Dodaj do ulubionych

LPR: ocena z religii wliczana do średniej

• gregsmile1 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 19:11
      A ksiądz powinien być w komisji na egzaminie z wiedzy o wychowaniu w rodzinie :)
      • overshoe SZKOŁA POWINNA BYĆ ŚWIECKA !!! 18.01.06, 19:20
        W szkołach uczą sie nie tylko katolicy, to poczatek dyskryminacji. Macie co
        sobie wybraliscie w pażdzierniku!!!
    • morszuk Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 19:36
      Za moich "młodych" czsów były jeszcze punkty na studia za "pochodzenie".
      Można by do tego jeszcze dodać punkty za spalenie paru pedałow i lesb na
      stosie, co byłoby dodatkowo punktowane na katoświadectwie szkolnym (kościelnym).
      Przepraszam wszystkich homoseksualistów za powyższe sformułowanie.
    • moon_nick Czy w tym kraju nie ma większych problemów??? nt 18.01.06, 20:06
    • mac_74 Czy można nauczyć się wiary w Boga? 18.01.06, 20:08
      Czy można oceniać czyjąś Wiarę?
      Jak można skupić się na modlitwie czekając na dzwonek kończący lekcje?

Ilekroć słyszę o "lekcjach religii" cisną mi się na usta te pytania. Ja przez
      pewien czas chodziłem na religię do kościoła, do tzw. salki katechetycznej,
      potem religię przeniesiono do szkoły. I w moich wspomnieniach to przejście z
      kościoła do szkoły zabiło dużo z mistyki religii, tajemnicy, nastroju, modlitwy.
      Stała się kolejną lekcją taką jak język polski czy matematyka. Z religii zrobiła
      się tak na prawdę nauka o religii, obejmująca jej historię, jej obrzędy, wiedzę
      o etyce chrześcijańskiej (w moim przekonaniu etyka również nie jest czymś, czego
      można się nauczyć na lekcjach), ale nie jej ducha. Im bardziej "nauka religii"
      będzie formalizowana w szkole tym bardziej poddawać się ona będzie
      desakralizacji. Działania w tym kierunku, w tym te opisane w artykule, to tak na
      prawdę strzał do bramki kościoła, może i w dobrej wierze - ale samobój pozostaje
      samobójem.
    • menuet1 lesery... 18.01.06, 20:22
      Lenie i nieuki ...myślą ,że wszystko da się wymodlić....!
      Druga strona tej samej myśli .... 'jak mało wiesz to musisz mocno wierzyć
    • grzegorzkasprzyk LIGA POLSKICH IDIOTóW 18.01.06, 20:30
      I co jeszcze te debile wymyślą...
    • gniewkosynrybaka Polska krajem swieckim..???? 18.01.06, 20:43
      • mordzinas AAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! RATUNKU!!!!! 18.01.06, 20:50
        PAŃSTWO WYZNANIOWE!!!!!!!!!!

Katole znów wprowadzają państow wyznaniowe!!!!!!

Aleksandrze Kwaśniewski !!!!!

Wracaj na białym rumaku i uratuj Polskę od tych czarnych drani!!!!!

Kler rządzi.

Kler kradnie.

Kler zabija.

Kler Kler Kler!!!!!!

Ratuj lewico!!!!!!!!

Giniemy sieroty po tobie!!!!

Ratunku!!!!!!!!
        • formozus1 Obudził się palant z ręką w nocniku!!!! 18.01.06, 21:53
          Sam się broń, znów chcesz aby za ciebie ktoś nastawiał łeb.
          Kibicowanie jest wygodniejsze i bezpieczniejsze.
          Zapisz się do jakiejś partii która z tym walczy np:
          app.org.pl/.
          Albo do stowarzyszenia np: PSR
          www.racjonalista.pl/
          Szczegóły o PSR na tej stronie.
          Pozdrawiam
    • moonika_em Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 21:16
      no wlasnie
      jeszcze kazdy powienien miec ksiedza, ktory bedzie czuwal w sypialni, czy aby
      na pewno wszyscy spia
      to wszystko jest chore :/
    • wikal Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 21:25
      Religia jest przedmiotem nadobowiązkowym. Ocena z takiego przedmiotu (żadnego!)
      nie liczy sie do średniej z prostej przyczyny - można na lekcje chodzić lub
      nie. Uczniowie, którzy nie chodzą, mieliby w tym momencie zaniżoną średnią. To
      niezgodne z obowiązującymi (przynajmniej na razie) przepisami oświatowymi.
      Oczywiście można liczyć religię do średniej, ale pod warunkiem, że uczniom na
      nią nie uczęszczającym zapewni się lekcje innych religii lub etyki, by liczba
      przedmiotów była równa. I wtedy to będzie logiczne - proszę bardzo, niech sobie
      katoliccy uczniowie średnią podnoszą, ich niekatoliccy równieśnicy również
      zyskają swoją szansę. Oczywiście piszę o tym, jak być powinno, bo mam
      świadomość, że dla katoli konstytucja to nic nie warta szmata w miejscach, w
      których sie z nią nie zgadzają, o takim drobiazgu jak prawo oświatowe nawet
      wspominać nie warto. Zrobią, co chcą, szczególnie przy kaczo-rydzykowych
      rządach. A tak naprawdę chodzi o to, by po protu tą odrobinę wyższą
      średnią "przekupić" młodzież, szczególnie licealną i gimnazjalną, by chodziła
      na lekcje religii. A jest z tym krucho. Wtedy statystyka się podniesie (WSZYSCY
      Polacy to katolicy). Katole sie łudzą, KK się na takich pomysłach przejedzie i
      to szybko. Młodzieżą nie da się tak łatwo manipulować jak stadem "moherowych
      beretów". Nie zmienia to faktu, że podobne pomysły dowodzą, że żyjemy w chorym
      i nietolerancyjnym kraju. Palić może na stosach nieprawomyślnych nie będą, choć
      nie brakowałoby chętnych do rzucenia zapałki (niestety chłopaki, to już nie te
      jakże piękne inkwizycyjne czasy - łza się w oku rydzykowo-kaczo-giertychowym
      kręci). Za to utrata pracy, nagonka, rzucanie kamieniami, ewentualnie
      napiętnowanie w programie Pospieszalskiego całkiem możliwe i przez władze mile
      widziane.
    • ktysio Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 21:28
      To kiedy te wybory????
    • neiden Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 21:33
      ze wzgledu na obywateli innych wyznan byloby nielogiczne wprowadzenie ocen za
      religie . moim zdanim powinna byc seperacja religji i szkol.
    • czarek62 Kosciol katolicki sam sobie kopie dolek! 18.01.06, 21:34
      I bardzo dobrze, jak chce za duzo, duzo moze stracic. Z religii stal sie juz i
      tak kolejny nudny "przedmiot" szkolny, fatalnie to brzmi i jeszcze gorzej sie
      kojarzy. Nigdy w szkole, na sile nie osiagnie sie poziomu katechez prowadzonych
      w salkach parafialnych, czasem zimnych, ale tam bylo to, czego nie da sie
      osiagnac nakazem. A moze LPR prowadzi sabotaz - chce obrzydzic do reszty
      katolicyzm?
    • ja401 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 21:35
      ??????? a gdzie w konstytucji zapisano że Polska jest krajem katolickim? a ja
      chce muzułmanizm na maturze!!!!!!
    • dziki1970 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 21:38
      Chory kraj,chorzy ludzie - którzy głosowali na tych ultrakatolickich kretynów!!!
      Myślę,że jeszcze miesiąc, dwa, i ustawowo każdy Polak będzie meldował się w
      kościele conajmniej raz w tygodniu! ....A mogłem wyjechać z tego syfu jak
      zaczynałem dorosłe życie... teraz - za dużo do stracenia. Zapiszę się na kurs -
      nauczą kilku modlitw i kariera trwa dalej... a Roman będzie się cieszył, że
      jeden "wierny" więcej, bo to nie ważne co się myśli, ważne że tak trzeba! A jak
      nie to "ogniem , mieczem" i ...ustawami nas nawracać będą....
    • a.barbarus mam lepszą propozycję 18.01.06, 21:59
      może tak matura z białej i czarnej magii?
    • anczer Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 22:03
      Jak wliczac do sredniej ? Przeciez nikt nie rozlicza katechetow z wynikow ich
      pracy ! U mnie wszkole 90% uczniow ma szostki , i nie powiem jak te zajecia
      wygladaja.Po 20 jedynkach ze sprawdzianow na koniec semestru SZOSTKA !!!
    • aniaczepiel SKANDAL! 18.01.06, 22:06
      Religia to ocena nieobowiązkowa. Chodzą na nią uczniowie, którzy chcą. LPR robi
      pierwszy krok do religijnej dyktatury.
    • henryk.log Re:Ja wiedziałem, że tak będzie..O! Mohair'e ! ;-( 18.01.06, 22:10
    • eeeee1 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 22:40
      proponuje wprowadzic przedmiot: "nauczanie o ufoludkach, zielonych ludzikach i
      innych marsjanach" po czym dawac z niego ocene i uwzgledniac ja na swiadectwie;

najlepiej wprowadzic kilka takich przedmiotow;

piatka za to ze ktos wierzy w ufoludki;
      czworka jak wierzy ale ufoludki ale nie wierzy w to ze odwiedzaja ziemie;
      itd.

no a szostka za to ze ktos byl porwany przez ufo;

• humora Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 23:00
      Całkowicie zgadzam się z p. M.Środą.
      Nie żyjemy w państwie ustawowo katolickim; istnieją jeszcze inne wyznania,
      choćby prawosławie o mniej licznych nie wspominając. Czy szkoły zapewnią
      nauczycieli tych wszystkich wyznań? I to we wszystkich szkołach w całym kraju?
      Lub choćby tyklo w większych miejscowościach? Czy zapewnią bezpłatny dojazd lub
      całkowity zwrot kosztów za dojazd dzieci do szkół, w których będą wykładowcy
      ich wyznania?
      Ja przeżyłam okres, gdy moi równieśnicy "biegali" na religię do kościoła i nikt
      z nich się nie skarżył, je i kleżanka nie musiałyśmy siedzieć bezsensu na
      korytażu bo reszta klasy miała religię. Teraz moje dziecko tak siedzi a pani
      dyrekto szkoły wzywa nimie na pogadanki, że robię dziecku krzywdę!!!!
      Bo co???!!!
      Bo jej zdaniem dziecko nie integruje się z klasą, staje się jawnym odmieńcem i
      to odbije się na jego psychice.
      Ludzie !!! My już teraz żyjemy w "nagonce" katolickiej.

To że ktoś nie jest katolikiem nie znaczy, że nie ma do czynienia w domu z
      biblią!!!

W liceum chodziłam na religioznawstwo i bardzi sobie chwalę taki przedmiot-
      jest przedewszystkim NEUTRALNY i również porusza zasady moralne oparte na
      dekalogu. BO WSZYSTKIE RELIGIE w jakiejś fornie go przekazują- jest on
      podwaliną funkcjonowania nie tylko religii ale i praw świeckich cłego świata.

Dziwię się że zrezygnowano z tego przedmiotu na rzecz religii katolickiej w
      szkole.

NIE DAJMY POGWAŁCIC PRAWA DO WOLNOŚCI WYZNANIA LUB ATEIZMU!!!
      NIEKATOLIK TO TEŻ (WARTOŚCIOWY) CZŁOWIEK!!!!!!!!
    • anekbis Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 23:03
      Ocena do średniej... Matura z religii, to może z WF też? Od razu podniosłaby
      się ranga przedmiotu i spadła liczba zwolnień. Religia ma być, z założenia
      nauką o wierze. Pewnie czasem jest. Zazwyczaj oceniana jest postawa. A jak
      ocenić czyjeś sumienie? Może ktoś stworzy rzetelne lekcje etyki? Albo
      religizonawstwa? Dla kształtowania owych postaw właśnie. Ciekawe jak byłaby
      podstawa programowa Matury z religii? "Opisz dzieje Jezusa" "Analiza i
      interpretacja fragmentu Księgi Powtórzonego Prawa" z punktu widzenia
      merytorycznego, oczywiście? Nowa Matura to przede wszystkim myślenie, a jeśli
      tu miałabym inny pogląd niż jakiś magister teologii? Nie zdałam? Subiektywizm
      oceny odczuwa się przede wszytskim na takich przedmiotach. Jeśli wszystkie
      mniejszości religijne mogłyby zdawać Maturę ze swojego wyznania- nie widzę
      problemu. I gdyby taka Matura miała jakiś związek z przyjęciem na np. teologię
      czy religioznawstwo. Teraz rodzi się pytanie- po co?
      Dobrze, że jestem już po Maturze.
    • toworzyszszmaciak Księżulek przed maturą sprawdzi czy cnota nie 18.01.06, 23:03
      stracona i wystawi świadectwo czystości. Jak którą przyłapie na złym prowadzeniu
      to w ogóle do matury nie dopuszczać!
    • jajko69 I OBOWIĄZKOWE 10% Z PENSJI NA KOŚCIÓŁ 18.01.06, 23:05
    • jacksparrow1 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 19.01.06, 00:01
      Poseł domaga się, by w szkołach w całym kraju ocena z religii była wliczana do
      średniej ze wszystkich przedmiotów. Przekonuje, że pomogłoby to "w
      kształtowaniu pozytywnej aktywności ucznia i nauczyciela". -
      Tak z pewnoscia taki stan rzeczy mialby decydujacy wplyw na poczynania pewnego
      Hubercika opisywane w GW.Z pewnoscia zastanowilby sie ponownie czy to co zrobil
      bylo godne ucznia.
    • jurcio Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 19.01.06, 00:35
      Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że LPR to imbecyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka