cheetah51 Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 20.11.05, 06:48 ...Radio Maryja jest wolnym głosem, środkiem dialogu otwartym na każdy głos, każdy z prelegentów bierze odpowiedzialność za swoje słowa, a do rozmów są dopuszczani telefonujący słuchacze, by dochodzić do prawdy w dialogu, w którym liczy się siła argumentu prawdy, nie jak kiedyś w Ojczyźnie liczył się argument siły... W taki razie "duża część polskiego społeczeństwa" to hipokryci i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
joris Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 20.11.05, 06:50 I to wlasnie tragedia, bo o.Rydzyk prowadzi prorosyjska linie antypolska , ktora poprzez katolickie barwy trafia (niestety!!!) do sluchaczy.W gruncie rzeczy o. Rydzyk jest swiadomym (bo jest zbyt inteligentny zeby nie powiedziec sprytny, aby byc nieswiadomym skad plyna pieniadze) agentem rosyjskiej federacyjnej sluzby bezpieczenstwa czyli dawnego KGB. Trzeba oddzielic w Radiu Maryja (nie rozumiem dlaczego imie Maria nalezy pisac Maryja - o ile wiem imie Maryja w hebrajskim nie istnieje) czesc religijna (modlitwy, wiadomosci koscielne itp.) od polityki spoleczno-gospodarczej tego radia. Spoleczna linia to pelny komunizm, a pod gospodarcza linia Radia Maryja podpisaliby sie chetnie wszyscy sekretarze komitetow centralnych PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick PRZYPOMINAM List Św. Lecha do Rydzykan... 20.11.05, 08:16 Treść listu Lecha Wałęsy do słuchaczy Radia Maryja Lech Wałęsa 17-02-2005, ostatnia aktualizacja 16-02-2005 20:58 Szanowni Państwo, Drodzy Bracia i Siostry w Wierze, Mój sobotni list - kolejny, ale pierwszy publiczny - kierowany do twórców i prowadzących programy radiowe i telewizyjne firmowane przez o. Tadeusza Rydzyka, był protestem przeciwko szatańskiemu w swej formie sączeniu nienawiści pod drogimi dla nas wszystkich sztandarami Maryi. Po moim proteście dostaję setki listów, telefonów. Prawie wszystkie z wyrazami poparcia. Są te od antyklerykałów, ale większość od ludzi zatroskanych o Kościół i wszystkich ludzi dobrej woli, którzy chcąc się modlić, trafiają w rozgłośniach o. Rydzyka na politycznych "oszołomów" i fałszowanie historii. Pochodzę z rodziny, gdzie się księdza szanowało. Ksiądz czy Ojciec był dla mnie zawsze najpoważniejszym gwarantem wszystkich ważnych w mej walce przedsięwzięć. Sami chyba pamiętacie, jak mi się dostawało od różnych "kolegów" za kapelana, za kaplice, za msze na rozpoczęcie każdego dnia prezydentury. Dzięki temu szacunkowi wobec osób duchownych wiem, jak fałszywe słowo księdza może wpływać na ludzi Kościoła. Ja walczę z tym fałszem, a nie z Wami, którzy audycji słuchacie! "Psychole od Rydzyka" - to ci, którzy nam zatruwają umysły, przerywając modlitwę i katechezę szalonymi politycznymi zagrywkami. "Psychole" to ci, którzy składnie wygłaszają podsycające nasze lęki teorie o rozkradaniu Polski, spiskach, agentach. To ci ustawieni, ciągle ci sami "słuchacze", którzy swe pytania fałszywe z troską zadają. To ci, których nazwałem niesklasyfikowaną przez SB grupą agentów - zakompleksieni mąciciele i ludzie tchórzliwi. To wreszcie ci, którzy pod sztandarem Wiary uprawiają politykę i interesy, które Wierze i Kościołowi nie służą. Dla tych "reżyserów" prawica ma być wobec nich uległa, hierarchowie Kościoła mają czuć ich siłę i w sprawach rozgłośni milczeć, a na inne autorytety nie ma miejsca. Czemu to, że propagują modlitwę, ma im dać prawo do fałszowania historii, tumanienia i zastraszania wiernych? Czemu są poza nawiasem nauczania Ojca Świętego i niosą lekcję Wiary pomijającą przepojone miłością nauczanie Jana Pawła II? Czemu mamy im na to pozwalać? Czemu strach i polityczne kalkulacje mają odebrać ludziom Kościoła prawo krytyki? U mnie, jako u słuchacza, przelała się czara goryczy. Cieszę się, że nie jestem w tym myśleniu sam. Przeciwko temu protestuję, a z Wami łączę się w modlitwie. Jeśli ludzie pobożni poczuli się urażeni, to przepraszam, ale nie do Was krytykę kieruję. Was proszę o zaangażowanie w budowanie, a nie wspieranie "rozbijaczy i oszołomów". Budujmy w Polsce Cywilizację Miłości i niech Bóg nas w imię Swej Chwały poprowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
asta22 Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 20.11.05, 09:46 O Rydzyk przy sprawnie działającej władzy kościelnej powinien znalezć swoje miejsce w zapadłej bieszczadzkiej parafii i problem by przestał istnieć,tam może się modlić itd.lecz on chyba jest poza władzą świecką i kościelną. Odpowiedz Link Zgłoś
marl57 jesteśmy liczni więc jesteśmy cacy ? 20.11.05, 09:55 ilośc stająca się jakością - to chyba zgromadzonych i zatrzymanych pieniędzy które stają się indywidyalnie dysponowanym bogactwem. wyrazy samouwielbienia i fałszywej skromności skwapliwie budowane w oparciu o nabudowany autorytet zewnętrzny, nie są wytłumaczeniem dla prywaty. Ksiądz to nie zakonnik i odwrotnie, kapłan tu to metafora, chowanie jednego pod drugim jest intencjonalnym fałszem, a to prawda lukrem po ustach ostentacyjnie cieknąca. Paziom chrabiego wydaje się ze też są chrabiami, chowają się w cieniu, żyją tym, skutecznie stają się samym cieniem-tak go szukają, - a miała to być światłość swiecąca - a ostała się jeno trąba grzmiąca ... Odpowiedz Link Zgłoś
mariola.glinska BEŁKOT BOLKA CZYLI SAMOOŚMIESZANIE :))))))!! 20.11.05, 15:04 BEŁKOT BOLKA CZYLI SAMOOŚMIESZANIE :))))))!!!! antysalon napisał: > czy mozna znieslawic l. walese? pytanie natury czysto retorycznej.<Figury s > e- > mantyczne> czynia z lecha walesy osobe na wskros smieszna.Jego slawa wiazac > a > sie z panna<S> juz dawno zostala przez niego rozwodniona, rozmieniona n > a > najpodlejsze miedziaki,ba nieuzyteczne boratynki.Co rusz zwieksza swoja > muzealna smiesznosc , bezsensownych wypowiedzi.Tym razem wchodzi w spor > przedprocesowy z dyr. radio maryja. Mysle ze jego pelnomocnikiem procesowym > moglby zostac sam jerzy urban wlascciel, red. nacz. plugawego nie! Panie Lechu, > > noblisto moze by tak sie zatrzymac, bo az hadko sluchac! TRAFIONE W SAMO SEDNO !!! Z PROSTACKIEGO BEŁKOTU BOLKA NIE ŚMIEJE SIĘ TYLKO JUŻ NIEZNACZNA CZĘŚĆ ZAGRANICY A TO Z POWODU WYGŁADZJĄCYCH TŁUMACZEŃ ALE Z BIEGIEM CZASU BOLEK PÓŁANALFABETA I TAK NADROBI TO MIMO WOLI :) PS BOLEK TO NAJWIEKSZY BŁAZEN W HISTORII POLSKI I W TYM SENSIE JEST ON DOBREM NARODOWYM :) Odpowiedz Link Zgłoś
jalaros Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 23.11.05, 20:14 Mam zupełnie inne zdanie,nie wolno pozalać na mówienie na antenie radia wszystkiego chyba że właściciel ma te same poglądy. Olds... Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek Katolicy ponumerowani? 01.12.05, 02:09 Chron nas,Boze, od takich jak ten spod nicku "katolik_polski 1" .Oni są ponumerowani? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoli1 Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 14.12.05, 08:08 Rydzyk to guru największej w Polsce sekty, sekty zwanej Radio Maryja. Odpowiedz Link Zgłoś