Dodaj do ulubionych

WłOCHY + KAWA?

IP: *.ols.vectranet.pl 13.05.06, 11:31
Witajcie! Powiedzcie mi, czy we Wloszech jest region zwiazany mocno z kawa?
Moze jakies pola kawowe? Tradycja parzenia kawy? Muzea kawy? cokolwiek, ale w
duzych ilosciach i niedaleko siebie o kawie...Dzieki!
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: WłOCHY + KAWA? 13.05.06, 11:36
      Neapol i Trieste: Neapol ze wzgledu na tradycje i kulture parzenia kawy / takze
      wspaniala wode /, a w Trieste jest zrzeszenie www.asscaffe.it/
      • Gość: Fredzio Re: WłOCHY + KAWA? IP: *.zwm.osi.pl 13.05.06, 15:19
        Kawa we Włoszech jest wspaniała -wszędzie- i jest ok. 15 sposobów jej podawania
        • linn_linn Re: WłOCHY + KAWA? 13.05.06, 15:27
          Tylko 15? To sa rodzaje kawy, zamowionej przez klientow, spisane przez jedna
          barmanke w jednym tylko barze w ciagu jednego tygodnia pracy:
          Caffè normale
          • Caffè ristretto
          • Caffè lungo
          • Caffè ristretto macchiato caldo
          • Caffè ristretto macchiato freddo
          • Caffè lungo macchiato caldo
          • Caffè lungo macchiato freddo
          • Caffè ristretto macchiato caldo senza schiuma
          • Caffè ristretto macchiato schiumato
          • Caffè normale schiumato
          • Caffè normale macchiato caldo
          • Caffè normale macchiato freddo
          • Caffè normale macchiato caldo con un pò di latte freddo
          • Caffè ristretto in tazza grande
          • Caffè ristretto in tazza grande macchiato freddo/caldo
          • Caffè lungo in tazza grande (macchiato caldo/freddo/con acqua calda/fredda)
          • Caffè americano
          • Caffè Usa
          • Caffè normale con acqua calda/fredda
          • Caffè normale con un cubetto di ghiaccio
          • Ristretto, ristrettissimo, schiumato
          • Caffè ristrettissimo con poco latte
          • Caffè in vetro
          • Caffè ristretto in vetro
          • Caffè ristretto in vetro macchiato caldo
          • Caffè ristrettissimo con tanto latte
          • Caffè in vetro (macchiato caldo/freddo/con acqua calda a parte/lungo)
          • Caffè in tazza fredda
          • Caffè in tazza bollente
          • Caffè bollente
          • Caffè bollente macchiato caldissimo
          • Caffè macchiato caldissimo
          • Caffè in tazza grande con panna
          • Caffè corretto grappa
          • Caffè corretto whisky
          • Caffè corretto Fernet
          • Caffè corretto anice
          • Caffè corretto schiuma
          • Caffè ristretto in tazza fredda
          • Caffè ristretto in tazza bollente
          • Caffè ristrettissimo
          • Espresso
          • Espresso molto lungo
          • Brodo nero & caffè al volo
          • Espresso ristretto
          • Caffè corto
          • Un nero
          • Caffè basso
          • Caffè macchiato lungo con acqua calda a parte
          • Caffè lungo molto macchiato
          • Goccia di caffè con crema di latte (paperino)
          • Goccia di caffè con latte senza schiuma
          • Caffè marocchino
          • Caffè macchiato con cacao
          • Caffè doppio
          • Caffè doppio ristrettissimo (con latte freddo a parte)
          • Caffè doppio ristretto/lungo
          • Caffè doppio macchiato caldo/freddo
          • Caffè doppio ristretto (con latte freddo a parte)
          • Una spremuta di brasil
          • Una spremuta di arabica
          • Caffè con cacao
          • Caffè corretto schiuma
          • Caffè con nuvoletta
          • Caffè spumato
          • Un brodo nero
          • Una spremuta di chicchi
          • Un caffè con la barba
          • Un americano macchiato
          • Un macchiato lungo
          • Caffè alla caffeina
          • Mi tiri un caffé
          • Caffè super
          • Caffè francese
          • Caffè al volo
          • Un caffè leggero
          (da "FuoriCasa", maggio 2002).
          • marghe_72 Re: WłOCHY + KAWA? 13.05.06, 21:39

uwielbiam tę Twoją liste, Linn
            a i ona nie jest pełna :D

a najlepsza kawa?
            Moim zdaniem w Neapolu
      • Gość: Pavel Re: WłOCHY + KAWA? IP: *.ols.vectranet.pl 14.05.06, 11:03
        dzieki! pozdrawiam.
        • katy.8 Re: WłOCHY + KAWA? 06.07.06, 00:53
          Acha, ta włoska kawa.. Podbijam wątek, aby wszyscy wyjeżdżający do Italii mogli
          sobie coś zamówić z listy linn_linn :) Wasze zdziwienie będzie ogromne ze
          względu na ilość kawy ; kto był-już wie,że dostaniecie jej ok 30 ml , prosząc
          o "lungo" czyli dłuższą barman poda 50-60 ml , co mimo wszystko wyda się
          ilością szokującą ! Ale Włosi przedkładają jakość nad ilość, toteż w tej
          maleńkiej filiżaneczce posmakujecie naprawdę pyszną kawę. Polecam.
          • linn_linn Re: WłOCHY + KAWA? 06.07.06, 08:33
            Tylko we Wloszech:
            photos1.blogger.com/blogger/164/810/1600/bui.jpg
          • chiavone Re: WłOCHY + KAWA? 06.07.06, 09:17
            katy.8 napisała:

Ale Włosi przedkładają jakość nad ilość, toteż w tej
            > maleńkiej filiżaneczce posmakujecie naprawdę pyszną kawę. Polecam.

no i sypia do niej "tony" cukru, czy jestes pewna, ze czuja jeszcze smak kawy ?
            ja mam watpliwosci

• katy.8 Re: WłOCHY + KAWA? 09.07.06, 12:51
              Słodzenie kawy to juz gust personalny ; zamawiajac kawe w barze nie wsypuja Ci
              cukru na siłę,ale podaja w cukiernicach bądź torebeczkach (jeśli w ktorymś
              barze słodza bezpośrednio to najpierw pytają czy posłodzic).Dlatego
              powtarzam,że kawa jest wyśmienita - przynajmniej moja, bo słodzę tyle,ile
              lubię -nie wiem czy inni , z "toną" cukru w 30 ml kawy , jeszcze czują jej
              smak , nie mam zwyczaju wypijać czyjejś kawy..
              Oczywiście sie zdarza,że barowa kawa jest zbyt spalona bądź zbyt mocna,przez co
              nie przepływa przez gardło.W 90% zależy to od samego barmana.Po negatywnym
              doświadczeniu nie przychodzę drugi raz do takiego baru.
              Od 4 miesięcy w domku mam ekspres ciśnieniowy , kawa jest tak odlotowa,że
              wysłużoną "makinetke" odłożyłam do lamusa :)
              Acha,do ekspresu koniecznie musi być kawa typowa dla tego urządzenia, zwykła
              zupełnie nie zdaje egzaminu.

Mmmm, z samej opowieści naszła mnie ochota na filiżankę kawki..to nic,że przed
              obiadem, idę się podelektować..
              • chiavone Re: WłOCHY + KAWA? 09.07.06, 13:23
                jasne i zrozumiale, iz co komu smakuje tego sie nie dyskutuje
                nie pisalem, iz podaja kawe slodzona, pisalem iz Wlosi slodza, zreszta kawy tak
                mocnej nie da sie wypic bez cukru, ja nie moge a wypijam litr kawy dziennie bez
                cukru i dlatego nie czuje w niej juz smaku kawy a jakas lepka ciecz o
                wspanialym aromacie kawy, tu sie zgadzam

> Oczywiście sie zdarza,że barowa kawa jest zbyt spalona bądź zbyt mocna,przez
                co
                >
                > nie przepływa przez gardło

nie przypominam sobie, zeby podano mi kawe "nie mocna" w barze w Italii,
                musieli by wymienic
                • katy.8 Re: WłOCHY + KAWA? 09.07.06, 13:51
                  No,patrz,aleś się uwziął ;) Naturalnie,że we włoskich barach podają kawę bardzo
                  mocną -"wodę" od razu się reklamuje (od reklamacji, nie od reklamy).
                  Niestety,amatorscy barmani potrafią kawę popsuć ,przedobrzając ilością
                  sypkiego, i zamiast caffe stretto, dostajesz "superstretto" ,które jest wręcz
                  nie do upicia.Tak jest u mnie, w Campanii, jak nie wierzysz,przyjedź i sprawdź
                  osobiście (namiar na takie bary podam bezinteresownie,abyś nie kupował kota w
                  worku).
                  • Gość: marghe_72 Re: WłOCHY + KAWA? IP: *.acn.waw.pl 09.07.06, 13:57
                    ristretto ;-)
                    • zarost2 Re: WłOCHY + KAWA? 10.07.06, 14:28
                      Kto poda namiar na dobry i niedrogi ekspres 15 barowy. Popieram ideę 30 ml -
                      3o sekund. Tylko wtedy kawa ma smak włoskiej kawy. Zaraz za włoską granicą
                      zatrzymuję sie aby wypić kawę. A potem - póki serce nie wyskoczy. Może być
                      mniej wina, ale gdyby zabrakło kawy...
                      • katy.8 Re: WłOCHY + KAWA? 10.07.06, 18:44
                        Przyznam,że nie wiedziałam,iż ekspresy ciśnieniowe mierzą się na "bary" , nie
                        spotkałam się z określeniem 15 barowy-czy nawet stu :) Teraz jednak zwróciłam
                        uwagę,że -przynajmniej na polskich stronach-taka wielkość jest podawana. Nie
                        wiem zarost2 czy szukasz namiaru w Polsce czy we Włoszech.Na znanym Ci polskim
                        Allegro widze naprawdę sporo propozycji, może przejrzysz

www.allegro.pl/8821_ekspres_cisnieniowy.html?order=t&view=gtext&gg=1
                        Natomiast na włoskiej wyszukiwarce znalazło niesamowitą ilość stron,tu potrzeba
                        czasu i cierpliwości do przejrzenia.Ale może warto

it.search.yahoo.com/search?p=macchina+espresso&prssweb=Cerca&ei=UTF-8&fr=FP-tab-web-t340&x=wrt&meta=vl%3Dlang_it

• zarost2 Re: WłOCHY + KAWA? 11.07.06, 11:13
                          Co do barów to chodzi o ciśnienie przy którym wrzątek zaczyna być przeuszczany
                          przez kolbę z kawą i ma ono zasadnicze znaczenie dla jakości otrzymanego
                          naparu. Nie przepadam za "kawiarkami przelewowymi". Ekspresy 3 bary to też
                          nieporozumienie . Przy 15 barach temperatura wrzącej wody jest wyższa od 100
                          stopni i aromat kawy jest znacznie intensywniejszy. Ważne jest też aby
                          właściwie ogrzać filiżankę.
                          Dzięki za adresy
                          • Gość: kompas11 Re: WłOCHY + KAWA? IP: 195.245.213.* 11.07.06, 17:36
                            Pozdrawiam Cię (katy.8) i zadroszczę Ci neapolitańskich klimatów i
                            neapolitańskiej kawy ( Wylądowalem kiedyś zupełnie przypadkiem , dziesięć lat
                            temu w San Giusseppe Vesuviano ,a potem w Terzigno i zostałem tam rok)
                            Wspaniałe miejsca i ludzie. A żadne espresso w Warszawie nie jest nawet cieniem
                            tego w Neapolu......
                            • katy.8 Re: WłOCHY + KAWA? 11.07.06, 22:38
                              Również i Ciebie,kompas11,serdecznie pozdrawiam. Skoro 10 lat temu smakowałeś
                              kawki neapolitańskiej to być może minęliśmy się w jakimś barze ;)
                              Miasteczka,które wymieniasz,mają swój "wulkaniczny" urok,nie znam wszystkich
                              dokładnie,ale zdarzyło mi się kilkakrotnie wsiąść do metra naziemnego
                              (circumvesuviana)i objechać Wezuwiusz dookoła,by choć z wagonika zachwycić się
                              krajobrazem.Sam Neapol nie jest tak cudny,aby potem "umierać" , owszem są
                              dzielnice piękne i bogate -Posilipo czy Vomero lecz są też tzw.quartieri
                              spagnoli (dzielnice hiszpańskie)gdzie bieda,brud,zgorzknienie i delinkwencja
                              wyglądają z każdego zaułka.Oddajmy jednak honor tamtejszej kawie : rzeczywiście
                              w żadnym innym kraju nie posmakujesz identycznego espresso. Kiedyś w Poznaniu,
                              w super kawiarni zamówiłam włoską kawkę ale kiedy ją dostałam, byłam
                              zawiedziona.Aby podczas wizyt w Polsce nie cierpieć z powodu braku
                              kawy,sprezentowałam "makinetki" (kawiarki) całej rodzinie i wszystkim znajomym.
                              Przywożę więc kawę i..spokojnie mogę się napić u każdego :) Jednak kawa z
                              ekspresu ciśnieniowego jest całkiem inna,nieporównywalna,po prostu odlotowa.
                              Nie dziwię się zarostowi2 ,że poszukuje tegoż urządzenia..
                              Tutaj każdy nowy dzień rozpoczyna się od kawy.A jej zapach czuje się na ulicach
                              aż do pory obiadowej :)
                • Gość: romusia Re: uwaga bo mocarna IP: *.pool871.interbusiness.it 16.07.06, 18:58
                  Uwazajcie na kawe wloska , jest pyszna ale zdradliwa. Ta mala filizaneczka
                  wydawala mi sie tak maciupka , ze zamowilam po godzinie druga i malo sie nie
                  przekrecilam.
                  • katy.8 Re: uwaga bo mocarna 17.07.06, 12:26
                    Romusiu , po prostu nie jesteś przyzwyczajona :) Zapewniam Cię jednak,że ta
                    maciupka kawa jest niesamowitym "zastrzykiem" energii i gdybyś pomieszkała w
                    Italii dłużej, dałabyś radę wypić kilka kawek dziennie, bez szwanku na zdrowiu.
                    • linn_linn Re: uwaga bo mocarna 17.07.06, 12:28
                      Do 3 nie ma zadnych problemow. Oczywiscie zalezy od osoby, ale jesli ktos w
                      ogole moze pic kawe, norma to sa 3.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka