darciatko Re: A to widzieliście? <a href="http://machina.net.pl" target="_bl 06.02.06, 10:28 A to? machina.net.pl/ Czy to nie jest bulwersujące? Okropne. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 10:48 ludi007 napisał: > znowu to samo!!! co z wolnoscia wyznan?! gdzie demokracja i tolerancja?! Otóż to! Standarty współczesnej demokracji zabraniają publicznego obrażania uczuć religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:56 mg2005 napisał: > ludi007 napisał: > > > znowu to samo!!! co z wolnoscia wyznan?! gdzie demokracja i tolerancja?! > > > Otóż to! Standarty współczesnej demokracji zabraniają publicznego > obrażania uczuć religijnych. > masz 100% racji. Moje uczucia religijne codziennie obrazają programy radiowe radia Maryja jestem katolikiem i nie życzę sobie takiego sposobu mówienia o sprawach mojego spoeczeństwa. Codzienni słyszę sianie nietolerancji sianie nienawiści do drugiego czowieka ponieważ jest innego pochodzenia, lub ma inną oriętację seksualną. Mój bóg stworzy czowieka, wszystkich ludzi, na obraz i podobieństwo swoje to jak mogę na niego krzywo spojrzeć??? nawet jak nosi moherowy berecik no jak mozna o nim żle mówieć i mysleć? teraz z innej beczki jeżeli autor graffiti narysowa obraz który od lat ukazuje mu sie we snie nad ranem i jest postac z rogami i w aureoli z 12 gwiazd unijnych i on to uwieczni na murze to nie należy w tym dopatrywac się postaci Matki Boskiej bo samo takie dopatrywanie się jest grzechem. I przykazanie z dekalogu przypominam. Odpowiedz Link Zgłoś
mln79 Podwójne standardy 06.02.06, 10:49 Jeden z wysokonakładowych dzienników w Polsce może bezkarnie, a nawet w imię "obrony wolności słowa" publikować karykatury Mahometa, a jednocześnie policja interweniuje w sprawie graffitti, które mogą obrazić katolików. Czyż trzeba nam więcej dowodów, że żyjemy w państwie wyznaniowym? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_1991 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 10:54 Ludzie są porąbani!!!! Gdzie szacunek dla JEZUSA,który umęczony na krzyzu oddał za każdego życie i nie mówił:ten jest innego wyznania to za niego nie umrę!!!!!! Za każdego!! A jednocześnie ta hitoria z jeudem jest prawdziwa więc ludzie nawet innej wiary powinni To uszanować. Bo ich jakieś "bozki" nigdy swiatła dziennego nie widziały i nie bedą. To są głupoty!!!!!!!!!!!!!!! Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aptymista Bożki, Bożek itp.... 06.02.06, 11:42 Wiesz, nasi przodkowie w te swoje "bożki" jeszcze mocniej wierzyli niż Ty w swjego. I zapewniam Cię, że na pewno miały większy wpływ na ich życie. Dlaczego niby ten jeden ma być prawdziwy, a inne nie? Odpowiedź: bo akurat w niego wierzysz. Ot i cała tajemnica. Nie rozum, a wiara. "Umęczony na krzyżu oddał za każdego życie": czy kiedykolwiek spróbowałeś zstanowić się, co to znaczy? 1. Co by się stało, gdyby nie umarł? 2. Kto był tak okrutny, że żądał aż śmierci swego syna? 3. I tak naprawdę dlaczego żądał jego śmierci? A może ktoś inny odpowie mi na te trzy proste pytania? Proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
aptymista Re: Bożki, Bożek itp.... 06.02.06, 11:49 Jestem chyba niekonsekwentny. Najpierw mówię tylko wiara, a potem każę się zastanawiać.... Czy wiara może upaść przez rozum? Przykład wielu mądrych ludzi mówi, że nie. Przykład wielu dobrych ludzi mówi, że wiara może być dobra. Ale są też przykłady odwrotne, że wiara potrafi zamroczyć, szczególnie ostatnio w Polsce (pomijam islam, to zupełnie inna bajka). Moje pytania stoją. Niezależnie od wiary czy rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
ricz1 Re: Bożki, Bożek itp.... 12.02.06, 23:13 Ten... "aptymista", to celowo, czy pomyłka? :) Znam - odpowiedzi, na wszystkie Twoje pytania. Ale pierwej, chciałbym znać Twoją odpowiedź, na jedno moje: "czy Ty, znasz odpowiedzi na te, swoje własne pytania?" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rauss_gw [...] 06.02.06, 18:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tenno Karykatury Mahometa a karykatury Chrystusa... 06.02.06, 10:59 "GW" skrytykowała karykatury Mahometa... Ciekawe czy skrytykuje karykatury bóstw europejskich w tej galerii?? Czy będzie konsekwentna (już nie jest - bo te karykatury przedrukowała - tak samo jak "Rzeczpospolita" przedrukowała karykatury Mahometa)?? Czy obrażać mogą się katolicy, czy tylko muzułmanie. Uważam że wolność wypowiedzi powinna objąć wszystkich - zarówno artystkę, która wystawiła te zdjęcia w galerii, jak i dziennikarzy, którzy przedrukowali rysunki przedstawiające Mahometa. Niech "GW" będzie konsekwentna!!! Chyba, że kultura europejska obraża tylko tych, którzy są słabi i ni palą ambasad, zaś prymitywnych zachowań się boi i chowa głowę w piasek... DOŚĆ fałszywej poprawności politycznej i rezygnowania z własnych zasad w imię spokoju (STRACHU). "Gazeto" bądź konsekwentna... "Rzeczpospolita" miała prawo przedrukować te karykatury!!! Odpowiedz Link Zgłoś
badil Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 11:22 Nie widze nic złego w tych zdjęciach- to tylko forma sztuki. Zresztą to tylko dwa zdjęcia wyrwane z całej wystawy. Oczywiście ktoś musi szukać dziury w całym i wszędzie znaleźć problem..ale cóż, taki nasz już naród- w końcu jesteśmy Polakami, nieprawdaż? ;) Wszędzie pełno zawiści, szukania okazji żeby kogoś "wkopać". Cóż, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 11:24 no tak, w Iranie i innych krajach muzulmanskich gdzie panuje charia istnieje policja wyznaniowa, ktora czuwa nad przestrzeganiem zgodnosci zycia codziennego spoleczenstwa z wskazowkami proroka, proponuje wiec wyslac polskie oddzialy na przeszkolenie do Teheranu bo podobno sa tam bardzo skuteczni acha a kiedy burka w Polsce obowiazkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 11:31 Gdyby Chrystus dziś zmartwychwstał z pewnością używałby komórki. Bo jak bez komórki prowadzić akwizycję i nakłaniać do swych racji? O co więc tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
preczzcenzura niech zyje dyktatura proletariatu 06.02.06, 11:32 dawni dysydenci z PZPR nie moga pogodzic sie z mysla ze komuna upadla i religii nie mozna wprost zlikwidowac przy pomocy aparatu panstwa, wiec sie w prymitywny sposob mszcza, zniewazajac sybole religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
kapusniaczek41 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 11:54 Teee, Dupol, to muzułmańskie wyśmiewki są więcej warte od chrześcijańskich? Nie pleć bzdur o demokracji, skoro nie umiesz jej zrozumieć, Ty "nowoczesny" wyemcypowany przybyszu z zaświatów! Odpowiedz Link Zgłoś
stachu0007 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 11:57 jak karykature mahometa opublikowali to niby wszystko było cacy a jak teraz taki wizerunek który właściwie nie jest obraźliwy pokazano to juz jest obraza... a do wszystkich którzy uwazaja sie za wielkich katolików mam pytanie czy wiecie ze Bóg dał 10 przykazań? pewnie wiecie... a wiecie ze te które sa teraz rozpowszechnione to nie te same? chyba juz nie. jedno z nich mówiło o tym aby nie robic zadnych podobizn Boga (co za tym idzie Jezusa i Maryi) tylko molic sie bezpośrednio do Niego (człowiek-Bóg). ale poniewaz z 10 przykazania "nie pożadasz żony bliżniego swego ani zadnej rzeczy która jego jest" zrobiono dwa zeby sie ilośc zgadzała to w naszym kraju nie tylko jest hierarchia człowiek-kościół-Bóg to mamy jeszcze kochana telewizja Trwam i radio Maryja które chyba pomyliły swoje nazwy bo są wykorzystywane także do celów politycznych zamiast tylko do tego żeby starzy samotni ludzie którzy z powodów zdrowotnych nie moga iść do kościoła mogli sie pomodlić tak jakby w nim byli choć jak juz wcześniej wspomniałem 10 przykazań właściwie zabraniało istnieniu takich obiektów jak kościoły w których na kazdym kroku az przelewa sie od podobizn świetych ale cóz zyjemy w państwie w którym dzień bez kłamstwa jest dniem straconym..... Odpowiedz Link Zgłoś
wodzmsciwychmiernot katolicki barbarzynca nie szanuje regul demokracji 06.02.06, 12:00 ktos wreszcie powinien pozwac te grupki robotow za przesladowanie wolnosci slowa. smialo. to najlepsza reklama. Odpowiedz Link Zgłoś
monia073 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:09 hmm polska hipokryzja .Nas takie grafiti oburza, natomiast wielu nie ma nic przeciwko obrażaniu wyznawcow islamu karykaturą Mahometa. Żałosne.. uwazam , że musłumanie maja pełne prawo czuc sie obrażeni i znieważeni Odpowiedz Link Zgłoś
j.martinez A moje uczucia religijne obrażają słuchacze RM... 06.02.06, 12:15 ... czy mam z tym iść na mielicję? Odpowiedz Link Zgłoś
szczotta Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:16 Jestem młodym Myśleniczaninem.Galerię o której mowa widziałem i zrobiła na mnie duże wrażenie.Duże - w sensie pozytywnym. Czasami trzeba tylko przystanąć przed jakimś obiektem sztuki i się nad nim zastanowić, a nie od razu krzyczeć "To jest złe". Mi jako Myśleniczanowi jest wstyd za to co się w moim mieście stało.Nie mam pretensji do samej policji - wykonywali swoją pracę.Ale razi mnie brat tolerancji i zrozumienia jaki miał miejsce w moim mieście. A dla Panów podejmujących decyzje: Może więcej obiektywizmu i zdrowego zbadania sprawy?! Odpowiedz Link Zgłoś
brofran Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:40 Niestety nie wszystko mozna tolerowac! Zycie stałoby sie bagnem w ktorym kazdy kazdego moglby bezkarnie obrzucac blotem,oraz drwic z jego religii i przekonań. Wizerunki bedace symbolami glownych religii swiata nie moga byc przedmiotem drwin i niedwuznacznych podtekstow. Popieram Myslenicka policje i ostatnie reakcje Arabow ! Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:32 Gupota, kotunizm i widoczny wpyw majora Rydzyka na spoecznośc Myslenic... straszne spustoszenie intelektualne czyni radio co ma krzywy ryj i TV TRWAM Odpowiedz Link Zgłoś
unijny Re: NA ULICE z protestami, PALIC grafiti, galerie. 06.02.06, 12:40 Ha,ha - na ulice z szyldami, "smierc grafiti z wizerunkami swietych", podpala&c ambasady autorow grafiti (Hiszpania, Wlochy, Francja, .....). Obciac rece autorce wystawy.. Krzyczec, "zniewazanie naszej kato religgi". Skandal, zadac przeprosin na drodze dyplomatycznej, pozamykac galerie, wywiesci ZOLTE plakaty, ze cenzura czuwa. Ha,ha, wlasnie to nas czeka. Kupa smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:42 te "rogi" to resztka aureoli. a komórka to oczywiste przecież zydzi wynależli komórkę na swoje kozy juz 1100 lat pne więc co to za sprzecznośc. co innego gdyby dzwonił przez telefon komórkowy do gminy zydowskiej a to wtedy bym protestował. harra Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 13:08 mannaznieba4 napisała: > te "rogi" to resztka aureoli. > a komórka to oczywiste przecież zydzi wynależli komórkę na swoje kozy > juz 1100 lat pne więc co to za sprzecznośc. > co innego gdyby dzwonił przez telefon komórkowy do gminy zydowskiej > a to wtedy bym protestował. > > harra doskonałe... wasnie ten telefon do gminy żydowskiej może nie pokazuje trafności oceny artystycznej graffiti ale budzi poważne problemy moralne i tu od myślenia może zapocić sie moherowy berecik z antenką a na proszek do prania może braknąc bo ostatnie 50 zł poszło na RM Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 [...] 06.02.06, 14:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.lemon No przecież te obrazki są świetne! :) 06.02.06, 12:44 Ja uważam, że są jajcarskie i bardzo mi się podobają. :P Oby się kiedyś ten Ciemnogród zmienił. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: No przecież te obrazki są świetne! :) 06.02.06, 13:13 miss.lemon napisała: > Ja uważam, że są jajcarskie i bardzo mi się podobają. :P > Oby się kiedyś ten Ciemnogród zmienił. Major Rydzyk pobierając haracz na RM skutecznie obniża stan liczebny Ciemnogrodu. Jest to rodzaj powolnego ale skutecznego samounicestwienia ... piłowania gałęzi na której się siedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
tkpp Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:47 "Dekorowanie" Chrystusa współczesnymi akcesoriami jest prowokacją wobec wierzących, a poza tym nie ma absolutnie sensu! Wolność bez odpowiedzialności to totalitaryzm bezmyślności, głupoty i duchowego barbarzyństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Wolność obrażania uczuć religijnych powinna 06.02.06, 13:13 być wpisana w konstytucję. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 13:19 tkpp napisał: > "Dekorowanie" Chrystusa współczesnymi akcesoriami jest prowokacją wobec > wierzących, a poza tym nie ma absolutnie sensu! Wolność bez odpowiedzialności > to totalitaryzm bezmyślności, głupoty i duchowego barbarzyństwa! weź słownik wyrazów obcych i poczytaj haso: totalitaryzm Totalitaryzm (łac. totus cały) to forma rządów, w której obywatele są całkowicie podporządkowani absolutnej władzy państwa, we wszystkich aspektach życia. co ma wspólnego z bezmyslnością???? pl.wikipedia.org/wiki/Totalitaryzm Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza no i mamy kraj wyznaniowy 06.02.06, 13:23 jaka roznica rozwrzeszczonych muzlmanow z oszolomami katolickimi? Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny Dieta odchudzajaca DLA ZYDOW ???? 06.02.06, 15:53 A jak zareagowaliby twoi wspolwyznawcy gdyby ktos zamiescil "felieton satyryczny" z karykaturami o cud diecie odchudzajacej dla Zydow w Oswiecimiu? A karykature z dyskoteka na polu minowym? A dowcip/karykature o Volkswagenie z rura wydechowa do srodka przygotowanym na export do pewnego kraju na Bliskim Wschodzie? Wolna prasa szuka kontrowersyjnych tematow aby ukryc istnienie biedy, bezrobocia, planu Balcerowicza, aborcji spowodowanej nedza i liczy na to ze 100% spoleczenstwa jest juz tak oglupialych przez "wolne media" ze dadza sie zbalamucic. FARYZEUSZE slomke widza w oku Katolika a slupa wysokiego napiecia nie widza w swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny dla malpy z paryza 06.02.06, 15:55 Wyglada na to ze twoj pseudonim odzwierciedla poziom intelektualny :-D Odpowiedz Link Zgłoś
pether_23 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 12:56 Niedobrze mi się robi jak słyszę o "obrazie uczuć religijnych". Przecież taki zapis w ustawie to czysta cenzura. Są sytuacje niedopuszczalne, np. szykanowanie kogoś ze względu na wiarę czy faktyczne beszczeszcznie miejsc i przedmiotów kultu, ale napewno nie mamy z tym do czynienia w tej sytuacji. Pozatym naprawdę nie sądzę aby katolicy byli jakoś szczególnie dyskryminowani i poniżani w tym kraju ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Chrystus z komórką: policja konfiskuje graffi 06.02.06, 13:00 Boże, unijne gwiazdki???? Czy oni słyszeli o Apokalipsie św. Jana? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Zarekwirować "GW"!!!! 06.02.06, 13:10 Domagam się zabezpieczenia całego nakładu "GW" oraz zabezpieczenia serwerów portalu gazeta.pl. Przecież rozpowszechniając zdjęcia kontrowersyjnych graffiti tym samym obrażają uczucia religijne trzech mieszkańców Myślenic tak samo, jak zdjęcia pani Becker. Hm, właściwie to uważam że to jeszcze za mało. Należy prewencyjnie aresztować wszystkich, którzy widzieli wymienione powyżej zdjęcia. Przecież w ich pamięci też znajduje się to, co na nich widzieli. Mogą komuś o tym opowiedzieć. Albo co gorsza odrysować z pamięci. To także może być jakimś zagrożeniem lub obrazą dla uczuć religijnych Polaków. A potem dla pewności aresztować także funkcjonariuszy, ktorzy aresztują tych, co widzieli. Bo w ramach przesłuchań usłyszeli, co było na tych graffiti. Później aresztować funkcjonariuszy, którzy aresztowali tych funkcjonariuszy, którzy aresztowali tych co widzieli. Bo w ramach przesłuchań... Itd, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
brofran Re: Zarekwirować "GW"!!!! 06.02.06, 13:24 Dac kazdemu drukarnie,salon wystawowy,duzy bilbord, stacje radiowa i telewizyjna ( mozna tez przydzielic nienumerowanego kalasznikowa z nabojami). Zlikwidowac sady,policje i straz miejska .... To dopiwro bylaby prawdziwa wolnosc. Niejeden z tego forum tego by pragnal ! Odpowiedz Link Zgłoś
rauss_gw [...] 06.02.06, 18:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l myślący Polak to Antypolak 06.02.06, 13:15 myślenie niemal zawsze było wrogiem dyktatorów i KrK. Czas pomyśleć o innych krajach w których można myśleć oraz oddawać się zepsuciu moralnemu Do ortodoksyjnych Katolików: człowiek ma rozum od Miłosiernego Boga po to by czynił dobro. Niteolerancja i nienawiść są zabronione w Przykazaniach i Ewangelii. Ale po co ja to piszę , przecież wiem że zdecydowana większość ortodoksyjnych wyznawców katolicyzmu w czytaniu i myśleniu nietęga... Odpowiedz Link Zgłoś