Dodaj do ulubionych

Kaczyński nazwał mnie człowiekiem bardzo głupim

17.02.06, 19:01
,,Bo tylko ludzie badzo głupi'' - powiedział Pan Kaczyński - ,,mogą uważać, że
w Polsce będzie dyktatura. Podczas gdy w Polsce będzie porządek''.
Szanowny Panie Kaczyński! Z całego serca chcę wierzyć, że w Polsce nie będzie
dyktatury i że chce Pan jedynie uporządkować pewne sprawy. Niestety ostatnimi
czasy, swymi decyzjami. Swymi aliansami z postaciami takimi jak Romam Giertych
i Andrzej Lepper, bardzo mnie Pan zaniepokoił i skłonił do myślenia, że w
Polsce jednak zamierzają się restytuować totalitarne siły.
Mam jednak nadzieję, że mnie Pan mile rozczaruje. Powiem więc Panu szczerze:
wolę się okazać głupcem niż prorokiem.
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Kaczyński nazwał mnie człowiekiem bardzo głup 17.02.06, 19:06
      Nie przesadzaj. Koalicja z LPR i SO to była raczej konieczność. Tak
      przynajmniej sądzę.
      • gosc.z.korony Nie przesadzam. Giertych to faszysta 17.02.06, 19:07
        A Kaczyński udaje, że o tym nie wie. I to jest dopiero przesada.
        • humbak Giertych to nie faszysta 17.02.06, 19:08
          to populista. I do tego marny. Jest zbyt miałki na faszystę. Nie chwalę ludzi o
          akich poglądach, ale Romuś jest za miętki na coś takiego.
          • gosc.z.korony Na co? 17.02.06, 19:09
            Romuś jest szkodliwy. Nawet jeśli przecira komuś szlaki.
            • humbak Re: Na co? 17.02.06, 19:17
              Te szlaki już niestety dawno są przetarte. On tylko jest. Nic ponad to.
              • gosc.z.korony Ponad co? 17.02.06, 19:20
                • humbak Re: Ponad co? 17.02.06, 19:40
                  Ponad istnienie polityczne.
          • ave_duce Re: Giertych to nie faszysta, to nazista n/t b/t 17.02.06, 19:29

• my.uczennice.vii.liceum Re: Giertych to nie faszysta, to nazista n/t b/t 17.02.06, 20:16
              ave_duce napisała:
              > Giertych to nie faszysta, to nazista

To Giertych propaguje kult rasy, prze do wojny i buduje
              obozy koncentracyjne?

--
              Ach owdowiec na nowo, owdowiec...
              • ave_duce Re: Giertych to nie faszysta, to nazista n/t b/t 17.02.06, 21:38
                my.uczennice.vii.liceum napisała:

> ave_duce napisała:
                > > Giertych to nie faszysta, to nazista
                >
                > To Giertych propaguje kult rasy, prze do wojny i buduje
                > obozy koncentracyjne?
                >
                > --
                > Ach owdowiec na nowo, owdowiec...

Takie młode panienki, a stoją w miejscu od ponad 60 lat...

;)
                • my.uczennice.vii.liceum Re: Giertych to nie faszysta, to nazista n/t b/t 17.02.06, 22:37
                  Na temat ciocu, na temat.

nazista m odm. jak ż IV, CMs. ~iście; lm M. ~iści, DB. ~tów
                  «członek niemieckiej partii narodowo-socjalistycznej; hitlerowiec»
                  z niem.

--
                  Ach owdowiec na nowo, owdowiec...
                  • ave_duce Re: Giertych to nie faszysta, to nazista n/t b/t 17.02.06, 22:52
                    my.uczennice.vii.liceum napisała:

> Na temat ciocu, na temat.
                    >
                    > nazista m odm. jak ż IV, CMs. ~iście; lm M. ~iści, DB. ~tów
                    > «członek niemieckiej partii narodowo-socjalistycznej; hitlerowiec»
                    > z niem.
                    >
                    > --
                    > Ach owdowiec na nowo, owdowiec...

Chcecie, to odp. na priv., bo za długa tutaj...
                    A jak nie - to nie...

;)

Mam JEDNĄ siostrzenicę, więc waszą ciotką żadną miarą być nie mogę.

:)))
      • loppe czy ty dobrze interpretujesz ? 17.02.06, 23:11
        hm, ależ interpretacja tcyh słynnych słów JK...
        loppe 17.02.06, 23:07 + odpowiedz

"Nie będzie w Polsce dyktatury, nie będzie autorytaryzmu, bo tylko bardzo
        głupi ludzie mogą w to wierzyć." - cytuję za Portalem, nie musi być taka jak
        tu się cały czas serwuje (nie mam nic zresztą specjalnego przeciw niej)
        że "kto mysli że będzie dyktatura - ten głupi...". Przeciez tam jest
        BO..."Tylko bardzo głupi ludzie mogą wierzyć w skutecznośc rozwiązań
        autorytarnych, dyktatury" - dla mnie takie znaczenie mają te słowa.

• Re: hm, ależ interpretacja tcyh słynnych słów JK.
        loppe 17.02.06, 23:09 + odpowiedz

jest trochę żenujące że to to BO, czyli PONIEWAŻ, czyli DLATEGO ŻE jest
        kompletnie ignorowane w próbach "zrozumienia" wypowiedzi hm:)

• loppe Re: czy ty dobrze interpretujesz ? 17.02.06, 23:16
          wygląda na to, że sam się nazwałes głupim człowiekiem - zapewne pod wplywem
          doniesień medialnych:)
    • ubek-kubek Miał rację. 17.02.06, 19:07

• gosc.z.korony Wiec stawia kolację 17.02.06, 19:08
        Tyle się od Ciebie dowiedziałem
    • derduch Re: Kaczyński nazwał mnie człowiekiem bardzo głup 17.02.06, 19:14
      Karła podac do sądu o zniesławienie! Chociaż może nie, skoro taki wynalazek
      uważa mnie za głupka to raczej super komplement, gorzej jakby nazwał mnie kolegą
      albo nie daj Boże "przyjacielem"(nie dobieram sobie takowych wśród odmieńców)
      • piotr7777 Re: Kaczyński nazwał mnie człowiekiem bardzo głup 17.02.06, 19:21
        Prawdopodobnie J. Kaczyński pod pojęciem "porządek" rozumie to samo co inni pod
        pojęciem "dyktatura".
        • gosc.z.korony Niestety 17.02.06, 19:26
          A na dodatek ci inni ,,nierozumiejący'' są ,,bardzo glupi''.
    • loppe Re: Kaczyński nazwał mnie człowiekiem bardzo głup 17.02.06, 19:35
      ja zgodzilbym się z Kaczyńskim mając do wyboru aktualne fakty contra wizje
      przyszłości róznych czarnowidzów zdradzających zreszta objawy utraty kontaktu z
      rzeczywistościa
      • loppe jako człowiek któremu dobro ojczyzny lezy na sercu 17.02.06, 19:37
        ciesz się z tego żeś....
        • a.adas Kaczyńskiego fakty bardzo przypominają wizje 17.02.06, 20:35
          I to jest groźne dla państwa (jeszcze miesiac temu napisałbym: "może być groźne")
          • loppe Re: Kaczyńskiego fakty bardzo przypominają wizje 17.02.06, 21:09
            Uważam że gra fair w demokracji to jest pozwolić działać a potem ocenic
            (najpierw przymknąc dzioby a potem je otworzyć, nie na odwrót).
            • a.adas Re: Kaczyńskiego fakty bardzo przypominają wizje 17.02.06, 21:16
              Twierdzisz, że Kaczyński nic nie działał do teraz? Ciekawa teza zwolennika PiS...
              • loppe Re: Kaczyńskiego fakty bardzo przypominają wizje 17.02.06, 21:20
                na razie musiał zajmowac się stworzeniem większości dla rządu w Sejmie - bez
                tego jak wiesz w demokracji nie da się realizowac programu (vide PO wjeżdżające
                z becikowym i wygrywające wbrew rządowi); większosc w 100 dni mimo rejterady
                zdradliwego sojusznika to doskonały wynik polityczny

teraz czas na ustawy i wyniki

ustaw ma byc uchwalonych ponad 100

po roku można dokonac wstepnej oceny wynikow

• a.adas Nadal nie rozumiem 17.02.06, 21:39
                  Działań JarKaczyńskiego było sporo, i to dosyc widowiskowych
                  Rząd na sto dni - sto minut sukcesu
                  Koalicja parlamentarna była już w grudniu, teraz czytam że nie było większosci
                  Równocześnie teraz stabilna większość juz jest, mimo że nadal jeno parlamentarna

Zdradziecki sojusznik? A to w polskiej (i nie tylko) polityce coś nowego? W 2005
                  na tym polu to wszyscy zdradzali wszystkich...
                  • loppe Re: Nadal nie rozumiem 17.02.06, 21:45
                    "Koalicja parlamentarna była już w grudniu, teraz czytam że nie było
                    większosci" itd.

Przypominam - LPR, Samoobrona i PO głosowały wspólnie przeciw rządowi i przeciw
                    PiS........................................jesli tak oczywisty fakt umyka
                    Twojej uwadze to ja nie podejmuję się
    • hrabia.m.c Re: Odpowiedz mu cytatem z braciszka. 17.02.06, 19:38
      tylko zaznacz z ktorego,
      bo pomyli brata z braciszkiem redemptorystą:))
    • indris Mogę Was pogodzić 17.02.06, 19:39
      Ideałem i celem Kaczora na pewno NIE jest dyktatura FORMALNA. Jego celem jest
      ustrój podobny do II RP po 1926, gdzie Piłsudski był tylko szefem GISZ, a
      faktycznie decydował o wszystkim.
      Osobowości, czy poglądy Leppera i Giertycha nie mają tu znaczenia. Kaczor
      potrzebuje ich głosów i tyle.
    • piaf.e Mnie też tak nazwał 17.02.06, 19:48
      i nie przejmuj się, wiele ludzi mysli podobnie jak my.
      A jest takie przysłowie: jak ci jeden powie że jestes osłem , nie przejmuj się .
      Jak zrobi to ośmiu lub więcej : idz i kup sobie siodło.
      Więc skoro zdecydowanie więcej niż osmiu i osiemdziesięciu Polaków myśli
      podobnie , niech się pan Kaczyński zastanowi czy nie mają racji....
      • hrabia.m.c Re: Mnie też tak nazwał 17.02.06, 19:51
        piaf.e napisała:

> i nie przejmuj się, wiele ludzi mysli podobnie jak my.
        > A jest takie przysłowie: jak ci jeden powie że jestes osłem , nie przejmuj się
        > .
        > Jak zrobi to ośmiu lub więcej : idz i kup sobie siodło.
        > Więc skoro zdecydowanie więcej niż osmiu i osiemdziesięciu Polaków myśli
        > podobnie , niech się pan Kaczyński zastanowi czy nie mają racji....

Kaczka pod siodłem ?????
      • jakdab Jestem dumny z tego, że jestem "głupcem" 17.02.06, 19:51
        bardzo dumny.
    • jabez Re: Kaczyński nazwał mnie człowiekiem bardzo głup 17.02.06, 19:51
      gosc.z.korony napisał:

> ,,Bo tylko ludzie badzo głupi'' - powiedział Pan Kaczyński - ,,mogą uważać, że
      > w Polsce będzie dyktatura. Podczas gdy w Polsce będzie porządek''.
      > Szanowny Panie Kaczyński! Z całego serca chcę wierzyć, że w Polsce nie będzie
      > dyktatury i że chce Pan jedynie uporządkować pewne sprawy. Niestety ostatnimi
      > czasy, swymi decyzjami. Swymi aliansami z postaciami takimi jak Romam Giertych
      > i Andrzej Lepper, bardzo mnie Pan zaniepokoił i skłonił do myślenia, że w
      > Polsce jednak zamierzają się restytuować totalitarne siły.
      > Mam jednak nadzieję, że mnie Pan mile rozczaruje. Powiem więc Panu szczerze:
      > wolę się okazać głupcem niż prorokiem.

Nie przejmuj sie tam , karly polityczne zawsze tak zaczynaly , trzeba ich
      ignorowac bo jak nie , to mamy sh..t .
    • zhureck No bo przecież trzeba być wyjątkowym debilem, 17.02.06, 19:52
      aby uważać, iż projunijny d***krata Kaczor, zaprowadzi w Polsce dyktaturę.
      Zatem nie ma się co zżymać, a raczej trzeba wziąść sobie te słowa do serca i
      popracować nad sobą :)
      • indris Trzeba być wyjątkowym debilem... 17.02.06, 19:54
        ...żeby uważać Kaczora za prounijnego i jeszcze demokratę.
        • zhureck Zalecam aplikowanie sobie mniej rozhisteryzowanego 17.02.06, 20:01
          GW-na. Nie tak dawno Kaczor Prezydencki stwierdził, iż eurokołchoz to najlepsze
          co się mogło Polsce w ostatnich latach przydarzyć, a bycie w tymże uważa za
          priorytet. Jarosław w swoich wywiadach to zdanie podziela. Kazik wraz z
          Mellerem rozradowani brylują po jewropejskich salonach. A to, iż nie dociera do
          cię, podobnie jak do reszty GW-niarzy i ich czytelników, że przejmowanie władzy
          jest naturalną konsekwencją zwycięstwa w wyborach to już nie mój problem.
          • sawa.com Jaka będzie Polska paradoksalnie nie zalezy od 17.02.06, 20:51
            PiSu ale od tego w jakim kierunku pójdzie PO.
            Jesli będzie kontynuowany obecny kurs głupoty politycznej - vide poparcie
            becikowego dla wszystkich Polaków i pomysł. Pomysł Rokity żeby zrealizować
            obietnice wyborcze PiSu. Chodzi tu o pomysł przedstawienia w sejmie projektów
            ustaw mających realizowac niewydarzone pomysły przedstawiane przez PiS w
            czasie wyborów. To bedzie źle.
            PO musi się pozbierać. Musi przedstawić alternatywę, ale powazną alternatywę a
            nie kuglarskie sztuczki. Poszukać liderów. Nowych liderów którzy sa w stanie
            dotrzymać kroku Marcinkiewiczowi...

Jesli PO tego nie zrobi to będzie musiało szukac jakiejś nowej szalupy
            ratunkowej.
            A my, ludzie ceniący sobie wolność i luz ubrani zostaniemy w sztywne uniformy
            kontrreformacji. Czy zapłoną stosy? O to sie raczej nie boję... Ale kto ich
            tam wie... Może niektóre działa: książki, filmy, sztuki teatralne będą na
            indeksie... etc. Może być ponuro.
    • margala jaki tytuł jutro w GW? 17.02.06, 20:41
      jaki jutro tytuł na pierwszej stronie "Gazety Wyborczej"? "Kaczyński obraża Polaków"
      • zhureck Kaczyński morduje Polaków ohydną inwektywą! 17.02.06, 20:43
    • bush_w_wodzie niech nazywa jak chce 17.02.06, 20:46
      mowiac szczerze mam to w nosie jak mnie nazywa. choc ja sie w sumie nie boje
      dyktatury. boje sie glupoty chamstwa zacietrzewienia i tego ze sie to wszystko
      skonczy nie zapowiadanym porzadkiem a totalna agencja towarzyska. fragmenty
      przemowienie ktore slyszalem utwierdzily mnie w przekonaniu ze ten czlowiek jest
      mocno zaslepiony albo skrajnie cyniczny.
      • michal00 Re: niech nazywa jak chce 17.02.06, 20:51
        o ktore fragmenty chodzi?
        • bush_w_wodzie Re: niech nazywa jak chce 17.02.06, 20:55
          michal00 napisał:

> o ktore fragmenty chodzi?

przypadl mi do do gustu np ten ze kto jest przeciwnikiem pis ten jest obronca ukladu

bylo jeszcze ten o `obroncach kryminalistow' w ktorych nawiazywal do problemow
          ziobry z pamiecia

bylo jeszcze o zollu o polityce gospodarczej o nbp itd. to znam tylko z
          posrednich relacji.

no i ten ton wypowiedzi. ten facet jest calkowicie zdominowany przez negatywne
          emocje i jeszcze sie sam nakreca.
          • michal00 Re: niech nazywa jak chce 17.02.06, 21:06
            > przypadl mi do do gustu np ten ze kto jest przeciwnikiem pis ten jest obronca
            u
            > kladu

tak nie powiedzial.

> bylo jeszcze ten o `obroncach kryminalistow' w ktorych nawiazywal do problemow
            > ziobry z pamiecia

masz na mysli to o "froncie obrony przestepcow"? tez mi sie podobalo :-)

> bylo jeszcze o zollu o polityce gospodarczej o nbp itd. to znam tylko z
            > posrednich relacji.

To o froncie i Zollu:
            "Mamy znów odtwarzający się front obrony przestępców, który atakuje wściekle
            ministra Ziobrę. (Oklaski) I dobrze by było wiedzieć, czy ci, którzy podpisuj a
            się pod różnego rodzaju deklaracjami byli równie dzielni, kiedy przyszedł czas
            próby, kiedy demokracja przede wszystkim przed 1989 r., ale także po 1989 r.
            były zagrożona. Bo ja pamiętam co zrobił Trybunał Konstytucyjny pod
            przywództwem pewnego, bardzo znanego prawnika, dziś niesłychanie aktywnego,
            kiedy przyszło ocenić instrukcję 0015. Doskonale to pamiętam (Oklaski) i część
            z państwa też to pamięta. Pamiętam tamto tchórzostwo, tamten obrzydliwy
            oportunizm. (Oklaski)"

Tu zdaje sie o Balcerowiczu:
            "A teraz pytanie, czy jest czynione coś, co zmierza do tego, by państwo zostało
            odzyskane? Dużo tutaj o jego obecnym stanie mówiłem. Przypomnijmy sobie
            przygotowania do powołania Urzędu Kontroli Skarbowej, tego wielkiego urzędu.
            Otóż to jest przełom, to jest koniec rządów lobby finansowego. To jest koniec
            rządów pewnego pana, który uchodzi za wielkiego, a który prawie zawsze się
            mylił. (Oklaski)"

calosc:
            serwisy.gazeta.pl/kraj/1,69906,3169952.html
            Poza tekstem o Balcerowiczu i przerysowanymi wypowiedziami o gospodarce mowi do
            rzeczy. Nie wiem tez, o co konkretnie ma pretensje o Zolla.
            • bush_w_wodzie Re: niech nazywa jak chce 17.02.06, 21:21
              michal00 napisał:

> > przypadl mi do do gustu np ten ze kto jest przeciwnikiem pis ten jest obr
              > onca
              > u
              > > kladu
              >
              > tak nie powiedzial.
              >

rzeczywiscie. zinterpretowalem syntetycznie to o konsolidacji ukladu i
              `kontrrewolucji'

> > bylo jeszcze ten o `obroncach kryminalistow' w ktorych nawiazywal do prob
              > lemow
              > > ziobry z pamiecia
              >
              > masz na mysli to o "froncie obrony przestepcow"? tez mi sie podobalo :-)
              >

tja. populizm i demagogia w najczystszej postaci

> > bylo jeszcze o zollu o polityce gospodarczej o nbp itd. to znam tylko z
              > > posrednich relacji.
              >
              >
              > To o froncie i Zollu:
              > "Mamy znów odtwarzający się front obrony przestępców, który atakuje wściekle
              > ministra Ziobrę. (Oklaski) I dobrze by było wiedzieć, czy ci, którzy
              > podpisuj a się pod różnego rodzaju deklaracjami byli równie dzielni,
              > kiedy przyszedł czas próby, kiedy demokracja przede wszystkim przed
              > 1989 r., ale także po 1989 r. były zagrożona. Bo ja pamiętam co zrobił
              > Trybunał Konstytucyjny pod przywództwem pewnego, bardzo znanego prawnika,
              > dziś niesłychanie aktywnego,
              > kiedy przyszło ocenić instrukcję 0015. Doskonale to pamiętam (Oklaski) i część
              > z państwa też to pamięta. Pamiętam tamto tchórzostwo, tamten obrzydliwy
              > oportunizm. (Oklaski)"

no wlasnie. ten facet kieruje sie wyraznie osobistymi (prawdziwymi lub
              urojonymi) urazami i to mu kompletnie zaburza ocene i odrywa go od realiow

>
              > Tu zdaje sie o Balcerowiczu:
              > "A teraz pytanie, czy jest czynione coś, co zmierza do tego, by państwo zostało
              >
              > odzyskane? Dużo tutaj o jego obecnym stanie mówiłem. Przypomnijmy sobie
              > przygotowania do powołania Urzędu Kontroli Skarbowej, tego wielkiego urzędu.
              > Otóż to jest przełom, to jest koniec rządów lobby finansowego. To jest koniec
              > rządów pewnego pana, który uchodzi za wielkiego, a który prawie zawsze się
              > mylił. (Oklaski)"
              >

> Poza tekstem o Balcerowiczu i przerysowanymi wypowiedziami o gospodarce
              > mowi do rzeczy. Nie wiem tez, o co konkretnie ma pretensje o Zolla.

tak tak. z pewnoscia mowil do rzeczy o rzadzie olszewskiego. z pewnoscia
              slusznie zrobil ze pominal take drugorzedne kwestie jak uzyskanie przez polske
              czlonkostwa w ue i nato (mowial za to jak wspaniale rzad marcinkiewicza wyda
              unijne pieniadze).

z pewnoscia podal mnostwo swietnych recept na naprawe polski. usunac agenture
              rozbic uklad zwalczyc korupcje i ulzyc przedsiebiorcom. dlaczego sie ma pisowi
              udac? chyba tyko dlatego ze w pisie jest czyste dobro - jak sie mozemy niemal co
              dzien przekonac.

• michal00 Re: niech nazywa jak chce 17.02.06, 21:26
                tak tak. z pewnoscia mowil do rzeczy o rzadzie olszewskiego. z pewnoscia
                > slusznie zrobil ze pominal take drugorzedne kwestie jak uzyskanie przez polske
                > czlonkostwa w ue i nato (mowial za to jak wspaniale rzad marcinkiewicza wyda
                > unijne pieniadze).

Nie oczekuj, ze JK bedzie robil reklame Millerowi i Kwachowi.

> z pewnoscia podal mnostwo swietnych recept na naprawe polski. usunac agenture
                > rozbic uklad zwalczyc korupcje i ulzyc przedsiebiorcom.

czy to zle postulaty?
                • bush_w_wodzie Re: niech nazywa jak chce 17.02.06, 21:34
                  michal00 napisał:

> tak tak. z pewnoscia mowil do rzeczy o rzadzie olszewskiego. z pewnoscia
                  > > slusznie zrobil ze pominal take drugorzedne kwestie jak uzyskanie przez
                  > > polske
                  > > czlonkostwa w ue i nato (mowial za to jak wspaniale rzad marcinkiewicza
                  > > wyda unijne pieniadze).
                  >
                  > Nie oczekuj, ze JK bedzie robil reklame Millerowi i Kwachowi.
                  >

ja bym nie powiedzial ze to byla w szczegolny sposob zasluga kwacha i millera

zastanawiam sie tylko czy mozna nawzac dobrym rzetelnym lub madrym przemowienie
                  w ktorym ktos usiluje opisac ostatnie 17 lat i pomija takie dwa detale. wiem ze
                  nie pasuja do czarno-bialej wizji ale to tym gorzej dla wizjonera

>
                  > > z pewnoscia podal mnostwo swietnych recept na naprawe polski. usunac
                  > > agenture rozbic uklad zwalczyc korupcje i ulzyc przedsiebiorcom.
                  >
                  > czy to zle postulaty?

to sa hasla ktore moglby sformulowac dowolny sluchacz radia maryja.
                  ten poziom precyzji i ta szerokosc horyzonow.

nie prosciej powiedziec: zeby polska rosla w sile a ludzie zyli dostatniej? to
                  przynajmniej niosloby w sobie jakis pozytywny ladunek
          • bush_w_wodzie ps 17.02.06, 21:09

przeczytalem sobie calosc. wciaz to samo. patrzenie na rzeczywistosc przez
            wylaczny pryzmat agentury. kurza slepota w kwestiii pozytywow. brak
            jakichkolwiek praktycznych recept a zamiast tego konska dawka populizmu
            ideologii i demagogii. zdecydowana przewaga stwierdzen o rozbijaniu nad
            stwierdzeniami na temat budowania.

czy kaczynski pozyczyl te mowe od perona? i co robi taka mowa w debacie budzetowej?
            • michal00 Re: ps 17.02.06, 21:12
              i co robi taka mowa w debacie budzeto
              > wej?
              >

Kazda okazja jest dobra. Mysle, ze ta mowa jest zapowiedzia dzialan
              przeciw "ukladowi", ktore wkrotce nastapia.
              • bush_w_wodzie Re: ps 17.02.06, 21:24
                michal00 napisał:

> i co robi taka mowa w debacie budzeto
                > > wej?
                > >
                >
                > Kazda okazja jest dobra.

niestety chyba to byla przyczyna

> Mysle, ze ta mowa jest zapowiedzia dzialan
                > przeciw "ukladowi", ktore wkrotce nastapia.

czy ja wiem? ta mowa sprzed powolania rzadu rozni sie tylko detalami. a
                rzeczywistosc skrzeczy
                • michal00 Re: ps 17.02.06, 21:29
                  >
                  > > Kazda okazja jest dobra.
                  >
                  > niestety chyba to byla przyczyna

Scisle mowiac nie byla to debata budzetowa, ale debata nad informacja rzadu o
                  pierwszych 100 dniach.

czy ja wiem? ta mowa sprzed powolania rzadu rozni sie tylko detalami. a
                  > rzeczywistosc skrzeczy

Fakt, skrzeczenie Niesiolowskiego i jego kolegow czesto slychac.
                  • bush_w_wodzie Re: ps 17.02.06, 21:37
                    michal00 napisał:

> >
                    > > > Kazda okazja jest dobra.
                    > >
                    > > niestety chyba to byla przyczyna
                    >
                    > Scisle mowiac nie byla to debata budzetowa, ale debata nad informacja rzadu o
                    > pierwszych 100 dniach.
                    >

no kto by pomyslal. sadzilbym ze to debata o ostatnich 100 latach

> czy ja wiem? ta mowa sprzed powolania rzadu rozni sie tylko detalami. a
                    > > rzeczywistosc skrzeczy
                    >
                    > Fakt, skrzeczenie Niesiolowskiego i jego kolegow czesto slychac.

jesli chesz przeniesc dyskusje na kwestie personalne to dodam ze nie tylko
                    skrzeczy ale i sapie.
                    • michal00 Re: ps 17.02.06, 21:49
                      jesli chesz przeniesc dyskusje na kwestie personalne to dodam ze nie tylko
                      > skrzeczy ale i sapie.
                      >

Sapie, bo byl przeziebiony :-)

Wystapienie, poza zastrzezeniami o ktorych napisalem wyzej podobalo mi sie. JK
                      potwierdzil swa determinacje i silnie wsparl rzad Marcinkiewicza (wczesniej
                      premier dziekowal JK za stworzenie wiekszosci parlamentarnej), z
                      wyszczegolnieniem mocno ostatnio atakowanego Ziobry. Wskazal na mozliwe
                      inspiracje zmasowanej krytyki w massmediach i obnazyl niski poziom moralny
                      krytykow. Sadze, ze mowa JK mogla sie spodobac szerokiemu elektoratowi.
                      • bush_w_wodzie Re: ps 17.02.06, 22:00
                        michal00 napisał:

>
                        > Sapie, bo byl przeziebiony :-)
                        >

mysle ze to raczej z emocji

> Wystapienie, poza zastrzezeniami o ktorych napisalem wyzej podobalo mi sie.

nie udalo ci sie mnie zaskoczyc.

> JK potwierdzil swa determinacje i silnie wsparl rzad Marcinkiewicza

faktycznie zdolal to ostanie gdzies upchnac

> (wczesniej premier dziekowal JK za stworzenie wiekszosci parlamentarnej), z
                        > wyszczegolnieniem mocno ostatnio atakowanego Ziobry.

widac czuje do niego szczegolna symaptie skoro tak mocno go wspiera nawet w
                        najbardziej kompromitujacych sytuacjach. i to w atak zenujacy sposob jak
                        mowienie o "froncie obrony przestepcow"

> Wskazal na mozliwe inspiracje zmasowanej krytyki w massmediach

oczywiscie nie przyszlo mu do glowy ze ktos moze go nie lubic ze wzgledu na to
                        ze ocenia go jako czlowieka zaslepionego ktorgo diagnoza jest wykrzywiona a
                        recepty zle

> i obnazyl niski poziom moralny krytykow.

zdaje mi sie ze jesli cos obanzyl to swoj poziom moralny
                        krytykow conajwyzej poobrazal i skierowal w ich kieruunku rozmaite insynuacje

> Sadze, ze mowa JK mogla sie spodobac szerokiemu elektoratowi.

to nawet mozliwe. zwazajac na to ze doda sie podoba to mogl sie spodobac i
                        jaroslaw kaczynski.
                        • michal00 Re: ps 17.02.06, 22:22
                          > widac czuje do niego szczegolna symaptie skoro tak mocno go wspiera nawet w
                          > najbardziej kompromitujacych sytuacjach. i to w atak zenujacy sposob jak
                          > mowienie o "froncie obrony przestepcow"

Kompromitacja jest slawetny list urazonej profesury, w ktorym krytykuje sie Z.
                          za dzialania, ktore nie mialy miejsca i insynuuje zle intencje, podpisywany na
                          zasadzie owczego pedu. Sformulowanie "front obrony przestepcow" miesci sie w
                          regulach parlamentarnych.

oczywiscie nie przyszlo mu do glowy ze ktos moze go nie lubic ze wzgledu na to
                          > ze ocenia go jako czlowieka zaslepionego ktorgo diagnoza jest wykrzywiona a
                          > recepty zle

Nie wiem co mu przyszlo do glowy, ale nagonka medialna przekraczajaca granice
                          rozsadku na ten rzad jest faktem, co latwo sprawdzic chocby po tytulach
                          czolowych gazet. Brednie o zagrozeniu demokracji, straszenie ludzi policja
                          polityczna i nacechowane agresja i jadem komentarze politykow opozycji to
                          codziennosc, mimo ze nic zlego sie nie dzieje. Obecny rzad nie jest
                          skorumpowany jak np. rzad Millera, nie ma afer, w gospodarce nie ma specjalnych
                          powodow do niepokoju, budzet jest rozsadny. Skad zatem ta masowa histeria?

> i obnazyl niski poziom moralny krytykow.
                          >
                          >
                          > zdaje mi sie ze jesli cos obanzyl to swoj poziom moralny
                          > krytykow conajwyzej poobrazal i skierowal w ich kieruunku rozmaite insynuacje
                          >

Po prostu oddal im pieknym za nadobne. I slusznie.

• mysz_polna5 Re: ps 17.02.06, 22:30
                            michal00 napisał:

> Nie wiem co mu przyszlo do glowy, ale nagonka medialna przekraczajaca granice
                            > rozsadku na ten rzad jest faktem, co latwo sprawdzic chocby po tytulach
                            > czolowych gazet. Brednie o zagrozeniu demokracji, straszenie ludzi policja
                            > polityczna i nacechowane agresja i jadem komentarze politykow opozycji to
                            > codziennosc, mimo ze nic zlego sie nie dzieje. Obecny rzad nie jest
                            > skorumpowany jak np. rzad Millera, nie ma afer, w gospodarce nie ma
                            specjalnych
                            >
                            > powodow do niepokoju, budzet jest rozsadny. Skad zatem ta masowa histeria?

Nie Ty jeden masz podobny dylemat?
                            Ale ci 'krytykanci', ktorzy w sposob irracjonalny krytykuja ~ nie maja nic
                            konkretnego do zarzucenia temu rzadowi.
                            No chyba, ze 'kochanke' Dorna i wanne Wassermana. A krytyke swa czerpia glownie
                            z napedu medialnego, a nie wlasnego rozumowania. Piszac to, mam na mysli
                            glownie, uzytkownikow tego forum.

Wiec teraz nie dziw sie, ze jednak istnieje podzial na glupich i madrych

• bush_w_wodzie Re: ps 17.02.06, 22:43
                            michal00 napisał:

> > widac czuje do niego szczegolna symaptie skoro tak mocno go wspiera nawet
                            > w
                            > > najbardziej kompromitujacych sytuacjach. i to w atak zenujacy sposob jak
                            > > mowienie o "froncie obrony przestepcow"
                            >

> Kompromitacja jest slawetny list urazonej profesury, w ktorym krytykuje
                            > sie Z. za dzialania, ktore nie mialy miejsca i insynuuje zle intencje,
                            > podpisywany na zasadzie owczego pedu.

dla mnie jest zenujace gdy ignorant ze sklonnosciami do pieniactwa pozbywa sie z
                            cial doradczych najlepszych fachowcow jaki ten kraj ma. a potem ich jeszcze
                            nieudolnie usiluje usadzic robiac z siebie posmiewisko.

> Sformulowanie "front obrony przestepcow" miesci sie w regulach
                            > parlamentarnych.

alez oczywiscie ze miesci sie w regulach parlamentarnych. nie zmienia to faktu
                            ze jest to zwrot zenujacy - zwlaszcza zwazajac na to kogo mial posel kaczynski
                            na mysli.

>
                            > oczywiscie nie przyszlo mu do glowy ze ktos moze go nie lubic ze wzgledu na to
                            > > ze ocenia go jako czlowieka zaslepionego ktorgo diagnoza jest wykrzywiona
                            > a
                            > > recepty zle
                            >
                            > Nie wiem co mu przyszlo do glowy, ale nagonka medialna przekraczajaca granice
                            > rozsadku na ten rzad jest faktem, co latwo sprawdzic chocby po tytulach
                            > czolowych gazet.

faktycznie - kaczynski bardzo stara sie uzyskac przychylnosc mediow. poczynajac
                            od tego ze media stanowia wg niego jedna noge mafinjnego stolika (pierwsze
                            ekspose) a konczac na drobnych zlosliwosciach (podpisanie paktu)

niezalenie od tego - nie przyszlo mu widac do glowy ze mozna go nie lubic
                            zupelnie spontanicznie i bezinteresownie - za to jak prowadzi polityke i jaka
                            ma wizje polski.

> Brednie o zagrozeniu demokracji, straszenie ludzi policja
                            > polityczna

nie kto inny jak ty wlasnie chciales testowac cba na platformie. a dorn w
                            kamasze lekarzy chcial brac

> i nacechowane agresja i jadem komentarze politykow opozycji to
                            > codziennosc, mimo ze nic zlego sie nie dzieje.

nic zlego sie nie dzieje? zalezy jak na to patrzyc. na razie widac ze ludzie pis
                            so i lpr dziela sie panstwem jak kawalem czerwonego sukna.

zdazyli zainstalowac wyjatkowo mierna ale wierna krritv. wchodza w spory z coraz
                            wieksza liczba inwestorow. a to dopiero poczatek. teraz pojdzie szybciej

widac ze sobie kaczynscy robia zarty z konstytucji: sprawa rozwiazania sejmu i
                            prezydentury warszawy przykladem.

oczywiscie ze mozna poczekac z protestami na skutki. tylko ze wtedy bedzie za pozno.

> Obecny rzad nie jest skorumpowany jak np. rzad Millera, nie ma afer,

po 100 dniach? nie za wczesnie bys chcial afery?

i ciekaw jestem jak nazwiesz sytuacje w ktorej polska bedzie musiala zaplacic
                            euroke pare mld euro.

> w gospodarce nie ma specjalnych powodow do niepokoju,
                            > budzet jest rozsadny.

coz. warto przypomniec ze jest to budzet dwojga politykow z ktorych zaden nie
                            jest z pis.

> Skad zatem ta masowa histeria?

sa dobre powody do krytyki i obaw zwazajac na to pis zrobil do tej pory. na
                            podstawie przewidywan

>
                            > > i obnazyl niski poziom moralny krytykow.
                            > >
                            > >
                            > > zdaje mi sie ze jesli cos obanzyl to swoj poziom moralny
                            > > krytykow conajwyzej poobrazal i skierowal w ich kieruunku rozmaite insynu
                            > acje
                            > >
                            >
                            > Po prostu oddal im pieknym za nadobne. I slusznie.
                            >

no. to duzo lepiej brzmi niz poprzednie stwierdzenie o rzekomym `obnazaniu
                            nskiego poziomu moranego'. na drodze oddawania zyczymy jarkowi wszystkiego
                            dobrego. zeby tylko nadazyl.
                            • michal00 Re: ps 17.02.06, 23:05
                              > dla mnie jest zenujace gdy ignorant ze sklonnosciami do pieniactwa pozbywa
                              sie
                              > z
                              > cial doradczych najlepszych fachowcow jaki ten kraj ma. a potem ich jeszcze
                              > nieudolnie usiluje usadzic robiac z siebie posmiewisko.

Ziobro nie jest pieniaczem - to po pierwsze. Posmiewisko robi z siebie obrazona
                              profesura. "Fachowiec" Waltos wypichcil taki kodeks, ze po paru latach trzeba
                              bylo go gruntownie zmienic. Teraz tlumaczy, ze trzeba bylo najpierw wyprobowac
                              przepisy, ale Ziobrze nie przyznaje takiego prawa. dzialania prawnikow
                              wynikaja z urazonej godnosci i checi obrony korporacyjnych przywilejow.

faktycznie - kaczynski bardzo stara sie uzyskac przychylnosc mediow. poczynaja
                              > c
                              > od tego ze media stanowia wg niego jedna noge mafinjnego stolika (pierwsze
                              > ekspose) a konczac na drobnych zlosliwosciach (podpisanie paktu)

Media stanowia jedna z nog stolika. Nie pamietasz juz co nadawano w
                              Kwiatkowizji?

nie kto inny jak ty wlasnie chciales testowac cba na platformie. a dorn w
                              > kamasze lekarzy chcial brac

Nie chcialem testowac CBA na PO, ale wyrazilem przypuszczenie, ze przyda sie na
                              takich ludzi jak Piskorski. Nie ma to nic wspolnego z zagrozeniem demokracji.
                              PO zreszta wczoraj poparla projekt. "Kamasze" jako zagrozenie demokracji to tez
                              dosc cienki argument.

> niezalenie od tego - nie przyszlo mu widac do glowy ze mozna go nie lubic
                              > zupelnie spontanicznie i bezinteresownie - za to jak prowadzi polityke i jaka
                              > ma wizje polski.

Pewnie, ze mozna, ale istnieja granice zdrowego rozsadku w krytyce. Jezeli ktos
                              mowi np., ze rzad przypomina Hiroszime, to przekracza ta granice i popada w
                              smiesznosc.

widac ze sobie kaczynscy robia zarty z konstytucji: sprawa rozwiazania sejmu i
                              > prezydentury warszawy przykladem.

To dzialania legalne. Lamaniem porzadku prawnego grozil za to Tusk.

no. to duzo lepiej brzmi niz poprzednie stwierdzenie o rzekomym `obnazaniu
                              > nskiego poziomu moranego'. na drodze oddawania zyczymy jarkowi wszystkiego
                              > dobrego. zeby tylko nadazyl.

oddal im pieknym za nadobne obnazajac ich niski poziom moralny. jedno nie
                              wyklucza drugiego.

wchodza w spory z cora
                              > z
                              > wieksza liczba inwestorow. a to dopiero poczatek.

jak na razie mamy spor z Wlochami, ktorzy lamia umowe prywatyzacyjna. Eureko to
                              sprawa Buzka. Spor ciagnie sie od dawna. czyzbys chcial oddac PZU kanciarzom za
                              friko?
                              • bush_w_wodzie Re: ps 17.02.06, 23:23
                                michal00 napisał:

> > dla mnie jest zenujace gdy ignorant ze sklonnosciami do pieniactwa pozbyw
                                > a
                                > sie
                                > > z
                                > > cial doradczych najlepszych fachowcow jaki ten kraj ma. a potem ich jeszc
                                > ze
                                > > nieudolnie usiluje usadzic robiac z siebie posmiewisko.
                                >
                                > Ziobro nie jest pieniaczem - to po pierwsze.

jest. chodzi o proces w sprawie anonimow. jego przebieg i zenujacy final.

> Posmiewisko robi z siebie obrazona
                                > profesura. "Fachowiec" Waltos wypichcil taki kodeks, ze po paru latach trzeba
                                > bylo go gruntownie zmienic.

co to znaczy `gruntownie'? ile artykulow trzeba bylo zmienic? w jak istotnym
                                stopniu?

> Teraz tlumaczy, ze trzeba bylo najpierw wyprobowac
                                > przepisy, ale Ziobrze nie przyznaje takiego prawa.

gwoli scislosci waltos mial odmienne poglady od ziobry (a w dodatku byl niemilym
                                egzaminatorem) wiec go ziobro wyrzucil. to oczywiscie normalna praktyka pis-u. w
                                niczym tu nie przeszkadza ze za waltosiem stoja teoretycy i praktycy prawa a za
                                ziobrem posel kaczyski.

> dzialania prawnikow wynikaja z urazonej godnosci i checi obrony
                                > korporacyjnych przywilejow.

jasne. zwlaszcza nowelizacja kk moze te przywileje naruszyc

>
                                > faktycznie - kaczynski bardzo stara sie uzyskac przychylnosc mediow. poczynaja
                                > > c
                                > > od tego ze media stanowia wg niego jedna noge mafinjnego stolika (pierwsz
                                > e
                                > > ekspose) a konczac na drobnych zlosliwosciach (podpisanie paktu)
                                >

> Media stanowia jedna z nog stolika. Nie pamietasz juz co nadawano w
                                > Kwiatkowizji?

jakby ktos przyszedl do mnie i i naplul mi w twarz to bym raczej go nie lubil.

cztery nogi stolika kaczynskiego:

wladza ustawodawcza wykonawcza sadownicza i media ;-)

>
                                > nie kto inny jak ty wlasnie chciales testowac cba na platformie. a dorn w
                                > > kamasze lekarzy chcial brac
                                >
                                > Nie chcialem testowac CBA na PO, ale wyrazilem przypuszczenie, ze przyda sie na
                                >
                                > takich ludzi jak Piskorski.

nie. kontekst jest jednoznaczny i inny niz tutaj twierdzisz.

> Nie ma to nic wspolnego z zagrozeniem demokracji.

ma jesli tajna policja dostaje zlecenia zbierania kwitow z przyczyn poliycznych.

> PO zreszta wczoraj poparla projekt.

ktory? testowania cba na piskorskim jesli wroci do warszawy?

> "Kamasze" jako zagrozenie demokracji to tez
                                > dosc cienki argument.

byly lepsze lecz je zignorwales. nawet ten jednak jest zapowiedzia naruszenia
                                podstawowych praw obywatelskich

>
                                > > niezalenie od tego - nie przyszlo mu widac do glowy ze mozna go nie lubic
                                > > zupelnie spontanicznie i bezinteresownie - za to jak prowadzi polityke i
                                > jaka
                                > > ma wizje polski.

>
                                > Pewnie, ze mozna, ale istnieja granice zdrowego rozsadku w krytyce.
                                > Jezeli ktos mowi np., ze rzad przypomina Hiroszime, to przekracza
                                > ta granice i popada w smiesznosc.

wypowiedz publicystaczna polityka to pol biedy. gorzej jak urzad prezydenta
                                stawia na nogi cala polske zeby powiedziec `dobranoc'.

>
                                > widac ze sobie kaczynscy robia zarty z konstytucji: sprawa rozwiazania sejmu i
                                > > prezydentury warszawy przykladem.
                                >
                                > To dzialania legalne.

tak samo legalne jak niestawianie sie na rozprawy sadowe z powodu choroby
                                adwokata. to jest w istocie manifestacja pogardy dla prawa.

> Lamaniem porzadku prawnego grozil za to Tusk.

myslisz sie. tusk grozil obrona porzadku prawnego. poczytaj sobie definicje
                                obywatelskiego nieposluszenstwa.

>
                                > no. to duzo lepiej brzmi niz poprzednie stwierdzenie o rzekomym `obnazaniu
                                > > nskiego poziomu moranego'. na drodze oddawania zyczymy jarkowi wszystkieg
                                > o
                                > > dobrego. zeby tylko nadazyl.
                                >
                                > oddal im pieknym za nadobne obnazajac ich niski poziom moralny. jedno nie
                                > wyklucza drugiego.
                                >

wyklucza.

> > wchodza w spory z coraz
                                > > wieksza liczba inwestorow. a to dopiero poczatek.
                                >
                                > jak na razie mamy spor z Wlochami, ktorzy lamia umowe prywatyzacyjna.

jasne. szwedow juz przegnali a orkle biora na dwyanik.

> Eureko to sprawa Buzka.

a gosiewskiego to juz nie?

> Spor ciagnie sie od dawna. czyzbys chcial oddac PZU
                                > kanciarzom za friko?

nie chcialbym. ale co powiesz jesli bedziemy musieli im jeszcze doplacic?
                                • michal00 Re: ps 17.02.06, 23:45
                                  Dyskusja robi sie dosc chaotyczna - ja mowie jedno, a ty zaprzeczasz.

1. Prawnicy i Ziobro

Prawdziwym powodem gwaltownego ataku na Z. jest zapowiedz ograniczenia
                                  immunitetow i przywilejow korporacyjnych. Reszta jest wtorna. Waltos sam
                                  przyznal w wywiadzie, ze nowy kodeks sie nie sprawdzil do konca i trzeba go
                                  bylo skorygowac. Twierdzil (slusznie), ze dopiero po pewnym czasie wychodza w
                                  praktyce niedociagniecia. Gdy Z. proponuje jakies swoje rozwiazania, chocby
                                  kontrowersyjne, to z gory zaklada sie, ze beda to zle zmiany i ostro atakuje
                                  ministra. No to jek to jest - Waltos moze sie mylic i to jest w porzadku, a Z.
                                  mylic sie nie moze i zmieniac nic nie ma prawa? To jakies nieporozumienie.

2. CBA

Platforma w zasadzie zaaprobowala projekt CBA wczoraj. Przeciw bylo tylko SLD.
                                  Mozna sprawdzic na stronach sejmowych. Nie uwazam, ze nalezy inwigilowac partie
                                  polityczne - to sa twoje wymysly -, ale ze CBA bedzie przydatna do scigania
                                  korupcji, rowniez w PO, tym bardziej, gdy przewaza w niej ludzie pokroju
                                  Piskorskiego.

3. Nie podales zadnych sensownych argumentow przemawiajacych za teza, ze
                                  Kaczynscy daza do dyktatury albo chca ograniczyc wolnosc UCZCIWYCH obywateli.
                                  Nieuczciwi zagrazaja panstwu i demokracji i niepowinni byc chronieni przez zle
                                  prawo i uklady.

4. Obywatelskie nieposluszenstwo z definicji polega na lamaniu prawa. Tusk
                                  grozil lamaniem prawa sprzeciwiajac sie mozliwym demokratycznym wyborom
                                  ogloszonym legalnie przez wlasciwy organ.

5. Szwedom nikt nigdy nic nie obiecywal. Nabywca na banki zawsze sie znajdzie,
                                  spokojna glowa. Z Eureko klopot mialby kazdy rzad, niestety.
                                  • bush_w_wodzie Re: ps 18.02.06, 00:01
                                    michal00 napisał:

> Dyskusja robi sie dosc chaotyczna - ja mowie jedno, a ty zaprzeczasz.
                                    >

moze gdybys czesciej uzywal uzasadnien dla tez to byloby latwiej?
                                    wstawie `???' tam gdzie brak uzasadnienia

>
                                    > 1. Prawnicy i Ziobro
                                    >
                                    > Prawdziwym powodem gwaltownego ataku na Z. jest zapowiedz ograniczenia
                                    > immunitetow i przywilejow korporacyjnych. Reszta jest wtorna.

???

a dlaczego wyrzucil waltosia?

> Waltos sam
                                    > przyznal w wywiadzie, ze nowy kodeks sie nie sprawdzil do konca i trzeba go
                                    > bylo skorygowac. Twierdzil (slusznie), ze dopiero po pewnym czasie wychodza w
                                    > praktyce niedociagniecia.

no i co? to madra wypowiedz madrego i samokrytycznego czlowieka. sugerujesz ze
                                    ziobro napisze perfekcyjny kodeks?

> Gdy Z. proponuje jakies swoje rozwiazania, chocby
                                    > kontrowersyjne, to z gory zaklada sie, ze beda to zle zmiany i ostro atakuje
                                    > ministra.

mysle ze panowie najpierw porozmawiali o tych zmianach bardziej merytorycznie i
                                    je przeanalizowali a ataki przyszly nieco pozniej.

> No to jek to jest - Waltos moze sie mylic i to jest w porzadku, a Z.
                                    > mylic sie nie moze i zmieniac nic nie ma prawa? To jakies nieporozumienie.

nieporozumieniem jest gdy taki pieniacz sadowy o tak marnym doswiadczeniu
                                    prawnym robi za glownego eksperta od prawa. `bo lud chce by karac surowo'.

>
                                    > 2. CBA
                                    >
                                    > Platforma w zasadzie zaaprobowala projekt CBA wczoraj. Przeciw bylo tylko SLD.
                                    > Mozna sprawdzic na stronach sejmowych. Nie uwazam, ze nalezy inwigilowac partie
                                    >
                                    > polityczne - to sa twoje wymysly -, ale ze CBA bedzie przydatna do scigania
                                    > korupcji, rowniez w PO, tym bardziej, gdy przewaza w niej ludzie pokroju
                                    > Piskorskiego.

????

i tak sie nam plecie dyskusja od pomyslu przez sprostowanie do insynuacji

> 3. Nie podales zadnych sensownych argumentow przemawiajacych za teza, ze
                                    > Kaczynscy daza do dyktatury albo chca ograniczyc wolnosc UCZCIWYCH obywateli.

podalem argumenty za tym ze psuja porzadek prawny. karygodna zonglerka terminem
                                    przedlozenia budzetu karygodna metoda wprowadzenia partyjnego komisarza do
                                    warszawy. obydwie sytuacje naruszaja moje zaufanie do instytucji panstwowych i
                                    prawa. sklad krritv nie pozostawia zas wrpliwosci ze nowa wladza nawet ne bedzei
                                    probowac dazyc bo bezstronnyhc mediow. to akurat nie nowina ale mialo byc ponoc
                                    lepiej.

> Nieuczciwi zagrazaja panstwu i demokracji i niepowinni byc chronieni przez zle
                                    > prawo i uklady.

czy wanna wassermana nie jest wlasnie przykladem ukladu? czy borysiuk w kkritv
                                    nie jest wlasnie z ukladu? czy jasinksi w ms nie jest z ukladu? czy kochanowski
                                    jako rpo nie jest z ukladu? czy rzecznik praw dziecka bedize z ukladu? czy
                                    kaminski jako czef cba bedzie z konkursu czy z ukladu? itp itd

>
                                    > 4. Obywatelskie nieposluszenstwo z definicji polega na lamaniu prawa. Tusk
                                    > grozil lamaniem prawa sprzeciwiajac sie mozliwym demokratycznym wyborom
                                    > ogloszonym legalnie przez wlasciwy organ.

przeczytales juz ze zrozumieniem definicje obywatlskiego nieposluszenstwa?

>
                                    > 5. Szwedom nikt nigdy nic nie obiecywal. Nabywca na banki zawsze sie znajdzie,
                                    > spokojna glowa. Z Eureko klopot mialby kazdy rzad, niestety.

przykro mi ale w ten sposob mozna wytlumaczyc wszsytko. widac wyraznie ze pis
                                    latwo wchodzi w spory z inwestorami i je chetnie zaostrza. nie chcesz tego
                                    przyznac - to twoja sprawa.
                                    • michal00 Re: ps 18.02.06, 00:25
                                      ???
                                      >
                                      > a dlaczego wyrzucil waltosia?

Bo Waltos ma diametralnie odmienne poglady na funkcjonowanie wymiaru
                                      sprawiedliwosci.

>
                                      > no i co? to madra wypowiedz madrego i samokrytycznego czlowieka. sugerujesz ze
                                      > ziobro napisze perfekcyjny kodeks?

Twierdze, ze Waltos jest komiczny, bo spartolil robote, a teraz bierze sie za
                                      krytyke, choc projektu nowelizacji jeszcze nie ma.

> mysle ze panowie najpierw porozmawiali o tych zmianach bardziej merytorycznie
                                      i
                                      > je przeanalizowali a ataki przyszly nieco pozniej.

A ja mysle, ze panowie porozmawiali sobie o ograniczeniu przywilejow,
                                      skrzykneli sie i wysmazyli idiotyczny list dosc obrazliwy dla ministra chcac
                                      wywrzec na niego presje. Jedynym konkretnym projektem sa jak na razie chyba
                                      tylko sady 24h, wiec panowie nie bardzo mogli rozmawiac merytorycznie.

> ????
                                      >
                                      > i tak sie nam plecie dyskusja od pomyslu przez sprostowanie do insynuacji
                                      >

Prosze?

podalem argumenty za tym ze psuja porzadek prawny. karygodna zonglerka terminem
                                      > przedlozenia budzetu karygodna metoda wprowadzenia partyjnego komisarza do
                                      > warszawy.

nie ma w tym nic karygodnego. ordynacje wyborcze zmienialy sie dziesiatki razy.
                                      to normalne w demokracji. Z terminem budzetu wszystko bylo w porzadku.
                                      Karygodne bylo zachowanie PO.

obydwie sytuacje naruszaja moje zaufanie do instytucji panstwowych i
                                      > prawa. sklad krritv nie pozostawia zas wrpliwosci ze nowa wladza nawet ne
                                      bedze
                                      > i
                                      > probowac dazyc bo bezstronnyhc mediow. to akurat nie nowina ale mialo byc
                                      ponoc
                                      > lepiej.

Media nigdy nie byly i nie sa bezstronne. Nie ma to jednak nic wspolnego z
                                      checia wprowadzenia dyktatury. Wole taka KRRiTV niz Wankowa. Innych opcji nie
                                      bylo ze wzgledu na postawe PO.

czy wanna wassermana nie jest wlasnie przykladem ukladu? czy borysiuk w kkritv
                                      > nie jest wlasnie z ukladu? czy jasinksi w ms nie jest z ukladu? czy
                                      kochanowski
                                      > jako rpo nie jest z ukladu? czy rzecznik praw dziecka bedize z ukladu? czy
                                      > kaminski jako czef cba bedzie z konkursu czy z ukladu? itp itd

To sa normalne targi polityczne wystepujace na calym swiecie. W tych
                                      dzialaniach nie ma nic nielegalnego. Mialem oczywiscie na mysli "uklady"
                                      bezprawne, nielegalne.

> przeczytales juz ze zrozumieniem definicje obywatlskiego nieposluszenstwa?

owszem, z zalozenia polega to na lamaniu prawa. znasz jakas wersje ON bez
                                      lamania prawa?

widac wyraznie ze pis
                                      > latwo wchodzi w spory z inwestorami i je chetnie zaostrza. nie chcesz tego
                                      > przyznac - to twoja sprawa.

Nie chce, bo to nieprawda. Poza sprawa bph nie ma istniejacych sporow z
                                      inwestorami powstalych w trakcie urzedowania rzadu. W tym sporze skarb ma
                                      argumenty - Wlosi ordynarnie lamia umowe.
                                      • bush_w_wodzie Re: ps 18.02.06, 00:42
                                        coz. wyglada na to ze pozostaje nam przygladac sie rozwojowi wypadkow. mowiac
                                        szczerze uwazam ze pis nie zlamie podstaw demokracji aczkolwiek moj optymizm
                                        wywodze z nieco innych przeslanek niz ty

jeszcze jedno. przykre jest to ze pis podnoszac problemy ktore naprawde
                                        wystepuje (np korporacje zawodowe) usiluje je rozwiaca metodami ktore najpewniej
                                        okaza sie nieskuteczne. za duzo napastliwych wypowiedzi i niepotrzebnych
                                        agresywnych posuniec a za malo dzialan o charakterze politycznym. za duzo
                                        ideologii za malo pragmatyki. za duzo antagonizowania i za malo pozyskiwania. za
                                        duzo wishful thinking za malo kompetencji. i dlatego nawet w slusznych sprawach
                                        bedzie klapa. szkoda

jedno mnie jeszcze zastanawia. w jakim horyzoncie czasowym ta polityka wywrze
                                        wplyw na gospodarke.
                                        • 1normalnyczlowiek Re: ps 18.02.06, 00:51
                                          bush_w_wodzie napisał:
                                          > jedno mnie jeszcze zastanawia. w jakim horyzoncie czasowym ta polityka wywrze
                                          > wplyw na gospodarke.

"Ta polityka" od początku wywiera wpływ na gospodarkę. A raczej odwrotnie -
                                          gospodarka stara się wpływać na "tą politykę". Już były próby sztucznej
                                          destabilizacji giełdy i wartości złotego. Takich prób będzie więcej, łącznie z
                                          "poważnym" kryzysem gospodarczym i odpływem kapitału. Wszystko to wróci do normy
                                          dość szybko, jak tylko kilku "mieszaczy" znajdzie się w pace.
    • po_godzinach "głupi"to teraz komplement :) 17.02.06, 20:50
      • 1normalnyczlowiek Re: "głupi"to teraz komplement :) 18.02.06, 00:06
        >niezalenie od tego - nie przyszlo mu widac do glowy ze mozna go nie lubic
        >zupelnie spontanicznie i bezinteresownie - za to jak prowadzi polityke i jaka
        >ma wizje polski.
        >nie kto inny jak ty wlasnie chciales testowac cba na platformie. a dorn w
        >kamasze lekarzy chcial brac

Ile kosztuje ta Wasza "spontaniczność" i "bezinteresowność"? Kto ustala cennik?
        Pytania chyba na miejscu, bo nikt rozsądny nie wypisywałby ciągle takich głupot
        po to by się ośmieszać.
    • incognitto Re: Kaczyński nazwał mnie człowiekiem bardzo głup 17.02.06, 20:57
      gosc.z.korony napisał:

> ,,Bo tylko ludzie badzo głupi'' - powiedział Pan Kaczyński - ,,mogą uważać, że
      > w Polsce będzie dyktatura. Podczas gdy w Polsce będzie porządek''.

No
      przeciez sam Kaczyński najlepiej wie czego chce i do czego dąży
      skoro mowi, ze nie bedzie dyktatury, to nie będzie
      ktos kto uważa ze lepiej zna zamiary kaczyńskich od nich samych jest głupi
      można z całą pewnością oceniac coś co już jest, a nie to co ktoś ma w zamyśle:)

nie rozumiem z czego bierze się wasze święte oburzenie:)

> Szanowny Panie Kaczyński! Z całego serca chcę wierzyć, że w Polsce nie będzie
      > dyktatury i że chce Pan jedynie uporządkować pewne sprawy.

Ja wierzę także samo:)
      pobieznie dopiero sie zapoznalam z omawianym tekste, ale juz nie dziwię się,
      ze byly owacje na stojaco

Niestety ostatnimi
      > czasy, swymi decyzjami. Swymi aliansami z postaciami takimi jak Romam Giertych
      > i Andrzej Lepper, bardzo mnie Pan zaniepokoił i skłonił do myślenia, że w
      > Polsce jednak zamierzają się restytuować totalitarne siły.
      > Mam jednak nadzieję, że mnie Pan mile rozczaruje. Powiem więc Panu szczerze:
    • margala zgadzam się z posłem Kaczyńskim 17.02.06, 20:58
      Zgadzam się. Trzba rzeczywiście być mało rozsądnym i oderwanym od
      rzeczywistości, aby twierdzić, że w Polsce będzie dyktatura.

PozdrawiaM.
    • wesoly333 [...] 17.02.06, 21:06
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • wesoly333 papapa 17.02.06, 21:20
        goscu.z.koorviony
        prawda czasem boli
    • mysz_polna5 Re: Kaczyński nazwał mnie człowiekiem bardzo głup 17.02.06, 21:47
      gosc.z.korony napisał:

Powiem więc Panu szczerze:

No to powodzenia. Kto nastepny:)))))))))))))?
    • travel_wawa Publicznie wyznaję swoją głupotę:)))))))))) 17.02.06, 21:48
      I jestem z tego dumny!

Jeszcze raz powtórzę więc: PiS dąży do zawłaszczenia państwa, wbija klin w
      polskie społeczeństwo dzieląc je na "zwykłych" i "głupich".
      "Zwykli" to ludzie bez wyrazu, ciemna masa inercyjnie podążająca za swoim
      Fuhrerem...
      "Głupi" to ci, którzy ośmielaja sie myśleć i wyrażać własne zdanie.

Na szczęscie PiS nie zrobi jednego, bo NIE JEST W STANIE: nie wyrwie Polski z
      Unii Europejskiej:)))))))))))
      Do PiSiorów jeszcze nie dotarło, że pewne europejskie standardy sa
      nienaruszalne. Krótko mówiąc moga nam Głupim SKOCZYĆ:))))))))))
      • mysz_polna5 Re: Publicznie wyznaję swoją głupotę:)))))))))) 17.02.06, 22:20
        travel_wawa napisał:

> 1. I jestem z tego dumny!
        >
        > Jeszcze raz powtórzę więc: PiS dąży do zawłaszczenia państwa, wbija klin w
        > polskie społeczeństwo dzieląc je na "zwykłych" i "głupich".
        > "Zwykli" to ludzie bez wyrazu, ciemna masa inercyjnie podążająca za swoim
        > Fuhrerem...
        > "Głupi" to ci, którzy ośmielaja sie myśleć i wyrażać własne zdanie.
        >
        > 2. Na szczęscie PiS nie zrobi jednego, bo NIE JEST W STANIE: nie wyrwie
        Polski z
        > Unii Europejskiej:)))))))))))
        > Do PiSiorów jeszcze nie dotarło, że pewne europejskie standardy sa
        > nienaruszalne. Krótko mówiąc moga nam Głupim SKOCZYĆ:))))))))))

Trudno dyskutowac z glupim, wiec zamiast dyskusji dopisze do tego postu swoje
        uwagi.

1. Sa to bezmyslne formulki , powtarzane bez zastanowienia sie. Straszne sa te
        Kaczory, chca zagarnac cala wladze, a nawet sa na tyle 'bezczelni', ze
        osmielaja sie prosic o wparcie ~ madrych i chca przewodzic krajowi!

Glupi uwazaja, ze po to partia PiS startowala w wyborach i po to wygrala , zeby
        teraz przeisc w stan hibernacji. Hehehehehe!

2. Mnie jako Polke interesuje, jakie korzysci bedze miala Polska. Polska
        powinna byc urzadzona tak, aby to odpowiadalo Polakom, a mam tu na mysli
        demokratyczna wiekszosc, a nie innym ~ obcym! Bo wedlug tych 'madrych' inaczej
        ~ czyli glupich, kazde poczynanie rzadu polskiego, powinno byc poddane pod
        konsultacje Niemcow, Francuzow ~ czy tez calej Unii Europejskiej, aby im sie
        podobalo i zyskac ich blogoslowienstwo, lub nagane. Hehehehehe! Boki zrywac!
        • travel_wawa Re: Publicznie wyznaję swoją głupotę:)))))))))) 17.02.06, 22:30
          > 1. Sa to bezmyslne formulki , powtarzane bez zastanowienia sie.

Nieprawda. Są to efekty głebokich przemyśleń i obserwacji rzeczywistości.
          Chcielibyście, żeby to było tylko bezmyślne powtarzanie, ale tak nie jest.

> Straszne sa te
          > Kaczory, chca zagarnac cala wladze, a nawet sa na tyle 'bezczelni', ze
          > osmielaja sie prosic o wparcie ~ madrych i chca przewodzic krajowi!

Zamiast przewodzenia wolałbym rozumne administrowanie tym rejonem Unii
          Europejskiej z pozytkiem i korzyścia dla obywateli.
          Czasy Przywódców mineły...

> Glupi uwazaja, ze po to partia PiS startowala w wyborach i po to wygrala ,
          zeby

Współwygrała, to po pierwsze, a po drugie spójrz na mapę Polski (wyborczą). Nie
          wszędzie więc wygrała...

> 2. Mnie jako Polke interesuje, jakie korzysci bedze miala Polska. Polska
          > powinna byc urzadzona tak, aby to odpowiadalo Polakom, a mam tu na mysli
          > demokratyczna wiekszosc, a nie innym ~ obcym! Bo wedlug tych 'madrych'
          inaczej
          > ~ czyli glupich, kazde poczynanie rzadu polskiego, powinno byc poddane pod
          > konsultacje Niemcow, Francuzow ~ czy tez calej Unii Europejskiej

Traktat Akcesyjny podpisany. Tego, nawet 100 Kaczorów nie zmieni.
          Ale tu chodziło mi nie tyle o Kaczorów, tyle o rózne głupiutkie pomysły takich
          malutkich PiSiorków, które chciałby by zabłyszczeć. Nie Kaczory są zagrożeniem
          dla polskiej demokracji, co różnej maści nadgorliwe gnidy fanatycznie wpatrzone
          w Wodza.

> podobalo i zyskac ich blogoslowienstwo, lub nagane. Hehehehehe! Boki zrywac!

Nieeee. Tu chodzi o to, że w kazdej chwili można się stad wyniesc (pełna
          swoboda podróżowania po UE), wrócić itp...
          Nie daje Ci do myślenia fakt, że coraz więcej młodych Polaków chce opuścic ten
          rejon UE?
        • antykagan Re: Publicznie wyznaję swoją głupotę:)))))))))) 19.02.06, 18:00
          mysz_polna5 napisała:

>
          > Trudno dyskutowac z glupim, wiec zamiast dyskusji dopisze do tego postu swoje
          > uwagi.
          >
          > 1. Sa to bezmyslne formulki , powtarzane bez zastanowienia sie. Straszne sa
          te
          > Kaczory, chca zagarnac cala wladze, a nawet sa na tyle 'bezczelni', ze
          > osmielaja sie prosic o wparcie ~ madrych i chca przewodzic krajowi!

Pani myszo polna!

Myślałem że nie jest juz Pani w stanie przebić głupoty swoich poprzednich
          postów. Ale jakże się myliłem.

Nie wiem, ile Pani ma lat, ale to nie tłumaczy Pani głupoty. Ja pamiętam
          przemówienia tow. Gomułki. To przmówienie nienawistnego, chorego na żądzę
          władzy kurdupla najbardziej przypominało mi mi w długofalowym całokształcie
          Gomułkę (może jeszcze kilka pojedynczych wystąpień Kiszczaka i Jaruzelskeigo w
          stanie wojennym).
          Kurdupel odsłonił przyłbicę i zaczał już jawnie prowadzić antyinteligencką
          kampanię, szczuje na siebie ludzi (Pani jest tego doskonałym przykładem),
          tworzy w Polsce podziały, zaostrza konflikty. A wszelkiego rodzaju kretynom,
          nierobom i pijaczkom w to graj: ktoś się czegoś dorobił, znaczy się, ukradł. Bo
          ja nawet na alpagę nie mam, to jak on może mieć samochód, dom, mieszkanie. itd,
          itd. Dlatego to Kaczyńskiego i jego PiSowskich pretorioan należy za wszelką
          cenę odsunąć od władzy, dopóki nie doprowadzą do nieszczęścia.
          >
          > Glupi uwazaja, ze po to partia PiS startowala w wyborach i po to wygrala ,
          zeby
          >
          > teraz przeisc w stan hibernacji. Hehehehehe!
          >
          > 2. Mnie jako Polke interesuje, jakie korzysci bedze miala Polska. Polska
          > powinna byc urzadzona tak, aby to odpowiadalo Polakom, a mam tu na mysli
          > demokratyczna wiekszosc, a nie innym ~ obcym! Bo wedlug tych 'madrych'
          inaczej
          > ~ czyli glupich, kazde poczynanie rzadu polskiego, powinno byc poddane pod
          > konsultacje Niemcow, Francuzow ~ czy tez calej Unii Europejskiej, aby im sie
          > podobalo i zyskac ich blogoslowienstwo, lub nagane. Hehehehehe! Boki zrywac!
    • gorby ja tez jestem bardzo glupi,panie preziu oszolomow 17.02.06, 21:51
      • alcane Re: ja tez jestem bardzo glupi,panie preziu oszol 17.02.06, 22:04
        gorby ,to wie kazdy na tym forum nie od dzisiaj.ale samokrytyke przyjmujemy:-)))
        • gorby oszolomscy stalinowcy skoncza jak komuna 17.02.06, 22:13
    • b.krakus Kaczyński i jego ferajna... 17.02.06, 22:08
      na każdym kroku dają dowody, że dla nich „cel uświęca środki”, a do tego celu
      gotowi są dążyć „po trupach” i z uporem wręcz maniakalnym. A potem to ich
      Czyste Dobro ma czelność wyjść na mównicę i apelować do społeczeństwa o „pomoc
      w odzyskiwaniu państwa” oraz nazywać głupcami tych, którzy z historii lub
      własnego doświadczenie wiedzą, czym hołdowanie takim zasadom z reguły, a w
      właściwie zawsze się kończy.
    • bolek-i-lolek i "bardzo głupi" się obrazili.. :) 17.02.06, 22:28
      No może wreszcie dotrze do tępych głów ta ocena i spowoduje jakąś refleksje.
      Choć takim "głupim" zwykle trudno pojąć swą głupotę, więc nadzieje są chyba płonne.
      • gorby jestesmy z obelgi oszolomskiego prezia b.dumni 17.02.06, 22:43
        Oszolomy sa zbyt tepe aby to zrozumiec.
        • wuk4 Re: jestesmy z obelgi oszolomskiego prezia b.dumn 17.02.06, 23:11
          No tak, on by chciał, żeby "normalni Polacy" wyglądali tak, jak na tym filmie:

tinyurl.com/8zyp3
          • 1normalnyczlowiek Mentalnie niczym się nie różnicie OB z FOP 18.02.06, 00:00
            wuk4 napisał:
            > No tak, on by chciał, żeby "normalni Polacy" wyglądali tak, jak na tym filmie:
            • wuk4 o co chodzi? 18.02.06, 00:08
              1normalnyczlowiek napisał:

Re: Mentalnie niczym się nie różnicie OB z FOP

1) "wy" to znaczy kto? Żydzi? masoni? cykliści?
              2) Co to jest OB?
              3) Co to jest FOP?

• 1normalnyczlowiek Re: o co chodzi? 18.02.06, 00:33
                wuk4 napisał:
                > 1) "wy" to znaczy kto? Żydzi? masoni? cykliści?
                > 2) Co to jest OB?
                > 3) Co to jest FOP?

Nie było to osobiście do Ciebie. Kiedy zauważam kilku wypowiadających się w tym
                samym gazetowo-wybiórczym tonie, wtedy stosuję formę "Wy".
                OB(Obrońcy Bandytów) - po wupowiedziach może każdy sprawdzić, którzy to są.
                FOP(Front Obrony Przestępców) - dzisiejsze sformułowanie J.Kaczyńskiego
                określające tych, którzy z najróżniejszych pobudek wymyślają cuda, by nie
                dopuścić do rozliczenia kilkunastoletniego okradania państwa.
                • palnick Z tym Jarosław chce walczyć: 18.02.06, 01:43
                  tiny.pl/mwz9
                  i ja go popieram w tej sprawie.

• tom481 Re: Kaczyński nazwał mnie człowiekiem bardzo głup 17.02.06, 23:46
      Kaczyński ty złamasie!
      • 1normalnyczlowiek Kolejny głupi prorok? 18.02.06, 00:01
        tom481 napisała:
        > Kaczyński ty złamasie!
    • palnick Co J.Kaczyński mniej wiecej powiedział w Sejmie. 18.02.06, 01:18
      Credo Kaczyńskiego: zniszczyć układ to nasze posłannictwo

Wojciech Szacki 17-02-2006, ostatnia aktualizacja 17-02-2006 22:09

Jarosław Kaczyński w Sejmie: W Polsce demokracja nie jest zagrożona. Jest
      zagrożony układ i my z tym układem będziemy walczyć. My go chcemy zniszczyć,
      zwłaszcza moralnie. To nasze posłannictwo

Sejm oceniał wczoraj sto dni rządu Kazimierza Marcinkiewicza, premier złożył
      sprawozdanie. Kiedy podziękował prezesowi swej partii Jarosławowi Kaczyńskiemu
      za pakt stabilizacyjny, zerwały się oklaski z ław PiS. Na trybunę wszedł prezes
      Kaczyński. I to jego mowa stała się głównym punktem debaty.

Jarosław Kaczyński przemawiał bez kartki prawie 50 minut. Był to pełen pasji
      wykład o Polsce i układzie, który dławi ją od 17 lat.

- Co to jest dobre państwo? To państwo kierowane przez demokratycznie wybraną
      władzę, na podstawie prawa, poprzez prawo, skutecznie. To państwo, gdzie
      decyzje gospodarcze wynikają nie z nacisków różnych lobby, ale z programu
      gospodarczego. To państwo jest organizacją bezpieczeństwa - międzynarodowego,
      osobistego, socjalnego, bezpieczeństwa obrotu gospodarczego i bezpieczeństwa
      obywateli przed nadużyciami państwa - mówił prezes PiS.

Jego zdaniem III RP takim państwem nie jest. - Państwo jest spatologizowane i
      uwikłane w niedobre układy. Przestaje być instrumentem narodu.

A czyim? - W najbardziej dochodowych dziedzinach gospodarki triumfuje układ
      związany z dawnymi albo obecnymi służbami specjalnymi. I to jest specyficzny
      rys rzeczywistości w ciągu 17 lat.

Układ ten - według Kaczyńskiego - zwalczając jego poprzednią partię PC, "partię-
      matkę PiS", wpływał nawet pośrednio na wyniki wyborów. Z układem - mówił - były
      w ten czy inny sposób związane wszystkie rządy III RP - z wyjątkiem gabinetu
      Jana Olszewskiego.

- Ten rząd niesłychanie brutalnie i kłamliwie atakowano - powiedział Kaczyński.
      Tak jak teraz rząd Marcinkiewicza, choć dziś inaczej. Bo kompromitacja
      SLD "odsłoniła nieco kurtynę".

Prezes PiS wyjaśniał: - Dziś tak łatwo kłamać się nie da. Trzeba szukać innych
      metod. Dlatego, że my chcemy tę kurtynę zerwać do końca. A to oznacza nie tylko
      gigantyczną kompromitację układu i jego obrońców, ale także drogę do tego, by
      to państwo, polskie państwo, stało się państwem polskich obywateli.

Kaczyński uderzał dłonią w pulpit. Posłowie PiS przerwali mu długimi brawami.

Po chwili złapał oddech i zaatakował PO. Nazwa nie padła, ale nikt nie miał
      wątpliwości:

- Powstała koncepcja, którą można określić jako restauracyjną: dużo zmienić,
      ale żeby wszystko pozostało po staremu i jednocześnie zamknąć system. By już
      nikt nie mógł na system podnieść ręki. Zamknąć działaniami, które mieszczą się
      w ramach demokracji, ale które oznaczałyby, że ta demokracja praktycznie
      przestaje funkcjonować. I wzmocnić ten system po raz kolejny, sięgając do
      kieszeni najbiedniejszych. Ta koncepcja była intensywnie promowana. Niektórzy
      jej przedstawiciele prezentowali ją w wariancie tak radykalnym, że niewiele
      różniła się od koncepcji zasadniczej zmiany. Stąd pewne nadzieje w
      społeczeństwie, także nasze nadzieje. Ale zwolennicy restauracji przegrali.
      Zwyciężyła koncepcja radykalnej zmiany.

Tu znów zerwały się brawa. Koncepcja PiS zwyciężyła, ale partia jest
      nieprzytomnie atakowana: - Działania PiS są prezentowane jako godzenie w
      demokrację. Towarzyszy temu huragan kłamstw. Można mówić, że mamy do czynienia
      z triumfem insynuacji.

Kaczyński dał do zrozumienia, kto za tym stoi: - Stanęła do walki łże-elita III
      RP.

Na przykład prawnicy: - Front obrony przestępców, który atakuje wściekle
      ministra Ziobro. Czy ci, którzy podpisują się pod różnymi deklaracjami, byli
      równie dzielni, kiedy przyszedł czas próby, kiedy demokracja przed 1989 r., ale
      także po 1989 r., była zagrożona? Pamiętam, co zrobił Trybunał Konstytucyjny
      pod przywództwem bardzo znanego prawnika, dziś aktywnego, kiedy przyszło ocenić
      instrukcję 0015. Pamiętam tamto tchórzostwo [0015 to instrukcja UOP ujawniona w
      1993 r. przez Jarosława Kaczyńskiego, która miała według niego dać podstawę do
      inwigilacji partii prawicowych. Kilka miesięcy później Trybunał Konstytucyjny
      uchylił instrukcję.]

Wrogiem jest też Leszek Balcerowicz: - To koniec rządów pewnego pana, który
      uchodzi za wielkiego, a który prawie zawsze się mylił.

Kaczyński zapewnił, że PiS da sobie radę: - Nie pozwolimy, by front obrony
      przestępców zwyciężył. Nie będzie w Polsce dyktatury, nie będzie autorytaryzmu,
      bo tylko bardzo głupi ludzie mogą w to wierzyć. Będzie porządek. Będzie w
      Polsce porządek, bo to jest w interesie zwykłych Polaków! A PiS jest partią
      zwykłych Polaków.

Potem wystąpił Zbigniew Chlebowski z PO. Z Kaczyńskim nie polemizował. - Był
      przygotowany do polemiki z premierem i dobrze się z tego wywiązał -
      powiedział "Gazecie" szef PO Donald Tusk, który głosu nie zabrał. - Ja nie
      jestem taki szabelkowaty.
    • adam81w No wiec ja tez jestem glupi 18.02.06, 02:21
      chocby sprawa instytutu wychowania , ktory bedzie oparty na chrzescijanskich
      wartosciach , wskazuje na to ze dyktatura bedzie . dyktatura katolikow
    • kostka.s No to jest was wiecej :) 18.02.06, 04:27
      Ja wprawdzie nie uwazam, ze w Polsce bedzie dyktatura, lub rzady autorytarne,
      ale wylacznie dlatego, ze ne jestem wrozka. Ja jedynie widze co sie dzieje i
      pozwalam sobie na niezbyt daleko idace spekulacje.

Jesli wiec dana ekipa wprost mowi, ze, przy swych przewagach w Parlamencie,
      najwazniejszym zadaniem na teraz jest podporzadkowanie sobie takze Trybunalu
      Konstutucyjnego, to ja nawet nie musze starac sie przewidywac. Jak go zwal tak
      zwal - czy to dyktatura czy autorytaryzm - mezni ambitni kwalifikuja sie do
      odstrzalu, takze bez wzgledu na swe mozliwe dobre checi. Bo ja nie siedze pod
      ich czerwonym kaskiem i nie mam moznosci oceny czy dobre to checi - czy tez nie.
      Opieram sie wylacznie na tym co widze i slysze a jest to chec skupienia w jednym
      reku nadmiaru wladzy. Tak, kontrola trzech galezi wladzy przez ambitnych
      rewolucjonistow moralnych to stanowczo za duzo by pozwolic sobie na ryzyko
      uwierzenia w dobre checi. Ludzi ktorzy zostali wybrani by robic rewolucje
      gospodarcza a stac ich jest co najwyzej na moralna - jakby rzad byl od
      moralnosci a nie polityki i praw.

To jest wladza panie Prezydencie, a wladza deprawuje. Najbardziej tych ktorzy
      gotowi sa przeprowadzac moralne rowolucje, albowiem nie ma nic bardziej
      niebezpiecznego jak oddanie calej wladzy w rece rewolucjonistow (moralnych).
      • kostka.s Re: No to jest was wiecej :) 19.02.06, 06:10
        Jeszcze o mediach, na niezaleznosc ktorych - cokolwiek by o niej nie powiedziec
        - Kaczki zrobily zamach.

Od zawsze bylem przeciwnikiem KRRiTV, ktora, jeszcze na etapie projektu,
        postrzegalem jako wysoce koruptogenna organizacje oraz bardzo niebezpieczna z
        chwila opanowania przez jedna opcje polityczna. Tej ostatniej ewentualnosci mial
        zapobiec rozbudowany i roznorodny sklad Rady. No wiec, przy calej jej
        wczesniejszej ulomnosci Kaczki podporzadkowaly sobie KRRiTV, czyli zajely
        pozycje dysponujaca wladza rozdzielania koncesji, ocen merytorycznych z tegoz
        konsekwencjami, oraz wplywu na media nie-publiczne.
        Kaczka moze wiec przysiegac nawet, ze on demokrata jest i tak dalej a ja jemu po
        prostu nie wierze - slowa nic w Polsce nie kosztuja. Uwazam tez ze z powodow
        wymienionych do tej pory nalezy bezwzglednie zwalczac Narodowych-Socjalistow z
        PiS i LPR.

Kaczki najwyrazniej nauczyly sie metodologii osiagania celow od swych moralnych
        autorytetow: klamac, klamac, klamac, a malymi kroczkami podazac w kierunku celu.
        No daleki jestem od doradzania aby czekac az sie okaze czy kaczki mowia prawde.
        Identycznie postepowal Wojtyla gdy odkrecal postanowienia soborowe. Identycznie
        postepowal polski kler gdy przysiegal, iz konkordat nie pociagnie za soba
        skutkow ekonomicznych, katecheci beda pracowac za darmo, ustawa antyaborcyjna
        bedzie jedynie sluzyc kreowaniu antyaborcyjnego klimatu, a cmentarze parafialne
        pozostana otwarte dla wszystkich, jak za komuny.
        No wiec proponuje rozejrzenie sie wokol i skonfrontowanie tamtych obietnic z
        coraz bardziej ponura rzeczywistoscia panstwa wyznaniowego.
        • kostka.s Re: No to jest was wiecej :) 19.02.06, 17:40

UKLAD - co ma byc rozbijany...

Kaczki najwyrazniej zatrzymaly sie mentalnie w roku 1992 kiedy to Macierewicz
          usilowal zamachnac sie na "Uklad" - final znamy, ale nie o to chodzi. Tamten
          uklad mozliwy byl dzieki porozumieniu komuny z czescia opozycji, oraz z klerem
          (ten mial byc gwarantem dochowania postanowien ukladu).
          Zatem komuna miala sukcesywnie przekazywac wladze opozycji, oraz obdarowywac
          kler prezentami a w zamian za to miala uniknac przesladowan - czy to jako grupa
          czy tez jednostki (na gardle czy tez portfelu).
          Dwa lata pozniej pojawia sie w charakterze rzadu Olszewski z Macierewiczem i
          Kaczkami, czyli ludzie ktorzy NIC!!! nie zrobili na rzecz ustapienia komuny na
          rzecz opozycji i stwierdza, ze oni na zadne uklady chadzac nie beda, a wszystko
          wczesniej bylo bezprawne. Olszewikom wydawalo sie ze ich nominalna wladza jest
          wystarczajaco silna i legitymizowana by moc olac wczesniejsze ustalenia.
          Zawiedli sie. I bardzo dobrze, bo nic nie byli w stanie zrobic ponad zachecenie
          Ukladu do spowodowania ucieczki kapitalu z Polski. Na znacznie wieksza skale niz
          obserwowana wtedy.

Teraz Kaczki chca zafundowac nam powtorke z rozrywki i "naprawiac" poprzednia
          niesprawiedliwosc. Zapowiadaja zniszczenie Ukladu - czyli kogo niby? Bo na uklad
          ten skladaja sie przerozne, rozwiniete juz i doswiadczone, grupy byznesowe ktore
          (lepiej lub gorzej, ale jednak) robia ekonomie!!!
          Kaczki zas obiecuja zniszczenie czesci z nich bo nie doszli do szmalu tak godnie
          jak (z cala pewnoscia:) uczynil by to swiety Franciszek, gdyby tylko zajal sie
          byl byznesem.

I teraz dylemat: co gorsze? Czy rzady Kaczek ktore - gdy im tylko na to pozwolic
          - zaprowadza autorytaryzm (o forme mniejsza), czy tez rzady Kaczek ktore po
          prostu sa glupie (?)
          • kostka.s Re: No to jest was wiecej :) 19.02.06, 19:06

Uklad w sadownictwie - takze do zniszczenia.

Ponoc chodzic ma jedynie o immunitety oraz slimaczenie sie sprawiedliwosci -
            Kaczki maja lepsze pomysly.

Problem w tym, ze jesli odebrac sedziom immunitety z powodu jednego sedziego
            podejrzanego o prowadzenie auta na bani, to wystawia sie na strzal cale
            srodowisko sedziowskie. I teraz zachodzi pytanie - co wolimy? Czy przelknac tego
            jednego sedziego ktory zaslonil sie immunitetem, czy tez narazic wielu sedziow
            na akcje odwetowe osob przez tych sedziow poszkodowanych. Kaczki proponuja
            drugie. Tymczasem w szeregu krajow zachodnich sedzia ma immunitet ale tez nie
            moze nie przestrzegac prawa - czyli powinien dmuchac w balon. Kara w przypadku
            odmowy dmuchania jest zawieszenie prawa jazdy na rok. Immunitet pozostaje w
            mocy. Prasa moze o tym pisac takze.

A co maja do zaproponowania Kaczki na slimaczenie sie spraw. Czy maja w planach
            sady dorazne czy tez "kapturowe drive thru"? Bo niestety tak wygladaja sprawy w
            krajach demokratycznych w ktorych obowiazuje prawo do obrony, domniemanie
            niewinnosci, oraz zasada swiadczenia watpliwosci na rzecz oskarzonego - slimacza
            sie. Czy ze wszystkich wymienionych zdobyczy praworzadnosci maja zamiar
            zrezygnowac Kaczki i wzorem Talibanu wymierzac sprawiedliwosc w trybie
            przyspieszonym, czy tez odrzucaja tylko niektore z wymienionych pryncypiow?

Takze z powodow wlasnie wymienionych nalezy uwaznie przygladac sie kaczym lapom.
            • jorubijka Re: No to jest was wiecej :) 19.02.06, 22:26
              a czy moze tez byc tak, ze Kaczory naprawde chcialyby tylko usprawnic dzialanie
              systemu scigania i sprawedliwosci, a tylko nie wiedza jak to zrobic?
              • jorubijka PS: No to jest was wiecej :) 20.02.06, 02:46
                a czy moze tez byc tak, ze Kaczory naprawde chcialyby tylko usprawnic dzialanie
                systemu scigania i sprawedliwosci, a tylko nie wiedza jak to zrobic?

Konkretnie mam powyzej na mysli te nasze tradycyjne dobre checi - aby cos zrobic
                jeszcze lepiej...

• piaf.e Re: PS: No to jest was wiecej :) 20.02.06, 02:52
                  jorubijka napisała:

> a czy moze tez byc tak, ze Kaczory naprawde chcialyby tylko usprawnic
                  dzialanie
                  > systemu scigania i sprawedliwosci, a tylko nie wiedza jak to zrobic?
                  >
                  > Konkretnie mam powyzej na mysli te nasze tradycyjne dobre checi - aby cos
                  zrobi
                  > c
                  > jeszcze lepiej...
                  >

he he... nad tym samym się ostatnio zastanawiam obserwując ostatnie
                  wydarzenia...
                • mysz_polna5 Re: PS: No to jest was wiecej :) 20.02.06, 02:58
                  jorubijka napisała:

> Konkretnie mam powyzej na mysli te nasze tradycyjne dobre checi - aby cos
                  zrobi
                  > c
                  > jeszcze lepiej...

Nasze, to znaczy czyje? Trzeba czekac, az ONI to zrobia, a jak zrobia, lub nie
                  zrobia, to trzeba pomstowac. Hehehehehe! Typowka!
                  Nie smiem radzic, zamiast tego powiem cos o sobie. Ja pilnuje swoich spraw, i
                  spraw mojego najblizszego otoczenia. Dlatego nie jecze i nie narzekam. Jestem
                  zadowolona! Hopla!
                  • zolnierz.bez.zapalek Re: PS: No to jest was wiecej :) 20.02.06, 06:01
                    Jestem pelen podziwu dla twojej odwagi. Jak dotad jestes pierwsza osoba, w tym
                    watku, ktora publicznie przyznala sie do "hopla".
                    • kostka.s Re: PS: No to jest was wiecej :) 20.02.06, 15:43
                      nie zwracaj na nia uwagi - to znana wszystkim Moherka.

No popatrz ze stu uznanych specjalistow w dziedzinie takze okazalo sie glupcami
                      - wyrokiem Kaczki. Przewodzi im prof. Geberle.
                    • mysz_polna5 Re: PS: No to jest was wiecej :) 20.02.06, 16:00
                      zolnierz.bez.zapalek napisał:

> Jestem pelen podziwu dla twojej odwagi. Jak dotad jestes pierwsza osoba, w tym
                      > watku, ktora publicznie przyznala sie do "hopla".

Podziwiaj dalej. Masz kolejnego ~ Hopla i jeszcze 2x Hopla!
                      Zreszta, czego sie po was mozna spodziewac POpaprancy & company!

Szykuje sie zamiana, szpak bedzie dziobal bociana!
                      Piskorski na miejsce Tuska. Cabaret, cabareeeet! Oooooooooo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka