Dodaj do ulubionych

Sąd w Gliwicach uznał, że właściciel katowickie...

• krzych.korab Re:Ten biegły powinien odpowiadać za wielokrotne 02.02.06, 08:05
      zabójstwo.
    • domk1 ZGINĘLI ZGODNIE Z PRAWEM !!!! 02.02.06, 08:06
      Kupiony "ekspert" wykazał, że wszystko było OK.
      W Polsce wszystko można kupić.
      Za chwile sie okaże, że i tej sprawie ukręci się łeb, a 63 osoby zginęły z
      własnej winy.
      BO PO CO WŁAŻILI DO TEJ HALI?????
      • mn7 Re: ZGINĘLI ZGODNIE Z PRAWEM !!!! 02.02.06, 22:56
        domk1 napisał:

> Kupiony "ekspert" wykazał, że wszystko było OK.

Z góry wykazał? Jestes po prostu idiotą.

• krzych.korab Re:Za brak zdrowego rozsądku ten sędzia powinien 02.02.06, 08:12
      stanąć przed sądem.
    • stinger47 SĄD MIAŁ RACJĘ 02.02.06, 08:16
      Sąd miał racje!!! a skad wlasciciel budynku ma wiedziec ile i to do tego
      jeszcze jakiego sniegu ma lezec na dachu. Byla to impreza masowa??? Byla!!!!
      Jest obowiazek zawiadomienia wszystkich służb o imprezie??? Jest!!! To co
      powinna zrobic straz pozarna? Co? A moze zamiast podpisac zgode zza biurka to
      wpasc i zobaczyc czy mozna dac takie zezwolenie. A jezeli sa nieprawidlowosci
      (np. snieg na dachu) to wstrzymac. I tyle. Załoze sie ze gó...no zrobia
      włascicielom bo okaze sie ze wszedzie byly nieprawidlowosci. W projekcie,
      wykonastwie, odbiorze, nadzorze, eksploatacji itd. Oczywiscie nasi durni
      śledczy dziennikarze juz znalezli winnych. Bo sa glupimi ignorantami
      • koham.mihnika Re: SĄD MIAŁ RACJĘ - NIE! 02.02.06, 08:31
        dziennikarze raz jeszcze odkryli, ze cala nasza Polska to jeden wielki kurdel na
        bulkach. Nikt nie jest odpowiedzialni za cokolwiek.
        To jest NIENORMALNY kraj. Wlasciciele wiedzieli, ze dach pod sniegiem grozi
        zawaleniem, mam nadzieje, ze zostanie to w sadzie udowodnione i ze dostana
        odpowiednio dlugi wyrok. A co sie da sprzedac, przekazac rodzinom ofiar.
      • ted1951 Re: do Stingera47 02.02.06, 09:16
        Stinger47, niestety muszę stwierdzić, że kompletnym ignorantem jesteś Ty!
        W pełni zgadzam się z wypowiedziami "kocham.Michnika".
        A teraz dodam jeszcze, że dopóki nie zmieni sie MENTALNOŚĆ Polaków, że na co
        dzień /a nie po jakiejś tragedii jak teraz/ najważniejszy jest CZŁOWIEK dopóty
        będzie tak jak jest i tak jak było w historii Polski za wyjątkiem okresów
        zrywów narodowych - bo wtedy nagle okazuje się, że jenak potrafimy! Ostatnie
        zrywy to śmierc Jana Pawła II no i teraz po tragedii w Katowicach. A na co
        dzień.... najważniejszy jest: ZYSK, PRYWATA, URZĄD /który zawsze musi mieć
        rację i zawsze musi wygrać/, a wśród elit politycznych: STOŁKI i KORZYŚCI. A
        gdzie poczucie SLUZEBNOŚCI władzy wobec SPOŁECZEŃSTWA?
        Polskich elit politycznych społeczeństwo wogóle nie obchodzi, no może
        obchodzi wtedy gdy trzeba na nich głosować, trzeba zabiegać o głosy. A jak się
        już tymi głosami wygra, to wtedy można społeczeństwo totalnie olać i zajmować
        sie głupimi gierkami politycznymi zamiast zrobić coś dobrego dla Ojczyzny.
        To co wyprawia obecnie PiS przechodzi juz wszelkie rekordy bezczelności! Ale
        to można było przewidzieć, znając charaktery i sylwetki polityczne obydwu braci
        K.... Mądry Polak po szkodzie....
        Miałeś chamie złoty róg, ostał się ci jeno.......
        Mądre rzeczy mówili wczoraj wieczorem w TVP1 w Debacie - Daniel Passent, a u
        Olejnik - Kazimierz Kutz, kto oglądał ten wie.
        Polak zamieszkały w Szwecji.
    • koham.mihnika w NORMALNYM kraju, wlasciciel MUSI takie 02.02.06, 08:20
      sytuacje przewidziec i zapobiec. Nie musi niczego rozumiec, musi zatrudnic
      fachowca, ktory mu to zrobi. W normalnym kraju istnieje cos takiego jak duty of
      care i nic ani nikt nikogo z takiego obowiazku zwolnic nie moze. Ten sedzia i
      ten rzeczoznawca powinni sie powiesic ze wstydu.
      te spolke nalezy zlicytowac do ostatniego pensa z oskarzenia prywatnego. a
      bossow posadzic. rada narodowa i nadzor budowlany to wymiany.
      Kilka tygodni temu wydarzyly sie podobne wypadki w Niemczech, Austrii i
      czechach. Wlasciciele i administratorzy nie maja zadnego wytlumaczenia.

DO KRYMINALU
    • wimwim Re: Sąd w Gliwicach uznał, że właściciel katowick 02.02.06, 08:20
      A dlaczego Gazeta nie pomaga nowemu Rządowi????
      Pytanie nie bez kozery. Bo Gazecie nie zależy na sukcesach tego RZĄDU!!!
      Smoleń i "" Z tyłu sklepu warzywniczego" natychmiast stają mi przed oczyma
      (...).
      • koham.mihnika GW nie ma obowiazku pomagania rzadowi. 02.02.06, 08:27
        celem gazet jest informowanie. rzadzeniem zajmuja sie politycy.
        • avin Zostawiam panstwo w dobrym stanie 02.02.06, 08:49
          Aleksander K.
        • wimwim Re: GW nie ma obowiazku pomagania rzadowi. 02.02.06, 08:54
          koham.mihnika napisał:

> celem gazet jest informowanie. rzadzeniem zajmuja sie politycy.
          Myślę, że jesteś zauroczona Michnikiem???
          Masz prawo, ale co powiesz jeżeli pewne związk( oj co jo godom, co jo
          godom..., to także Smoleń-vel Genowefa Pigwa z " Z tyłu slkepu....") moga
          rzucać cień(...). A co się stanie np z niektórymi WYSOKO I DŁUGO SWIECĄCYMI NA
          SZCZYTACH jeżeli w ich otoczeniu kanon stary jak świat będzie miał
          potwierdzenie:
          "AGENTES ET CONSETIENTES PARI PLECTUNTUR",
          • koham.mihnika sprawdz moje posty, nadredaktor tylko o krok 02.02.06, 09:02
            za takimi tuzami jak Miller, Kwasniewski, Jaruzelski, Urban.
            jak mozna byc zauroczonym Michnikiem?
    • juki szanowni Państwo... 02.02.06, 08:52
      jestem zdruzgotany merytorycznym i programowym przygotowaniem szanownych
      forumowiczow do dyskusji... wszyscy szczekaja jak ci dziennikarze których tu
      odżegacie od czci i wiary, wypominacie szukanie tanich sensacji a sami co
      robicie, wyciągacie wnioski na podstawie wyrwanych z kontekstu zdań, każdy coś
      gdzieś usłyszał, przeczytał i się mądrzy (tak się chyba to pisze...;/) już
      wydaliście wyroki, powiesiliście architektów, właścicieli, nawet tego sędziego
      sprzed kilku lat... dajcie już spokój i poczekajcie na rozprawy...
      • wimwim Re: szanowni Państwo... 02.02.06, 09:04
        juki napisał:

> jestem zdruzgotany merytorycznym i programowym przygotowaniem szanownych
        > forumowiczow do dyskusji... wszyscy szczekaja jak ci dziennikarze których tu
        > odżegacie od czci i wiary, wypominacie szukanie tanich sensacji a sami co
        > robicie, wyciągacie wnioski na podstawie wyrwanych z kontekstu zdań, każdy
        coś
        > gdzieś usłyszał, przeczytał i się mądrzy (tak się chyba to pisze...;/) już
        > wydaliście wyroki, powiesiliście architektów, właścicieli, nawet tego
        sędziego
        > sprzed kilku lat... dajcie już spokój i poczekajcie na rozprawy...
        Zaprawdę, zaprawdę powiadam Ci, nie bądź małego serca( raczej " rozumku"),
        gdyż nie znane są " scieżki stajennych augiaszowej nie tylko stajnii", całego
        IMPERIUM KOLESIOWYCH ZAPRZAŃSTW niemalże w każdej dziedzinie(!)
        Nie osądzaj, bo będziesz osądzony. Tak to podstawowy kanon prawego człowieka
        wiary. Powiadam Ci ja nie osądzam(!).
        Znam człowieka, którego sprawy prowadzę od jesieni 2001 r( PALIWOWE
        PRZEKRĘTY) i ... TO WOŁA O POMSTĘ DO NIEBA.
        P.S.
        Gazeta Wyborcza też zna Jego " drogę przez mękę" w " skansenie łajdactw
        pospolitych" w pewnym regionie nad Wisłą i jak myślisz, dlaczego piszę(...)?
        Czy rozmijam sie z prawdą -Gazeto????????????
      • koham.mihnika opinia spoleczna i rozprawa sadowa to dwie 02.02.06, 09:04
        rozne sprawy. sprawa cywilna i karna, to dwie rozne rzeczy.
        My nie musimy stosowac zasad prawa rzymskiego.
        • wimwim Re: opinia spoleczna i rozprawa sadowa to dwie 02.02.06, 09:08
          koham.mihnika napisał:

> rozne sprawy. sprawa cywilna i karna, to dwie rozne rzeczy.
          > My nie musimy stosowac zasad prawa rzymskiego.
          Czy wierzysz w to co piszesz? czy znasz skalę przestępstw, np Paliwowych?
          rozumiem, teraz dojżałem; Ty kochasz tak Michnika jak praworządność, przez "H"
          Pozostawiam Cię z problemami, które najogólniej moznaby spiąć wyrazem-
          ALIENACJA OD....,
          powodzenia, bez kocham(!)
          • koham.mihnika nicniewisz, niczegoniekumasz, poczucia humoru 02.02.06, 12:23
            nimasz. wyluzuj bo ci zylka peknie.
    • marcusmarimar Re: Zaczyna się !!! 02.02.06, 09:05
      Łotry odpowiedzialne za tragedię katowicką już działają - powołują się jak to
      jest w Polsce praktykowane od lat na "luki prawne" które szmaciarze z dawnego
      PZPR i ich obecne SLDowskie pomioty które dalej gnieżdżą się w strukturach
      żądowych sami uchwalali kodeksy prawne żeby w razie właśnie takich sytuacji jak
      ta mieć pewność że nikt im nic nie zrobi.

Parchy komunistyczne już przygotowując "grunt" pod przyszły wyrok w tej sprawie
      że nie zawinił człowiek tylko siły natury albo że nie można ustalić kto jest
      odpowiedzialny czy nie ma odpowiedzialności zbiorowej itd. itp. za tą tragedię
      przyzwyczajają społeczeństwo pomalutku i delikatnie aby ewentualnie
      przygotowała się psychicznie na taki wyrok w tej sprawie.

Jakiś łotr z zarządu podobno targnął się na swoje życie przez tą tragedię, ale
      nikt nie wie dokładnie w jaki sposób to zrobił,a po mojemu zaciął się przy
      goleniu a ktoś okrzyknął go że chciał sobie podciąć aortę bo to była jego wina
      tej tragedi a tak naprawdę to ten kto chce odebrać sobie życie to robi to a nie
      tylko próbóje a później robi z siebie męczennika.

Ludzie !!!! to jest zwykła gierka stosowana w takich przypadkach przez tych
      gnoji którzy koszty usunięcia śniegu z dachu z którym od wielu lat były
      problemy przedkładają ponad życie ludzkie.

Pan minister Ziobro powinien jak najszybciej zabrać się za nowelizację
      polskiego prawa a chodzi tu głównie o tzw. kruczki i luki w prawie, które banda
      komunistyczna wcisnęła w polskie prawo i wykorzystuje je po to aby zabezpieczyć
      siebie, swoje rodziny i kolesiów i unikać w razie czego odpowiedzialności
      karnej między innymi za takie tragedie jak katowicka i nie
      tylko.
      • wimwim Re: Zaczyna się !!! 02.02.06, 09:14
        marcusmarimar napisał:

> Łotry odpowiedzialne za tragedię katowicką już działają - powołują się jak to
        > jest w Polsce praktykowane od lat na "luki prawne" które szmaciarze z dawnego
        > PZPR i ich obecne SLDowskie pomioty które dalej gnieżdżą się w strukturach
        > żądowych sami uchwalali kodeksy prawne żeby w razie właśnie takich sytuacji
        jak
        >
        Drogi mój marcusmarze, spokojniej chłopie(!) To co piszesz to prawda. To tzw
        państwo prawa, jakie sobie zafundowaliśmy( nie powiesz, że Ty stałeś z boku. Ja
        głosowałem na "S"), jest " ojcem i "ojcem chrzestnym" tej stajnii augiaszowej.
        Nie ograniczaj tylko do PZPR-u( ja nigdy nie byłem w jej strukturach), popatrz
        szerzej przyjacielu, bo narazisz sie szympansom(...). A wiesz jak one
        potrafia " zdołować" takich?
        Jeżeli nie wiesz, to weź zdjęcie( najlepiej wejdź na PLANETE) i popatrz na ich
        pewną część ciała-TYLNĄ(!)
      • ted1951 Re: Zaczyna się !!! 02.02.06, 09:45
        Marcusmarimar! Nie tylko PZPR ale kazdy TOTALITARYZM!!! A właśnie na naszych
        oczach PiS buduje skutecznie nowy TOTALITARYZM!
        Liczysz na min. Ziobrę? O naiwnosci! Czy nie zauważyłes jak od początku
        dojścia do władzy w Polsce PiS wykorzystuje po mistrzowsku wszelkie kruczki
        prawne i luki prawne!!!
        Budżet, sprawa KRRiT, sprawa wyborów samorządowych w Warszawie, nowy
        Rzecznik Praw Obywatelskich...itd., itp. a czeka ich jeszcze wiele do
        zrobienia, wkrótce trzeba będzie obsadzić 6 stanowisk sędziowskich w Trybunale
        Konstytucyjnym!
        Przecież bracia K., marszałek Jurek i inni są mistrzami w tej dziedzinie. I co
        oni mają zlikwidować luki prawne? Nigdy! A jak wtedy będą rządzili nie mając
        większości? Przecież to jest możliwe tylko takimi metodami. Nikt nie będzie
        więc podcinał gałęzi na której sam siedzi! A oni usadowili się /głosami
        spoleczeństwa/ dobrze i teraz nie odpuszczą! Zresztą, czy ktoś zdobywając
        nieograniczona władzę oddał ją kiedykolwiek dobrowolnie?
        Władza jest jak NARKOTYK, smakuje. Władza niekontrolowana to juz
        TOTALITARYZM. Tylko sprawiedliwa koalicja zapewnia w demokracji kontrolę. To co
        tworzy obecnie PiS wykorzystując polożenie Samoobrony RP i LPR-u to nie budowa
        koalicji tylko tworzenie sprawnej MASZYNKA DO GŁOSOWANIA, dokładnie tak jak
        było za czasów PZPR-u i komuny.
        Aktualnie opracowują listę ustaw, którą ta maszynka MUSI przegłosować.
        Z 14-stu ustaw "w tzw. pakcie" rozrosło się już do liczby....około 100 ustaw!!!
        I co z tą POLSKĄ?
    • toja3003 czy ten sąd wie, że jest coś takiego jak 02.02.06, 09:10
      elektronika?

Chyba jesteśmy w XXI wieku nie? Elektronika jest tania. A zamontować na dachu
      parę czujników mierzących wysokość śniegu i pokazać to na wyświetlaczu na dole
      a jak norma przekroczona to włącza się alarm. Takie to trudne?

A tu tylko jakieś łopaty w akcji, mechanikę do automatycznego odśnieżania też
      się da zamontować, choć to wymagałoby większej dyscypliny i przemyśleń przy
      projektowaniu dachu, bo wiadomo, że można odśnieżać automatycznie tylko wolne
      powierzchnie więc takie rozwiązania mogą mieć tylko najbogatsi (np. Norwegia,
      Włochy) i nie są mi znane z Polski, więc zostańmy w naszych realiach.

A zatem czy trzeba od kołyski tłumaczyć, że najprostszą metodę automatycznego
      odśnieżania gwarantuje grawitacja? I już niewielki kąt nachylenia, przy niskim
      współczynniku tarcia stosownych materiałów i cieplejszej powierzchni dachu jest
      pomocny a efekt prostopadłościenności budynku (płaskości dachu) można uzyskać
      także atrapami przy skośnym zadaszeniu.

No ale jak się komuś pomyśleć nie chce albo zaoszczędzić na bezpieczeństwie to
      żegnam. I czekam na te czujniki na dachach. Tyle to chyba można zrobić na
      początek nie?
      • wookasch obciazenie sniegiem 02.02.06, 09:32
        Przestancie pisac,ze dach byl przystosowany do obciazenia 0,7 kN/m2
        Jest to _tylko_ wartosc charakterystyczna od obciazenia sniegiem brana do
        obliczen. Wymiarujac konstrukcje liczy sie rozne kombinacje obciazen (min.
        snieg, wiatr, ciezar wlasny, obciazenia technologiczne, od czlowieka itd.) i to
        nie jest tak, ze dach mogl wytrzymac 70 kg.
        Zreszta jakbyscie chcieli byc bardziej dociekliwi, to w przypadku dachu
        plaskiego powinno sie to jeszcze przemnozyc przez 0,8. Czyli wynika z tego, ze
        dach mogl wytrzymac 56 kg ? Nie, nie i jeszcze raz nie !
    • montrealczyk Re: Czy należy skontrolować biegłych takze w innyc 02.02.06, 09:21
      Sam mam przypadek,że biegły przy wycenie drogi koniecznej robi cuda . pomnaża
      tak bardzo cenę drogi przy mojej działce . Właściciele sprzedawali udziały w
      drodze po 4000 zł. A mnie liczy za tylko służebność 120 tys. zł, pod w-wą. Inni
      rzeczoznawcy sa zaskoczeni tą wycena ale to Sąd o ponownej wycenie decyduje,
      albo skierowaniu sprawy do Min. Infrastruktury.
    • 4krzych1 "nadzór" budowlany + "biegli" 02.02.06, 09:23
      gdy w moim nowym mieszkaniu w nocy odpadła mi w sypialni cała ściana tynku
      poszedłem do inwestora ("spółdzielni przekrętów") i w dziale technicznym
      zobaczyłem, że wg "dziennika budowy" w ogóle w mojej części domu nie wykonywano
      jakichś tam tynków, szlicht podłogowych, itp. Więc nie mogłem mieć reklamacji,
      bo nie wiadomo, kto, nie wiadomo z czego i nie wiadomo kiedy zrobił te moje
      odpadające tynki, źle położone szlichty, itd.
      W dokumentacji budowlanej było załączonych kilka certyfikatów materiałowych,
      tylko że nie na te materiały, jakie faktycznie zabudowano...

Gdy napisałem skargę do powiatowego i głównego inspektora budowlanego,
      odpowiedzieli mi zgodnie żebym "spadał" bo ONI nie mają obowiązku i uprawnień by
      badać takie przypadki!!! I nie pomogły jakiekolwiek odwołania!!!

Cały nadzór budowlany, wszyscy biegli, "wyspecjalizowani w budowlance" prawnicy:
      adwokaci, prokuratorzy, sędziowie siedzą w kieszeniach aferzystów projektantów,
      wykonanwców i inwestorów!!! To jest wszędzie w świecie środowisko mafii!!!
    • nabbuko Re: Sąd w Gliwicach uznał... 02.02.06, 09:25
      a więc winny jest sąd! Czyli wymiar sprawiedliwości, czyli ziobro do dymisji!!!
      • m15 Re: Sąd w Gliwicach uznał... 02.02.06, 09:29
        ktoś tu jest kretynem,szkoda czasu-spadam
    • sarhenziel Re: Sąd w Gliwicach uznał, że właściciel katowick 02.02.06, 09:35
      Zawsze pisałem na tym forum,że korupcja toczy
      wymiar sprawiedliwości.Rada dla wszystkich
      forumowiczów:Jak masz sprawę w sądzie weż
      adwokata który jest najlepszy w rejonie działania
      tego sądu sprawę masz wygraną.Nie bierz słynnego
      adwokata z warszawy bo sprawę przegrasz jak
      Sobotka.
    • chris12 Polscy "eksperci", "projektanci", "biznesmeni"... 02.02.06, 09:41
      Do tego można dodać świat polityki. Jesteśmy dzikim z krajem.
      Nasza elita z Lepperem, Kaczyńskimi i posłem Cymańskim nie wyprowadzi nas z
      tego dołka.
      • posik Do tego doprowadziły elyty z koalicji po-lsd 02.02.06, 09:48
        teraz widać dlaczego ludzie mają dość tych "wykształconych" od grubej kreski i
        nie patrzenia się na świństwa z przeszłości. Ile takich przekętów jeszcze
        zrobicie i ile osób zginie (lub popadnie w nędzę) zanim zobaczycie że prawo
        należy zmienić.
        Dość karania babci sprzedającej sznurówki na chodniku - trzeba urwać łeb
        korupcji w wymiarze sprawiedliwości, sejmie i urzędach.
    • 2kaczorki OD LISTOPADA ZIOBRO ZASTANAWIA SIĘ CO Z MTK? 02.02.06, 09:47
      TO JEST ŚMIESZNE JAKĄ MAMY OBECNIE WŁADZĘ!!!!!!!!!!
      OD GRUDNIA CONAJMNIEJ HALA KATOWICKA POWINNA BYĆ ZAMKNIĘTA!!!!!!!!!!!
      LUDZIE ODPOWIEDZIALNI ZA PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ!!! NIESTETY UŻYWAJA TEGO HASŁA
      JAKO SZTANDAR!!! JUŻ CZAS KOCHANI DO PRACY I ROZLICZANIA OBIETNIC WYBORCZYCH!!!
      MOHEROWA KOALICJA WAM NIC NIE POMOŻE::-)))
      MY PROŚCI LUDZIE MAMY SWÓJ ROZUM I WIDZIMY JAK NASZA POLSKA PODADA W RUINĘ
      PRZEZ TAKICH JAKK WY!!!

NIEZGODA RUJNUJE! CZAS BUDOWAĆ!!!! KACZORKI2
    • peterwro syty głodnego nie zrozumie ... 02.02.06, 09:55
      proponuję przeprowadzić sąd, ubezpieczyciela i biegłego na zimę do podobnej
      hali ... wtedy błyskawicznie skończą się takie idiotyzmy ...
    • jwojnar Biegli sądowi są klasą samą dla siebie 02.02.06, 09:56
      Chyba prawie każdy, kto zetknął się z opiniami biegłych sądowych musi mieć
      wątpliwości co przeciętnych kwalifikacji i bezstronności tych ludzi. Nie jestem
      prawnikiem, ale nie zdiwiłbym się, gdyby poziom opinii biegłych był jedną z
      istotniejszych przyczyn upadku sądownictwa w Polsce. Ale na szczęście teraz
      rządzą wybitni prawnicy i wiedzą co zrobić: zaostrzyć kary - jak już kogoś
      policja złapie, biegli nie zabagnią sprawy, sąd nie zgubi dowodów, a obrona nie
      doprowadzi do przedawnienia, to za przejście na czerwonym świetle delikwent
      dostanie czapę. A Rzecznik Praw Obywatelkich wystąpi jeszcze o zaostrzenie
      kary.
    • a.barbarus a ja uważam że sąd miał rację 02.02.06, 10:08
      Kto z was był ostatnio na dachu swego domu, by sprawdzić ile tam leży śniegu?
      Obawiam się że nikt. Bo dach jest po to, by chronił przed deszczem i śniegiem.
      Takie zadanie ma od tysiącleci, a jeśli któryś go nie spełnia to nie z powodu
      zaniedbań użytkownika a wyłącznie z powodu ignorancji konstruktora. Sa kraje w
      których śnieg ni epada i tam można pokrywać płaskimi dachami hektary
      powierzchni. Są kraje bardziej śnieżne i tam trzeba stosować inne technologie. W
      Mozambiku płaski dach z trzciny wytrzyma setki lat. W Polsce płaski dach z
      blachy falistej nie wytrzyma NORMALNEJ zimy. I to wszystko.
      • gandalf711 Re: a ja uważam że sąd miał rację 02.02.06, 10:20
        Taak sąd miał rację ciekawe
        to dlaczego żeby być zarządcą od kilku lat trzeba zdawać egzaminy
        trzeba się na tym po prostu ZNAĆ
        w prawie budowlanym jest zapisane że właściciel(zarządca) budynku jest zabowiązany do utrzymanie budynku( czyli konserwacji) i to dotyczy nie tylko śniegu bo to przecież ZA MAŁO tylko sprawdzanie instalacji np odwadniającej, elektrycznej. I ma utrzymać budynek w takiej kondycji aby nie zagrażał ŻYCIU zdrowiu i mieniu.
        Prawo jak zwykle mamy dobre
        TYLKO CO Z JEGO PRZESTRZEGANIEM
        • teodot Re: a ja uważam że sąd miał rację 02.02.06, 11:31
          Ta - trzeba się znać, z czym akurat przedmówca ma kłopot spory. W przepisach
          bowiem jakoś nic nie ma by takowy obowiązek w ogóle by. Prawo budowlane
          taktownie jakoś o tym nie wspomina. Przepisy wykonawcze doń - też nie (w
          komplecie). Podręczniki - nowe, stare i te przedwojenne - także nie. Z
          banalnego i trudnego jak widać do zrozumienia powodu, iż dobrze zaprojektowany
          dach, płaski czy nie, żadnego odśnieżania nie wymaga.

Wchodzenie na stromsze dachy oprócz tego, że jest całkiem i tak bez sensu (są i
          takie, których nie odśnieżano nie od kikudziesięciu a nawet kilkuset lat) to
          jest także ciut niebezpieczne.

Z wchodzeniem na płaskie dachy kryte papą też jest problem, bo zwłaszcza
          tradycyjne papy, z niemodyfikowanym bitumem (zdecydowana wciąż większość) stają
          się na mrozie kruche i mogą być przy odśnieżaniu uszkodzone. To oznacza wydatek
          (spory!) na dekarza, a w przypadku stropodachów pełnych może skończyć się nie
          tylko na wodzie kapiącej z sufitu ale i zamoczeniem izolacji. Namoknięta
          izolacja nie tylko traci swe właściwości ale jeszcze sporo więcej waży...

Mamy atak zbiorowej histerii. Orwell miał za mało wyobraźni. Bo Ministerstwo
          Prawdy ...to my.
          • gandalf711 RDo Teodot 02.02.06, 12:12
            Szanowny Panie
            oto paragrafy z prawo budowlanego
            Art. 5. (13) 1. Obiekt budowlany wraz ze związanymi z nim urządzeniami budowlanymi należy, biorąc pod uwagę przewidywany okres użytkowania, projektować i budować w sposób określony w przepisach, w tym techniczno-budowlanych, oraz zgodnie z zasadami wiedzy technicznej, zapewniając:
            1) spełnienie wymagań podstawowych dotyczących:
            a) bezpieczeństwa konstrukcji,
            b) bezpieczeństwa pożarowego,
            c) bezpieczeństwa użytkowania,
            d) odpowiednich warunków higienicznych i zdrowotnych oraz ochrony środowiska,
            e) ochrony przed hałasem i drganiami,
            f) oszczędności energii i odpowiedniej izolacyjności cieplnej przegród,
            2) warunki użytkowe zgodne z przeznaczeniem obiektu, w szczególności w zakresie:
            a) zaopatrzenia w wodę i energię elektryczną oraz, odpowiednio do potrzeb, w energię cieplną i paliwa, przy założeniu efektywnego wykorzystania tych czynników,
            b) usuwania ścieków, wody opadowej i odpadów,
            3) możliwość utrzymania właściwego stanu technicznego,
            4) niezbędne warunki do korzystania z obiektów użyteczności publicznej i mieszkaniowego budownictwa wielorodzinnego przez osoby niepełnosprawne, w szczególności poruszające się na wózkach inwalidzkich,
            5) warunki bezpieczeństwa i higieny pracy,
            6) ochronę ludności, zgodnie z wymaganiami obrony cywilnej,
            7) ochronę obiektów wpisanych do rejestru zabytków oraz obiektów objętych ochroną konserwatorską,
            8) odpowiednie usytuowanie na działce budowlanej,
            9) poszanowanie, występujących w obszarze obiektu, uzasadnionych interesów osób trzecich, w tym zapewnienie dostępu do drogi publicznej,
            10) warunki bezpieczeństwa i ochrony zdrowia osób przebywających na terenie budowy.
            2. Obiekt budowlany należy użytkować w sposób zgodny z jego przeznaczeniem i wymaganiami ochrony środowiska oraz utrzymywać w należytym stanie technicznym i estetycznym, nie dopuszczając do nadmiernego pogorszenia jego właściwości użytkowych i sprawności technicznej, w szczególności w zakresie związanym z wymaganiami, o których mowa w ust. 1 pkt 1-7.
            punk drugi jest dla właścicieli i zarządców budynków
            Rozdział 6

Utrzymanie obiektów budowlanych

Art. 61. (144) Właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany utrzymywać i użytkować obiekt zgodnie z zasadami, o których mowa w art. 5 ust. 2.

Art. 62. 1. (145) Obiekty powinny być w czasie ich użytkowania poddawane przez właściciela lub zarządcę:
            1) okresowej kontroli, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego:
            a) elementów budynku, budowli i instalacji narażonych na szkodliwe wpływy atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących podczas użytkowania obiektu,
            b) instalacji i urządzeń służących ochronie środowiska,
            c) instalacji gazowych oraz przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych),
            2) okresowej kontroli, co najmniej raz na 5 lat, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego i przydatności do użytkowania obiektu budowlanego, estetyki obiektu budowlanego oraz jego otoczenia; kontrolą tą powinno być objęte również badanie instalacji elektrycznej i piorunochronnej w zakresie stanu sprawności połączeń, osprzętu, zabezpieczeń i środków ochrony od porażeń, oporności izolacji przewodów oraz uziemień instalacji i aparatów.
            2. (146) Obowiązek kontroli, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a), nie obejmuje właścicieli i zarządców:
            1) budynków mieszkalnych jednorodzinnych,
            2) obiektów budowlanych:
            a) budownictwa zagrodowego i letniskowego,
            b) wymienionych w art. 29 ust. 1.
            3. Właściwy organ może - w razie stwierdzenia nieodpowiedniego stanu technicznego obiektu budowlanego lub jego części, mogącego spowodować zagrożenie: życia lub zdrowia ludzi, bezpieczeństwa mienia, środowiska - nakazać przeprowadzenie, w każdym terminie, kontroli, o których mowa w ust. 1, a także zażądać przedstawienia ekspertyzy stanu technicznego obiektu lub jego części.
            4. Kontrole, o których mowa w ust. 1, powinny być dokonywane, z zastrzeżeniem ust. 5 i 6, przez osoby posiadające uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności.
            5. (147) Kontrolę stanu technicznego instalacji elektrycznych, piorunochronnych i gazowych, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c) oraz pkt 2, powinny przeprowadzać osoby posiadające kwalifikacje wymagane przy wykonywaniu dozoru nad eksploatacją urządzeń, instalacji oraz sieci energetycznych i gazowych.
            6. Kontrolę stanu technicznego przewodów kominowych, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c), powinny przeprowadzać:
            1) osoby posiadające kwalifikacje mistrza w rzemiośle kominiarskim - w odniesieniu do przewodów dymowych oraz grawitacyjnych przewodów spalinowych i wentylacyjnych,
            2) osoby posiadające uprawnienia budowlane odpowiedniej specjalności - w odniesieniu do przewodów kominowych, o których mowa w pkt 1, oraz do kominów przemysłowych, kominów wolno stojących oraz kominów lub przewodów kominowych, w których ciąg kominowy jest wymuszony pracą urządzeń mechanicznych.
            7. Szczegółowy zakres kontroli niektórych budowli oraz obowiązek przeprowadzania ich częściej, niż zostało to ustalone w ust. 1, może być określony w rozporządzeniu, o którym mowa w art. 7 ust. 3 pkt 2.

Art. 63. Właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany przechowywać przez okres istnienia obiektu dokumenty, o których mowa w art. 60, oraz opracowania projektowe i dokumenty techniczne robót budowlanych wykonywanych w obiekcie w toku jego użytkowania.

Art. 64. 1. Właściciel lub zarządca jest obowiązany prowadzić dla każdego budynku oraz obiektu budowlanego nie będącego budynkiem, którego projekt jest objęty obowiązkiem sprawdzenia, o którym mowa w art. 20 ust. 2, książkę obiektu budowlanego, stanowiącą dokument przeznaczony do zapisów dotyczących przeprowadzanych badań i kontroli stanu technicznego, remontów i przebudowy, w okresie użytkowania obiektu budowlanego.
            2. (148) Obowiązek prowadzenia książki obiektu budowlanego, o którym mowa w ust. 1, nie obejmuje właścicieli i zarządców:
            1) budynków mieszkalnych jednorodzinnych,
            2) obiektów budowlanych:
            a) budownictwa zagrodowego i letniskowego,
            b) wymienionych w art. 29 ust. 1,
            3) dróg lub obiektów mostowych, jeżeli prowadzą książkę drogi lub książkę obiektu mostowego na podstawie przepisów o drogach publicznych.
            3. Protokoły z kontroli obiektu budowlanego, oceny i ekspertyzy dotyczące jego stanu technicznego oraz dokumenty, o których mowa w art. 63, powinny być dołączone do książki obiektu budowlanego.
            4. (149) Minister właściwy do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej określi, w drodze rozporządzenia, wzór książki obiektu budowlanego i sposób jej prowadzenia.

Art. 65. Właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany udostępniać dokumenty, o których mowa w art. 64 ust. 3, przedstawicielom właściwego organu oraz innych jednostek organizacyjnych i organów upoważnionych do kontroli utrzymania obiektów budowlanych we właściwym stanie technicznym oraz do kontroli przestrzegania przepisów obowiązujących w budownictwie.

Art. 66. (150) 1. W przypadku stwierdzenia, że obiekt budowlany:
            1) jest w nieodpowiednim stanie technicznym albo
            2) jest użytkowany w sposób zagrażający życiu lub zdrowiu ludzi, środowisku lub bezpieczeństwu mienia, albo
            3) powoduje swym wyglądem oszpecenie otoczenia
            - właściwy organ nakazuje, w drodze decyzji, usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości, określając termin wykonania obowiązku.
            2. W decyzji, o której mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, właściwy organ może zakazać użytkowania obiektu budowlanego lub jego części do czasu usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.

Art. 67. (151) 1. Jeżeli nieużytkowany lub niewykończony obiekt budowlany nie nadaje się do remontu, odbudowy lub wykończenia, właściwy organ wydaje decyzję nakazującą właścicielowi lub zarządcy rozbiórkę tego obiektu i uporządkowanie terenu oraz określającą terminy przystąpienia do tych robót i i
      • hotrod404 no i w internecie objawił się geniusz! 02.02.06, 10:22
        a skąd cieć ma wiedzieć, że chodnik trzeba odsnieżyć? a kierowca, że auto? itd.
        skoro jest norma obciążenia (70kg/mkw), to znaczy, że jak jest więcej to TRZEBA
        odśnieżać. tak jak szyby w aucie i chodnik, żeby ktoś się nie pośliznął! do
        tego nie trzeba mieć tytułu profesorskiego! to tylko wynik trwajacego od x lat
        socjalizmu oduczającego ludzi myślenia i odpowiedzialności!!!
    • stopdlasyjonizmu właściele HALI ŻYDZI JUŻ SĄ W ISRAELU!!!!!!! 02.02.06, 10:21
      to bardzo dziwna decyzja bo właściele hali z brytyjsko israelskimi paszportami
      juz są w israelu a firma w angli ogłosiła upadłość.

coś to panie ziobro dziwny wyrok i jaki szybki!!!???

ola
    • tajemniczydonpedro Re: Sąd w Gliwicach uznał, że właściciel katowick 02.02.06, 10:52
      Niestety, ale muszę się z tym zgodzić i to w 100%: atualnie rządząca partia,
      zamiast szukać doraźnych tematów "pod publiczkę" powinna się poważnie
      zaangażować by tę sprawę wyjaśnić do końca i przedsięwziąć środki zaradcze na
      przyszłość tak, by jej następcy już nie mogli tego problemu rozmyć i "wysłać na
      Berdyczów".
    • searchxyz Re: Sąd w Gliwicach uznał, że właściciel katowick 02.02.06, 10:54
      Wg informacji zamieszczonych w "Polityce" w momencie założenia spółki
      Międzynarodowe Targi Katowickie, Skarb Państwa i Gmina Katowice miały 64%
      udziałów. Obecnie jest to 32%.
      Czyli od samego początku istnienia hali administracja publiczna miała wpływ
      na decyzje spółki (początkowo bardzo duży). MOŻLIWE, że Skarb Państwa oraz
      Gmina otrzymywały dywidendę ze spółki MTK. MOŻLIWE, że ich przedstawiciele
      zasiadali w radzie nadzorczej i otrzymywali wynagrodzenie.
      BYĆ MOŻE tym należy tłumaczyć bezwład administracyjny wobec nieprawidłowości
      związanych z eksploatacją hali (a być może już w fazie budowy).
      Gdy weźmie się jeszcze pod uwagę przedstawione przez TVN - Tomasza
      Sekielskiego fakty związane z wyrokiem sądu w Gliwicach (na podstawie
      opinii "biegłego"), który zwolnił właściciela hali z obowiązku odśnieżania
      dachu - to można się ...
      • lucek20 Re: Sąd w Gliwicach uznał, że właściciel katowick 02.02.06, 11:17
        A ja już wiem jedno. Jeżeli po dwóch latach od oddania do eksploatacji budynek
        ma problemy z dachem to kogo to może być wina. Tego który to zaprojektował być
        może zgodnie z przepisami lub tego który to zbudował. Przecież nie od dziś
        wiadomo że w Polsce mało kto troszczy się o budynki. Niech każdy się rozejrzy
        wokół siebie. Właściciel mało który się tym interesuje. Więc projekty budynków
        które są wzięte najczęściej z zachodu są nieprzystosowane do polskich warunków
        nietylko klimatycznych ale również eksploatacyjnych.
        • bardzocierpliwy Re: Sąd w Gliwicach uznał, że właściciel katowick 02.02.06, 11:24
          sedzia pod sad, karygodne, a juz widac ze prokuratura z wielka ostroznoscia
          wypowiada sie o pewnych faktach, mam nadzieje ze wyczysza te stajnie augiasza,
          to chyba jedyna nadzieja, na zmiany w polsce, to nawet nie jest jakias spec
          komisja,
          ta tragedia, dotyka wszystkich organow panstwa, od poczatku do konca, jesli
          tego co sie wydarzylo przed tragedia, wszystkich decyzji nie wyjasni sie to
          bedzie prawdziwy dramat,

przeciesz rada miasta Katowic musiala miec sprawozdania z dzialnosci podmiotu w
          ktorym byla udzialowcem, gdzie komisja rewizyjna, gdzie radni, przeciez to
          funkconariusze publkiczni, podlegajac takiej ochronie z mocy prawa musza
          ponoscic tez odpowiedzialnosc
    • ciupacka Bardzo ciekawy artykuł, bardzo... 02.02.06, 11:25
      W nagłówku przeczytałem:
      "Zwolnił ich z odpowiedzialności kuriozalny wyrok sądu w Gliwicach"
      Bardzo byłem ciekawy co było kuriozalnego w tym wyroku więc czytam dalej i
      dowiaduję się że:
      "Biegły ocenił, że właściciel budynku nie ma obowiązku odśnieżania dachu, bo
      nie precyzuje tego żaden przepis... sąd zgodził się z opinią biegłego."
      Czyli biegły stwierdził że nie ma przepisu nakazujacego odsnieżanie dachu a sąd
      podzielił tę opinię.
      No ale wyrok miał być kuriozalny, więc szukam gdzie w tym bardzo ciekawym
      artykule jest napisane że jednak taki przepis istnieje. Ale jakoś doszukać się
      nie mogę.
      Za to na końcu jest oświadczenie biegłego:
      "Za opinię zapłacił mi sąd."
      Ach no tak, już wszystko jasne ! To sąd kazał mu takie oświadczenie wydać! No
      bo skoro za nie zapłacił.
      Teraz już wiem dlaczego ten wyrok był kuriozalny.
      Dzięki błyskotliwy dzinnikarzu gazety za tak rzeczowy artykulik i za to że nie
      masz czytelników gazety za idiotów na których można wywrzeć wrażenie byle jak
      ale za to emocjonalnie napisanym tekstem.
      A już Cię miałem miałem zaczęcać do szukania pracy w fakcie.
      • uchachany Ale to działa dobrze, patrz ilu tu się podnieciło 02.02.06, 13:16
        jak po Viagrze (chćby powyżej ten <bardzocierpliwy>).
        Niezłą mam ostatnio uciechę, spoglądając na nasze dziennikarzownictwo wszelkich
        stron sceny politycznej - wciskają kit przy wielkim aplauzie zwolenników i
        gromach oburzenia przeciwników zgodnie z zasadami przechodzenia do porzadku
        dziennego nad belkami we własnych oczach i wypatrywania ździebeł w oczach
        adwersarzy...

A w zakresie tandetnej sensacyjności - wszyscy już równają w stronę
        niedościgłego wzoru - "Fuck Zeitung" :-)).

Fajnie: TV już nie do oglądania, chyba tylko w celach satyrycznych, radio nie
        do słuchania, chyba, żeby jak wyżej - niedługo chcącemu zachować umiejętność
        samodzielnego myślenia zostanie tylko lektura książek i słuchanie muzyki
        klasycznej.
        Lub rozwinięcie umiejętności Sherlocka Holmesa przy korzystaniu ze środków
        masowego przekazu, a to męczące: zamiast konotować fakty, trzeba się
        każdorazowo zastanawiać, dlaczego się je tak tendencyjnie przedstawia, w czyim
        interesia i dlaczego akurat teraz :-))...

Pozdrawiam

ciupacka napisał:

> W nagłówku przeczytałem:
        > "Zwolnił ich z odpowiedzialności kuriozalny wyrok sądu w Gliwicach"
        > Bardzo byłem ciekawy co było kuriozalnego w tym wyroku więc czytam dalej i
        > dowiaduję się że:
        > "Biegły ocenił, że właściciel budynku nie ma obowiązku odśnieżania dachu, bo
        > nie precyzuje tego żaden przepis... sąd zgodził się z opinią biegłego."
        > Czyli biegły stwierdził że nie ma przepisu nakazujacego odsnieżanie dachu a
        sąd
        >
        > podzielił tę opinię.
        > No ale wyrok miał być kuriozalny, więc szukam gdzie w tym bardzo ciekawym
        > artykule jest napisane że jednak taki przepis istnieje. Ale jakoś doszukać
        się
        > nie mogę.
        > Za to na końcu jest oświadczenie biegłego:
        > "Za opinię zapłacił mi sąd."
        > Ach no tak, już wszystko jasne ! To sąd kazał mu takie oświadczenie wydać! No
        > bo skoro za nie zapłacił.
        > Teraz już wiem dlaczego ten wyrok był kuriozalny.
        > Dzięki błyskotliwy dzinnikarzu gazety za tak rzeczowy artykulik i za to że
        nie
        > masz czytelników gazety za idiotów na których można wywrzeć wrażenie byle jak
        > ale za to emocjonalnie napisanym tekstem.
        > A już Cię miałem miałem zaczęcać do szukania pracy w fakcie.
        • ciupacka Re: Ale to działa dobrze, patrz ilu tu się podnie 02.02.06, 14:46
          W sumie to jak za PRL'u: media kłamią. Tylko wtedy to każdy rozumiał że inaczej
          nie mogą, ale teraz ? Właściwie też nie mogą, bo kto by czytał gazety bez
          sensacyjnych artykułów ?
          Czyli dokładnie jak za komuny, jak chcesz istnieć to musisz być ciemny, głupi,
          tandetny i głośno klaskać.
          Jedyna różnica że internet jest, do którego na szczęscie dostęp mają także ci
          którze jeszcze nie zidiocieli.
          Radia już przestałem słuchać z wyjątkiem wybranych audycji nadawanych wieczorem
          w pr. III PR. Z telewizji to tylko czasem jakiś film albo dokument jestem w
          stanie obejrzeć i to pod warunkiem ze nie jest przerywany reklamami.
          Z muzyki ostatnio to tylko klasyka albo jazz. Ja chyba po prostu się starzeję.
          Te czasy nie sa dla mnie.
          • curtiz Re: Ale to działa dobrze, patrz ilu tu się podnie 02.02.06, 15:00
            Mam podobne odczucia. Widziałem wiele kłamstw czy nierzetelności różnych
            dziennikarzy i to w żywe oczy. I wiele tłumaczeń w stylu: "bo szef mi kazał tak
            napisać", "bo ja nie mam czasu dokładnie wyjaśniać sprawy, muszę oddać tekst
            dzisiaj". To coraz bardziej smutne.
    • neoart żałosne 02.02.06, 11:30
      Pracuję w budownictwie od kilkunastu lat, cały proces budowlany jest oparty na
      przepisach zawartych w ustawach, rozporządzeniach, normach, itd. i niestetyy
      nasze przepisy takie są jakie są. Prawdopodobnie budybej powstał zgodnie z
      przepisami i zgodnie też z nimi się zawalił. Do tych co zaczna krzyczeć o
      śniegu informuję: nie ma przepisu nakazującego zrzutu śniegu z dachu, jeżeli
      macie problem z szukaniem w ustawie poczytajcie trochę ostatnie decyzje Dorna,
      nakazał on wojewodą wydać lokalne rozporządzenia z nakazem usuwania śniegu z
      dachu gdyz nowelizacja ustawy zajmie zbyt duzo czasu.
      i jeszcze jedno pamiętajmy, ze winę należy udowodnić, a nie bawić się w
      polowanie na czarownice.
    • obywatelgkar Od poczatku mrozow w Polsce zamarzlo 150 osob, ... 02.02.06, 11:40
      Z calym ogromnym szacunkiem dla ofiar i rodzin ofiar tragedii w Katowicach,
      dlaczego wtedy zabi prezydent nie oglosil zaloby narodowej? Dlaczego ta gazetka
      nie przybrala ciemnych barw? Dlaczego TVN24 razem z TVP nie przerywaly
      programow telewizyjnych, rozmawiajac o tym, jak to k...a jest, ze w tym
      katolicko-europejskim kraju moze od zimna umrzec 150 osob?
      Ot tak, zdechnac na ulicy jak pies lub gdzies w poczekalni dworca!
      W tym kraju psy maja schroniska i programy telewizyjne z nawiedznymi babami z
      Animalsow. A ludzie?
      150 ofiar zamarzniec sie nie liczy, bo ,,to pijacy i bezdomni", jak powiada
      wiekszosc z tego rozhisteryzowanego po smierci papieza spoleczenstwa
      katolickiego.
      Kiedy wali sie dach hali targowej, rzad ogrania histeria popisywania sie przed
      spoleczenstwem. Nagle okazuje sie, ze gdzies miedzy nogami kreci sie w
      przyduzym kasku arcykatolicki krol Kaczka ze swoim Marcinkiewiczem. Nagle media
      robia kupe telewizyjna. Gazetka michnikowa robi sie na czarno i umieszcza
      zdjecia golabkow i setki arcykiczowatych , deciarskich tekscikow swoich
      pismakow.
      Pytanie dla dzieci na lekcji religii: czy dopiero jak jednorazowo ginie 65 osob
      nalezy odprawiac niekonczace sie msze zalobne za ofiary? Ale jak dzien po dniu
      zamarza lub ,,zdycha" z zimna ponad 150 osob to mozna sie dalej bawic w
      karnawal?
      Taka TVN24 cos musi nadawac przez 24 godziny, a trudno widzom wylacznie
      cierpiec ogladajac oblicza wyjatkowo brzydkiego zespolu redakcyjnego. Wiec jak
      wali sie dach polskiego bubla budowlanego to maja upojna histerie ,,wydania
      specjalnego" przez 4 dni.
      Kiedy wczesniej ludzie zamarzaja z zimna, nie ma komu o tym wspomniec. Wtedy
      tez nasz umilowany prezydent caluje niemieckiego papieza po raczkach w
      palacowych wnetrzach, a deutsche paptz (Hitlerjugend i Wermacht) mowi,
      ze ,,polski antysemityzm to nieporozumienie". Po czym kaczka kleka na krotkich
      nozkach i caluje pape po trzykroc w polkilogramowy zloty pierscien. A w tym
      czasie z zimna umiera w Polsce, kraju katolikow, kolejna 150 ofiara zimy....Amen
    • sokratejczyk Histeria tłuszczy 02.02.06, 12:10
      Polska okazała się w ostanich dniach być krajem samych ekspertów! Ziobro z bryłą
      lodu jako dowodem zbrodni w ręku wypada wręcz racjonalnie w porównaniu z
      rzeczoznawcami od budownictwa czy prawa, nie tylko w mediach, także na tym forum.
      Drodzy Państwo!
      Urządzacie typową nagonkę na kozła ofiarnego. To nic, że forma nowoczesna;
      zachowanie jest stare jak świat - histeria tłuszczy.

Bez pozdrowień (przepraszam tych nielicznych, którzy znają się na rzeczy
      naprawdę i usiłują ratować zdrowy rozsądek).
      • bardzocierpliwy Re: Histeria tłuszczy 02.02.06, 12:23
        przeczytaj jakiekolwiek publikacje o poaństwie prawa i obowiązkach ciążących
        na "funkcjonariuszach publicznych"

ja chcę państwa prawa dla wszystkich, dlatego radni mojego miasta juz na mnie
        nie moga patrzeć, ale trzeba wskazywać i walczyć z patologiami, ja chce państwa
        prawa dla każdego, a nie kolesiowych ukłazików
      • koham.mihnika w NORMALNYM kraju wlasciciel odpowiada 02.02.06, 12:56
        za wszystko co sie dzieje na terenie jego wlasnosci. Sad w Polsce zadal
        tendencyjne pytanie na ktore uzyskal tendencyjna opinie. Brak wymogu odsniezania
        dachu nie oznacza, ze wlasciciel moze bezkarnie ignorowac sytuacje jaka zdarzyla
        sie w Katowicach. Do tego nie trzeba uczonego, wystarczy tzw chlopski rozum.
        Ciut wczesniej media donosily o podobnych wypadkach w innych krajach oraz
        ofiarach. Budynek juz poprzednio mial problemy konstrukcyjno-wytrzymalosciowe. w
        NORMALNYM kraju wlasciciel po pierwszym wypadku by dokonal napraw i zmian. W
        Polsce wlasciciel to zignorowal, w pewnych krajach nazywa to sie criminal
        neglect oraz failing duty of care. Za to sie siedzi i placi grube pieniadze.
        W NORMALNYM kraju, ale nie w Priwislinskim.
      • mith7randir Re: Histeria tłuszczy 02.02.06, 13:12
        Całkowicie zgadzam się z sokratejczykiem.

Dodać należy wypowiedziane niegdyś słowa: "trzeba rozstrzelać winnych, a jak
        się nie znajdzie winnych, to się dobierze niewinnych". Wydają się pasować do
        niektórych wypowiedzi na forum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka