Dodaj do ulubionych

Zlikwidować UKIE?

11.12.05, 22:42
Kolejny pomysł PiS od czapy. Jarosław chyba stwierdził że nie mogą w całości
realizować programu PO więc chłopcy napisali ustawę. Przedtem nim nastanie IV
RP trzeba krok po kroku zdemontować III-cią.

Rzeczpospolita niedługo zostanie bez żadnych instytucji.
Obserwuj wątek
    • create dodaje link do artykułu 11.12.05, 22:44
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3060879.html
    • lortea Likwidacja UKIE byłaby błędem. Pracuje tam wielu 11.12.05, 22:51
      doświadczonych ludzi, którzy przetrwali jeszcze od czasów Buzka. Są otrzaskani,
      mają rozległe znajomości w Brukseli, wiedzę i wszystko inne. UKIE jako
      instytucja także się jakoś sprawdza. Mam nadzieję że to nie przejdzie.
      • ksiundz Wspólpracowałem, znam ludzi, tak sobie autor wątku 11.12.05, 23:19
        opowiada - wszystko zostanie, zmieni się tylko szyld, na departament MSZ.
    • kropek_oxford A ja jestem mile zdziwiony sensowna propozycja 11.12.05, 23:00
      z Kaczej strony:))) UKIE to synekurka dla dobrze ustawionych NIEROBOW. Bo ich
      wiedza to to, co KAZDY SAM MOZE WYCZYTAC NA PORTALU UNII. A gdy ten ostatni ma
      i wersje polskojezyczna, to cale UKIE nikomu - tak naprawde - nie jest
      potrzebne. Poza tymi, rzecz jasna, ktorych ustawiony tatus tamze do pracy
      wsadzil:)))
      • ksiundz :)))))))))))))))))))))))) 11.12.05, 23:21

• karlin Zbieranina bezużytecznych pajacy 11.12.05, 23:24
      Kiedyś udawali czarowników od "wiedzy wcielonej".

Jak przyszło do konkretów, nikt niczego sensownego nie mógł się od nich
      dowiedzieć.

No i ta "wyższość interesu UNII nad wszystkim"...

Do kosza.
    • echo_o Oczywiście, że zlikwidować UKIE ! 11.12.05, 23:25
      Ta rządowa agenda w obecnym kształcie straciła rację bytu w dniu naszej akcesji
      do UE. Jej likwidację zakładała poprzednia ekipa, obecna tylko ją realizuje. To
      logiczne i nie ma się o co spierać. Ktokolwiek cokolwiek wie n/t tego urzędu i
      spraw unijnych nie ma co do celowości tej likwidacji wątpliwości. Podważanie
      tego jest po prostu śmieszne. Co innego sposób realizacji tego. I o to jedynie
      można się spierać. Dopiero po zapoznaniu się z projektem ustawy, a nie
      dziennikarską, wyrywkową i nieskrywanie tendencyjną recenzją można dyskutować.
      Ten artykuł prasowy nie jest wart głębszej analizy.
      • kropek_oxford Hahaha! Polaczyly nas zapewne osobiste kontakty z 11.12.05, 23:30
        ta SYNEKURA. Co za jednoglosnosc: nie tylko z echo i ksiundzem, ale i karlinem!
        Punkt widzenia zalezy najwyrazniej od punktu siedzenia;)
        • echo_o Po prostu współpracowałam z UKIE, więc... 11.12.05, 23:40
          wiem o czym mówię. Był czas, gdy UKIE miało sens i jest czas, gdy tego sensu
          nie ma za grosz (a co dopiero mówić o oddzielnym gigantycznym budżecie). To
          jest ten czas, to jest dziś...Inny moment, inne zadania, inny pułap. A argument
          z artykułu o rozproszeniu kard i 'nieformalnych kontaktów' (?!?!) tylko dowodzi
          kostyczności tej agendy, w ktorej od dawna nic się nie dzieje, no poza ruchami
          pozorowanymi. Ci, których UKIE miało wywindować (np. Danuta Huebner czy Jacek
          Saryusz-Wolski) dotrali już do właściwego brzegu (Bruksela). Reszta fachowców
          doskonale zaadaptuje się tam, gdzie są naprawdę potrzebni na dzisiejszym etapie
          naszych kontaktów z UE. Reszta na zieloną trawkę, bo i tak nic nie robili.
          Podobna sytuacja jest zresztą z PAIiIZ (Państwowa Agencja Informacji i
          Inwestycji Zagranicznych). Projekt reformy tej agendy od ponad 3 lat ugrzązł w
          parlamencie, a organizacja tylko generuje koszty...
          • kropek_oxford Nie mow mi nic o PAIZ - tez podczas pobytu w Polsc 12.12.05, 00:22
            mialem nieprzyjemnosc poznac. A - przypominam - wyjechalem na przelomie
            1999/2000 roku:)))
    • create Polska potrzebuje stabilizacji 11.12.05, 23:51
      Polska jest od jakiegoś czasu w jakimś chorym procesie zmiany tabliczek.
      Ostatnio np. zmieniono MENiS na MEiN, tu ołaczono, tam dodano, tam odjeto, niema
      KBN, ale za 3 lata jednak znowu powstanie, bo sie okaze ze tak bylo lepiej.

Tutaj też postanowiono zlikwidowac urzad, tylko ze kto bedzie opiniowal projekty
      ustaw co do ich zgodnosci z prawem unijnym?

Mowicie ze fachowcy zostana oddelegowani do innych ministerstw. A jak nie
      zechca, to co odejda, i to co przez pare lat udalo sie stworzyc - urzad
      fachowcow, zostanie roztrwoniony.

Nawiazujac do innego posta powiem ze rzad reperuje zegarek przy pomocy widelca.

Powiem ze nie wystarczy tylko chciec zeby bylo lepiej trzeba to umiec zrobic.
      • kropek_oxford Jak w UK - paru dobrych prawnikow w Parlamencie:) 12.12.05, 00:24

• elfhelm powinien być Minister ds. UE w Radzie Ministrów 12.12.05, 00:19
      UKIE byłoby jego zapleczem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka