekuje za debatkę. ale nie powiem
                                                denerwowalam sie momentami. ;]
                                                • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 14:15
                                                  ja niestety widze to w ciemnych kolorach :( To juz moje 4 wybory i za kazdym
                                                  razem glosuje prorynkowo, bo wiem, ze panstwo socjalne to stagnacja i
                                                  poglebianie sie patologii, a chce by choc moim dzieciom zylo sie lepiej, ale za
                                                  kazdym razem silne lobby ludzi mozno wierzacych (i biednych, ale ich potrafie
                                                  zrozumiec) wybiera program socjalny. I choc czasami ich rozumiem, takze ludzi
                                                  starszych, chca miec teraz jak najlepiej dla siebie. Jednak uwazam, ze to
                                                  baaaaardzo krotkowzroczne i to takze wina silnej religijnosci Polakow, ktora
                                                  uczy tych ludzi takiego myslenia (oczywiscie znow uogolniam, bo sa mlodzi,
                                                  wierzacy i ambitni, ale to mniejszosc)! To kolejne wybory, po ktorych czuje, ze
                                                  malo sie zmieni przez najblizsze lata (tzn. troche sie zmieni na lepsze, PIS
                                                  nie jest az taki straszny, ale liczylem na wieksze zmiany, zwlaszcza
                                                  gospodarcze). Bo jak juz wiele razy mowilem, uwazam, ze zdrowa gospodarka to
                                                  zdrowe panstwo, a co za tym idzie zdrowe spoleczenstwo, a co za tym idzie
                                                  zdrowe wartosci wyzsze (milosc, wiara, kultura, religia), a co za tym idzie
                                                  zdrowa rodzina, a co za tym idzie zdrowe dzieci, ktore potem staja sie zdrowym
                                                  spoleczenstwiem, i kolko sie zamyka :) a na razie pedzimy w blednym kole, mamy
                                                  chora gospodarke, niszczacą rodziny, rodzące chore dzieci i tak w kolko, bo nie
                                                  rozwiazano najpowazniejszego problemu, jakim jest- bieda :( wiem, to
                                                  pesymistycznie brzmi
                                                  A tak liczylem na to ,ze wreszcie bedzie szansa na mocny kop gospodarczy, by to
                                                  bledne kolo wreszcie przerwac...
                                                  • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 17:22
                                                    miejmy nadzieje ze kaczorek i donaldek dadza sobie rade. zycze tego i tobie i
                                                    sobie. zeby było piekniej!
                          • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 11:05
                            o właśnie :) i tu jest sedno sprawy "kosciol jest waznieszy dla polakow niz
                            inne wartosci". To jest (naprawdę tak uważam) przyczyna rezultatów w tych
                            wyborach, i wszystkich w jakich brałem zawsze udział (czyli 3 ostatnich).
                            Niestety nie da się pogodzić kościoła z wolnym i liberalnych rynkiem, to tak
                            jakby pogodzić wodę i ogień. I dlatego w tym kraju nic się nigdy nie zmienia i
                            długo nie zmieni, póki "kosciol jest waznieszy dla polakow niz inne wartosci".
                            Dlatego proszę wszystkich górników, emerytów i rencistów: przestańcie wreszcie
                            biadolić, jakie to małe macie renty i emerytury !! Skoro kościół jest dla was
                            ważniejszy, to takie sprawy jak drogie leki, szynka na chlebku itd. nie powinny
                            was interesować - trzeba być konsekwentnym - dokonaliście wyboru, to teraz nie
                            biadolcie. Sama napisałaś, dla nich "inne wartosci" (rozumiem że chodzi o
                            wartości nie duchowe, czyli materialne) są mniej ważne, to niech takie
                            pozostaną, bo na pewno dzięki nim w Polsce przez 4 lata dużo się nie zmieni,
                            jeśli nawet cokolwiek (mówie o gospodarce), a więc dalej będą klepać biedę, i
                            na pewno za 4 lata znów będa biadolić, i wybiorą lewicę by okazać niezadowolenie
                            • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 11:34
                              nie wierze ze jesli wladza ma byc dobra to musi byc na bakier z kosciolem. dla
                              chcacego nic trudnego. ale u nas nie ma chcacych.
                              nie napisalam tez nic takiego ze wartosci materialne nie sa wazne. to nie
                              sredniowiecze przeciez. uwazasz ze czlowiek wierzacy musi byc biedakiem?

mowiac o wartosciach mialam na mysli chociazby rodzine. trzeba zwalczac
                              patologie i nie widze w tym nic zlego. chore wydaje mi się zbyt liberalne
                              podejscie do tej sprawy bo rodzina to fundament. jesli polskie rodziny nie beda
                              spelniac zadan ktore przed nimi stoja to jakie beda przyszle pokolenia? juz
                              teraz szerzy sie narkonania, prostytucja u nieletnich.
                              to kapitalizm doprowadzil to tego ze dzieci sa zaniedbane, same itp. jestes
                              pewien ze ten model jest w stanie zapewnic bezpieczną przyszłosc?

pewnie nie widzisz problemu bo waznejszy jest szybki rozwoj gospodarczy.
                              mi natomiast nasuwaja sie inne mysli w szczegolnosci gdy patrze na ameryke. i
                              tego tematu juz nie podejme.

wszystko nastapi w swoim czasie. nasza gospodarka tez sie zmieni, jak zniemi
                              sie mentalnosc ludzi. bo problem nie lezy w tym czy to pis czy po ma wiekszosc
                              w rzadzie tylko czy ci ludzie nie znalezli sie tam przez przypadek.
                              dla mnie nie ma szczegolnie duzego znaczenia ta roznica kilku procent, bo gdyby
                              wybory wygralo po i to ze znaczna przewagą i tak mogliby wszystko zepsuc.

osobicie musze sie przyznac ze nie glosowalam na zadna z wyzej wymienionych
                              parti bo wiedzialam ze obie wejda z duza przewaga nad innymi.
                              oddalam glos jak chcialam a kraj to dla mnie ani nie szybki wzrost gospodarczy
                              ani nie nauki ojca rydzyka.
                              pozdro

ps nie jestem z zadnej oazy
                              • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 11:53
                                masz wiele racji, ale nadal uważam i będe twierdził z uporem maniaka (a mam do
                                tego prawo, bo widzę że przez 25 lat w Polsce nadal się nic nie zmieniło, i
                                długo nie zmieni)- Polsce potrzebny jest obecnie wstrząs gospodarczy, jak to
                                miało miejsce w Irlandii, Finlandii, i Hiszpanii 20 lat temu, itd. Brnięcie w
                                tą samą ślepą uliczkę z napisem "wysoki socjal" nic nie da, już to
                                przerabialiśmy kilka razy. Tylko nowe, może i ryzykowne, ale poparte wiedzą
                                ekonomistów i autorytetów w dziedzinie ekonimii, przedsięwzięcia, pozwolą
                                POlsce wyjść z tego dołka, w którym tkwimy po zakończeniu komuny. Tylko
                                liberalny model państwa (a wystarzcy spojrzeć na kraje, którym żyje się
                                dostatnio) daje ludziom szansę i godne życie. A na pewno się zgodzisz ze mną,
                                że te wszystkie patologie, o których pisałaś (jest ich wiele) to tylko i
                                wyłącznie skutek BIEDY ludzkiej, bezrobocia itd !! To jest tak naprawdę RAK,
                                który zawala pojęcie rodziny, solidarności. Już dawno mądrzy tego świata
                                wskazywali, że przyczyną wszystkich nieszczęść i patologii jest bieda. Stąd
                                tyle się mówi o tym, żeby uzdrowić Afrykę, bo bieda na tym kontynecie to bomba
                                zegarowa, która jak wybuchnie może zmieść nasz wszystich. W państwach gdzie
                                ludziom daje się szanse pracować, normalnie żyć jest o wiele mniej tego typu
                                patologii. I stąd dalej z uporem maniaka twierdzę, że obecnie Polsce potrzebny
                                jest wstrząs gospodarczy, a zdrowa gospodarka uzdrowi społeczeństwo (ps. USA
                                nie jest aż tak bardzo zepsute jak ci się wydaje :) że nie wspomnę o
                                WB,Irlandii,Filandii i innych krajach z liberalnym modelem gospodarczym.
                                • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 12:05
                                  usa jest zepsute. i to bardzo.

a jesli chodzi o polske to zmiany nie nastapia dzien po dniu. ja nigdy nie
                                  myslam ze panstwo bedzie mi zrzucac gwiazdki z nieba. samemu trzeba sie wziasc
                                  do roboty i pomyslec, postarac sie cos zmienic.

za darmo nic nie ma.

moze koniec tej dyskusji na dzisiaj?
                                  • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 12:12
                                    byłem w USA 2 mce, może to mało, ale nie uważam tego kraju za zepsutego , co
                                    najwyżej za taki, któremu się w głowie poprzewracało z dobrobytu. Ale wystarczy
                                    że przejdziesz się na Pragę albo inną patologiczną dzielnicę szarej polskiej
                                    rzeczywistości, gdzie np. 14 letnie dziewczynki robią loda za 1zl !! czy nie
                                    uważasz, że większość Polskich patologii ma źródło w biedzie ?!! I myślisz że
                                    myślenie typu "dla nich kościół jest ważniejszy niż inne wartośći" uzdrowi
                                    gospodarkę ? Ja również nie twierdzę, że to by się mogło stać za 1-2 lata.
                                    Kraje które przytaczałem dochodziły do tego dziesiątkami lat. Ale wczoraj znow
                                    skręciliśmy wg mnie w złą ślepą uliczkę, i kolejne 4 lata po prostu zmarnuejmy,
                                    tak jak zmarnowaliśmy ostatnie 15 lat.
                                    pozdro :)
                                    • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 12:25
                                      ale jakby ją matka dobrze wychowala to by nie robila loda za 1zł tylko poszlaby
                                      rozdawac ulotki, dawalaby korki z matmy dzieciom czy cokolwiek innego.
                                      nie mozna usprawiedliwiac wszytskiego bo panuje bieda. moralnosc powinna byc
                                      wyzej. jestesmy ludzmi a nie zwierzętami.

trzeba znalesc zloty srodek a nie pchac na chama polske do przodu bo mamy
                                      powaznie braki, ktorymi tez nalezało by sie zajac.

i chce powiedziec ze nie mam nic przeciwko po ale nie sadze ze gdyby to oni
                                      rzadzili, za 4 lata byly by tu kokosy.

mozliwe ze mysle zle, ale to byly moje pierwsze wybory i moja swiadomosc
                                      polityczna dopiero się kształtuje. lecz moja przynajmniej ksztaltuje się a nie
                                      oddanie wybory walkowerem jak wiekszosci...

milego dnia. szybkich pieniedzy. pozdro

;]

• popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 12:36
                                        tu nie chodzi naprawdę o wychowanie, jeśli myślisz, że to żę taka dziewczynka
                                        robi loda (jako przykład patologii) to tylko i wyłącznie wychowanie, to się
                                        naprawdę grubo mylisz. W psychologii mówi się o stopniach wartości: są stopnie,
                                        i jeśli stopień niższy jest zaspokojony, to człowiek ma wartości stopnia
                                        wyższego, i tak do góry. Najniżej niestety jest głód i chęć przetrwania. Jeśli
                                        ten poziom nie jest zaspokojony to dla człowieka nie liczą się wartości które
                                        my nazywamy ludzkimi (duchowymi). Jesteśmy zwięrzętami, i tak samo się
                                        zachowujemy. Jeśli ktoś nie ma pracy to niestety walczy o przetrwanie- dzieci w
                                        domu niedojadają, widzą jak rodzice się staczają z powodu stresu, frustracji
                                        sytuacją, brakiem perspektyw, psychika takich ludzi ulega takiemu
                                        zdegenerowaniu (nie tylko rodziców, ale przede wszystkim tych dzieci), że
                                        wychowanie nie ma tu nic do rzeczy !! BIEDA- to jest głónych czynnik patologii,
                                        każdy psycholog ci to powie. A wychowanie wchodzi w grę dopiero na wyższym
                                        poziomie, czyli gdy głód jest zaspokojony, tzn w miejscu, gdzie człowiek
                                        przestaje być zwierzęciem, a zaczyna być człowiekiem
                                        • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 12:55
                                          oczywiscie znam to ale ta dziewczynka moglaby ta biede zwalczać inaczej tak jak
                                          juz pisalam. poza tym to kapitalizm doprowadzil do takich dysproporcji ze jeden
                                          ma duzo a drugi nie ma nic i musi sie znizac do takiego poziomu.

jezeli na prawde uwazasz, ze czlowiek jest zwierzeciem to nie wiem jakie ty
                                          chciałbys stworzyc panstwo, dom, rodzine. ludzie mysla, czuja i moga opierać
                                          sie na dorobku przeszlosci, czyli kultura etc.
                                          natomiats widze ze ty bys sie chcial cofac w rozwoju osobistym dla dobra
                                          rozwoju gospodarczego.

nie mow mi ze kosciol poglebia takie patologie jak robienie loda przez
                                          dziewczynke. ale tak jak sam napisales wczesniej, twoi znajomi nie maja
                                          stycznosci z kosciołem i ty raczej tez nie.
                                          ja moze mam nie za duzy ale umiem to wykorzystać.

a nastepnie trzebaby pomyslec czy wieksze szczescie da czlowiekowi wysokie PKB
                                          czy wlasny spokoj i godnosc. i zapewniam cie ze nie zawsze aby to w sobie
                                          zachowac trzeba sie znizac do takiego poziomu.
                                          moze warto sie skupic na czyms innym niz na krytyce rzeczywistosci bo to
                                          najlatwiejsza droga. jezeli ty uwazasz ze jedyne zmiany mogą przyniesc wybory
                                          to ci wspolczuje tych rzeczywiscie straconych 4 lat. a nawet gdyby tamte poszly
                                          po twojej mysli to czlowiek z natury na wsyztsko narzeka i tez by ci bylo malo.

aha no i zawsze jak cos nie idzie mozna zwalic wine na kosciol. ze nie
                                          dzisiejszy, malo elastyczny..
                                          tak jakby on w czyms tu przeszkadzal.
                                          nie mozna pracowac w tygodniu a niedziele isc do kosciola bo to zrujnuje system
                                          tak?

łoł rewelacja

jak byla komuna to nie mozna bylo chodzic do kosciolateraz mozna ale polak jak
                                          zwykle przekorny.
                                          widzisz czasem trzeba cos stracic zeby cos docenic.
                                          • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 13:08
                                            odpowiedz jest prosta, bo widzę że nie rozumiesz co pisałem wcześniej :)
                                            podaj mi proszę przykład kraju, w którym jest 70% ludzi wierzących (jak w
                                            Polsce), a państwo to jest bogate i ma silną gospodarkę ??? ta przykłowa
                                            dziewczynka nie zwalczy sama tej patologii w której się znalazła, to chory kraj
                                            ją do tego doprowadził, chory, bo biedny, a biedny bo ludzie mentalnie nie są w
                                            stanie wziąc sprawy w swoje ręce, wg mnie głównie z powodu głębokiego
                                            katolicyzmu w naszym kraju. Religia każe ludziom wierzyć że będzie dobrze, a tu
                                            nie można wierzyć, trzeba ciężko pracować i walczyć o wszystko. I TAK: silna
                                            religia jest powodem stagnacji kraju !!!! Aż dziwi mnie że ktoś może myśleć
                                            inaczej !!! Nie wystarczy ci przykład Iranu, Pakistanu, gdzie religia jest 100
                                            razy silniejsza niż u nas ?? A spojrz na kraje europy zachodniej, nie ma tam
                                            kraju tak religijnego jak my, i nie ma też tam kraju tak biednego jak my. Jak
                                            można nie widzieć takich oczywistych faktów ?
                                            Zadajesz pytanie retoryczne czy dla człowieka "liczy się wysokie PKB czy wlasny
                                            spokoj i godnosc". Oczywiście że to drugie, ale jakbyś miała rodziców bez
                                            pracy, którzy stoczyli by się na dno, pili, nie miałabyć co jeść, żebrałabyś na
                                            ulicy, nawet robiąc tego przysłowiowego loda. Innymi słowy, bez wysokiego (tzn.
                                            normalnego) PKB nie ma godności i spokoju !!! Jest bieda, a bieda nie pozwala
                                            spokojnie żyć i mieć godność
                                            ps.
                                            a człowiek nie jest zwięrzęciem ;) oj za dużo lekcji religii a za mało
                                            biologii :)
                                            • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 13:19
                                              to ty napisales ze jest zwierzeciem.

myslisz wiec ze w kraju wysoko rozwinietym nie ma patologi? ciekawe. w usa jedz
                                              do jakiejs dzinicy murzynskiej a natrafisz na strzelanine. to jest
                                              bezpieczeństwo?

nie uwazam ze nam przeszkadza religia w darzeniu do lepszego bytu.
                                              od zawsze bylismy zacofani to sie powinno wiedziec w lekcji historii.

myslisz ze jak kraj jest wysoko rozwiniety to juz szczyt marzen. no widzisz a
                                              ja tak nie uwazam. bo tam tez zyja ludzie biedni. fakt u nas bieda wieksza ale
                                              zawsze bedzie jakis problem. jak nie ten to gorszy. niektorym szkoda zycia na
                                              cos na co i tak nie maja sporawego wplywu.

ja wole zyc sobie spokojnie, nie studiuje dla polepszenia gospodarki ale dla
                                              siebie, glosuje dla siebie, pracowac tez bede dla siebie.

Nie wystarczy ci przykład Iranu, Pakistanu, gdzie religia jest 100
                                              > razy silniejsza niż u nas ??

nie wystaczy bo tam problem nie tkwi tyle w rozwinieciu gospodarcztym tylko w
                                              ustroju. chrzescijanie sa ponaddro bardziej otwarci niz iranczycy.
                                              porownanie nie na miejscu.

polacy wybrali pis i po prawie na rownie czegoc chesz wiecej?
                                              • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 13:36
                                                monika_lewinsky napisała:
                                                > to ty napisales ze jest zwierzeciem.
                                                a ty napisalas ze nie jest. Ja uwazam ze jest (z medycznego punktu widzenia)

> myslisz wiec ze w kraju wysoko rozwinietym nie ma patologi? ciekawe. w usa jed
                                                > do jakiejs dzinicy murzynskiej a natrafisz na strzelanine. to jest
                                                > bezpieczeństwo?
                                                u nas nie trzeba jechac do specjalnych dzielnic, by zobaczyc patologie. I
                                                akurat USA to zly przyklad, bo tam zrodlo ich patologii jest zupelnie inne- tu
                                                wchodza kwestie rasowe i nierownosci spolecznej jaka miala miejsce przez
                                                kilkaset lat. Nasze patologie maja zupelnie inne zrodla !

> nie uwazam ze nam przeszkadza religia w darzeniu do lepszego bytu.
                                                > od zawsze bylismy zacofani to sie powinno wiedziec w lekcji historii.
                                                bo od zawsze bylismy ludzmi ponadprzecietnie religijni (w Europie) i nadal
                                                jestesmy. Poprzed dedukcje zatem mozna by wysnuc wniosek, ze wine za to
                                                zacofanie ponosi wlasnie taki gleboki (czasem nawet slepy = radio maryja, tv
                                                trwam, dosc niedzielny)

> ja wole zyc sobie spokojnie, nie studiuje dla polepszenia gospodarki ale dla
                                                > siebie, glosuje dla siebie, pracowac tez bede dla siebie.
                                                i to jest wlasnie krotkowzroczne myslenie. Ty nie jestes sama, to wiekszosc
                                                decyduje za ciebie o tym, kto bedzie rzadzil, jaka bedzie gospodarka, a wiec i
                                                o tym, czy za 30 lat jak pojdziesz na emeryture bedziesz glodowac czy normalnie
                                                zyc.

> nie wystaczy bo tam problem nie tkwi tyle w rozwinieciu gospodarcztym tylko w
                                                > ustroju. chrzescijanie sa ponaddro bardziej otwarci niz iranczycy.
                                                > porownanie nie na miejscu.
                                                ustroj w tych krajach jest sterowany wlasnie religia :) to ich religia
                                                ksztaltuje tam ustroj. Chrzescijanie sa bardziej otwarci, ale uwazasz ze
                                                wszyscy ? ja jestem sklonny stwierdzic, ze wiekszosc niestety nie (mlodzi moze
                                                tak, ale nie ludzie starsi)
                                                • monika_lewinsky Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 13:42
                                                  ja wole byc krotkowzroczna niz czekac az to pokolenie umrze (bo nic sie z
                                                  polsce nie zmienic).

ludzie sa wazniejsi niz rozwoj, ktory i tak nadejdzie gdy my do tego dorosniemy.

pozdrawiam ;]
    • malaszaramysz Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 09:26
      Masz rację, byłam wczoraj świadkiem przemarszu mrówek-moherek do komisji
      wyborczej.Ksiądz kazał na PiS głosować.:-)
      • doctor_jekyll Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 09:48
        o ze ludzie starsi wiecej ,niz w innych grupach wiekowych glosowali na SLD
        mozna dodatkowo wytlumaczyc na kilka sposobow:

1/ oni zyli w poprzednim systemie, stad znaja faktycznie jak bylo-w
        przeciwienstwie np do mlodych , ktorzy opieraja sie w duzej mierze na tym , jak
        o tym okresie/okreasach pisza -a zazwyczaj obecne media sa b negatywne

2/ Starsi rozrozniaja znaczace roznice pomiedzy okresami (troche wyszlo takie
        okreslenie,ale najlepiej oddajace)/mlodzi nie(no bo jak??)

3/ jest to okres ich mlodosci i rozwoju-stad naturalne ze beda lepiej wspominac
        niz obecna np biede emerycka

4/ z perspektywy czasu czasem lepiej widac -jesli mniej sie kieruje tylko
        biezacymi emocjami

:-)
    • frank_76 Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 11:27
      Powienien zostać wprowadzony cenzus majątkowy - kto nie ma niczego, na co sam
      nie zapracował, nie powinien mieć prawa głosu.
      • humbak Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 11:29
        Uczniowie i studenci też?
        • frank_76 Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 11:30
          A dlaczego mieliby być wyjatkiem od tej reguły?
          Jeśli student miałby już swoje mieszkanie lub auto - mógłby głosować.
          • humbak Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 11:33
            Na przykład dlatego że ich głównym zajęciem jest studiowanie, które nie daje
            dochodów. Poza tym to jest raczej marny sposób. Jak chciałbyś to zrealizować?
            • frank_76 Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 11:41
              Nie chodzi o dochody - chodzi o posiadanie własności w postaci wartościowej
              ruchomości lub nieruchomości. Tylko takie osoby wiedzą, jak o własnośc trzeba
              zabiegać, ile pracować, a potem jak ją chronić i utrzymywać. Taki system
              spowodowałby, że w Polsce rządziłaby klasa ludzi najzdolniejszych i z reguły
              najlepiej wykształconych, choć to ostatnie nie jest wbrew pozorom takie istotne.
              Taki system wyeliminowałby spod urn ludzi nastwionych roszczeniowo, zwykłych
              meneli, cwaniaków na lewych rentach i część emerytów - z całym szacunkiem -
              którzy właśnie dbają tylko o to, ile Zakład Utraconych Składek łaskawie wypłaci
              im pieniędzy.

Sam jestem studentem (wróciłem na studia po przewie) i cenię akademicki
              entuzjazm, ale to tylko zapaleni teoretycy.
              • humbak Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 11:44
                No cóż... jak tak patrzę wokoło to nie jestem pewny czy masz rację:) To nie
                jest tylko kwestia doświadczenia, ale i zdrowego rozsądku.
    • zwykly2 Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 12:16
      Młodośc MYŚLI że starość jest głupia, starość WIE młodość jest głupia!!!
      • popowiec Re: rozkład poparcia !! 26.09.05, 14:59
        Starość MYŚLI że młodość jest leniwa, młodość WIE starość jest nieruchliwa !!!
        (wyjaśnienie: starość to źródło stagnacji, młodość to rozwój i przyszłość)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka