Dodaj do ulubionych

Europa potępiła zbrodnie komunizmu

26.01.06, 10:57
Europa potępiła zbrodnie komunizmu

Pamięć o ofiarach Stalina, Pol Pota i Mao Tse-tunga okazała się silniejsza niż
opór zachodnioeuropejskiej lewicy.

Na posiedzeniu Rady Europy w Strasburgu można było wczoraj usłyszeć o
milionach zamordowanych przez komunistów. I poznać historie ofiar. Petera
Mansfeldsa, 16-letniego uczestnika rewolucji węgierskiej w 1956 roku,
trzymanego w areszcie przez dwa lata nim uzyskał pełnoletniość. W 1958 roku
dokonano na nim egzekucji. Dwóch fińskich chłopców, których łódka podpłynęła w
1946 roku za blisko radzieckiej bazy. Spędzili siedem lat w gułagu.

To z myślą o nich, i milionach innych, Zgromadzenie Parlamentarne uchwaliło
rezolucję nawołującą do potępienia zbrodni komunizmu. Apeluje w niej o
stawianie pomników, zbieranie materiałów, pisanie rozdziałów w podręcznikach
historii. -Gdybyśmy żyli w państwie komunistycznym o takiej debacie niebyłoby
mowy -mówił autor rezolucji Szwed Göran Lindblad.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060126/swiat/swiat_a_2.html
Obserwuj wątek
    • bladatwarz Re: Europa potępiła zbrodnie komunizmu 26.01.06, 11:07
      Europa przejrzala na oczy wreszcie.
      • free.mind Kiedy Europa potępi zbrodnie chrześcijaństwa? 26.01.06, 11:16
        Kiedy na posiedzeniu Rady Europy będzie można usłyszeć o
        milionach zamordowanych przez chrześcijan?.

-
        Dołącz do normalnych
        • paseo Na tym forum ten watek nie cieszy sie 26.01.06, 11:21
          popularnoscia.Juz wiele razy probowalismy daremnie.Oni po prostu,dzieki
          Kosciolowi nic juz na ten temat nie wiedza i NIE CHCA wiedziec
        • anthony.zhureck miliony? a może od razu miliardy? czytaj 26.01.06, 11:25
          dalej FiM robaczku - moze tam się owych miliardow w końcu doliczą :))
          • free.mind Gdy brakuje arguementów, sięga się po kpinę 26.01.06, 11:34
            A poza tym udowadniasz, że nic nie wiesz o zbrodniach chrześcijan.
            Może na początek zajrzyj tutaj (i nie jest to strona FiM, o dziwo).

www.opoka.org.pl//biblioteka/T/TH/nawracanie_konkwista.html

_
            Dołącz do normalnych
            • mlot.na.lewactwo Re: Gdy brakuje arguementów, sięga się po kpinę 27.01.06, 16:54
              To jest bardzo wiarygodne:
              W sumie w ciągu stu lat od konkwisty populacja tubylców w Meksyku zmniejszyła
              się z około 25 do 1 miliona. W obu Amerykach z około 80 milionów pozostało po
              pół wieku 10 milionów. To było największe w dziejach ludobójstwo, dokonane
              głównie przez Hiszpanów, Portugalczyków i Anglików.

Ciekawe jak ich mordowano.
              • cie778 Re: Gdy brakuje arguementów, sięga się po kpinę 27.01.06, 17:49
                > Ciekawe jak ich mordowano.

