Dodaj do ulubionych

Trudne pytania

12.11.05, 17:15
Forum żyje, dziesiątki postów, nowych wątków, bardzo aktywni są zarówno
zwolennicy PiS jak i PO (główne to teraz siły polityczne, nic dziwnego).
Zastanawia mnie natomiast pewna zależność: zwolennicy PiS, tak chętnie piszący
o "aferałach z PO", "koalicji PO-SLD" i "pogardzie Tuska dla wyborców", mniej
mają do powiedzenia za swoją partią niż przeciwko PO, choć i to oczywiście się
zdarza ("wielkie historyczne chwile", "Kaczor zrobi porządek", "brawo
Kaczyński"). Ale zupełnie ich nie widać, gdy stawia się PiS jakiekolwiek
zarzuty. A jak już się pojawią to ich główną odpowiedzią jest "Tusk to
aferzysta" tudzież "Lepper jest ok", bez względu na pytanie.
Nie wierzę w to, że wszyscy tutaj zabierający głos zwolennicy PiSu to idioci
(wybaczcie brutalne określenie), tak samo jak nie wszyscy zwolennicy PO to
ludzie kulturalni (niektórzy to wręcz chamy). Nie mam zamiaru wnikać w
proporcję osób rozsądnych i "rozsądnych inaczej" wśród forumowej reprezentacji
elektoratu tych partii, ważne, że przedstawiciel każdej opcji się znajdzie.
I dlatego właśnie niezmiernie mnie dziwi, dlaczego w wątkach takich jak ten o
machiaweliźmie Kaczyńskich czy zmianach stanowiska PiS prawie nie słychać
rozsądnych głosów broniących partii rządzącej.
Dlaczego?

PS. Proszę o nie udzielanie odpowiedzi w stylu "bo to idioci", bo nie do
idiotów z dowolnej strony sceny politycznej to pytanie kieruję.
Obserwuj wątek
    • elfhelm W wątku założonym przez piotra7777 12.11.05, 17:16
      nikt z fanów PiSu odnośnie konstytucji się nie wypowiedział. A szkoda - bo
      analiza jest świetna.
      • xtrin Re: W wątku założonym przez piotra7777 12.11.05, 17:20
        Zbierzmy może te właśnie wątki, które na odpowiedź się doczekać nie mogą. Wierzę
        w to, że znajdzie się wreszcie ktoś, kto na nie rzeczowo odpowie i da pole do
        rozsądnej, merytorycznej dyskusji, bo ileż można bełkotać o tym samym?
    • typiak Re: Trudne pytania 12.11.05, 17:21
      Wiesz Leppera trudno przelknac,dlatego nic nie mowia
      • xtrin Re: Trudne pytania 12.11.05, 17:23
        Zostawmy Leppera, jeżeli to takie bolesne. Są inne kwestie.
      • andrzejg Re: Trudne pytania 12.11.05, 17:24
        też tak myślę, a tu coraz gorzej - Lepper domaga się oficjalnej koalicji
        Do tego zaznaczając,że to Kaczyński powinien wyjść z inicjatywą

A.
    • xtrin Wątki bez odpowiedzi: 12.11.05, 17:22

• elfhelm Wątek o konstytucji PiS: 12.11.05, 17:23
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31684521&a=31684521
      • elfhelm Wątek o reklamowanej nowelizacji karnej PiS: 12.11.05, 17:25
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31094133&a=31094133
    • xtrin Wątki bez odpowiedzi (errata): 12.11.05, 17:23
      Projekt konstytucji - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31684521
      Machiawelizm Kaczyńskich - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31804616
      Zmiany stanowiska Kaczyńskich -
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31843412
      • xtrin Wątek o ulgach na dzieci 12.11.05, 19:47
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31860534&v=2&s=0
    • hrabia.m.c Re: Trudne pytania 12.11.05, 19:58
      Nie wierzę w to, że wszyscy tutaj zabierający głos zwolennicy PiSu to idioci<

a ja wierzę!
      • xtrin Re: Trudne pytania 12.11.05, 20:10
        hrabia.m.c napisał:

> Nie wierzę w to, że wszyscy tutaj zabierający głos zwolennicy PiSu to idioci
        > 0;
        >
        > a ja wierzę!

Prosiłam... niech choć jeden wątek będzie wolny od bluzgów...
        • hrabia.m.c Re: Trudne pytania 12.11.05, 20:19
          xtrin napisała:

> hrabia.m.c napisał:
          >
          > > Nie wierzę w to, że wszyscy tutaj zabierający głos zwolennicy PiSu to idi
          > oci
          > > 0;
          > >
          > > a ja wierzę!
          >
          > Prosiłam... niech choć jeden wątek będzie wolny od bluzgów...
          >
          Bluzgi?
          ??????????????????????????????????????????
    • piaf.e Re: Trudne pytania 12.11.05, 20:04
      TAK JEST OD MIESIECY.
      aLE KRYTYKOWANIE I OPLUWANIE TO TYPOWO POLSKIE CECHY,POWIEDZIAŁABYM NAWET
      JEDYNIE POLSKIE CECHY.
      Zresztą wystarczy rozejrzec sie dookoła.Ludzie w Polsce nie rozmawiają ze
      sobą,lecz wspolnie obgadują innych.
      Dlatego nie warto tu zyc,ani rodzic dzieci.Warto wyjechac i zyc normalnie.
      (niczego nie sugeruje,tak mysle)
      • xtrin Re: Trudne pytania 12.11.05, 20:09
        > Zresztą wystarczy rozejrzec sie dookoła.Ludzie w Polsce nie rozmawiają ze
        > sobą,lecz wspolnie obgadują innych.

Śmiem się nie zgodzić. Jest w Polsce wiele osób, które potrafią rozmawiać, nawet
        na tym forum takie się znajdzie. Dajmy im szansę.

> Dlatego nie warto tu zyc,ani rodzic dzieci.Warto wyjechac i zyc normalnie.
        > (niczego nie sugeruje,tak mysle)

Nie jestem zwolennikiem uciekania przed wyzwaniem.
        Z tego kraju nic nie będzie, jeżeli uciekną z niego wszyscy myślący rozsądnie.
        Dlatego - póki się da - należy się starać. Wyjazd to rozwiązanie ostateczne.
        • vvojtek29 Re: Trudne pytania 12.11.05, 21:15
          Kto to powiedział?

"Na szczęście sondaże pokazują, że naród Polski myśli i nie daje się podejść
          tanim gierkom bliźniaków i ich kumpli".
          • xtrin Re: Trudne pytania 13.11.05, 10:32
            Ja.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=29759119&a=29771360
            Jakaś nagroda za rozwiązanie zagadki?
            • vvojtek29 Re: Trudne pytania 13.11.05, 10:40
              Brawo!
              Czy dalej tak bezkrytycznie wierzysz sondażom?
              Czy może sondaże były prawdziwe, tylko społeczeństwo jeszcze tego nie
              dostrzegło?
              • xtrin Re: Trudne pytania 13.11.05, 13:26
                > Czy dalej tak bezkrytycznie wierzysz sondażom?

Co to znaczy "bezkrytycznie wierzyć sondażom"? Sondaże to nie ideologia, z którą
                można się zgadzać bądź nie, wierzyć w nią bądź nie. Sondaże to statystyka,
                liczby, wynik badania. Co tutaj krytykować? Samą ideę statystyki? Bez statystyki
                nie było by wielu odkryć naukowych, wielu ciekawych spostrzeżeń, wyliczeń,
                prognoz, etc etc. Można co najwyżej zakwestionować sposób przeprowadzenia badania.

> Czy może sondaże były prawdziwe, tylko społeczeństwo jeszcze tego nie
                > dostrzegło?

Oczywiście, żeby były prawdziwe, a jakie inne być miały? Sondaże były
                STATYSTYCZNE. Jeżeli ktoś nie rozumie co to oznacza, to niech w nie "nie
                wierzy", nie czyta, nie komentuje. Bo po co?
                Statystycznie koń i jeździec mają po trzy nogi.
                • noiska Re: Trudne pytania 13.11.05, 21:33
                  xtrin napisała:
                  > Oczywiście, żeby były prawdziwe, a jakie inne być miały? Sondaże były
                  > STATYSTYCZNE. Jeżeli ktoś nie rozumie co to oznacza, to niech w nie "nie
                  > wierzy", nie czyta, nie komentuje. Bo po co?
                  > Statystycznie koń i jeździec mają po trzy nogi.
                  >

Tylko dziwne, dlaczego główne media podawały wyniki tych bardziej "prawdziwych -
                  pewnie statystycznych" sondaży, a omijały szerokim łukiem wyniki PGB
                  (najbliższe rzeczywistym wyborom - ale też z pewnym błędem) - no przepraszam
                  dwa razy w wieczornej Panoramie podawali wyniki - czyli jedni dziennikarze
                  mogli je znaleźć, a inni to pewnie "tylko" z lenistwa tego nie robili.
    • lortea Zwolennicy PIS lub PO są tylko zwolennikami. 12.11.05, 20:07
      Nie mamy przecież pełnej wiedzy o ruchach w ścisłym centrum decyzyjnym. Wielu
      rzeczy nie rozumiemy, wieloma działąniami jesteśmy zaskoczeni. Koalicja z
      Lepperem i Giertychem nie jest moim marzeniem, ale skoro PO zwariowała do
      reszty, to jakieś poparcie trezba było zdobyć. To polityczna gra, PIS jakoś ją
      potrafi prowadzić a reszta nie za bardzo.
      • hrabia.m.c Re: Zwolennicy PIS lub PO są tylko zwolennikami. 12.11.05, 20:18
        lortea napisał:

> Nie mamy przecież pełnej wiedzy o ruchach w ścisłym centrum decyzyjnym. Wielu
        > rzeczy nie rozumiemy, wieloma działąniami jesteśmy zaskoczeni. Koalicja z
        > Lepperem i Giertychem nie jest moim marzeniem, ale skoro PO zwariowała do
        > reszty, to jakieś poparcie trezba było zdobyć.
        Tak
        jak nie Lepper to binladen:)))
        jakies poparcie trzeba zdobyć:::::)))))))))))))

To polityczna gra, PIS jakoś ją
        > potrafi prowadzić a reszta nie za bardzo.
        • lortea Mama cię nie uczył że z burakami się nie rozmawia? 12.11.05, 20:19

• hrabia.m.c Re: Mama cię nie uczył że z burakami się nie rozm 12.11.05, 20:23
            Mama mnie uczyl,ale jak dziecko ,na złość mamie uszy sobie odmroze:))
      • xtrin Re: Zwolennicy PIS lub PO są tylko zwolennikami. 12.11.05, 20:34
        Dziękuję za pierwszą rozsądną wypowiedź.

> Nie mamy przecież pełnej wiedzy o ruchach w ścisłym centrum decyzyjnym.

W ten sposób podważasz zasadność wszelakich dyskusji, a nawet samą ideę
        demokracji, bo po co wybory, jeżeli i tak za mało wiemy by móc decydować?

> Koalicja z Lepperem i Giertychem nie jest moim marzeniem,
        > ale skoro PO zwariowała do reszty, to jakieś poparcie
        > trezba było zdobyć. To polityczna gra, PIS jakoś ją
        > potrafi prowadzić a reszta nie za bardzo.

Oczywiście nie zgadzam się z tezą o "zwariowaniu" PO, ale wiele już o tym
        powiedziano i nie wiem czy jest sens temat drążyć (choć jeżeli ktoś by chciał o
        tym podyskutować, to ja chętnie).
        Natomiast co do meritum: pal licho koalicję (było do przewidzenia od momentu
        ogłoszenia wyniku wyborów prezydenckich), problem w tym, że przeczy ona
        wcześniejszym deklaracjom. Po co PiS wmawiał wszystkim, że tylko z PO mogą wejść
        w koalicję, już _po_ wyborach, gdy było wiadomo, że jeżeli z PO się nie uda to
        będzie trzeba "jakieś poparcie zdobyć"? Dlaczego oburzano się, gdy PO sugerował,
        że tak właśnie będzie? Możesz to nazwać "polityczną grą", ale czy naprawdę taka
        polityka według Ciebie być musi?

A sama koalicja, choć tragiczna, to ma swój wielki plus - jest paradoksalnie
        szansą na odlepperyzowania polityki. Jeżeli temu rządowi się uda, to i tak PiS
        spije całą śmietankę. Ale jeżeli się nie uda, to Lepperowi wytrąci jedyny jego w
        zasadzie argument wyborczy - myśmy jeszcze nie kradli... wróc... nie rządzili.
        Lepsze 4 lata PiS-Lepper niż za 4 lata Lepper solo. Tak więc ja tej koalicji
        będę bronić :).
        • lortea Re: Zwolennicy PIS lub PO są tylko zwolennikami. 12.11.05, 20:43

> W ten sposób podważasz zasadność wszelakich dyskusji, a nawet samą ideę
          > demokracji, bo po co wybory, jeżeli i tak za mało wiemy by móc decydować?

I to jest problem z polskimi politykami, totalne nieliczenie się ze słowami.

>

> Oczywiście nie zgadzam się z tezą o "zwariowaniu" PO, ale wiele już o tym
          > powiedziano i nie wiem czy jest sens temat drążyć (choć jeżeli ktoś by chciał
          o
          > tym podyskutować, to ja chętnie).
          > Natomiast co do meritum: pal licho koalicję (było do przewidzenia od momentu
          > ogłoszenia wyniku wyborów prezydenckich), problem w tym, że przeczy ona
          > wcześniejszym deklaracjom. Po co PiS wmawiał wszystkim, że tylko z PO mogą
          wejś
          > ć
          > w koalicję, już _po_ wyborach, gdy było wiadomo, że jeżeli z PO się nie uda to
          > będzie trzeba "jakieś poparcie zdobyć"? Dlaczego oburzano się, gdy PO
          sugerował
          > ,
          > że tak właśnie będzie? Możesz to nazwać "polityczną grą", ale czy naprawdę
          taka
          > polityka według Ciebie być musi?
          >
          > A sama koalicja, choć tragiczna, to ma swój wielki plus - jest paradoksalnie
          > szansą na odlepperyzowania polityki. Jeżeli temu rządowi się uda, to i tak PiS
          > spije całą śmietankę. Ale jeżeli się nie uda, to Lepperowi wytrąci jedyny
          jego
          > w
          > zasadzie argument wyborczy - myśmy jeszcze nie kradli... wróc... nie rządzili.
          > Lepsze 4 lata PiS-Lepper niż za 4 lata Lepper solo. Tak więc ja tej koalicji
          > będę bronić :).
          >
          Już kiedyś to pisałem, teraz po krótce. Po nokaucie Francji za sprawą
          eurokonstytucji, klinczu powyborczego w Berlinie, zakończonego dopiero wczoraj,
          pewnym zmarginalizowaniu Włoch (wszyscy mają Silvio za pajaca i klowna), po
          dojsciu do władzy Za[atero który zajmuję się głównie wojmą z Kościołem, po
          sławetnych słowach Benedykta że modli się za polskie wybory, była ogromna
          nadzieja że Polska da inny przykład i w ten sposób odbierze motorowi francusko-
          niemieckiemu znaczną część jego włądzy. Tymczasem wyszło jak zawsze, wypadliśmy
          nie lepiej od Niermiec.
          To wina całej klasy politycznej, ale PO głównie. Są zarażeni poudecką pogardą
          dla innych partii, wszystko szło ku dobremu, i wystarczyło że Tusk przegrał i
          zerwano rozmowy.
          Rząd mający 155 pewnych szabel nie może b6yć z natury stabilny, jak stół z 2
          nogami. A Lepper wycwanił już niejednego, Jarosław też się o tym może przekonać.
          • xtrin Re: Zwolennicy PIS lub PO są tylko zwolennikami. 12.11.05, 20:57
            > To wina całej klasy politycznej, ale PO głównie. Są zarażeni poudecką pogardą
            > dla innych partii, wszystko szło ku dobremu, i wystarczyło że Tusk przegrał i
            > zerwano rozmowy.
            > Rząd mający 155 pewnych szabel nie może b6yć z natury stabilny, jak stół z 2
            > nogami.

Ale zostawmy PO, nie oceniajmy PO, pytamy o PiS.
            Dlaczego PiS twierdził, że "tylko z PO", by chwilę później zbratać się z
            Samoobroną? W czasie, gdy już wszystko było wiadome. "Tylko z PO", którą to
            J.Kaczyński oskarżył o wszelakie zło w swoim sejomwym "expose". Gdzie tu sens?
            Gdzie tu logika? Gdzie tu uczciwość?
            • lortea Re: Zwolennicy PIS lub PO są tylko zwolennikami. 12.11.05, 21:00
              Sens i logikę tego wszystkiego zna tylko Kaczor. Ile jest w tym uczciwości,
              widzi każdy.
              Na PIS spoczywa odpowiedzialność z utworzenie rządu, była według mnie prawdziwa
              wola koalicji z PO. Ale skoro sie nie udało, to trzeba byłi zorganizować inne
              poparcie.
              • xtrin Re: Zwolennicy PIS lub PO są tylko zwolennikami. 12.11.05, 21:21
                > Sens i logikę tego wszystkiego zna tylko Kaczor. Ile jest w tym uczciwości,
                > widzi każdy.

I jak rozumiem po prostu nie każdemu to przeszkadza, tak?

> Na PIS spoczywa odpowiedzialność z utworzenie rządu, była według mnie prawdziwa
                > wola koalicji z PO.

Też w tą "prawdziwą wolę" PiSu wierzyłam, aż do "expose" Kaczyńskiego.
        • hrabia.m.c Re: Masz prawo. 12.11.05, 20:43
          bronić!
          a ja bede krytykowal.
          Tyle tu padlo slow o odnowie,
          a wyszło jak zawsze
          policjant ze złodziejem wspolny interes zwietrzyli:)
          jedno w naszym kochanym kraju jest niezmienne,
          CIĄG do kryta.
      • elfhelm ale chyba macie jakieś poglądy? 13.11.05, 12:14
        na poruszane sprawy. Jeżeli wątek jest merytoryczny - to jest tu pole do
        dyskusji. A nie że LK był świetnym ministrem, bo był świetnym ministrem...
    • b.krakus Czy słuszne skąd innąd plany... 12.11.05, 20:32
      aby raz na zawsze zniszczyć leppera i giertycha warte były takiej ceny?
      Przecież giertych już ledwo zipiał, a lepper, jak będzie trzeba, to zawsze
      znajdzie okazję żeby się wywinąć i wbić im nóż w plecy. Chyba, że znajdą się
      jakieś mocne kwity – może o to chodziło z tym MSWiA, służbami etc.?
      • hrabia.m.c Re: Leper na samą myśl o CUA.. 12.11.05, 20:34
        w gacie.....
        i popiera myśl przewodnią:)
        • hrabia.m.c Re: Leper na samą myśl o CUA.. 12.11.05, 20:35
          Myśl= siła
    • frank_drebin Nie dziw sie zalozycielu watku. Tu kazdy watek 12.11.05, 21:19
      bardziej merytorycznej natury (czytaj nie polegajacy na wyzywaniu sie) ma niska
      widownie. Sam pare razy to sprawdzilem. Sadze po prostu, ze najaktywniejsi
      forumowicze to pryszczate mlodziezowki zarowno PO jak i PiS i na niewiele
      wiecej poza wyzywaniem sie ich stac.
    • kropekuk Bo PiS jest PARTIA KADROWA. Poza scislym gronem, 13.11.05, 12:18
      z gory przewidzianym do zajmowania stanowisk, nie ma szans , by szaraczek z
      ulicy sie na czlonkostwo tej partii zalapal. Musza byc jakies statystyki -
      mozecie sami sprawdzic liczebnosc PiS.
    • aguido Re: Trudne pytania 13.11.05, 12:48
      Coś mi się wydaje, że pies jest pogrzebany w rozstrzygnięciu zgadnienia:
      czy była dobra wola PiS-u (bliźniaków) do powołania POPiSu
      1. przed wyborami,
      2. po wyborach parlamentarnych,
      3. po drugiej turze wyborów prezydenckich.
      Wśród zwolenników obu tych partii jest istotnie inne widzenie tej dobrej woli.
      Jeśli nie będzie prób wyjaśnienia tej dobrej woli, to obie te grupy zwiększą
      niechęć do siebie. Wyjaśnianie test bardzo trudne, ale nie niemożliwe.

'Nie można dopuścić do tego, aby dwa najważniejsze stanowiska w państwie
      dostały się w ręce jednej partii' - Andrzej Lepper
    • bryt.bryt chyba nie takie az trudne 13.11.05, 13:05
      xtrin napisała:

(...)
      > I dlatego właśnie niezmiernie mnie dziwi, dlaczego w wątkach takich jak ten o
      > machiaweliźmie Kaczyńskich czy zmianach stanowiska PiS prawie nie słychać
      > rozsądnych głosów broniących partii rządzącej.
      > Dlaczego?
      (...)

Moze dlatego, ze tego nie da sie obronic z pozycji ideowych? Moim zdaniem na
      razie jeszcze PiS jest dla swoich zwolennikow partia usilujaca realizowac
      zapisane na sztandarach szczytne cele, a to, co sie dzieje z sprawie zmiany
      stanowiska odnosnie na przyklad Leppera, to jedynie rysa na wizerunku lub
      kampania nieprzyjaznych mediow. Ale za jakis czas (niedlugi zapewne) zacznie
      sie myslenie o PiS kategoriami partii "pragamtycznej", i wtedy sensowna obrona
      aktualnych pozycji bedzie miala uzasadnienie.
    • borbali Re: Trudne pytania 13.11.05, 13:18
      Dziwię się,że w miarę inteligentni forumowicze PO nie wiedzą do tej pory
      dlaczego wątki merytorycznie krytykujące PIS bardzo szybko znikają z pierwszych
      stron forum przy zerowym udziałe Pisiorów.Pisałem o tym kilka razy i zwracałem
      uwagę na na rzecz odwrotną.Wątki założone przez zwolenników PIS o bardzo
      wątpliwej wartości i moralności osiągają kilkuset postów.Jest to celowa
      manipulacja Kaczej Agentury.Lepiej dyskutować o błędach[zwłaszcza
      nieprawdziwych] przeciwnika niż własnych.To nazywa się taktyka wyborcza,która
      przynosi w Polsce większy sukces chociażby z tego powodu,że lepiej jest
      atakować niż udawadniać, że nie jest się wielbłądem.Taka taktyka ofensywna
      przyczyniła się do zwycięstwa Kaczorów w wyborach i dalej jest kontynuowana
      przez władze PIS i ich agenturę na tym forum.
      Ktoś oskarżał tu Pisiorów,że są głupcami nie broniąc się na forum przed
      merytorycznymi zarzutami.Jako zwolennik PO stwierdzam coś odwrotnego.To
      zwolennicy PO w większości są forumowymi durniami wchodząc w długie spory z
      Kaczą Agenturą w wątki,które zakładają tacy kaczy agitatorzy jak
      Palnick,Kataryna,9111951u,Homosovieticus,Bladatwarz,Skin itp.
      • typiak Re: Trudne pytania 13.11.05, 21:38
        Borbali za bardzo sie wczuwasz:),ale o dezinformacji na forum tez pisalem.
    • elfhelm Re: Trudne pytania 15.11.05, 01:01
      .
      • maksimum LORTEA MOWI Z SENSEM CHOC POWIERZCHOWNIE 15.11.05, 02:10
        Kaczorypisbrothers have made all the right moves.

Z wierzchu to wyglada tak,ze PO sie wypiela,bo nie chce zmian,a chce jedynie
        leniwe doopy na stolkach poPOsadzac i niech siem kreci jak chce.
        Kaczor wyraznie powiedzial,ze miloscia do Balcerowicza nie pala,a to znaczy,ze
        jest zwolennikiem slabej zlotowki i zmniejszenia bezrobocia.
        Francja i Niemcy juz sie na nas poobrazaly,ze takiego "fachowca" jak Don Tusk
        nie wybralismy,bo on byl rekami i nogami w EU bez wzgedu na konsekwencje.
        Ci ktorzy uwierzyli w PO,pewno nie widza ze od kilku lat Francja i Niemcy sa
        przykladami syfu i zastoju gospodarczego.
    • cheetah51 Trudne pytania: jakie stanowisko dostanie KURski? 15.11.05, 06:47
      Należy mu się za tę poniewierkę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka