yaa Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:03 Ksiądz Tischner, Papież a teraz Ksiądz Twardowski... ...ech Pan Bóg będzie mógł sobie porozmawiać po polsku z tymi, którzy nie tylko Go wysławiali ale też pomagali nam Go zrozumieć. Szkoda, że my już Ich nie mamy. Kto nas będzie uczył ? Yaa Odpowiedz Link Zgłoś
mycha70 Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:22 > Szkoda, że my już Ich nie mamy. Kto nas będzie uczył ? Jak to kto? Przecież to, co napisał i pozostawił po sobie nie umarło, dzieła nie zniknęły. Większość wspominających Go ludzi nie miała z Nim bezpośredniego kontaktu, tylko przez Jego wiersze. A jest ich tyle i mają taką głębię, że starczy jeszcze na dużo czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
sereni Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:04 odszedł...ale jednak został... Odpowiedz Link Zgłoś
testigo Wieczny odpoczynek racz mu dać, Panie -a Światłość 18.01.06, 22:04 Wiekuista niechaj mu świeci... W niebie będzie jeszcze piękniej... Teraz potrzeba nam siły, żebyśmy NIE ZMARNOWALI tego czego nas nauczył... Hej, forumowicze - macie tam jakis fundusz na pomoc dzieciakom pod bokiem? Ida mrozy - a dzieciakow bez cieplych butow i kubka mleka nie brakuje! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Wieczny odpoczynek racz mu dać, Panie -a Świa 20.01.06, 18:57 'Hej, forumowicze - macie tam jakis fundusz na pomoc dzieciakom pod bokiem? Ida mrozy - a dzieciakow bez cieplych butow i kubka mleka nie brakuje!' O, wlasnie! :) I wspomnienie, kilka konkretow... Uchodził za wskrzesiciela nurtu liryki religijnej. Fotografowałem Go na początku lat dziewięćdziesiatych, w jego mieszkanku na pietrze, na plebanii kościoła Sióstr Wizytek przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Surowa podłoga z desek, surowe, proste meble, żelazne łóżko, klęcznik. Stolik nieopodal okna, przy którym Ksiądz zwykł był siadać, zegar ścienny. Ksiądz poprosił mnie, bym zdjął nie tylko Jego, ale i klęcznik, i łóżko, i fragmenty pokoju - osobno. Po kilku latach te między innymi zdjęcia przekazałem resortowi kultury - Archiwum Dokumentacji Mechanicznej. Link do tej placowki:adm.ap.gov.pl/wersjapolska4.html . Odpowiedz Link Zgłoś
turawski Ks Jan Twardowski...mój ulubiony Poeta 18.01.06, 22:04 ... i ulubiony wiersz: "Czekanie" Myślisz - znowu się spóźnia zaraz się obrażasz marudzisz jak sikorka ta brzydsza bez czubka kto miłości nie znalazł już jej nie odnajdzie a kto na nią wciąż czeka nikogo nie kocha martwi się jak wdzięczność że pamięć za krótko miłość dawno przybiegła i uklękła przy nas spokojna bo szczęście porzuciła ciasne spróbuj nie chcieć jej wcale wtedy przyjdzie sama Odpowiedz Link Zgłoś
relaj Będzie dobrze 18.01.06, 23:30 Dziękuję Ci księże za To, że Twoja śmierć otworzyła mnie na Twoje wiersze i wykrzesała iskierkę dobra... Odpowiedz Link Zgłoś
fanny Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:05 Kiedy mówisz Nie płacz w liście nie pisz że los ciebie kopnął nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia kiedy Bóg drzwi zamyka Odpowiedz Link Zgłoś
kjab Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:06 Spogladaj na nas z okien swego mieszkania w niebie. To podobno niedaleko stad, takze bedziesz widzial nas bez problemu! Do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
nadare Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 19.01.06, 09:10 Nigdy nie zapomne, jak bedac mala dziewczynka, czytalam np. "Nowy zeszyt w kratke" ksiedza Jana Twardowskiego... Niektore jego historie byly niesamowicie zabawne, wiele z nich zostalo we mnie gleboko... Wlasnie czekam na przyjscie na swiat mojego pierwszego dzieciatka - jemu rowniez bede czytac opowiadania i wiersze ks. Twardowskiego:) Jest mi smutno, ze nasz Ksiadz Poeta juz nie wezmie do reki piora... mimo to wierze, ze Bog przyjal swojego wiernego pisarza do siebie. Obaj na pewno spogladaja na nas, a Ksiadz Twardowski kreci glowa z niedowierzaniem, gdy tylko dojrzy osobe, wczytana w jego wiersze... [*] Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Spoczywaj w Pokoju... 18.01.06, 22:06 Dziękuję ci za Twą poezję, prostą, wdzięczną... że serce me kruszyłeś łagodnemi słowy, że powtarzałeś - nie ma sytuacji bez wyjścia... Za wskazywanie Boga... i drogi ku Niemu... Dziękuję... Odpowiedz Link Zgłoś
makaronowa małe wielkie nieszczęścia potrzebne do szczęścia 18.01.06, 22:06 Wielcy Ludzie odchodzą. Pozostaje Wielka Mądrość po nich. Wieczny odpoczynek... Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma75 Re: małe wielkie nieszczęścia potrzebne do szczęś 18.01.06, 22:08 Jest już w domu Ojca... Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 [*][*][*] 18.01.06, 22:14 Dziekuję za słowa ....." Śpieszmy sie kochać ludzi tak szybko odchodzą....." Odpowiedz Link Zgłoś
zsuiram Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:08 Wspanialy,cieply, radosny i oddany innym Czlowiek. Pozostanie prawdziwa pustka, nie do zapelnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
trika13 Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:16 Bardzo mnie ta wiadomośc poruszyła i zasmuciła :((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie, a światłość 18.01.06, 22:12 wiekusta niechaj mu świeci na wieki wieków. Amen. ['] ŻYCIE życie nie dokończone gdy oczy ci zamkną i zapalą świecę miłość spełnioną i nieudaną płacz przed jedzeniem między mądrością i zabawą Bożej powierzam opiece ks. Jan Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Szkoda... 18.01.06, 22:14 Wiem, wiek słuszny i takie są życia koleje.. ale smutno. Lubiłem jego bezpretensjonalne wiersze. Był mądrym człowiekiem, a to takie trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
cezar74 Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:15 odszedł kolejny z wielkich Polaków, każdy rok zabiera ich coraz więcej i częściej, jakie to smutne :( Odpowiedz Link Zgłoś
gabidd Chylę głowę 18.01.06, 22:15 Nie jestem wierząca ale chylę głowę czytałam poezje piękna. Szkoda. Miał dopiero 90 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Chylę głowę 19.01.06, 20:53 gabidd napisała: > Nie jestem wierząca ale chylę głowę czytałam poezje piękna. Szkoda. Miał > dopiero 90 lat. Właśnie dzisiaj w dokumencie (pr. II TVP) śp. ks.Twardowski powiedział, że może bliżej Boga są niewierzący, z którymi On sam lubił rozmawiać...Zastanawia mnie jego pokora i dobroć, przekonanie, że tak mało wie, a mógłby przecież powiedzieć o sobie: EXEGI MONUMENTUM AERE PERENNIUS... Odpowiedz Link Zgłoś
aniezze Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:16 miłość za Bóg zapłać :-(((((( ['] Odpowiedz Link Zgłoś
dobry_wieczor Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:16 Niewielu potrafiło w tak niewielu prostych słowach powiedzieć tak dużo dobrych rzeczy. Dziękuję, że byłeś! Odpowiedz Link Zgłoś
me-e SPIESZMY SIE...OWCE I BARANKI... 18.01.06, 22:16 ...zycie niczym swiatlo...ucieka z predkoscia swiatla...widziane z kosmosu... ...Oby się wszystkie trudne sprawy porozkręcały jak supełki, własne ambicje i urazy zaczęły śmieszyć jak kukiełki... Odpowiedz Link Zgłoś
wanta62 Re: SPIESZMY SIE...OWCE I BARANKI... 18.01.06, 22:35 [*]"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą zostaną po nich buty i telefon głuchy (...) potem cisza normalna więc całkiem nieznośna jak czystość urodzona najprościej z rozpaczy kiedy myślimy o kimś zostając bez niego Nie bądź pewny że czas masz bo pewność niepewna zabiera nam wrażliwość tak jak każde szczęście (...) żeby widzieć naprawdę zamykają oczy chociaż większym ryzykiem rodzić się niż umrzeć kochamy wciąż za mało i stale za późno (...) Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą i ci co nie odchodzą nie zawsze powrócą i nigdy nie wiadomo mówiąc o miłosci czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą" za Twoje myśli ubrane w słowa, za ich obecność w moim życiu, dziękuję... me-e napisał: > ...zycie niczym swiatlo...ucieka z predkoscia swiatla...widziane z kosmosu... > > > ...Oby się wszystkie trudne sprawy > porozkręcały jak supełki, > własne ambicje i urazy > zaczęły śmieszyć jak kukiełki... > Odpowiedz Link Zgłoś
saq Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:17 są wydarzenia, momenty, w których po prostu nie wiadomo co powiedzieć. milczeć i być. być obok drugiego człowieka. co więcej? słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
euterpe27 Piękna postać! 18.01.06, 22:18 zawdzieczamu Mu wiele pieknych i madrych slow. Jego "Spieszmy sie kochac ludzi-tak szybko odchodza" na pewno przetrwa wieki. Mial wspanialy dar wyrazania wiary w prostych slowach. Niech odpoczywa w pokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
terence Re: Piękna postać! 18.01.06, 22:24 dobry Człowiek, poeta, i ksiądz, wspaniała postać! żegnaj ... (do zobaczenia) daj nam Panie więcej tu na ziemi takich księży... chociaż jednego, podobnego... Odpowiedz Link Zgłoś