bafanabafana NASZ WYBÓR 27.10.05, 10:54 Jak wybraliśmy tak mamy. Podobno mężczyźni dojrzewają później. Większość naszych polityków to faceci. Może niedługo się rozwiną :) A tak poważnie a propos naszych wyborów...pamiętacie: NASZA RZECZYWISTOŚC JEST NASZYM ZŁUDZENIEM TO MY TWORZYMY TAN CHOLERNY ŚWIAT NASZA WYOBRAŹNIA NIE DAJE NAM WOLNOŚCI A WOLNOŚĆ NIE ISTNIEJE BO NIE MA NAS (Dezerter- taka wyklęta kiedyś kapelka) Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Re: NASZ WYBÓR 27.10.05, 12:29 Niektórzy mężczyźni nigdy nie dojrzewają, albo sie wynaturzają w rozwoju. To faktycznie nasz był wybór ("wszyscy jedziemy na tym samym wózku..." wiesz co nas ratuje...) Odpowiedz Link Zgłoś
szlutek Re: Koniec koalicji PO-PiS? 27.10.05, 10:58 Przywódcze zapędy braci Kaczyńskich zaczynają niepokoić , ambicje ich są odwrotnie proporcjonalne do niskiego wzrostu .Platforma nie może tego legitymować .Kto ma jakieś grzechy niech szybko się kaja , Bereza Kartuska stoi otworem dla nieprawomyślnych . Odpowiedz Link Zgłoś
ala984 Re: Koniec koalicji PO-PiS? 27.10.05, 11:14 lub myślących inaczej niż bracia Odpowiedz Link Zgłoś
baretto co robi marcinkiewicz dziś? 27.10.05, 11:01 dziś marcinkiewicz zamiast prowadzić rozmowy odwiedza superexperss. nic dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
mq Re: Koniec koalicji PO-PiS? 27.10.05, 11:14 Wiele osob "wiesza psy" na PO za to, że nie chce wchodzić do koalicji z PiS. We wczorajszym Pulsie Trójki dwóch dziennikarzy sugerowało jakoby PO zachowywała się jak "obrażona panna", a w partii nastąpił kryzys przywództwa (cytuję: "nie wiadomo, kto tam rządzi - Tusk, Rokita, czy Komorowski"). Tymczasem wg mojej opinii PO jest wyjątkowo zjednoczona i w końcu zachowuje się po męsku (dlaczego dopiero teraz??), pokazuje, że PO to "ludzie z zasadami". Wejście do koalicji z PiS byłoby początkiem powolnej śmierci PO. Nalezy przyznać, że ludzie PiS wykazują się świetną znajomością gry politycznej i przebiegłością. Wykoncypowany przez nich plan był prawie doskonały - usunąć w cień twardego Komorowskiego, podarować Tuskowi fotel marszałka,a potem wystawić za to rachunek, objąć pełnię władzy przejmując resorty siłowe, a sprawy gospodarcze oddać PO. "Zarządzająca" gospodarką Platforma nie mogłaby realizować swojego programu tylko program PiS, albo jakieś pokraczne połączenie programu PO i PiS, a związane z realizacją ich ujemne skutki (wzrost dziury budżetowej, wzrost inflacji) i niespełnione obietnice z programu PiS obraczyłyby PO ("myśmy chcieli, ale PO nie pozwoliła"). PO musiałaby w sprawach gospodarki walczyć z opozycją składającą się z PiS, Samoobrony, LPR i PSL. Finał byłby taki, że za 4 lata za grzechy PiS-u odpowiedziałaby PO i zniknęłaby ze sceny politycznej. Więc nie dziwmy się, że PO nie chce tej koalicji. Odzywają się głosy, że PO musi wejść do koalicji dla dobra Polski. Czy wejscie do koalicji to jakiś obowiązek? Jakoś nikt nie wymaga tego do Leppera, Giertycha i Pawlaka. Mówi się, że PO zawiodła swoich wyborców, którzy głosowali na nią licząc, że wejdzie do koalicji z PiS. Wyborca głosując na partię głosuje licząc na możliwość samodzielnego rządzenia przez nią Polską, a nie na koalicję. Ja oddałem głos na PO licząc, że samodzielnie będzie rządzić Polską. Natomiast realizacji przez PO programu PiS i pracy na warunkach PiS nie akceptuję. PiS od samego początku łamie zasady, których PO stara się trzymać. PO miało wyznaczyć swojego marszałka, PiS złamał to ustalenie odrzucając Komorowskiego, bo odważył się krytykować PO (gdyby PO przyjęła taką zasadę, większość polityków PiS musiałaby być odrzucona przez PO). PiS obecało swoim wyborcom i PO, że nie żaden poseł, który ma "problemy z prawem" nie zostanie marszałkiem Sejmu, a wczoraj poparło kandydaturę A.Leppera. Myślę, że koalicja "umarła" już dawno przed narodzeniem, w chwili kiedy z wyborów wycofał się Cimoszewicz i ostrze krytyki PiS skierowało się przeciw PO. Przyszli (niedoszli) koalicjanci powiedzieli sobie tyle przykrych słów, że powrót do dobrych stosunków był niemożliwy. Szczególnie winna tu jest PiS, która w kampanii swoim głównym punktem uczyniła antyliberalizm, czyli atak na poglądy i program PO. PO i PiS łączy tylko przeszłość, natomiast koalicja PO i PiS to łączenie ognia z wodą. Tak naprawdę bliższe programowo Platformie jest SLD(lewica akceptująca pewne formy liberalizmu) niż lewicowy (chreścijańsko- społeczny) PiS. Myślę, że działania PiS miały na celu przetestowanie PO, a pomysłodawcy "testu" nie spodziewali się, że partia Tuska będzie tak twardym przeciwnikiem i... "test" wymknął się spod kontroli. Moim zdaniem, koalicja nie powstanie, a PiS stworzy rząd mniejszościowy. PO będzie konstruktywną opozycją wspierającą PiS w jego pomysłach naprawy Państwa, w opozycji będzie mogła przeprowadzić także więcej ustaw zgodnych ze swoim programem, niż będąc pod twardą łapą PiS w rządzie. PiS będzie musiał wybrać wspieranie inicjatyw Platformy lub stworzenie nieformalnej koalicji PiS-LPR-SO- PSL. Tak czy owak, PiS czeka rozpad = w pierwszym wariancie poprzez odejście narodowców, populistów i posłów bliskich Radiu Maryja (do LPR i Samoobrony, co może im byc na rękę), a w drugim - skrzydła liberalnego, centrowego, bliższego PO. Odpowiedz Link Zgłoś
fobia15 jeszcze rzad sie nie uformowal, a juz kłody... 27.10.05, 11:18 maja rzucane pod nogi. zarowno od tych, ktorzy mienili sie wczesniej przyjacielami, jak i przegranych wyborcow. ludzie, jesli nie zmienice swojej sarmackiej natury nigdy ten kraj nie wyjdzie na prosta. Odpowiedz Link Zgłoś
efad4d Re: jeszcze rzad sie nie uformowal, a juz kłody.. 27.10.05, 11:39 wybory na marszałka sejmu: 2 pisiorów (tak chyba mówili), PLAŻYNSKI :), no i niesiolowski- którego pis chce odrzucic ciekawe jak poseł ziobro wytłumaczy to telewidzom :) Odpowiedz Link Zgłoś
blapop ducks rules 27.10.05, 11:24 Październik 2007. Premier Marcinkiewicz prosi po raz kolejny lidera PO Donalda Tuska o przyłączenie się do koalicji i utworzenie wspólnego rządu. Argumentuje to m.in. a) nieuchwaleniem budżetu przez ostatnie 2 lata, b) potrzebą spełnienia obietnic wyborczych PiSu, c) zasypaniem Kancelarii Premiera kartoflami na znak sprzeciwu przez posłów i ministrów z Samoobrony. Dwuletnią lukę w funkcjonowaniu rządu umiejętnie zapełnia Prezydent Lech Kaczyński za pomocą dekretów. Jednym z nich ustanawia Urząd Lustracyjny, który w trybie pilnym bada przeszłość wielu osób. Wyniki badań są porażające: za świadomych współpracowników służb specjalnych działających na szkodę Państwa urząd uznaje m.in. 4-letniego wnuka prezydenta i jego 21-letnią nianię. Przecieki informują też o niejasnym pochodzeniu spaniela Pierwszej Damy. Od października 2005 wymiera 15% emerytów, którym obiecano rewaloryzację emerytur. Oszczędzona w ten sposób suma pozwala rządowi zrekompensować straty spowodowane strajkami i marszami górników, pielęgniarek i gejów, którzy sporadycznie palą gumowe kaczki na ulicach stolicy. Na ich oszczerczych plakatach zamiast "IV RP" pojawia się niejednokrotnie "HIV RP". Wojsko Polskie wraca z Iraku pieszo z powodu nieuchwalenia budżetu Ministerstwa Obrony. Jest to jednak niezauważalny incydent, w porównaniu z trwającą reorganizacją polskich służb specjalnych. Tę wykorzystuje Putin i w porozumieniu z kanclerzem Niemiec Angelą Merkel niepostrzeżenie buduje gazociąg podszywając się pod serwis wanny posła Wassermanna. Z Polski wyjeżdża student Jan P. - przedostatni potomek ludzi, którzy zostali wcieleni przymusowo do Wehrmachtu. W Paryżu, gdzie ma studiować, interesu Polski broni wytrwale polska pielęgniarka, która wzbudza euforię odbywając sesje fotograficzne ze szpitalną kaczką. O. Rydzyk na falach swojej najnowszej platformy cyfrowej namawia do modlitw o to, by spodziewana trzecia fala ptasiej grypy ominęła polskie ptactwo, a zwłaszcza kaczki. W USA, gdzie nie odnotowano jeszcze żadnego przypadku zachorowania, rozpoczyna się kampania prezydencka dwóch rywalizujących kobiet: Clinton i Rice. Druga z nich porywa Polaków zwolnieniem ich z obowiązku wizowego a także prawidłową wymową nazwiska Prezydenta RP. Komisarz UE gani Polskę za złe wyniki finansowe i chwali za wysiłki lustracyjne, co zwiększa szanse eurodeputowanego Jarosława Kaczyńskiego na zajęcie, zwalniającego się niebawem, gabinetu komisarza generalnego. W ostrożnym komentarzu Kaczyński ogłasza chęć utworzenia nowej organizacji o europejskim zasięgu: "Centrum dla Lżonych przez Wypędzonych". Konkluduje, że Europie przyda się wprowadzenie złotówki i większe przywileje dla rodzin wielodzietnych, a zwłaszcza bliźniaków. W podobnym duchu toczą się też rządy komisaryczne w Warszawie - przysługuje becikowe, ale tylko rodzicom bliźniaków. Ksieżyc świeci dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: ducks rules 27.10.05, 11:41 Polski wyborca nie ma rozeznania w sytuacji. Pyta więc dyrektora Tadeusza. Widzę, że Ciebie synu interesuje życie po śmierci - odpowiada dyrektor Tadeusz. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobie7 Re: Koniec koalicji PO-PiS? 27.10.05, 11:24 PO pokazuje swoje prawdziwe oblicze.Wczoraj u Durczoka i Olejnik można było sobie popatrzeć na tych zarozumial-ców/ca.Tak naprawdę to otwarcie nie powiedzieli o co chodzi. Nie usłyszał tego Durczok od R i N ani Olejnik od Gumy do Żucia. Dobrze mu Ziobro przypomniał co mówił R jeszcze niedawno o skupieniu stanowisk w resorcie sprawiedliwości . Teraz R twierdzi ,że to rak ale on będzie ANTYrakiem. Panie R. –pan już jest rakiem, bo od wyników wyborów Wy i ten Wasz malowany król DT nie potraficie się pogodzić z tym co zaszło.Mieliście za sobą wszystkie ciężkie armaty medialne i ciężkie pieniądze ale RM wam przeszkodziło , ta zacofana i ciemna polska masa, te nieudaczniki, nieuki, prostaki , zacofańce. Jeszcze nie tak dawno DT chciał łączyć nie dzielić, pracować dla tej Polski Odpowiedz Link Zgłoś
lukin Re: Koniec koalicji PO-PiS? 28.10.05, 00:52 Wyjaśnij mi dlaczego w rozmowie z Durczokiem Ziobro argumentował, że Komorowski nie dostał poparcia od PiSu bo umowa koalicyjna nie była podpisana, ale PiS bez takiej umowy było gotowe poprzeć Donalda Tuska? Dlaczego PO dostała od PiSu listę "ludzi do odstrzału"? O czym rozmawiali Kamiński z Czarneckim przez telefon i dlaczego Czarnecki twierdzi, że o poparciu Kaczyńskiego wzamian za fotel wicemarszałka dla Samoobrony, a Kamiński tej rozmowy nie pamiętał? Wyjaśnij mi dlaczego PiS głosował za kandydaturą Andrzeja Leppera? Dlaczego wicemarszałkiem Senatu nie może być "radykalny" Niesiołowski skoro marszałkiem Sejmu został "radykalny" Jurek? Dlaczego PiSowi tak zależy na resortach siłowych? Bo mają wspaniały program reformy tych gałęzi państwa? To dlaczego z lekkim sercem oddają Ministerstwo Zdrowia? Przecież ich "reforma zdrowia" też miała być taka wspaniała... P.S. Tusk byłby nieudacznikiem gdyby przystąpił do koalicji z PiSem. Nie był dobrym kandydatem na Prezydenta, ale lepszym od Kaczyńskiego. Tak samo PO nie jest partią idealną (nie głosowałem na nich), ale lepszą od PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk77 SUPER!!!! 27.10.05, 11:41 PiS dogaduje sie z Samoobrona? Tam sa kriminalisci...PRAWO i SPRAWIEDLIWOSC???? HEHEHEHEE i tu macie rachunek glupie polaczki ktore glosowaly na kaczki BUAHAHAHAHAHAHAAHAAHAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
pisowisko zapraszam na nowe powyborcze forum f-34575 27.10.05, 11:52 Zapraszam na nowe forum o "PiS po wyborach 2005" forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34575 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: SUPER!!!! 27.10.05, 11:59 No coś Ty. To są ci "dobrzy" kryminaliści. Oni są "polityczni", mają sprawy i wyroki za fałszowanie podpisów, niespłacone kredyty, przewały ze zbożem, drobne pobicia, oszczerstwa i takie tam polityczne sprawy. Słowem - patrioci. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 to Tusk jest INFANTYLNY! 27.10.05, 12:03 gdy tymczasem w radiowej Trójce tak Tusk powiedział o PiSie. Tusk zachowuje się po sromotnej klęsce jak obrażone dziecko. Jakby Jasiek Marysia Rokita tworzył rząd jako in spe premier RP a Tusk był prezydentem-elektem RP,to dopiero,by okazywali swoją pychę i butę.Wtedy,by mogli stawiać warunki PiSowi. Ale to PiS wygrał wybory do Sejmu i do Senatu,dlatego jego prawem jest mieć marszałka Sejmu,marszałka Senatu,premiera RP.To Lech Kaczyński z PiS wygrał wybory prezydenckie i to nie o włos jak napisał skądinąd b.dobry Pacewicz (b.słabe teksty ostatnio napisał SZEF Pacewicz w GW)ale o 1,2mln głosów. Lech Kaczyński i PiS swoimi wygranymi wyborami tak zaskoczyły media promujące w większości Tuska i PO,że teraz we wszystkim co robi PiS widzą zagrożenie dla Polski i trąbią na cały świat swoje niekiedy wręcz "głupoty" o PiS i L.K. i J.K. Przypominam wszystkim Tuskom,Rokitom,Komorowskim etc.,że cztery lata temu mieliśmy koalicję rządową SLD-PSL,a prezydentem był Kwaśniewski/SLD,premierem Miller/SLD,marszałkiem Sejmu Borowski/SLD,marszałkiem Senatu Pastusiak/SLD. I co? krzykacze,zacietrzewieni nienawiścią do Kaczyńskich i PiSu.Będziecie bardzo zaskoczeni,gdy prezydent RP Lech Kaczyński i rząd mniejszościowy PiSu, dobrze poprowadzą sprawy naszego polskiego państwa i naszych rodaków.Błędy i potknięcia będą się zdarzały,ale końcowy efekt będzie nawet bardzo dobry.Tyle. Uprzejmie przypominam,że nie głosowałem na PiS,dopiero w drugiej turze poparłem i to świadomie Lecha Kaczyńskiego,mimo moich uwag i pretensji do jego wielu poglądów i czynów/np.nie zgadzam się z tym by zakazywać Parad Rowności etc. Ale pocieszył mnie Lech Kaczyński,jak powiedział ostatnio cytowany w Panoramie TVP2,że nie ma nic przeciwko homoseksualistom,jest natomiast przeciwny ich małżeństwom.Lech Kaczyński będzie bardzo dobrze służył Polsce i jej mieszkańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk77 [...] 27.10.05, 12:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Piękna propagandówka. Kurski to pisał? 27.10.05, 12:38 mlodygniewny1 napisał: > gdy tymczasem w radiowej Trójce tak Tusk powiedział o PiSie. > Tusk zachowuje się po sromotnej klęsce jak obrażone dziecko. > Jakby Jasiek Marysia Rokita tworzył rząd jako in spe premier RP a Tusk był > prezydentem-elektem RP,to dopiero,by okazywali swoją pychę i butę.Wtedy,by mogl > i > stawiać warunki PiSowi. > Ale to PiS wygrał wybory do Sejmu i do Senatu,dlatego jego prawem jest mieć > marszałka Sejmu,marszałka Senatu,premiera RP.To Lech Kaczyński z PiS wygrał > wybory prezydenckie i to nie o włos jak napisał skądinąd b.dobry Pacewicz > (b.słabe teksty ostatnio napisał SZEF Pacewicz w GW)ale o 1,2mln głosów. > Lech Kaczyński i PiS swoimi wygranymi wyborami tak zaskoczyły media promujące > w większości Tuska i PO,że teraz we wszystkim co robi PiS widzą zagrożenie dla > Polski i trąbią na cały świat swoje niekiedy wręcz "głupoty" o PiS i L.K. i J.K > . > Przypominam wszystkim Tuskom,Rokitom,Komorowskim etc.,że cztery lata temu > mieliśmy koalicję rządową SLD-PSL,a prezydentem był Kwaśniewski/SLD,premierem > Miller/SLD,marszałkiem Sejmu Borowski/SLD,marszałkiem Senatu Pastusiak/SLD. > I co? krzykacze,zacietrzewieni nienawiścią do Kaczyńskich i PiSu.Będziecie > bardzo zaskoczeni,gdy prezydent RP Lech Kaczyński i rząd mniejszościowy PiSu, > dobrze poprowadzą sprawy naszego polskiego państwa i naszych rodaków.Błędy i > potknięcia będą się zdarzały,ale końcowy efekt będzie nawet bardzo dobry.Tyle. > Uprzejmie przypominam,że nie głosowałem na PiS,dopiero w drugiej turze poparłem > i to świadomie Lecha Kaczyńskiego,mimo moich uwag i pretensji do jego wielu > poglądów i czynów/np.nie zgadzam się z tym by zakazywać Parad Rowności etc. > Ale pocieszył mnie Lech Kaczyński,jak powiedział ostatnio cytowany w Panoramie > TVP2,że nie ma nic przeciwko homoseksualistom,jest natomiast przeciwny ich > małżeństwom.Lech Kaczyński będzie bardzo dobrze służył Polsce i jej mieszkańcom > . Blabla. Jedyne co piszesz, to to, ze PiS ma prawo zawłaszczac Polskę, bo inni też tak robili. To ja ci przypomnę przeciwko czemu PiS tak głośno protestował: przeciwko 'republice kolesiów' i 'TKM'. Teraz już zapomniał co głosił, a Ty jak widać też tego nie pamiętasz. przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 młodygniewny.0, dziękuję za merytoryczną dyskusję 27.10.05, 12:54 "blabla" Ci napisałem o Twojej propagandówce:)) Widzę, że rozumiesz, a nawet cytujesz tego rodzaju streszczenie twojej twórczości. Muszę też przyznać, że odnosisz sie do mego postu równie merytorycznie, jak internauta, któremu przed chwilą podziękowałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj Re: SUPER!!!! 27.10.05, 12:05 no i znowu nas wykiwali. ludziska (te biedne) myśleli ",że bedo robić zmiany a oni stołków chcieli. sie tusk na biedaków obraził że do urn poszli". a ja się pytam: a po co te wybory , jak się je urządza to się trzeba cieszyć z każdego głosującego. na co platwormersi liczyli. że elektorat samoobrony nie pójdzie do wyborów. a na kogo ludzie którzy głosowali na leppera mieli zagłosować? na liberała? no i źli ,że nie było odpływu elektoratu kaczyńskiego z pierwszej tury. 1,5 mln ludzi głosujących. pewnie jakieś 5-6 mln ludzi. najlepiej ich wyśmiać. na pole wypędzić do buraków. władza dla inteligentów i polskim burakom od niej wara. LUDZIE ! ja głosowałem na kaczki ale tak liczyłem na PO. że razem, że dobrze...ale mi się rokita z uni wolności przypomniał. wtedy też przegrali ale tłumiokom z aws-u dali sie pokiwać i robili w rządzie co chcieli. a teraz marzy im się powtórka. co by nie pomyślał to pis daje teraz ciała ale to ww władzach PO największe głąby siedzą. dlatego przegrali... pozdrawiam. ps. przepraszam za styl... Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz3000 Re: Koniec koalicji PO-PiS? 27.10.05, 11:52 To jest zalosne. Kto glosowal na PiS i tak nic nie zrozumie. To jest naprawde straszne. Zal mi Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
bl_ade Re: Koniec koalicji PO-PiS? 27.10.05, 11:53 Mam nadzieje ze PIS sie utopi sam w swoim g.. Za duzo srok za ogon chca ciągnąć. Szczerze im tego zycze by upadli i sie nigdy nie podniesli Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 A ja życzę Polsce i moim rodakom,by 27.10.05, 12:14 PiSowi i Kaczyńskim się powiodło i jak najwięcej dobrego udało zrobić,mimo że PiS i Kaczyńscy nie są z mojej bajki. bl_ade napisał: > Mam nadzieje ze PIS sie utopi sam w swoim g.. Za duzo srok za ogon chca ciągnąć > . > Szczerze im tego zycze by upadli i sie nigdy nie podniesli Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel70 Re: Koniec koalicji PO-PiS? 27.10.05, 11:59 Drodzy Rodacy! Czy nie widzicie, że sytuacja w naszym kraju jest coraz bardziej chora? I wcale nie chodzi mi tutaj o kwestie personalne lub to która partia jest akurat u władzy - to są sprawy drugorzędne!!! Chodzi raczej o mentalność polityków, o negatywną selekcję jaka się dokonuje w kolejnych wyborach - bez względu na opcję polityczną. Pamiętam początki wolności, pamiętam etos wydarzeń z 1981 i 1989 roku... Wiecie na czym on polegał? Na tym, że władza przyjęła ludzką twarz. Wybrani przedstawiciele - posłowie Sejmu i Senatu byli zwykłymi ludźmi, którzy odpowiadali tylko za siebie i swój wizerunek w oczach wyborców. Posłowie potrafili wznieść się ponad partyjne przynależności, potrafili głosować zgodnie z własnym sumieniem i własnymi poglądami. Każde głosowanie w Parlamencie miało wówczas sens - ponieważ nikt nie mógł przewidzieć jaki będzie jego wynik - jaki będzie rozkład preferencji i poglądów. A teraz? Zobaczcie co się dzieje teraz!!! Posłowie są MARIONETKAMI swoich partii. Są poddanymi liderów tych partii. Są bezwolną masą bez poglądów. Zobaczcie! O tym kto jest Marszałkiem nie decyduje już Sejm! Decydują liderzy w zakulisowych rozmowach i układach. Głosowanie w Sejmie jest tylko formalnością - właściwie niepotrzebną - bo przecież wystarczy policzyć ile posłów ma każda z partii i wynik (o zgrozo!) jest jasny. PRZYCZYNĄ takiego stanu rzeczy JEST wszechobecna ZASADA DYSCYPLINY PARTYJNEJ: jeśli zagłosujesz zgodnie z własnym rozumem, sumieniem i poglądami, a przeciw liderom partii do której należysz to wylatujesz z partii i koniec wszelkich przywilejów oraz wpływu na władzę. To wystarczający straszak na wielu posłów. Polityczne odrzucenie przez "matkę partię" to dla nich koniec świata. Brzmi to niestety tak jak za starych czasów "matki PZPR". Bo też mimo zmienionych symboli i głoszonych haseł - sytuacja wraca do tamtych mrocznych czasów. Nasza demokracja staje się tylko fasadą, za którą widać tylko moralny rozkład i bezideowość ludzi polityki. Nie wiem co można na to poradzić. Może potrzebny jest znów powrót do w pełni proporcjonalnego sposobu wybierania posłów - bez progów które teraz funkcjonują. Będzie więcej sił w Parlamencie. Duże partie przestaną wówczas dyktować warunki i władza wróci bardziej w ręce ludzi. Ale nie wiem... Może to utopia... Ale trzeba jakoś ratować nasz kraj przed tą pozorną, fasadową demokracją, bo inaczej za 8 lat trzeba będzie ludzi siłą zmuszać do wzięcia udziału w kolejnych "wyborach". Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj Re: Koniec koalicji PO-PiS? 27.10.05, 12:21 poczucie zbieżne z moim. też pamiętam jacka kuronia jeżdżącego po kraju i tłumaczącego ludziom w zakładach pracy co i dla czego trzeba zrobić. a robił to jako minister bo miał poczucie obowiązku wobec ludzi. teraz wiem ,że poglądy liberalne leszka balcerowicza nie były w pełni prawidłowe. po owocach to widać. przecież gdyby sie udało w polityce nie byłoby leppera... ale wracając do tematu ,może uważam że kuroń w sprawach gospodarki zaufał nie do końca dobrze ale on w to wierzył i robił to co robił. dzis juz w polityce takich ludzi nie ma. jest za to rokita błyskający bezrozumną inteligencją, ziobro z "misją w oczach błądzących gdzieś daleko" , tusk "obrażony na wszyskich jak sie patrzy"(nie chcieliśta mnie na prezydenta to dawajta wszystko co mata) i nowy prezydent z małżonką trzymający motykę w ręku ,ze słońcem w plecach i wiarą ,że jakoś to będzie.a dookoła biega lepper z gertychem , młody olejniczak skamle bo myśli że coś ugra, i tylko psl-u nie słychać. ale nie uważam ,że polsce coś z tego powodu będzie. złoty leci ale to bogaty traci. głupi bogaty co sie tuskiem przejmuje... pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 ale polscy eksporterzy się cieszą,bo będą mieli 27.10.05, 12:28 więcej złotych na swoich kontach bankowych.a z giełdy ucieka kapitał portfleowy spekulacyjny - i za chwilę któryś przeciek gazetowy poda,kto i ile zarobił kasy na tym spadku złotego.Giełda to także wielki hazard.A hazard,to hazard. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 bo będą mieli nieprzewidziane długi? 27.10.05, 13:11 mlodygniewny1 napisał: > więcej złotych na swoich kontach bankowych.a z giełdy ucieka kapitał portfleowy > spekulacyjny Czyli ci, którzy dofinansowywali budżet Państwa kupując obligacje:)) Cieszy cię wzrost deficytu budżetowego? To jak PiS zrealizuje cokolwiek ze swojego i tak mało realistyccznego programu? - i za chwilę któryś przeciek gazetowy poda,kto i ile zarobił > kasy na tym spadku złotego.Giełda to także wielki hazard.A hazard,to hazard. Zwróć proszę uwagę, że większość Polaków, którzy ostatnio kupowali mieszkania, samochody, odkurzacze itd. brała kredyty we frankach szwajcarskich i euro, bo oprocentowanie było niższe niż PLN. I ci ludzie dostaną po kieszeni przez brak wyobraźni PiS. Inni ludzie sie wstrzymają z braniem kredytów i jak w takim układzie PiS chce zbudować jakiekolwiek mieszkania? Wydrukuje pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
krokus5 Re: Koniec koalicji PO-PiS? 27.10.05, 12:01 Ja proszę kardynała Glempa o ustąpienie na rzecz jedynego słusznego kandydata z PiSu Odpowiedz Link Zgłoś
trabant9 Głosowałem na PIS 27.10.05, 12:13 Głosowałem na PIS i na Lecha Kaczyńskiego, ale teraz żałuję. Boże jaki ja byłęm głupi i dałem się oszukać. Przepraszam wszystkich Polaków, którym zalezy na dobru Polski, ale po prostu nie miałem czasu żeby dokładnie przeanalizować cała tę sprawę. Dzisiaj jak widze co PIS wyprawia, to niestety wyprzedzam wszystkich, którzy będą odpowiadac na ten post, tak byłęm idiotą. Gdybym wiedzial to wszystko co teraz Kaczyńscy wyprawiaja, to w życiu nie zagłosowałbym na PIS. Gdybym wiedział, że Kaczyńscy za wszelką cena chcąc zdobyć władzę, sprzedają interes Polski ludziom pokroju Leppera, Guertycha i Rydzyka. Gdybym wiedzial ze głosując na PIS głosuje na ukłąd z Lepperem i Guertychem - to wolałbym nie marnowac sowje głosu na to bagno. Gdybym wcześniej wiedizał, że opowiadanie na lewo i prawo ze Kacyzński jest profesorem prawa, jest po prostu kłąmstwem, i że jest on tylko doktorem habilitowanym, to też nie oddałbym głosu na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 A skąd to wszystko teraz wiesz? 27.10.05, 12:32 Sorry, choć doceniam Twoją samokrytykę (jeśli jest prawdziwa), teraz jest za późno na żale. Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk77 Re: airwalk77:ale merytoryczny post! dziękuję. 27.10.05, 12:29 I znow dowod na infantylnosc "mlodygniewny1" -> taaaaaaa wlasnie taka jest Polska !!!! Hehehehehhehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
korekt OKRĘT - PO - ZATOPIONY razem z załogą i pas...... 27.10.05, 13:07 Jeszcze rozbitkowie sa skupieni razem bo nadal nie mogą uwierzyć w to co się stało. Statek PO spokojnie i pewnie żeglował ku miejscu swojego przeznaczenia.Większość wiatrów i prądów mu sprzyjała.Nic nie zapowiadało tragedii.Statek z załogą czuł się nie zatapialny.Kapitanowie sami wyrazili zgodę na jego ostrzał.Pierwsza torpeda - Wałęsa - utkwiła na linii zanurzenia i okręt stracił szybkość.Dwie kolejne torpedy - Religa & Miler utrąciły ster. Kolejny ostrzał i pociski typu Hanna & Urban znacznie i trwale powiększają otwory przez ,które w sposób nie kontrolowany woda wdziera się na pokład PO.Wtedy następuje kolejny wybuch to Mega Kwach.Tego nie wytrzyma żaden okręt.Okręt tonie.W czasie ostrzału nastąpiła detonacja niewybuchów z czasów drugiej wojny.Niewybuchy były w szlafmycy nocnej kapitana, którą odziedziczył po dziadku.O jej zawartości nic nie wiedział.Ofiar nie było.Dopiero będą.Nie nadano sygnałów SOS.Rozbitków bezskutecznie usiłuje podjąć z wody załoga okrętu PIS.Rozbitkowie usiłują wymusić swoją kolejność wyławiania na dzielnych ratownikach oraz domagają się objęcia przewódczych stanowisk na PIS.To pewne , że są w szoku. cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
sarmatian Re: OKRĘT - PO - ZATOPIONY razem z załogą i pas. 28.10.05, 00:25 HEHEHE...:))) DOOOOOOOOOOOBREE ! Odpowiedz Link Zgłoś
ja20051 Re: Koniec koalicji PO-PiS? 27.10.05, 16:11 Trochę prawdy nawet w tytule, powinno być PiS - PO a nie odwrotnie.Nie każdy da się manipulować Odpowiedz Link Zgłoś
kr543 Re: Koniec koalicji PO-PiS? 27.10.05, 21:54 Nie wiadomo jak nasi współobywatele odbierają to co się teraz dzieje? Jeśli dali się oszukać braciom Kaczyńskim i uwierzyli im to bardzo źle. Bracia Kaczyńscy zrobią wiele szkody Polsce.Są oni owładnięci ideą.To znane w psychologii zjawisko owładnięcia.Z ludzmi w takim stanie ducha nie ma dysklusji.Są przekonani bezapelacyjnie o wyłącznej swojej racji.Żadna ugoda,żadna koalicja nie wchodzi w grę.Przy czym stan taki nie wyklucza inteligencji osoby która w nim się znajduje - tacy ludzie sa przez to jeszcze bardziej niebezpieczni.A więc biada nam. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonymsmierc Re: Koniec koalicji PO-PiS? 28.10.05, 00:39 bardzo prosto 'zero kolicji z "rózowymi" po co traktować ich jak "tredowatych" jakos bez problemu umie PiS sie dogadac z SO+PSL i dotrzymują słowa obie strony czyli jak kto w demokracji decyduje matematyka machmąc reka na PO i zapomniec o nich wejść w sojusz parlamentarny z SO+PSL+LPR dac czas do poniedziałku posła i senatorom z PO na zmiane barw klubowych a potem wysekować ludzi PO z ciepłych stołków czyli zacząć od odebranaia v-ce marszłka PO i jego miejsce dla PiS po wszystkie rady nadzorcze i nie zapomniec o TVP i zaczac realizowac swoj program albo isc na nawe rozdanie gdzie od poczatku bedzie wiadomo ,ze o wspólpracy PiS i PO nie ma mowy Ale jedno jest pewne przez najblizsze 5 lat PiS bedzie miał za soba Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
lutekstg Re: Koniec koalicji PO-PiS? 28.10.05, 00:25 PO naprawde przegra dopiero gdy wejdzie w koalicje z PiS. Wiadomo, ze niczego ze swojego programu nie bedzie mogla zrealizowac i tylko bedzie listkiem figowym dla PiSu. Bedzie legitymizowac nierealne i grozne dla budzetu pomysly PiS. Wybor marszalka sajmu pokazal, ze PiS "pozwoli" obsadzic przez PO niektore stanowiska pod warunkiem, ze konkretne osoby wskaze PiS. To jak z pierwszymi Fordami - kolor mozesz wybrac dowolny, byle byl czarny. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Koniec koalicji PO-PiS? 28.10.05, 00:37 lutekstg napisał: > PO naprawde przegra dopiero gdy wejdzie w koalicje z PiS. PO, cokolwiek do tej pory zrobil, to i tak mu doopa z przodu wychodzi;)))) Wiec, czy wejdzie, czy nie ~ na jedno wychodzi! A na serio. Polityka, to sztuka negocjacji, a nie obrazania sie! A poza tym, dotychczasowe zachowanie PO, pod wodza pana Tuska, wskazuje, ze nie mial zamiaru tworzyc koalicji z PiS. Krol jest nagi, POwiedzialo dziecko. Hehe! Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Koniec koalicji PO-PiS? 28.10.05, 00:28 A czy taka koalicja jest, czy tez juz byla? Przepraszam, za nieuwage ~ chyba zdrzemnelam sie w mojej mysiej norce :)))))))))))))))))?? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re:Ponownie grzecznie pytam o ten koniec koalicji? 28.10.05, 00:46 Czy koalicja PiS+PO jest, czy tez juz byla? Przepraszam, za nieuwage ~ chyba zdrzemnelam sie w mojej mysiej norce :)))))))))))))))))?? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re:Ponownie grzecznie pytam o ten koniec koalicji 28.10.05, 01:10 Droga Myszo, koalicji, oczywiscie, ze nie bylo, bo jeszcze nie minal tydzien zaloby PO po przegranych wyborach. Jak juz umyja glowe - posypana popiolem - i zdejma wory pokutne, to moze zaczna rozsadnie myslec, i - byc moze - koalicja powstanie. Jesli jednak beda dalej chcieli trwac w zalobie, to tez zadna tragedia. Bedzie rzad mniejszosciowy PiS-u. A gdyby mialo dojsc do nowych wyborow, to na miejscu PO zamowilbym nowe dostawy popio´lu i worow pokutnych, bo moze nie wystarczyc. Polska i tak sobie poradzi (moze nawet lepiej bez PO) mysz_polna5 napisała: > > Czy koalicja PiS+PO jest, czy tez juz byla? Przepraszam, za nieuwage ~ chyba > zdrzemnelam sie w mojej mysiej norce :)))))))))))))))))?? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re:Ponownie grzecznie pytam o ten koniec koalicji 28.10.05, 01:46 silesius.monachijski napisał: > Droga Myszo, > > koalicji, oczywiscie, ze nie bylo, bo jeszcze nie minal tydzien zaloby PO po > przegranych wyborach. Jak juz umyja glowe - posypana popiolem - i zdejma wory > pokutne, to moze zaczna rozsadnie myslec, i - byc moze - koalicja powstanie. > Jesli jednak beda dalej chcieli trwac w zalobie, to tez zadna tragedia. Bedzie > rzad mniejszosciowy PiS-u. A gdyby mialo dojsc do nowych wyborow, to na miejscu > > PO zamowilbym nowe dostawy popio´lu i worow pokutnych, bo moze nie wystarczyc. > Polska i tak sobie poradzi (moze nawet lepiej bez PO) Drogi silesiusu. monachijski pozwolisz, ze cos zauwaze. Tak, PiS moze utworzyc rzad mniejszosciowy, i prawdopodobnie tak sie stanie. Ale bedzie to rzad slaby, z malym wsparciem w Sejmie. Sejmie, gdzie obrazone PO + SLD, beda podstawiali noge, w sprawach, ktore beda wymagaly decyzji sejmowych. A i pozostaly 'drozbiazg', tez bedzie stawial warunki, bo sam bedzie tez chcial cos zarobic/ wygrac, urwac/. Jednym slowem nie zanosi sie dobrze. Czerwona mafia sie broni, i jest ciagle silna. Z tego musimy zdawac sobie sprawe. Milo mi, ze chociaz ty zauwazyles ten mysi glos wolajacy na puszczy /sorry Forum/, i odpowiedziales. Dziekuje, pozdrawiam i dobrej nocy zycze:))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re:Ponownie grzecznie pytam o ten koniec koalicji 28.10.05, 02:08 Droga Myszo, Tobie tez zycze milej i spokojnej nocy. Niedawno wrocilem ze spotkania studentow polskich w Monachium (w internecie: www.studenci.de), i jestem zbudowany, zarowno atmosfera spotkania, jak i dojrzaloscia polskich studentow (nawet jesli studiuja w Monachium): oni naprawde chca dobra Polski. I tak trzymac! Co do koalicji: wspominalas o "podstawianiu nogi" w Sejmie przez PO- SLD. A jezeli PO nadal bedzie tak dekontruktywna - jak obecnie - to, czy nie bedzie ciagle podstawiala nogi koalicji, w tym - przede wsztskim - PiS-owi. Wole juz rzad mniejszosciowy - albonowe wybory - niz ciagle przeszkadzanie w rzadzeniu przez ludzi, ktorzy sami uwazaja sie za najmadrzejszych, a do ktorych najlepiej pasuje znana opinia Kochanowskiego: "nowa przypowiesc Polak sobie kupi, ze i przed szkoda i po szkodzie glupi". Z takim nastawieniem PO jak obecnie, jest lepiej, zeby nie wchodzila do koalicji z PiS-em. . Pozdrowienia i usciski. Dobranoc silesius monachijski (angelus silesius secundus) mysz_polna5 napisała: > silesius.monachijski napisał: > > > Droga Myszo, > > > > koalicji, oczywiscie, ze nie bylo, bo jeszcze nie minal tydzien zaloby PO > po > > przegranych wyborach. Jak juz umyja glowe - posypana popiolem - i zdejma > wory > > pokutne, to moze zaczna rozsadnie myslec, i - byc moze - koalicja powstan > ie. > > Jesli jednak beda dalej chcieli trwac w zalobie, to tez zadna tragedia. > Bedzie > > rzad mniejszosciowy PiS-u. A gdyby mialo dojsc do nowych wyborow, to na > miejscu > > > > PO zamowilbym nowe dostawy popio´lu i worow pokutnych, bo moze nie > wystarczyc. > > Polska i tak sobie poradzi (moze nawet lepiej bez PO) > > > Drogi silesiusu. monachijski > pozwolisz, ze cos zauwaze. > Tak, PiS moze utworzyc rzad mniejszosciowy, i prawdopodobnie tak sie stanie. > Ale bedzie to rzad slaby, z malym wsparciem w Sejmie. > Sejmie, gdzie obrazone PO + SLD, beda podstawiali noge, w sprawach, ktore beda > wymagaly decyzji sejmowych. A i pozostaly 'drozbiazg', tez bedzie stawial > warunki, bo sam bedzie tez chcial cos zarobic/ wygrac, urwac/. Jednym slowem > nie zanosi sie dobrze. Czerwona mafia sie broni, i jest ciagle silna. Z tego > musimy zdawac sobie sprawe. > > Milo mi, ze chociaz ty zauwazyles ten mysi glos wolajacy na puszczy /sorry > Forum/, i odpowiedziales. Dziekuje, pozdrawiam i dobrej nocy zycze:))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Re: Koniec koalicji PO-PiS? 28.10.05, 00:29 Polskę należy podzielić na Wschodnią i zaludnić LPR-em, PiS-em, PSL-em i uszczelnić moherowymi beretami Rydzyjka; Zachodnią pozostawić Polakom chcącym żyć w normalnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Ten marszałek zacznie sesję sejmu mszą świętą 28.10.05, 00:36 Ten PiS to ma galerię typków - Boże chroń nasz kraj przed tymi bandytami Kaczyńskimi! Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Na ktora zaprosi Tuska z malzonka 28.10.05, 02:16 zeby przed kamerami TVP mogli przyjsc komunie swieta, i cala Polska to zobaczyla. Polska pozdrowi nowego "katolika" Tuska, ktory po przeszlo .20 latach zycia na kocia lape z Malgosia, tuz przed wyborami "pojednal sie Z Bogiem". Narod falsz przejrzal, i Tusk pozostal "kandydatem na prezydenta" chris12 napisał: > Ten PiS to ma galerię typków - Boże chroń nasz kraj przed tymi bandytami > Kaczyńskimi! Odpowiedz Link Zgłoś
centrala Oracle 28.10.05, 00:37 Wiecie co przepowiem? a) durna czesc narodu zasluguje na cyniczny rzad b) madrzejsza zasluguje na emigracje a co powie sama oracle o sobie? spadam stad, do bardziej zrownowazonych demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
megarolnik Re: Oracle 28.10.05, 02:58 Słyszałem że PiS da wszystkim ORGazm, prawda to? gbook.ibt.com.pl/gbook.php?id=pisda www.PiSda.org Odpowiedz Link Zgłoś
alkud PRECZ Z PO 28.10.05, 00:38 dość tej hałtury :) --- najgorszy blog świata animowanehistoryjki.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: PRECZ Z PO 28.10.05, 02:23 a ty idz do chirurga i lecz sie na reke(bo naglowe za pozno). "terazpolska"? nie teraz czysciec - conajmniej - dla PO-owcow Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezycowy_sekretarz Re: PRECZ Z PO 28.10.05, 03:15 Logika Wassermana. "Etyka jest wtedy kiedy poparcie wskazuje ze czlowiek sie zmienia" co oznacza ze Lepper zaczyna sie zmieniac na lepsze bo glosuje na niego coraz wiecej wyborcow. Bardzo oryginalny poglad i zgodny z rzeczywistoscia. Taki na przyklad Hitler. Im wiecej ludzi glosowalo na niego tym byl lepszy. A jak juz doszedl do wladzy to zostal najlepszym i najfajnieszym ze wszystkich. Uwaga - PiSiory tu nie wchodza: gbook.ibt.com.pl/gbook.php?id=pisda Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: PRECZ Z PO 28.10.05, 03:35 To pewnie twoja logika: bo taki np. Hitler byl pedalem Odpowiedz Link Zgłoś
centrala zglodniali polacy dali znowu nabrac dzieciom 28.10.05, 00:42 i ja tez kurw... przy okazji Odpowiedz Link Zgłoś
jeden_z_trzech_milionow Do wyborców PO i innych zdrowo myślących 28.10.05, 00:46 Witajcie. Przyznam, że jestem trochę sfrustrowany całą tą sytuacją. Na PO głosowało ca 3mln ludzi, a teraz PiS ustawia nas do kąta zupełnie lekceważąc. Mam już dość sytuacji, w której raz na cztery lata wystarczy trochę manipulacji, politycznego PR i później można robić co do głowy strzeli zasłaniając się wygraną w wyborach. Mamy czekać pokornie następne cztery lata, po to, by przekonać się, że inna grupka populistów ustawi nas do kąta? Bez żartów. Demokracja to nie tylko gra w polityczny marketing. Znamy mniej więcej statystyki. Wiemy kto głosował na PO. Imho, powinniśmy zadziałać. Moja propozycja jest być może niezbyt efektowna, ale cóż... Nic innego w tej chwili nie przychodzi mi do głowy. Zakładam, że pośród 3mln głosujących na PO jakieś 0,5 mln ma dostęp do netu, z tego może kilka, kilkanaście tysięcy zechce się przyłączyć. Dajmy może znać Kaczyńskim i spółce, że istniejemy. Wyślijmy maila na sejmową skrzynkę posła Ziobro z podziękowaniami, że tak łaskawie cały czas wyciąga dłoń do PO. Wyślijmy kolejne parę tysięcy maili, z gratulacjami i prośbą aby łaskawie brał nas pod uwagę, na adres pana posła Jarosława Kaczyńskiego. Może jest na forum ktoś na tyle biegły, że potrafi stworzyć w necie miejsce na którym będziemy mogli się spotykać i jakoś to koordynować. Niech demokracja nie stanie się jakąś piarokracją, do licha! Nie jesteśmy tylko „X” na formularzu raz na cztery lata ! Odpowiedz Link Zgłoś
dzemsbond Re: Do wyborców PO i innych niezdrowych przegranyc 28.10.05, 09:51 Was, zwolenników PO już nie ma 3 mln. Już wam ubyło zwolenników i jest ich coraz mniej. Nie liczcie na nowe wybory w styczniu ogłaszane przez Kwacha, bo nie weszlibyście do Sejmu. Nikt nie chce trzymać z przegranymi, ani na nich głosować. Obejrzyj wykres tendencji, który pokazywały media opanowane przez zwolenników PO. Z każdym dniem i tygodniem straty Platformy rosną. Odpowiedz Link Zgłoś