Dodaj do ulubionych

Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffiti

• darciatko Re: A to widzieliście? <a href="http://machina.net.pl" target="_bl 06.02.06, 10:28
      A to? machina.net.pl/ Czy to nie jest bulwersujące? Okropne.
      Żenada.
    • mg2005 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 10:48
      ludi007 napisał:

> znowu to samo!!! co z wolnoscia wyznan?! gdzie demokracja i tolerancja?!

Otóż to! Standarty współczesnej demokracji zabraniają publicznego
      obrażania uczuć religijnych.

• rtg Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:56
        mg2005 napisał:

> ludi007 napisał:
        >
        > > znowu to samo!!! co z wolnoscia wyznan?! gdzie demokracja i tolerancja?!
        >
        >
        > Otóż to! Standarty współczesnej demokracji zabraniają publicznego
        > obrażania uczuć religijnych.
        >
        masz 100% racji. Moje uczucia religijne codziennie obrazają programy radiowe
        radia Maryja jestem katolikiem i nie życzę sobie takiego sposobu mówienia o
        sprawach mojego spoeczeństwa. Codzienni słyszę sianie nietolerancji sianie
        nienawiści do drugiego czowieka ponieważ jest innego pochodzenia, lub ma inną
        oriętację seksualną. Mój bóg stworzy czowieka, wszystkich ludzi, na obraz i
        podobieństwo swoje to jak mogę na niego krzywo spojrzeć??? nawet jak nosi
        moherowy berecik no jak mozna o nim żle mówieć i mysleć?
        teraz z innej beczki jeżeli autor graffiti narysowa obraz który od lat ukazuje
        mu sie we snie nad ranem i jest postac z rogami i w aureoli z 12 gwiazd
        unijnych i on to uwieczni na murze to nie należy w tym dopatrywac się postaci
        Matki Boskiej bo samo takie dopatrywanie się jest grzechem. I przykazanie z
        dekalogu przypominam.
    • mln79 Podwójne standardy 06.02.06, 10:49
      Jeden z wysokonakładowych dzienników w Polsce może bezkarnie, a nawet w
      imię "obrony wolności słowa" publikować karykatury Mahometa, a jednocześnie
      policja interweniuje w sprawie graffitti, które mogą obrazić katolików. Czyż
      trzeba nam więcej dowodów, że żyjemy w państwie wyznaniowym?
    • jacek_1991 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 10:54
      Ludzie są porąbani!!!! Gdzie szacunek dla JEZUSA,który umęczony na krzyzu oddał
      za każdego życie i nie mówił:ten jest innego wyznania to za niego nie umrę!!!!!!
      Za każdego!! A jednocześnie ta hitoria z jeudem jest prawdziwa więc ludzie nawet
      innej wiary powinni To uszanować. Bo ich jakieś "bozki" nigdy swiatła dziennego
      nie widziały i nie bedą. To są głupoty!!!!!!!!!!!!!!! Dziękuję.
      • aptymista Bożki, Bożek itp.... 06.02.06, 11:42
        Wiesz, nasi przodkowie w te swoje "bożki" jeszcze mocniej wierzyli niż Ty w
        swjego. I zapewniam Cię, że na pewno miały większy wpływ na ich życie.
        Dlaczego niby ten jeden ma być prawdziwy, a inne nie?
        Odpowiedź: bo akurat w niego wierzysz.
        Ot i cała tajemnica.
        Nie rozum, a wiara.

"Umęczony na krzyżu oddał za każdego życie": czy kiedykolwiek spróbowałeś
        zstanowić się, co to znaczy?

1. Co by się stało, gdyby nie umarł?
        2. Kto był tak okrutny, że żądał aż śmierci swego syna?
        3. I tak naprawdę dlaczego żądał jego śmierci?

A może ktoś inny odpowie mi na te trzy proste pytania?

Proszę.

• aptymista Re: Bożki, Bożek itp.... 06.02.06, 11:49
          Jestem chyba niekonsekwentny. Najpierw mówię tylko wiara, a potem każę się
          zastanawiać....
          Czy wiara może upaść przez rozum?
          Przykład wielu mądrych ludzi mówi, że nie.
          Przykład wielu dobrych ludzi mówi, że wiara może być dobra.
          Ale są też przykłady odwrotne, że wiara potrafi zamroczyć, szczególnie ostatnio
          w Polsce (pomijam islam, to zupełnie inna bajka).

Moje pytania stoją. Niezależnie od wiary czy rozumu.
          • ricz1 Re: Bożki, Bożek itp.... 12.02.06, 23:13
            Ten... "aptymista", to celowo, czy pomyłka? :)

Znam - odpowiedzi, na wszystkie Twoje pytania. Ale pierwej, chciałbym znać
            Twoją odpowiedź, na jedno moje: "czy Ty, znasz odpowiedzi na te, swoje własne
            pytania?" ;)
        • rauss_gw [...] 06.02.06, 18:00
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • tenno Karykatury Mahometa a karykatury Chrystusa... 06.02.06, 10:59
      "GW" skrytykowała karykatury Mahometa... Ciekawe czy skrytykuje karykatury
      bóstw europejskich w tej galerii?? Czy będzie konsekwentna (już nie jest - bo
      te karykatury przedrukowała - tak samo jak "Rzeczpospolita" przedrukowała
      karykatury Mahometa)?? Czy obrażać mogą się katolicy, czy tylko muzułmanie.
      Uważam że wolność wypowiedzi powinna objąć wszystkich - zarówno artystkę, która
      wystawiła te zdjęcia w galerii, jak i dziennikarzy, którzy przedrukowali
      rysunki przedstawiające Mahometa. Niech "GW" będzie konsekwentna!!! Chyba, że
      kultura europejska obraża tylko tych, którzy są słabi i ni palą ambasad, zaś
      prymitywnych zachowań się boi i chowa głowę w piasek... DOŚĆ fałszywej
      poprawności politycznej i rezygnowania z własnych zasad w imię spokoju
      (STRACHU). "Gazeto" bądź konsekwentna... "Rzeczpospolita" miała prawo
      przedrukować te karykatury!!!
    • badil Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 11:22
      Nie widze nic złego w tych zdjęciach- to tylko forma sztuki. Zresztą to tylko
      dwa zdjęcia wyrwane z całej wystawy. Oczywiście ktoś musi szukać dziury w całym
      i wszędzie znaleźć problem..ale cóż, taki nasz już naród- w końcu jesteśmy
      Polakami, nieprawdaż? ;) Wszędzie pełno zawiści, szukania okazji żeby
      kogoś "wkopać".
      Cóż, pozdrawiam :)
    • ingryd Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 11:24
      no tak, w Iranie i innych krajach muzulmanskich gdzie panuje charia istnieje policja wyznaniowa, ktora
      czuwa nad przestrzeganiem zgodnosci zycia codziennego spoleczenstwa z wskazowkami proroka,
      proponuje wiec wyslac polskie oddzialy na przeszkolenie do Teheranu bo podobno sa tam bardzo
      skuteczni
      acha a kiedy burka w Polsce obowiazkowa?
    • l.george.l Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 11:31
      Gdyby Chrystus dziś zmartwychwstał z pewnością używałby komórki. Bo jak bez komórki prowadzić akwizycję i nakłaniać do swych racji? O co więc tu chodzi?
    • preczzcenzura niech zyje dyktatura proletariatu 06.02.06, 11:32
      dawni dysydenci z PZPR nie moga pogodzic sie z mysla ze komuna upadla i religii
      nie mozna wprost zlikwidowac przy pomocy aparatu panstwa, wiec sie w prymitywny
      sposob mszcza, zniewazajac sybole religijne.
    • kapusniaczek41 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 11:54
      Teee, Dupol, to muzułmańskie wyśmiewki są więcej warte od chrześcijańskich?
      Nie pleć bzdur o demokracji, skoro nie umiesz jej zrozumieć, Ty "nowoczesny"
      wyemcypowany przybyszu z zaświatów!
    • stachu0007 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 11:57
      jak karykature mahometa opublikowali to niby wszystko było cacy a jak teraz taki
      wizerunek który właściwie nie jest obraźliwy pokazano to juz jest obraza... a do
      wszystkich którzy uwazaja sie za wielkich katolików mam pytanie czy wiecie ze
      Bóg dał 10 przykazań? pewnie wiecie... a wiecie ze te które sa teraz
      rozpowszechnione to nie te same? chyba juz nie. jedno z nich mówiło o tym aby
      nie robic zadnych podobizn Boga (co za tym idzie Jezusa i Maryi) tylko molic sie
      bezpośrednio do Niego (człowiek-Bóg). ale poniewaz z 10 przykazania "nie
      pożadasz żony bliżniego swego ani zadnej rzeczy która jego jest" zrobiono dwa
      zeby sie ilośc zgadzała to w naszym kraju nie tylko jest hierarchia
      człowiek-kościół-Bóg to mamy jeszcze kochana telewizja Trwam i radio Maryja
      które chyba pomyliły swoje nazwy bo są wykorzystywane także do celów
      politycznych zamiast tylko do tego żeby starzy samotni ludzie którzy z powodów
      zdrowotnych nie moga iść do kościoła mogli sie pomodlić tak jakby w nim byli
      choć jak juz wcześniej wspomniałem 10 przykazań właściwie zabraniało istnieniu
      takich obiektów jak kościoły w których na kazdym kroku az przelewa sie od
      podobizn świetych ale cóz zyjemy w państwie w którym dzień bez kłamstwa jest
      dniem straconym.....
    • wodzmsciwychmiernot katolicki barbarzynca nie szanuje regul demokracji 06.02.06, 12:00
      ktos wreszcie powinien pozwac te grupki robotow za przesladowanie wolnosci
      slowa. smialo. to najlepsza reklama.
    • monia073 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:09
      hmm polska hipokryzja .Nas takie grafiti oburza, natomiast wielu nie ma nic
      przeciwko obrażaniu wyznawcow islamu karykaturą Mahometa. Żałosne.. uwazam , że
      musłumanie maja pełne prawo czuc sie obrażeni i znieważeni
    • j.martinez A moje uczucia religijne obrażają słuchacze RM... 06.02.06, 12:15
      ... czy mam z tym iść na mielicję?
    • szczotta Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:16
      Jestem młodym Myśleniczaninem.Galerię o której mowa widziałem i zrobiła na mnie duże wrażenie.Duże - w sensie pozytywnym. Czasami trzeba tylko przystanąć przed jakimś obiektem sztuki i się nad nim zastanowić, a nie od razu krzyczeć "To jest złe". Mi jako Myśleniczanowi jest wstyd za to co się w moim mieście stało.Nie mam pretensji do samej policji - wykonywali swoją pracę.Ale razi mnie brat tolerancji i zrozumienia jaki miał miejsce w moim mieście. A dla Panów podejmujących decyzje: Może więcej obiektywizmu i zdrowego zbadania sprawy?!
      • brofran Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:40
        Niestety nie wszystko mozna tolerowac!
        Zycie stałoby sie bagnem w ktorym kazdy kazdego moglby bezkarnie obrzucac
        blotem,oraz drwic z jego religii i przekonań. Wizerunki bedace symbolami
        glownych religii swiata nie moga byc przedmiotem drwin i niedwuznacznych podtekstow.
        Popieram Myslenicka policje i ostatnie reakcje Arabow !
    • rtg Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:32
      Gupota, kotunizm i widoczny wpyw majora Rydzyka na spoecznośc Myslenic...
      straszne spustoszenie intelektualne czyni radio co ma krzywy ryj i TV TRWAM
    • unijny Re: NA ULICE z protestami, PALIC grafiti, galerie. 06.02.06, 12:40
      Ha,ha - na ulice z szyldami, "smierc grafiti z wizerunkami swietych", podpala&c
      ambasady autorow grafiti (Hiszpania, Wlochy, Francja, .....). Obciac rece
      autorce wystawy.. Krzyczec, "zniewazanie naszej kato religgi".
      Skandal, zadac przeprosin na drodze dyplomatycznej, pozamykac galerie, wywiesci
      ZOLTE plakaty, ze cenzura czuwa.

Ha,ha, wlasnie to nas czeka.
      Kupa smiechu.
    • mannaznieba4 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:42
      te "rogi" to resztka aureoli.
      a komórka to oczywiste przecież zydzi wynależli komórkę na swoje kozy
      juz 1100 lat pne więc co to za sprzecznośc.
      co innego gdyby dzwonił przez telefon komórkowy do gminy zydowskiej
      a to wtedy bym protestował.

harra
      • rtg Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 13:08
        mannaznieba4 napisała:

> te "rogi" to resztka aureoli.
        > a komórka to oczywiste przecież zydzi wynależli komórkę na swoje kozy
        > juz 1100 lat pne więc co to za sprzecznośc.
        > co innego gdyby dzwonił przez telefon komórkowy do gminy zydowskiej
        > a to wtedy bym protestował.
        >
        > harra
        doskonałe... wasnie ten telefon do gminy żydowskiej może nie pokazuje trafności
        oceny artystycznej graffiti ale budzi poważne problemy moralne i tu od myślenia
        może zapocić sie moherowy berecik z antenką a na proszek do prania może braknąc
        bo ostatnie 50 zł poszło na RM
        • mannaznieba4 [...] 06.02.06, 14:15
    • miss.lemon No przecież te obrazki są świetne! :) 06.02.06, 12:44
      Ja uważam, że są jajcarskie i bardzo mi się podobają. :P
      Oby się kiedyś ten Ciemnogród zmienił.
      • rtg Re: No przecież te obrazki są świetne! :) 06.02.06, 13:13
        miss.lemon napisała:

> Ja uważam, że są jajcarskie i bardzo mi się podobają. :P
        > Oby się kiedyś ten Ciemnogród zmienił.
        Major Rydzyk pobierając haracz na RM skutecznie obniża stan liczebny
        Ciemnogrodu. Jest to rodzaj powolnego ale skutecznego samounicestwienia ...
        piłowania gałęzi na której się siedzi...
    • tkpp Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:47
      "Dekorowanie" Chrystusa współczesnymi akcesoriami jest prowokacją wobec
      wierzących, a poza tym nie ma absolutnie sensu! Wolność bez odpowiedzialności
      to totalitaryzm bezmyślności, głupoty i duchowego barbarzyństwa!
      • kosciol.mlodziezy.psychicznej Wolność obrażania uczuć religijnych powinna 06.02.06, 13:13
        być wpisana w konstytucję.
      • rtg Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 13:19
        tkpp napisał:

> "Dekorowanie" Chrystusa współczesnymi akcesoriami jest prowokacją wobec
        > wierzących, a poza tym nie ma absolutnie sensu! Wolność bez odpowiedzialności
        > to totalitaryzm bezmyślności, głupoty i duchowego barbarzyństwa!
        weź słownik wyrazów obcych i poczytaj haso: totalitaryzm
        Totalitaryzm (łac. totus cały) to forma rządów, w której obywatele są
        całkowicie podporządkowani absolutnej władzy państwa, we wszystkich aspektach
        życia.
        co ma wspólnego z bezmyslnością????
        pl.wikipedia.org/wiki/Totalitaryzm
        • malpa-z-paryza no i mamy kraj wyznaniowy 06.02.06, 13:23
          jaka roznica rozwrzeszczonych muzlmanow z oszolomami katolickimi?
          • ekumeniczny Dieta odchudzajaca DLA ZYDOW ???? 06.02.06, 15:53
            A jak zareagowaliby twoi wspolwyznawcy gdyby ktos zamiescil "felieton
            satyryczny" z karykaturami o cud diecie odchudzajacej dla Zydow w Oswiecimiu?
            A karykature z dyskoteka na polu minowym?
            A dowcip/karykature o Volkswagenie z rura wydechowa do srodka przygotowanym na
            export do pewnego kraju na Bliskim Wschodzie?

Wolna prasa szuka kontrowersyjnych tematow aby ukryc istnienie biedy,
            bezrobocia, planu Balcerowicza, aborcji spowodowanej nedza i liczy na to ze
            100% spoleczenstwa jest juz tak oglupialych przez "wolne media" ze dadza sie
            zbalamucic.

FARYZEUSZE slomke widza w oku Katolika a slupa wysokiego napiecia nie widza w
            swoim.
            • ekumeniczny dla malpy z paryza 06.02.06, 15:55
              Wyglada na to ze twoj pseudonim odzwierciedla poziom intelektualny
              :-D
    • pether_23 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:56
      Niedobrze mi się robi jak słyszę o "obrazie uczuć religijnych". Przecież taki
      zapis w ustawie to czysta cenzura. Są sytuacje niedopuszczalne, np. szykanowanie
      kogoś ze względu na wiarę czy faktyczne beszczeszcznie miejsc i przedmiotów
      kultu, ale napewno nie mamy z tym do czynienia w tej sytuacji. Pozatym naprawdę
      nie sądzę aby katolicy byli jakoś szczególnie dyskryminowani i poniżani w tym
      kraju ;)
    • piotr7777 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 13:00
      Boże, unijne gwiazdki????
      Czy oni słyszeli o Apokalipsie św. Jana?
    • dr_avalanche Zarekwirować "GW"!!!! 06.02.06, 13:10
      Domagam się zabezpieczenia całego nakładu "GW" oraz zabezpieczenia serwerów
      portalu gazeta.pl. Przecież rozpowszechniając zdjęcia kontrowersyjnych graffiti
      tym samym obrażają uczucia religijne trzech mieszkańców Myślenic tak samo, jak
      zdjęcia pani Becker.

Hm, właściwie to uważam że to jeszcze za mało. Należy prewencyjnie aresztować
      wszystkich, którzy widzieli wymienione powyżej zdjęcia. Przecież w ich pamięci
      też znajduje się to, co na nich widzieli. Mogą komuś o tym opowiedzieć. Albo co
      gorsza odrysować z pamięci. To także może być jakimś zagrożeniem lub obrazą dla
      uczuć religijnych Polaków.

A potem dla pewności aresztować także funkcjonariuszy, ktorzy aresztują tych, co
      widzieli. Bo w ramach przesłuchań usłyszeli, co było na tych graffiti. Później
      aresztować funkcjonariuszy, którzy aresztowali tych funkcjonariuszy, którzy
      aresztowali tych co widzieli. Bo w ramach przesłuchań...

Itd, itp...
      • brofran Re: Zarekwirować "GW"!!!! 06.02.06, 13:24
        Dac kazdemu drukarnie,salon wystawowy,duzy bilbord, stacje radiowa i telewizyjna
        ( mozna tez przydzielic nienumerowanego kalasznikowa z nabojami). Zlikwidowac
        sady,policje i straz miejska .... To dopiwro bylaby prawdziwa wolnosc. Niejeden
        z tego forum tego by pragnal !
        • kosciol.mlodziezy.psychicznej Masz dobre pomysły! 06.02.06, 13:31
        • rauss_gw [...] 06.02.06, 18:03
    • r0b0l myślący Polak to Antypolak 06.02.06, 13:15
      myślenie niemal zawsze było wrogiem dyktatorów i KrK.
      Czas pomyśleć o innych krajach w których można myśleć oraz oddawać się zepsuciu
      moralnemu
      Do ortodoksyjnych Katolików: człowiek ma rozum od Miłosiernego Boga po to by
      czynił dobro.
      Niteolerancja i nienawiść są zabronione w Przykazaniach i Ewangelii.
      Ale po co ja to piszę , przecież wiem że zdecydowana większość ortodoksyjnych
      wyznawców katolicyzmu w czytaniu i myśleniu nietęga...
    • gaadd No, teraz to będzie wesoło... 06.02.06, 13:17
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka