elfhelm 18.02.06, 13:26 i przeforsuje zakaz sprawowania kadencji wójta/burmistrza przez dłużej niż 2 kadencje z jednoczesnym zaliczeniem kadencji dotychczasowej i minionych?? Takie zaliczenie byłoby oczywistym naruszeniem Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rydzyk_fizyk Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:29 Szkoda że przy ustawie medialnej nikt nie podniósł zarzutu o ustawowym skracaniu kadencji, może przy okazji TK wyjaśniłby pare rzeczy w temacie instrumentalnego wykorzystywania prawa. BTW Kolejne złamanie Konstytucji szykuje się przy CBA -np. jeśli chodzi o zakres zbieranych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:32 BTW Kolejne złamanie Konstytucji szykuje się przy CBA -np. jeśli chodzi o zakre > s zbieranych informacji. > Przeciez inne sluzby specjalne maja takie same albo i wieksze uprawnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:36 Ale może w stosunku do innych przepisów nikt nie sprawdzał ich zgodności z Konstytucją: Art 51 ust. 2 Władze publiczne nie mogą pozyskiwać, gromadzić i udostępniać innych informacji o obywatelach niż niezbędne w demokratycznym państwie prawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:39 Nie sprawdzano? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:40 michal00 napisał: > Nie sprawdzano? Dlaczego? Nie wiem nawet czy inne służby mają takie kompetencje - skoro sam tak piszesz wyżej to możesz się zastanowić :) Swoją drogą na podstawie tego przepisu Konstytucji powinno się skasować archiwa IPN - ciekawe dlaczego nikt jeszcze nie wpadł na ten pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:32 a co to za pomysl i ktory artykul konstytucji bylby naruszony. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:34 Chociażby równość wobec prawa. No i nieuzasadniona niczym retroakcja raczej będzie naruszać zasadę dem. państwa prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:37 elfhelm napisał: > Chociażby równość wobec prawa. No i nieuzasadniona niczym retroakcja raczej > będzie naruszać zasadę dem. państwa prawa. imho to nie jest retroakcja bo dotyczy przyszlych wyborow. jest to jednak zwyczajne zbojectwo i szkodnictwo polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:40 a to dlaczego? przeciez nowa konstytucja tez spowodowala zaliczenie trwajacej wlasnie kadencji Kwacha. Na czym polega to zojectwo i szkodnictwo? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:44 Ale to Konstytucja a nie zwykła ustawa. I jej się nie bada pod względem zgodności z Konstytucją - poza sposobem uchwalenia. michal00 napisał: > a to dlaczego? przeciez nowa konstytucja tez spowodowala zaliczenie trwajacej > wlasnie kadencji Kwacha. Na czym polega to zojectwo i szkodnictwo? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:47 Owszem, ale konstytucja zezwala na ograniczenie liczby kadencji (z zaliczeniem trwajacej kadencji) co do zasady, wiec trudno z gory uznac kazda zasade ograniczenia kadencyji za bezprawna. Przeciwnie - na zasadzie analogii mozna sie nia posluzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:49 odpowiedz najpierw na pytanie: po co? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:57 Po to samo co w przypadku innych tego typu ograniczen. Przy okazji wyjasnie, ze nie jestem przeciwnikiem ani zwolennikiem tego pomyslu. Dziwia mnie jedynie zarzuty niekonstytucyjnosci takiego rozwiazania. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:01 michal00 napisał: > Po to samo co w przypadku innych tego typu ograniczen. no wlasnie prownywanie wplywow wojta i prezydenta rp jest smieszne. mozna byc poslem prze 15 lat i mozna byc premierem przez 15 lat senatorem tak samo ale wojtem nie? smieszne. > Przy okazji wyjasnie, ze > nie jestem przeciwnikiem ani zwolennikiem tego pomyslu. przynjamniej do czasu gdy pis go oglosi. > Dziwia mnie jedynie zarzuty niekonstytucyjnosci takiego rozwiazania. mnie sie wydaje ze jest jasne ze w demokratycznym panstwie musza byc niezwykle mocne powody zeby odebrtac komus bierne prawo wyborcze. ograniczenie tego rodzaju bez podania przyczyn odpowiedniej wagi z pewnoscia narusza zasady konstytucji. dlatego pytam: po co??? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Co co z tym zlamaniem Konstytucji? 18.02.06, 14:04 Jakies wyjasnienie poprosze. Jesli nie podasz, to powiem, ze jestesz plociuch. A z takim sie nie rozmawia! Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:07 > no wlasnie prownywanie wplywow wojta i prezydenta rp jest smieszne. mozna byc > poslem prze 15 lat i mozna byc premierem przez 15 lat senatorem tak samo ale > wojtem nie? smieszne. Moim zdaniem mozna byc nawet prezydentem przez 15 lat. mnie sie wydaje ze jest jasne ze w demokratycznym panstwie musza byc niezwykle > mocne powody zeby odebrtac komus bierne prawo wyborcze. ograniczenie tego > rodzaju bez podania przyczyn odpowiedniej wagi z pewnoscia narusza zasady > konstytucji. Przyczyna jest taka jak w przypadku innych ograniczen tego rodzaju. Dlaczego np. czlonek KRRiTV, sedzia TK, czy prezydent maja ograniczone kadencje? Mowisz, ze wojt malo znaczy. A prezydent wielkiego miasta, np. Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:10 michal00 napisał: > > Moim zdaniem mozna byc nawet prezydentem przez 15 lat. > szkoda zes sie z tym pomyslem nie wychylil rok emu. > mnie sie wydaje ze jest jasne ze w demokratycznym panstwie musza byc niezwykle > > mocne powody zeby odebrtac komus bierne prawo wyborcze. ograniczenie tego > > rodzaju bez podania przyczyn odpowiedniej wagi z pewnoscia narusza zasady > > konstytucji. > > Przyczyna jest taka jak w przypadku innych ograniczen tego rodzaju. Dlaczego > np. czlonek KRRiTV, sedzia TK, czy prezydent maja ograniczone kadencje? juz wyczerpales liste przykladow? > Mowisz, ze wojt malo znaczy. A prezydent wielkiego miasta, np. Warszawy? mysle ze dla prezydentow wielkich miast taki przepis mialby sens. mniejszy niz w przypadku prezydente kraju ale mozna by go bronic. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:12 mysle ze dla prezydentow wielkich miast taki przepis mialby sens. mniejszy niz > w > przypadku prezydente kraju ale mozna by go bronic. > To juz cos. Jestes sklonny zaakceptowac czesciowo pomysl PiS-u. Robisz postepy, oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:18 michal00 napisał: > mysle ze dla prezydentow wielkich miast taki przepis mialby sens. > mniejszy niz w przypadku prezydente kraju ale mozna by go bronic. > > > > To juz cos. Jestes sklonny zaakceptowac czesciowo pomysl PiS-u. staralem sie dyskutowac nad problemem wychodzac z podstawowych i uniwersalnych zasad. no ale widac nie ma do tego klimatu. warto jednak dodac ze rozmawiamy o projekcie dotyczacym wojtow i burmistrzow wszsytkich miast i gmin. z ograniczen dla prezydentow duzych miast pis nie mialby zadnej korzysci wiec to nie o to im chodzi. > Robisz postepy, oby tak dalej. dobrze by bylo ale mam pewna watpliwosc zwiazana z zasada wzglednosci. czy to ja robie postepy czy inni sie cofaja? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:22 > staralem sie dyskutowac nad problemem wychodzac z podstawowych i uniwersalnych > zasad. no ale widac nie ma do tego klimatu. warto jednak dodac ze rozmawiamy o > projekcie dotyczacym wojtow i burmistrzow wszsytkich miast i gmin. z ograniczen > dla prezydentow duzych miast pis nie mialby zadnej korzysci wiec to nie o to im > chodzi Nie widze specjalnych korzysci dla PiS-u z tej ustawy. PSL w razie czego wystawi innych kandydatow, ktorych wesprze autorytet starych. No i nie zauwazasz, ze ta nowelizacja uderza rowniez w niektorych kandydatow PiS. Poza tym przypominam, ze jak na razie mowimy jedynie o prasowych spekulacjach, a nie o konkretnym projekcie. Robisz postepy, oby tak dalej. > > dobrze by bylo ale mam pewna watpliwosc zwiazana z zasada wzglednosci. > czy to ja robie postepy czy inni sie cofaja? Zgodnie z zasada wzglednosci to zalezy od miejsca obserwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:30 michal00 napisał: > > staralem sie dyskutowac nad problemem wychodzac z podstawowych i uniwersa > lnych > > zasad. no ale widac nie ma do tego klimatu. warto jednak dodac ze rozmawi > amy o > > projekcie dotyczacym wojtow i burmistrzow wszsytkich miast i gmin. z > ograniczen > > dla prezydentow duzych miast pis nie mialby zadnej korzysci wiec to nie o > to > im > > chodzi > > Nie widze specjalnych korzysci dla PiS-u z tej ustawy. PSL w razie czego > wystawi innych kandydatow, ktorych wesprze autorytet starych. w wiejskich gminach i malych miastach tomoze byc trudne aczkolwiek mozliwe. > No i nie zauwazasz, ze ta nowelizacja uderza rowniez w niektorych > kandydatow PiS. wlasnie nie bardzo. pis ma kiepska baze na wsi. > Poza tym przypominam, ze jak na razie mowimy jedynie o prasowych > spekulacjach, a nie o konkretnym projekcie. > tak. spekulujemy czy taki hipotetyczny projekt narusza zasay panstwa praw czy nie. > Robisz postepy, oby tak dalej. > > > > dobrze by bylo ale mam pewna watpliwosc zwiazana z zasada wzglednosci. > > czy to ja robie postepy czy inni sie cofaja? > > Zgodnie z zasada wzglednosci to zalezy od miejsca obserwacji. to wlasnie wiem i dlatego mnie to pytanie nurtuje po przeczytaniu twojej protekcjonalnej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:36 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=37052241 Wynika z tego, ze projekt nie sluzy biezacej polityce. > tak. spekulujemy czy taki hipotetyczny projekt narusza zasay panstwa praw czy n > ie. Konczac temat - uwazam, ze nie narusza, poniewaz ograniczenie kadencji (takze zakazy laczenia niektorych funkcji) wystepuje w roznych przypadkach i sama zasada nie byla negowana jako bezprawna. Inna sprawa jest sensownosc takiego rozwiazania. w tej sprawie nie mam sprecyzowanego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:41 michal00 napisał: > Wynika z tego, ze projekt nie sluzy biezacej polityce. > ale bedzie sluzyc o ile taki projekt wplynie do laski przed wyborami > > tak. spekulujemy czy taki hipotetyczny projekt narusza zasay panstwa praw > czy > n > > ie. > > > Konczac temat - uwazam, ze nie narusza, poniewaz ograniczenie kadencji (takze > zakazy laczenia niektorych funkcji) wystepuje w roznych przypadkach wymieniles _trzy_ najwyzsze w swoich dziedzinach organy panstwa nie podales cienia uzasadnienia dlaczego prawo ma byc bardziej restrykcyjne dla wojtow niz dla poslow trudno to uznac za zadowalajaca argumentacje > i sama zasada nie byla negowana jako bezprawna. chcialbym przypomniec roznice miedzy norma a wyjatkami od niej > Inna sprawa jest sensownosc takiego > rozwiazania. w tej sprawie nie mam sprecyzowanego zdania. ciekawe czy pozostaniesz w tm stanie jesli pis taka zmiane zaproponuje. ale to uwaga na marginesie Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:51 Wynika z tego, ze projekt nie sluzy biezacej polityce. > > > > ale bedzie sluzyc o ile taki projekt wplynie do laski przed wyborami Nie, bo w tej chwili trwa pierwsza kadencja burmistrzow z powszechnych wyborow i wszyscy oni beda mogli kandydowac. > wymieniles _trzy_ najwyzsze w swoich dziedzinach organy panstwa > > nie podales cienia uzasadnienia dlaczego prawo ma byc bardziej restrykcyjne dla > wojtow niz dla poslow > Ja caly czas mowie o samej dopuszczalnosci zasady ograniczenia kadencji. Uwazam, ze jest dopuszczalna i wyjasnilem dlaczego tak uwazam. Mamy w polskim prawie