Dodaj do ulubionych

Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria

15.10.05, 07:30
czekam z niecierpiwością na dalszy ciąg tej historii - na ukaranie więzieniem
tych zwyrodnialców; wścieknę się kiedy znowu okaże się, że takie odchody
społeczne jak te pielęgniarki dostaną karę w zawieszeniu;
Obserwuj wątek
    • no_one2 Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 07:34
      >>Wronowie zapowiadają, że nie odpuszczą "siostrom": - Może to dobre
      >>pielęgniarki, ale nie powinny nigdy opiekować się dziećmi - mówi Jacek Wrona.

Pewnie ze nie odpuszcza.Jest szansa wyciagnac kase,niedlugo pewnie zglosi sie
      kilka osob ,ktore rozpoznaja tam swoje dzieci.
      • niedzwiedziczka Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 07:52
        no_one2 napisał:
        >
        > Pewnie ze nie odpuszcza.Jest szansa wyciagnac kase,niedlugo pewnie zglosi sie
        > kilka osob ,ktore rozpoznaja tam swoje dzieci.

Och, jakież Ty masz klapki na oczach! Widać, że nigdy nie bałeś się o życie
        dziecka. Ludzie dowiadują się, że dziecko, o które drżeli i bali się dotknąć
        palcem ktoś potraktował, jak pluszową zabawkę. Sama słyszałam od pielęgniarki z
        oddziału noworodków, że dawały dzieciom Luminal (lek uspokajający), żeby "się
        nie darły". Chodzi o to, że te pielęgniarki nie dość, że nie spełniały swoich
        obowiązków, to jeszcze naraziły to dziecko nawet na śmierć. Ty widzisz tu tylko
        sznasę na uzyskanie pieniędzy przez rodziców. Wierz mi, dla wielu ludzi życie i
        zdrowie ich dzieci jest cenniejsze niż wszystkie pieniądze świata.
        • no_one2 Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 07:55
          > Och, jakież Ty masz klapki na oczach! Widać, że nigdy nie bałeś się o życie
          > dziecka.

Balem sie.

A w tym przypadku pewnie zglosi sie kilkanascie osob bo chodzi o pieniadze.Taka
          prawda.
          • tekameka zastanawia mnie pośpiech i nagonka w tej sprawie 15.10.05, 08:00
            gdyby zrobił to lekarz - sprawę by zatuszowano (tak jak pavuloniarzy w Łodzi),
            a że to zwykła pielęgniarka - proszę bardzo - jakie prawo jest bezlitosne.
            Pomijam oczywiste bestialstwo i głupotę piguł. Zwróćcie uwagę na wagi obu
            spraw - tam zabijali a tu na szczęście nie doszło do tragedii
            • arczia Re: zastanawia mnie pośpiech i nagonka w tej spra 15.10.05, 10:47
              odwrotnie- to na lekarzy robi się nagonki na okrągło - a pielęgniarki - te
              głupie i leniwe- są traktowane jak "święte krowy" Dla mądrych i kompetentnych
              mam szacunek- ale te na zdjęciach takie nie są! To tylko przypadek, że nie
              doszło do tragedii- na szczęście dla dziecka-nie dla pielęgniarek!
              • mlasskacz Teraz szpital zacznie bulić...Na miejscu tych 15.10.05, 14:24
                pielęgniarek tez bym zarobił niezłą kasę: od tej chciwej świni laboranta - że ukradł i sprzedał gazecie moje prywatne zdjęcia, od Wyborczej - że wywołała nagonkę i szykany, od Faktu - że opublikował moje zdjęcia z napisem POTWORY. Inne media tez by wybuliły. Każda z dziewczyn ma szansę na przynajmniej 500 tys. bez żadnych wkłądów własnych, tylko muszą wziąć mądrego prawnika.
                • krenglik Re: Teraz szpital zacznie bulić...Na miejscu tych 15.10.05, 18:21
                  Ludzie jesteście beznadziejni. Agresja, nagonka, kasa, wodę z mózgu robicie i
                  jedziecie na sensacji, doszukując się nie wiadomo czego. Zwolnijcie trochę.
                  Pomyślćie, nie lećcie na oślep w tym biegu szczurów.

Rzeczy trzeba nazwać po imieniu.
                  Nie ma znaczenia czy to pielęgniarki czy lekarz czy ojciec.

To było niepotrzebne narażenie zdrowia i życia dzieci. Głupota nic więcej.
                  NIC WIĘCEJ.
                  To nie są potwory tylko kobiety które nie zdawały sobie sprawę ze swoich czynów.
                  Takich ludzi jest tysiące np ci którzy doginają w swoich blaszanych maszynch.
                  Ludzie pijący na plaży piwko i nie pilnujący swoich dzieci.
                  Błędy i głupota ludzka jest częstym zjawiskiem.
                  Mówi się o niej jak gazety nagłośnią sprawę. Piętnujmy błędy nie
                  ludzi.Tymczasem takich spraw jest mnóstwo - ktoś ukradł kratkę ściekową ,
                  pijani kierowcy, pijany lekarz itp itd.

Zanim sięgniecie po wielkie słowa i oskarżenia pochylcie głowy i zastanówcie
                  się nad sobą, zastanówcie się jak coś usprawnić. Zrobić coś dobrego.
                  Zdajcie sobie sprawę, że jesteście niedoskonali. I skończcie mówić mnie to nie
                  dotyczy.
                  Spytam się kto z nas polaków umie udzielić pierwszej pomocy w wypadku.
                  Mało kto, bo się nikomu nie chce nauczyć. Każdy umie tylko narzekać i oskarżać.
                  Czasami jak jest wypadek to udzielam pierwszej pomocy, a wcześmniej 20 ludzi
                  stało dookoła i się gapiło. Wstyd żebyście mięli prawo kogo kolwiek oskarżać.
                  80% społeczeństwa kwalifikuje się do nauki pierwszej pomocy.

Jak komuś dokopać to jest od razu 1000 chętnych, cynizm rządzi. Zwykle 1000
                  największych tępaków.

Najpierw trzeba się nauczyć szacunku dla człowieka. Zarówno noworodka, jak i
                  winnej w tym wypadku pielęgniarki.
                  To są ludzie.

Polacy traktują się na wzajem jak bydło :(
                  Jeśli będziemy szanować ludzi i siebie wzajem może więcej ludzi będzie tak
                  robić. I skończy się zamulanie, narzekanie a zacznie się bardziej optymistyczny
                  czas w którym wyborcza nie będzie żerować na ludzkim bezmózgowiu.
                  • setite no właśnie-zastanów się 15.10.05, 21:29
                    Napisałeś:

> To było niepotrzebne narażenie zdrowia i życia dzieci. Głupota nic więcej.
                    > NIC WIĘCEJ.
                    > To nie są potwory tylko kobiety które nie zdawały sobie sprawę ze swoich
                    czynów

No właśnie. Z drobny "ale" - były to osoby przeszkolone i zatrudnione do pracy
                    z takimi chorymi. Akurat one powinny wiedzieć.

Pomijając to, że nieświadomość nie zwalnia od odpowiedizalności (chyba, że ktoś
                    jest niepoczytalny psychicznie).

Argumenty typu "tyle jest innych spraw..." mało mają do rzeczy. Zajmujemy się
                    konkretną sprawą. I bardzo, bardzo dobrze!!! Wreszcie czegoś nie wmieciono pod
                    dywan, sprawa wyszła na jaw. I może to coś poprawi (np. "olewaccy" ordynatorzy
                    bardziej na serio sobie wezmą do serca swoje obowiązki).
                  • mhdeck KRENGLIK - dziękuję za głos rozsądku. 16.10.05, 13:17
                    Trzeba mniej wrzeszczeć, a więcej myśleć.
                    Pozdrawiam
                • antykagan Re: Teraz szpital zacznie bulić...Na miejscu tych 16.10.05, 00:07
                  mlasskacz napisał:

> pielęgniarek tez bym zarobił niezłą kasę: od tej chciwej świni laboranta - że
                  u
                  > kradł i sprzedał gazecie moje prywatne zdjęcia, od Wyborczej - że wywołała
                  nago
                  > nkę i szykany, od Faktu - że opublikował moje zdjęcia z napisem POTWORY. Inne
                  m
                  > edia tez by wybuliły. Każda z dziewczyn ma szansę na przynajmniej 500 tys.
                  bez
                  > żadnych wkłądów własnych, tylko muszą wziąć mądrego prawnika.

Jesteś wyjątkowe bydlę, już o tym pisałem. A tak BTW: nie mają te ścierwa
                  pielęgniarskie najmniejszych szans na odszkodowanie.
            • polf Re: zastanawia mnie pośpiech i nagonka w tej spra 15.10.05, 16:18
              Zdaje sie ze "pavuloniarzami" byli tylko sanitariusz. A rzeden z lekarzy nie
              dopuscil sie zabojstwa. Co Ty tak nienawidzisz tych lekarz? I tak bedziesz
              wczesniej czy pozniej musiala powierzyc im swoje zdrowie i zycie. No chyba ze
              jestes madrzejsza niz alfa i omega (jak wiekszosc narodu) i sama sie bedziesz
              leczyc. Hehe ciekaw jestem jak sobie sama wytniesz wyrostek albo zrobisz
              trepanacje czaszki. Chcialbym to widziec. Zakladam ze wiesz co to trepanacja...
          • kralik1 Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 12:22
            no_one2 napisał:

> > Och, jakież Ty masz klapki na oczach! Widać, że nigdy nie bałeś się o życ
            > ie
            > > dziecka.
            >
            > Balem sie.
            >
            > A w tym przypadku pewnie zglosi sie kilkanascie osob bo chodzi o
            pieniadze.Taka
            > prawda.

A co ty barbazynco wiesz o prawdzie?
            Pewnie tyle samo co Prawda i Sprawiedliwosc.
        • rosebar Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 08:37
          Masz racje. Ja tez widzialam kilka lat temu, co robily pielegniarki na oddziale
          chirurgii dzieciecej w pewnej klinice. Ze strachu, by tak nie dzialo sie z moim
          5-tygodniowym malenstwem- siedzialam przy nim cala dobe (oczywiscie traktowana
          przez personel jako intruz). Moze wreszcie, sytuacja, w ktorej pielegniarki
          pediatryczne traktuje noworodki jak przedmioty ulegnie zmianie....To byl
          rzeczywiscie szok..- to , co widzialam
          • erg_samowzbudnik Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 16:31
            rosebar napisała:

> Masz racje. Ja tez widzialam kilka lat temu, co robily pielegniarki na
            oddziale
            >
            > chirurgii dzieciecej w pewnej klinice. Ze strachu, by tak nie dzialo sie z
            moim
            >
            > 5-tygodniowym malenstwem- siedzialam przy nim cala dobe (oczywiscie
            traktowana
            > przez personel jako intruz). Moze wreszcie, sytuacja, w ktorej pielegniarki
            > pediatryczne traktuje noworodki jak przedmioty ulegnie zmianie....To byl
            > rzeczywiscie szok..- to , co widzialam

Bo widziałaś oczami matki a nie profesionalnej pielęgniarki.
            • kobietka_ Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 17:55
              Rozumiem, erg, ze ty wlasnie jestes profesjonalnym pielegniarzem, i doskonale
              wiesz co robily pielegniarki na oddziale rosebar, mimo, ze nie napisala o tym
              ani slowem.
              • erg_samowzbudnik Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 18:27
                kobietka_ napisała:

> Rozumiem, erg, ze ty wlasnie jestes profesjonalnym pielegniarzem, i doskonale
                > wiesz co robily pielegniarki na oddziale rosebar, mimo, ze nie napisala o tym
                > ani slowem.

Wcale nie o to mi chodzi. Chodzi o to że kazda matka uważa że jej dziecko jest
                wyjatkowe i najwazniejsze. Gdyby szpital chciał spełnic te warunki to
                pielegniarek musiało by byc tyle ile noworodków , a i tak matki mówiły by że
                pielegniarka obchodzi sie z dzieckiem za mało delikatnie itd. itp. Chodzi mi
                tylko o to.
        • kaz63 Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 12:41
          Ma Pani calkowita racje!!!A poprzednik - to wodoglowie.
          Pzdr.
          • erg_samowzbudnik Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 18:29
            kaz63 napisał:

> Ma Pani calkowita racje!!!A poprzednik - to wodoglowie.
            > Pzdr.

Moje wodogłowie polega na tym że twierdzę, że jedna pielegniarka jak ma sie
            opiekowac 20-tka dzieci to musi to robic jak robi a nie jak by to sobie życzyła
            mamusia.
      • sunrexik3 JAK MOŻESZ TAK MÓWIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.10.05, 08:52
        Dziwisz się rodzicom , że tak przeżywają tę chistorię?
        Masz dzieci? Były może w szpitalu? Nie- to nie masz pojęcia jak bezradny czuje
        się człowiek wobec samej choroby a co dopiero jak się okazuje, że nie może nic
        poradzić na ludzką GŁUPOTĘ - bo była to zwykła ludzka głupota !!!!!!!!
        Mam nadzieje, że pielęgniarki zostaną ukarane -ale nie uśmiercone jak chcą
        niektórzy. Już sama strata pracy i prawa wykonywania zawodu będzie dla nich
        straszna - pewnie też mają dzieci- a co dopiero wynik sprawy sądowej.
        • kaganowski Re: JAK MOŻESZ TAK MÓWIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.10.05, 08:58
          Nie tylko te babsztyle, ale cala dyrekcja szpitala i wszyscy lekarze z tego
          oddzialu powinni isc na min. 10 lat za kratki. To byl ich podstawowy (nie
          napisze psi, aby nie obrazac psiego rodu) obowiazek wiedziec, co robia ich
          podwladni! A caly majatek winnych tego wszystkiego powinien przepasc na rzecz
          ofiar tego przestepstwa!
          • nfumu-ngui Re: JAK MOŻESZ TAK MÓWIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.10.05, 13:38
            a leczyc cie bedzie znachor z ukrainy
          • erg_samowzbudnik Re: JAK MOŻESZ TAK MÓWIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.10.05, 16:33
            kaganowski napisał:

> Nie tylko te babsztyle, ale cala dyrekcja szpitala i wszyscy lekarze z tego
            > oddzialu powinni isc na min. 10 lat za kratki. To byl ich podstawowy (nie
            > napisze psi, aby nie obrazac psiego rodu) obowiazek wiedziec, co robia ich
            > podwladni! A caly majatek winnych tego wszystkiego powinien przepasc na rzecz
            > ofiar tego przestepstwa!

Myslę że to ironia , bo jeżeli naprawdę to gratuluję.
          • mhdeck Zwolnić, posadzić, skonfiskować i czekać, aż 16.10.05, 13:14
            przyjdzie nasza kolej... Sądząc po surowości sądów w Polsce mieszkają sami
            mądrzy, rozsądni, uczciwi i szlachetni... Tylko skąd w takim razie tyle
            głupich, wściekłych i sfrustrowanych miernot dokoła? Ludzie nie są ideałami
            wiec przestańcie się ścigać w wymyślaniu dotkliwszych kar, bo sami będziecie
            potem mieszkali w tym obozie koncentracyjnym!
      • antonioni1 Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 10:52
        Spoko! Biegły antropolog ustali, czy to Gloria czy nie. A odszkodowanie się
        należy. Ktoś za to musi zapłacić. Pielęgniarki oczywiście więzieniem i
        pozbawieniem zawodu na całe życie. Szpital pieniędzmi. I to dużymi.
      • sawa.com Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 11:22
        no_one2 napisał:

> >>Wronowie zapowiadają, że nie odpuszczą "siostrom": - Może to dobre
        > >>pielęgniarki, ale nie powinny nigdy opiekować się dziećmi - mówi Jace
        > k Wrona.
        >

Czy ty siebie słyszysz człowieku? Chciałbyś być pod opieką takich pielęgniarek?
        Albo życzyłbyś sobie, zeby opiekowały się twoimi najbliższymi? Uważasz, że
        życie ludzkie ma cenę?

Inna prasa donosi Fakt i SE, że w tym czasie umarło dwóch chłopczyków -
        wcześniaków, którzy przebywali na tym oddziale. W tym jeden o dobrych
        rokowaniach.
      • kralik1 Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 12:20
        no_one2 napisał:

> >>Wronowie zapowiadają, że nie odpuszczą "siostrom": - Może to dobre
        > >>pielęgniarki, ale nie powinny nigdy opiekować się dziećmi - mówi Jace
        > k Wrona.
        >

Wiesz co ty no_one2, ty jestes nawet wiekszym szmaciarzem niz te dwie
        pielegniarki, brak mi slow na ciebie, barbazynco!
    • kaganowski Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 08:55
      Przerazajace! Czemu te baby nie sa za kratkami, razem z cala dyrekcja szpitala i
      lekarzami z tego oddzialu?
      • rozowykot Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 14:07
        kaganowski najchętniej sadzalby do więzienia, ale zapomina o 3 rzeczach
        1. za więzienie tych osobniczek zaplacimy po 6000 zl miesięcznie bo tyle
        kosztuje utrzymanie więźnia w Najjaśniejszej Demokracji
        2. szpital zaplaci z pieniędzy szpitalnych i zabraknie ich na leki dla innego
        dziecka
        3. póki szpitalem rządzi lekarz, a slużbą zdrowia kolejny lekarz to będą
        tachlowali wlasne nieuctwo, arogancję, trwonienie pieniędzy i lekceważenie
        pacjentow, a także wynoszenie do prywatnych gabinetow drogiego sprzętu a nawet
        strzykawek jednorazowych. Potem pacjent kosztuje nie wiadomo ile , bo personel
        nakradl i wiem ,co mowie!
        SĄ INNE METODY KARANIA ZA TAKIE POSTĘPOWANIE takie, by nie placil za to
        podatnik. np odebrać prawo wykonywania zawodu ,opublikować zdjęcia w prasie itd.
    • bardzowysoki Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 09:09
      mam 203cm i 135 kg .......przyslijcie do mnie te siostry..to sobie je włoże do
      kieszeni........i zobacza jakie to miłe....
      • rododendron Re: dyskutanci w piekle 15.10.05, 09:16
        ciekawi mnie czy dyskutanci tej listy to chrzescijanie czy islamisci a moze ani
        jedno ani drugie? lecz jakies podrzutki podobne do oskarzanych pielegniarek
        • marcinmaciek W szpitalach sie umiera 15.10.05, 09:38
          Dlatego nigdy nie pozwolcie polozyc sie do szpitala. A jak juz tam wyladujecie
          to modlcie sie o doktora, ktory nie zarabia 732 PLN/miesiac ani pielegniarki o
          dochodach 640 PLN/miesiac.
          Dobrze wam radze
        • anetonet Re: dyskutanci w piekle 15.10.05, 09:43
          rododendron sam jesteś chyba podrzutkiem,mnie nie dziwi reakcja ludzi którzy
          napisali wyżej i że tak jest osądzają.Ten kraj spada na psy,może nie jesteś
          rodzicem i pewnie dla tego sam tak tego nie przeżywasz.Na to wygląda że w tym
          kraju jest jeszcze za małe bezrobocie,inaczej do takich sytuacji by nie
          doszło.Gdyby te "ala pielęgniarki "choć przez rok były na bezrobociu może
          wówczas by doceniały swoją pracę bardziej.Mam nadzieję że to przed nimi i że
          nigdy już nie wrócą do wykonywania zawodu i że zostaną sprawiedliwie osądzone.
        • myff Re: dyskutanci w piekle 15.10.05, 10:44
          A co ma tutaj do rzeczy wyznanie? Moralność, empatia, jest w CZŁOWIEKU, a nie
          ma wynikać ze strachu przed Bogiem, czy być czymś wyuczonym:( swoją drogą,
          zdarzenie o którym tu mowa, zasługuje w pełni na napiętnowanie, nawet w taki
          jadowity, pełen nienawiści sposób. Ten odzew to znak, że ludzi nie dotknęła
          znieczulica, że przeczytają i wzrusza ramionami, "W Afryce, to dzieci z głodu
          umierają, na wojnach dorosłych..ew. Dzieciak zyje? żyje! to w czym rzecz,
          zabawiły się, nic mu nie zrobiły, więc po co dym?!" poza tym jednak spora ich
          liczba, to jednak zadeklarowani rodzice, wcześniaka, czy nie, i chyba naturalne
          jest to że sie solidaryzują z rodzicami...z dziećmi, że jakos osobiście czują
          sie pokrzywdzeni przez Siostrzyczki- w ilus głowach, napewno tłucze sie myśl,
          czy w przypadku ICH dziecka tez miały miejsce TAKIE ekscesy? ale nigdy nie
          wyszły na jaw, bo ktoś był na tyle wyrachowany, albo przynajmniej nie głupi, że
          nie chwalił się tym i nie fotografował..i daja temu wyraz krzycząc sobie na
          forach, przy obiedzie, w autobusie i tak dalej. niech sie wykrzyczą.
    • kuubaa Sprywatyzować służbę zdrowia 15.10.05, 09:42
      i nie będzie takich problemów. Właściciel szpitala zadba, żeby psychole nawet
      myciem podłóg nie zajmowali się, bo inaczej natychmiast zbankrutuje. A tak -
      nikomu z nadzoru włos z głowy nie spadnie, zaś odszkodowania (będą na pewno) MY
      zapłacimy.
      • myff Re: Sprywatyzować służbę zdrowia 15.10.05, 10:48
        Chyba powinny być jakies OBOWIĄZKOWE badania psychiatryczno-psychologiczne dla
        ludzi idących do takich instytucji społecznego zaufania jak szpitale czy
        szkoły. bo nawet jesli człoiwek, idzie tam, i wie co go czeka, to może za
        wczasu sprawdzić, ile zdoła tam wytrzymać, po jakim czasie frustracja go tak
        przeżre, że zacznie ją wyładowywać, na swoich podopiecznych, ew. powinny być
        regularne badania takich ludzi, dla ich samych i ich podopiecznych. jak zaczyna
        wariować, to niech odpocznie, zrezygnuje.
      • myff Re: Sprywatyzować służbę zdrowia 15.10.05, 10:52
        BTW.niskie zarobki, niedocenianie ich-różnych grup zawodowych- ciężkiej pracy
        ma powodować frustrację, u owych...ale przecież wszyscy dobrze wiedzą, ile będe
        zarabiać, że nawet jak zrobia strajk, pogłodzą się, to wcale nagle nie skoczy
        im pensja, o 100% a jednak sie tam pchaja, a jednak, strajkują, głodzą się..i
        cięzko frustrują i frustracje wyładowują...po co? ja się pytam, PO CO? aż tylu
        czuje powołanie? nie wierzę w to.
      • wujek25 Re: Sprywatyzować służbę zdrowia 15.10.05, 11:00
        Pielegniarki zabawialy sie niegodziwie i powinny byc za to ukarane. Ale jeszcze
        wieksza niegodziwoscia bylo opublikowanie tych zdjec i mam nadzieje ze ktos, a
        moze same aferzystki wysadza (w amerykanskim stylu) od publikujacych wysokie
        odszkodowania i oduczy to tzw niezalezne media od epatowania "drastycznoscia"
        ktora niczemu dobremu nie sluzy a jedynie zwieksza zyski reklamowe.
        • kralik1 Re: Sprywatyzować służbę zdrowia 15.10.05, 12:43
          wujek25 napisał:

> Pielegniarki zabawialy sie niegodziwie i powinny byc za to ukarane. Ale
          jeszcze
          >
          > wieksza niegodziwoscia bylo opublikowanie tych zdjec i mam nadzieje ze ktos,
          a
          > moze same aferzystki wysadza (w amerykanskim stylu) od publikujacych wysokie
          > odszkodowania i oduczy to tzw niezalezne media od epatowania "drastycznoscia"
          > ktora niczemu dobremu nie sluzy a jedynie zwieksza zyski reklamowe.

Wedlug ciebie "godziwe" byloby zamiesc to pod dywanik,zeby tacy swieto....i sie
          o tym nie dowiedzieli, bo przeciez to takie straszne pokazywac takie rzeczy!
          A niech te pielegniarki robia sobie co chca, bylebym ja tego nie widzal?
          Czlowieku, masz wielki problem ze swoja moralnoscia.
          Piszesz ze niczemu dobremu to nie sluzy a jadynnie zwieksza zyski reklamowe.
          O czym ty biedaku mowisz? Jakie zyski reklamowe?
          dla kogo te zyaski?

Idz ty lepiej wujek do kosciola, wyspowiadaj sie z tego, bo grzeszysz jak pies.
    • vortex21 Pewnie zgłosi się jeszcze wiecej rodziców... 15.10.05, 09:55
      Facet ma swoje "5 minut". Pzdr.
    • asienka32 Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 10:04
      i "prawy" naród wydaje wyrok... zwyrodnialce, więzienie, kraty, odchody
      społeczne.
      A ja twierdzę, ze doświadczona pielęgniarka potrafi włożyć dziecko do kieszeni
      w taki sposób, żeby nie zrobić mu krzywdy.
      I poza ewidentną głupotą tych pań, niewiele więcej pewnie da im się zarzucić.

Oczywiście prokurator powinien sprawę do końca wyjaśnić, to jest poza dyskusją.

A świętym oburzonym proponowałabym się zająć etyką naszej służby zdrowia w
      kontekście łapówek, prywatnych pacjentów w ramach publicznych dyżurow, cesarek
      na życzenie itp...
      To jest dużo większy problem i pewnie nie jedno dziecko straciło życie albo
      zostało kaleką, bo pan doktor własnie był zajęty prywatna cesarką na życzenie
      zamiast ratować inne, naprawdę potrzebujące.
      • chruupek Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 10:14
        A ja twierdzę, ze doświadczona pielęgniarka potrafi włożyć dziecko do kieszeni
        > w taki sposób, żeby nie zrobić mu krzywdy.

CHYBY SAMA NA SERIO W TO NIE WIERZYSZ!!!
        • p.smerf Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 10:19
          > CHYBY SAMA NA SERIO W TO NIE WIERZYSZ!!!

Jeżeli jest tak jak piszesz. to jak to się stało, że ta klinika miała bardzo
          dobrą opinię, że uratowała życie wielu dzieci a śmiertelność była znikoma. A
          przecież według Ciebie śmiertelność powinna w niej wynosić 100%. Jeśli te
          pielęgniarki nie wiedziały jak się obchodzić z wcześniakami, to jak ich myły
          przewijały, karmiły, zmieniały odzież i pościel?
        • asienka32 Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 10:24
          chruupek napisał:

A oddałbyś dziecko w ręce baby która nie potrafi wziać na ręce maluszka?
          Opieka nad dziećmi wymaga również brania go na ręce, przekręcania choćby
          podczas badania. A do tego trzeba wprawy i wyczucia.
          Kilka lat pracy z wcześniakami gwarantuje umiejętność dotykania dziecka w
          bezpieczny sposób i jestem prawie pewna, że kobieta nie zrobiły dziecku
          krzywdy. Jakkolwiek beznadziejnie nie wygląda to na zdjęciu i jakkolwiek nie
          jest skandaliczne z punktu widzenia etyki ... a z całą pewnością jest.
          Tyle, że złamanie etyki nie jest od razu przestępstwem.
          • joanna_rys Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 10:31
            Zgadzam sie z Tobą w zupełności. I jest to nie prawdą (jak to napisała gazeta wyborcza), że nawet lekarze boja się dotykać maluszków, no chyba ,że nie są neonatologami.
            • asienka32 Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 10:37
              Nikt się nie oburza na zdjecia w pismach popularnonaukowych kiedy to wcześniaki
              fotografuje się np. z obraczką na rączce dla pokazania jakie są malutkie...
              Dzieci są wyjmowane z inkubatorów, fotografowane z fleszem i jakoś nikogo nie
              powiesili z tego powodu.
              • joanna_rys Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 10:42
                Flesz nie niszczy wzroku, na porodówkach są aparaty fotograficzne z fleszem i robi sie dzieciom zdjęcia po porodzie. Rodzice sami przynosza aparaty i fotografują swoje dzieci i nikogo to nie razi. Ciekawe czemu???
                • asienka32 Też uważam, że cała ta sprawa to tylko 15.10.05, 10:52
                  nakręcanie sensacji przez media. I żerowanie na ludzkich uczuciach, szczególnie
                  rodziców dzieci które urodziły się przed terminem. Ci ludzie mają teraz
                  naprawdę niepotrzebny dodatkowy stres.
                  • joanna_rys Re: Też uważam, że cała ta sprawa to tylko 15.10.05, 10:58
                    Sam fakt, że uodziło sie dziecko przed wcześnie jest patologią może być różnie. Nie wiemy co komu jest zapisane u góry czasami wiedza i umiejętności ludzkie są zawodne i najlepszy sprzet nic nie pomoże.Takie jest życie i nie mamy na to wpływu.
                  • wieza8 Re: A ja nie... 15.10.05, 11:11
                    Szkoda, że w tym wszystkim nie dostrzegasz sprawy podstawowej - jakiegoś
                    dziwnego zdziczenia tych osób, które z definicji powinny być bardziej czułe na
                    cierpienie i krzywdę człowieka.
                    Przecież te dzieci to ludzie !!!!! a nie zabawki !!!!!
                    Jak można bawić się człowiekiem??????!!!!!!!!!!
                    Czy my wszyscy jeszcze jesteśmy ludźmi?..............................
                    • asienka32 A kobiety powinny mieć prawo do aborcji czy nie? 15.10.05, 11:12
                      to apropos znieczulicy...
                      • joanna_rys Re: A kobiety powinny mieć prawo do aborcji czy n 15.10.05, 11:19
                        Nie powinna!!!!!
                        • asienka32 Re: A kobiety powinny mieć prawo do aborcji czy n 15.10.05, 11:22
                          To było pytanie do oburzonych jednocześnie traktowaniem wcześniaka przez owe
                          panie jak i zakazem aborcji jako przejawem łamania praw kobiet i uważających że
                          płód to nie człowiek.
                      • incognitto Re: A kobiety powinny mieć prawo do aborcji czy n 15.10.05, 11:21
                        asienka32 napisała:

> to apropos znieczulicy...

otóż to. nie mam czasu czytac calego wątku, ale znając Twoje poglady nt aborcji
                        na pewno napisałas co trzeba:)

tak, mało kto się użala nad wyskrobanymi płodami pływajacymi w kanalizacji
                        miejskiej, taka jest wrażliwość katolickiego spoleczeństwa.

pozdrawiam
                        • asienka32 I to jest właśnie klasyczny objaw hipokryzji 15.10.05, 11:25
                          A Twoja sygnaturka jest bardzo adekwatna do całej afery.
                      • wieza8 Re: A kobiety powinny mieć prawo do aborcji czy n 15.10.05, 12:22
                        Nie - bo to właśnie stąd bierze się ta znieczulica i to zdziczenie.

Dziecko - nawet w brzuchu matki - nie jest rzeczą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie jest !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        • franekxy Re: A kobiety powinny mieć prawo do aborcji czy n 15.10.05, 17:38
                          wieza8 napisała:

> Nie - bo to właśnie stąd bierze się ta znieczulica i to zdziczenie.
                          >
                          > Dziecko - nawet w brzuchu matki - nie jest rzeczą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          >

Dokładnie.
                    • joanna_rys Re: A ja nie... 15.10.05, 11:17
                      Nie bronię ich zachowania!!!!! Bo uważam,że każdemu człowiekowi czy jest on duży czy mały należy się szacunek!!!!!
                  • kralik1 Re: Też uważam, że cała ta sprawa to tylko 15.10.05, 12:52
                    asienka32 napisała:

> nakręcanie sensacji przez media. I żerowanie na ludzkich uczuciach,
                    szczególnie
                    >
                    > rodziców dzieci które urodziły się przed terminem. Ci ludzie mają teraz
                    > naprawdę niepotrzebny dodatkowy stres

Za to ja i napewno wielu innych przechodzi powazny stres czytajac wasze posty :)
                  • erg_samowzbudnik Re: Też uważam, że cała ta sprawa to tylko 15.10.05, 17:34
                    Nie wiadomo czy nie chodzi o to by trochę przystopować expansję pielęgniarek na
                    zachód.
                    Taka sobie teoria spisku. :)
                • kralik1 Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 12:51
                  joanna_rys napisała:

> Flesz nie niszczy wzroku, na porodówkach są aparaty fotograficzne z fleszem i
                  r
                  > obi sie dzieciom zdjęcia po porodzie. Rodzice sami przynosza aparaty i
                  fotograf
                  > ują swoje dzieci i nikogo to nie razi. Ciekawe czemu???

Powiedziala MATKA POLKA :)
            • kralik1 Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 12:50
              joanna_rys napisała:

> Zgadzam sie z Tobą w zupełności. I jest to nie prawdą (jak to napisała gazeta
              w
              > yborcza), że nawet lekarze boja się dotykać maluszków, no chyba ,że nie są
              neon
              > atologami.

Jakie to szczescie ze ty nnie jestes moja matka, albo matka mojego dziecka :)
          • kralik1 Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 12:48
            asienka32 napisała:

> chruupek napisał:
            >
            > > CHYBY SAMA NA SERIO W TO NIE WIERZYSZ!!!
            >
            > A oddałbyś dziecko w ręce baby która nie potrafi wziać na ręce maluszka?
            > Opieka nad dziećmi wymaga również brania go na ręce, przekręcania choćby
            > podczas badania. A do tego trzeba wprawy i wyczucia.
            > Kilka lat pracy z wcześniakami gwarantuje umiejętność dotykania dziecka w
            > bezpieczny sposób i jestem prawie pewna, że kobieta nie zrobiły dziecku
            > krzywdy. Jakkolwiek beznadziejnie nie wygląda to na zdjęciu i jakkolwiek nie
            > jest skandaliczne z punktu widzenia etyki ... a z całą pewnością jest.
            > Tyle, że złamanie etyki nie jest od razu przestępstwem.

Sluchaj asienko, istnieje jeszcze cos takiego jak moralnosc, czlowiek ktory
            zabawia sie w ten sposob, zatracil ja, i nie ma zadnego prawa do wykonywania
            tego zawodu:)
            • asienka32 Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 14:04

kralik1 napisał:
              > Sluchaj asienko, istnieje jeszcze cos takiego jak moralnosc, czlowiek ktory
              > zabawia sie w ten sposob, zatracil ja, i nie ma zadnego prawa do wykonywania
              > tego zawodu:)

Nie powinna taka osoba wykonywać zawodu pielęgniarki, zgadzam się w 100%. I
              nigdy nie twierdziłam inaczej.
              Ale czy to jest równoznaczne z wsadzeniem jej do więzienia, wyzwaniem od
              zbrodniarek?
              Cała ta afera oparta na medialnym szumie podkrecającym atmosferę to przegięcie
              w drugą stronę, nie uważasz?
              Wątpię, czy któryś z dziennikarzy pomyślał o rodzicach, którzy w tej chwili
              muszą tam leczyć swoje dzieci.
              I kwestionuję etykę komentowanego artykułu, w szczególności w części
              szczegółowego opisu dziecka w inkubatorze, jest to żerowanie na ludzkich
              uczuciach w celu zwiększenia poczytnosci.
              Cynizm, cynizm i jeszcze raz cynizm.
              I tłum bezmyślnie pożerający rzuconą przez media ofiarę, bo ktoś krzyknął że to
              zły człowiek był.
        • kralik1 Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 12:46
          chruupek napisał:

> A ja twierdzę, ze doświadczona pielęgniarka potrafi włożyć dziecko do kieszeni
          > > w taki sposób, żeby nie zrobić mu krzywdy.
          >

A MOZE ONA WLASNIE TO WIE POZA WSZELKA WATPLIWOSCIA???
      • pete8 Do asienki32 15.10.05, 10:22
        Ty chyba chora jesteś pisząc coś takiego! Wczuj się w rodziców dziecka, co oni
        przeżywali widząc, że ktoś śmie tknąć, dla własnej zabawy, ich dziecko. Nie
        mówiąc już o tym, że narażali życie dziecka, a przecież piguły są tam, aby
        opiekować się, a nie narażać życie innych.

Jak czytam takie wpisy na forach jak Twoje oraz te, które mówią, że rodzice są
        ukierowani na kasę to źle mi się robi. Co z was za ludzie? Czy macie
        jakiekolwiek uczucia? Zastanówcie się najpierw zanim napiszecie. To nie boli.
        • asienka32 Re: Do asienki32 15.10.05, 10:27
          pete8 napisał:

> Ty chyba chora jesteś pisząc coś takiego!

Odpowiedziałabym tobie, ale bluzganie i obrażanie niewychowanego szczeniaka
          spuszczę milczeniem.
          • vortex21 Re: Do asienki32 15.10.05, 10:39
            Niebo pobladłe z tęsknoty,

złote liście toczą się kołem...

Moja miłość była jak gotyk.

Siedzę teraz jak pod kościołem...

Oto Październik, widziany oczyma czy też odczuwany sercem kogoś bardzo smutnego...
            • asienka32 Re: Do asienki32 15.10.05, 10:47
              Może coś dla otuchy:

Nie widziałem cię już od miesiąca.
              I nic. jestem może bledsza,
              trochę śpiąca, trochę bardziej milcząca,
              lecz widać można żyć bez powietrza
              • vortex21 Re: Do asienki32 15.10.05, 10:55
                Wciąż rozmyślasz. Uparcie i skrycie.
                Patrzysz w okno i smutek masz w oku...
                • asienka32 Re: Do asienki32 15.10.05, 10:57
                  ...Przecież ja jestem niebem i światem?
                  Sam mówiłeś- przeszłego roku...

Rumieńce lata pobladły,
                  Liść złoty z wiatrem mknie.
                  I klonom ręce opadły,
                  i mnie...
                  • vortex21 Re: Do asienki32 15.10.05, 11:28
                    O żurawie na niebie krwawym!
                    O kluczu lekki i złoty,
                    który otwierasz tęsknotę
                    za nieskończonym odlotem!

Dzięki!
        • wieza8 Re: Do pete8 15.10.05, 11:14
          pete8 - Twoja postawaw jest piękna.

Popieram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Oby więcej takich ludzi jak Ty w naszej ojczyźnie.

Pozdrawiam
      • jaaaki1 Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 13:31
        asienka32 napisała:

> A ja twierdzę, ze doświadczona pielęgniarka potrafi włożyć dziecko do
        kieszeni w taki sposób, żeby nie zrobić mu krzywdy.

Zajecia z wkładania kilogramowego wcześniaka do kieszeni brudnego fartucha po
        fachowym odłaczeniu od wszystkich rureczek i umiejętnym waleniu mu lamopą
        błyskową po oczach są na drugim roku studiów pielęgniarskich. Wykłady i
        ćwiczenia, wystarczy zaliczenie.

Ty idiotko.
        • asienka32 Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 15:00
          Czy ja napisałam, ze pielęgniarki postąpiły dobrze???

Baranie nie potrafiący przeczytać ze zrozumieniem prostego tekstu.
      • amwaw Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 15:22
        Przykro mi, ale się ośmieszasz- wejdź na stronę www.wcześniak.pl np:

www.wczesniak.pl/04_temat_czerwiec.html
        Zanim napiszesz kolejne bzdury o tym jak to "doświadczona pielęgniarka potrafii
        włożyć wcześniaka do kieszeni tak, żeby nic mu się nie stało".
        Ręce opadają nad ignorantyzmem ludzi takich jak Ty.
        Najpierw poczytaj o tym na jaki temat piszesz zanim usiądziesz do komputera...
        Głupota ludzka czasem nawet mnie przeraża...
        ________
        Mieszkanka
        Nasza dziewczynka będzie z Nami za...
        • asienka32 Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 15:28
          pielęgniarka powinna mieć wprawne i czułe ręce aby móc wykonać różne manewry z
          malutkim dzieciaczkiem w taki sposób aby go nie skrzywdzić.
          I tylko o to chodziło mi w tym zdaniu.
          Czy to taka kompletna bzdura?
          Wciskacie mi /nie tylko Ty amwaw/ poglądy z którymi nie mam nic wspólnego tylko
          po to, żeby móc mnie atakować, a siebie kreować na sprawiedliwych i prawych.
          To taka dyskusja z wyimagonowanym wrogiem, z której zawsze wychodzi się
          zwycięsko.
          No i samopoczucie lepsze w przeświadczeniu, ze jesteś dobrym człowiekiem.
          • amwaw Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 15:46
            Wprawne ręce mają się nijak do faktu, że te wcześniaki NIE MOGĄ być wyciąngane
            NIE MOGĄ być budzone w nocy NIE MOŻNA odcinać im dopływu tlenu NIE MOŻNA w
            żadnej mierze dotykać ich rękami, oprócz KONIECZNYCH procedur medycznych NIE
            MOŻNA wyciągać ich z inkubatora( a jeżeli już- tylko pod lampą )- to ma się
            nijak do czyułych(??biorąc pod uwagę zagrożenie zdrowia i życia na jakie
            narażały wczesniaki mające i tak małe szanse na przeżycie jakoś ciężko mi
            wyobrazić sobie czułe ich traktowanie- na zdjęciach widać ten "czuły dotyk").
            > a siebie kreować na sprawiedliwych i prawych.
            Przykro mi, ale "prawością" to Ty szafujeszpisząc o bolących Cię nadużyciach w
            szpitalach. My mówimy o CZŁOWIECZEŃSTWIE- do tego wielkiej "prawości"
            i "sprawiedliwości" nie trzeba,szkoda, że tego nie widzisz- z tym człowiek się
            rodzi- choć, niestety, może też zatracić..
            ________
            Mieszkanka
            Nasza dziewczynka będzie z Nami za...
        • erg_samowzbudnik Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 17:40
          amwaw napisała:

> Przykro mi, ale się ośmieszasz- wejdź na stronę www.wcześniak.pl np:
          >
          > www.wczesniak.pl/04_temat_czerwiec.html
          > Zanim napiszesz kolejne bzdury o tym jak to "doświadczona pielęgniarka
          potrafii
          >
          > włożyć wcześniaka do kieszeni tak, żeby nic mu się nie stało".
          > Ręce opadają nad ignorantyzmem ludzi takich jak Ty.
          > Najpierw poczytaj o tym na jaki temat piszesz zanim usiądziesz do komputera...
          > Głupota ludzka czasem nawet mnie przeraża...
          > ________
          > Mieszkanka
          > Nasza dziewczynka będzie z Nami za...

Może tak trochę dla ostudzenia. Czy nie widzisz różnicy pomiędzy wcześniakiem
          dopiero co urodzonym a takim który szykuje się do domu?
          • amwaw Re: Tkliwy opis w prasie o drżącym ciałku 15.10.05, 18:04
            Żeby wcześniak był "wypuszczony" do domu musi:
            a. mieć 2 kg( wcześniaki, które leżały na tej sali miały kilogram, po
            osiągnięciu pewnej wagi przenoszone były na inną salę, którą opiekował się kto
            inny)
            b. muszą( zdecydowanie) oddychać same(te nie oddychały same, podawany był im
            tlen+podtrzymywany odruch oddychania)
            c. muszą trzymać temperaturę( na tej sali nie trzymały)

Te dzieci w żadnej mierze nie kwalifikowały się do wypisania- te dzieci
            walczyły dopiero o życie. Właśnie na tym polega problem- gdyby tak trzymały,
            wyciągały dzieci nie wymagające podtrzymywania podstawowych funkcji-
            podlegałyby tylko naganie, nikt by nie tragizował. Traktując tak wcześniaki
            narażały je na utratę życia( i to całkiem poważnie)oraz w najlepszym wypadku-
            na infekcję z którymi dzieci nie miały szansy sobie poradzić(brak układu
            odpornościowego, kiepsko funkcjonująca wątroba, nie mająca zbyt dużo szans na
            zmetabolizowanie antybiotyku).

Widzę różnicę- a teraz Ty też widzisz?
    • vortex21 Polska histeria – rzucić „psom na pożarcie” 15.10.05, 10:20
      Witajcie kochani Polacy.
      Od kilku dni czytam tę historię jak to pielęgniarki zabawiały się wcześniakami.
      Jestem zdegustowany ich czynem. Prawda, prawdziwe z nich „blondynki”. Głupota
      niesamowita oraz brak wyobraźni, nie mówiąc o zawodowej nieodpowiedzialności.
      Lecz, pomijając to, co uczyniły, jestem zdegustowany nami, Polakami! Lubimy
      „pożerać”! Od czasu do czasu zachowujemy się jak piranie. Kiedy stado krów
      zbliża się do rzeki w której żyją mięsożerne piranie, pasterze specjalnie
      wprowadzają do wody najsłabsze, chore sztuki, aby zająć czymś mięsożerne ryby,
      odwrócić ich uwagę, wówczas cenne stado może przejść bezpiecznie. Od czasu do
      czasu my, piranie, potrzebujemy kogoś, na tyle głupiego i bezbronnego, aby dać
      się pożreć przez media (czytaj GW-niana, Fakt oraz inne brukowce) przy ogólnym
      wtórze „tłuszczy” bijącej brawo na widok krwi. Pielęgniarki, biorące udział w
      tym widowisku, bezsprzecznie są prawdziwymi „blondynkami”, naiwnymi i głupimi.
      Teraz jednak są w sytuacji dramatycznej. Na ich miejscu wyjechałbym z tego
      kraju. Nie dostaną pracy już nigdy a przecież mają dzieci i rodziny.
      Rozszarpaliśmy je kochani własnymi zębami, podobnie jak wielu wcześniej.
      Pamiętamy psychologa „S” oskarżonego o pedofilię? Czy ktokolwiek poznał prawdę?
      Kto będzie następny? Ty czy wy, może ja? Ludzie, zanim media wydadzą na pożarcie
      kolejna ofiarę, zastanówcie się, co robicie! Czy każdy z nas, podczas swojej
      zawodowej kariery, nie popełnił nigdy czynu, który zasługuje z potępienie, jest
      wręcz karalny? Nikt nigdy nas nie przyłapał, tyle!
      Nawiasem mówiąc laboratorium fotograficzne sprzedało zdjęcia GW-nianej i powinno
      stanąć przed sądem za taki czyn, lecz nikt ich nie potępia! Państwo, rodzice
      Glorii, już maja swoje „5 minut” w mediach. Kto następny? Pijmy krew póki ciepła
      a ofiara jeszcze oddycha!
      • asienka32 Dobry post niestety nie dla społeczeństwa 15.10.05, 10:29
        chowanego na SE, Fakcie i programie UWAGA.
      • lola292 Re: Polska histeria – rzucić „psom na 15.10.05, 12:58
        Nareszcie jedna mądra wypowidź.Jestem oburzona tym co zrobiły pielęgniarki, ale
        pracownik zakladu fotograficznego wcale nie lepszy.Fotografie powinny najpierw
        wyladować u dyrektora szpitala.Dopiero brak reakcji, mógłby usprawiedliwiąć
        nagłośnienie sprawy w mediach.A tak to facet ma swoje 5 minut, a my znowu
        igrzyska. Bardzo to smutne, że gazeta równiez stawia na sensacje, czyżby
        dziennikarze chcieli być sędziami?
        • krokodylica Re: Polska histeria – rzucić „psom na 15.10.05, 13:58

Witam,
          mili Państwo, nie ma co piętnować fotografa moim zdaniem. Gdyby poszedł do
          dyrektora szpitala, CO waszym zdaniem by uzyskał?
          Na policji sprawa albo by zaginęła w pomroczności eks-milicjantów, albo
          wlokłaby się na tyle, że szpital przemalowałby ściany, a pielęgniarki
          zmieniłyby fryzury...
          Media są od informowania, czasem piętnowania i naganiania, a my, użytkownicy,
          jesteśmy rozhisteryzowaną tłuszczą, żądną sensacji. Inaczej nikt z nas nie
          zwróciłby uwagi na ten artykuł, jak mi się zdaje.

No i jaki dowód, że te zdjęcia zostały sprzedane? Przecież prawa autorskie ma
          któraś z kobiet?
      • the_cause Re: Polska histeria – rzucić „psom na 17.10.05, 09:26
        Żałosna jest ta Twoja egzaltacja.
    • krasnov Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 10:30
      Nie nadużywałbym drastycznych słów, to po prostu ciężka głupota i kompletny brak wyobraźni. I może znieczulenie, na tyle długo tam pracowały, że nie widziały w tym już nic wstrząsającego. Nic więcej.
      Nie znaczy to bynajmniej, że należy im odpuścić, czy usprawiedliwiać. Wręcz przeciwnie, głupota musi być surowo karana. Zwłaszcza w tak odpowiedzialnej pracy. Nie po to nasi pradziadowie podpylili owoc z drzewa wiadomości ;) i zyskali rozum, żeby teraz leżał odłogiem.
      • joanna_rys Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 10:40
        Racja!!!!! Ja też tak uważam, że komuś brakowało sensacji. Gdyby tak nie było ów "uczciwy" fotograf zgłosłby się do odpowiednich sytuacji. W takiej sytuacji jak to przedstwiły gazety powinien być teraz bezwzględny zakaz odwiedzin osób z zewnątrz na oddziały wcześniacze i intensywnej terapii bo przecież każdy wnosi zaraz na taki oddział zwłaszcza,że co niektórzy odwiedzający nie widzieli długo wody i mydła !!!! Powinno wziąć do odpowiedzialności rodziców co przez całą ciążę palą papierosy, piją alkohol i zarzywają narkotyki dlaczego to nikogo nie razi!!!!!!!
      • emeryt21 Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 10:42
        Wiele,wiele lat temu moja corka,po 12 dniach,zmarla na oddziale noworodkow na
        zapalenie ploc.Nie znam sie na medycynie,ale jestem pewien,ze to bylo
        zaniedbanie pielegniarek.Do dzisiaj zal mi dziecka.Dlatego jestem za
        oskarzeniem tych przestepczyn o usilowanie zabojstwa.To nie moze byc bezkarne.
        • joanna_rys Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 10:47
          Drogi Panie, zapalenie płuc u nwoodków bardzo często jest wrodzone. Wystarczy lekkie przeziębienie u matki i dopóki jest w brzuchu korzysta z odporności od matki kiedy żyje na swój własny rachunek musi sobie z tą chorobą sam porodzić, również może być przyczyna zaaspirowanie smółki podczas porodu do dróg oskrzelowych (tzw. zielone wody - dzieje sie tak bo dziecko zanim się urodzi i wyjdzie z brzuch oddaje smółkę)może to być przyczyna dysplazji płuc i że tak sie dzieje nie jest to wina pielęgniarek, ani lekarzy.
        • p.smerf Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 11:09
          Bardzo Ci współczuję. Ale pomyśl to tych tysiącach dzieci, którym w tym samym
          czasie uratowano życie.
          • joanna_rys Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 11:13
            a za co mi współczujesz?! Codziennie ratuje się życie, ale natura czasami jest silnisza od człowieka.A wierz mi najgorsza jest bezradność bo wszystko co mogło być zostało uczynione , a to nie odnosi oczekiwanego skutku. To uczucie znają rodzice takich dzieci i osoby co je ratują. Nie musisz mi współczuć, ale tym co swoją niewiedzą i głupotą krzywdzą innych.
    • calluna Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 10:59
      Jak możan porównac robienie zdjęć wczesniakowie z robieniem zdjęć zdrowemu
      oworodkowi??!! Wcześniaki mają często nie do końca wykształcony wzrok, a w
      przyszłości często cierpią na wady wzroku. Więc oczywiste jest to że błysk
      flesza im szkodzi!!!!!!!!!!!!
      • joanna_rys Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 11:02
        Rodzice dzieci wcześniaków przychodzą i robią zdjecia. Robią dzieciom w inkubatorach. Przychodza na oddział gdzie jest dużo sprzętu medycznego z komórkami i sie oburzaja jak ktoś zwraca im uwagę. A wzrok wcześniakom niszczy tlen. Długie podawanie tlenu czy przez maseczkę czy też przez respirator może być przyczyną retinopatii wcześniaczej. Proszę trochę poczytać literatury medycznej a nie artykułów z gazet brukowych.
      • joanna_rys Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 11:06
        Czy pani widział jak wygląda badanie okulistyczne takiego wczesniaka???
        • asienka32 W mięsnym dziś rano pani ważąca golonkę 15.10.05, 11:11
          mówiła, ze flesz szkodzi...
          A tu pani Joanna Rys takie herezje głosi :)))
          • joanna_rys Re: W mięsnym dziś rano pani ważąca golonkę 15.10.05, 11:16
            Na naszym oddzile mamy robią sobie zdjęcia ze wcześniakmi , a potem nam przysyłają ich zdjęcia jak sa starsze i cieszymi sie z tego że moga się normalnie rozwijać i są pogodnymi dziećmi i miło nam ,że rodzicie utrzymuja z nami kontakt.
    • warszawianka_jedna Gloria Wrona 15.10.05, 11:07
      pomijając całą sprawę, jak można tak nazwać córkę. koszmarni rodzice.
      • jackpoln Re: Gloria Wrona 15.10.05, 11:18
        Popatrz na siebie, jak można tak wyglądać i dawać za 100zł?
      • lipton13 Re: Gloria Wrona 15.10.05, 11:21
        A ja uwazam ze dobrze ze te zdjecia trafily dio gazety. Oczywiscie nie jest
        dopbre to ze sie je oglada (chociazby ze wzgledu na rodzicow , nie wazne czy
        sie ich juz znalazlo czy nie). moim zdaniem gdyby fotograf poszedl z tym na
        policje szybciutko sprawe by utajnili i mielibysmy krotka wzmianke na 5
        stronie. A cos takiego nie moze byc pominiete. Ktos pisal zeby pomyslec ile
        dzieci na takich oddzialach uratowano. Uwierz mi, ze dla rodzicow nie ma
        wiekszego znaczenia ile wczesniej uratowano i ile uratuja dzieci(moze miec to
        wplyw na wybor szpitala)liczy sie ich dziecko. Bedzie to dla nich pocieszajace
        jak ich dziecko wykoncza glupie pielegniarki a 100 innych przezyla?
        Co do odszkodowac uwazam ze powinni tak wyssac ten szpital zeby sie dlugo,
        dlugo nie pozbieral. Beda pilnowac swoj personel.
        A o pielegniarkach w szpitalach nawet specjalistycznych mam fatalane zdanie.
        Nie wchodzac w szczegoly, lezalam w ciazy w szpitalu podala mi kroplowke z
        bardzo silnym i niebezpiecznym lekiem (jesli byl zle podawany oczywiscie). Baba
        poszla spac i nie sprawdzila ze zszedl mi 2 razy za szybko. tylkko przez noc a
        powinien przez dobe. 2 dni pozniej nie bylo mnie w szpitalu, lekarze pozbyli
        sie mnie, mimo ze mialam miec zabieg. Tydzien pozniej znow mnie przyjeli, ale
        byla juz nowa karta pacjenta.
      • luci47 W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 11:28
        Czytam niektóre posty i oczom nie wierzę,że są osoby,które akceptują takie
        zachowania,że wyrażają pozwolenie na zabawę małymi,bezbronnymi dziećmi.Drogie
        Panie co innego jest wyjmowanie z inkubatora w celu badania czy "kangurowania"
        przez matkę a co innego wyjmowanie dla zabawy,traktowanie wcześniaka jak
        małpki w zoo do zrobienia sobie zdjęcia,trzeba mieć niezłe zaburzenie
        psychiczne,żeby włożyć sobie 1kg dziecko do kieszeni,ja wogóle nie rozumiem
        sensu takiej zabawy,ale w sumie po co karać,po co wyciągać konsekwencje,a co
        one takiego wielkiego zrobiły,pobawiły się trochę,rozjaśniły swoje ponure życie
        biednej pielęgniarki z tu zaraz taki krzyk i raban.Boże,co za społeczeńswto
        zero wyrozumiałości,zaraz sobie robią igrzyska rządni krwi..
        • joanna_rys Re: W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 11:32
          Mam pytanie czy równie surowy będziesz dla Otylli Jędrzejczak któa przez swoją nie uwagę i bezmyslność zabiła brata? Nie powiesz chyba, że jechała przepisowo?
          • luci47 Re: W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 11:38
            Dla tych co nie wyczuli ironi w moim poście..nie akceptuję takich zachowań,dla
            mnie te pielęgniarki powinny wylądować w więzieniu lub na leczeniu
            psychiatrycznym,nie akceptuję postów a'la asienka 32,kompletnie nie mogę
            zrozumieć takiej znieczulicy,proszę mi wierzyć,że nie pojmuję,że są
            ludzie,którzy nie widzą nic złego w tego typu zachowaniach.Jeśli chodzi o
            Otyllię,bo rozumiem,że do mnie było skierowane to pytanie,to również uważam,że
            powinna ponieść karę za swoją brawurową jazdę,w skutek czego zabiła brata.
        • incognitto Re: W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 11:37
          luci47 napisała:

> Czytam niektóre posty i oczom nie wierzę,że są osoby,które akceptują takie
          > zachowania

chyba nikt nie akceptuje takiego zacowania
          tu chodzi o zaszczicie dziewczyn, ktore zrobily BARDZO ŹLE, ale dlaczego im nie
          wybaczyć skoro sie przyznaly, dlaczego zaraz ukamienowac, pograżyc w zklej
          opinii caly szpital itd??

A napisz proszę, dlaczego wg ciebie wszyscy plakali nad Otylią, czy dlatego, ze
          jej brat mogł do tego samochodu nie wsiąść, ze nie byl 1kg dzieckiem??

jej glupota jest moze jeszcze większa, bo pędząc 180km/godz mogla spowodowac
          wypadek w ktorym moglo zginac kilka osob, w tym niewinne male dzieci!!

skoro (i tak trzeba) jej się wybacza, ba, wręcz obchodzi jak z jajkiem, bo pani
          otylia przezywa, to dlaczego nie dac wreszcze spokoju dziewczynom, ktore maja
          zwichniętą karierę zawodowa, moze nawet zycie osobiste??
          • luci47 Re: W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 11:43
            niestety w tym kraju jest tak,że są równi i równiejsi..i tego się nie
            przeskoczy,jak nad Otylią nie płaczę i nie płakałam,nie jest i nie była dla
            mnie żadną bohaterką narodową i powinna ponieść surową karę.Co do sprawy z
            wcześniakami,bo trochę odbiegamy od tematu,ja rozumiem,że ktoś się kaja i
            przeprasza,ale powinno się dążyć do tego,żeby ponosić karę za łamanie
            prawa,etyki zawodowej itp
            • incognitto Re: W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 11:46
              luci47 napisała:

> niestety w tym kraju jest tak,że są równi i równiejsi..i tego się nie
              > przeskoczy,jak nad Otylią nie płaczę i nie płakałam,nie jest i nie była dla
              > mnie żadną bohaterką narodową i powinna ponieść surową karę.Co do sprawy z
              > wcześniakami,bo trochę odbiegamy od tematu,ja rozumiem,że ktoś się kaja i
              > przeprasza,ale powinno się dążyć do tego,żeby ponosić karę za łamanie
              > prawa,etyki zawodowej itp

oczywiście, że powinny ponieśc karę
              ale z pobieznego czytania watkow widzę, że np asieńce32 chodzi tylko o igrzyska
              jakie sie wokol tego rozpetaly, o nagonkę niewspólmierną do winy,
              robi sie z nich prawie morderczynie najgorszego kalibru
              • joanna_rys Re: W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 11:49
                racja
            • joanna_rys Re: W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 11:47
              W/g mnie to nie jest odbieganie od tematu w jednym i drugim było zagrożone życie ludzkie i to z głupoty.
            • erg_samowzbudnik Re: W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 17:59
              luci47 napisała:

> niestety w tym kraju jest tak,że są równi i równiejsi..i tego się nie
              > przeskoczy,jak nad Otylią nie płaczę i nie płakałam,nie jest i nie była dla
              > mnie żadną bohaterką narodową i powinna ponieść surową karę.Co do sprawy z
              > wcześniakami,bo trochę odbiegamy od tematu,ja rozumiem,że ktoś się kaja i
              > przeprasza,ale powinno się dążyć do tego,żeby ponosić karę za łamanie
              > prawa,etyki zawodowej itp

Jak czytam twoje posty to mam wrażenie że ty cyborg jakiś jesteś. Jak mozna nie
              mieć współczucia dla Otyli takiej miłej dziewczyny. Jednoczesnie prawo jest
              prawem ale bardzo jej współczuję. Współczuję także tym pielęgniarkom .
          • joanna_rys Re: W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 11:45
            Nie wiem czemu wszyscy płakali nad Otyllią, mnie było jej żal i nie zazdroszczę jej. Może dlatego,że wszyscy ja lubili może lubią nadal za jej wyniki sportowe. A to co się stało zburzyło obraz o idealnym człowieku.
            • incognitto Re: W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 11:48
              joanna_rys napisała:

> Nie wiem czemu wszyscy płakali nad Otyllią, mnie było jej żal i nie
              zazdroszczę
              > jej. Może dlatego,że wszyscy ja lubili może lubią nadal za jej wyniki
              sportowe
              > . A to co się stało zburzyło obraz o idealnym człowieku.

mnie też było żal Otylii,
              ale w takim samym sensie żal mi tych pielęgniarek
              • joanna_rys Re: W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 11:51
                mnie też ich żal, ale to nieznaczy, że trzeba ukamieniować je i wszystkie pielęgniarki!!!!!
        • erg_samowzbudnik Re: W sumie po co karać,wymagać..?? 15.10.05, 17:54
          luci47 napisała:

> Czytam niektóre posty i oczom nie wierzę,że są osoby,które akceptują takie
          > zachowania,że wyrażają pozwolenie na zabawę małymi,bezbronnymi dziećmi.Drogie
          > Panie co innego jest wyjmowanie z inkubatora w celu badania
          czy "kangurowania"
          > przez matkę a co innego wyjmowanie dla zabawy,traktowanie wcześniaka jak
          > małpki w zoo do zrobienia sobie zdjęcia,trzeba mieć niezłe zaburzenie
          > psychiczne,żeby włożyć sobie 1kg dziecko do kieszeni,ja wogóle nie rozumiem
          > sensu takiej zabawy,ale w sumie po co karać,po co wyciągać konsekwencje,a co
          > one takiego wielkiego zrobiły,pobawiły się trochę,rozjaśniły swoje ponure
          życie
          >
          > biednej pielęgniarki z tu zaraz taki krzyk i raban.Boże,co za społeczeńswto
          > zero wyrozumiałości,zaraz sobie robią igrzyska rządni krwi..

Twoje poczucie chumoru jest w wielkiej depresji.
      • m1233 Re: Gloria Wrona 15.10.05, 12:45
        Odje..lo ci?? To rodzicow sprawa jak nazywaja swoje dzieci, glupolu jeden.
        • falen Re: Gloria Wrona 15.10.05, 16:38
          Rodzice nie maja prawa krzywdzic swoich dzieci.
    • nstanczyk Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 12:00
      w łeb też wzięła cała ta piękna kampania reklamowa polskiej pielęgniarki...
      Zgroza!
      • felinecaline Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 12:02
        Drodzy dyskutanci!
        Przyznam sie, ze wasze wypowiedzi przyprawiaja mnie o dreszcze: jak to jest z
        Wasza moralnoscia, ze napietnujecie zazwyczaj chetnie i glosno
        afery "kopertowe" (czytaj lapowkarstwo ponoc szerzace sie wsrod lekarzy
        (pisze "ponoc" bo nie zyje w Polsce, nie lecze tam ani nie lecze SIE tama tu,
        gdzie zyje, lecze i lecze sie tego problemu po prostu nie ma). Wynika z tego,
        ze jestescie znacznie bardziej przywiazani do dobr materialnych czyli
        potocznie "mamony" niz do zasad etyki, ktore w zadnym cywilizacyjnym ukladzie
        nie zezwalaja na czynienie sobie z CZLOWIEKA, nawet najmlodszego - powiem
        wrecz: ZWLASZCZA najmlodszego zabawki. Przerzucacie sie tu argumentami czy to
        lub tamto moglo temu dziecku z fotografii zaszkoczyc - to strata czasu i
        klawiatur: jemu potencjalnie moglo zaszkodzic WSZYSTKO, nawet, gdyby nie
        wyjmowano go z inkubatora. Wielu z Was - domoroslych neonatologow opowiada
        tutaj o myciu, kapaniu, wazeniu i przebieraniu wczesniakow. NIKT z Was,
        osmiele sie nie ma zielonego pojecia jak te czynnosci wygladaja rzeczywiscie na
        oddzialach neonatologii, jakimi scislymi regulami sa obwarowane.
        Niektorzy napisali: rodzice robia sobie zdjecie ze swoimi dziecmi - wlasnie: to
        ICH wolna wola i odpowiedzialnosc i nie sadze, zeby ktorykolwiek rodzic
        poinstruowany o ryzyku dopominal sie o taka mozliwosc. Przyznam sie, ze nie
        mialam mozliwosci dokladnego przyjrzenia sie wszystkim tym zdjeciom, ale z
        tych, ktore widzialam zastanawia mnie jedno, co niestety, nie przemawia na
        korzysc oddzialu - moze sie to Wam wydac...zabawne, ale dla mnie szokujace sa
        te biale fartuszki czy garsoneczki z kieszonkami pielegniarek. Na "przyzwoity"
        oddzial neonat wchodzi sie przez specjalna sluze w specjalnej odziezy
        pozbawionej jakichkolwiek kieszeni i przeznaczonej WYLACZNIE do przebywania
        TAM, ze nie wspomne o maskach, czepkach i obuwiu ochronnym.
        Proponuje wszystkim chwilowe zamilkniecie i chlodne, trzezwe zastanowienie sie
        bez mieszania do tego innego problemu a mianowicie legalnosci i "moralnosci"
        lub nie aborcji. Kazdy z nich bowiem zasluguje na osobne, rozsadne i wnikliwe
        przeanalizowanie, bez wrzucania do wspolnego worka.
        • joanna_rys Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 12:07
          To o czym napisałas było tak owszem ale 20 lat temu!!!!! Kochana nie masz pojecia o pracy na takim oddziale i sie nie wypowiadaj w ten sposób bo wprowadzasz w błąd opinie ludzką!!!! nikt tutaj nie broni zachowania tych pielęgniarek co zrobiły sobie sesje zdjęciową tylko o podejściu do całej sprawy a to różnica. zachęcam do czytania literatury fachowej !!!!!!
          • felinecaline Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 12:12
            ????????????
            • joanna_rys Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 12:15
              Powyższony reżim sanitarny stosuje się w szczególnych przypadkach, gdy jest to wirus HCV i HIV lub wyjatkowo szkodliwe bakerie z którymi takie małe organizmy sobie nie porodzą.
              • felinecaline Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 12:46
                stad zapewne tyle przypadkow zakazen wewnatrzszpitalnych w Polsce. Tak czy owak
                jezeli tak wyglada "postep" w polskich szpitalach to tym gorzej dla nich i
                dlachorych hospitalizowanych, co mowie bez cienia ironii a z wielkim
                wspolczuciem. W "moim" CHU 3 lata temu otwarto supernowoczesne centrum neonat,
                gdzie obowiazuja wlasnie opisane przeze mnie reguly. Moze bylabys chetna
                przyjechac na staz?
                • joanna_rys Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 13:44
                  Bardzo chętnie. U nas promuje się blisi kontakt z matkami tzw. kangurki jeśli stan na to pozwala dzieci podłączone do respiratora są przytlane do mam skóra do skóry i mamy bardzo niski procent zakażeń szpitalnych. Są na bieżąco pobierane posiewy i wymazy by je wyeliminować. Uważam to za postęp bo takie dzieci są spokojniesze szybciej dochodzą do siebie i szybciej zaczynają ssać pierś.
        • joanna_rys Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 12:12
          Gdyby tak było jak piszesz, że fotografowanie jest szkodliwe byłaby wywieszka informujaca o takim zakazie a na zadnym oddziale nie ma takowej więc proszę pomysleć trochę główką.
          • luci47 Do Joanna_rys 15.10.05, 12:17
            Przepraszam,że zadam to pytanie,czy Ty jesteś pielęgniarką??
            A tak na marginesie tu nie chodzi o czytanie literatury fachowej tylko o
            moralność i etykę zawodową.
            • joanna_rys Re: Do Joanna_rys 15.10.05, 12:21
              Tak jestem pielęgniarką, a jeśli chodzi o lekturę fachową to tyczy się tych co głoszą różnego rodzaju herezje na temat zajmowania się wcześniakami. A zachowanie owych pielęgniarek owszem było bardzo nieetyczne i niemoralne i to nie polega dyskusji.
        • erg_samowzbudnik Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 18:07
          Felinecaline ty pewnie z innej galaktyki jesteś takie nam tu madrości
          prawisz.Oswieć nas jeszcze nedznych robaczków z pipidówy zwanej Polska , co nie
          wiedz co na swiecie sie dzieje.
          • felinecaline Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 18:33
            Prosze cie bardzo, podaje link - poczytaj i przejrzyj po kolei od gory w dol i
            spowrotem hasla z pomaranczowej kolumny. To bedzie tez dobry wstep do stazu dla
            Joanny. to "z mojej planety":
            http-www.perinat.org-
            • erg_samowzbudnik Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 19:19
              felinecaline napisała:

> Prosze cie bardzo, podaje link - poczytaj i przejrzyj po kolei od gory w dol
              i
              > spowrotem hasla z pomaranczowej kolumny. To bedzie tez dobry wstep do stazu
              dla
              >
              > Joanny. to "z mojej planety":
              > http-www.perinat.org-

No i zobaczyłem ze ktoś gołymi łapami ugniata jakiegos wcześniaka.Gdzie te
              kombinezony kosmiczne. Z tym że u nas na wsi po francusku to ni hu hu.
      • erg_samowzbudnik Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 18:02
        nstanczyk napisał:

> w łeb też wzięła cała ta piękna kampania reklamowa polskiej pielęgniarki...
        > Zgroza!

No i przede wszystkim chyba o to chodziło.
    • poszerny [...] 15.10.05, 12:44
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • basiapietrzak Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 12:58
        < Mój syn dzisiaj miałby 30 lat
        < Wole nie mysleć o tym
        < Że takie oto pielegniarki mogły sie nim zajmowac
        < Wole myślec, że te, od ktorych zależało jego życie
        < Zrobiły wszystko, nie dręczyły i nie żartowały...
        • erg_samowzbudnik Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 18:12
          basiapietrzak napisała:

> < Mój syn dzisiaj miałby 30 lat
          > < Wole nie mysleć o tym
          > < Że takie oto pielegniarki mogły sie nim zajmowac
          > < Wole myślec, że te, od ktorych zależało jego życie
          > < Zrobiły wszystko, nie dręczyły i nie żartowały...

Tak nie było , tylko zajmował sie nim lekaż co sie noworodka bał dotknąc .
    • logingazetapl Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 13:12
      nie znasz prawa, głąbalu. może nie będzie nawet więzienia. nie było tam nadzoru?
    • jaaaki1 Weźcie dobrego adwokata 15.10.05, 13:26
      Żądajcie ogromnego odszkodowania. Kupicie dom dzieciom i wyposazycie je na
      przyszłość. A szpital niech wytoczy proces cywilny pielegniarkom i zażąda
      zwrotu tego odszkodowania od nich.
      • nick3 Podejrzewam, że do tego służy cała ta "etyka":-) 15.10.05, 14:04
    • malwa21 Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 13:49
      Najważniejsze, że mała Gloria żyje. Niech będzie jej w życiu jak najlepiej.
      • basiapietrzak Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 15:04
        < i to jest najwazniejsze
        < ja tez zycze Jej i rodzicom wszystkiego dobrego :)
    • pinochet1 Łabska tym babskom poucinać i wykastrować 15.10.05, 15:39
      Łabska tym babskom poucinać i wykastrować
    • erg_samowzbudnik Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 16:25
      preparat_plock napisał:

> czekam z niecierpiwością na dalszy ciąg tej historii - na ukaranie więzieniem
      > tych zwyrodnialców; wścieknę się kiedy znowu okaże się, że takie odchody
      > społeczne jak te pielęgniarki dostaną karę w zawieszeniu;
      >

Uważam ,że tylko kara śmierci będzie odpowiednia za ta zbrodnie. Ponieważ są to
      odchody to w dalszym etapie na nawóz.
      • asienka32 Proponuję od razu cały personel w szpitalu ... 15.10.05, 16:27

• dominiczka9 Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 16:48
      to nie do pomyslenia aby tak wyjac poprostu i fotografowac takie bezbronne
      istotki...
      • sawa.com dwójka maluchów nie przeżyła leczenia w tym szpita 15.10.05, 18:02
        Jak podaje dzisiejsza prasa w tym czasie kiedy były robione te zdjęcia 2
        wczesnych maluchów nie przeżyło leczenia na tym oddziale tego szpitala. Jeden z
        chłopczyków miał dobre rokowania wg lekarzy. Prokurator pewnie będzie ustalał,
        czy któryś z nich był przed śmiercią bohaterem sesji fotograficznej.

www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subSpecial&news_cat_id=1585&news_id=76339&scroll_article_id=76339&layout=1
        &page=text&list_position=1

www.e-fakt.pl/
        Polska medycyna jest cięzko chora i zdemoralizowana.
        • vortex21 Teraz kazdy wcześniak, który zmarł na tym oddziale 15.10.05, 18:51
          będzie dobmiemaną ofiarą. Co za histeria!
        • asienka32 Sawo chyba nie będziemy dyskutowac o info 15.10.05, 18:55
          pochodzącym z SE...
          Mam nadzieję, że prokurator ustali kim był maluch w kieszeni pielegniarki i czy
          pseudozabawa nie miała wpływu na zdrowie dziecka.

Co nie zmienia faktu, że histeria wokół sprawy i nagonka na pielęgnairki jest
          nieadekwatna do czynu.
          • vortex21 Nie, to by nie było potrzebne... 15.10.05, 19:10

--------------------------------------------------------
            Cicho jest całkiem od gwiazd do palm, od palm do cieni...
            Na końcu świata, nad morzem zwieszony świat się zieleni...
            i tylko czasem drzewka mirtowe przez sen zaszemrzą słabo
            i w pianie morskiej bezsenna Wenus przewróci się z boku na bok...
            • asienka32 Re: Nie, to by nie było potrzebne... 15.10.05, 19:29

• vortex21 Re: Nie, to by nie było potrzebne... 15.10.05, 19:45
                --------------
                Ach, długo jeszcze poleżę
                w szklanej wodzie, w sieci wodorostów,
                zanim nareszcie uwierzę,
                że mnie nie kochano, po prostu.
          • sawa.com Re: Sawo chyba nie będziemy dyskutowac o info 15.10.05, 19:30
            Cokolwiek by nie powiedzieć, rodzice dzieci, które zmarły w czasie kiedy
            robione były zdjęcia maja prawo żądania przeprowadzenia wnikliwego śledztwa. I
            nieważne jest czy tą informację podaje Fakt, SE, GW, czy Rzeczpospolita.
            W tym wszystkim przerażające jest to, że część dyskutantów na tym forum nie
            dostrzega grozy tego co robiły owe pielęgniarki. A więc i z nami jest coś nie w
            porządku.

Czy wiecie że w Holandii ludzie boją się iść do szpitala. Jest to lęk przed
            eutanazją?

Cywilizacja śmierci?
            • asienka32 Re: Sawo chyba nie będziemy dyskutowac o info 15.10.05, 19:37
              sawa.com napisała:
              > W tym wszystkim przerażające jest to, że część dyskutantów na tym forum nie
              > dostrzega grozy tego co robiły owe pielęgniarki.

W tym towarzystwie znajduję się również ja. I nadal twierdzę, że groza to słowo
              zbyt ostre na zwykłą głupotę.
              Dla mnie duzo większą grozą jest wypadek Otylii Jedrzejczak.

Oczywiście śledztwo powinno się odbyć i ustalić czy przypadkiem fakt robienia
              zdjęć nie miał wpływu na pogorszenie się zdrowia któregoś z dzieci.
              Ja twierdzę, ze to mało prawdopodobne. Doświadczona pielęgniarka wie, które
              dziecko można wyciągnąć z inkubatora i jak się z nim obchodzić nie robiąc
              krzywdy.
              Dlatego słowo głupota bardziej niż groza oddaje obraz wydarzeń. Przynajmniej na
              dzień dzisiejszy.
              • sawa.com Re: Sawo chyba nie będziemy dyskutowac o info 15.10.05, 19:46
                asienka32 napisała:

> W tym towarzystwie znajduję się również ja. I nadal twierdzę, że groza to
                słowo
                >
                > zbyt ostre na zwykłą głupotę.
                > Dla mnie duzo większą grozą jest wypadek Otylii Jedrzejczak.
                >
                > Oczywiście śledztwo powinno się odbyć i ustalić czy przypadkiem fakt robienia
                > zdjęć nie miał wpływu na pogorszenie się zdrowia któregoś z dzieci.
                > Ja twierdzę, ze to mało prawdopodobne. Doświadczona pielęgniarka wie, które
                > dziecko można wyciągnąć z inkubatora i jak się z nim obchodzić nie robiąc
                > krzywdy.
                > Dlatego słowo głupota bardziej niż groza oddaje obraz wydarzeń. Przynajmniej
                na
                >
                > dzień dzisiejszy.

Głupota i znieczulica też budzi grozę. Nie można obok tego przechodzić
                obojętnie.

Nie podejrzewam, żebyś tego nie rozumiała.

Co do Otylii. Jest to sytuacja nieporównywalna. I jest to jej wielki dramat.
            • alina1 Pielęgniarki 15.10.05, 19:47
              Uważam, że postąpiły źle. Mam wiele wyrozumiałości dla ludzkich błędów czy
              niewłaściwego postępowania. Ale tutaj to specyficzny przypadek. Te kobiety
              pracowały na tak trudnym oddziale, wybrały ten zawód, miały pod opieką maleńkie
              dzieci, które nie leżały z grypą a walczyły o życie.
              Nie życzę im więzienia ale chciałabym żeby już nie pracowały w zawodzie.
              A najbardziej przeraża mnie to, że jedna z nich nie widzi w tym nic złego.
              Gdyby tam leżało moje dziecko nie ręczę za siebie.
    • b.6.1966 Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 15.10.05, 22:42
      Ludzie na forum--------odebralo Wam rozum????Co to za pierdoly ze szmalem, za
      niekompetencje personelu?? Zglupieliscie tak, ze widzicie tylko SZMAL?! Ojciec
      nie popusci, bo zarzada PIERDLA! Nie szmalu. Czy za cud przezycia mozna
      ZAPLACIC<,glupki?On uczestniczyl w tragedi, szaleli z bolu, a niektore TLUKI
      sugeruja rekompensate??!Nawet jezeli to bylo jedno z TROJGA biedakow, nie warto
      usunac POTWOROW bez MOZGU???Ludzie, nie macie glebszych odczuwan, tylko
      wszystko na zloty??
    • qwww Re: Ojciec wcześniaka: To mogła być moja Gloria 16.10.05, 00:02
      > czekam z niecierpiwością na dalszy ciąg tej historii - na ukaranie więzieniem
      > tych zwyrodnialców; wścieknę się kiedy znowu okaże się, że takie odchody
      > społeczne jak te pielęgniarki dostaną karę w zawieszeniu;

a może kara śmierci?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka