Dodaj do ulubionych

Ks. Twardowski zawłaszczony.

23.01.06, 17:58
Zgodnie z wolą prymasa Glempa zostanie on pochowany w Świątyni Opatrzności
Bożej. Czy prymas liczy może na to, iż uda się wykorzystać wspaniałe nazwisko
ks. Twardowskiego do celów marketingowych? Wiele wskazuje na to, że tak.
Świątynia będąca w budowie i wymagająca dofinansowania _musi_ mieć coś, co
przyciąga i zarazem drażni. Ja wiem, że import jakichś atrakcyjnych relikwii
jest przedsięwzięciem trudnym i kosztownym. Dużo łatwiej jest postąpić zgodnie
(być może) z przepisami wewnątrzkościelnymi niźli zwykle "po chrześcijańsku"
uszanować wolę osoby zmarłej. Jest to jednak, moim skromnym zdaniem,
postępowanie odległe od moralnego.

Powie ktoś, że nie mam prawa oceniać moralności prymasa. Owszem mam, jest on
osobą publiczną. I jako taka podlega ocenie, zwłaszcza w kontekście pamiętnego
zachowania tuż po śmierci papieża.
Obserwuj wątek
    • michal00 czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczeniem? 23.01.06, 18:02
      Jakie jest stanowisko aberRacji i Jarugi? Przewidywane sa jakies parady?
      • po_godzinach każdy przyzwoity człowiek jest oburzony 23.01.06, 18:03
        • michal00 doprawdy? 23.01.06, 18:05
          dlaczego "przyzwoici ludzie" nie pisali, ze kosciol pragnie zawlaszczyc Milosza
          chowajac go na Skalce?
          • po_godzinach nie rozumiesz? 23.01.06, 18:07
            Prymasowi chodzi o to, żeby zdobyc pieniądze na budowę Świątyni - mówi
            otwarcie, że to jest jego głownym celem - idla tego celu gotów jest poświęcić
            wolę zmarłego.

Twój przykład jest więc nieadekwatny,
            • michal00 Re: nie rozumiesz? 23.01.06, 18:13
              Prymasowi chodzi o to, żeby zdobyc pieniądze na budowę Świątyni - mówi
              > otwarcie, że to jest jego głownym celem - idla tego celu gotów jest poświęcić
              > wolę zmarłego.
              >
              > Twój przykład jest więc nieadekwatny,

Nie on tak mowi, ale "anonimowy informator" twierdzi, jakoby zmarly ksiadz mial
              sluzyc pozyskaniu sponsorow. Moj przyklad jest adekwatny, bo pokazuje, ze dla
              niektorych mediow istotne jest prowokowanie afer - jak kosciol zgodzil sie na
              pogrzeb Milosza niezgodnie z jego wola, to bylo dobrze, teraz jest zle. Widac
              tu zla wole dziennikarzy.
              • po_godzinach przykro mi, ale sie mylisz 23.01.06, 18:16
                Prymas osobiście mówił, że budowa Świątyni jest dla niego najwazniejszym celem
                i od dawna usiłuje szukać pieniędzy na dokończenie budowli.

Twój przykład jest nieadekwatny, ponieważ w sprawie Miłosza nie szło o
                przehandlowanie jego zwłok za kasę.
                • michal00 Re: przykro mi, ale sie mylisz 23.01.06, 18:18
                  > Twój przykład jest nieadekwatny, ponieważ w sprawie Miłosza nie szło o
                  > przehandlowanie jego zwłok za kasę.

Za jaka kase do licha? co ma pogrzeb ksiedza do kasy. jak mozna wypisywac takie
                  debilne teksty nie bedac pracownikiem GW albo NIE!!!
                  • po_godzinach Re: przykro mi, ale sie mylisz 23.01.06, 18:27
                    Nie powinnam Ci odpowiadać ze wzgledu na mało cywilizowany sposób prowadzenia
                    przez Ciebie rozmowy.

Powiem więc tylko, że jeśli nie widzisz związku z pochówkiem księdza
                    Twardowskiego w nieistniejącej Świątyni a większą łatwością pozyskiwania kasy
                    na jej budową - to jestes ślepy.

"Cezary Andrzejewski woli jednak, by jego wuj spoczął w miejscu, które sam
                    wybrał. - Niestety, ksiądz prymas nie odbiera naszych telefonów - mówi."
                    Niech to pozostanie jako komentarz.
      • warka_strong Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:05
        Nie wszyscy są skłonni żerować na czyjejś śmerci...
        • michal00 Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:08
          > Nie wszyscy są skłonni żerować na czyjejś śmerci...

sluszna uwaga. tylko szmatlawce robia afere ze sprawy, ktora powinna byc
          rozstrzygnieta pomiedzy rodzina i odpowiednimi wladzami kosciola.
          • warka_strong Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:10
            michal00 napisał:

>
            >
            > sluszna uwaga. tylko szmatlawce robia afere ze sprawy, ktora powinna byc
            > rozstrzygnieta pomiedzy rodzina i odpowiednimi wladzami kosciola.
            >
            ======
            Pogrzeb ks. Twardowskiego w tym właśnie miejscu odbędzie się *zgodnie z wolą
            prymasa*. O jakich więc "rozstrzygnięciach" mówisz?
            • michal00 Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:15
              Mowie o tym, ze gazety nie chcace uchodzic za szmatlawe, nie powinny sie w
              ogole zajmowac kwestia miejsca pogrzebu ksiedza podsycajac konflikt. To sprawa
              miedzy rodzina i kosciolem.
              • warka_strong Na pewno? 23.01.06, 18:21
                Masz pretensję o to, że informacja o miejscu pochówku ks. Twardowskiego nie u
                wszystkich wywołuje entuzjazm?

Jeżeli zaś chodzi o "sprawę między rodziną a kościołem", to zmarły chciał być
                pochowany w pobliżu swoich rodziców... Czyja zatem wola była wązniejsza?
                • michal00 Re: Na pewno? 23.01.06, 18:23
                  Mam pretensje, ze szmatlawe media robia sobie jaja z pogrzebu.
                  • warka_strong Re: Na pewno? 23.01.06, 18:31
                    Od kiedy to informacja o pogrzebie (i jego miejscu) jest "robieniem sobie jaj"?
                    To, że wywołuje ona pewne skojarzenia nie jest czymś specjalnie dziwnym i
                    nienaturalnym.
                    • michal00 Re: Na pewno? 23.01.06, 18:36
                      > Od kiedy to informacja o pogrzebie (i jego miejscu) jest "robieniem sobie
                      jaj"?
                      > To, że wywołuje ona pewne skojarzenia nie jest czymś specjalnie dziwnym i
                      > nienaturalnym.

Dla hien dziennikarskich wszelkie skojarzenia i we wszystkich okolicznosciach
                      sa naturalne. To nic nowego. Koncze na dobre ten watek, bo jego kontynuowanie
                      jest wbrew mym intencjom.
              • mamablues Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:41
                michal00 napisał:

> Mowie o tym, ze gazety nie chcace uchodzic za szmatlawe, nie powinny sie w
                > ogole zajmowac kwestia miejsca pogrzebu ksiedza podsycajac konflikt. To
                sprawa
                > miedzy rodzina i kosciolem.

W której rodzina nie ma żadnych szans, jeśli sprawa nie zostanie nagłośniona, a
                wierni i inni duchowni nie będą naciskać na ks. prymasa.
                • warka_strong Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 24.01.06, 00:10
                  Podobno rodzina uległa prymasowi. Ciekawe czy pod wpływem jego uroku, czy może
                  czegoś innego?
      • hulaj_dusza Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:17
        michal00 napisał:

> Jakie jest stanowisko aberRacji i Jarugi? Przewidywane sa jakies parady?

Sądzisz, że jesteś dowcipny w swoim chamstwie?
        • michal00 Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:21
          Sadze, ze media kreujace afere sa zalosne w swoim chamstwie, a osoby
          bezmyslnie biorace za dobra monete troske szmatlawcow o miejsce pochowku
          ksiedza sa zwyklymi imbecylami. Koniec tematu.
          • hulaj_dusza Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:23
            michal00 napisał:

> Sadze, ze media kreujace afere sa zalosne w swoim chamstwie, a osoby
            > bezmyslnie biorace za dobra monete troske szmatlawcow o miejsce pochowku
            > ksiedza sa zwyklymi imbecylami. Koniec tematu.

A ja myślę, że twoje mieszanie w to Urbana i uwagi o Jarudze, tudzież paradzie
            są poniżej dna.
            • michal00 Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:27
              Roztrzasanie sprawy pogrzebu w sposob opisany w pierwszym poscie jest ponizej
              wszelkich norm. Moj post mial uzmyslowic niskie pobudki, ktorymi kieruja sie w
              tej sprawie wlasciciele szmatlawcow tworzac afere. Jezeli tego nie rozumiesz to
              trudno.
              • hulaj_dusza Re: Aferę to zrobił KK, nie "żurnaliści" - podałem 23.01.06, 18:29
                na końcu linki...
                Poczytaj sobie.
              • warka_strong Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:33
                Możesz mi wyjaśnić poniżej jakich to norm zszedłem?
                • michal00 Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:37
                  Mialem na mysli hieny dziennikarskie, na ktore sie powolujesz.
                  • warka_strong Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:43
                    Być może dziennikarze czasem bywają "hienami". Nie oni jednak wpadli na pomysł,
                    by pogrzeb ks. Twardowskiego odbył się w miejscu, którego budowa budzi kontrowersje.
            • warka_strong Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 24.01.06, 00:19
              Wiesz dobrze, że Urban jest czasami wygodny. Choćby po to, by usprawiedliwić
              jego obecnością wszelkie głosy krytyki pod adresem kościoła.
      • mamablues Re: czy Urban tez jest oburzony tym zawlaszczenie 23.01.06, 18:34
        michal00 napisał:

> Jakie jest stanowisko aberRacji i Jarugi? Przewidywane sa jakies parady?

To argument poniżej pasa.
        Stanowisko ś.p. x. Twardowskiego znalazło się w Jego testamencie. Chciał
        spocząć na Powązkach obok swoich rodziców. Nawet gdyby nie był żołnierzem AK,
        powstańcem warszawskim i cudownym poetą, miałby do tego prawo.
        Ja jestem oburzona, nie po raz pierwszy, z powodu decyzji prymasa Glempa.
    • venus99 Re: Ks. Twardowski zawłaszczony. 23.01.06, 18:03
      miernoty zawsze usiłują podczepić się pod cudzą wielkość.
    • grom3 Re: Ks. Twardowski zawłaszczony. 23.01.06, 18:07
      warka-strong zgadzam sie z twoja opinia Glempowi ks Twardowski po smierci ma
      przyspozyc forsy,tak samo jego swietojebliwosc zrobil z Polcan Bank w Warszawie
      wlasnosc Poloni Kanadyjskiej.Wzial forse pod stolem i bez zgody czlonkow bank
      zostal sprzedany dla Densk Bank z Kopenchagi,ale juz w maju rusza w sadzie w
      Toronto proces o zdefraudowanie milionow dolarow jego swietojebliwosc wkrotce
      dostanie pozew do sadu.W Kanadzie nie ma co szukac zawsze spotyka jego bojkot
      Poloni Kanadyjskiej jest stare przyslowie Cygan i Zlodziej przez wioske idzie
      raz.
    • hulaj_dusza Re: Ks. Twardowski zawłaszczony. 23.01.06, 18:16
      Ohyda.
    • hulaj_dusza Re: Ks. Twardowski zawłaszczony - linki;))) 23.01.06, 18:28
      www.nowydzien.pl/nowydzien/1,70091,3125554.html
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3126117.html
      • henryk.log Re: Ks. Twardowski zawłaszczony - linki;))) 23.01.06, 19:09
        SONDAŻ
        Ksiądz Twardowski powinien byc pochowany:
        96%
        na Powązkach (5425)
        4%
        w Świątyni Opatrzności Bożej (235)

Liczba oddanych głosów: 5660

Pzdr
        • warka_strong Re: Ks. Twardowski zawłaszczony - linki;))) 23.01.06, 19:29
          W tym akurat przypadku pomysł z "sondą" jest chyba najgorszym z możliwych.
          • henryk.log Re: Ks. Twardowski zawłaszczony - linki;))) 23.01.06, 19:34
            Sorry ..
            • warka_strong Re: Ks. Twardowski zawłaszczony - linki;))) 23.01.06, 19:42
              W zasadzie nie ma za co. To przecież nie Ty byłeś autorem tego pomysłu.
    • loocee Re: Ks. Twardowski zawłaszczony. 23.01.06, 18:30
      Hierarchowie Kościoła egzekwują posłuszeństwo od swoich podwładnych
      nawet po ich smierci.
    • pan.nikt Re: Ks. Twardowski zawłaszczony. 23.01.06, 18:47
      Kurcze Prymas (choć nie jestem jego milośnikiem) BYŁ SZYBSZY NIŻ GW.

I teraz GW jest oburzona, bo przecież to ona ma patent na ZAWAŁASZCZANIE.

Dajcie spokój, dośc żartów.
    • hulaj_dusza Re: Ks. Jan Twardowski - Powązki 23.01.06, 18:58
      POWIĄZKI

Nie chodzę tam by usłyszeć śpiew wilgi
      popatrzeć jak mikołajek zakwita od dołu do góry
      a cień depce po piętach
      goniąc wiewiórkę ze śmiechem w ogonie
      jak teściowe z zięciami porastają bluszczem
      to nie duch ale pomnik straszy
      jak czyjaś wielka sprawa zdechła zupełnie sama
      choć przy nazwisku łazi robak
      -
      • piotr7777 Re: Ks. Jan Twardowski - Powązki 24.01.06, 00:27
        To jest różnica - to do Michała 00.
        Gdyby Miłosz zażyczył sobie, że chce być pochowany np. w Berkley obok zmarłej
        dwa lata wcześniej żony a MIMO TO pochowanoby go na Skałce byłoby to nie w
        porządku. Nic mi nie wiadomo by Miłosz zostawił dyspozycje odnośnie swojego
        pochówku.
        Natomiast w wypadku ks. Twardowskiego mamy do czyneinia z łamaniem woli
        zmarłego co w naszym kręgu cywilizacyjnym jest czymś co najmniej niestosownym.
        Prawo polskie nie ogranicza księży w zdolności do czynności prawnych, więc
        zapis testamentowy winien być uszanowany.
      • cheetah51 Re: Ks. Jan Twardowski - Powązki 24.01.06, 01:55
        hulaj_dusza napisał:

> POWIĄZKI
        >
        > Nie chodzę tam by usłyszeć śpiew wilgi
        > popatrzeć jak mikołajek zakwita od dołu do góry
        > a cień depce po piętach
        > goniąc wiewiórkę ze śmiechem w ogonie
        > jak teściowe z zięciami porastają bluszczem
        > to nie duch ale pomnik straszy
        > jak czyjaś wielka sprawa zdechła zupełnie sama
        > choć przy nazwisku łazi robak