bardzo rozne zasady ograniczajace pelnienie badz laczenie rozmaitych funkcji, ktore nie sa zapisane z konstytucji. Sa one mniej lub bardziej uzasadnione. Jeszcze raz powtorze, ze nie mam sprecyzowanego zdania na temat sensownosci tego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 15:04 michal00 napisał: > Wynika z tego, ze projekt nie sluzy biezacej polityce. > > > > > > > ale bedzie sluzyc o ile taki projekt wplynie do laski przed wyborami > > Nie, bo w tej chwili trwa pierwsza kadencja burmistrzow z powszechnych wyborow > i wszyscy oni beda mogli kandydowac. to wlasnie zalezy od konstrukcji ustawy. > > > wymieniles _trzy_ najwyzsze w swoich dziedzinach organy panstwa > > > > nie podales cienia uzasadnienia dlaczego prawo ma byc bardziej restrykcyj > ne > dla > > wojtow niz dla poslow > > > > Ja caly czas mowie o samej dopuszczalnosci zasady ograniczenia kadencji. jako wyjatku w specjalnych okolicznosciach. > Uwazam, ze jest dopuszczalna i wyjasnilem dlaczego tak uwazam. Mamy w polskim > prawie bardzo rozne zasady ograniczajace pelnienie badz laczenie rozmaitych > funkcji, ktore nie sa zapisane z konstytucji. Sa one mniej lub bardziej > uzasadnione. przyznasz jednak ze byloby niespojnym zakazywanie dlugiego pelnienia funkcji przez wojtow przy utrzymaniu pelnej swobody dla poslow? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 15:12 > przyznasz jednak ze byloby niespojnym zakazywanie dlugiego pelnienia funkcji > przez wojtow przy utrzymaniu pelnej swobody dla poslow? > Owszem, biorac pod uwage cel zakazu byloby to niekonsekwentne - posel ma wiecej wladzy niz wojt z malej gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:49 michal00 napisał: > Owszem, ale konstytucja zezwala na ograniczenie liczby kadencji (z zaliczeniem > trwajacej kadencji) co do zasady Z czego to wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:55 mowie np. o kadencji prezydenta albo sedziow TK. wynika z tego, ze ograniczenie liczby kadencji jest akceptowane, a nawet pozadane w niektorych przypadkach. P.S. co to zapomysl? gdzie o tym slyszales? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:59 Tak ale to wynika z Konstytucji. Pojawiało się już kilka razy. Nie wiem, czy jest to zgłoszone w formie ustawy (PiS raczej lubuje się w zgłaszaniu hurtowych ilości pomysłów). Ostatnio mówił o tym Pawlak wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,3167204.html Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:01 > Tak ale to wynika z Konstytucji. Jezeli konstytucja aprobuje pewna zasade, to mozna z tego wywiesc wniosek, ze sama zasada jest akceptowalna. Pojawiało się już kilka razy. Nie wiem, czy jest to zgłoszone w formie ustawy > (PiS raczej lubuje się w zgłaszaniu hurtowych ilości pomysłów). > Ostatnio mówił o tym Pawlak > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,3167204.html To znaczy, ze jestesmy na etapie plotek i domyslow. dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:49 > > Jezeli konstytucja aprobuje pewna zasade, to mozna z tego wywiesc wniosek, ze > sama zasada jest akceptowalna. Konstytucje interpretuje się odwrotnie :) Upraszczając - co nie jest dozwolone jest zabronione, patrz np. opinia Winczorka o stosowaniu trybu pilnego do projektów ustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:54 > Konstytucje interpretuje się odwrotnie :) > Upraszczając - co nie jest dozwolone jest zabronione, patrz np. opinia > To jest nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:44 michal00 napisał: > a to dlaczego? przeciez nowa konstytucja tez spowodowala zaliczenie trwajacej > wlasnie kadencji Kwacha. Na czym polega to zojectwo i szkodnictwo? szkodnictwo polega na tym ze wspolnoty lokalne zwlaszcza te male maja inna strukture i kompetencje wladzy niz prezydent. administrcyjne wyeliminowanie z gry dotychczasowych i akceptowanych wojtow i burmistrzow jest zubazaniem tych wpolnot zbojectwo polega na tym ze celem tego manewru jest tylko i wylacznie zlamanie bazy psl w samorzadzie terytorialnym. bylby to przyklad tworzenia zlego prawa pod dorazne potrzeby polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:38 Znow ten worek bez dna "demokratyczne panstwo prawa". Tego sie spodziewalem. Z ta rownoscia wobec prawa to przesadziles. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:42 michal00 napisał: > Znow ten worek bez dna "demokratyczne panstwo prawa". Tego sie spodziewalem. Gdyby więcej osób miało takie poglądy, to ustrój autorytarny byłby bardzo realny. > Z ta rownoscia wobec prawa to przesadziles. Nie sądzę. Wprowadza się nowy przepis i wychodzi z niego, że doróżnych ludzi stosuje się różne kryteria. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:45 Nie sądzę. Wprowadza się nowy przepis i wychodzi z niego, że doróżnych ludzi > stosuje się różne kryteria. No i co z tego? Kwach tez mogl sie poczuc dyskryminowany nie mogac kandydowac. Istnieja tez rozmaite zakazy laczenia stanowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:48 jak napisano wyżej: "Ale to Konstytucja a nie zwykła ustawa. I jej się nie bada pod względem zgodności z Konstytucją - poza sposobem uchwalenia." Prezydent to zresztą nieco ważniejsze stanowisko niż wójt Wąchocka. Poza tym zakazów łączenia nie wprowadza się "z uwzględnieniem przeszłości". Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:53 > jak napisano wyżej: "Ale to Konstytucja a nie zwykła ustawa. I jej się nie bada > pod względem zgodności z Konstytucją - poza sposobem uchwalenia." odpowiedz jw. > Poza tym zakazów łączenia nie wprowadza się "z uwzględnieniem przeszłości". Wprowadza sie. Przykladem jest Zdrojewski, ktory wskutek zmiany przepisow musial wybierac pomiedzy prezydentura Wroclawia i mandatem senatorskim. Zmusilo go do tego orzeczenie sadu. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:57 Chodziło mi o zasadę zaliczania a nie łączenia. Zaliczenie kadencji wcześniejszych ustawą nie ma szans, by się ostać (na szczęście). Zdrojewski został prezydentem Wrocławia w 1998 r. pod nowymi przepisami, senatorem w 1997 r. Przepisy nowe już wprowadziły zasadę niepołączalności - tylko były niejasne (bo był zakaz dla starostów, ale nie dla wójtów/burmistrzów/prezydentów). I wymagały rozstrzygnięcia TK, który uznał, że dotyczy to też osób stojących na czele tzw. powiatów grodzkich. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:52 Konstytucja zawiera wyjątek od zasady równości w przypadku Prezydenta i nie sposób z nim dyskutować - mamy dwie równorzędne normy. Natomiast ograniczenia ustawowe należy rozpatrywać w świetle ogólnych reguł dot. ograniczania praw obywatelskich. michal00 napisał: > Nie sądzę. Wprowadza się nowy przepis i wychodzi z niego, że doróżnych ludzi > > stosuje się różne kryteria. > > No i co z tego? Kwach tez mogl sie poczuc dyskryminowany nie mogac kandydowac. > Istnieja tez rozmaite zakazy laczenia stanowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:39 I zasadę zaufania obywatela do państwa wyciągniętą z tej zasady. Mogą też wchodzić w grę przepisy Konstytucji dot. samorządów. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:54 Troche mnie sie juz nudzi w ten sobotni poranek. To moze mi przypomniesz kiedy PiS zlamal i ew. ile razy zlamal ~ konstytucje? Co? Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Pytanie zasadnicze. Kiedy PiS zlamal konstytucje 18.02.06, 13:56 jesli piszesz, ze znow zlamal ? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Pytanie zasadnicze. Kiedy PiS zlamal konstytu 18.02.06, 13:57 frank_drebin napisał: > jesli piszesz, ze znow zlamal ? Przy ustawie medialnej. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Pytanie zasadnicze. Kiedy PiS zlamal konstytu 18.02.06, 13:59 a w jaki sposob? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Pytanie zasadnicze. Kiedy PiS zlamal konstytu 18.02.06, 14:01 Chociażby przez uniemożliwienie przez ponad miesiąc działalności organu konstytucyjnego. Oraz przez umożliwienie premierowi wpływania na obsadzenie przew. KRRiT (kontrasygnata decyzji prezydenta). Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Pytanie zasadnicze. Kiedy PiS zlamal konstytu 18.02.06, 14:02 No ale to nie PiS tylko sejm. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Nie sledzilem tego bo jestem zdania, ze KRRiTV 18.02.06, 14:01 nadaje sie do likwidacji. Jakies szczegoly mozesz zapodac ? rydzyk_fizyk napisał: > frank_drebin napisał: > > > jesli piszesz, ze znow zlamal ? > > Przy ustawie medialnej. > Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Nie sledzilem tego bo jestem zdania, ze KRRiT 18.02.06, 14:03 1. Kadencja wygasła w dniu wejścia w życie. Przez około miesiąc organ przewidziany w Konstytucji nie działał. Konstytucja nie przewiduje możliwości niedziałania organu. 2. Powołanie przew. rady przez Prezydenta musi być kontrasygnowane przez Premiera (nie ma w wyjątkach od tej zasady). Oznacza to uzyskanie przez rząd wpływu na obsadę tego stanowiska. Co narusza zasadę rozdziału władz. 3. Być może wątpliwości wzbudzi tryb prac nad ustawą i zapis o tej etyce. A rada powinna być zlikwidowana - to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Nie sledzilem tego bo jestem zdania, ze KRRiT 18.02.06, 14:08 "A rada powinna być zlikwidowana - to oczywiste" Nie takie oczywiste jak mogłoby się wydawać - i tak trzeba by było powołać jakiś organ na jej miejsce, bo kompetencje pozostają. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin I tu bym sie klocil. Kompetencje nad czym ? 18.02.06, 14:12 Porzadku w eterze i tak pilnuje PAR wiec po co KRRiTV ? Jesli PAR zrobi dobrze swoja robote to czestotliwosci nie beda sie nakladac i wszystko bedzie w porzadku a telewizje i radio niech sobie zaklada na wlasne ryzyko kto chce. Jesli zabraknie czestotliwosci to zrobic otwarty tzw. mlotkowy przetarg na zasadzie kto da wiecej na wolne czestotliwosci. Jesli chodzi o tresci emitowane w tv i radiu niech kazdy nadaje co chce majac swiadomosc, ze w razie czego moze byc pozwany do sadu za szerzenie czegos tam. rydzyk_fizyk napisał: > "A rada powinna być zlikwidowana - to oczywiste" > > Nie takie oczywiste jak mogłoby się wydawać - i tak trzeba by było powołać jaki > ś organ na jej miejsce, bo kompetencje pozostają. > Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: I tu bym sie klocil. Kompetencje nad czym ? 18.02.06, 14:14 PAR nie istnieje już od dawna. A już miałem nadzieję że piszę do kogoś kto z grubsza ma pojęcie o co chodzi. BTW Kompetencje KRRiT wynikają w dużym stopniu z prawa wspólnotowego. Co oznacza że i tak ktoś je będzie musiał wykonywać chyba że mamy za dużo kasy na kary. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Oj nie wiedzialem, ze PAR nie istnieje jak zwal 18.02.06, 14:21 tak zwal niech ktos tylko pilnuje zeby czestotliwosci sie nie nakladaly i tyle. Co do prawa eurokolchozu bede twardy nigdy nie uznam ze eurokolchoznicy z brukselki moga dyktowac wszystko wszystkim. Ale to juz moje male zbączenie - jestem zbyt liberalny jak na to, zeby uznawac nowego wielkiego brata z brukselki ... rydzyk_fizyk napisał: > PAR nie istnieje już od dawna. > A już miałem nadzieję że piszę do kogoś kto z grubsza ma pojęcie o co chodzi. > > BTW Kompetencje KRRiT wynikają w dużym stopniu z prawa wspólnotowego. Co oznacz > a że i tak ktoś je będzie musiał wykonywać chyba że mamy za dużo kasy na kary. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Oj nie wiedzialem, ze PAR nie istnieje jak zw 18.02.06, 14:52 KRRiT to nie tylko częstotliwości - właściwie po rządami nowej ustawy chyba nawet pozbawiono ich uprawnień w tym zakresie. Polecam też przyjrzenie się brytyjskiemu OFCOM-owi stawianemu za wzór przez Sellina. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Nie sledzilem tego bo jestem zdania, ze KRRiT 18.02.06, 14:13 Jasne zbyt uprościłem. Jestem za likwidacją rady w takiej formule jak obecna. Zadania mógłby nawet przejąć minister - ale działający za zgodą (wiążącą) określonego organu powoływanego przez środowiska medialne, uczelniane, twórcze, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Nie sledzilem tego bo jestem zdania, ze KRRiT 18.02.06, 14:18 Tak jest nawet w niektórych krajach UE, przynajmniej jeśli chodzi o koncesje. Natomiast jeśli wejdzie w życie zmiana dyrektywy UE w tej sprawie to będzie obowiązkowe istnienie niezależnych regulatorów mediów, podobnie jak w wypadku telekomunikacji. elfhelm napisał: > Jasne zbyt uprościłem. Jestem za likwidacją rady w takiej formule jak obecna. > Zadania mógłby nawet przejąć minister - ale działający za zgodą (wiążącą) > określonego organu powoływanego przez środowiska medialne, uczelniane, twórcze, > etc. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Thx. Kolejne potwierdzenie mojej tezy, ze mamy 18.02.06, 14:08 konstytucje do remontu. Co by bylo gdyby z dnia na dzien jednak powolano nowa KRRiTV a jej szef/fowa by ulegla np. wypadkowi ? Tez organ konstytucyjny by nie dzialal. Ciekawy dokument ta konstytucja jesli nie przewiduje tzw. "okresow przejsciowych" ..... elfhelm napisał: > 1. Kadencja wygasła w dniu wejścia w życie. Przez około miesiąc organ > przewidziany w Konstytucji nie działał. Konstytucja nie przewiduje możliwości > niedziałania organu. > > 2. Powołanie przew. rady przez Prezydenta musi być kontrasygnowane przez > Premiera (nie ma w wyjątkach od tej zasady). Oznacza to uzyskanie przez rząd > wpływu na obsadę tego stanowiska. Co narusza zasadę rozdziału władz. > > 3. Być może wątpliwości wzbudzi tryb prac nad ustawą i zapis o tej etyce. > > A rada powinna być zlikwidowana - to oczywiste. > Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Thx. Kolejne potwierdzenie mojej tezy, ze mam 18.02.06, 14:10 Czym innym jest niemożność działania z przyczyn losowych/siły wyższej. Czym innym uwalanie organu dla realizacji partyjnych celów. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Zgadzam sie jednak zauwaz, ze o kant potluc 18.02.06, 14:13 te konstytucje jesli nie przewiduje czegos takiego jak to, ze cos z jakichs tam powodow moze nie dzialac ............. elfhelm napisał: > Czym innym jest niemożność działania z przyczyn losowych/siły wyższej. > Czym innym uwalanie organu dla realizacji partyjnych celów. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Zgadzam sie jednak zauwaz, ze o kant potluc 18.02.06, 14:16 Nie ma problemu, by TK, KRRiT, RPP, Sejm, Senat działały w okrojonym składzie. Quorum decyzyjne jest określone więc problemu nie ma. Zasady zastąpienia marszałka Sejmu/Senatu wynikają z regulaminów. Prezydenta z Konstytucji. Odpowiednie bezpieczniki są w rozdziale o stanach nadzwyczajnych. Konstytucja nie może być za bardzo kazuistyczna - po to jest TK zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Jednak bede zdania, ze konstytucja powinna byc 18.02.06, 14:34 jasna i prosta jak konstrukcja cepa. W TK tez zasiadaja ludzie majacy swoje poglady polityczne i to moze wplywac na ich wyroki ..... elfhelm napisał: > Nie ma problemu, by TK, KRRiT, RPP, Sejm, Senat działały w okrojonym składzie. > Quorum decyzyjne jest określone więc problemu nie ma. > > Zasady zastąpienia marszałka Sejmu/Senatu wynikają z regulaminów. Prezydenta z > Konstytucji. > > Odpowiednie bezpieczniki są w rozdziale o stanach nadzwyczajnych. > > Konstytucja nie może być za bardzo kazuistyczna - po to jest TK zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Thx. Kolejne potwierdzenie mojej tezy, ze mam 18.02.06, 14:12 To nie wynika bezpośrednio z Konstytucji, i nie dotyczy wypadków losowych bo przecież bada się z Konstytucją zgodność stanowionego prawa a nie sytuacji faktycznych. Zarzut dotyczy właśnie braku okresu przejściowego w nowelizacji ustawy medialnej. PS. Przy okazji mamy TS dla Kaczyńskiego za zwlekanie z powołaniem członków KRRiT. frank_drebin napisał: > konstytucje do remontu. Co by bylo gdyby z dnia na dzien jednak powolano nowa > KRRiTV a jej szef/fowa by ulegla np. wypadkowi ? Tez organ konstytucyjny by nie > > dzialal. Ciekawy dokument ta konstytucja jesli nie przewiduje tzw. "okresow > przejsciowych" ..... > elfhelm napisał: Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Nie sledzilem tego bo jestem zdania, ze KRRiT 18.02.06, 14:10 > 2. Powołanie przew. rady przez Prezydenta musi być kontrasygnowane przez > Premiera (nie ma w wyjątkach od tej zasady). Oznacza to uzyskanie przez rząd > wpływu na obsadę tego stanowiska. Co narusza zasadę rozdziału władz. a do jakiego rodzaju wladzy nalezy KRRiTV - ustawodawczej, wykonawczej czy sadowniczej? Jak ma sie do zasady rozdzialu wladz fakt, ze czlonkowie KRRiTV sa i byli powolywani przez sejm senat i prezydenta? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Nie sledzilem tego bo jestem zdania, ze KRRiT 18.02.06, 14:12 KRRiT, RPO, NIK należą do organów niemieszczących się w klasycznym podziale władzy. Mają w Konstytucji zapisane określone zadania z zakresu szeroko pojętej kontroli. A administracja rządowa nie powinna mieć na to wpływu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bryt.bryt Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 13:59 Teraz kazda krytyka to bedzie podly atak "zle-elit". Czyli jak Kaczor chce, tak bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Czy PiS znowu złamie Konstytucję? 18.02.06, 14:07 I PiS, to zbyt ogolnie. Raczej kto? TK przeciez istnieje i to przed nim ten lamiacy powinien odpowiadac, lub nie. A o czyms takim NIE SLYSZLAM. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: odpowiadam 18.02.06, 14:31 Zakaz reelekcji wójtów, burmistrzów i prezydentów miast po pierwsze nie ma żadnego uzasadnienia, które jest np. w wypadku prezydenta RP. Po drugie nawet gdyby został wprowadzony pamietać należy, że pierwsze powszechne wybory były w 2002 r., wcześniej prezydenci byli wybierani przez rady i nie było żadnych kadencji - po prostu istniał zarząd z prezydentem jako przewodniczącym. Tak więc w tych wyborach wszyscy prezydenci, burmistrzowie i wójtowie moga kandydować bez żadnych ograncizeń a dopiero w 2010 r. nie będą sie mogli ubiegać po raz trzeci (jakkolwiek wciąż nie wiem dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Skoro tak, to do posłów też zastosować 18.02.06, 14:34 I zaraz się PiSiory uspokoją. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Skoro tak, to do posłów też zastosować 18.02.06, 14:54 Jestem za - oczywiście z zaliczeniem poprzednich kadencji ;) Opcja zerowa w Parlamencie by się przydała. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Trafna uwaga 18.02.06, 15:56 rydzyk_fizyk napisał: > Jestem za - oczywiście z zaliczeniem poprzednich kadencji ;) > Opcja zerowa w Parlamencie by się przydała. > Tak jest, w ten sposób wielokrotni posłowie nie będą mogli kandydować już w najbliższych (być może wcześniejszych) wyborach, a prezydenci, burmistrzowie i wójtowie bedą mogli jeszcze w 2010 r., bo teraz kończy się dopiero pierwsza kadencja prezydentów z powszechnego wyboru - wcześniej nie sprawowali samodzielnej władzy, byli tylko przewodniczącymi zarządów. Odpowiedz Link Zgłoś