Sami poumierali. Na grypę, ospę. Na katar też. Jak plemię miało pecha i np.
                rozwinięte struktury społeczne (czytaj opiekę nad chorymi) albo wysoką gęstość
                zaludnienia to w ciągu roku od spotkania pojedynczego zakatarzonego misjonarza
                zostawały tylko puste wioski.
                Z rzeczy popularnych polecam Jared Diamond "Strzelby, zarazki, maszyny", polskie
                wydanie Pruszyński 2000. I mniej postępowych witryn bo mózgu szkoda.
        • bladatwarz Re: Kiedy Europa potępi zbrodnie chrześcijaństwa? 26.01.06, 11:37
          ree.mind napisał:

> Kiedy na posiedzeniu Rady Europy będzie można usłyszeć o
          > milionach zamordowanych przez chrześcijan?.
          >
          > -
          > Dołącz do normalnych

Czemu pijesz do chrzescijan?
          Przeciez na posiedzeniu RE nie wskazywali palcem, ze w polsce komunizm
          wprowadzala zydokomuna.
          • free.mind Przerwać milczenie 26.01.06, 11:50
            Wspominam o zbrodniach chrześcijaństwa dlatego, że panuje na ich temat
            powszechne milczenie, a Polacy zwykle niewiele o nich wiedzą, co widać choćby w
            tym wątku. Zbrodnia jest zawsze złem, niezależnie od tego, czy popełnia ją
            komunista, faszysta czy chrześcijanin.

-
            Dołącz do normalnych
            • bladatwarz Brednie kolego brednie 26.01.06, 12:14
              Komunizm i faszyzm to byly systemy, a chrzescijanstwo nie jest systemem tylko
              religia.
              Przestan sie komrpomitowac.
              Nie lacz tych dwoch rzeczy, bo zaraz dojdziemy idac Twoim tokiem myslenia do
              absurdalnych wnioskow: ze ,,w Izraelu jest w takim najgorsza z mozliwych form
              bolszewizmu dokonujaca eksterminacji narodu palestynskiego czyli bolszewia
              polaczona z judaizmem.''
              • free.mind Kiedy nie ma argumentów, pojawiają się inwektywy 26.01.06, 12:34
                bladatwarz napisała:

> Komunizm i faszyzm to byly systemy, a chrzescijanstwo nie jest systemem tylko
                > religia.
                > Przestan sie komrpomitowac.

A gdzie napisałem, że chrześcijaństwo to system? Oczywiście, że to religia.
                Zdaje się, że chcesz mi przypisać coś, czego nie powiedziałem. Tak wygląda
                uczciwość chrześcijanina?

> Nie lacz tych dwoch rzeczy, bo zaraz dojdziemy idac Twoim tokiem myslenia do
                > absurdalnych wnioskow: ze ,,w Izraelu jest w takim najgorsza z mozliwych form
                > bolszewizmu dokonujaca eksterminacji narodu palestynskiego czyli bolszewia
                > polaczona z judaizmem.''

Ależ ja niczego nie łączę. Mówię tylko, ze zbrodnia - to zbrodnia, niezależnie
                od tego, czy popełnia ją komunista, nazista, czy chrześcijanin. Skoro potępiamy
                zbrodnie komunizmu, to powinniśmy potępiać również zbrodnie chrześcijaństwa,
                zwłaszcza, że były to zbrodnie ogromne.

Zarzucasz mi, że piszę brednie. Czy uważasz, że jest to kulturalny sposób
                zwracania się do partnera w dyskusji? Czy tego naucza etyka chrześcijańska?
                Jeśli tak, to źle to o niej świadczy.

-
                Dołącz do normalnych
                • bladatwarz Watek jest o kominizmie, a Ty od rzeczy 26.01.06, 13:28
                  • Kiedy Europa potępi zbrodnie chrześcijaństwa?
                  free.mind 26.01.06, 11:16 + odpowiedz

Kiedy na posiedzeniu Rady Europy będzie można usłyszeć o
                  milionach zamordowanych przez chrześcijan?.

• Przerwać milczenie
                  free.mind 26.01.06, 11:50 + odpowiedz

Zbrodnia jest zawsze złem, niezależnie od tego, czy popełnia ją
                  komunista, faszysta czy chrześcijanin.

free.mind napisał:

Skoro potępiamy
                  >
                  > zbrodnie komunizmu, to powinniśmy potępiać również zbrodnie chrześcijaństwa,
                  > zwłaszcza, że były to zbrodnie ogromne.
                  >
                  > Zarzucasz mi, że piszę brednie. Czy uważasz, że jest to kulturalny sposób
                  > zwracania się do partnera w dyskusji? Czy tego naucza etyka chrześcijańska?
                  > Jeśli tak, to źle to o niej świadczy.

NIekulturalne to jest celowe mieszanie pojec, aby wskazac zwiazek logiczny
                  miedzy systemem a religia i jeszcze sie upierac, ze ma sie racje.

Powtarzam: Nie lacz tych dwoch rzeczy, bo zaraz dojdziemy idac Twoim tokiem myslenia
                  > do
                  > > absurdalnych wnioskow: ze ,,w Izraelu jest w takim najgorsza z mozliwych
                  > form
                  > > bolszewizmu dokonujaca eksterminacji narodu palestynskiego czyli bolszewi
                  > a
                  > > polaczona z judaizmem.''

Nie przypisuj wiec systemowi religii.
                  • free.mind Każda zbrodnia jest złem, chrześcijańska też 26.01.06, 16:44
                    bladatwarz napisała:

> NIekulturalne to jest celowe mieszanie pojec, aby wskazac zwiazek logiczny
                    > miedzy systemem a religia i jeszcze sie upierac, ze ma sie racje.
                    >

Nie zasugerowałem żadnego "związku logicznego" mniędzy komunizmem a religią, co
                    nie znaczy, że nia ma między nimi żadnego związku. Na przykład taki, że
                    komunizm to pewien zespół ideii i relgia to powien zespół ideii. W imię ideii
                    ludzie zdolni są do zbrodni i takie zbrodnie popełniają - np. w imię komunizmu
                    lub w imię Boga.

Ale ciekawi mnie Twój stosunek do zbrodni chrześcijan. Czy Twoim zdaniem,
                    powinniśmy te zbrodnie:
                    a) potępiać?
                    b) pochwalać?
                    c) traktować obojętnie?
                    d) nic o nich nie mówić?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
                    I chciałbym, żebyś mi jeszcze wyjaśnił, czy z punktu widzenia etyki
                    chrześcijańskiej określanie wypowiedzi partnera w dyskusji jako "bredni" jest
                    postępowaniem akceptowanym, zalecanym czy godnym pochwały.

-
                    Dołącz do normalnych
        • mlot.na.lewactwo No tak, nawidzonych nie mogło zabraknąc 27.01.06, 16:50
          a ateisci tez bedą przepraszać? wezmy sie wszyscy przeprośmy na 100 lat do
          przodu najlepiej i bedzie spokoj.
    • vitoleone Re: Europa potępiła zbrodnie komunizmu 26.01.06, 11:17
      I najsmieszniejsze jest to,ze po tych wszystkich dyskusjach nie bylo przy tym
      Polakow./najsmutniejsze,bo dowodzi,ze PiS uprawia gre pozorow,by trwac przy
      wladzy/
      • free.mind Re: Europa potępiła zbrodnie komunizmu 26.01.06, 11:22
        vitoleone napisała:

> I najsmieszniejsze jest to,ze po tych wszystkich dyskusjach nie bylo przy tym
        > Polakow./najsmutniejsze,bo dowodzi,ze PiS uprawia gre pozorow,by trwac przy
        > wladzy/

Trudno, żeby PiS się w to włączał, skoro z tradycji bolszewizmu czerpie pełnymi
        garściami.

-
        Dołącz do normalnych

• bladatwarz Re: Europa potępiła zbrodnie komunizmu 26.01.06, 11:30
          Z tradycji bolszewizmu czerpie garsciami tylko jednen twor w Polsce.
          I nie jest to PiS.
          • free.mind Populizm i Socjalizm 26.01.06, 11:41
            bladatwarz napisała:

> Z tradycji bolszewizmu czerpie garsciami tylko jednen twor w Polsce.
            > I nie jest to PiS.

Nie wiem, ile tworów w Polsce czerpie z tradycji bolszewizmu, bo nie znam
            wszystkich tworów w Polsce. Ale akurat PiS jest tworem ogólnie znanym i każdego
            dnia udowadnia, że tradycje totalitarne są mu szczególnie bliskie.

-
            Dołącz do normalnych
            • bladatwarz Michnikowszczyzna kolego, mmichnikowszczyzna 26.01.06, 11:59
              Zacytuje tu Michalkiewicza:
              Michnikowszczyzna kolego, michnikowszczyzna.
              • free.mind Kaczyzm, kolego, kaczyzm. 26.01.06, 12:08
                Jeśli szef GW zostanie prezydentem, premierem czy szefem partii rządzącej, to
                będę się nim zajmował. Obchodzą mnie ludzie, którzy podejmują decyzje
                polityczne, uchwalają i podpisują ustawy, bo to oni mają wpływ na mój los i
                losy mojego kraju.
                Ale jak rozumiem, to dygresja z Twojej strony (albo delikatna próba zmiany
                tematu), bo w tym wątku dyskusji mówimy o bolszewickich skłonnościach PiSu.

-
                Dołącz do normalnych
                • bladatwarz Alez nadredaktor byl w Sejmie 26.01.06, 12:17
                  Byl politykiem.
                  :))))))))
                  Nie mozna byc i nie byc politykiem.
                  Albo sie cnote ma, albo nie.
                  MIchnik ja stracil w 1989 oficjalnie, a nieoficjalnie w 1980 jak sie podlaczyl z
                  ,,grupa doradcow'' do I Solidarnosci i przykleil sie do statku krzyczac plyniemy.
                  • free.mind Był w Sejmie, ale nie jest. Teraz rządzi PiS 26.01.06, 12:37
                    Powtarzam: interesują mnie ci, którzy mają rzeczywisty wpływ na sprawy państwa,
                    a więc również na moje sprawy.
                    A Ty najwyraźniej chcesz zmienić temat

-
                    Dołącz do normalnych
                    • bladatwarz Mnie nie interesuje z czym Ci sie PiS kojarzy... 26.01.06, 13:29
                      EOT
                      • free.mind Nie pisałem o żadnych skojarzeniach 26.01.06, 16:26
                        Napisałem natomiast, że PiS czerpie pełnymi garściami z tradycji bolszewickiej.
                        Bo taka jest prawda, niezależnie od tego, co się komu z czym kojarzy.

-
                        Dołącz do normalnych
      • bladatwarz Re: Europa potępiła zbrodnie komunizmu 26.01.06, 11:23
        Napisane jest, ze wrocili do Polski glosowac nab budzetem.
        To chwalebne, a nie smutne czy smieszne.
    • wladyslaw.studnicki A tak się nasze ubectwo już rwało, do skarżenia 26.01.06, 11:22
      skarżenia do Strasburga. A tu niespodzianka- komunizm to zbrodnia.
      Niepocieszony będzie breżniew z rzeszowa.
      • bladatwarz Re: A tak się nasze ubectwo już rwało, do skarżen 26.01.06, 11:28
        Mam nadzieje, ze zacheta do dokumentowania teamtego okresu zostanie u nas
        odebrana doslownie. Choc IPN w tym roku nie dostanie wiecej pieniedzy.
        • indris Zobaczymy to dokumentowanie 26.01.06, 11:40
          W tym roku przypada 50 rocznica "polskiego października". Kłopot w tym, że jego
          przywódcą był autentyczny komunista, Władysław Gomułka. Po czternstu latach
          prawie wszyscy mieli go dość, ale wtedy budził taki entuzjazm, jaki porównać
          można tylko z entuzjazmem dla Wyszyńskiego, a który przewyższył tylko entuzjazm
          dla Jana Pawła II. Zobaczymy , co IPN i reszta oficjalnej propagandy będzie
          mieć na ten temat do powiedzenia.
          • joannabarska Pażdziernik 1956 26.01.06, 11:49
            Indris, uprzedziłeś mnie, ja chciałam załozyc taki własnie wątek, ale nieco
            pożniej, z prosbą o reflesje po latach równiez samych uczestnikow Pazdziernika
            1956. Młodzi nie mają pojecia, czym był ten przełom dla Polski.
          • bladatwarz Mysle, ze ten okres bedzie rowniez dobrze udokumen 26.01.06, 12:08
            towany.
            Mnie duzo bardziej interesuje Marzec'68 i mozliwosc wyjazdu z tego komunolandu.
            Wiadomo, ze byla nagonka, ktora skonczyla sie wyjazdem wielu podejrzanych i
            wspolpracujacych z aparatem UB (potem SB). Interesuje mnie, kto byl inspiratorem
            dzialan sprytnie obmyslanych.
            • kaczka7111 [...] 26.01.06, 13:00
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • bladatwarz Re: Marzec 68 to byla BANICJA 26.01.06, 13:38
                No taki Gross czy Wolinska to banici pierwsza klasa.
                • freemason Proszę Cię, nie stawiaj Grossa i Wolińskiej 27.01.06, 14:23
                  ... w jednym szeregu.

A tak w ogóle to już mam dość tych wszystkich "dyskusji" o Wolińskiej...

bladatwarz napisała:

> No taki Gross czy Wolinska to banici pierwsza klasa.
    • joannabarska Nie cytuj selektywnie! 26.01.06, 11:44
      Bladatwarz, jak cytujesz ,to nie cytuj selektywnie!
      • bladatwarz Re: Nie cytuj selektywnie! 26.01.06, 11:57
        Masz odnosnik, to sobie przeczytaj caly tekst. Podalam go.
        Chyba nie wypowiadasz sie na temat jednego akapitu, ktory Ci ktos wklei na forum?
        • indris Niestety... 26.01.06, 13:20
          ...ale link jest do artykułu w Rzepie, który TEŻ nie przytacza tekstu
          wspomnianego dokumentu. Stąd moje podejrzenia, ze spór był o coś innego, niż
          samo potępienie zbrodni, ale np. o potępienie samej idei. A to już jednak coś
          innego.
    • sam_sob Re: Europa potępiła zbrodnie komunizmu 26.01.06, 13:46
      bladatwarz napisała:

> Europa potępiła zbrodnie komunizmu
      >
      A my nie, bo my jeszcze nie jesteśmy Europejczykami i ciągle bliżej nam do
      Bizancjum?

• dokowski Ale współczesne komuchy za ich zbrodnie próbują... 27.01.06, 16:19
      bladatwarz napisała:

> Pamięć o ofiarach Stalina, Pol Pota i Mao Tse-tunga okazała się silniejsza

... winą obarczać Żydów. Miejmy nadzieję, że to początek końca antysemityzmu w
      Polsce. Może wreszcie zaczniemy otwarcie mówić i uczyć o tym, że Żydzi też byli
      ofiarami sowieckich zbrodniarzy.
      • bladatwarz Re: Ale współczesne komuchy za ich zbrodnie próbu 27.01.06, 16:24
        Ja nie napisalam tego. POdalam link do artykulu.
        • dokowski Przecież nie zarzucam ci tego 29.01.06, 16:37
          bladatwarz napisała:

> Ja nie napisalam tego

Po prostu nawiązuję do wątku. Skoro Europa zaczyna otwarcie mówić o sowieckich
          zbrodniach, to niech i w Polsce zacznie się mówić i pisać prawdę. A u nas wciąż
          rozpowszechnia się mit, że to nie Rosja jest winna zbrodni na Polakach, ale Żydzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka