Dodaj do ulubionych

Profesór Raźny znów dała głos

13.09.02, 01:23
Poniższy tekst świadczy dobitnie, że profesór Raźny
reprezentuje "postawę jednocześnie utopijną i
rewolucyjną, którą cechuje brak racjonalnego myślenia.
Racjonalizm został tu bowiem zastąpiony przez dwa typy
emocji: złość i nienawiść. Są to jedyne argumenty
środowisk", z których się wywodzi.

"Prof. Anna Raźny:
Dokonany w ostatnich dniach przez lewicowo-liberalne
tygodniki w Polsce atak na Radio Maryja i jego
dyrektora ojca Tadeusza Rydzyka oraz na Rodzinę Radia
Maryja jest atakiem na polski Kościół katolicki. Radio
Maryja stanowi bowiem spójne z nim ogniwo na
najważniejszych poziomach: teologicznym, dogmatycznym,
etycznym, eklezjologicznym i organizacyjnym. Tygodniki,
które przypuściły atak - "Wprost", Newsweek", Przegląd"
oraz "Gazeta Wyborcza", usiłują poprzez manipulację
faktami i prawdą oraz poprzez fałsz, szyderstwo i
satyrę stworzyć obraz rozłamu w polskim Kościele
katolickim. To one tworzą rozłam, którego nie ma i
którego nie sposób udowodnić. Z obrazu owego rozłamu ma
wynikać, że Kościół w Polsce jest w upadku. W
rzeczywistości stanowi to więc atak na Kościół i
religię katolicką, a co za tym idzie - jest to atak na
Polskę i Polaków, dla których katolicyzm stanowił
zawsze fundament istnienia, a w chwilach zagrożenia
fundament przetrwania. Atak ten jest jednocześnie
potwierdzeniem wojny, jaką po upadku PRL nowe centrale
ideowe - lewicowo-liberalne - wydały Kościołowi
katolickiemu i Polskiemu Narodowi. Cel jest jeden -
zniszczenie i chaos, nad którym miałyby zapanować siły
ateistyczne, antynarodowe i antypaństwowe. Jest to ten
sam cel, który przyświecał już ideologom XIX-wiecznego
terroryzmu i rewolucji, odgrywającym rolę demiurgów.
Wyraził to najdobitniej Michaił Bakunin w słynnej
tezie: "Radość niszczenia jest radością tworzenia".
Jego uczniowie - bolszewicy i twórcy totalitaryzmu
komunistycznego - udowodnili, że ze zniszczenia
fundamentów istnienia podążać można tylko ku nicości.
Ich spadkobiercy duchowi z "Wprost", "Newsweeka",
"Przeglądu", "Gazety Wyborczej" albo o tym nie wiedzą,
albo świadomie ponawiają beznadziejną próbę walki z
tym, co w rzeczywistości jest niezniszczalne: z
duchowym i religijnym wymiarem życia. Jest to postawa
jednocześnie utopijna i rewolucyjna, którą cechuje brak
racjonalnego myślenia. Racjonalizm został tu bowiem
zastąpiony przez dwa typy emocji: złość i nienawiść. Są
to jedyne argumenty środowisk walczących z Kościołem,
religią i polskością."
Obserwuj wątek
    • Gość: Dr.KrisK Re: Profesór Raźny znów dała głos IP: *.eng.fsu.edu 13.09.02, 02:01
      Bardzo mnie to cieszy, albowiem myślałem że Autorka Najdłuższego Zdania
      Pozbawionego Sensu złamała pióro i dała sobie spokój. A tu proszę! I nawet
      Bakunin wywleczony! Widzę wielka przyszłość przed profesór Rażny Anną. Tomy
      dzieł zebranych, złotych myśli, porad dla rolników i dziatwy wiejskiej,
      pobożnej młodzieży oraz kobiet nieurodziwych.
      KrisK
    • Gość: Oszoło z RM Re: Profesór Raźny znów dała głos IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 09:27
      Zgadzam się z panią profesor w całej okazałości...Próbujecie ją osmieszyć ale
      to wy sami się ośmieszacie..takie są właśnie fakty jakie podałatu pani profesor
      i nic nie pomoże tu wasze ujadanie...przykro mi bardzo ale wasza reakcja
      jeszcze mnie w tym utwierdza bowiem ta postawa demaskuje bezlitośnie waszą
      nienawiść do RM i w ogóle do całego kościoła katolickiego
      • jastrzebiec OSZOLOM POPIERA CALA OKAZALOSC PANI PROFESOR 13.09.02, 15:58
        Gość portalu: Oszoło z RM napisał(a):

>> Zgadzam się z panią profesor w całej okazałości...

Chyba chcial Oszolom napisac - "w calej rozciaglosci". Cala "okazalosc" pani
        profesor to mozna, np. podziwiac...
        Taki to ten nowy narybek dziennikarski ND.
        • douglasmclloyd Re: OSZOLOM POPIERA CALA OKAZALOSC PANI PROFESOR 13.09.02, 16:09
          jastrzebiec napisał:

> Gość portalu: Oszoło z RM napisał(a):
          >
          > >> Zgadzam się z panią profesor w całej okazałości...

> Chyba chcial Oszolom napisac - "w calej rozciaglosci". Cala "okazalosc" pani
          > profesor to mozna, np. podziwiac...

Ewentualnie, po zapoznaniu się z "całą okazałością" pani profesór, paść z
          wrażenia.

• jaceq Re: Profesór Raźny znów dała głos 14.09.02, 10:02
        Gość portalu: Oszoło z RM napisał(a):

> Zgadzam się z panią profesor w całej okazałości..

Spróbowałbyś się nie zgodzić ! Nowa praca natychmiast poszłaby się j...ć.

> nienawiść do RM i w ogóle do całego kościoła katolickiego

Po 1. Tu nie ma mowy o nienawiści. Krytyka to nie nienawiść.

Po 2. RM i KK to nie podmioty tożsame.
    • Gość: Śmiewca Raźnie jest! Naprawdę profesor? Degrengolada... IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 13.09.02, 13:54
      Gdzież ta uczelnia, gdzież jest to uczone gremium? Który to prezydent
      mianował kuchtę - może jeszcze Rada Państwa PRL? (przepraszam wszystkie
      kucharki i podkuchenne, słowo kuchta to nie o was). Profesor, jak to poważnie
      kiedyś brzmiało, nawet tutaj wszystko spsiało. Samiśta sobie profesory winne,
      że już was nie cenią, każda korporacja powinna wewnętrznie nie dopuszczać i
      ewentualnie usuwać kompromitujące ją osoby, jeżeli nie robi tego ze strachu czy
      dla jakiejkolwiek idei, sama jest winna że autorytet spada na pysk i sięga
      bruku.
      p.s. a może ta pani to "docent marcowy", ideologicznie by to pasowało!
      • douglasmclloyd Re: Raźnie jest! Naprawdę profesor? Degrengolada 13.09.02, 15:24
        Gość portalu: Śmiewca napisał(a):

> Gdzież ta uczelnia, gdzież jest to uczone gremium? Który to prezydent
        > mianował kuchtę - może jeszcze Rada Państwa PRL? (przepraszam wszystkie
        > kucharki i podkuchenne, słowo kuchta to nie o was). Profesor, jak to poważnie
        > kiedyś brzmiało, nawet tutaj wszystko spsiało. Samiśta sobie profesory winne,
        > że już was nie cenią, każda korporacja powinna wewnętrznie nie dopuszczać i
        > ewentualnie usuwać kompromitujące ją osoby, jeżeli nie robi tego ze strachu
        czy
        > dla jakiejkolwiek idei, sama jest winna że autorytet spada na pysk i sięga
        > bruku.

Też się zastanawiam, jakim cudem utrzymuje się toto na UJcie?
    • jastrzebiec Re: Profesór Raźny znów dała głos 13.09.02, 16:31
      No, nadzwyczaj interesujacy przypadek. Jasna teza, klarowna argumentacja.

TEZA: "Atak na Radio Maryja. jest atakiem na polski Kościół katolicki."

ARGUMENTY:

1. "Radio Maryja stanowi bowiem spójne z nim ogniwo na
      najważniejszych poziomach: teologicznym, dogmatycznym,
      etycznym, eklezjologicznym i organizacyjnym.

Zwlaszcza na poziomie dogmatycznym. Argument dogmatyczny.

2. Tygodniki, które przypuściły atak(.) usiłują poprzez manipulację
      faktami i prawdą oraz poprzez fałsz, szyderstwo i satyrę stworzyć obraz rozłamu
      w polskim Kościele katolickim.
      To one tworzą rozłam, którego nie ma i którego nie sposób udowodnić.

Argument prawniczy a'la "Wysoki Sadzie: oskarzony jest niewinny, a jesli winny
      to niepoczytalny."

3. Z obrazu owego rozłamu ma wynikać, że Kościół w Polsce jest w upadku. W
      rzeczywistości stanowi to więc atak na Kościół i religię katolicką, a co za tym
      idzie - jest to atak na Polskę i Polaków, dla których katolicyzm stanowił
      zawsze fundament istnienia, a w chwilach zagrożenia fundament przetrwania.

Drugi "argument" dogmatyczny: zaklada 'a priori' jednosc kosciola I RM oraz
      fundamentalnie katolicki charakter spoleczenstwa polskiego. Ktore "po
      katolicku" w wiekszosci opowiada sie za dopuszczalnoscia rozwodow, przerywania
      ciazy, kontracepcji. ze nie wspomne o panoszacym sie zlodziejstwie (nie
      kradnij) i nietolerancji (miluj blizniego...) - ale te to raczej pod adresem
      niektorych odlamow spoleczenstwa.

Cale reszta "wywodow" to juz plaskie wnioski z falszywych przeslanek.

• Gość: Pytak Dlaczego Razny, a nie Razna ?? IP: *.proxy.aol.com 13.09.02, 17:11
      Z wypowiedzi tego osobnika plci niewiadomej wynika jasno, ze rydzykowcy maja
      coraz wiecej wrogow i coraz bardziej czuja sie wyobcowanii ze spoleczenstwa
      polskiego. Gdyby przeprowadzic odpowiednie sondaze, prawdopodobnie zostalaby
      potwierdzona hipoteza dotyczaca mozliwosci wchloniecia przez rydzykowa sekte
      pewnych odlamow polskiej populacji. 10,czy 11% ogolu to maksimum, nalezy
      sadzic. W dziedzinie poziomu glupoty nie mozemy miec chyba kompleksow wobec
      innych nacji. Taki procent idiotow znajdzie sie wszedzie.
      • douglasmclloyd Re: Dlaczego Razny, a nie Razna ?? 13.09.02, 17:39
        Dlaczego Raźny a nie Raźna? Być może dlatego, że Raźna to transwentyta i w
        głębi duszy czuje się Raźnym.
    • Gość: jacek84 Re: Profesór Raźny znów dała głos IP: *.net.okay.pl / 192.168.3.* 13.09.02, 21:54
      Słuchałem kiedyś kilka audycji z tą "pani profesor" w RM.
      Aż się płakać chce ; jakie ta pani ma wiadomości z historii.
      Nawet napisałem protest do O.Rydzyka, że ta pani bredzi.
      Przykre że to "profesor" . Idę na strych i zaśpiewam sobie
      piosenkę (z czasów Piłsudskiego) " Niechaj Polska zna jakich s... ma.
    • Gość: polishAM Re: Profesór Raźny znów dała głos IP: *.nas19.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 17.09.02, 02:40
      Jezeli Halina Bortnowska w Wyborczej traktuje wypadki w Jedwabnym jako
      "misterium nieprawosci" XX wieku pomijajac takie "drobiazgi" jak ofiary Palmir,
      Szucha, Pawiaka, Katynia czy Majdanka to slowa Prof. Raznej nabieraja
      oczywistego sensu. Przeciez te media o ktorych ona wspomina to obce i wrogie
      naszemu narodowi antypolskie trabki. Dziekuje Douglas.
      • douglasmclloyd Re: Profesór Raźny znów dała głos 17.09.02, 03:49
        Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Jezeli Halina Bortnowska w Wyborczej traktuje wypadki w
        Jedwabnym jako
        > "misterium nieprawosci" XX wieku pomijajac takie
        "drobiazgi" jak ofiary Palmir,
        >
        > Szucha, Pawiaka, Katynia czy Majdanka to slowa Prof.
        Raznej nabieraja
        > oczywistego sensu. Przeciez te media o ktorych ona
        wspomina to obce i wrogie
        > naszemu narodowi antypolskie trabki.

Skoro tak, to pokaż mi ten "fałsz, szyderstwo i
        satyrę", poprzez którą "antypolskie trąbki próbują
        stworzyć obraz rozłamu w polskim Kościele" i przekonaj
        nas, że rozłamu nie wywołuje Rydzyk.
        • Gość: polishAM Re: Profesór Raźny znów dała głos IP: *.nas19.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 17.09.02, 05:32
          Ja w zasadzie w ogole nie mam problemu jezeli media prowadza ze soba polemike.
          Wychodza z tego najciekawsze artykuly poniewaz wynikaja z roznicy pogladow. Ale
          ja chce Douglas, zeby ta polemika byla w naszym rodzinnym gronie, wsrod
          Polakow. Dlatego ja nie mam problemu z Urbanem ktory jest skurczybykiem ale nie
          reprezentuje obcych interesow. Wybaczam mu pochodzenie. Co innego z Wyborcza,
          ktora reprezentuje zydowski Cox Communication (prezes Cox grozil Millerowi).
          Poza tym cala Agora ma zydowska strukture z prezesem, naczelnym redaktorem i
          czolowymi redaktorami. Poza granicami Agora jest rowniez reprezentowana przez
          Zydow. Newsweek to gazeta ktora dzisiaj swietowala (Yom Kipur) i nie sadze zeby
          pracowal tam jeden katolik. Wspominanie o Polskosci Nagorskiego to niesmaczny
          zart. 100% Zyd zreszta pracuje w Newsweeku od ponad 20 lat. Wiec kto tu
          polemizuje. To sa bezlitosne skurczybyki, ktore we wlasnych interesach zniszcza
          wszystko co po drodze. Wtedy nie bedzie juz polemiki i Newsweek bedzie
          polemizowal z Wprost. Dyskusja, ale zgodnosc pogladow wymagana bezwzglednie.
          Czyli Polak bedzie przedstawiany jako kolaborator i sojusznik Niemcow, kiedy
          nasze sily zbrojne podczas II wojny swiatowej stanowily trzecia pozycje wsrod
          aliantow. Zyd NKVD-dzista, nie bedzie mozna wspomniec jego narodowosci. Ja tez
          nie zgadzam sie z wieloma rzeczami gloszonymi przez Rydzyka. Co do Uni. Zreszta
          dzisiaj wiadomo, ze bedziemy w Uni ale w zasadzie w niej nie bedziemy. Tego
          Wyborcza nie napisze. A prof. Razny moze przedstawic swoje poglady. Przeciez
          nie nawoluje do zamkniecia tych gazet. Po prostu je krytykuje. To ja w zasadzie
          nawoluje zeby poszly sobie tam gdzie ich miejsce. Na Brooklynie i w Izraelu.
          Tam Rydzyk nie czestuje ich nasza tradycja i kultura i nie poucza co powinna
          zrobic synagoga, albo wyznaczac Izraelowi strategiczne sojusze z Indiami. To
          ich sprawa.
          • douglasmclloyd Re: Profesór Raźny znów dała głos 17.09.02, 17:20
            Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Ja w zasadzie w ogole nie mam problemu jezeli media prowadza ze soba
            polemike.
            > Wychodza z tego najciekawsze artykuly poniewaz wynikaja z roznicy pogladow.
            Ale
            >
            > ja chce Douglas, zeby ta polemika byla w naszym rodzinnym gronie, wsrod
            > Polakow. Dlatego ja nie mam problemu z Urbanem ktory jest skurczybykiem ale
            nie
            >
            > reprezentuje obcych interesow. Wybaczam mu pochodzenie. Co innego z Wyborcza,
            > ktora reprezentuje zydowski Cox Communication (prezes Cox grozil Millerowi).
            > Poza tym cala Agora ma zydowska strukture z prezesem, naczelnym redaktorem i
            > czolowymi redaktorami. Poza granicami Agora jest rowniez reprezentowana przez
            > Zydow. Newsweek to gazeta ktora dzisiaj swietowala (Yom Kipur) i nie sadze
            zeby
            >
            > pracowal tam jeden katolik. Wspominanie o Polskosci Nagorskiego to niesmaczny
            > zart. 100% Zyd zreszta pracuje w Newsweeku od ponad 20 lat. Wiec kto tu
            > polemizuje. To sa bezlitosne skurczybyki, ktore we wlasnych interesach
            zniszcza
            >
            > wszystko co po drodze. Wtedy nie bedzie juz polemiki i Newsweek bedzie
            > polemizowal z Wprost. Dyskusja, ale zgodnosc pogladow wymagana bezwzglednie.
            > Czyli Polak bedzie przedstawiany jako kolaborator i sojusznik Niemcow, kiedy
            > nasze sily zbrojne podczas II wojny swiatowej stanowily trzecia pozycje wsrod
            > aliantow. Zyd NKVD-dzista, nie bedzie mozna wspomniec jego narodowosci. Ja
            tez
            > nie zgadzam sie z wieloma rzeczami gloszonymi przez Rydzyka. Co do Uni.
            Zreszta
            >
            > dzisiaj wiadomo, ze bedziemy w Uni ale w zasadzie w niej nie bedziemy. Tego
            > Wyborcza nie napisze. A prof. Razny moze przedstawic swoje poglady. Przeciez
            > nie nawoluje do zamkniecia tych gazet. Po prostu je krytykuje. To ja w
            zasadzie
            >
            > nawoluje zeby poszly sobie tam gdzie ich miejsce. Na Brooklynie i w Izraelu.
            > Tam Rydzyk nie czestuje ich nasza tradycja i kultura i nie poucza co powinna
            > zrobic synagoga, albo wyznaczac Izraelowi strategiczne sojusze z Indiami. To
            > ich sprawa.

Czekam na "fałsz, szyderstwo i satyrę", poprzez którą "antypolskie trąbki
            próbują stworzyć obraz rozłamu w polskim Kościele".

• Gość: Kagan Re: Profesór Raźny znów dała głos IP: *.vic.bigpond.net.au 17.09.02, 13:43
      Prawdziwie Europejscy Bogowie to Zeus (Jowisz) albo nasz swojski, slowiański
      Światowit (Światowid), a nie żydowscy bożkowie typu Jahweh (Jehowy) czy Jeszu
      (Jezusa). Bowiem cywilizacja europejska jest znacznie starsza niż 2 tysiące
      lat, czyli znacznie starsza od chrześcijaństwa (a więc i od katolicyzmu
      rzymskiego). Juz 5 tysiecy lat temu (III wiek p.n.e.) prosperowała wysoko
      rozwinięta cywilizacja egejska na Krecie, a 4 tysiące lat temu (II wiek p.n.e.)
      cywilizacja Krety rozpowszechniła sę na Pelponez, czyli na południową część
      kontynentu europejskiego! A samo miasto Rzym istnieje od prawie 3 tysięcy lat!
      Tak więc mówienie, że korzenie Europy sa chrześcijańskie jest jednym wielkim
      oszustwem, i świadczy o ogromnych brakach w wiedzy takich osób, jak np. obecny
      papież, pan Karol Wojtyła, który pomimo wieloletniego pobytu w Rzymie i
      niedawnej wizyty w Grecji, nie wie, lub nie chce wiedzieć, o prawdziwych
      korzeniach i fundamentach kultury europejskiej. Dla niego, jak i dla innych
      katoli, historia Polski zaczyna się np. od narzucenia Polsce chrześcijaństwa
      pod koniec X wieku, choć źródła historyczne wyraźnie wskazują, że państwowość
      Polski jest o wiele starsza. Sama dynastia Piastów, wywodząca sie conajmniej od
      Siemowita (Ziemowita), jest o około 100 lat starsza niż polskie
      chrześcijaństwo, a słowianie zamieszkują tereny obecnej Polski conajmniej od
      roku 1500 p.n.e., czyli od około 3500 lat! Historycy są zgodni, że początki
      Polski (t.j. polskiego państwa, polskiego narodu i polskiej kultury) sięgają
      conajmniej roku 500 n.e., czyli że są o 5 wieków starsze niż polskie
      chrześcijaństwo. Naród polski jest jednym z młodszych narodów europejskich,
      niemniej jego historia jest znacznie starsza niż historia chrześcijaństwa w
      Polsce. A historia takich państw jak Grecja jest o 3 tysiące lat starsza niż
      chrześcijaństwo! Tak wiec mówienie o tzw. invocatio dei w przyszłej konstytucji
      europejskiej jest jednym wielkim nieporozumieniem, bowiem kultura europejska
      jest o wiele starsza niż chrześcijaństwo: religia żydowska, a więc azjatycka,
      siłą i przemocą narzucona Europie. Pamiętajmy, że od momentu edyktu
      mediolańskiego w roku 313 n.e., edyktu legalizującego chrześcijaństwo, zaczął
      sie szybki upadek Rzymu. Stolica cesarstwa wkrótce przeniosła się do
      Konstantynopola, a około półtora wieku później, w roku 476, Germanowie usunęli
      z tronu ostaniego cesarza rzymskiego Romulusa Augustusa. I tak zaczęly sie na
      dobre tzw. ciemne wieki (dark ages), ktore trwały mniej więcej do końca
      średniowiecza, czyli około tysiąca lat. Tak więc chrześcijaństwo przyniosło
      Europie 10 wieków cofania się, a w najlepszym wypadku zastoju. Nie potrzebujemy
      więc tak marnego fundamentu naszej europejskiej cywilizacji. Religie
      azjatyckie, takie jak judaizm, islam i chrześcijaństwo nie mają miejsca w
      Europie, która ma swą własna historię, i cywilizację, oraz własne religie i
      wlasnych Bogów!
      Kagan
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka