Gość: Malkele IP: 212.160.29.* 20.03.01, 11:11 SA OKROPNE. CZY PISZĄCY NIE MAJĄ TEJ ŚWIADOMOŚCI? NIKOGO TO NIE RAZI - BEZ WZGLĘDU NA NARODOWOŚC. NIE CHCE MI SIĘ Z WAMI GADAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jules Kawaly zydowskie swiadcza o was IP: 213.44.175.195, 194.117.207.* 20.03.01, 22:03 My dear, where are you from? I'm French - no i co, ze te pseudozydowskie kawaly sa okropne? Ja wiedzialem, ze ludzie w Polsce juz zapomnieli co to jest prawdziwy kawal zydowski. Ale z szacunku dla Przodkow chcialbym cos zrobic by ten humor wskrzesic w Polsce. Spotkalem sie z doskonalymi kawalami w stylu zydowskim nie tylko we Francji, czy w USA. Rowniez n.p. w Hiszpanii, we Wloszech czu w Brazylii zachwycalem sie niektorymi kawalami stworzonymi z miejscowego kontekstu ale w stylu zydowskim, przedwojennym. Poczytaj moje komentarze - zobaczysz, ze jako pedagog staram sie wytlumaczyc wszystkim co jest a co niejest humorem zydowskim. Nawiasem mowiac, otrzymalem mailem bezposrednim doskonaly kawal z lat szescdziesiatych ktory juz powielam. Zamiast pomstowac na zakompleksionych z nadwislanskiego kraju, jesli jestes prawdziwa Zydowka, to nie powinnas sie oburzac czy obrazac, ale scisnac zeby i kontynuowac misje jaka Przodkowie nasi rozpoczeli tysiac lat temu - przekazanie wartosci jakie Najwyzszy nakazal nam przekazywac innym narodom. Bez wytchnienia i w kazdych okolicznosciach. A jako kobieta, masz jeszcze inna bron (Judyty) aby najohydniejszego antysemite przeksztalcic w przyjaciela. (Tylko nie mysl, ze jestem rabinem - owszem, zaczalem studia w tym kierunku, ale potem mi przeszlo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZI Re: Kawaly zydowskie swiadcza o was IP: *.cpl.novell.com 21.03.01, 22:23 Jules, Twoje zamiary sa jak najbardziej chwalebne ale po prostu nie warto. Tez kiedys myslalem ze "mozna wytlumaczyc". Myslalem dopoki malo mnie nie zabil z grupa innych gosci moj kolega z ktorym w liceum pilismy tanie wino - tez mu wtedy tlumaczylem, tlumaczylem - i co z tego wyniklo? To ze w masie Polacy co by nie mysleli jako jednostki reaguja instynktem stadnym. Spojrz nawet na komentarze wobec Jedwabnego. Ile sposrod osob wyrazajacych oburzenie wobec "bezwstydu zydowskiego" wie cokolwiek o historii Polakow i Zydow? Ile z nich zadalo sobie choc trud przeczytania zydowskich wypowiedzi na ten temat (nielicznych)? Ile w ogole czytalo ksiazke Grossa? Jeden za drugim niosa wiesc gminna ze "Zydy imie Polski plugawia" Myslenie jest w Polsce bardzo nielubiane, a przekonywanie jednostek ze jednak warto pomyslec to syzyfowa praca bo i tak zawsze gore wezmie instynkt stadny. Moze kiedy tak jak Ty bede patrzyl na to z perspektywy zycia w wielokulturowym spoleczenstwie gdzie publiczne przejawy rasizmu sa po prostu w zlym smaku spojrze na to inaczej. Poki co zyje niestety w Polsce i trudno mi sie zdobyc na dialog kiedy zewszad slysze jak to "Zydzi psuja dobre imie Polski by wyciagnac pieniadze" Dla mnie to znak oczywisty ze czas jechac z tego wariatkowa. Do zobaczenia w Paryzewie. Izi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzer Do IZIego i Julesa IP: *.opole.dialup.inetia.pl 02.04.01, 23:01 IZI, myślę, że masz rację, też jestem pesymistą w tym względzie i głupio mi, że tylu moich rodaków to idioci, ale przecież nie wszyscy. Przecież nawet na tym forum widać, że sporo ludzi reaguje zdecydowanie na rasistowskie i antysemickie bełkoty. A na ulicach? Sam widziałem (mieszkam na Śląsku Opolskim) starszą kobietę ścierającą z murów antysemickie napisy, młodych ludzi niechcących słuchać tzw. "kawałów o Żydach". Pewnie, jest źle, ale może jeszcze nie beznadziejnie... Jules, jesteś niesamowity z Twoim stoickim spokojem i niczym niezmąconą pogodą ducha. Podziwiam i żałuję, że ja tak nie potrafię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZI Re: Do IZIego i Julesa IP: *.cpl.novell.com 03.04.01, 20:53 Dziekuje Ci Luzer za zrozumienie i chce Ci powiedziec ze dumny jestem z tych ktorzy chca oponowac - z tej kobiety scierajacej napisy i z tych nie chcacych sluchac nazistowskich dowcipow. Uwazam ze wymaga to duzo wiekszej odwagi niz skakanie na ilestam metrow. Dzieki nim wyjade stad bez pogardy w sercu. Dziekuje tez wszystkim, ktorzy wypowiadali sie na tym forum w duchu zrozumienia roznych racji i postaw wobec antysemityzmu w Polsce, bez nienawisci i pogardy. Hag Sameah (ew Wesolych Swiat) IZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.G. Re: Bravo, Malkele IP: 200.24.83.* 21.03.01, 02:34 Gość portalu: Malkele napisał(a): > SA OKROPNE. CZY PISZĄCY NIE MAJĄ TEJ ŚWIADOMOŚCI? NIKOGO TO NIE RAZI - BEZ > WZGLĘDU NA NARODOWOŚC. NIE CHCE MI SIĘ Z WAMI GADAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Bravo, Malkele IP: *.public.svc.webtv.net 23.03.01, 02:33 ja tez zgadzam sie tu z Melkele i Izi.Zydzi i Polacy to temat delikatny. Za duzo otwartych ran zeby jeszcze dodawac oliwy do ognia.Co do tego calego portalu wyborczej to za duzo tu antysemityzmu i antypolskosci.Sam wychowalem sie w anty rodzinie. Dziadek opowiadal kawaly o zydach,ojciec byl gorszy, ten ich nienawidzil. Ja nigdy nie rozumialem dlaczego.Od ponad 20 lat mieszkam w USA gdzie znam zydow. Wporzadku ludzie. Ot, zajeci wlasnym zyciem i nigdy nie spotkalem sie z zadnym oznakiem wrogosci. Teraz czyam polski portal i nie rozumiem jak mozna tak pluc na Swoj kraj bo wielu polskich zydow wprost zionie nienawiscia do Polski i na prawde zyczy Polsce najgorszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabin Re: IP: 194.204.131.* 02.04.01, 19:50 Gość portalu: Malkele napisał(a): > SA OKROPNE. CZY PISZĄCY NIE MAJĄ TEJ ŚWIADOMOŚCI? NIKOGO TO NIE RAZI - BEZ > WZGLĘDU NA NARODOWOŚC. NIE CHCE MI SIĘ Z WAMI GADAĆ. A znasz ten?: Jak się nazywa żyd w lesie? RabinHood:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabin Re: IP: 194.204.131.* 02.04.01, 19:50 Gość portalu: Malkele napisał(a): > SA OKROPNE. CZY PISZĄCY NIE MAJĄ TEJ ŚWIADOMOŚCI? NIKOGO TO NIE RAZI - BEZ > WZGLĘDU NA NARODOWOŚC. NIE CHCE MI SIĘ Z WAMI GADAĆ. A znasz ten?: Jak się nazywa żyd w lesie? RabinHood:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś